Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
A citrom és a szépség
  2021-12-06 23:22:52, hétfő
 
  A citromos víz nemcsak a fogyókúra során lehet a segítségünkre, hanem a szépségünk megőrzésében is kiemelkedő lehet a szerepe. Télen és nyáron is elérhető ez a gyümölcs, így akár minden egyes nap fogyaszthatjuk. Nagyon jót tesz a bőrnek és a hajnak, így érdemes külsőleg és belsőleg is alkalmazni.

Mutatunk is néhány trükköt, hogy ne csak a zsírégető szerepét és erejét használjuk ki ennek az antioxidánsokban és C-vitaminban gazdag gyümölcsnek, hanem a szépségünket is támogassuk vele.

Mivel a citrom nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, így érezhetően fokozhatja a kollagéntermelést. Márpedig minél több kollagén van a szervezetünkben, annál fiatalosabbnak és egészségesebbnek tűnik az arcbőrünk. A citromos vízbe csepegtethetünk pár csepp kókuszolajat is, amitől a bőrünk még szebb és ragyogóbb lesz.

Ha azt tapasztaljuk, hogy a könyökünk vagy a térdünk barnára színesedett, akkor nincs is más dolgunk, csak bedörzsölni egy félbevágott citrommal, hiszen ennek a gyümölcsnek bőrfehérítő hatása is van.

A citromnak és a citromlének a bőrápolásban is kiemelkedő a szerepe. Mivel antibakteriális hatása is van, segíthet a pattanások és a mitesszerek eltüntetésében. Tisztítsa meg a szokásos módon az arcát, majd néhány csepp citromlével kenje be a pattanásokat és a mitesszereket. Hagyja hatni pár percig, majd alaposan mossa le vízzel.

A citromnak valóban magas a C-vitamin-tartalma, éppen ezért külsőleg és belsőleg is fokozhatjuk a segítségével a kollagéntermelést, amitől a bőrünk ismét feszes lesz, és csökkenhetnek a mélyebb ráncok és a finom vonalak. A citrom ezen kívül az öregedési és a pigment foltokat is segít halványítani.

Ha száraz az ajkunk, akkor a citromlé ebben is segíthet. Télen és nyáron is küzdhetünk ezzel a gonddal, ilyenkor nincs más dolgunk, mint az esti tisztálkodást követően pár csepp citromlével be kell kennünk az ajkunkat, amelyet reggel kell csak lemosunk.

A citromlé a hajunknak is jót tesz. Forraljunk fel 1-2 liter vizet, hagyjuk langyosra hűlni, majd adjunk hozzá fél citrom levét. A szőke hajat élénkíti, ragyogóvá teszi és még a fejbőr korpásodását is segít megszüntetni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Az izmokat és a csontokat erősítő testmozgás
  2021-12-06 22:37:03, hétfő
 
  A rendszeres testmozgást már gyerekkorban el kellene kezdeni, hiszen számtalan pozitív előnye létezik. Azonban még idősebb korunkban is hasznunkra válhat, hiszen betegségek tüneteit csökkentheti, szüntetheti meg és egyes betegségek visszafordításában is eredményes lehet. Mutatjuk is, milyen egészségügyi előnyei vannak a testmozgásnak és miért sportoljunk mindennap.

A rendszeres testmozgás csökkentheti a szívbetegség, a rákos megbetegedések és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Az aktív életmód nagyban hozzájárul a jobb hangulathoz, az alvás minőségéhez, a magasabb energiaszinthez, valamint a depresszió és a stressz kockázatainak csökkentéséhez.

Az egészséges táplálkozás és a testmozgás együttesen segíthet fenntartani az ideális testsúlyt. A mérsékelt testmozgás támogatja a szív és az érrendszer egészségét, és csökkenti az olyan betegségek kockázatát, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség vagy a stroke.

