Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Őzgidák és a kiscica
  2022-08-15 23:32:03, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Viaszvirág
  2022-08-15 23:29:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Orhidea
  2022-08-15 23:28:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Októberi varjúháj /Terézke virág/
  2022-08-15 23:26:49, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Ananász gyógyhatásairól
  2022-08-15 22:46:25, hétfő
 
 



Ananász (Ananas ananassoides )
Az ananász (Ananas) az egyszikűek (Liliopsida) osztályába, a perjevirágúak (Poales) rendjébe és a broméliafélék(Bromeliaceae) családjába tartozó nemzetség.

Előfordulása trópusi éghajlatú területeken, őserdőkben jellemző. Őshazája Közép-Amerika és Dél-Amerika.

Hat faja él Amerika forró tartományaiban. Az Ananas comosus Dél-Amerika forró vidékéről származik, de valamennyi meleg tartományban termesztik a 16. század óta (Kelet-India, Afrika, Mexikó stb.) Nálunk is termeszthető külön alacsony, de nagy hőfokú ananász-házban. Általában már 1535 óta termesztik. Spanyol, portugál tengerészek, kereskedők terjesztették el Kolumbusz után világszerte e növényt. Az ananásznak sok fajtáját kedvelik. Kiváló fajták a nervosa maxima és a Cayenne.

Az ananászt ősi termőterületein, már jóval megelőzve Európába érkezését valódi csodagyümölcsként fogyasztották. Az egészségre gyakorolt rendkívül kedvező hatásai mesés ízével ötvöződnek. Tisztító, szépítő, egészségőrző, sőt néhány indiántörzs hite szerint még a férfiasságra is kedvező hatást gyakorló gyümölcs komplex összetevőinek köszönheti rendkívüli közkedveltségét.

Az sem véletlen, hogy a 20-21. század népszerű tisztító kúrái, diétái kifejezetten ajánlják az ananász fogyasztását. Egyes vélemények szerint 2 hétig napi 10-15 dkg friss ananász rendszeres fogyasztásával (természetesen kalóriaszegény étrend mellett, sok mozgással) már szép eredmények érhetők el a felesleges kilókkal vívott küzdelemben. Az ananász csodatévő híre a számos benne található vitamin, valamint rendkívül magas rosttartalom mellett egy különleges fehérjebontó enzimkeverékének köszönhető. Ez nem más, mint a bromelin vagy bromelai (nem összetévesztendő a broméliával!), amelyet 1957 óta használnak orvosi célokra. Senkit ne tévesszen meg azonban az a téves közkeletű vélekedés, miszerint a friss gyümölcs szeleteinek falatozásával a szervezet felesleges zsírkészlete hipp-hopp eltűnhet!

Ma már tudományos cikkek bizonyítják, hogy bár az ananász természetes formájában tartalmazza a bromelint, a gyors zsírégetéshez lényegesen nagyobb koncentrációban szükséges a szervezet számára, mint amekkorában a gyümölcshús tartalmazza (önmagában persze ez még kevés a gyors a fogyáshoz).

A gyulladáscsökkentőként, visszértágulatok gyógyításában, valamint fehérjebontásban, szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is igen hatékony vegyületet az ananász gyümölcséből és szárából nyerik ki, és nagy koncentrációban kerül táplálék-kiegészítőkbe, gyógyszerekbe. Ez nem azt jelenti, hogy az ananász fogyasztása ne segítené elő a karcsúsodást, és ne lenne rendkívül egészséges gyümölcs, épp ellenkezőleg!

A bromelin mellett ugyanis folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, magnéziumot, vasat éppúgy nagyobb mennyiségben tartalmaz, mint A-, B- és C- és E-vitaminokat. Már 30 dkg friss ananász fedezi a 2000 Kcal-ás étrend melletti napi C-vitamin-szükségletet! Az emberi szervezet számára kitűnően hasznosítható, egészséges összetevők mellett nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy rendkívül magas rosttartalma igen jótékony hatást gyakorol az emésztőszervrendszerre.

A tisztítókúrák hívei sem nélkülözhetik az ananászt, emésztést gyorsító hatása révén ugyanis gyorsabban ürülnek a szervezetből a méreganyagok. Csökkenti a vér savtartalmát, így segíti a szervezet savbázis egyensúlyának megőrzését, helyreállítását. C-vitamint, káliumot, folsavat, cukrot, gyümölcssavat, rostanyagot tartalmaz, számottevő vitaminforrásként tarthatjuk tehát számon. A folsav a vörös- és fehérvérsejtek, illetve a véralvadáshoz szükséges vérlemezkék képződésénél működik közre, és szükséges a gyomornyálkahártya normális működéséhez is. A gyümölcslevek közül a legjelentősebb folsavforrás az ananászlé, a narancslé, és a grépfrút. Ananász fogyasztása javasolt a bélrendszer zavara, súlyfelesleg, tüdőgyulladás, meghűlés és vérszegénység esetén is.

Illata és különlegesen ízletes aromái olyannyira ellenállhatatlanná teszik, hogy a legkevésbé sem okoz nehézséget időnként ananászkúrára fogni magunkat! Valódi egészségkoncentrátum, hisz immunerősítőként, gyulladáscsökkentőként is bizonyítottan hatékony.

