Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Természetes alvást segítők
  2021-12-09 23:41:04, csütörtök
 
  Az alvás fontos. Fiatalabb korunkban nem nagyon foglalkozunk az alvással és az egészségre gyakorolt hatásaival. Aztán, ahogy öregszünk, azt tapasztaljuk - legalábbis az én esetemben így van -, hogy egyre több alvásra van szükségünk, egyre korábban szeretnénk esténként ágyba bújni, mert ha előző este sokáig voltunk ébren, akkor másnap nemcsak a fáradtság gyötörhet bennünket, hanem bizony ijesztő is lehet a tükörbe nézni. A szem alatti karikák és ödémák is arról árulkodnak, hogy mennyit is aludtunk és mennyire vagyunk kipihentek.

Ahogy idősebb leszek, azt is észreveszem, hogy már nemcsak a főétkezések során elfogyasztott ételek listája szűkül, hanem bizony vacsorára sem esik jól minden táplálék, a teli hassal való lefekvést pedig végképp nem tolerálja a szervezetem. Ilyenkor ugyanis képtelen vagyok jót aludni, de még elaludni is nehezemre esik.

Nem hiába mondják azt a szakemberek, neves belgyógyászok, immunológusok, hogy a korral sok minden megváltozik, és valójában mi magunk érzékeljük a legjobban, hogy a testünknek és a lelkünknek mire is van szüksége. Ha azt érezzük, hogy már nem esnek jól a zsíros ételek, akkor ne erőltessük. Ha azt tapasztaljuk, hogy jóllakottan nem jó ágyba bújni, akkor a könnyű vacsorát részesítsük előnyben.

Miért ne hallgatnánk a saját testünk jelzéseire? Miért ne próbáljuk meg az életmód változtatást 50 éves korunkban?
Hiszen a testünk működése más lesz, mint korábban. Már nem olyan az emésztésünk, mint húszévesen, már egészen más dolgok esnek jól, mint harmincévesen, és a testünknek szüksége lehet olyan dolgokra, amire korábban nem is gondoltunk volna. Adjuk meg hát a testünknek és a lelkünknek azokat, amire szüksége van, hiszen csakis mi magunk érezzük, hogy mi esik nekünk jól és mi mindenen kell változtatunk.

Az esti rutin kialakítása nagyon lényeges. A szervezettség segít a testünknek az alvásra felkészülni. Ha valaki az esti könnyű mozgást, például a sétát választja, akkor gyalogoljon este egy keveset.

Ahogy öregszem, egyre inkább előnyben részesítem a könnyű étkezést és inkább egy csésze forró teával kényeztetem magam. Elsősorban a koffeinmentes teákra esküszöm, a kedvencen a hibiszkusztea, ami a téli hónapokban előnyös is, hiszen nagyszerű immunerősítő hatással rendelkezik. Ezt még feltúrbózom egy kis aszkorbinsavval és homoktövisvelővel. Ez utóbbi az egyik kedvencem, több éve fogyasztom a téli hónapokban, nem is igazán voltam náthás, illetve influenzás az utóbbi években.

Ahogy telnek az évek, egyre kevésbé tévézek esténként - napközben pedig idő nincs rá, amit talán nem is bánok -, jobban szeretek inkább a férjemmel beszélgetni, de az olvasás is ellazít elalvás előtt.

Mi segíthet még az elalvásban?
A meditáció, a meditációs zene, a csend, a félhomály mind-mind támogatja a jó alvást. Soha ne felejtsünk el elalvás előtt még kimenni a mosdóba. Az esti kényeztető rituálék, mint forró zuhany, szépségápolási rituálék is aktívan hozzájárulnak a testi és lelki egészség megőrzéséhez. Én ezekre esküszöm, de biztos lesz még néhány más esti rutinom, ahogy a testem vagy a lelkem jelez, hogy változtassak. Éppen most ezekre a módosításokra van szükségem a testi és lelki jólétem megőrzése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A fogyás még a hormonokat is egyensúlyba hozza
  2021-12-09 23:36:59, csütörtök
 
