|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2021-12-13 19:24:49, hétfő
|
|
|
A zöld leveles zöldségek nagyon népszerűek voltak már több száz éve is. Talán akkor még nem sejtették, hogy mennyire egészségesek, csak azért ették, mert könnyebben termeszthető volt ez a fajta zöldség, illetve jobban hozzájutottak a zöldségekhez, mint az állatok húsához.
Lehet, hogy gyerekkorunkban mereven elutasítottuk a brokkolit és a káposztát vagy a spenótot, de ne tegyük, mert a világ legegészségesebb zöldségeink a táborát gyarapítják, emellett nagyon ízletes, változatos ételeket készíthetünk belőlük. Mutatjuk, miért is állnak a dobogó felső fokán ezek a zöldségek és miért együk rendszeresen ezeket a táplálékokat.
A zöld leveles zöldségek tele vannak értékes vitaminokkal. A kelkáposzta, a spenót és a káposzta messzi földön híresek a magas vitamintartalmukról. Nagy mennyiségben tartalmaznak A-, K-, E- és C-vitamint, illetve béta-karotint, folátot, B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitamint.
Az ásványianyag-tartalmuk is kiemelkedő a zöld leveles zöldségeknek, leginkább a vas, a magnézium, a kálium, a nátrium, a kalcium, a cink és a foszfor található meg bennük. Ezek segítenek a napi szükségletünket fedezni és megelőzni a hiányállapot kialakulását.
A zöld leveles zöldségek élelmi rostokban is bővelkednek, amelyek nemcsak az emésztési gondokat csillapítják és szüntethetik meg, hanem nagyon sokféle egészségügyi probléma orvoslásában is segítségünkre lehetnek. Többek között a magas vérnyomás és a magas vércukorszint megelőzésében és kezelésében.
Ezeknek a zöldségeknek rendszeresen szerepelniük kellene az étrendünkben, mivel valóban nagyon hasznosak és sok egészségügyi előnnyel bírnak. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzhetővé válik az ásványianyag-hiány és a vashiányos vérszegénység. Segítségükkel kiküszöbölhetjük a szembetegségeket, elkerülhetjük a súlyproblémákat és lassíthatjuk az öregedés folyamatát.
Ha rendszeresen kerülnek az asztalra zöld leveles zöldségek, fokozhatjuk az immunrendszerünk működését és csökkenhet a székrekedés kockázata. Nagyobb eséllyel nem alakul ki a szervezetünkben foláthiány, és kevesebb az esélye a csontritkulásnak, a rákos megbetegedéseknek, illetve a szív- és érrendszeri betegségeknek.
Ha veseproblémáktól szenvedünk, akkor ne vigyük túlzásba a spenót fogyasztását, de a vérhígító gyógyszert szedők is csak óvatosan fogyasszák ezeket a zöldségeket, mivel sok K-vitamint tartalmaznak.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-12-13 12:47:19, hétfő
|
|
|
A vesebab a formájáról és a jellegzetes színéről kapta a nevét. Rendkívül tápláló, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal, szénhidráttal és fehérjével. Annyira egészséges, hogy hetente legalább egy alkalommal mindenkinek fogyasztania kellene.
A vesebab egyik legelőnyösebb tulajdonsága az, hogy csökkenti a koleszterinszintet. Az emelkedett koleszterinszint növelheti a szívbetegségek és a stroke kialakulásának kockázatát. A koleszterinszint csökkentésével azonban ezek a kockázati tényezők is jelentősen mérséklődnek - ehhez azonban változtatnunk szükséges az életvitelünkön. A vesebab rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz koleszterinszintet, vagyis az LDL értékeit anélkül, hogy befolyásolná a jó, azaz a HDL szintjét.
A vesebab a magas rosttartalma miatt is segítségünkre lehet az LDL-koleszterin-szint csökkentésében, miközben mérsékli a szervezetben a gyulladást, ami az érelmeszesedés egyik rizikótényezője, hiszen ilyenkor zsírlerakódás történik az artériákban.
Magas rosttartalma a vércukorszint csökkentése szempontjából is nagyon hasznos lehet. Ennek az a magyarázata, hogy a rost megakadályozza, hogy túl sok glükóz szívódjon fel a vérben. A vesebabnak ráadásul alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet - éppen emiatt is javasolják ezt a táplálékot a cukorbetegek számára.
