Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
H.Kohut Katalin: Eladó a menyasszony
  2018-09-26 16:48:07, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Eladó a menyasszony



A forgalmas falu közepén a kisbíró kisdobjával hívja fel magára a figyelmét a járókelőknek, majd kihirdeti:
- Közhírré tétetik, hogy özvegy Makucska Kálmánné, született Maklári Boriska három nap múlva, március 7-én tartja esküvőjét a római katolikus egyházközösség templomában. Annak a férfinek adja a kezét és hatalmas birtokát, aki elnyeri addig a szívét, mert csak szerelemből kíván férjhez menni.

Három férfi kiválik a tömegből és elindul a kisbíró felé, majd tanakodásba kezdenek, elfogadják a kihívást. Boriskának megviszik a hírt, aki éppen rózsákat szed barátnőinek a kiskertben. Jolán és Erzsébet magához öleli kebelbarátnőit, boldogan énekelni kezd:

(A három csillag van az égen dal zenéjére énekelve)

Három férfi jelentkezett,
három jelölt ad majd kezet,
egyik szőke, másik barna,
a harmadik piros alma.

Tamás, nagybajszos, hatalmas szőke ember, ezzel fordult ivócimborájához a kocsmai ablak előtt:
- Te, én ezt megpróbálom. Eltemettem az asszonyt már van két esztendeje, hiába volt a sok panaszkodása, hogy minden a nyakába zúdult, ő végezte a férfi munkát is a ház körül, meg kellett tanulnia, hogy az asszonynak hallgass a neve, az dolga, hogy rendben tartsa a portát.
- Te meg naponta itt húzattad a cigánnyal, mulattál hajnalig.
- Veled együtt, Géza, s ha elnyerem Boriska kezét, életünk végéig telik majd torozásra valóra.
Felvette másnap egyetlen fekete öltönyét, egy üveg asztali borral beállított az özvegyasszonyhoz:
- Jó napot, Makucskáné, hoztam ajándékot magának, ha akarja megisszuk közösen és megbeszéljük az esküvőnket.
- De hiszen nem ismerjük egymást, drága Tamás, meg én tudja, nem iszom alkoholt, nem kocsmai megbeszélés tárgyát képezik a szívügyek.
- De én felajánlom az életemet, minden hatalmamat az emberek felett a boldogulásunk érdekében. Mások örülnének, a legtöbb asszony haptákban áll, amikor meglát engem, előre köszönnek, mikor kackiás termetemmel megjelenek előttük.
- A külső kevés, a férfiaknál a benső tulajdonságok számítanak egyedül. Hiába mindenféle tekintély kivívása parancsolással mások felett, ez mind értéktelen.
- Mit kívánsz tőlem, asszony, mit tegyek?
- Tudja mit, kedves Tamás, tegye másnak a szépet, olyannak, aki megalázásra és cselédségre vágyik, én biztos, hogy nem leszek a felesége.
(udvariasan elküldte a férfit)

Jönnek a barátnők, Erzsike így szól:
- Jól tetted, hogy elküldted, édes Boriskám, már egy év múlva roncs lett volna belőled!
Jolán ezt mondja:
- Barátnőm, Te annyira törékeny és jóságos vagy, ugyanakkor teli életvidámsággal, hogyan is húzhattad volna az igát egy mulatós, durva ember mellett!?

Boriska énekelni kezdett:

(De jó lenne szív nélkül élni dallamára)

A szívem mindig eldalolja,
ki az, aki szomjúságát oltja,
várom mindig ideálját,
csodáljam jelleme báját.

A szívem csak az észre hallgat,
érzésekhez odaballag,
hol az ész dönt, nincsen semmi,
de jó lenne szív nélkül élni.

A két barátnő együtt az utolsó sor dallamára: Jaj, jaj, hogy lehet szív nélkül élni?

Másnap Andris, barna hajú szépember, mint a falu bolondja áll Boriska elé egy csillogó gyöngysorral.
Jó napot, ténsasszony, meggyűttem, akar-é a feleségem lenni? - nyakába akarja kapcsolni az ékességet, de az asszony nem engedi.
- Köszönöm Andris az ajándékot, tudom, hogy örökölted a vagyonodat és ezt a drágaságot is, azt is, hogy soha semmiben nem szenvednék hiányt melletted.
- Hát éppen ez az! Boldogan élhetnénk együtt szépasszony, nem törődve másokkal.
- De nem balgaság-é, drága Andris, ha bezárkózunk otthonunkba és kizárjuk teljesen a külvilágot? Az ember társas lény, ugyanakkor barátokra, családra is szüksége van. Lehetséges-é boldogság szerelem nélkül?
- Bolond beszéd ez, asszonyom, s bolondnak bolond a társa is, éppen egymáshoz valók vagyunk mi. Bátran szembeszállunk a világ szájával, mert mi mindent könnyedén fogunk fel...
- Ön lehet, Andris, de nekem nagyon fontos a többi ember tisztelete, s az emberség. Egyetlen jólelket sem mellőzhetek, akiket szívembe zártam, hogyan is élhetnék érzéseim nélkül magányosan egy házasságban? (elküldte a második férj-jelöltet)

Jön Erzsébet és Jolán, ezt mondják:

Bolond lyukból bolond szél fúj, jól tetted, hogy elküldted Boriskám, mit is kezdenél olyan emberrel, aki magával sincsen tisztában.

