Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
Az erek egészségét biztosító keresztesvirágú zöldségek
  2022-08-03 23:26:45, szerda
 
 



Vitathatatlan tény, hogy a zöldségek csakis az egészségünket szolgálják, ezért érdemes jó barátságot ápolni velük és rendszeresen fogyasztani őket. A kutatások is arra mutatnak rá, hogy a zöldségek rendszeres fogyasztása többek között javítja a máj egészségi állapotát, jót tesz a szív egészségével és karbantartja az ereket.

A kutatások a keresztesvirágú zöldségekre is kiterjedtek. Ebbe a csoportba tartozik a kelbimbó, a brokkoli és a káposzta. A kutatók figyelmét többek között az hívta fel ezekre a zöldségekre, hogy idős nők közül azok, akik rendszeresen fogyasztottak keresztesvirágú zöldségeket, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük is egészségesebb volt, mint azoknak a nőknek, akik nem ettek rendszeresen ilyen zöldségeket.

Az erek egészségének fenntartása nagyon lényeges, hiszen állapotuktól is függ, hogy milyen lesz a szervezetben a vér áramlása. A vérerekben a kalcium felhalmozódása és plakkok vagy zsírok lerakódása sok kárt okozhat, hiszen beszűkítik az ereket és jelentősen lecsökkentik a vér áramlását, ami akár szívroham és stroke okozója is lehet.

A kutatók azonban felfedezték, hogy akik sok keresztes virágú zöldséget fogyasztanak, kisebb a stroke és a szívroham kialakulásának esélye. Korábban erre már rámutattak bizonyos vizsgálatok, csak a tudósok sem tudtak rá magyarázatot adni, de mára bebizonyosodott, hogy a keresztesvirágú zöldségek javítják az erek állapotát, és ez jelentősen lecsökkenti a szív- és érrendszerrel kapcsolatos halálos betegségek kockázatát.

Egy kutatásba több száz idősebb nőt vontak be. A vizsgálati alanyokat két csoportra osztották. Az egyik csoport tagjai 3 hónapon keresztül mindennap egy-egy adag keresztesvirágú zöldséget kaptak, míg a másik csoport tagjai nem fogyasztottak belőlük. Bebizonyosodott, hogy azok, akik rendszeresen keresztesvirágú zöldségeket kaptak, sokkal jobb egészségnek örvendtek, az érrendszerük állapotát is beleértve.

A keresztesvirágú zöldségek valóban nagyon hasznosak lehetnek. Szulforafán nevű vegyületük antioxidáns és rákmegelőzős hatással is rendelkezik, míg az indoltartalmuk a májbetegségek megelőzésében lehet a segítségünkre.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A szív egészségét biztosító táplálékok
  2022-08-03 23:22:40, szerda
 
 


Léteznek olyan táplálékok, amelyek nagyban elősegítik, hogy a szív sokáig egészséges maradjon és megfelelően működjön. Manapság ugyanis a halálozás első oka a szív- és érrendszeri megbetegedések. A szívbetegségek elkerülése érdekében rendkívül fontos, hogy a koleszterinszintünk a megfelelő tartományba kerüljön, hogy ne küzdjünk magas vérnyomással és az érelmeszedést is elkerüljük.

A mandula és a diófélék nagyon hasznosak a szív és a keringési rendszer számára, mivel egyszeresen telítetlen zsírokban gazdagok, sok ásványi anyagot, köztük magnéziumot is tartalmaznak. Ezek összességében segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet.

Egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag az olívaolaj is, nem beszélve arról, hogy antioxidáns polifenolokban gazdag, amelyek gyulladást csökkentenek, és ez jó hatással van a keringési rendszerre is.

A kelbimbó tele van gyulladáscsökkentő anyagokkal, amelyek szintén megtámogatják a szív-és érrendszer működését, illetve a vérnyomás csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik. Az antioxidáns hatású polifenolok a vércukorszintet is csökkentik, amelyek védelmet jelenhetnek nemcsak a szívbetegséggel, hanem a cukorbetegséggel szemben is.

A lazac gazdag forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek segítenek a rossz koleszterin szintjének csökkentésében, emellett - mint a halak többsége - gazdag szelénben, amely szintén antioxidáns hatású. Vagyis csökkenti az oxidatív stresszt, így csökkentve a krónikus betegségek, vagyis az érelmeszesedés és az egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.