A világon egyre nagyobb problémát jelent az elhízás, nem véletlen, hiszen sok betegség okozója lehet. Többek között felelőssé tehető a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és az ízületi problémák kialakulásáért.
Az elhízást nagyon egyszerűen tudjuk kezelni, mégpedig helyes, egészséges táplálkozással és rendszeres mozgással. Mivel a vesebab nagyon sok rostot tartalmaz, így segíthet a fogyásban is. Különösen a hason lerakódott zsírpárnák megszüntetésében válhat hasznunkra. Ez azért lényeges, mivel a hasi zsír a legnagyobb kockázati tényező a fentebb említett betegségeknek.
A vesebab nagyon sok antioxidánst is tartalmaz, ezek az anyagok szükségesek a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében. Amennyiben ezeknek magas a szintje a szervezetben, megnő az érelmeszesedés, a memóriavesztés, a vesebetegség és sok más betegség kockázata. Az antioxidánsok azonban hatékony védelmet jelentenek a szabad gyökök káros hatásai ellen, mindemellett öregedésgátló, úgynevezett anti-aging hatással is rendelkeznek.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-12-13 12:41:32, hétfő
|
|
|
A kelkáposztát a leveles zöldségek királynőjének is nevezik. Nem véletlenül, hiszen fokozza az emésztést, nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. A szárait se dobjuk ki, mivel gazdag forrásai a prebiotikumoknak, amelyek elősegítik a bélflóra egyensúlyát. Nagyszerű salátát készíthetünk belőle avokádóval, olívaolajjal, tengeri sóval és pirított dióval.
A kelkáposzta nagyon sok vasat tartalmaz, amely segít a hemoglobin és az olyan enzimek termelődésében, amelyek oxigént szállítanak a sejtekhez, szövetekhez és a szervekhez. Ezen kívül a megfelelő májfunkciókat is támogatja. A kelkáposzta készítésénél mindenképpen ügyeljünk arra, hogy adjunk hozzá C-vitaminban gazdag táplálékokat, mert ezek elősegítik a vas felszívódását.
A kelkáposzta a K-vitaminnak is gazdag forrása, amely hozzájárul a véralvadáshoz. A K2-vitamin aktiválja az osetocalcin nevű fehérjét, amelynek a csontépítő folyamtokban van kiemelkedő szerepe.
Az antioxidánsok olyan fontos vegyületek, amelyek nagy szerepet töltenek be a szabad gyökök semlegesítésben. Minél több keletkezik belőlük a szervezetben, annál nagyobb az esélye a krónikus betegségek kialakulásának. A kelkáposzta nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, mint például karotinoidok és flavonoidok.
Az omega-3 zsírsavaknak is gazdag forrása a kelkáposzta, amelyek szintén kiemelkedő szerepet játszanak a gyulladás elleni küzdelemben. Kéntartalmú fitokemikáliákat is tartalmaz, ezek az úgynevezett glükozinolátok, ezek segítenek fenntartani a szervezet normál gyulladásos válaszait.
A kelkáposzta rendszeres fogyasztása csökkenti a koszorúér-betegség kialakulásának kockázati tényezőit. Mindenképpen párolva fogyasszuk, különösen, ha valamilyen betegségben szenvedünk - nemcsak szívbetegként, hanem pajzsmirigy betegként is ügyeljünk erre.
Az A-vitamin-tartalma is kiemelkedő ennek a zöldségnek, amely aktívan járul hozzá a bőr és a szem egészségének fenntartásához. Naponta egy csésze kelkáposzta elfogyasztás biztosítja a napi A-vitamin-szükségletünk mintegy 200 százalékát.
Amennyiben nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, úgy felgyorsulhatnak az öregedési folyamatok. Mivel nem tudjuk előállítani, így pótolnunk kell ezt a vitamint. A kelkáposztában nagyon sok C-vitamin van, így jelentősen megerősíthetjük az immunrendszerünket, de jót teszünk a keringésnek és a szívrendszer egészségének is.
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2021. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
73 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4442
- e Hét: 21109
- e Hónap: 52595
- e Év: 257296
|
|
|