Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A fokhagyma jótékony hatásairól
  2021-12-14 23:41:46, kedd
 
 



Most már több oka is lesz, hogy rendszeresen fogyasszon fokhagymát

A fokhagyma kiemelkedő gyógyászati tulajdonságokkal rendelkezik, hiszen antibakteriális és antiszeptikus hatású is, melynek hátterében az allicin nevű vegyület áll. A gyógynövény nagyon sok tápanyagban bővelkedik, leginkább C- és K-vitamin, folsav, tiamin, niacin, cink, kálium és magnézium található meg benne.

A nyers fokhagyma elsősorban megfázás és köhögés esetén nagyon hatásos. Régen több fej fokhagymát fűztek fel egy vastagabb fonalra és így rakták a gyógynövényt a nyakukba, és ilyen módon orvosolták a megfázás vagy az influenza okozta légzési nehézségeket.

A fokhagymában található allicin nevű vegyület csökkenti az LDL-koleszterin-szintet és ezzel együtt javítja a szív egészségét is. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vérrögök kialakulásának kockázatát, és így akár tüdőembólia ellen is védelmezhet bennünket, de a magas vérnyomás csökkentésében is verhetetlen.

Ez a közkedvelt gyógynövény az agy egészségét is támogatja, amit az antioxidáns és a gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetünk. Ez a gyógynövény nagyon hatékony az olyan degeneratív betegségek ellen, mint például az Alzheimer-kór vagy a demencia.

Emésztési zavarok gyógyítása esetén is bátran lehet fogyasztani a fokhagymát, mivel csökkenti a belekben a gyulladást, és segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Nem véletlenül ilyen hatékony, hiszen verhetetlen az úgynevezett rossz baktériumok elpusztításában.

A fokhagymával kapcsolatban az is bebizonyosodott, hogy segít a magas vércukorszint csökkentésében. Kutatások szerint 2-es típusú cukorbetegség esetén is hasznos lehet ez a gyógynövény, de rendszeres fogyasztásával kapcsolatban mindenképpen szükség van a szakorvos beleegyezésére is, mivel módosíthatja a gyógyszerek hatását, és nem mindenki tolerálja ezt a gyógynövényt.

A fokhagyma a szabad gyökök káros hatása ellen is védelmet jelenthet és megakadályozhatja a sejtek károsodását. A gyógynövény ezen kívül sok cinket is tartalmaz, amely az immunitás fokozásában vesz aktívan részt.

Mivel C-vitaminban is gazdag, így megduplázódik az immunerősítő hatása. Nagyon hatékony a különféle kórokozókkal szemben, illetve a fertőzések elleni védelemben.

A fokhagyma még a zsírsejtek termelődését is csökkenti, ráadásul növeli a szervezetben a hőtermelést, így több zsírt éget el a szervezet, ami nemcsak a fogyást, hanem az LDL-koleszterin-szint csökkenését is eredményezheti.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A szívbarát és a csontokat erősítő rooibostea
  2021-12-14 23:38:08, kedd
 
  A rooibostea táplálkozási előnyei abban rejlenek, hogy nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, polifenolokat. Ez utóbbi olyan növényi vegyületcsoportot jelent, amely védelmezi a szervezetünket a szabad gyökök káros hatásaival szemben. De hatékony az olyan krónikus betegségek esetében is, mint a diabétesz, a rák vagy a szívbetegség. A rooibostea nem annyira gazdag tápanyagokban, azonban sok tannint tartalmaz, többek között neki köszönhetjük a pozitív és csodás gyógyhatásait.

A rooibostea egy koffeinmentes tea, amely nagyon jó hír azok számára, akik valamilyen ok miatt nem fogyaszthatnak koffeint. A tea úgy biztosítja a koffeinmentességet, hogy közben mit sem változik a polifenol-tartalma, ami azért is előnyös, hiszen jótékony hatásainak egy részét éppen a polifenol adja.

A rooibos a vérnyomásra is jótékony hatást gyakorol, mégpedig oly módon, hogy gátolja annak az enzimnek a termelődését, amely az erek összehúzódását és a vérnyomás emelkedését okozza. Ez a tea magas flavonoltartalommal is rendelkezik, amelynek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és az antioxidáns jellege. Ezek pozitív hatást gyakorolnak a vérzsírokra és a koleszterinszintre. Így a rooibostea rendszeres fogyasztásával csökkenhetnek ezek az értékeink, így ez a tea jelentős védelmet biztosíthat a szívünk és az érrendszerünk számára.

Ez a különleges ízű tea gazdag olyan növényi vegyületekben - leginkább polifenolokban -, amelyek védelmet jelenthetnek a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. Egy értékes antioxidánsban, az aszpalathinban is gazdag, amely szabályozza a vércukorszintet és csökkenti az inzulinrezisztenciát.

A csontok egészségét is elősegítheti ez a tea, ugyanis meggátolja azoknak a sejteknek a tevékenységét, amelyek a csontsejtek lebontásában vesznek részt. Éppen ezért a rooibostea nagyon is alkalmas a csontok szilárdságának megőrzésében.

Ez a tea nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket is, amelyeknek jelentős szerepe van a szabad gyökök elpusztításában és semlegesítésében. Ez azért lényeges, mert minél több ilyen szabad gyök van a szervezetünkben, annál nagyobb az esélye a krónikus és így a rákos betegségek kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5947
  • e Hét: 22614
  • e Hónap: 54100
  • e Év: 258801
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.