Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
A tápanyagokban gazdag zöld leveles zöldségek
  2021-12-13 19:24:49, hétfő
 
  A zöld leveles zöldségek nagyon népszerűek voltak már több száz éve is. Talán akkor még nem sejtették, hogy mennyire egészségesek, csak azért ették, mert könnyebben termeszthető volt ez a fajta zöldség, illetve jobban hozzájutottak a zöldségekhez, mint az állatok húsához.

Lehet, hogy gyerekkorunkban mereven elutasítottuk a brokkolit és a káposztát vagy a spenótot, de ne tegyük, mert a világ legegészségesebb zöldségeink a táborát gyarapítják, emellett nagyon ízletes, változatos ételeket készíthetünk belőlük. Mutatjuk, miért is állnak a dobogó felső fokán ezek a zöldségek és miért együk rendszeresen ezeket a táplálékokat.

A zöld leveles zöldségek tele vannak értékes vitaminokkal. A kelkáposzta, a spenót és a káposzta messzi földön híresek a magas vitamintartalmukról. Nagy mennyiségben tartalmaznak A-, K-, E- és C-vitamint, illetve béta-karotint, folátot, B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint.

Az ásványianyag-tartalmuk is kiemelkedő a zöld leveles zöldségeknek, leginkább a vas, a magnézium, a kálium, a nátrium, a kalcium, a cink és a foszfor található meg bennük. Ezek segítenek a napi szükségletünket fedezni és megelőzni a hiányállapot kialakulását.

A zöld leveles zöldségek élelmi rostokban is bővelkednek, amelyek nemcsak az emésztési gondokat csillapítják és szüntethetik meg, hanem nagyon sokféle egészségügyi probléma orvoslásában is segítségünkre lehetnek. Többek között a magas vérnyomás és a magas vércukorszint megelőzésében és kezelésében.

Ezeknek a zöldségeknek rendszeresen szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel valóban nagyon hasznosak és sok egészségügyi előnnyel bírnak. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetővé válik az ásványianyag-hiány és a vashiányos vérszegénység. Segítségükkel kiküszöbölhetjük a szembetegségeket, elkerülhetjük a súlyproblémákat és lassíthatjuk az öregedés folyamatát.

Ha rendszeresen kerülnek az asztalra zöld leveles zöldségek, fokozhatjuk az immunrendszerünk működését és csökkenhet a székrekedés kockázata. Nagyobb eséllyel nem alakul ki a szervezetünkben foláthiány, és kevesebb az esélye a csontritkulásnak, a rákos megbetegedéseknek, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek.

Ha veseproblémáktól szenvedünk, akkor ne vigyük túlzásba a spenót fogyasztását, de a vérhígító gyógyszert szedők is csak óvatosan fogyasszák ezeket a zöldségeket, mivel sok K-vitamint tartalmaznak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesebab is rendszeresen kerüljön az asztalra!
  2021-12-13 12:47:19, hétfő
 
 



A vesebab a formájáról és a jellegzetes színéről kapta a nevét. Rendkívül tápláló, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, szénhidráttal és fehérjével. Annyira egészséges, hogy hetente legalább egy alkalommal mindenkinek fogyasztania kellene.

A vesebab egyik legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Az emelkedett koleszterinszint növelheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. A koleszterinszint csökkentésével azonban ezek a kockázati tényezők is jelentősen mérséklődnek - ehhez azonban változtatnunk szükséges az életvitelünkön. A vesebab rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz koleszterinszintet, vagyis az LDL értékeit anélkül, hogy befolyásolná a jó, azaz a HDL szintjét.

A vesebab a magas rosttartalma miatt is segítségünkre lehet az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, miközben mérsékli a szervezetben a gyulladást, ami az érelmeszesedés egyik rizikótényezője, hiszen ilyenkor zsírlerakódás történik az artériákban.

