Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
A balkezesség és az intelligencia
  2021-12-22 22:13:11, szerda
 
  Mint ahogyan mindent, a különféle betegségeket, így az emberek közötti eltéréséket is folyamatosan vizsgálják a kutatók és a tudósok, hogy magyarázatot találjanak minden olyan tényre, amivel ezeket az eltéréséket kicsit jobban megismerhetjük. Egyes kutatások arra világítanak rá, hogy a balkezes emberek okosabbak és intelligensebbek, mint azok, akik csak a jobb kezüket használják aktívan a mindennapokban.

Egy kutatásba jobb- és balkezes embereket vontak be. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a balkezesek sokkal jobban teljesítettek a kognitív teszteken, mint a jobbkezes társaik. Egy másik vizsgálatba jobb- és balkezes diákokat vizsgáltak, mintegy 150 ezer fiatalt vontak be a kutatásba. Ez a tanulmány azt is megállapította, hogy a balkezesek nemcsak az IQ-teszteken teljesítettek jobban, hanem a legtöbb tantárgyban is ők jeleskedtek. Ez a vizsgálat is azt bizonyította, hogy a balkezesek okosabbak, mint azok, akik csak a jobb kezüket használják rendszeresen.

A jobb vagy balkezesség azt jelenti, hogy vagy csak az egyik vagy csak a másik kezünket használjuk, míg a másikkal eléggé ügyetlenek vagyunk. De emellett más változatok is léteznek, hiszen vannak kétkezesek, vagyis olyanok, akik mindkét kezüket ugyanolyan jól tudják használni. Illetve meg kell említenünk azokat a személyeket is, akik mindkét kezüket használják ugyan, de csak bizonyos feladatokat tudnak elvégezni velük. Ezek az emberek nagyon jól tudják, hogy milyen feladatokat tudnak csak az egyik, illetve a másik kezükkel elvégezni.

Az, hogy mitől leszünk jobb-, illetve balkezesek, sok minden meghatározhatja. Leginkább a genetika és a környezeti hatások befolyásolják, hogy melyik kezünket fogjuk elsősorban használni.

A kutatások nemcsak arra terjedtek ki, hogy megvizsgálják a balkezesek intelligencia-hányadosát és összehasonlítsák a jobbkezes személyek képességeivel. A tudósok szerint ugyanis a balkezesek sokkal inkább válhatnak egyes betegségek áldozatává, mint a jobbkezes személyek. Milyen betegségtől kell a balkezeseknek tartaniuk?
Leginkább a Parkinson-kór, a tanulási nehézségek (diszlexia), mellrák és skizofrénia esetében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Gyulladáscsökkentő étrend egyszerűen és hatékonyan
  2021-12-22 22:09:08, szerda
 
  Az utóbbi évtizedekben nagyon megváltoztak az emberek étkezési szokásai. Sok és egyre több feldolgozott élelmiszer kerül a családok asztalára, amelyek viszont nagyon egészségtelenek. Akár gyulladást is okozhatnak az emberi szervezetben, amely aztán sokféle betegség kiindulópontja lehet. Ilyen például a szív- és érrendszeri betegség és a cukorbetegség.

Az étrenden való változtatás nagyon sokat segíthet a gyulladás csökkentésében. A cukorbetegségnek, a szívbetegségnek és az ízületi gyulladásnak is lehetnek kellemetlen szövődményei, de ezeket elkerülhetjük, amennyiben csökkentjük a szervezetben a gyulladás szintjét - és ezzel összességében az általános életminőséget is javíthatjuk.

A gyulladáscsökkentő étrend nemcsak az emésztőrendszerre, hanem az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol. Ebbe bele tartoznak a gyümölcsök, a zöldségek, a friss fűszernövények, a halak, a diófélék és a teljes kiőrlésű gabonák.

A gyümölcsök és a zöldségek nemcsak rendkívül jó rostforrásnak számítanak, hanem ásványi anyagokban és vitaminokban is nagyon gazdagok. A spenót és a brokkoli például bőséges forrása a vasnak és mindkettő remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A paradicsom és a sárgarépa pedig karotint tartalmaz, amely szintén segít a gyulladás csökkentésében.

A gyógynövények - mint például a gyömbér, a fokhagyma és a kurkuma - szintén aktívan hozzájárulnak a gyulladás mérsékléséhez. A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak sok rostot tartalmaznak, hanem könnyen emészthetők is, és mindemellett még a gyulladást is csökkentik.

A diófélék és a magvak szintén bővelkednek a természetes olajokban, amelyek hatékonyak a gyulladás elleni küzdelemben. Ebbe a csoportba tartozik többek között a dió, a mandula, a chiamag, a kendermag, a pekándió, a pisztácia és a lenmag.

A halak gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak, amelyek szintén aktívan részt vesznek a gyulladás mérséklésében. Ha csökkentjük a szervezetben a gyulladást, a magas koleszterinszint is normalizálódhat.

Az egészséges étrend kialakítása mellett nagyon lényeges, hogy eleget aludjunk, ne idegeskedjünk és rendszeresen mozogjunk. De az is fontos, hogy a testsúlyunk az optimális tartományban maradjon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5552
  • e Hét: 22219
  • e Hónap: 53705
  • e Év: 258406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.