Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
A mandula jó hatásairól
  2022-10-05 23:49:48, szerda
 
 



A mandula igazi nassolnivaló és édességek igazi édesítője. Sokan nem tudják, hogy értékes tápanyagokban gazdag és rendkívül jó hatással van a szervezetünkre.

A mandula rendkívül jó hatással van a szervezetre és nagyon gazdag a biotin tartalma van, található benne E-vitamin, magnézium, mangán és aminosavak. Olyan esszenciális és telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek óvják a szívünk egészségét.

Begyűjtött része:
A mandulának a termését használják fel.

Hatóanyaga és gyógyhatása
Kutatások is bizonyítják, hogy a rendszeres mandulafogyasztástól és a kardiovaszkuláris betegségek rizikója csökkent. Akár 45% is lehet a csökkenés. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, növeli a HDL és csökkenti a LDL szintjét. Az E-vitamin tartalma miatt védi a szívet és az ereket a káros hatásoktól. A cukorbetegeknek és az inzulinrezisztensek számára is jó hatással lehet. A mandula rengeteg egészséges zsírt tartalmaz, rostokat, vitaminokat, amik lassítják a glükóz felszívódását, így kiegyenlítik a vércukor szintet.
Segít a rák elleni harcban

A mandulában lévő E-vitamin megakadályozza a véredényekben a lerakódást, megszabadítja a testet a szabad gyököktől és csökkenti a stressz mértékét, ami rákot okozhat.

Erősíti a csontokat
Kalcium és foszfor található benne, ami megakadályozza a csontritkulás kialakulását.
Fájdalomcsillapító hatása van

Egy kutatás kimutatta, hogy a nők fájdalomküszöbe nőtt 38%-al a mandulaaroma hatására.
Étvágytalanság ellen

Lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, amelyek segítenek csillapítani az éhségérzetet.

Magas fehérjeforrás
Magas a fehérjetartalma, egy marék mandulának azonos a proteintartalma, mint a sovány húsoknak.

Ezeket tartalmazza a mandula
1000 gramm mandula 2400-2600 kJ, 570-630 kcal energiát tartalmaz
3,5-7 vízet tartalmaz
19-30% fehérjét
15-16% növényi rostot
2-4% szénhidrátot
53-59% zsírt, ami telített és telítetlen zsírsavakból áll
kálium: 835 mg
kálcium: 252 mg
magnézium: 170 mg
foszfor: 441 mg
vas
mangán
cink
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Cukorbetegség és a rák
  2022-10-05 23:43:27, szerda
 
  Az, hogy a kettestípusú cukorbetegség és a szívinfarktus, valamint a stroke között szoros kapcsolat van, már sokak előtt jól ismert, de az már kevésbé, hogy ez a népbetegség milyen mértékben hajlamosít a rosszindulatú daganatos betegségekre is.
Pedig sajnos ez így van.

Közel 65 ezer ember bevonásával készült tanulmány során bizonyították svéd kutatók, hogy az emelkedett éhomi vércukor érték egy sor rákféleség gyakoriságát megnöveli. Dél-Koreai kutatók 54 ezer fős vizsgálata szintén azt erősítette meg, hogy főleg a tápcsatornát érintő daganatok vonatkozásában a rosszindulatú daganatok száma gyakrabban fordul elő, ha az éhomi vércukor meghaladja a 6,9 mmol/l értéket.

Japán szerzők 12 ezer vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy a II-es típusú cukorbetegség férfiakban hajlamosít a hasnyálmirigy rákra, míg nőkben elsősorban a gyomor, a méh, a vastagbél és végbél rákok gyakoriságát növeli.

Hasonló eredményre jutottak amerikai szerzők is, akik húsz éve vizsgálnak orvosokat (370 ezer orvos) és közülük az elmúlt 11 évben majdnem 500-nak alakult ki vastagbél vagy végbél rákja. Az ő esetükben is az elhízás és a II-es típusú cukorbetegség hajlamosító tényezőnek bizonyult.

A vastag és/vagy végbél rákban szenvedő cukorbetegek kevesebb ideig éltek, mint nem cukorbeteg társaik.

A májrák inkább a Távol Keleten gyakoribb, de ott megnégyszerezi a veszélyét, ha az illető egyidejűleg II-es típusú cukorbetegségben is szenved.

Nőkben az emlőrákok is megemelkednek elhízáskor és diabéteszben.

Az elhízás akkor a legveszélyesebb, ha a zsírszövet szaporulat a hasra lokalizálódik: nőknél a megengedett max. has körfogat 88 cm, férfiaknál 94 cm (ez az elhízás dominál a II-es típusú cukorbetegségben is).

Kutatók megfigyelték, hogy a bélrákok kialakulása a ,,kezdő cukorbetegeket" fenyegeti a legjobban, mert ilyenkor még van inzulin, sőt, több is van, mint kívánatos, csak az inzulin rezisztencia miatt nem hat, és később, amikor már az inzulintermelő sejtek kimerültek, az inzulin szint lecsökken. Ekkor már nem igazolható a betegség daganatkeltő hatása. Valószínű, hogy a sok inzulin felelős ezért, annak is az elő anyaga, a proinzulin, amiből értelemszerűen szintén több van.