  Sok ember esetében a testsúly és az önbizalom egyenes arányban áll, náluk a testalkatuk és a súlyuk határozza meg, hogyan érzik magukat a bőrükben. Ez nem azt jelenti, hogy egy túlsúlyos embernek nem lehet önbizalma, nem lehet magabiztos, de az tény, hogy nagyon sokan szenvednek depressziótól, szorongástól és veszítik el az önbizalmukat, ha belenéznek a tükörbe és nem tetszik nekik, amit ott látnak.

A fogyás, az ideális testalkat elérése nagyon sok pozitív hatással jár együtt. Nemcsak mentálisan, hanem fizikálisan is sokkal jobban leszünk, ha elérjük a nemünknek és a korunkat megfelelő testsúlyt. Mutatjuk is, miért fogyjunk le, hogyan változik meg az önbecsülésünk, ha sikerül az ideális testsúlyt elérnünk.

Ha lefogyunk, sokkal jobb lesz az önbecsülésünk. Amikor fittek vagyunk, nagyobb kedvvel mozdulunk ki otthonról és az emberek társaságát is jobban keressük. A szociális élet pedig szintén jót tesz az önbizalmunknak és a lelki egészségünknek.

Ha sikerül lefogynunk, még a szezonális allergia kialakulásától sem kell tartanunk. De mi köze van az allergiának a fogyáshoz? A kutatások azt mutatják, hogy az elhízott emberek nagyobb arányban szenvednek valamilyen allergiában. A plusz kilók ráadásul még a légzőrendszert és a mellékvesét is megterhelik, ezzel is súlyosbítva az allergia és az asztma tüneteit.

Ha valaki túlsúlyos, akkor egy sor egészségügyi gonddal kell számolnia. Nem meglepő, ha ezekre a betegségekre az orvos egy maréknyi gyógyszert ír fel. Nagyon sokan arról számolnak be, hogy a fogyással sokféle gyógyszer szedésétől is megszabadultak. Ilyen lehet a magas vérnyomásra, az allergiára, az emésztésre vagy a gyomorproblémákra szedett pirulák.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az elhízott emberek rosszabb kognitív képességgel rendelkeznek, mint azok a személyek, akik normál testsúllyal rendelkeznek. Az egészséges testsúly még az agy működésére is pozitívan hat.

Az elhízás horkolást is okozhat éjszakánként. Sokan csodálkoznak, hogy felszedtek pár kilót és éjjel nagyon hangosan horkolnak. A fogyással ez az éjszakai egészségügyi gondunk is megszűnhet.

A kalóriaégetéssel, a fogyással a hormonok jobb egyensúlyát is megteremthetjük. Milyen hormonok működése lesz jobb? Például az inzulin, az ösztrogén, a pajzsmirigy, a kortizol és a tesztoszteron hormonoké. Ha lefogyunk, akkor a hormonok is jobban működnek majd, és minden testi funkció visszatérhet a normális kerékvágásba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A szorongó személyeknek rossz a memóriája
  2021-12-09 23:33:18, csütörtök
 
  A szorongás nem tesz jót az egészségnek. A szorongó emberek állandóan idegesek és sokat aggódnak, nem igazán tudják élvezni az életet, sem az apró örömöket, mivel valóban sok minden miatt izgulnak, ez pedig rányomja a bélyegét a hangulatukra.

A túl sok szorongás nyomot hagy a memórián is, ezt most már tudományos kutatások is igazolják. Az érintett személyek kevésbé emlékeznek az iskolában megtanult dolgokra, akik pedig dolgoznak, több hibát követnek el a munkájuk során.