Magas rosttartalma a vércukorszint csökkentése szempontjából is nagyon hasznos lehet. Ennek az a magyarázata, hogy a rost megakadályozza, hogy túl sok glükóz szívódjon fel a vérben. A vesebabnak ráadásul alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet - éppen emiatt is javasolják ezt a táplálékot a cukorbetegek számára.

A világon egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, nem véletlen, hiszen sok betegség okozója lehet. Többek között felelőssé tehető a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és az ízületi problémák kialakulásáért.

Az elhízást nagyon egyszerűen tudjuk kezelni, mégpedig helyes, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással. Mivel a vesebab nagyon sok rostot tartalmaz, így segíthet a fogyásban is. Különösen a hason lerakódott zsírpárnák megszüntetésében válhat hasznunkra. Ez azért lényeges, mivel a hasi zsír a legnagyobb kockázati tényező a fentebb említett betegségeknek.

A vesebab nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, ezek az anyagok szükségesek a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében. Amennyiben ezeknek magas a szintje a szervezetben, megnő az érelmeszesedés, a memóriavesztés, a vesebetegség és sok más betegség kockázata. Az antioxidánsok azonban hatékony védelmet jelentenek a szabad gyökök káros hatásai ellen, mindemellett öregedésgátló, úgynevezett anti-aging hatással is rendelkeznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A leveles zöldségek királynője – kelkáposzta
  2021-12-13 12:41:32, hétfő
 
 



A kelkáposztát a leveles zöldségek királynőjének is nevezik. Nem véletlenül, hiszen fokozza az emésztést, nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A szárait se dobjuk ki, mivel gazdag forrásai a prebiotikumoknak, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát. Nagyszerű salátát készíthetünk belőle avokádóval, olívaolajjal, tengeri sóval és pirított dióval.

A kelkáposzta nagyon sok vasat tartalmaz, amely segít a hemoglobin és az olyan enzimek termelődésében, amelyek oxigént szállítanak a sejtekhez, szövetekhez és a szervekhez. Ezen kívül a megfelelő májfunkciókat is támogatja. A kelkáposzta készítésénél mindenképpen ügyeljünk arra, hogy adjunk hozzá C-vitaminban gazdag táplálékokat, mert ezek elősegítik a vas felszívódását.

A kelkáposzta a K-vitaminnak is gazdag forrása, amely hozzájárul a véralvadáshoz. A K2-vitamin aktiválja az osetocalcin nevű fehérjét, amelynek a csontépítő folyamtokban van kiemelkedő szerepe.

Az antioxidánsok olyan fontos vegyületek, amelyek nagy szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésben. Minél több keletkezik belőlük a szervezetben, annál nagyobb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának. A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint például karotinoidok és flavonoidok.

Az omega-3 zsírsavaknak is gazdag forrása a kelkáposzta, amelyek szintén kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás elleni küzdelemben. Kéntartalmú fitokemikáliákat is tartalmaz, ezek az úgynevezett glükozinolátok, ezek segítenek fenntartani a szervezet normál gyulladásos válaszait.

A kelkáposzta rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázati tényezőit. Mindenképpen párolva fogyasszuk, különösen, ha valamilyen betegségben szenvedünk - nemcsak szívbetegként, hanem pajzsmirigy betegként is ügyeljünk erre.

Az A-vitamin-tartalma is kiemelkedő ennek a zöldségnek, amely aktívan járul hozzá a bőr és a szem egészségének fenntartásához. Naponta egy csésze kelkáposzta elfogyasztás biztosítja a napi A-vitamin-szükségletünk mintegy 200 százalékát.

Amennyiben nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, úgy felgyorsulhatnak az öregedési folyamatok. Mivel nem tudjuk előállítani, így pótolnunk kell ezt a vitamint. A kelkáposztában nagyon sok C-vitamin van, így jelentősen megerősíthetjük az immunrendszerünket, de jót teszünk a keringésnek és a szívrendszer egészségének is.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.