Főbb hatások:
Címke: antioxidáns, ásványi anyagok, bromelin, emésztésjavító, folsav, gyulladáscsökkentő,
immunerősítő, rostok, vaspótlás, vitaminok, zsírbontás
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Anamu gyógyhatásairól
  2022-08-15 22:36:45, hétfő
 
 



ANAMU (Petiveria alliacea )
Az anamu egy lágyszárú évelő, akár 1 m magasra is megnő. Őshonos az Amazonas mentén és a trópusi területeken Közép-és Dél-Amerikában, a Karib-térségben és Afrikában. Sötétzöld, bőrszerű levelei vannak amelyek a növény tövében, a felszínhez közel helyezkednek el,hosszú tüskékkel védett fehér virágaik a növény felett magasan lebegnek. Sok helyen nevezik mfokhagymafűnek tekintve hogy a növény, és különösen a gyökerei erős fokhagyma szagot bocsát ki. Mucura a neve a perui Amazonas vidékén, anamu vagy tipi Brazíliában, és Guiné Latin-Amerika egyéb országaiban.

Fitoterápiás felhasználás:
Az esőerdőkben az anamut egy olyan gyógynövény kombináció részeként is alkalmazzák a curanderosok, a helyi indián gyógyítók amely egy fürdő a boszorkányság ellen. A Ka'apor indiánok mikur-ka'a-nak nevezik,(ami azt jelenti, oposszum gyógynövény) és gyógyszerként és illetve a mágikus szertartások elemeként ismerik. Guatemalában a finomra porított gyökér szárítmányát belélegzik orron keresztül orrmelléküreg illetve arcüreg gyulladás esetén, valamint a Ese'Ejas indiánok a perui Amazonas mentén levél infúziót készítenek belőle a megfázás és az influenza kezelésére. A Garifuna őslakosok Nicaraguában szintén levél infúziót vagy főzetet használnak megfázás esetén,a köhögés és fájdalom csillapítására, valamint a mágikus rítusok során. A gyökér használatáról úgy vélik, hogy erősebb lehet, mint a levelek. Elterjedt a használata mint fájdalomcsillapító szeré a teljes dél-amerikai kontinensen. Egyéb bennszülött indián törzsek egy nedves masszát készítenek leveleiből és ezt használják külsőleg fejfájás, reuma, és más típusú fájdalmak csillapítására. Emellett a dzsungelben használják még mint féreghajtó, rovar és parazita elleni szert.

Az anamu régóta gyógynövény a latin-amerikai országokban. Brazil fitoterapeuták görcsoldó, vizelethajtó, menstruációs promoter, általános stimuláns, és a verejtékfokozó hatásait használják. Ezenfelül kiváló eredményeket mutat fel ödéma, ízületi gyulladás, a malária, a reuma, és a rossz memória kezelése esetében és mint a lokális fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő külsőleg, bőrbetegségek esetében. Egész Közép-Amerikában a nők használják a szülési fájdalmak csökkentésére, a szülés megindítására, valamint abortusz kiváltására. Guatemalában a gyógynövényből levél főzet készül emésztési panaszokra és a lassú emésztésre, puffadásra, és a láz csökkentésére. A levél főzetet használják külsőleg is, mint egy fájdalomcsillapítót az izomfájdalom és bőrbetegségek esetén. Az anamu általánosan használt nagy városokban Dél-és Közép-Amerikában, mint természetes orvosság a megfázás, köhögés, influenza, légúti és alsó légúti fertőzések valamint tumorok kezelésére, az immunrendszer támogatására. Kubában a növényből készült párlatot használják a rák és a cukorbetegség, valamint gyulladáscsökkentőként illetve abortív szerként.

Növényi vegyületek
Sok biológiailag aktív vegyületet fedeztek fel az anamuban, beleértve a flavonoidokat, triterpéneket, a dibenzil triszulfid egyik variánsát, amelyet egy növény-szűrési program keretében a University of Illinois at Chicago egyetemen úgy értékelték több mint 1400 növényi kivonat elemzése során, mint új és nagyon ígéretes terápiás szert a rák megelőzésére és kezelésére. Az anamu egyike volt annak a 34 növénynek, amelyben azonosítottak aktív tulajdonságokat rák ellen. A kutatók arról számoltak be, hogy a dibenzil-triszulfid egyike volt a két aktív vegyületnek az anamuban amelyek felelősek az antitumoros aktivitásért. Tartalmaz további fitokemikáliákat, melyek az astilbin, benzaldehid, és a kumarin, mind a három dokumentált tumorellenes és / vagy rákellenes tulajdonságokkal is.

Fő vegyi anyagai között megtalálhatjuk az allantoint, astilbint, barbinervic savat, benzylhydroxytrisulfidot, kumarint, daucosterolt, dibenzil-szulfidot, engeletint, friedelinolt, ilexgenin A-t, leridalt, leridotl, lignocerinsavat, linolsavat valamint megtalálható benne myricitrin, nonadecanoic-sav, olajsav, palmitinsav, petiveral, pinitol, prolin, a szitoszterin, a sztearinsav, és trithiolaniacine.

BIOLÓGIAI és klinikai kutatások
A kutatások azt mutatják, hogy van egy széles körű terápiás tulajdonsága, beleértve a leukémiaellenes illetve egyéb tumorellenes hatásokat is. Egy in vitro vizsgálatban az olasz kutatók 1990-ben, vizes és etanolos kivonataival sikeresen késleltették leukémia sejtek növekedését. Három évvel később született egy másik tanulmány, amely azt mutatta, hogy az ugyanezek az extraktumok citotoxikus hatást is mutatnak, valójában megölik a rákos sejteket ahelyett, hogy csak késleltetnék a növekedésüket. Ez a tanulmány azt mutatta, hogy az egész növényből készült vizes kivonat toxikus bizonyos leukémia és a limfóma rákos sejtvonalak esetén, de csak gátolta a növekedést a karcinómás típusú mellrák esetében. Újabban megjelent tanulmány 2002 dokumentálta hogy in vitro toxikus hatást fejt ki a májrák egyes sejtvonalaival szemben. Egy másik in vitro tanulmány 2001-ben jelentette, hogy anamu késleltette a növekedést az agy bizonyos tumoros elváltozásai esetén. Ezzel egyidőben egy német tanulmány is dokumentálta az anamu hatásosságát ugyanerre.

