Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Gyógyteák, amelyek felpezsdítik az életünket
  2021-11-15 18:59:27, hétfő
 
  Gyógynövényeket és gyógyteákat már az ókori Egyiptomban is előszeretettel használtak. A középkorban is gyakran kortyolgattak az emberek gyógyfüvekből készült teákat, amelyekhez fűszereket is adtak, hogy tovább fokozzák a pozitív hatásaikat. Ma is sokan fogyasztják szerte a világon, hiszen a legtöbbnek csodálatos gyógyhatása van és sok tea még a fogyásunkat is támogathatja. Mutatunk néhány gyógyteát, melyeket mindenképpen érdemes beillesztenünk a mindennapi étrendünkbe.

Az egyik legszélesebb körben fogyasztott gyógytea a citromfű. A menta család tagjaként hatékonyan gyógyítja az emésztési problémákat, a gyomorpanaszokat, a fog- és a fejfájást, illetve a mentális zavarokat. A citromfű nyugtató hatással rendelkezik, így mindazoknak ajánlott a fogyasztása, akik szorongástól és álmatlanságtól szenvednek. Ez a tea remek antioxidáns-forrás is, amely hatékonyan pusztítja el a vírusokat a szervezetben.

A borsmenta is nagyon jó választás az álmatlanság problémájára. Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, megtalálható benne az A- és a C-vitamin, illetve a kálium, a kalcium és a magnézium is. A borsmenta csökkenti a fejfájást, a menstruációs görcsöket, támogatja az emésztést és segít leküzdeni a bakteriális fertőzéseket, hiszen antibakteriális hatással is rendelkezik.

A kamilla nagyon sokféle egészségügyi probléma esetén hatásos lehet. A benne található antioxidánsok kiemelkedő szerepet játszanak a szívbetegségek és a rákos megbetegedések megelőzésében.

A gyömbértea rendszeres fogyasztása is ajánlott, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat. A gyógynövény hatékonyan küzd a gyulladásokkal szemben és erősíti az immunrendszert. A gyömbér a legjobb gyógymód emésztési zavarokra, hányingerre, gyomorfekély és székrekedés esetén.

A hibiszkuszteának is nagyon sok egészségre gyakorolt hatása van. Fogyaszthatjuk emésztési zavarokra, magas vérnyomás és koleszterin esetén, illetve egyes májbetegségekre is gyógyító hatást fejt ki. Nagy mennyiségben tartalmazza az antioxidáns C-vitamint, sőt akár a fogyókúrába is besegíthet, de hatékonyan küzd a szorongás és a stressz ellen is.

A csipkebogyótea is sok C-vitamint tartalmaz és hatékonyan küzd a gyulladás ellen. Fogyaszthatjuk influenza elleni megelőzés céljával is, de a gyomorral kapcsolatos olyan problémákat is csökkenti, mint savasság, irritáció vagy fekélyek. Mire jó még? Hasznos lehet hasmenés ellen, vesebetegségek, elhízás, székrekedés és magas koleszterinszint esetében is.

A zsályatea csökkenti a szorongást, méregteleníti a szervezetet és segíti a fogyást. Télen érdemes fogyasztanunk bíbor kasvirágból készült teát is, mivel hatékony az immunrendszer megerősítésében és a vírusok okozta fertőzések leküzdésében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méz és gyógyhatásai
  2021-11-15 18:56:41, hétfő
 
 



Édesítsük mézzel az életünket és elkerülnek a betegségek

A mézet gyakran nevezik sárga aranynak. Nagyon közkedvelt, de nemcsak a távoli országokban, hanem hazánkban is sok a mézkedvelő, hiszen finom és egészséges, és nagyon sok pozitív hatása van a szervezetünkre nézve.

A mézet évszázadok óta használják szerte a világon. Igen magas a gyógyászati értéke és a kutatások is azt bizonyítják, hogy mindig többen vannak azok, akik gyógyító tulajdonságai miatt kedvelik és nem az édes íze miatt ragaszkodnak ehhez a táplálékhoz. Mutatjuk is, hogy miért együnk rendszeresen mézet és miért szeressük annyira a téli, hideg hónapokban.