A zöld teában lévő katekin és flavonoidok szintén antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek csökkentik a krónikus betegségek kockázatát, , de az anyagcsere-folyamatokat is javítják, ami erőssé és egészségessé teszi a szívet.

A vörösbor rendszeresen, kismértékben fogyasztva csökkenteni tudja a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Mivel polifenolokat, tanninokat tartalmaz, így a gyulladást is csökkenteni tudja, és véd az oxidatív stresszel szemben is. A borban található rezveratrol egy fitoösztrogén, amely segít a női szervezetben az ösztrogénszint növelésében, ami nagyon hasznos a menopauzába lépő nők számára, mivel ilyenkor lecsökken az ösztrogén szintje, és ez szívbetegségek kialakulásához vezethet. Az alkohol azonban nagy mennyiségbe fogyasztva nemcsak a szívet, de a májat is károsítja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Stroke-csökkentő táplálékok
  2022-08-03 23:17:19, szerda
 
 


A stroke csökkentése között első helyen a magas vérnyomás megszüntetése szerepel. A megfelelő étrend nagyban hozzájárul a vérnyomás normalizálásához és ezzel együtt a stroke kockázatának jelentős mértékű csökkentéséhez.

A halfogyasztás nagyon egészséges. Nemhiába javasolják a fogyasztását táplálkozási szakértők legalább heti három alkalommal. A halakban - például a lazacban, a tonhalban vagy a makrélában - omega3 zsírsavak találhatók, amelyek csökkentik a gyulladást az artériákban, emellett javítják a vér áramlását és csökkentik a vérrögképződés kialakulásának az esélyét. Javasolható a halfogyasztás mellett a vörös húsok és a feldolgozott élelmiszerek minimalizálása, mivel ezek telített zsírokkal vannak tele, ezek pedig negatívan hatnak a szív-és érrendszer egészségére.

A stroke esélyének csökkentésében nagy szerepe van az LDL-koleszterinszint minimalizálásának. Ezért minden olyan táplálék, amely koleszterinszint-csökkentő hatással rendelkezik, segíthet a stroke kivédésében. Ahhoz, hogy elkerüljük a szívbetegségeket, mindenképpen csökkentenünk kell az LDL-koleszterin szintjét.

Az édesburgonya azért olyan egészséges, mivel sok rostot tartalmaz. Legfőképpen oldható rostokban gazdag. Emellett tele van antioxidánsokkal, amelyek csökkentik - a rostokkal együtt - az esélyét a plakk kialakulásának az artériák falán.

A fekete áfonya is bővelkedik antioxidánsokban. Ez az apró bogyós gyümölcs elősegíti a vér áramlását, miközben a gyulladást is csökkenti a szervezetben. Naponta 3-4 adagnyi gyümölcs- és zöldségfogyasztás is segít minimalizálni a stroke kialakulásának kockázatát.

A káliumban gazdag ételek fogyasztásával is csökkenthetjük a magas vérnyomást. Kutatások igazolják, hogy a káliumban gazdag táplálékok fogyasztása mintegy huszonöt százalékkal csökkenti a stroke kialakulásának esélyét.

A zöld banán különösen fontos szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében. Keményítőt is tartalmaz, ami javítja az inzulinérzékenységet, ez pedig javítja a vércukorszint szabályozását, amely optimalizálja a vér áramlását, és ez az, ami segít csökkenteni a vérnyomást.

A magnéziumban gazdag táplálékok is csökkenthetik a stroke kialakulásának a kockázatát. Minden magnéziumban gazdag tápláléknak ilyen hatása van. Magnéziumot tartalmaz a fekete bab, a spenót, a hajdina és az árpa is.

A magnézium mellett a spenót tele van folsavval és B-vitaminokkal, amelyek szintén vérnyomást csökkentenek, így a stroke ellen is védekezhetünk a segítségükkel.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kollagénerősítő táplálékok
  2022-08-03 23:15:09, szerda
 
  A kollagén nem más, mint egy fehérje a szervezetben. A kollagén a felelős a bőr, a haj és a körmök egészségéért. A fehérjéből aminosavak keletkeznek az emésztés során, amelyek ismét kollagénné alakulnak át. Léteznek olyan táplálékok, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a kollagénépítésében.

