Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Egészséges fűszerek és gyógynövények
  2021-12-18 23:24:29, szombat
 
  A fűszereknek nemcsak a konyhában vehetjük hasznát, hanem az egészségügyi előnyeiket is kihasználhatjuk. Nagyon sok betegség megelőzésében is aktívan részt vesznek, most ezekből mutatunk be néhányat.

Az egyik legegészségesebb gyógynövény nem más, mint a koriander. Az őshazája Argentínában található, ahol orvosságként is alkalmazzák, legfőképpen emésztési problémákra, mint például gyomorpanaszokra, étvágytalanságra, hányásra vagy hasmenésre. A gyógynövényt a konyhában is felhasználhatjuk mind a leveleit, mind pedig a magjait, de jó szolgálatot tehet pácolás és salátakészítés során is.

A kaprot hazánkban is mindenki ismeri és sokan használják különféle ételekhez, például savanyúság készítésénél, pácolásnál, saláták, halételek és levesek esetében. Nagyon jól kezeli az emésztési problémákat, javítja az étvágytalanságot, csökkenti a puffadást, de májproblémák és epehólyagpanaszok esetén is bátran alkalmazhatjuk.

A fokhagyma egy széles körben használt gyógynövény, amellyel sokféle ételt ízesíthetünk. Ha egészségügyi gondjaink vannak, önmagában és nyersen is fogyaszthatjuk. A fokhagyma leggyakoribb felhasználása nem más, mint a magas koleszterinszint és vérnyomás csökkentése, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése.

A gyömbért használhatjuk nyersen és párolva is. Nagyon jól illik süteményekhez, használhatjuk gyümölcsös és currys ételek ízesítésére. A hagyományos indiai orvoslás gyomor- és bélrendszeri problémákat kezel a segítségével, leginkább gyomorfájdalom, hasmenés, hányás és hányinger esetén alkalmazzák.

A boróka bokor fanyar ízű bogyókat termel, amelyet gyakran használnak gyomorkeserűk és egyes alkoholos italok - például a gin - ízesítésére. A borókát használhatjuk egyes zöldségek savanyítására, de pácolásra is, például vadételek készítése során.

A majoránna enyhébb ízvilággal rendelkezik, mint az oregánó. A görög mitológiában is feltűnik ez a fűszer, gyakran használták ugyanis, amikor szerelmi bájitalt kevertek. A majoránna kellemes ízt kölcsönöz a húsételeknek, különösen a marha- és a baromfihúsnak, de jó szolgálatot tehet egyes levesek, mártások és saláták ízesítésekor is. A majoránnából teát is készíthetünk, ugyanis csökkenti a menopauza során fellépő hangulatingadozásokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7118
  • e Hét: 23785
  • e Hónap: 55271
  • e Év: 259972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.