A mézzel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segíthet az elhúzódó köhögés gyógyításában, vastag konzisztenciájának köszönhetően segít bevonni a torkot, ami nyugtató hatást gyakorol rá. A méz tehát fájdalom- és köhögéscsillapító hatással is rendelkezik, így hatékony a felső légúti betegségek kezelésében.

A méz gazdag antioxidáns-forrás. Kutatások során bebizonyosodott, hogy a posztmenopauzában rendszeresen fogyasztott méz segít megelőzni a szellemi hanyatlást és az agyi működés zavarát, sőt a memóriára is jó hatással van.

A méz nagyon jó energiaforrás a szervezetünk számára. Természetes glükózt és fruktózt tartalmaz, ami bekerülve a véráramba segít megemelni az energiaszintet. Fogyaszthatjuk edzés előtt vagy bármilyen más, állóképességet igénylő tevékenység előtt, mivel energiát szolgáltat a szervezet számára.

Természetes antibiotikumnak is számít, éppen ezért nagyon hatékony az enyhe égési sérülések és sebek kezelésében. Nem csupán fertőtleníti, de gyógyítja is a sebeket. Mivel antiszeptikus hatással is rendelkezik, így csökkenti a baktériumok elszaporodásának esélyét. A méz ezen kívül gyógyítja az ínybetegségeket, csökkenti a fogínyvérzést és mérsékli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét is.

A méz javítani tudja a koleszterinszintet, mivel megnöveli a HDL értékeit, míg az LDL szintjét lecsökkenti. Mivel a magas vérnyomás stabilizálásában is szerepet játszik, így ezzel a kettős hatással csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát.

A méznek még a bőrápolásban is hasznát vehetjük. Nagyszerűen gyógyítja az ekcémát, sőt hámlasztásra is kiváló, mivel eltávolítja az elhalt hámsejteket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Lúgosító lilák és kékek
  2021-11-15 18:44:05, hétfő
 
  Ezúttal vegyük szemügyre a kék és lila lúgosító zöldségeket és gyümölcsöket. Melyek a legnépszerűbbek? Milyen kedvező hatással lehetnek szervezetünkre?
Lúgosító lila és kék zöldségek, illetve gyümölcsök: vöröskáposzta, lila karfiol, padlizsán, lilahagyma, acai berry, fekete ribizli, feketegyökér, kékáfonya, piros szőlő, szilva, stb.

Ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a legfontosabb tulajdonságuk, hogy védik a húgyútakat és az agyat az anyagcsere során keletkező káros savaktól. Antioxidáns tulajdonságuknak köszönhetően lassítják az öregedést és fenntartják a légző rendszer egészségét, emellett védelmet nyújthatnak egyes rákos betegségekkel szemben (az Ayuerveda orvoslás szerint az epekövesség kialakulását is gátolják).

A kék és lila zöldségek és gyümölcsök flavonoidokat, értékes fitonutrienseket és szabad gyök fogó antioxidáns vegyületeket tartalmaznak. berries_sprig.jpg

A bennük található legfontosabb lúgosító tápanyagok:
- lutein
- zeaxanthin
- resveratrol
- rostok
- flavonoidok
- ellágsav
- kvercetin

Szervezetre gyakorolt pozitív hatások:
- retina egészségének fenntartása
- LDL-koleszterin csökkentése
- immunrendszer erősítése
- emésztés elősegítése
- kalcium beépülésének segítése
- gyulladások csökkentése
- anti-tumor hatás
- szervezet lúgosítása

A legtöbb kék és lila zöldség, illetve gyümölcs sok vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, emellett rost tartalmuk is magas.

