|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021-12-27 22:41:27, hétfő
|
|
|
A moringa őshazája Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában található. Rendkívül gazdag tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Gazdag forrása az A-, a C-, a B1-, a B2-, a B3- és a B6-vitaminnak, illetve bővelkedik folátban, magnéziumban, vasban, kalciumban, foszforban és cinkben is.
A moringa levelei 18 féle aminosavat tartalmaznak, amelyek a fehérjék építőkövei, ezek mind nagyban hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.
Ez a gyógynövény többek között gyulladáscsökkentő izocianátokat tartalmaz. A gyulladást azért kell leküzdeni, mivel számos betegség kialakulásában játszik kiemelkedő szerepet, mint például rákos betegségek, ízületi vagy autoimmun betegségek. A szervezetünk folyamatosan harcol a gyulladással szemben. Hogy megkönnyítsük a dolgát, egészséges táplálkozással támogatnunk kell, ebben sokat segíthet a moringa is, hiszen valóban hatékony a gyulladás csökkentésében.
A moringa antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik és védelmet jelenthet a káros hatású szabad gyökökkel szemben. Ezek oxidatív stresszt okoznak, majd hozzájárulnak olyan betegségek kialakulásához, mint például 2-es típusú cukorbetegség, szívproblémák vagy Alzheimer-kór.
A moringa C-vitaminban és béta-karotinban is gazdag, amelyek szintén eredményesen harcolnak a káros hatású szabad gyökökkel szemben. A benne található kvercetin hasonlóképpen erős antioxidáns, amely a vérnyomás csökkentésében játszik kiemelkedő szerepet.
A moringa klorogénsavat is tartalmaz, amely segít stabilizálni az étkezés utáni vércukorszintet. Egy kutatásba nőket vontak be, akiknek minden nap másfél teáskanál moringaport kellett elfogyasztaniuk. A vizsgálat három hónapig tartott. A kutatók végül arra a megállapításra jutottak, hogy a moringapor hatására megemelkedett a résztvevők vérében az antioxidánsok szintje.
A tartósan magas vércukorszint cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami sajnos sokféle szövődménnyel és más egészségügyi gondokkal jár együtt, mint például szívproblémák vagy vesekárosodás. Ezért nagyon lényeges, hogy a vércukorszintet stabilizáljuk - ezt megtehetjük, ha bevesszük az étrendünkbe a moringát.
Rendszeres fogyasztása hasznos lehet akkor is, ha magas a koleszterinszintünk. Ez az állapot meglehetősen veszélyes, hiszen oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.
A moringa segíthet a májsejtek regenerálásában is. Egyrészt csökkenti az oxidatív károsodás mértékét a májban, másrészt stabilizálja a májenzimeket. Ha ezek rendben vannak, akkor a máj könnyebben el tudja végezni a munkáját. Így máris jobban mennek a méregtelenítő folyamatok, a zsíranyagcsere, de a tápanyagok felszívódása is hatékonyabb lesz.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
2021-12-27 22:38:36, hétfő
|
|
|
Vitaminok és ásványi anyagok, amelyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van
Néha nem elegendő csak táplálkozni és nem mindegy, hogy mit eszünk. Elméletileg az egészséges táplálkozással fedezzük a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-szükségletét. De ha nem eszünk kiegyensúlyozottan és egészségesen, akkor étrend-kiegészítők formájában mindenképpen szükséges pótolnunk ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat, hiszen ezek biztosítják például azt, hogy az anyagcsere-folyamatok megfelelően működjenek. Milyen vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége alapvetően a szervezetünknek? A cikkből kiderülnek a válaszok.
Az A-vitamin az egyik legfontosabb vitamin a szervezetünk számára, hiszen ez biztosítja az egészséges látást, illetve a bőrünknek és a hajunknak is nagy szüksége van rá. Az A-vitamin gazdag forrása többek között a citrusfélék, a sárgarépa, a sárgadinnye és az édesburgonya.
A B-vitaminok is nagyon fontosak az immunitás és az energiatermelés folyamatában, de a vas felszívódását és a rugalmas bőrt is biztosítani tudják. Ezeket a vitaminokat nagy mennyiségben tartalmazzák a teljes kiőrlésű gabonák, a bab, a banán és a paprika.
A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely az erek egészségét támogatja, ezen kívül rugalmasságot biztosít a bőrnek és javítja a vas felszívódását. Nagyon sok megtalálható belőle a citrusfélékben, az eperben és a kiviben.
A D-vitamin többek között a vázrendszer egészségét hivatott fenntartani. Szabályozza a kalcium és a foszfát mennyiségét a szervezetben, illetve támogatja az immunrendszerünk működését. A napfényből és a gombából nyerhetjük leginkább ezt a vitamint.
Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely elengedhetetlen az egészséges bőr, a látás és az immunrendszer fenntartásához, de csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát is. Megtalálható a magvakban és a diófélékben.
A K-vitamin segít a sebgyógyulásban, miközben az egészséges csontozat és fogazat fenntartásához is szükségünk van rá. Gazdag forrásai ennek a vitaminnak a zöld leveles zöldségek, mint a spenót vagy a brokkoli.
A vas biztosítja a megfelelő vérképződést, hiánya vérszegénységet is okozhat. A sütőtök és a leveles zöldségek tartalmazzák nagy mennyiségben.
A kalciumra a megfelelő izom-összehúzódáshoz van szükség, de rugalmasságot is nyújt, illetve a fogak és a csontozat egészsége is függ ettől az ásványi anyagtól. A tejtermékek kiváló kalciumforrásnak számítanak.
A cink a megfelelő növekedést, a jó immunitást és a termékenységet segíti elő, ezért nagyon hasznos, ha sok kesudiót fogyasztunk, amelyben bőven megtalálható.
A foszforra az egészséges csontozat és az energiatermelés miatt van szükségünk. A magnézium szintén az energiatermelésért felelős, de az izmok és az idegrendszer megfelelő működése is függ ettől az ásványi anyagtól.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 2
|
|
|
|
2021. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
73 db bejegyzés |
e év: |
2611 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 4442
- e Hét: 21109
- e Hónap: 52595
- e Év: 257296
|
|
|