2005-ben San Franciscóban elhangzott: ,,ha egy cukorbeteg vastagbél rákot kap, az nem lehet pusztán a véletlen műve".

Mindezek alapján tudomásul kell vennünk, hogy a II-es típusú cukorbetegség nem csak a szív-, és érrendszeri megbetegedések egyik fő rizikófaktora, hanem bizonyos rosszindulatú daganatos betegségekre is hajlamosít.

Ezért tehát a rendszeres testmozgás, az egészséges fogyás, az ezt elősegítő táplálék-kiegészítők, korunk két legrettegettebb és legtöbb áldozatot szedő betegségével szemben is hatékony védelmet nyújthatnak, ha segítségükkel sikerül elérni az ideális has körfogatot és az éhomi vércukor értékeket sikerül 6,9 mmol/l alatt tartanunk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Béta glükán, gyógygombák
  2022-10-05 23:40:45, szerda
 
  Nagyon sok kutató foglalkozik a béta-glükán jótékony hatásaival, sokak szerint a legerősebb immunrendszer erősítő étrend-kiegészítők közé tartozik. A béta-glükán nem vitamin, hanem egy speciális vegyület.

A béta glükán (1-3/1-6 béta glükán) egy speciális szénhidrát komplex, mely bizonyos gombákban nagyobb mennyiségben megtalálható (pl. Maitake gomba). A béta glükánokat a kutatók évek óta nagyon alaposan vizsgálják, mivel a béta glükán közismerten jótékony hatással van az immunrendszerre. Korábbi tanulmányomban (1000 kutatás eredménye) részletesen írtam arról, hogy az 1000 korábban elvégzett kutatás eredménye azt mutatta, hogy a béta glükán rendkívül jó immunrendszer erősítő és a rák sejtekkel szemben pusztító hatással rendelkezik.

A sok cukor molekulából álló cukrokat, amelyek azonban csak egyféle cukor molekula típusból tevődnek össze poliszacharidoknak nevezzük. Vízben nem oldódnak, élesztővel nem erjeszthetők. A természetben igen elterjedtek, a növények sejtfalának legfőbb anyagát alkotják.

Formáik:

1. szerkezeti poliszacharidok: cellulóz, pektin, lignin
2. tartalék tápanyagok: keményítő, glikogén, inulin
3. ismeretlen funkciójú poliszacharidok: pl. guar-gumi, stb.

A béta glükánok olyan poliszacharidok, amik egyféle cukorból (monoszacharidból) épülnek fel, ezért az egységes glükóz polimerek családjába tartoznak. Tehát a béta glükán nem egy molekula, hanem egy molekula család. A zab, a zöldárpa, a ganoderma rengeteget tartalmaz belőle (Green Magma, Liver Strenght).

A béta glükánokat az emberi emésztő rendszer enzimjei nem tudják lebontani, ezáltal azok helyben vagy felszívódva különböző élettani hatást tudnak kifejteni.

Mai tudásunk szerint a ráksejteket övező mucopoliszacharid köpeny (external coat) és a béta glükánok közt olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, amik a ráksejtek osztódását akadályozzák, ugyanakkor az ép immunsejtek lyphocyták és fehérvérsejtek fagocitózisát, sejtpusztító hatását fokozzák.

A főként megfigyeléseken és tapasztalatokon alapuló medicina már évszázadokkal ezelőtt felfedezte a béta glükán jótékony tulajdonságait, az utóbbi évtizedekben pedig a molekula pontos szerkezete is kirajzolódott.

A kolosztrum esetében több tanulmányt írtam az aktív és passzív immunitásról (Aktív és passzív immunitás...). A szerzett immunitás (védőoltás) mellett sokkal nagyobb jelentősége van a veleszületett, természetes immunitásnak (természetes ölősejtek, granulociták). Szervezetünk elsődleges védekező mechanizmusát a természetes immunitás jelenti, ezek a sejtek képesek lehetnek a szervezetbe kerülő vírusok, baktériumok vagy a kialakuló rákos daganatok elpusztítására. Ezeket a bizonyos természetes ölősejteket és neutrofil granulocitákat képes a béta glükán mozgósítani. Laboratóriumi és állatkísérletekben a béta glükán tumorsejt pusztító hatása egyértelműen bebizonyosodott és egyre több eredmény utal arra, hogy emberekben kialakult daganatok esetében is hasznos lehet.

A modern rákkutatás egyes ága azokkal a vegyületekkel foglalkozik, melyek képesek bekapcsolni és erősíteni a szervezet természetes védelmi rendszerét, ezáltal a szervezet külső segítség révén maga képes elpusztítani a benne kialakult rosszindulatú sejteket. Ez szöges ellentétben áll azzal a megszokott módszerrel, mely arra koncentrál, hogy a daganat sejteket külső beavatkozással próbáljuk elpusztítani (sugárkezelés, kemoterápia) még olyan áron is, hogy közben magát a szervezetet is gyengítjük.