Indol
Legfőbb forrása: vöröskáposzta, lila karfiol.
Kedvező tulajdonságai: lassítja a rákkeltő anyagok felszívódását

Ellágsav
Legfőbb forrása: áfonyák
Kedvező tulajdonságai: csökkenti az ösztrogén hatását.

Antocianidinek
Legfőbb forrásai: vöröskáposzta, feketegyökér, szőlő, áfonyák
Kedvező tulajdonságai: javítják az agy működését, csökkentik a rák, stroke és szívbetegségek kialakulásának esélyét.

A vizeletet savanyítják, így a húgyúti fertőzések elleni védelemben is nagy szerepük van, valamint az epekövek (többségük koleszerein kő) felpuhulnak, szétmállhatnak rendszeres fogyasztásuk esetében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes és egészséges cukorhelyettesítők
  2021-11-15 18:37:21, hétfő
 
  A cukor szerves része az életünknek. Ma már köztudott, hogy a feldolgozott cukrok egyáltalán nem tesznek jót az egészségnek, így amennyire csak tudjuk, jobb ha mellőzzük a fogyasztásukat. A finomított cukor sok betegség és egészségügyi probléma kialakulásáért tehető felelőssé, akár rákos betegségek, fogszuvasodás, cukorbetegség, elhízás, szívbetegség vagy nem megfelelő agyi működés.

Néhány évtizeddel ezelőtt, amikor berobbant a köztudatba az az információ, hogy a finomított cukor egészségtelen, tonnaszámra kerültek piacra a mesterséges édesítőszerek, amelyekkel kapcsolatban később bebizonyosodott, hogy nagyon súlyosan károsítják az egészséget. Többek között okai lehetnek a húgyhólyagrák, az agydaganatok és más rákos betegségek kialakulásának, és még súlygyarapodást is okozhatnak.

Még mindig vannak olyan édesítőszerek, amelyek káros anyagokat is tartalmaznak, de jól tesszük, ha ezektől óvakodunk. Akkor már jobb az az alternatíva, hogy finomított cukrot fogyasztunk továbbra is, de drasztikusan lecsökkentjük a napi adagot. Azonban vannak olyan természetes édesítőszerek, amelyek szintén nagyon jók ételek, sütemények, desszertek édesítésére és még csak nem is károsak az egészségre. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik legkedveltebb természetes édesítőszer nem más, mint a nyers méz. Tele van B6-vitaminnal, enzimekkel, cinkkel, vassal, káliummal, kalciummal, antioxidánsokkal, foszforral, niacinnal és riboflavinnal. A méz ezen kívül antibakteriális hatással is rendelkezik és egy remek édesítő alternatíva.

A datolya szintén jó megoldás lehet, ha édesítésről van szó és nagyon egészséges is, nagy mennyiségben tartalmaz ugyanis magnéziumot, káliumot, rezet és vasat. Mivel támogatja a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék felszívódását, így könnyen emészthető. A datolya csökkenti a koleszterinszintet, így mérséklődhet a stroke kialakulásának esélye is.

A stevia egy édes növény, amelyet szintén használhatunk italok és ételek édesítésére. 200-szor édesebb, mint a cukor és egy tökéletes természetes édesítőszer, nincs benne ugyanis szénhidrát, sem pedig kalória és olyan mellékhatása sincs, mint a mesterséges édesítőszereknek.

A banán rostokban és káliumban gazdag, illetve kiváló B6- és C-vitamin-forrás. Ez az édes gyümölcs nemcsak finom, de ideális természetes édesítőszer is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Egészséges őszi snackek
  2021-11-15 16:33:18, hétfő
 
  Egészséges őszi snackek - sült gesztenye, fahéjas almachips, zöldségchips

Itt az ősz, közeledik a tél és ilyenkor hajlamosabbak vagyunk sokat nassolni. Aztán tavasszal csodálkozunk, hogy miért nem jó ránk szinte egy ruha sem. A nassolás jó. Jól esik a kockás pléd alatt a kanapén pihenni, közben olvasgatni, filmeket nézni, zenét hallgatni és finomakat nassolni. Ha már rágcsálnivalókra, snackre vágyunk, akkor miért nem valamilyen egészséges változatot próbálunk ki, amiben sok a tápanyag, alacsony a kalóriatartalom és még egészséges is? Mutatunk néhány remek őszi snacket, ami valóban nem hizlal és igazi vitaminbomba a szervezetünk számára.