Boriska halkan énekelte: (Boldogság, gyere haza dallamára)

Bolondság Andris neve,
nem ért el a láng heve,
boldogság gyere végre,
nekem ennyi kell, semmi más!

Közösen éneklik az utolsó sor refrénjét a barátnők:

Neki ennyi kell, semmi más!

Harmadik nap megérkezik Tibor, az ősz halántékú daliás termetű legény.
Kezében szorongat egy csokor hóvirágot, mint kikelet hírnökét, a tisztaság és egyszerűség néma szimbólumát. Átnyújtja az asszonynak, akinek a szeme felcsillan és várakozással tekint a férfire. Tibor így szól:

Szívemnek sohasem parancsolok,
érzéssel és kedvvel így bókolok:
szépséget csodálni olyan csodás,
csokrom egy szerelmi vallomás.

Boriska, mikor megláttalak,
kaputok előtt én megvártalak,
lábadnak nyomát, hogy megérintsem,
jóságod illatát érezhessem.

Borika szívéhez kap a szerelmi vallomást hallván és csillogó szemekkel így szól:

Tudom, drága Tibor, hogy még sohasem voltál nős. Azt is, hogy régen volt egy szerelmi csalódásod, Te vagy az egyetlen, aki csak szerelemből képes házasodni. Megérintetted a szívemet, bár tudom, hogy becsületed, tisztességed híres a faluban, elől jársz másoknak történő segítésekben is. Jellemed kitűnő, modorod megnyerő, azt hiszem, egy nő számára nincs nagyobb érték a nemes tulajdonságoknál. Elfogadlak férjemül, holnap megtarthatjuk a menyegzőt.
(A férfi kezet csókolt, s örömmel indult otthonába)

Jolán és Erzsébet, a két barátnő lelkesen örvendezik Boriska szerencséjén.

Boriska a Szívem szeret dal dallamára ezt énekli:

Szívem szeret,
valóság ez, vagy álom,
szívem szeret,
évek óta erre vágyom,
szívem szeret,
szívem szeret,
nem tudtam soha, hogy ilyen lehet, lehet.

Közösen éneklik a barátnők az utolsó három sort:
szíve szeret,
szíve szeret,
nem tudta soha, hogy ilyen lehet, lehet.

Boriska jön menyasszonyi fátyolban volt apósával, mint aki majd az oltárhoz kíséri. A másik oldalról Tibor jön tanújával. A pap előtt találkoznak. A pap ezt mondja:

Eladó volt a menyasszony,
férjhez megy Boriska asszony,
kinek kezét nyújtja éppen,
csókolná, de nem elégszer.

Már most boldogok legyetek,
örökké tartson jegyetek,
holtomiglan, holtáiglan,
mint a legszebb álmainkban.

Felhúzzák a gyűrűt egymás kezére, majd közösen énekelni kezdenek a Te az enyém, én a tied, halló Chérie dal dallamára:

Te az enyém, én a tied, drága szívem,
soha szebbet, mindig ilyet, hű szépségem,
együtt jobb lesz, sokkal jobb lesz,
mert mi csak boldogan élhetünk,
óh, szívem, hogy én a tied, s te az enyém.

Még egyszer mindenki ugyanezt énekli közösen.


2017. november 30.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: A szabatos magyar nyelv
  2018-09-26 16:45:47, szerda
 
  H.Kohut Katalin: A szabatos magyar nyelv



Titok című prózavers folytatása

Leírtam két éve, mit jelent számomra az olvasás, az irodalmi mű, mit várok el tőle, milyennek kell lennie a nyelvezetének, hogy gyönyörködtessen: szabatosnak, vagyis könnyen érthetőnek.

Leírtam, hogy a jó és gonosz ugyanoda megy halála után, meg hogy érthetetlen, hogy egyedül a jó szenved, egyetlen útjuk a halál lehet a földön, ami megváltás a szenvedéseikre. A törvényt várva, igazságot, bízva abban, hogy ez végre másképpen alakul, a jók megkapják a méltó helyüket a világban, a gonoszok a megérdemelt büntetésüket, már rájöttem, hogy nem ugyanúgy tekint rájuk a nap az égből, mint ahogyan hittem, hogy egyforma sugárzással imádja a földi lényeket, mert lehetetlen gondolat, felfogni nehéz, hogy aki ki akarja oltani a napot, árt a természetnek, köztük a tökéletes emberiségnek, az ugyanolyan megbecsülésben részesüljön, mint azok, akik vigyáznak minden életre, féltőn óvnak, felszólalnak a természet, a növények, állatok, törvénnyel rendelkező emberek védelmében.