A rendszeres testmozgás ezen kívül csökkenti a magas vérnyomást és vércukorszintet, illetve a magas koleszterinértéket. Rendszeres mozgásra van szükség ahhoz, hogy az izmaink és a csontjaink hosszú ideig egészségesek maradjanak. Amikor rendszeresen használjuk az izmainkat, akkor a növekedésüket, a fejlődésüket segítjük elő. A testmozgás idősebb korban is nagyon fontos, hiszen ahogy öregszünk, mind az izmok, mind pedig a csontok veszítenek erejükből. A rendszeres mozgás csökkenti a csontritkulás kockázatát, illetve az elesések számát és ezzel együtt a csonttörések esélyét is.

A fizikai aktivitás az egészséges testsúly fenntartásában is a segítségünkre lehet, hiszen ahogy edzés közben nő a pulzusszámunk, úgy egyre több és több kalóriát tudunk elégetni.

A fizikai aktivitás a mentális egészségre is pozitív hatással van, hiszen a stressz és a szorongás tünetei is jelentősen csökkenhetnek. A testmozgás hatására ugyanis endorfin hormonok szabadulnak fel a szervezetünkben, amit boldogsághormonnak is nevezünk. A testmozgás nemcsak az energiaszintet növeli, hanem az alvás minőségét is javítani tudja.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az aktív életmód pozitív hatással van az elménkre, a memóriára és a koncentrációra is, hiszen a testmozgás javítja az agy vérellátását, illetve csökkenti a gyulladást és a sejtkárosodás szintjét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A gyulladáscsökkentő és a szívvédő szeder
  2021-12-06 22:30:03, hétfő
 
 



A szeder rendkívül sok tápanyagot tartalmaz, tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek nagyon hasznosak a szervezetünk számára. Többek között a krónikus betegségek kialakulása ellen jelenthet védelmet ez az aprócska gyümölcs. Miért olyan hasznos a szeder, miért is fogyasszuk rendszeresen? Mutatjuk a válaszokat.

A szeder gazdag forrása az antociánoknak, ezek adják a gyümölcs kékes fekete színét. Erős antioxidánsoknak számítanak, amelyek védő hatást jelenthetnek a szívbetegségek kialakulás ellen. Ez az apró gyümölcs emellett C-vitaminban és káliumban is rendkívül gazdag, amelyek támogatják a szív és az érrendszer optimális működését.

Az egészséges étrend nagyon sokat segíthet a rákos betegségek megelőzésében. A szeder olyan sok jótékony vegyületet és tápanyagot tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak lehetnek ebben a törekvésünkben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a szederkivonat segíthet csökkenteni a daganatok növekedését és megakadályozhatja a rákos sejtek elszaporodását.

A szeder rendszeres fogyasztása az agysejtekre is pozitív hatást gyakorol, ugyanis nagy szerepe van a kognitív funkciók javításában. Mivel sok polifenol vegyületet tartalmaz, védő hatást gyakorol az agyra. Ezen kívül gazdag forrása még a mangánnak is, amely fontos szerepet játszik az agy megfelelő működésében. Megállapították, ha csak kevés van ebből az ásványi anyagból a szervezetben, az fokozza az epilepszia kialakulásának kockázatát.

A gyümölcsnek kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása. Éppen ezért nagyon eredményes lehet olyan gyulladásos állapot megszüntetésében, mint amilyen az ízületi gyulladás. A szeder abban az esetben is csökkentheti a gyulladást, ha valaki gyomorfekélyben szenved.

A szájüreg egészségére is hatással van ez az aprócska gyümölcs, ugyanis antibakteriális hatásokkal is rendelkezik. Emellett kiemelkedő a gyulladáscsökkentő és a vírusellenes hatása is, sőt akár herpesz esetén is hasznát vehetjük.

A szedret önmagában is fogyaszthatjuk, de nagyszerű alapanyag lehet turmixitaloknak, pudingoknak. Készíthetünk chiamagos pudingot, amihez hozzáadhatunk néhány szederszemet. Ha finom ízekre vágyunk, ne hagyjuk ki a puding készítése során a kókusztejet és a fahéjat sem.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A "K" vitaminról
  2021-12-06 22:26:35, hétfő
 
  Miből tudhatjuk, hogy nincs elég K-vitamin a szervezetünkben?