Az egyik legjobb őszi csemege a popcorn vagy ahogyan sokan ismerik a pattogatott kukorica, amelynek magas a rosttartalma és csak kevés kalóriával rendelkezik. A pattogatott kukorica olcsó és gyorsan, könnyedén elkészíthető.

A natúr joghurt nemcsak finom, hanem krémes is. Kiváló alternatívája a tejszínnek vagy a fagylaltnak. Fogyaszthatjuk magvakkal, dióval és gyümölcsökkel is.

A zöldégchips is egy remek nassolnivaló az őszi, téli estéken. Készíthetjük burgonyából, paszternákból vagy sárgarépából. Nincs más dolgunk, mint nagyon vékonyra szeletelni a zöldségeket, majd elhelyezni egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg olívaolajjal, fűszerezzük meg és süssük 15-20 percig közepes lángon.

Készíthetünk almachipset is. Ehhez vegyünk 5 nagyobb almát. Melegítsük elő a sütőt 100 fokra. Csumázzuk ki az alma belsejét, így sikeresen el tudjuk távolítani a magokat, majd szeleteljük fel nagyon vékonyra az almákat - minél vékonyabbak, annál jobban ropognak majd. Helyezzük az almakarikákat a sütőpapírral bélelt tepsibe és szórjuk meg őket fahéjjal, majd süssük addig, míg jó ropogósak lesznek. Ez körülbelül 2-2,5 óra, de lehet kevesebb, illetve több is.

A sült gesztenye sokak kedvence. Miért ne süthetnénk meg otthon? Garantáltan őszi hangulatot teremthetünk miközben a sütőben sülnek az őszi csemegék. Áztassuk be a gesztenyéket, majd csöpögtessük le, vágjunk mindegyik közepébe keresztet, így könnyedén felnyílik majd a héjuk. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, helyezzük rá a gesztenyéket. Öntsünk vizet egy másik tepsibe, ezt is tegyük be a sütőbe. Süssük 200 fokon 25 percig és már el is készült ez a finom őszi csemege.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A pajzsmirigy egészségét védő étrend
  2021-11-15 16:28:17, hétfő
 
  Van egyáltalán ilyen étrend, kérdezhetnénk? A határozott válasz, hogy igen. Manapság, amikor a pajzsmirigy betegségek soha nem látott növekedésével szembesülünk (pl. Hashimoto thyreoiditis), joggal merül fel a kérdés, miért van ez így?

A pajzsmirigy az élethez nélkülözhetetlen endokrin szervünk, ami ha elpusztul, akkor egész életen át hormonpótlásra szorulunk, mert a pajzsmirigy hormonjai nélkül élni nem lehet.

Nézzük meg ennek a diétának az elemeit.

1, Tojássárgája, máj, vaj, csukamáj olaj, csontvelő, kókusz. Ezek az ételek nagyon sok diétában tiltó listán vannak, pedig a pajzsmirigy egészségéhez nélkülözhetetlenek. Miért? Azért, mert nagy mennyiségben tartalmaznak jódot, cinket, szelént, rezet, mangánt, krómot és vanádiumot.
Ezek a nyomelemek létfontosságúak a pajzsmirigy épsége szempontjából.

2, El kellene távolítani az amalgámot a fogtöméseinkből, mert a belőlük kioldódó higany toxikus a pajzsmirigyre. A magas higany tartalmú ételek sem jók (pl. tengeri halak).

3, Napi 1000 mg C-vitamin fogyasztása (némileg csökkenti a szérum vas szintjét, ami a pajzsmirigy szempontjából kívánatos).