Az egyik ilyen táplálék a zöldborsó. A zöldborsóból készíthetünk levest, főzeléket, de salátába is tehetünk belőle, a salátát pedig fűszernövényekkel tehetjük ízletesebbé.

A quinoa nemcsak kollagént, hanem cinket is tartalmaz. A cink egy nagyon fontos ásványi anyag, amely szintén segíti az aminosav kollagénné történő átalakítását.

A paprika gazdag forrása az antioxidáns C-vitaminnak, amelynek lényeges szerepe van a kollagén termelődésében. A kollagénnek nagyon sok szerepe van. Egyrészt elősegíti a bőr hidratációját, biztosítja annak rugalmasságát, ami azért lényeges, mert kollagén hiányában a bőr sokkal gyorsabban öregszik, és hamarabb jelennek meg rajta a ráncok és a finom vonalak.

A kollagéntermelésben az antioxidáns A-vitamin is kiemelkedő szerepet játszik. A sárgarépa jó forrása ennek a vitaminnak. Ez a zöldség sok saláta részét képezheti, és csak úgy önmagában, nyersen is bátran fogyaszthatjuk.

Az osztriga gazdag forrása a réznek, ez az ásványi anyag szintén fontos szerepet játszik a kollagéntermelésben.

A sötét leveles zöldségek amellett, hogy nagyon egészségesek és nagyon sok betegségtől óvhatnak meg bennünket, kollagéntermelődést elősegítő C-vitaminban és cinkben is gazdagok. A sötétzöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztásával csak jót teszünk az egészségünkkel és a bőr egészségével is, így akár még a daganatos betegségek is elkerülhetnek bennünket.

A sárgabarack is gazdag A-vitaminban, amely a kollagén egyik építőeleme. Ezt a gyümölcsöt nyersen és aszalt formában is fogyaszthatjuk.

A csicseriborsó egy hüvelyes növény, amely több olyan anyagot is tartalmaz, amely megtámogatja a kollagéntermelést, hiszen van benne A-vitamin, tiamin és C-vitamin is. A tiaminnak bőrrevitalizáló szerepe van, de a sebgyógyulást is elősegíti. Más hüvelyes is elősegíti a kollagénépítést, például a bab, a lencse és a borsó is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szemkárosító táplálékok
  2022-08-03 23:13:02, szerda
 
  Az elfogyasztott ételek és italok hatással vannak az egészségi állapotunkra. Nagyban befolyásolják az immunrendszeri egészséget, illetve azt is meghatározzák, hogy milyen állapotban lesz a szívünk, az érrendszerünk és a keringésünk. A szív, illetve az erek állapota pedig azt határozza meg, azt befolyásolja, hogy milyen állapotban lesz a szemünk, merthogy az erek állapota kihatással van a látószervünk egészségére.

A szem egészségével kapcsolatban is nagyon sokféle kutatás született. A tanulmányok arról számoltak be, hogy a szénhidrátok, pontosabban a finomított szénhidrátok mennyire károsan hatnak például a szem egészségére. A finomított szénhidrátokat nagyon hamar megemészti a szervezet, ami azt eredményezi, hogy a vércukorszint drasztikusan megemelkedik.

A feldolgozott húsok sem éppen veszélytelenek, hiszen nagyon sok szemproblémát okozhatnak. Az egyik ilyen a retinopátia, amely nemcsak homályos látást, hanem akár teljes látásvesztést is okozhat. A másik esetben pedig a szemidegek halnak el, ami szintén látásvesztést eredményez. Ennek a betegségnek a neve pedig neuropátia.

A margarin nagy mennyiségben tartalmaz transzzsírokat, amelyek jelentősen megemelik a koleszterinszintet, ami pedig szívbetegséget és szemproblémákat okozhat.

A cukros üdítőitalok is nagyon egészségtelenek, mivel megnövelik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit. A nagy mennyiségű cukorfogyasztás nemcsak diabéteszes retinopátiát idézhet elő, hanem vakságot is okozhat.

Alkoholt ugyan lehet mértékkel fogyasztani, de a rendszeres és mértéktelen alkoholfogyasztás oka lehet a szürkehályog kialakulásának.