Az emberi szervezetnek szüksége van tápanyagokra, vitaminokra és ásványi anyagokra. Alapvetően az ételeinkből kellene hozzájutnunk ezekhez, de egyrészt manapság egyre kevesebb tápanyagot tartalmaznak a gyümölcsök és a zöldségek, másrészt vannak olyan egészségügyi gondok vagy körülmények, amikor ezek a tápanyagok nem hasznosulnak kellőképpen. Ilyenkor szükség lehet kiegészítőkre, de ezek szedését és adagolását minden esetben szakorvossal kell megbeszélni.

A vitaminokat alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk, vannak a zsírban oldódó és a vízben oldódó vitaminok. Az előbbihez tartozik az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Míg a B-vitaminok és a C-vitamin vízben oldódó vitaminoknak számítanak.

A K-vitamin támogatja a csontanyagcserét, pozitív hatással van a csontok ásványianyag-sűrűségére, de kiemelkedő szerepe van a véralvadásban is. A hiányának nagyon sok tünete lehet, akár csontritkuláshoz is vezethet, de növekedhet a csonttörések kockázata, főként a nőknél a csípőtörés veszélye lehet nagyobb.

A K-vitamin hiánya meszesedést is okozhat. Ilyenkor ásványi anyagok rakódnak le az artériákban, ami pedig magas vérnyomáshoz és szívrohamhoz vezethet, sőt megnő a stroke kialakulásának esélye is.

Az alacsony K-vitamin-szint megnöveli a memóriavesztés és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Mivel az Alzheimer-kór miatt nem megfelelő a kalcium-szabályozás az agyban, nagyobb lehet a stroke kialakulásának esélye, de a K-vitamin hiánya miatt nőhet a vér jelenléte a székletben és a vizeletben.

Bőrünk feszességét és rugalmasságát a kollagén és az elasztin adja. Ahogy öregszünk, úgy csökken a szervezetünkben a kollagéntermelés. K2-vitamin hiányában jelentősen lecsökken az elasztin mennyisége a bőrben, így elveszítheti a feszességét és megjelenhetnek a mélyebb ráncok. Ha alacsony a K2-vitamin szintje a szervezetben, fokozottabb vesekőképződés is előállhat, és a visszerek megjelenése is várható.

A K-vitamin hiánya a fogak egészségére is kihat, mivel aktiválja az oszteokalcin nevű fehérjét, ami kalciumot és más fontos ásványi anyagot szállít a fogakhoz. Hiánya megakadályozza ezt a mechanizmust és ez gyengíti a fogakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
A magnézium megvédhet:csontritkulástól és magas vérnyomától
  2021-12-06 21:35:59, hétfő
 
  A magnéziumra nagyon sok feladat hárul. Többek között segíti az izom-összehúzódásokat, az energiatermelést, támogatja a súlycsökkenést, illetve szerepe van a hangulat szabályozásában. Egy olyan ásványi anyagról van szó, amely több mint 300 enzimatikus funkcióban vesz részt a szervezetünkben. Tehát láthatjuk, mennyire lényeges, hogy odafigyeljünk a testünk magnéziumszintjére és a megfelelő magnéziumpótlásra.

Tanulmányok igazolják, hogy a magnéziumbevitel és a csontok ásványanyag-sűrűsége között szoros összefüggés van. Nemcsak a magnéziumnak van szerepe a csontok erősségének megőrzésében és a csonttörések kockázatainak csökkentésében, hanem a D-vitaminnak, a kalciumnak és a K2-vitaminnak is. Azonban elmondhatjuk, hogy a magnézium nagy feladatot vállal az izom-összehúzódásokban, illetve a csonttörések kockázatának csökkentésében.

Ezen kívül a hangulatszabályozásban is aktív szerepet vállal. Sok esetben hatásosabb lehet, mint némely antidepresszáns gyógyszer.

A magnézium azok számára is nagyon hasznos lehet, akik magas vérnyomástól szenvednek, ugyanis ez az ásványi anyag segít a vérnyomás szabályozásában. De más kardiovaszkuláris előnyökkel is rendelkezik, hiszen jelentősen csökkentheti a stroke kialakulásának kockázatát.