A politika minden időben a gonoszoké volt, maguk állították a diktátorokat, bábokat, személyiség nélküli vezetőket, médiát, minisztereket, minden felelős személyét a politikának azzal a szándékkal, hogy megalázzák és tönkre tegyék a törvényét és életét az általuk emberségi törvénnyel rendelkező népeknek és sokaságoknak.
A mindenkori szándékosan bonyolított politikai nyelvezetnek közérthetőnek kell lennie, mindenki számára világosnak, felfoghatónak. A művész ember arra törekszik, hogy az igazságokat felfedve, ezeket lezárva keresve hozzá hasonló embereket, törvényt ülve a felfoghatatlan, a homályos, a sötétség gondolatai felett megalkossa az új nyelvi szabályokat, az új magyar versírást és irodalmat.

A magyar nyelv, mely állandóan felmutatásra került Szenci Molnár által a világnak, hogy tökéletes, számtalan nyelvi ellenséget szerzett egyfolytában, míg Luther reformátusai üzenve az egykori római egyháznak, mint állandó Babilonnak, a magyar nyelvet Bibliába szerkesztették azzal, hogy a Biblia jelenti a magyar népnek a romlását, ami igaz is, mert valamennyi magyar nyelvi ellenség beírásra került művészek, holt tengeri tekercsekből alkotott népek és vallások tanaival az élet könyvének nevezett, szinte a világmindenséget magában foglaló, kitárt karú Bibliába, mely szerint már az egész mindenség magyar nyelvi tökéletesség ellenes apokalipszissé vált, soha senki nem vizsgálta ennek kezdetét, eredetét, annak ellenére, hogy a gönci, vizsolyi, Jehova és más bibliák, adventista vallások, valamennyi reformátusokhoz kapcsolódó vallása a lutheri kezdetnek már a régen történelmi egyházzá vált római egyház ellenére is munkálkodott, egykori sátán bibliájaként. Gelencsér Zsigmond előszavával lepleztek a debreceniek a nyolcvanas években, kiadták a debreceni Bibliát, azzal a szándékkal, hogy végleg leleplezik és törvényt ülnek majd az állandó apokalipszis végrehajtói, a világ-könyvtár szereplői és tulajdonosai ellen.
A református Biblia taglalja, hogy az ország romlásának oka Jeruzsálem ideszabása volt tettekben, erkölcstelenségben, így vált állandóan ellenséggé a világ-könyvtár részeként apokaliptikus csapásként valamennyi Bibliája a világrészeknek, mint a Benkő egykori népeken végrehajtott zsolnai, a Jehova Bibliája Jeruzsálemnek, a gönczi Bibliája Szabó István lyukas szívű egykori csillag-Vénusz támadónak, akit Illés megsebesített a kardjával.

A tökéletes magyar nyelv könnyen elemezhető szavakból és mondatokból áll. Nincsen párja a világon. Gyönyöre a földnek, öröm játszani a szavakkal, betűkkel, elemezni a mondatokat, mondatrészeket. Ezt minden magyar nyelvet szeretőnek meg kell ismernie, különösen azért,mert egykor az angol időmértékes nyelvet itt hozták létre, mint a háromnemű német nyelvet is. A többi nyelvi ellenséget a latin kezdetével, francia folytatással Romániának köszönhettük minden időben, mint állandó nyelvi ellenségnek.

A Titok fellebbentette homályban élő, sűrű fátylát, már ismerjük minden művét a magyar nyelv ellenes szerzők nevével együtt az állandó apokalipszisnek, az, ami eddig sötétben vesztegelt, napfényre került.

A szabatos, mindenki számára könnyen érthető, szakszavak, idegen szavak nélküli magyar nyelv feledteti a múltját mindannak, ami történt ellene. Dicsérjük a magyar nyelv megreformálóját, az időmértékkel beszélő zenei tehetségeket, akiknek mindezt köszönheti a nagyvilág.

2017. március 20.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: A halálon diadal (Költészet Napja)
  2018-09-26 16:43:57, szerda
 
  H.Kohut Katalin: A halálon diadal (Költészet Napja)

Szárnyal a képzelet csillagok útjain,
tolulnak a szavak ujjaimnak hegyén,
a csendes áhítat kánonja a zeném,
meghozza békémet gitárom húrjain.

Magyar szó, költészet hatalmas csodája,
imádlak, mint tökélyt, lírának rablánca,
a szolga léleknek egyetlen nagy sánca,
szerelmem, eszközöm, játékom virága.

Nélküled de szegény lenne is az élet,
ki értene engem, a szívem mit kiált,
amikor bús vagyok, a lelkem meg zilált,
hogyan is szereznék világ-menedéket?

Szerénység a neve az igaz költőnek,
ember-szeretetnek éke az igazság,
a tiszta szíveket kerüli a gazság,
hálával tartozom szabadság bölcsőnek.

Hogyan nevezzelek, becézzelek téged,
gyémántom, költészet, halálon diadal?
Te légy menedékem, mint végső viadal,
általad lesz teljes a nagybetűs élet.