Amellett, hogy a dokumentáltak rákellenes tulajdonságai, az anamu mind in vivo és in vitro vizsgálatok során bizonyította, hogy egy kiváló immunstimuláns. Egy 1993-as állatkísérletekben vizes kivonatai esetében igazolták, hogy egyértelműen stimulálja bizonyos immunsejtek termelését (limfociták és interleukin II). Ugyanebben az évben, egy másik vizsgálatban az kiderült, hogy fokozza a falósejtek aktivitását esetenként 100% -kal és stimulálja több típusú immunsejt (interferon, interleukin II, és interleukin-4) termelését. További kutatások 1997-2001-ig alátámasztották, hogy az anamu azon immunstimuláns anyagok egyike, amelyek kiválóan működnek emberekben és állatokban egyaránt.

Az anamu használatának ízületi gyulladás és a reuma esetében klinikai kutatás igazolta hogy fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy kutatócsoport arról számolt be, hogy az anamu rendelkezik ciklooxigenáz-1 (COX-1) gátló hatásokkal. A COX-1 inhibitorok egy új (és nagyon eredményes) osztálya az allopátiás arthritis gyógyszereknek. Egy másik kutatócsoport Brazíliában dokumentálta, hogy jelentős gyulladáscsökkentő hatást fejtett ki állatkísérletek során, és a kutatók 2002-ben megállapították, hogy jelentős fájdalomcsillapító hatása is. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásokat akkor is igazolta, amikor etanolos extraktumát helyileg alkalmazták.

Számos klinikai jelentés és tanulmány dokumentálja, hogy az anamu széles spektrumú antimikrobiális tulajdonságokkal bír számos baktériumtörzzsel, vírusokkal, gombákkal szemben. Egy 2002-es tanulmányban az anamu kivonata gátolta a replikációt a szarvasmarha hasmenés vírus esetén - ez egy teszt modell a hepatitisz C vírus kezelése során. Kubai kutatócsoport dokumentálta az anamu antimikrobiális tulajdonságát in vitro számos kórokozó ellen, beleértve az Escherichia coli, Staphylococcus, Pseudomonas, és a Shigella törzseket és érdekes módon a vizes kivonat némileg jobban teljesített, mint az alkoholos. Német kutatások dokumentálták hatékonyságát számos baktérium ( Pl.: Mycobacterium tuberculosis) és több gombás fertőzés esetén. Candida ellenes tulajdonságait szintén leírták már 1991-ben.

1990-ben igazolták in vivo hipoglikémás hatását, az anamu csökkentette a vércukorszintet több mint 60%-kal egy órával a beadás után állatkísérletek során. Ez a megállapítás tükrözi a gyógynövény gyakorlati alkalmazását Kubában, ahol az anamut hosszú idő óta használják, mint gyógynövényt a cukorbetegség kezelésének támogatására.

Leslie Taylor, 2013
"Amikor írtam a második könyvemet az esőerdős gyógynövényekről, az anamu rákellenes hatásainak vizsgálata csak kezdeti stádiumában volt. Kolumbiai kutatók követték nyomon az anamu korábban leírt tumorellenes hatásait számos in vitro vizsgálat során 2008-ban és próbálták meghatározni a pontos mechanizmust, amellyel az anamu gátolja a rákos sejtek növekedését vagy pusztítja azokat. Úgy tűnik, hogy anamu számos nagyon eltérő hatást fejt ki, amelyek a közvetlen hatással vannak a tumoros sejtekre. Megjegyezték, hogy az anamu többszörös tumorellenes biológiai hatása miatt “Úgy tűnik, hogy egy jó jelölt lehet , mint egy tumorellenes szer" és hogy további állatkísérletek szükségesek a pontos hatás tisztázása érdekében. Számos rákellenes tanulmány, amely az anamuval foglalkozik elsősorban a növényben jelen lévő dibenzil triszulfid variánsnak tulajdonítja a hatást. Nyugat-indiai kutatók 2007-ben kísérleteik során igazolták, hogy a növényben található dibenzil triszulfidvariáns erős anti-proliferációs és citotoxikus aktivitást mutat számos rákos sejtvonal esetében (néhány sejtvonalnál akár 100% -os mortalitás!) Alig vagy egyáltalán nem toxikus nagy koncentrációban illetve nagy mennyiségben sem, alapvetően ártalmatlan az egészséges sejtekre. 2009-ben egy USA-beli cég az anamuból kivont hatóanyagot minimális változtatással szabadalmaztatta mint új kemoterápiás gyógyszert. Az új szert fluorapacinnak nevezte el és I. fázisú humán klinikai vizsgálatok kezdődtek vele 2010-ben Kínában. Meglepő módon kimaradtak az ilyenkor szokásos eljárásrend szerinti állatkísérletek, valószínűleg az eddigi kísérletek eredményei alapján nem akarják erre vesztegetni az időt ( megelőző állatkísérleteket közzé tettek lektorált orvosi folyóiratokban ) úgynevezett “Fast Track" gyógyszerfejlesztési eljárásban fejlesztik.