A személyes kapcsolatokat is beárnyékolja a memóriacsökkenés, mivel a szorongó ember gyakran elfelejt fontos eseményeket, dátumokat, mint például névnap vagy születésnap. Nemcsak apróságokra nem emlékeznek, hanem gyakran a rutinszerű cselekményeket is elfelejtik vagy könnyen tévesztenek, például egy sokszor elkészített étel receptjét is elfelejthetik. De az állapotuk miatt akár a vezetés közben is hibázhatnak.

A szorongó emberek maguk is beszámolnak memóriacsökkenésről. Az összesített adatok alapján elmondható, hogy gyakran felejtenek el megtanult dolgokat, dátumokat, elvégzendő feladatokat, neveket és a másokkal folytatott beszélgetéseket.

Mivel sokat stresszelnek, ezért a szervezetükben megemelkedik a kortizol szintje, ami okozhat memóriacsökkenést. De gyakran panaszkodnak arra is, hogy alvási gondokkal küszködnek. Ha el is alszanak, éjszaka többször is felriadnak, mert rosszat álmodtak vagy még álmukban is aggodalmaskodtak valami miatt, ami felriasztja őket, akár még a legmélyebb álmukból is. Az alváshiány azonban veszélyes, mert súlyos egészségügyi károsodást vonhat maga után. Ez negatív hatással van az agy működésére és csökkenti a memóriát és a koncentrációs képességet.

Mit lehet tenni? A szorongó emberek gyakran leírnak dolgokat és sok esetben készítenek jegyzeteket. Ez valóban jó megoldás, hiszen nemcsak segít az emlékezésben, de még szorongáscsökkentő hatása is lehet.

A szorongást egyértelműen oldják a szociális kapcsolatok. Ráadásul már kutatások is igazolják, hogy a családunkkal, a barátokkal töltött idő még a memóriára is pozitívan hat. A fizikai aktivitás is segíthet, hiszen nemcsak a hangulatot javítja, hanem enyhíti a szorongást és javítja az agy egészségi állapotát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az áfonya gyógyhatásairól
  2021-12-09 18:24:01, csütörtök
 
 



A fekete áfonya rendszeres fogyasztásával a krónikus betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A fekete áfonya egy igazi szupertáplálék. Nemcsak küllemében vonzó ez a gyümölcs, de a fanyar és édeskés ízek kavalkádja is azonnal levesz bennünket a lábunkról. Az egyik legegészségesebb gyümölcs az egész világon, amelynek nagyon sok pozitív hatása ismeretes. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válhat a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség is. Létezik, hogy egy ilyen aprócska gyümölcs ilyen csodálatos hatásokkal rendelkezik? A legújabb kutatási eredmények azt mutatják, hogy igen.

Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk a fekete áfonyát, számos betegség elkerülhet bennünket. Ezek a következők: Alzheimer-kór, cukorbetegség, elhízás, illetve szívbetegségek. Minek köszönhető ez a csodás hatás? Elsősorban az antociánoknak, amelyek a gyümölcs kékes fekete színét adják. Az antociánoknak nagyon sokféle pozitív hatása ismeretes, többek között gyulladást csökkentenek, de öregedésgátló, antioxidáns és rákellenes hatásokkal is rendelkeznek.

Az áfonya tehát rendkívül gazdag antociánokban, olyan növényi vegyületekben, amelyek semlegesítik a szervezetben a szabad gyökök károsító hatásait és ezzel csökkentik az oxidatív stressz kialakulásának esélyét a szervezetünkben, ami súlyos kónikus betegségek okozója is lehet.

Az antociánok gyulladáscsökkentő hatása kiemelkedő. Egyrészt segítenek csökkenteni az érelmeszesedés kockázatát, másrészt megakadályozzák, hogy plakk halmozódjon fel az artériákban. Emellett csökkenti a vérnyomást is, így lesz az áfonya az artériák egészségének védelmezője, amivel egyben az agy és a szív egészségét is szolgálja.