2016. március 22.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: Költő vagyok
  2018-09-26 16:42:47, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Költő vagyok

,,Költő vagyok - mit érdekelne
engem a költészet maga?"
Szívemet írom, énekelne
szépet, s ha jő az éjszaka,
áhítattal ring pennám hegyén,
megformázom a szavakat,
szomjazok életet, a zeném,
ujjaimmal akkordokat
pengetek, dúrokon, mollokon
szólítlak meg, te nagyvilág,
hangverseny a nyelvi játékom,
örömben nincsenek viták.
Óhajtok, kívánok, akarok,
felkiáltójel jóbarát,
nem kutatom a szótakarót,
melegít-e, mint a kabát,
borzongat, mint szél a tereket,
égő arcomon langy eső,
hogyan ér minket a szeretet,
sivatagban víz-eredő.
Válaszaim szavakban leled,
kérdéseim világosak,
a megoldást szívedből veszed,
az ágyúk is virágosak.
Szórom a szépséget, a békét,
erős bástyám a gitárom,
eldalolom rossz legyőzését,
költősorsom én kitárom.
Költészet, ki fennen hirdeti
nagyságát a csillagoknak,
háromszín-öröm, mert nemzeti
a nyelve a magyaroknak.


2017. április 4.



Idézőjelbe tett mondat József Attila Ars poetica című versének két első sora
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kattika: Plútó, a csillagok ura
  2018-09-26 16:41:18, szerda
 
  Kattika: Plútó, a csillagok ura

Kidolgoztam 1995-ben az egykori bolygók lakosainak történelmét, a rózsakeresztes rend Plútó ura általi létrehozását, Jupiter-lány kalandjai címmel, mely szerint a csillagok művészei és feltalálók, újítók mindig ki voltak téve veszélynek, mert azt tanította nekik Plútó, Róbert atyát küldve álomvilágában a Holdnak hozzájuk, fekete kereszten hét rózsás feszületével a saját mágiájának, hogy minden ember jó, csak nem tudja magáról, még a legrútabbon is van csodálni való, ügyeljenek a rendjére, amit így megalkotott, azzal az előre kitervelt szándékkal, hogy majd összezúzhatja őket, ahogyan megtette ezt valamennyiükkel, Vénusszal iszonyatot és fertelmet hajtva végre, akár a Neptunnal, amelyiken káosz vallások korát ébresztett, mindenkit egymás ellen uszítva, ez volt az utolsó bolygó, amit összezúzott, míg az űrutas kislány felfedezte Plútót magát is, aki megajándékozta magnetizmussal, amiből adott erőt és hatalmat az Uránusz bolygó lakosainak, akik elbújtak ijedtükben barlangokba a sziklássá égetett bolygón, mert a romániai laborból készült földönkívüliek megtámadták mindig őket a felfedezéseik miatt, elloptak mindent, nem tudni, miért, mert a földön soha sem lehetett igazán és emberin élni, nem volt kinek bevezetni a tudományos kutatásokat, az űrhajók magas színvonalú technikáit.

Akkor a fő bolygók az ég csillagai által kerültek betelepítésre, ilyen volt a föld vonzásában lévő Jupiter, a nagy jó, akinek a népe mindig államférfi, bíró, ügyész volt a földre lépve. Nem ismerték a rosszat, a bűnt, igazságérzetük átlag feletti volt, ezt képviselte később az ötös számmal megjelölt Lenin szocialistaként, aki olyan régen élt, hogy a boszorkányok a börtönnel kínai horoszkópba helyezték az egykori igazság bajnokát kutyaként. Jupiter napünnepét meghagyta a mindenkori történelmi római egyház vasárnapként, ilyenkor régebben vásárnap volt, amikor a búcsúkat is rendezték, ahol bemutatták azokat a tárgyakat, szimbólumokat, amelyek a nektárral függtek össze, mézeskalácsokat, mézes szíveket tükörrel, gyűrűket, órákat, nyakláncokat, mindenféle csecsebecsét vittek árulni a városiaknak, medve szíjaival együtt a férfiaknak, kisbicskákkal a fiúknak,emlékezve azokra a tökéletes népekre, akiket megáldoztak folyamatosan a tökéletes törvény miatt.
A Jupiteren vidáman, énekelve, gyönyörködve a tökéletes szépségben élő egykori népek legendája örökké fenn marad, Vénusz ajándékával együtt, a napenergiával.

Jupiter ellentéte volt mindig Szaturnusz, gyűrűjét csak olyan léphette át, akit engedett, szerelme Annaként, amikor férjhez ment, hiába kérte a férjét, hogy csak barátok legyenek, mivel a Szaturnusz ura nem tűr elburjánzást, csak azt engedi át a küszöbön, aki megérett rá. Anna esküvőjének napján elsötétedett az ég, s mikor férje ráhúzta ujjaira a gyűrűt, a templomot feketeség vette körül, a templomkárpit kettéhasadt. A vészjóslóan kezdődő közös életük folytatódott a nászi ágyban, Anna itt is tiltakozott a férje ellen, elmesélte, hogy vannak emberek, akik száműzetésből vannak a földön, büntetésből, de még vétkesen is jobbak, mint a földi emberek. Nem házasodhatnak, mert akkor örökké meghalnak.
Szaturnusz azóta mindig a decemberi embereket jelenti, bölcsnek látszanak, de borongós a hangulatuk, s azóta folyamatosan megszületnek a Jupiter-lányhoz hasonló Halak szülöttek a Bak típushoz egykor kidolgozott média európai horoszkópja szerint azért, hogy énekükkel, kedvességükkel, szépségükkel, értő beszélgetéssel megváltoztassák a szaturnuszi bölcseket.
Szaturnusz, miután megtámadták az űrben, Oroszországot hozta létre, állandó szocializmussal, a nagy rosszal.