A kávét nagyon sokan kedvelik, azonban a kávé koffeint tartalmaz, amely stimulánst nem mindenkinek bírja a szervezete. A túl sok koffein nem éppen veszélytelen, mivel nyomást okoz a szem belsejében, ami olyan szembetegség kialakulásához is vezethet, mint a glaukóma. A mértéktelen kávéfogyasztás súlyos szemproblémákat és akár vakságot is okozhat. Kávé helyett próbáljunk meg koffeinmentes teát inni, de akár koffeinmentes kávét is fogyaszthatunk és ma már gyógynövényekből készült kávéalternatívák is léteznek a piacon. Ilyen például a pitypanggyökérből készült tea.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A mediterrán étkezés előnyei
  2022-08-03 16:12:47, szerda
 
  Okok, hogy megszeressük a mediterrán étkezést:
Alapvetően azt lehet elmondani, hogy a Földközi-tenger partvidékén élő emberek jóval egészségesebbek, mint például a magyarok. A tudósok azóta már az okokat is tudják. Az egyik ilyen ok nem más, mint a mediterrán térségben élők táplálékai, amelyek jóval egészségesebbek, mint ahogyan a magyarok étkeznek. Rengeteg vizsgálat zajlott, és az derült ki többek között, hogy a Földközi-tenger partvidékén élő emberek között majdnem hogy ismeretlen fogalom a szív- és érrendszeri betegség és ennek köze van a táplálkozáshoz. Nézzünk is meg néhány okot, hogy miért szeressük meg a mediterrán táplálkozást.

A mediterrán táplálkozás mindig a friss és szezonális táplálékokról szól. Minden évszakban megvannak azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek jó alapot adnak a napi menü megtervezésére. Nyáron igaz, hogy sokkal nagyobb a választék, de ki mondta, hogy télen nem lehet jó ételeket készíteni káposztából, édesburgonyából vagy éppen póréhagymából? Mindig a friss és szezonális gyümölcsökre és zöldségekre fókuszáljunk, mivel ezek zamatosak, ízletesek és egészségesek.

A kenyér sem tiltott a mediterrán étkezésben. Mindössze arra kell törekedni, hogy teljes kiőrlésű lisztből süssük és adhatunk hozzá olívaolajat is.

A zsír sem tilos, csak nem mindegy, hogy milyet is használunk. Koncentráljunk az egyszeresen telítetlen zsírokra, mint amilyen az olívaolaj is. Ne feledkezzünk meg az omega-3 zsírsavakról sem, amely a halakban is megtalálható, de a diófélék és a magvak is tartalmazzák.

A fűszerek és a fűszerezés is kiemelkedő szerepet játszik a mediterrán étkezésben. Korlátozzuk a sóbevitelt - most sokan felszisszennek, de nem, valóban nem egészséges a nagy mennyiségű só, lehet fogyasztani, de csak mértékkel, még akkor is így van ez, ha sokan egészségesnek hiszik a nagy mennyiségű sófogyasztást -, méghozzá fűszernövények rendszeres fogyasztásával, amelyek nagyszerűen ízesíthetik az ételeinket, gondoljunk csak a rozmaringra, a kakukkfűre vagy a korianderre.

Bort is ihatunk, hiszen nagyon jót tesz a szívnek, a keringésnek és az agynak, de ezt is csak módjával és mértékkel. Hiszen elmondhatjuk, hogy szinte mindent ehetünk, csak az elkészítési móddal és a mértékkel kell vigyáznunk. Nem ördögtől való semmilyen étel, főleg nem lehet azt elképzelni, hogy csak magvakon éljünk, hiszen az ember mindenevő. De csakis akkor ehetünk büntetlenül sokféle táplálékot, ha megtanuljuk azokat egészségesen elkészíteni és egy-egy étkezés alkalmával csak annyit enni, hogy kb. 70 százalékban legyünk jóllakottak, mint ahogyan a japánok is teszik.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Aszalt szilva
  2022-08-03 16:07:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Őszi barack
  2022-08-03 16:07:09, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Narancs
  2022-08-03 16:06:32, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Mandarin
  2022-08-03 16:05:52, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2022.07 2022. Augusztus 2022.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 224 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.