Az áfonya antioxidáns hatásai az agyat is védik az oxidatív stressztől. Ez azért nagyon lényeges, hiszen az oxidatív stressz az agyunkat sem kíméli. Ez a gyümölcs nemcsak az öregedési folyamatokat lassítja, hanem az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. Az áfonyának tehát a neuroprotektív hatása is kiemelkedőnek számít, így némi védelmet jelenthet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen.

Az áfonyával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy a benne található antociánok javítják az inzulinérzékenységet és a lipidprofilokat, miközben az oxidatív stressz mértékét jelentős mértékben csökkentik Az áfonya ezen kívül a vércukorszintet is mérsékli, így minimalizálja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ez a csodás gyümölcs emellett más tápanyagokban is rendkívül gazdag, nem hiába került az utóbbi időszakban a kutatások középpontjába. Nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, K- és C-vitamint. Mindkét vitamin pozitívan hat az erek állapotára, nem beszélve arról, hogy a C-vitamin egy antioxidáns vitamin is.
Forrás : Link

Másik forrás szerint :



A fekete áfonya teljes szervezetünkre jótékonyan hat, de különösen támogatja a szem és a szív- és érrendszer egészségét.

A fekete áfonya egyszerre édes és finom, miközben alacsony a kalóriatartalma és tele van mikrotápanyagokkal, antioxidánsokkal. Fél bögre áfonyában annyi antioxidánst találunk, mint öt adag almában, borsóban, sárgarépában vagy brokkoliban.

Ennek a parányi gyümölcsnek jól ismert az érfalvédő hatása. Csökkenti a hajszálerek kóros törékenységét és áteresztőképességét, meggátolja a vérlemezkék összetapadását.

Mivel hatóanyagai az erekben fokozzák a vérkeringést, a fekete áfonya fogyasztása nagyon hasznos rossz vérkeringés esetén.

A várandósság alatt kifejezetten ajánlott aranyér és visszér kezelésére, mivel ilyenkor nagyobb eséllyel alakulnak ki ezek a betegségek. Ha valaki gyakori véraláfutásokkal küzd, szintén érdemes fekete áfonyát fogyasztania.



Egyrészt a benne lévő flavonoidok megerősítik a hajszálereket, másrészt a gyümölcs megakadályozza a kalcium vérerekben történő lerakódását, amivel elejét veheti az érelmeszesedésnek is.

A fekete áfonya igen erős, ámde teljesen természetes vérhígító hatással rendelkezik, amivel sikeresen akadályozza meg, hogy a vérlemezkék összetapadjanak. Ezáltal azt is megelőzheti, hogy vérrög alakuljon ki, mely egyébként rendkívül veszélyes lehet.

A fekete áfonya igen jelentősen serkenti a mikrokeringést. Állatokon és már embereken elvégzett kutatások során is bebizonyosodott, hogy a fekete áfonya csökkenti az erek áteresztőképességét, miközben fokozza a vérkeringést és javítja az érrendszer tónusát. A kutatók azt is megállapították, hogy a fekete áfonya javítja a hajszálerekben a véráramlást, és így megszünteti a vénás és mikropangást a lábakban.

Mivel erősíti a hajszálereket, a szem vérellátásában is fontos szerepe van. Egy vizsgálat során egy hónapon keresztül feketeáfonya-kivonattal kezeltek 31 pácienst. A kísérlet végén beigazolódott, hogy a hajszálerek megerősödtek, és az - elsősorban a cukorbetegség okozta - ideghártya-bántalmak esetében csökkent a szembevérzés.

Fontosabb hatásait összegezve igen hatékony :
A hajszálerek erősítésére.
Aranyérrel és visszérrel küszködőknek.
Látásromlást tapasztalóknak.
Cukorbetegeknek.


A fekete áfonya levét a népi gyógyászat már régen használja a vércukorszint csökkentésének céljából. Kutyákon végzett kísérletek is bizonyították, hogy ténylegesen képes csökkenteni a vércukor szintjét, még akkor is, ha cukrot fecskendeztek be mérés közben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 24891
  • e Hónap: 56377
  • e Év: 261078
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.