Vénusz, mint egykori földanya szeretetet, szerelmet, békességet, csodálatát a természetnek, az állatoknak, az embereknek szórta szét a világ felett, átölelte a szomorú szíveket, megvigasztalta a gyászolókat, egyfolytában áradt sugara mindenkire. Szerelmének senki sem tudott ellenállni, így saját egykori teremtője, Plútó ura sem, sem a saját fia, sem Illés, aki segítségére sietett, amikor megtámadták. Különös szerelem heve remegtette őket, mivel nem ismerték a nemiséget, mindannyian tönkre tették őt. Így történt, hogy összezavarodott, érthetetlen művészetekkel foglalkozott akkor, amikor az űrutas kislány odavetődött napfényenergiás űrhajójával.

Uránusz csillag lakosai mindig feltalálók, újítók voltak, tökéletesítették a természeti törvényeket. Uránuszból megtámadása után vízi szellemvilág lett, amit a Görög költők antológiájában dolgoztak ki, Neptunnal és a többi fogságban lévő történelmével együtt, mely könyv beavatást jelent állandóan az újabb és újabb világ-könyvtárnyi anyag biblitikus végrehajtásához maguk helyett ártatlanokon.
Az első villamos idején, amit elindítottak a tökéletes angyalok ellen Benkő emberek világának megszüntetése végett, akikből csak kő maradt, kőszívük jelképeként, a csillagász, mint aki fentről eredt, örökké ott maradt a korlátján a villamossínnek, mikor már csak néhány csillag égett, újságpapírokat hordott a szél. Azóta élednek mindig fel az állomások, elölről kezdődik a világ-könyvtár a tettekről, melyeket közösen végrehajtottak folyamatosan a világ ellen.
Uránusz ijedt szemű lakosai mintájára születtek meg régebben az európai horoszkóp szerint a vízöntőknek megírottak, ez lett belőlük. Összevonták a Holddal, hogy a vízöntő szülöttek hajlamosak elmebetegségre, ha nagyon megterhelik magukat zseniségükkel, meg hajlamuk van perverzségre.

Neptunon összezavart és létrehozott vallások Plútó által, melyek később lekerültek a földre állandó vaskáoszként, rózsakeresztes, szabadköműves és különféle rendekkel, melyeknek a földönkívüli népe űrhajóval kísérte a földi eseményeket, természetesnek gondolva, hogy így kell lennie, állandó feszületre téve a zöld szemű tisztaságot, el kell ítélni a jókat, az igazakat, mert nekik nem volt segítségük a földön, hiába fohászkodtak, imádkoztak, senki sem válaszolt, a gonoszok, a sötétek, az árnyékok, sátán népei vigadoztak, toroztak, ők tanították a törvényt már, amit maguk nem tudtak betartani, ők jelentették a bíróságokat, a hivatalokat, az idióta államférfiakat, politikusokat, hadvezéreket, diktátorokat, amelyek szintén eszközök voltak arra, hogy a még maradványként általuk fellelt tisztességes, jóravaló, becsületes férfiakat megöljék harcban, háborúban, az asszonyok becsületét sárba tiporják.

A Mars vörös bolygó arról volt híres Plútó által első pillanattól, hogy katonákkal fogságba ejtse ok nélkül a többi csillag népét az űrben. Katonák éltek ott, a legendás Jupiter-lányt csúfolták a lányruha miatt, maskarának nevezték, férfiruhát adtak rá, befogták mosogató cselédnek az éttermükbe. Csúfolták a maskarája és énekhangja miatt, kedvességét nem bírták elviselni. Fogsága hosszú ideig tartott, de elrejtette napenergiás űrhajóját, amivel sikerült elmenekülnie. Ennyi a marsiak története, nem volt több, elpusztították őket.

Plútó tökéletesebb volt mindenkinél, régen magneticizmus bolygójának nevezték otthonát. A világűr egykori utasát magához vonzotta, mintha beszippantotta volna, hogy átadja neki a hatalmát, hogy hirdesse a földön a fekete kereszten hét rózsás mágiáját összevonva már a vallások káoszával. Jupiter-lány, miután elbúcsúzott, úgy érezte, hogy fényben lépked a levegőben.

A Hold mindig álmot hozó volt, befolyásolta a földön az élőlényeket, álomvilágba tette a szenteket, szerelmeseket, így került oda Róbert atya a fekete kereszttel, aki fontos küldetést bízott a már álomvilágba került világűr utasára, hogy terjessze a földön a tudományát a rendjének. Iskolákat alapított, tanította a természeti erők kezelését, időjárás tudományát, az asztrológiát, asztronómiát, énekkel tisztította a gyermekek és tanítványok lelkét. Mivel fekete kereszten hét rózsás volt a rendje Jupiternek, hetes számmal függtek össze.