Szintén ebben a könyvemben leírtam, hogy az anamut sokszor dokumentálták mint immunstimulánst. A fent említett 2007-es nyugat indiai kutatások során a dibenzil-triszulfidot mint erős immunstimulánst is leírták. A kísérlet során kiderült, hogy a “dibenzil-triszulfid úgy tűnik, hogy szerepet játszik egy citokin kapcsolási mechanizmusban, amelyben az I. típusú helper sejtek esetén (Th -1 cella) működését, amelyek tartalmaznak számos proinflammatorikus citokint és felfelé szabályozza a 2-es típusú segítő sejtek (Th-2) működését. " Alapvetően ez azt jelenti, hogy növeli általánosan azoknak az immunsejteknek az aktivitását, amelyek felelősek az idegen sejtek felkutatásáért és eltávolításáért ( ilyenek például a baktériumok és a tumoros sejtek ) de a korábban dokumentált gyulladáscsökkentő hatása származhat abból, hogy elnyomja más gyulladást indukáló immunsejtek működését, amelyek gyulladásokat okoznak.

Személyes megjegyzés:
Ahogy olvastam több száz új tanulmányt miközben a növények leírását könyvemben frissítetem, számomra egyre inkább úgy tűnik, hogy a kutatók úgy gondolják, hogy a gyulladás mögöttes vagy okozati hatást gyakorol bizonyos típusú daganatos betegség kialakulásában. Ezek a kutatók újabban elkezdtek használni növényeket illetve növényi vegyi anyagokat azok ismert gyulladáscsökkentő hatása miatt és ezzel párhuzamosan tesztelni kezdték ezek rákellenes hatásait is. Néhány ilyen tudós konkrét hipotézist állított fel arra, hogy a gyulladás elleni növényeket lehetne tekinteni rák-megelőző eszközöknek amennyiben a növény hatékonyan csökkenti a krónikus gyulladást vagy stimulál immunsejteket, amelyek felelősek a gyulladások csökkentéséért. Egy új területe van kialakulóban a gyulladáscsökkentő növények rák-megelőző hatásaival kapcsolatban. Érdekes lesz látni, hogy az új kutatások hogyan és hová vezetnek! Évekkel ezelőtt bizonyos kutatások nagyjából megerősítették, hogy a leukémia-ellenes növények szinte mindig antivirális hatásúak is egyben (de soha nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a leukémiát vírus okozza). Ugyanez a párhuzam igaz lehet gyulladáscsökkentő növények és rákos daganatok kialakulásának esetén is. Véleményem szerint az anamu lenne a tökéletes jelölt az ilyen típusú kutatásokhoz, hiszen teljesíti az összes kritériumot ."

Brazil egyetemi kutatók arról számoltak be, hogy alkoholos kivonata az egész növénynek bizonyított anti-depresszáns haású, valamint alkalmas amemória javítására, szorongásoldó és erős antioxidáns hatású is egyben. Korábban, 2008-ban végzett kutatás során szintén egy brazil egyetem jelentették, hogy az anamu gyökere csökkenti a lokomotoros aktivitást (nyugtató hatású) közvetlen hatást gyakorolva a központi idegrendszerre, jelentős antidepresszív és görcsoldó hatásokkal.

A National Institute for Pharmaceutical Research and Development Nigériában kezdett szűrőprogramot 2011-ben, hogy tanulmányozza a helyi gyógynövények alkalmazását sarlósejtes vérszegénység esetében (gyakori betegség ebben az országban). Az anamuról jelentették, hogy az egyike az első három gyógynövénynek, amelyek esetén azonosított a sarlósejtképződés elleni effektus.

2012-ben egy másik szűrési programban német kutatók olyan növényeket kerestek, amelyeket hagyományosan használtak sebgyógyításra. Az anamuról itt kiderült, hogy az egyik legaktívabb növény a teszteltek közül. A tudósok Mexikóban arről számolt be, hogy anamu lehet egy kiváló ágens a kullancsok elpusztítására a szarvasmarhatenyésztés során. A metanolos extraktuma a levélnek és a szárnak 100%-os mortalitást mutatott kullancsok ellen .

Akut és szubkrónikus toxicitási vizsgálatokat végeztek az anamu leveleivel kutatók Costa Ricában 2006-ban Nem számolt be a toxicitás legkisebb jeleiről sem még nagyon nagy adagok esetén sem.

Ellenjavallatok:
A kivonatok okozhatnak méhösszehúzódásokat, így az anamu ellenjavallt terhes nők számára.
Az anamu tartalmaz alacsony koncentrációban kumarint, amely egy vérhígító hatású anyag. Vér rendellenességek, ( Pl.: hemofília ) és vérhígító hatású gyógyszerek használata esetén ne használja ezt a növényt felügyelet nélkül és kérje képzett egészségügyi szakember tanácsát.
Kimutatták az anamu hipoglikémiás ( vércukorszint csökkentő ) hatását egerekben. Hypoglykaemia és a cukorbetegség esetében fokozott óvatossággal használja ezt a növényt, mert katalizálhatja a gyógyszerek hatását.