4, Rendszeres véradás: főleg férfiaknál, akik amúgy is hajlamosabbak a vas felhalmozására (nőkben a menstruációs vérveszteség miatt a reproduktív korban inkább a vashiány enyhe formája a jellemző).

A Jód kétélű fegyver. A hiánya, de a túlzott mennyisége is károsítja a pajzsmirigyet. Japánban pl. nagyon magas a jód bevitel a sok tengeri hínár és halfogyasztás miatt, mégis a Hashimoto betegség előfordulása meglehetősen gyakori.

Ma a Hashimoto thyreoiditist autoimmun betegségnek tartjuk: anti TPO titer magas (thyreoperoxidáz enzim), anti TG szint is magas (thyreoglobulin elleni antitest), míg a TSH szint attól függ, hogy a betegség melyik stádiumában vagyunk.

A betegség elejét a pajzsmirigy túlműködése jellemzi, a TSH ilyenkor alacsony, majd a TSH átmenetileg normalizálódik, végül a mirigy pusztulásával párhuzamosan egyre magasabb értékeket vesz fel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Étkezzünk mediterrán étrend szerint
  2021-11-15 16:24:08, hétfő
 
  A mediterrán étrend az egyik legegészségesebb diéta, amit csak követhetünk. Tanulmányok is arról számolnak be, hogy ez az étkezés az egészségre nézve is nagyon előnyös, hiszen sokféle betegségtől óvhat meg bennünket - akár a szívbetegség vagy a szénanátha.

A titok valószínűleg a táplálékok gyulladáscsökkentő tulajdonságaiban, valamint a rostokban, a vitaminokban, az ásványi anyagokban és a fitonutriensekben rejlik. Az egészséges életmód egyik alapvető eleme lehet a mediterrán étrend, másik pedig nem más, mint a rendszeres testmozgás.

A táplálkozási piramist a kilencvenes években alkották meg, amelyet 2008-ban módosítottak, hogy a gyógynövények és fűszernövények is helyet kapjanak, hiszen antioxidáns és emésztésjavító tulajdonságaik miatt helyük van a mediterrán étrend alkotóelemeit felsorakoztató táplálkozási piramisban. Az újabb összeállítás nagyobb hangsúlyt fektet a halak fogyasztására, nem véletlen, hiszen nagy mennyiségben tartalmaznak omega-3 zsírokat, amelyek aktívan hozzájárulnak a szív, a bőr és az idegrendszer egészségéhez.

Az étkezési piramis alján a fizikai aktivitás, valamint a másokkal - például családtagokkal - történő közös étkezés fontossága szerepel. Ezt követik a zöldségek a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, az olívaolaj, a diófélék, a magvak, a hüvelyesek, a gyógynövények és a fűszernövények.

A fontossági sorrendben a halak és a tenger gyümölcsei következnek. A sort a szárnyasok, a tojás, a sajt és a joghurt követi. A piramis csúcsán a húsok és az édességek találhatók, tehát ezekből kellene a legkevesebbet fogyasztanunk. És a piramis megemlíti, hogy fogyasszunk vizet rendszeresen, de még a vörös bor is helyet kapott, ami mértékkel fogyasztva szintén előnyösen hat az egészségre.

A teljes kiőrlésű gabonák között a búza is szerepel ugyan, ami meglepő lehet, hiszen sok egészségügyi problémát okozhat. Például oka lehet az allergia és a gyulladás kialakulásának, azonban a mediterrán étrend gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, hiszen erős gyulladáscsökkentő flavonoidokat, egészséges zsírokat és immunerősítő antioxidánsokat tartalmaz. És mivel a mediterrán konyha flavonoidokban és kvercetinben is gazdag fokhagymát is gyakran használ, így ezek ellensúlyozhatják a búza esetlegesen negatív hatásait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.10 2021. November 2021.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1139
  • e Hét: 17806
  • e Hónap: 49292
  • e Év: 253993
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.