A világűr utasát még az egykori biblitikus történelmi színhelyen, a római egyház ion korában megölték, így került kiadásra az egri ZIZI Magazinban a Jupiter-lány kalandjai megjelenésekor az egykori történelem névtárának feltüntetésével ismétlésében a világ-könyvtár részeként mindaz, ami a kezdetekkel indult.
Feltehetően ez az időszaka az egykori római egyháznak megegyezik azzal, amikor az egri csillag központot megtámadták az űrpusztítókkal, a nyolcadik utas, a halállal az élen, meg űrpókokkal, űrlényekkel, az embereket így mészárolták le, mint magyar nyelvű ellenségét a romániai madárrá vált egykori Philemonnak. Boszorkány társa rendezte be a borsodiakat azzal a szándékkal, hogy likvidálja az ózdi 666 fenevad menhelyi népével, hamis prófétájának megjelölt kézfejes cigánytelepével, halálnépével, mint Szulamithtal egykori Vénusz, Földanya ellenségét folyamatosan történő kivégzésekkel, elvéve minden ékességét, szépségét, gesztenyeszín haját, hangját, eldeformálva, szétlapítva minden részét, felsorolhatatlan betegségekkel terhelve eleven, mozgó csapásaival a 666 cigánytelepének, fekete mágiájával minden testrészében, megbénítva a gondolkozását, karját, lábát, tüdejét, szívét, homlokát, hogy gondolkozni se tudjon.

Mindezt Plútó tette a világgal, Vénusz egykori teremtője, meg a többi csillagé az égen.

Az utolsó pillanatban jött segítség már későn, mert hiába írtak, senki sem reménykedett abban, hogy egyszer is vége lesz az állandó saját sorsuk, szerepük végrehajtásának.

Remélem, hogy miután meggyógyítottuk a csillagokat, a törvényt helyreállítjuk a magyar tökéletes nyelvvel együtt, méltók leszünk arra, hogy örökké fenntartsuk az emberség és emberiség védelmét, őrzését és biztonságát az egész világegyetemben. A haldokló Vénusz örökké kísért a történelmével, ami érte a tökéletes művészt és tehetséget, a törvényt, olyan, amit soha meg nem ismerhetett volna, a mondatok súlya, hogy mire vág fel, meg addig néz ki valahogy, amíg meg nem mukkan, meg azt követő állandó támadásaik egyszer felejtésre kerülnek memóriájában. Hallásához csak mezítláb lehet zarándokolni, reméljük akusztikája a régi lesz, meghallja a világmindenség hangversenytermének öröm-muzsikáját.

2017. március 18.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
H.Kohut Katalin: Nőnap velünk
  2018-09-26 16:38:47, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Nőnap velünk

Nőnapra írom a pársoros kívánság-levelem,
férjem él, mint én is, boldogság, szerelem jár nekünk.
Fokozni hogy lehet az érzést, pőrére vetkezem,
meztelenül várunk, aranyló új ruhát felveszünk.

Örök nő Évaként én vagyok, férjem a hitvesem,
ismerni kell gyerekként, korokként a ruhás maszkokat,
mint ahogy enyém lett férjemnek öcs-múltja, kedvelem,
mint ízét az ételnek, imádom, mint csengő hangokat.

2017. március 10
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: Lesz már nékem olyan hazám
  2018-09-26 16:37:24, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Lesz már nékem olyan hazám

Lesz már nékem olyan hazám,
fény száll minden csúcson az ám
új föld, ég, új világ vár ott majd rám.

Zászló fehér lobog szélben,
béke dobog tiszta szívben,
új föld, ég, új világ vár ott majd rám,

Nézzed hát ott a felhőn át
jön az örök égi-kiráy!

Nem szól, csak néz szerelmesen,
két szem izzó tekintetem,
ő az egy föld-király örökké már.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: Fohász (Ima)
  2018-09-26 16:36:27, szerda
 
 
H.Kohut Katalin: Fohász (Ima)

Egyetlen Istenem Hozzád száll fohászom,
ne engedd teljesen elveszni országom,
küldd el a Messiást, hívőknek szent fiát,
mutasd fel gyümölcsöd annak, aki lát!

Szent jobbod ereje ott legyen felette,
ne tudjon ártani a balga fekete,
kufár arc tisztaként tekint fel reád,
mások meg úgy hiszik, nincs másvilág.

Nyomor és halál az igaz jutalma,
dölyfösség az erény, vallja rablógazda,
de sok bandavezér él e hazában,
az a talpig legény, ki csal sorscsatában.

Irigylik a jövőt, irigylik a múltat,
irigylik a hitét a nyomorultnak,
akár, mint létkerék, nyelvük úgy pereg,
mágia hatalom kezében a nyereg.

Lehet-e zsarolni a sorsnak kerekét,
az rendeltetett tán, vesszen el ez a nép?
Istenem tekints le földi küzdőtérre,
sújts le villámoddal és tiszta lesz az ég,

sújts le villámoddal és tiszta lesz az ég!