ETHNOMEDIKÁLIS FELHASZNÁLÁS:
Argentína: megfázás, hasmenés, láz, fejfájás, menstruációs zavarok, légúti fertőzések, reuma, duzzanatok, fogfájás, húgyúti fertőzések, húgyúti elégtelenség
Brazília abortuszok, asztma, ízületi gyulladás, rák, a cukorbetegség, láz, fejfájás, gyulladás, a növekvő izzadás, bélférgek, a malária, menstruációs zavarok, osteoarthritis, fájdalom, reuma, görcsök, fogfájás, vizelet-elégtelenség, nemi betegségek, férgek, rovarirtó és nyugtató
Kolumbia: szülés, a kígyómarás
Kuba : abortusz, a rák, a cukorbetegség, gyulladások
Guatemala: tályogok ( külsőleg ), vér rendellenességek, kelések, bőrgyulladás, hasmenés, orbánc, láz, fejfájás, menstruációs problémák, pattanások, ótvar, arcüreggyulladás, bőrbetegségek, bőrkiütés, bőr gomba, hasi görcsök
Latin-Amerikában általánosan: abortusz, nincsenek menstruációs zavarok, vér tisztító, hisztéria, erős izzadás, görcsök, húgyúti elégtelenség
Mexikóban: abortusz, kelések, hurut, szülés, vértisztító, megfázás, menses szabályzása, epilepszia, láz, fejfájás, melegkiütés, csalánkiütés, hisztéria, erős izzadás, influenza, bénulás, pattanások, veszettség, rovarok, reuma, , görcsök, fogfájás, tumor, vizelési zavarok, nemi betegségek, férgek
Nicaragua: fájdalmak, megfázás, köhögés, szív problémák, vese rendellenességek, máj támogatása, tüdő-rendellenességek, légzési rendellenességek, kígyómarás
Paraguay: abortusz, emésztőszervi betegségek, láz, influenza, menstruációs zavarok, fájdalom (izom), sinusitis, bőrbetegség, fogfájás, inszekticidként
Puerto Rico: abortusz, kolera, szülés, láz, menstruációs problémák
Peru: megfázás, influenza
Trinidad: abortusz, vértisztító, hólyaghurut, influenza, nátha, irritáció, menstruációs zavarok, vérhigítás, nemi betegségek
Venezuela: abortusz, vértisztítás, bélférgek, menstruációs nehézségek, gyökérkezelési problémák, görcsök, férgek
Máshol: abortusz, az asztma, a rák, a szülés, a megfázás, köhögés, láz, fejfájás, erős izzadás, gyulladás, bélférgek, tüdőbetegségek, menstruációs problémák, idegesség, fájdalom, reuma, kígyómarás, görcsök, fogfájás, vizelési zavarok, nemi betegség, férgek és afrodiziákumként, rovarirtó, és nyugtató
Veszélyek és Mellékhatások

Ellenjavallatok:
A kivonatok okozhatnak méhösszehúzódásokat, így az anamu ellenjavallt terhes nők számára.
Az anamu tartalmaz alacsony koncentrációban kumarint, amely egy vérhígító hatású anyag. Vér rendellenességek, ( Pl.: hemofília ) és vérhígító hatású gyógyszerek használata esetén ne használja ezt a növényt felügyelet nélkül és kérje képzett egészségügyi szakember tanácsát.
Kimutatták az anamu hipoglikémiás ( vércukorszint csökkentő ) hatását egerekben. Hypoglykaemia és a cukorbetegség esetében fokozott óvatossággal használja ezt a növényt, mert katalizálhatja a gyógyszerek hatását.

Főbb hatások:
antibakteriális, antikarcinogén, antioxidáns, antivirális, fájdalomcsillapító, fungicid, gombaellenes, görcsoldó,
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Amor seco gyógyhatásai
  2022-08-15 22:23:13, hétfő
 
 



Amor seco ( Desmodium adscendens )
Az amor seco egy évelő növény, 50 cm magasra nő és számos világos lila virágot hoz. Termése kicsi, zöld, babszerű hüvelyben érik. Őshonos sok trópusi országban , erdők, legelők, útszélek egyik tipikus gyomnövénye. Brazíliában a növényt amor seco vagy amor-do-campo, Peruban manayupa néven nevezik. A Desmodium egy nagy, mintegy 400 fajból álló nemzetség, évelő és egynyári lágyszárú növények csoportja jellemzően a mérsékelt égöv melegebb zónáiban és trópusi területeken található élőhelyekkel, honos elsősorban Ausztráliában, Dél-Afrikában illetve a dél-amerikai trópusokon.

Az amazonasi esőerdők indián törzsei az amor seco-t gyógyszerként használják sok-sok évszázad óta. A növény teáját belsőleg idegesség és légzési nehézségek, bőr és nyálkahártya fertőzések gyógyítására alkalmazzák. Egyes törzsek hisznek a növény varázserejében a szerelem újraélesztése kapcsán. A Rio Pastaza környéki bennszülöttek a teájával mossák a szoptató anyák mellét a tejelválasztás serkentésére. További törzsi felhasználások közé tartozik a levél főzet fogyasztása az izomgörcsök csökkentésére és egyes nemi betegségek illetve sebek, sérülések külsőleg történő kezelésére. Egy felmérés szerint, amelyben több mint 8000 bennszülöttet kérdeztek Brazília különböző területein azt mutatta, hogy a főzet szárított gyökeréből hatékony orvosságot készítenek a malária kezelésére. A garifuna törzs Nicaraguában a levél főzetét belsőleg a hasmenés és nemi betegségek kezelésére illetve az emésztés segítésére használja.

Az amor seco nagyon népszerű gyógynövény szerte Dél- és Közép-Amerikában. Peruban ma a levél teáját alkalmazzák mint vértisztító szert, méregteleníti a szervezetet a környezeti mérgektől és vegyi anyagoktól. Ezenfelül használják még mint húgyúti tisztítót, illetve a petefészek és a méh gyulladásos problémáinak kezelésére, hüvelyi gyulladások és vérzések gyógyítására. Belizében (ahol a növényt “erős hát" néven nevezik), a növényt 24 órán át rumba áztatják, majd 1/4 csészénként, napi háromszori alkalommal hét-tíz napi kúrával alkalmazzák a hát illetve gerincfájdalmak kezelésére. A növény főzetét is alkalmazzák általánosságban hátfájás, izomfájdalmak, vesegyengeség, és impotencia kezelésére is. Brazíliában a szárított leveleket használják az asztma kezelésére, hüvelyi folyás, fájdalmak, petefészek-gyulladás, túlzott vizelés, túlzott váladék, és a hasmenés kezelésére. Ghánában népszerű orvosság tüdőasztma, székrekedés, vérhas, kólika, sebek gyógyítása esetén.