Tanulmányok arról számoltak be, hogy a magnéziumhiány szerepet játszik a fejfájás és a migrén kialakulásában. Ezt az ásványi anyagot használhatjuk a migrén és a fejfájás megelőzésére, illetve a már kialakult tünetek csökkentésére.

Az öregedés nemcsak egyes betegségeket hozhat magával, hanem sajnos az alvási problémák is előtérbe kerülnek. Sokan panaszkodnak, hogy csak keveset tudnak éjszakánként aludni és emiatt gyakran érzik magukat kimerültnek és fáradtnak. Kutatások azt igazolják, hogy a magnézium rendszeres pótlása segíthet ezeket a problémákat megszüntetni, ugyanis ennek az ásványi anyagnak nagy szerepe van az idegrendszer lecsendesítésében, ami hosszabb és mély alvást is eredményez.

A magnézium gazdag forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a diófélék és a magvak. Sok magnéziumot tartalmaz még a szezámmag, a chiamag, a tökmag, a spenót, a quinoa és a vesebab is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A mellrák megelőzése testmozgással
  2021-12-06 21:25:57, hétfő
 
  Az emlőrák kialakulásában nagy szerepe van a génmutációnak, de sajnos a nem megfelelő életmód is közrejátszik. De más tényezők is szerepet játszhatnak, például a korán jelentkező menstruáció, a kései menopauza, illetve a kedvezőtlen életmódbeli tényezők.

Tanulmányok szerint a fizikai aktivitás hiánya és az elhízás jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának kockázatát. Kutatások szerint mintegy 40 százalékkal csökkenhet a mellrák esélye, amennyiben rendszeresen mozgunk. Hetente legalább 150 percnyi mérsékelt intenzitású testmozgásra van ahhoz szükségünk, hogy csökkenjen a mellrák kialakulásának kockázata.

A séta is rendkívül hasznos lehet a megelőzésben. Kutatások szerint heti 150 percnyi séta is sokat segíthet, hogy elkerüljük ezt a betegséget. A gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás is segíthet egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Ennek a hormonnak ugyanis kulcsszerepe van az emlőrák kialakulásában, hiszen a csökkenő ösztrogénszint a mellrák kockázatának csökkenésével jár együtt.

Az egészséges testsúly fenntartása is nagyon lényeges a mellrák elkerülésében. Az erősítő edzés fokozza az anyagcserét, amivel kalóriát égetünk, ami pedig segít megőrizni az egészséges és ideális testsúlyt. A felesleges zsírszövet ösztönzi az ösztrogéntermelést, ami szintén aktív szerepet játszik a mellrák kialakulásában. Ezért is nagyon lényeges, hogy a menopauzát követően ne hízzunk el, mert sok esetben a menopauza utáni szakaszba lépő nőknél diagnosztizálják ezt a betegséget.

Naponta egy pohár vörösbor még jót is tesz a szív egészségének. Azonban, ha egy nő 2 vagy annál több alkoholos italt fogyaszt naponta, az jelentősen megnöveli a mellrák kialakulásának esélyét.

Az emlőrák kockázatát úgy is minimalizálhatjuk, hogy csökkentjük a vörös hús bevitelét, ellenben megnöveljük a zöldségfogyasztást. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, baromfit és halat, hogy elkerüljük ezt a rettegett betegséget.

Az önvizsgálat és a mammográfiai szűrés életet is menthet, hiszen minél korábbi stádiumban kerül felfedezésre a betegség, annál nagyobb az esély a túlélésre. Éppen ezért nagyon lényeges, hogy egyetlen nő se hanyagolja el a mammográfiai szűrővizsgálatokat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
5 gomba a rák ellen
  2021-12-06 21:22:12, hétfő
 
  A gyógygombákat világszerte alkalmazzák a rák elleni küzdelemben, főleg kiegészítő terápiaként. A gyógygomba kivonatoknak két fontos szerepük van: egyrészt erősíteni az immunrendszert, másrészt közvetlenül pusztítani a daganatos sejteket.
Az 5 legnépszerűbb gyógygombának anti-tumor, vírusölő, gyulladáscsökkentő és májvédő hatást tulajdonítanak:
- Shiitake (Lentinula edodes)
- Maitake (Grifola frondosa)
- Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, reishi)
- Hernyógomba (Cordyceps sinensis)
- Chaga gomba