2017. április 6.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló
  2018-09-26 16:35:12, szerda
 
  H.Kohut Katalin: My Fair Lady (1964) - Filmajánló

Magyarul beszélő amerikai musical - 164 perces

Rendező: George Cukor
Író: George Bernath Shaw
Forgatókönyvíró: Alan Jay Lerner
Zeneszerző: Frederick Loewe, André Previn
Operatőr: Harry Strandling Sr.
Díszlettervező: Gene Allen
Jelmeztervező: Cecil Beaton
Producer: Jack L. Warner
Vágó: William H. Ziegler

Szereplők:

Elisa Doolittle: Audrey Hepburn
Higgins professzor: Rex Harrison
Pickering ezredes: Wilfrid Wide-White
Alfred Doolittle: Stanley Holloway
Kárpáthy Zoltán: Theodore Bikel


George Bernard Shaw klasszikus darabja, a Pygmalion előbb színpadi musical formájában varázsolta el fülbemászó dallamaival a közönséget, majd a George Cukor rendezte filmváltozat indult máig tartó világhódító útjára.

Higgins professzor, a nyelvészprofesszor, aki mindenki kiejtéséről tudja, honnan, melyik tartományból, városból származik, az egyik színházi előadás után összetalálkozik az Indiában élő Pickering ezredessel, aki éppen tájszólásokat gyűjt, amivel szívesen foglalkoznak mindketten. Higgins jegyzeteli az egyik virágáruslány beszédét, így elegyednek szóba egymással. Elisával közli, hogy félév alatt tökéletessé formálja a beszédjét, kiműveli őt, Sába királynőjévé is teheti.
Elisa megjegyzi, mit mondott a professzor, éppen kedvenc dalával ringatja magát, hogy nem kell más, csak egy albérlet, egy kis luk, ahol elférhet, szép ruhák, meleg, fűtött szoba, hű szerelmes, akivel együtt nézi a tavaszi napfelkeltét. Felkeresi a lány ezért Higginst, aki éppen az indiai nyelvészt fogadja vendégségben, a két zseni megállapodik Elisaval a fonetikus nyelvi, emberi etikettet megtanító, társasági életbe való vezetéséig történő formálásában, az úri viselkedés szabályainak elsajátításában, de Elisanak le kell szoknia a belérögzültekről, el kell felejtenie, honnan származik, mivel foglalkozott, hogyan élt és beszélt.

Elisa kimosása a mocsokból alaposan próbára teszi Higgins házvezetőnőjét, Pilsnét. Elisa apja hamarosan megtudja, hol van a lánya, elmegy megzsarolni Higgins professzort. A barátok moralistának tüntetik fel a szemetes apát levelezés útján, távolabbi cél, hogy politikussá művelik ki pár hónap alatt. Elisa apja, mint szemetes tört orral került beállításra.

Elisa apja öt fontot ad Higgins professzornak a lánya sorsának megváltoztatásáért, ezért a nyelvész saját tulajdonának tekinti kicsit a játékbabaként kezelt nehéz esetet, amelyik állandóan ellene fordul, természete, mint kiderül kiművelése ellenére mit sem változott. Az is kiderül, hogy a kezdete a világ-problémáknak a már régen sejtett egykori törvény képviselőinek elmélete volt, mely szerint minden ember jó és nem tudja magáról, még a legrútabban is van csodálnivaló. Eszerint régen nem nagyon voltak csúfak, torzak, rosszak, ha akadtak is, ezeket elnézte a törvény, nem lépett fel ellenük, így történhetett meg, hogy ezek a gyakorlatban a törvény ellen fordultak.
. A bűnben köttetett szerződés bűnt vonz maga után. Ha a két nyelvész előtte tanulmányozza az igazi szív-törvénnyel rendelkező hölgyek benső világát, ami a férfiak előtt mindig titok volt, bár a kihívás folyamatosan megtörtént a lányok részéről, mikor mézédesen csábítják őket magukhoz, de ők elsősorban a férfiak szívét akarják hódítani, míg a férfiembert általában először a külső fogja meg, a látvány eltakarja sokszor a valóságot. Így történik ez a film folytatásában Elisanál is. A két nyelvész maga is megszédül a finomnak látszó saját teremtményétől, amelyik elvarázsolja őket nemiségével.

Nehéz munka, sőt egyenesen lehetetlen egy akusztika nélküli lény nyelvi és zenei művelése, de az élet nagyon sokszor rácáfol erre, így nem véletlen, hogy Elisa egyik dalához bemutatták az angol királyi család testőrségét, mely engem egy régi meséskönyv ólomkatonáira emlékeztetnek. Az angol királyság származása ezek szerint ugyanúgy történt etikettben, akusztikai, viselkedési szabályok bevezetésével, mint Elisa formálása, egy az eredetük.
Az akusztikával rendelkező ember a füleivel és minden testrészével együtt hallja a szavakat, a zenét, a ritmust, mely meghatározza a nyelvi kiejtését is, ezért beszél időmértékesen, hangsúlyozza a hosszú magánhangzókat, mássalhangzókat, akadálynak látszó zöngés hangzókat, melyeket örömmel használ és hangsúlyozza kiejtésüket. Az akadályokra szükség van a nyelvi tehetségeknek, mert ha simán siklanának a szavak, nem lelne benne gyönyörűséget a használója. Ilyen lehet a T betű, a K betű, vagy a basszusra emlékeztető B betűje az egykori Vízi táncsor Medúza zeneszerzőjének. Az akadályként fékezőn kimondott hangzók fontosak, mert ezek is az időmérték részesei, ezek nélkül nem lenne élvezetes a magyar nyelv.