Növényi vegyületek
Ismert, hogy gazdag flavonoidokban, alkaloidák és vegyi anyagok sokasága található meg a növényben, például a ritka soyasaponinok ( dehydrosoyasaponin ). Ezek a típusú anyagok nagyon aktív, hatásos terápiás alapanyagai az asztma gyógyításának. Emellett tartalmaz astragalint, amely egy jól ismert antibakteriális hatóanyag, elsősorban ennek köszönhető alkalmazhatósága fertőzések, nemi betegségek, és a sebek kezelése esetén.

Az amor seco elsődleges ismert hatóanyagai az astragalin, béta-fenil-etil-, cosmosiin, cianidin-3-O-sophoroside, dehydrosoyasaponins, hordenine, pelargonidin-3-O-rhamnoside, salsoline, soyasaponin, tectorigenin, tetrahidroizokinolin és tiramin.

A gyógynövényt Ghánában már régóta használják az asztma kezelésére. A kezelések olyan sikeresek voltak, hogy felkeltették a tudományos közösség figyelmét is. 1977-ben klinikai megfigyeléses vizsgálatok során embereken 1-2 teáskanál szárított amor seco levél por napi három adagra osztva nagymértékű tüneti javulást hozott a legtöbb asztmás betegnél. Annak érdekében, hogy megértsük hatékony asztmaellenes tulajdonságait ennek a természetes orvosságnak a tudósok végeztek különböző állatkísérleteket annak megállapítására, hogy hogyan is működik. Tíz különböző vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy amor seco akadályozza a termelését számos olyan anyagnak, amelyek felelősek az asztmás rohamok fellépéséért. Az úgynevezett spasmogénekét, amelyek összehúzódásokat okoznak a tüdőben valamint a hisztaminét, amely kiváltja az allergiás reakciókat illetve az úgynevezett leukotriénekét, amelyekről ismert, hogy ösztönözik a hörgő-összehúzódást és növelik nyáktermelést a légutakban - azaz az asztmás tünetek fellépéséért elsősorban felelős anyagokét. Sok anyag és allergének okozhatnak életveszélyes allergiás reakciót, úgynevezett anafilaxiás sokkot. Több állatkísérlet során bizonyítást nyert, hogy az amor seco erős anti-anafilaxiás szerként számos ismert allergiát kiváltó anyag által kiváltott akut reakció esetében kiválóan működhet.

A hörgőszűküiet az allergének egy univerzális jellemzője, valamint az asztma és az anafilaxiás reakciók velejárója. Egyes kutatók megfigyelték, hogy az amor seco izom-relaxáló hatása a tüdő szöveteiben hörgőtágítóként működik és gátolja az allergének által okozott kontrakciókat és szűkületeket. Azt is kimutatták, hogy aktiválja azokat a káliummal kapcsolatos biokémiai folyamatokat, amelyeket Maxi-K csatornáknak neveznek. A Maxi-K csatornák fontos szerepet játszanak a légúti simaizom és a tüdőben az összehúzódást kiváltó anyagok szabályozásában. Az egyik amor secoban található vegyi anyag, a dehydrosoyasaponin L esetébenben említik, hogy a "leghatásosabb ismert kálium csatorna (Maxi-K)-nyitó." Ezt a hatását is felsorolják amor seco terápiás aktivitásai között az asztma kezelésében.

Az amor seco dokumentált antiallergiás aktivitású gyógynövény. Gátolja nem csak a simaizmoknak a légutakban, hanem az egyéb izmok görcsös összehúzódását is az egész szervezetben. Ezen dokumentált görcsoldó és izomlazító akciói segíthetnek megmagyarázni, miért használják hagyományosan hátfájás és izomgörcsök esetében is. Dokumentáltak analgetikus hatásai is.

Néhány újabb közzétett kutatás összekapcsolja az ízületi gyulladást és a reumát különféle allergiás reakciókkal (és néhány azonos allergia okozta kémiai folyamatot találtak asztma esetében is). Az amor seco a jövőben az ilyen jellegű kutatások tárgya is lehet.

Nagyon hatékonyan működhet kis adagok bevitele esetén is. Ez a gyógynövény a házipatika egyik első védelmi vonalát képezheti a természetes orvoslásban.