Chaga gyógygomba
A Chaga gyógygombát elsősorban Oroszországban és Kelet-Európában alkalmazták a tradicionális gyógyítók. A szibériai Chaga gomba egy ún. betulin nevű vegyületet tartalmaz, mely a betulinsav prekurzora, s hatásos lehet bőr, agy, petefészek, valamint fej és nyak rák esetén azáltal, hogy elősegíti a rákos sejtek programozott sejthalálát (ez a természetes folyamat a degeneratív sejteknél nem következik be).

Cordyceps gyógygomba
A Cordyceps sinensis gyógygomba immun stimulátorként működik a szervezetben azáltal, hogy növeli a T-sejtek és természetes ölősejtek számát, valamint a fehérvérsejtek élettartamát. Anti-tumor tulajdonságai mellett pedig védi a vesét a kemoterápia káros hatásaitól.

Shiitake gyógygomba
A shiitake gyógygomba egy speciális glükán vegyületet tartalmaz (AHCC = Active Hexose Correlated Compound), mely immunrendszer erősítő tulajdonságának köszönhetőn rendkívül népszerű a távol-keleti alternatív medicinában, főleg Japánban. A gombában található Lentinan nevű vegyületet (béta glükán vegyület) intravénás gyógyszerként alkalmazzák rákos betegeknél. In vitro kísérletekben a Lentinan fokozta a fehérvérsejtek termelődését, más tanulmányok szerint pedig növeli a betegek túlélését, csökkenti a rák kiújulásának esélyét és javítja az életminőséget. Japánban 1985-óta használják gyomorrákos betegeknél.

Reishi gyógygomba
A Ganoderma lucidum az egyik legnépszerűbb gyógygomba világszerte, mely immunrendszer erősítő hatása mellett csökkenti a kemoterápia mellékhatásait (hányinger, vesekárosodás, stb.), erős antioxidánsként pedig védi a sejtek DNS-ét.

Maitake gyógygomba
A Grifola frondosa gyógygomba szintén nagy népszerűségnek örvend Kínában és Japánban. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően erősíti a szervezet védekezőképességét a degeneratív folyamatokkal és kórokozókkal szembeni harcban, antioxidáns tulajdonságai révén védi a sejteket a károsodásoktól és csökkenti a COX2 enzim szintjét (gyulladásos faktor). Kutatások szerint a maitake gomba gátolja az áttétek kialakulását és a rákos sejtek növekedését.

Mind az öt gyógygomba elsőrendű étrend-kiegészítő, magas szelén, cink és germánium tartalommal. A nyomelemek jelentőségét csak mostanában kezdjük igazán megfelelő súllyal értékelni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Top táplálékok 50 feletti férfiaknak
  2021-12-06 21:14:27, hétfő
 
  Nem csak a nőknek, a férfiaknak is különösen oda kell figyelniük az egészségükre 50 éves kor fölött. A férfiaknak többek között az anyagcseréjükre kell nagyobb figyelmet fordítani, hiszen csakúgy, mint a nőknél, a férfiaknál is lelassul ebben az életkorban, ami aztán elhízáshoz vezethet. 50 éves korban és az után jelentkeznek leggyakrabban a férfiaknál a következő betegségek: diabétesz, szívbetegség, magas vérnyomás, prosztata-problémák.

Az étkezési szokások és az életmód megváltoztatása azonban sokat segíthet ezeknek a betegségeknek az elkerülésében. A férfiaknak legdrasztikusabban az étkezési szokásaikat kell megváltoztatniuk, hiszen a sok zsíros és egészségtelen étel miatt következik be az elhízás, ami miatt sorra alakulnak ki a betegségek.

Természetesen, nemcsak az egészséges táplálkozást szükséges szem előtt tartani, hanem nagyon fontos a rendszeres testmozgás is. Legalább heti öt alkalommal, napi 30-60 percet lenne szükséges ahhoz mozogni, hogy jó általános egészségi állapotnak örvendjünk.