,,Odalenn délen meseszép éjen édes édent remélsz" egyik kedvenc dalunk, de az 1964-es film helyszínét e dal szövege szerint Alföldnek énekelve Spanyolországba helyezik, tehát ez lehetett egykor Dél, ahol élt egyszer Sába királynője.
Mikor az hosszú É betűt kimondja Elisa, arra gondol a két nyelvész, hogy ideje bemutatni a lányt társasági életben egy szolid, egyszerű, elegáns ruhában. A lányt megszédíti saját sikerélménye, megváltozik a szíve, finomodik, mely által egy általa ismeretlen szabadságot élvez. Elisa bevezetése úri társalgásba nem sikeres, megmarad nála a zsargonként feldolgozott börtönnyelv.

Felhívom a figyelmet a filmben mutatott finomságokra, süteményekre, az ital ismerettel együtt Kárpáthy Zoltán Jókai Mór filmjének főhőse jelentkezése Higginsnél, azzal, hogy ő mívelte ki, ő adta neki a nyelvi fonetikai tehetséget, az ország történelmét írja felül. Kárpáthy pár szó után megmutatkozó jellemtelensége mindent elárul.
Ennyi bevezető után bátran ajánlom mindenkinek értő szemmel történő élvezésére a filmnek, csodálatos betétdalaival, ritmusaival, azzal az örömmel, hogy még mindig vannak olyan nyelvészek, akik tudják a tájszólásokból, ki honnan ered, hiába minden törekvés, hogy kitermelik a falvakból, tanyákból, minden rétegből értelmiségnek, művésznek sikerélményt előlegezve meg az alacsonyabb rétegnek, mely szárnyakat ad neki, mert ezek a szárnyak megbénítják a valódi tehetségeket, irigység, viszály, kárörvendés, akadálypálya, minden eszköz megmarad kezükben, mellyel gátolják az embereket. Az önmagát kiművelő, vagy mások játéka folytán nyelvi tehetséggé és finom külsejűvé váló lányok és asszonyok csalókák, mivel a lelkük mélyén megmaradnak faragatlan börtön képviselőnek, amik bármikor képesek a mélyben szunnyadó régi tettük ismétlésére, végrehajtására. A tiszta lény örökös szabadságban szárnyal, játszik a szavakkal, a ritmussal, a zenével, mert a bűntelenség jelenti az igazi szabadságot. Aki bűnöző, fogságban van elméletben, a bűn lehúzza a mélybe, ahol élnie kell mindaddig, míg vissza nem kapja mindazt, amit elkövetett. Ez a kulcsa a jövő bűnbocsánatának.




A filmet itt is megnézhetik:

http://port.hu/adatlap/film/tv/my-fair-lady-my-fair-lady/movie-6534
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
H.Kohut Katalin: Szállnak a darvak (1957) - Filmajánló
  2018-09-26 16:33:56, szerda
 
  H.Kohut Katalin: Szállnak a darvak (1957) - Filmajánló

Magyarul beszélő szovjet filmdráma - 100 perc

Rendezte: Mihail Kalatozov
Író: Viktor Rozov
Forgatókönyvíró: Viktor Rozov
Operatőr: Szergej Uruszevszkij

Szereplők:

Vera: Tatjana Szamoljova
Borisz: Alekszej Batalov
Fjodor Ivanovics: Vaszilij Merkurjev
Mark: Alekszandr Svorin
Irina: Szvetlana Haritonova

A háború a gonoszok játéka, célja általában a tisztaság, az emberség összezúzása. Végig sírtam ezt a filmet, különösen a ma már egyre kevesebb szívférfi becsületességének, tartásának példamutatását. Háborúba jelentkeznek önként, hogy megvédjék hazájukat, az asszonyaikat, gyermekeiket. A frontokon is megmutatkozik bajtársias hősiességük. Az igazi férfit kétféle érzelem vezérli: a szerelem és a becsület. Az életét áldozza mindkettőért.

Borisz és Veronika a film két főszereplője. Hatalmas szerelmüknek egyetlen akadálya a háború. Mókuska, ahogyan a fiú becézi a lányt neve szimbolikus is, mert egy mókuska ajándék jelenti a csalárdság leplezését, az örök hűséget. Borisz önkéntesen vonul be, életmentése közben kap halálos lövést. Ugyanakkor Verát kényszeríti a fiú mostohatestvére házasságra. A lány szíve porcelánná változik, mintha megszűntek volna örökre az érzései, de vár levelet, híreket Borisz felől, s mikor megtudja az igazságot, tovább élteti a lelkesítő remény, hogy részt kell vennie a városok újjáépítésében, ő is a jövőnek a része. A darumadarak V alakban szállnak Moszkva felett, jelzik egy szerelem születését és folytatását a szívben, mert amit egyszer a tisztaság magába fogad, azt többé nem veheti el a halál sem.

A filmet itt tekinthetik meg:

http://videa.hu/videok/film-animacio/szallnak-a-darvak-1957-UmnmSKLPv7m3OPOL

2017. június 7.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 89 
2018.08 2018. Szeptember 2018.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 265 db bejegyzés
e év: 421 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 7473
  • e Hónap: 13714
  • e Év: 65980
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.