Főbb felhasználása:
asztmaellenes, görcsoldó, hörgőtágító, izom relaxer, antihisztamin, asztma és allergia
légzési problémák (bronchitis, krónikus obstruktív tüdőbetegség [COPD], emphysema, túlzott váladék / nyálkahártya)
általános görcsoldó, izomlazító, fájdalomcsillapító , kólika, gyomor és bélgörcsök, ízületi és izomfájdalmak, sérülések és görcsök
menstruációs zavarok (görcsök, erős vérzés, fájdalom, hüvelyi folyás)
egyéb görcsök (allergiás reakciók és epilepszia)

Tulajdonságok / dokumentált kutatás:
fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító), anti-anafilaxiás (súlyos allergiás reakciók megállítása), antiasztmatikus, görcsoldó, antihisztamin, , hörgőtágító, izomrelaxáns, kálium Maxi-K-inhibitor

Egyéb tulajdonságok / dokumentált hagyományos használat:
antidiuretikus, gyulladáscsökkentő, csillapító, vértisztító, központi idegrendszer (CNS) tonik, köhögéscsillapító, emésztési serkentő, lactogogue (elősegíti a tejelválasztást), hashajtó, idegrendszerre ható (kiegyenlítő / nyugtató), féreghajtó, sebek gyógyítása

Felhasználása területek szerint:
Afrika: asztma, bronchitis, központi idegrendszeri zavarok, hasfájás, féreghajtás, sebek
Amazonia: a hátfájás, görcsök, fejfájás, gyulladás, izomgörcsök, idegesség, fájdalom, tejképző
Belize: fájdalmak (hát, ízületi, izom), fejfájás, vese rendellenességek
Brazília: a testi fájdalmak, köhögés, hasmenés, fokozott váladék, túlzott vizelés, gyulladás, malária, petefészek-gyulladás, görcsök, hüvelyi folyás
Ghánában: anafilaxia, asztma, kólika, székrekedés, vérhas, sebek
Nicaragua: hasmenés, emésztési zavarok, nemi betegségek
Peru: méregtelenítés, vértisztítás, vérzés, gyulladás, idegesség, petefészek problémák, húgyúti problémák, hüvelygyulladás
Trinidad: méregtelenítés, alultápláltság, a húgyúti betegségek, nemi betegségek
Egyesült Államok: asztma, hátfájás, fejfájás, impotencia, ízületi fájdalmak, vese, izomfájdalom, izomgörcsök
Máshol az asztma ellen, székrekedés esetén, görcsök, köhögés, törések, rüh, sebek, tejképzés elősegítése, tuberkulózis, nemi betegségek, férgek ellen, sebek kezelésére

Gyógyszerkölcsönhatás illetve ellenjavallat nem ismert.

Hagyományos elkészítés:
Általában 1-3 csésze amor seco levél tea naponta 3-5 gramm szárított levélből, vagy 1-5 gramm porított levél kapszula naponta 3 adagban elosztva
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Álomfű, keserűfű (Calea zacatechichi)
  2022-08-15 22:14:45, hétfő
 
 


Az álomfű 1-1,5 m magasra növő bokor, szára hengeres, bársonyos pelyhekkel borított. A fiatal ágak világoszöldek vagy halványbordók ha hirtelen erős fényhatás éri őket, az idősebbek sötét- vagy barnászöldek. A fás részek barnák, belül puha bélt tartalmaznak. Az ágrendszer többszörösen elágazó, bokorszerű. Levelei hosszúkásak, 3-5 cm hosszúak 1-3 cm szélesek, élük finoman fogazott, lágyak könnyen téphetők. A levelek párosával átellenesen erednek. A levélnyelek rövidek, a szárakhoz hasonlóan pelyhesek. Az apró szirmú virágok fehér, halványlila vagy világossárga árnyalatúak, az ágak végén csoportosan nyílnak A pikkelylevelekkel fedett magházban 20-24 kis bóbitában végződő hosszúkás, szögletes mag van.

Közép-Mexikóban és Costa Ricában őshonos.
Ez a tea egyike a legkeserűbb ízű növényi kivonatoknak, köszönhetően a növény kimagasló szeszkviterpén-lakton tartalmának. A levelek aromás összetevői jellegzetes illatot kölcsönöznek a növénynek, ami a növény elégetése során is megmarad. Az indiánok ugyanis nem csak teát készítettek belőle, inhalálták is a füstjét.

Ez a növény tette lehetővé a törzsi gyógyító számára, hogy álmai közben kaphasson tanítást és jövendöljön.
A Chontal indiánok hittek az álmaikban látott üzenetek valóságtartamában, és úgy tartották, hogy a Zacatechichi segíti a tudatos álmodásban őket.

Sebek, láz és fájdalmak kezelésére is használták. Vesepanaszokra, olykor a szervezet általános megtisztítására is alkalmazták. Mexikó szerte azonban ma is elterjedt gyógynövény, mivel a keserűanyagok antibakteriális, összehúzó és görcsoldó hatása is említésre méltó: jó hasznát vehetjük emésztési problémák esetén is.

Szájon át fogyasztva enyhe álmosság észlelhető, az érzékelés és a gondolkodás ennek ellenére inkább kitisztul, felerősödik. Fokozódik a vizualizációs készség. Az íze rendkívül keserű. Néhányan erős hányingerről és nyálelválasztásról számolnak be, de ez nem meglepő, ha ilyen keserű ízről van szó. Egyesek szerint számottevően megnöveli az ébredést követően felidézhető álmok számát.

Felhasználási javaslat: 3 gramm herbát kell leönteni forró (de nem forrásban lévő) vízzel, majd hagyja állni 15 percig. Szűrés után sztíviával vagy mézzel ízesíthető.
Főbb hatások:
Címke: antibakteriális, antibiotikus, antispasmosus, görcsoldó, szedatív
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Q10
  2022-08-15 22:03:32, hétfő
 
  A Q10 nélkülözhetetlen a szervezet egészséges működéséhez! Az életkor előrehaladtával pedig csökken a Q10 mennyisége a szervezetben.

De először is érdemes tudni, hogy mi is az a Q10 valójában?
A Q10 egy vitaminszerű anyag, amely rendkívül fontos szerepet tölt be sejtjeink energiatermelési folyamataiban.
Mivel a szervezetünk által termelt Q10, 30-35 éves korunkra jelentősen lecsökken, így ezt pótolnunk kell!