Mit tehetnek még a férfiak az egészségük megőrzése érdekében?
Nagyon lényeges a dohányzás abbahagyása, hiszen a cigarettafüstben számtalan káros anyag megtalálható. A legtöbb rákkeltő, így a legjobb, amit tehetnek, hogy felhagynak ezzel a káros szenvedéllyel.

A mértéktelen alkoholfogyasztás is számtalan betegség okozója lehet. Az alkoholt nem kell teljesen kiiktatni az életükből az 50 év fölötti férfiaknak, de napi két egységnél - például 2-3 dl vörösbor - több alkohol fogyasztása nem javasolt.

A táplálkozás tehát kulcsfontosságú a férfiak életében. Lássuk, hogy milyen táplálékok fontosak az egészség megőrzése érdekében. Mi csak néhány egészséges táplálékot emelünk ki, ennél azért jóval több egészséges táplálék megtalálható azon a bizonyos palettán.

Az egyik legegészségesebb táplálék a férfiak számára, a halak. A halak nagy mennyiségben tartalmaznak omega- 3 zsírsavakat, amelyek minimalizálják a szervezetben és az erekben a gyulladást, mindemellett növelik az úgynevezett jó koleszterin koncentrációját a vérben. A halak még a bélgyulladást is megakadályozhatják, amely gyakran előfutára a béldaganatnak.

A férfiak izomtömege is csökken a kor előrehaladtával, azonban a tojás egy kiváló fehérje forrás, amely segít az izomtömeg megőrzésében. A tojás, kolint is tartalmaz, amely segít a hasi zsír csökkentésében.

A bogyós gyümölcsök is nagyon hasznosak, hiszek többek között kiváló rostforrásnak számítanak, amelyek elősegíthetik a fogyást. Mivel a bogyós gyümölcsök antioxidánsokban is bővelkednek, így hasznosak lehetnek a rákos sejtek létrejötte és elszaporodása ellen.

A céklát is be lehet iktatni a menübe, hiszen növeli az állóképességet, csökkenti a vérnyomást és védi a szívet. Mivel a cékla káliumban is gazdag, így remekül szabályozza a vérnyomást is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Banánnal a szív egészségéért
  2021-12-06 20:58:26, hétfő
 
 


Egyre több kutatás fókuszába kerül a banán - és egyre több pozitív tulajdonságára derül fény. Aki eddig is kedvelte, ezután is fogyassza rendszeresen, aki pedig nem szereti, jól teszi, ha megkedveli, mert a banán többek között a szív működésére is jó hatással van.

Manapság nagyon sokan küzdenek súlyfelesleggel. A zöldségek és a gyümölcsök magas rosttartalmuknál fogva sokat segíthetnek a túlsúly leküzdésében, az ideális testsúly megtartásában. A banánnal kapcsolatban korábban az a hír járta, hogy elősegíti a hízást a magas gyümölcscukor-tartalma miatt. A mai kutatások szerint azonban a rendszeres banánfogyasztás jót tesz a szív egészségének, támogatja a fogyást és még a rákos betegségek kialakulásának kockázatait is csökkenti.

A banán egyáltalán nem hizlal, persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Éppen ezért fogyókúrázók, életmódváltók is nyugodtan beilleszthetik az étrendjükbe, hiszen akár még a fogyásban is segíthet, hiszen magas a rosttartalma, könnyen eltelít, így kevésbé fogunk megéhezni.

A banán ráadásul roppant tápláló is, hiszen alapvető vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, illetve emészthető szénhidrátokban is gazdag, melyek csak kevés kalóriát tartalmaznak. Mivel csak természetes cukrok vannak benne, ezek lassabban szívódnak fel, mint a mesterséges társaik. Ezért ez a táplálék a szóbeszéddel ellentétben nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet.

A banán rendkívül gazdag rostokban, így könnyen eltelít, csökkenti az étvágyat és az ételek utáni sóvárgást is, így válhat hasznunkra a fogyásban. A banán emellett prebiotikus tápláléknak is tekinthető, amely segíti a jó bélbaktériumok elszaporodását, amivel hozzájárul a bélflóra egyensúlyához, mindez pedig megakadályozhatja az elhízást.