Milyen fontos szerepet tölt be az emberi szervezetben?
A Q10 részt vesz a sejtek energiatermelő- és anyagcsere folyamataiban. A Q10 részt vesz a komoly igénybevételnek kitett izmok energiaellátásában, mint például a szívizom.
Javítja a szív pumpafunkcióját, ezáltal fokozva a szívizom összehúzódásának erejét, ami a szívritmus egészségéhez járul hozzá. Így tehát a Q10 képes csökkenteni a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Emiatt a hatása miatt képes csökkenteni a krónikus szívelégtelenség tüneteit.

A Q10 nagyon erős antioxidáns hatással bír. Így képes csökkenteni az LDL-koleszterin oxidációját, semlegesíti a szabadgyököket, ezáltal csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának kockázatát.

Védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben. Ez a fajta stressz felelős a sejtek öregedéséért.

Illetve, antioxidáns hatása miatt támogatja az immunsejtek működését is.
A cukorbetegek állapotát is képes javítani a Q10, mivel hozzájárul a cukorkontrollhoz. Tanulmány során bizonyították, hogy a Q10 csökkenti a 2-es típusú cukorbetegek esetében a vércukorszint szabályozásáért felelős hemoglobint.

A migrénben szenvedőkön is segíthet a Q10! Ugyan nem csökkenti a migrén súlyosságát, viszont szedése csökkenti a rohamok számát illetve lerövidíti azok időtartamát is.

De mit okoz a hiánya?
Enyhébb esetekben krónikus fáradtságérzet, súlyosabb esetekben pedig szív- és keringési rendellenességek kialakulásának okozója lehet.

A Q10 tehát azért fontos, mert hozzájárulhat a szív egészséges működésének fenntartásához, és elősegítheti a normális vérnyomás kialakítását.

Kerüld el a krónikus fáradtságot és töltsd fel sejtjeidet energiával!
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Ananász és a köszvény
  2022-08-15 11:30:35, hétfő
 
  Hatékonyan kezelhető-e az ananásszal a köszvény?

A köszvény kezelése ananásszal:
Az ananász tele van emészthető enzimekkel és tápanyagokkal, C-vitaminnal, bromelainnal, folsavval és B6-vitaminnal - és az ananászban található tápanyagok közül csak néhányat soroltunk fel. Valójában ez az egyetlen gyümölcs, amely természetes bromelaint tartalmaz. A bromeliannal pedig hatékonyan kezelhető a köszvény.

Hogyan hat a bromelain?
A bromelain egy olyan anyag, amely az ananász szárában található. A bromelain vérhígító, valamint gyulladásgátló hatású. Serkenti a vérkeringést és gátolja az olyan vegyületek termelését, amely a duzzanatot és fájdalmat okozzák.
Amikor a gyulladás enyhül, a vér az érintett területhez tud jutni, így felgyorsítja a fájdalomcsillapítási folyamatot.

A bromelain az ananász szárában található, ezért ennek a fogyasztásával kezelhető a legjobban a köszvény (a gyümölcs fogyasztása nem ugyanolyan hatással van a szervezetre). A tanulmányok nem tudták megállapítani, hogyan képes a bromelain megszüntetni a köszvényt, de arra sikerült rájönni, hogy ez az anyag enyhíti az ízületi gyulladásos problémákat. Más tanulmányok is alátámasztják, hogy a bromelain csökkenti az ízületi gyulladásos problémák fizikai tüneteit.

A bromelain fogyasztásával csökkenthető a duzzanat, fájdalom, és az ízületek érzékenysége. Az enzim segít abban, hogy a felesleges folyadék eltávozzon az érintett területről, valamint erős gyulladásgátló anyag. Ezen kívül enyhíti az ízületi gyulladáshoz kötődő hátfájást és ízületi fájdalmat is.

A bromelain serkenti az emésztést és csökkenti a gyomorégést. Továbbá lehet, hogy még a rákos tumorok kezelésében is fontos szerepet játszik.

Mennyi bromelaint fogyaszthat?
A következő alkalommal, mikor kiújul a köszvénye, háromóránként vegyen be egy 500 milligrammos bromelain kapszulát, amíg a köszvény tünetei nem enyhülnek. Emellett bevehet egy 500 milligrammos quercetin kapszulát is.

Ez egy olyan flavonoid, amely csökkenti a húgysav szintet. A bromelain és a quercetin kapszula együttesen kiválóan hat: a bromelain segít a szervezetnek abban, hogy minél nagyobb mennyiségű quercetint képes legyen felszívni.

Fogyaszthat bromelain port, tablettát vagy kapszulát; a megfelelő kiválasztásához beszéljen az orvosával.

Figyelmeztetés:
Ha allergiás a bromelainra vagy az ananászra, ne fogyassza egyiket se. Néhányan olyan mellékhatásokról számolnak be, mint a hányás, hányinger és hasmenés.

A várandósság alatti bromelain fogyasztásának biztonságáról nem áll megfelelő mennyiségű információ a rendelkezésünkre. Ezért ha babát vár, vagy szoptat, inkább ne fogyasszon bromelaint. Ha köszvényes, akkor forduljon orvoshoz, aki megfelelő kezelési módszert tud ajánlani.

A bromelain túladagolás tünetei lehetnek:
Megduzzadt száj és arc
Allergia

Az ananász fogyasztása nem a tökéletes megoldás a köszvényre, de a benne található bromelain segít abban, hogy megszűnjenek a köszvény tünetei.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7869
  • e Hét: 24536
  • e Hónap: 56022
  • e Év: 260723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.