Egy a finom gyümölcs gazdag forrása a B6-vitaminnak, amely segít a dopamin és a szerotonin szintetizálásában. Ennek köszönhetően pedig nyugodtabbá, kiegyensúlyozottabbá válhatunk és jobban tudunk aludni.

Kutatások igazolják, hogy a banán antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, aminek köszönhetően segít a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében. Magas káliumtartalma pedig a szív egészségéhez járul aktívan hozzá. Ez az alapvető ásványi anyag részt vesz a stroke elleni védelemben, illetve a vérnyomás és a szívverés szabályozásában. Mivel rostokban rendkívül gazdag, csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A banánból nagyon sokféle ételt készíthetünk. Hozzáadhatjuk gyümölcssalátákhoz, de finom turmixitalt is készíthetünk belőle - egy ilyen receptjét olvashatja most.

Kókusztejes, fahéjas banános turmixital
Hozzávalók:
1 banán
2 dl kókusztej
ízlés szerint méz és fahéj

Elkészítése:
Turmixoljuk le a banánt a kókusztejjel, majd öntsük bele egy pohárba. Ízesítsük ízlés szerint mézzel és fahájjal. Egy csipet kurkumát is tehetünk bele.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A kiviről jó tudni
  2021-12-06 20:53:20, hétfő
 
 



A kivi egy nagyon megosztó gyümölcs, hiszen valaki vagy szereti vagy már az illatától is rosszul van. Pedig akár szupergyümölcsnek is nevezhetjük, annyira jót tesz a szervezetünknek, annyira egészséges, köszönhetően a benne található sok tápanyagnak.

A kivi nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely segít az immunrendszer fellendítésében, hogy az hatékonyabban tudjon megküzdeni a kórokozók okozta fertőzésekkel. A gyümölcs a K-vitaminnak is gazdag forrása, amelynek legismertebb szerepe a csontok egészségének, illetve a szív és érrendszer funkcióinak támogatása.

Ez a szőrős gyümölcs sok A-vitamint is tartalmaz, amely jót tesz a bőrnek, a látásnak, illetve a légzőszerv működésének. De a kivi E-vitaminban is bővelkedik, illetve káliumban, amely a szervezetben az elektrolitok egyensúlyát tartja fenn, illetve kiemelkedő a szerepe a vérnyomás szabályozásban is.

A kivinek nemcsak a C-vitamin-, hanem a B6-vitamin-tartalma is támogatja az immunrendszert. Élelmi rostokat is bőven tartalmaz, amely az emésztőrendszer egészséges működését biztosítja, mindemellett csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, a stroke vagy a magas vérnyomás. De antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket.

A kivivel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védő hatású lehet olyan légzőszervi betegségekkel szemben, mint például az asztma. Már heti 1-2 alkalommal elfogyasztott kivi is segíthet megelőzni a légzőszervi betegségeket, illetve jelentősen csökkenhetnek a tipikus kellemetlen tünetek.

Ez a gyümölcs meglehetősen gazdag polifenolokban, amelyekről köztudott, hogy nagyon erős antioxidánsok. Kutatások igazolják, hogy ezek sokkal erőteljesebb hatást fejtenek ki, mint például a citrusfélékben megtalálható antioxidánsok. Kutatások arra mutatnak rá, hogy az antioxidánsok hasznosak lehetnek az oxidatív stressz okozta betegségek megelőzésében.

Az irritábilisbél-szindróma egy nagyon kellemetlen betegség. A kutatók felfedezték, hogy a kivinek még erre a betegségre is lehet pozitív hatása. Egy kutatás során arra a megállapításra jutottak a tudósok, hogy a kivi rendszeres fogyasztása jobb bélműködést eredményez azoknál a betegeknél, akik ebben a betegségben szenvednek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2021.11 2021. December 2022.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 73 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1722
  • e Hét: 18389
  • e Hónap: 49875
  • e Év: 254576
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.