A béta glükán kiváló példája annak, hogyan segíthetjük szervezetünk védekezését teljesen természetes vegyületekkel.

A béta glükánnal végzett kutatások az 1940-es években indultak el, amikor felfedezték, hogy egy Európában igen jól ismert gyógyszer (Zymosan) mellékhatások nélkül erősíti az immunrendszer működését. Kb. 20 év múlva állapították meg, hogy ezt a tulajdonságát a benne található béta-1,3-D-glükánnak köszönheti. 1975-ben bőrrákos betegeket kezeltek béta glükán injekcióval, s a rák okozta károsodás 5 nap elteltével csökkenni kezdett.

Csak 1980-ban fedezték fel azt, hogy a béta glükán rendelkezik egy olyan receptorral, mely a makrofág sejtekhez képes kapcsolódni, s így bekapcsolni annak működését. Ezáltal a béta glükán nem csak a kórokozókkal szembeni védelemben játszik szerepet, hanem képes serkentetni a csontvelő működését is.

Milyen vélt vagy bizonyított hatásait, illetve használati módjait ismerjük ma a béta glükánnak?

- immunrendszer erősítés (kórokozókkal, vírusokkal, baktériumokkal, gombákkal szemben vagy éppen kemoterápiás kezelés után)
- sebgyógyító hatás
- javasolt lehet antibiotikumok mellett a szedése (egerekben 56%-kal növelte e betegségek túlélési esélyét)
- fertőzések megelőzése, kezelése esetén: E.coli, Candida albicans, Staphylococcus aureus
- gombás fertőzések esetén
- fekélyek esetén
- égési sérülések esetén
- csökkent immunműködés esetén (pl. HIV)
- rákos betegségek esetén
- magas koleszterinszinttel rendelkező betegeknek szintén ajánlott, mivel kísérletek szerint képes csökkenteni az összkoleszterin szintet és az LDL koleszterin szintet
- patkánykísérletekben jelentősen csökkentette a cukorbetegség kialakulásának esélyét
- várandósságban a béta glükán magzatvédő hatását mutatták ki (fertőzésekkel szemben)

A béta glükán immunrendszerre gyakorolt pozitív hatása, valamint a rákos daganatokkal szemben kifejtett pusztító hatása egyre nyilvánvalóbb, ezért a béta glükán szerves részét képezi a komplementer medicinának.
Forrás : betaglucan.org illetve Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gombák és a daganatos betegségek
  2022-10-05 23:36:34, szerda
 
  Az antibiotikum termelő gombák léte a penicillin felfedezése óta senki számára nem meglepő.
A talajban élő baktériumok és gombák egymással is ádáz küzdelmet folytatnak a túlélésért, és ha valamelyiknek sikerül egy olyan anyagot szintetizálni, ami a konkurencia szaporodását, táplálkozását gátolja, előnybe kerülhet.

Persze a kérdés nem ilyen egyszerű, mivel a talaj mikroorganizmusainak a 90%-a nem termel antibiotikus hatású vegyületeket. Emberi felhasználás szempontjából az arányok még rosszabbak. Négyszázezer mikroba tenyészet tíz éven át történő vizsgálata mindössze 3 db hasznos antibiotikumot eredményezett.

Természetesen vannak olyan antibiotikumok, amik gátolják a tumor sejtek osztódását, de ezek igen toxikusak és a terápiában nem váltak be.

Van azonban néhány gomba a 15000 féle, nagy gombafaj között, melynek tumor ellenes hatást tulajdonítanak. A Téli fülőkét a Távol Keleten évek óta rákellenes hatása miatt, külön termesztik. Ehető gomba, de csak a kalapja.

A Pecsétviaszgomba (Ganoderma Lucidum) nem tartozik az ehető gombák közé, mert keserű, de gyógyteáját évszázadok óta fogyasztják. Magas a germánium tartalma, sok triterpén molekulát tartalmaz, ezek együttesen eredményezik a daganat ellenes hatást (Hunza Barack 4X1 kapszula). Az Óriás pöfeteg calvacin tartalma lehet a felelős a tumor ellenes hatásért, míg a Távol Keleten őshonos Shii-take lentinán tartalma szintén hatásos lehet ebben a vonatkozásban.

A Téli laskagombáról is tumor ellenes hatást feltételeznek.

Ha a zöld növényekhez viszonyítjuk, akkor ez igen szerény, annál is inkább, mivel előbbiekből már számos a gyógyászatban használatos, hatásos, anti-tumor hatású vegyületet izoláltak. Csak a teljesség igénye nélkül: Colchicin, Vincristin, Vinblastin, Irinotecanok,Taxánok, Podophyllum származékok, míg a nagy gombákból egyetlen készítményt törzskönyveztek Japánban a rosszindulatú májdaganatok gyógyítására, a Krestin-t, amit a Lepketapló gombából állítanak elő.

Mivel az autotróf szervezetek (döntően fotoszintetizálók) naponta kétszáz milliárd tonna szerves anyagot szintetizálnak, és a heterotróf szervezetek (döntően gombák és baktériumok) ugyan annyit le is bontanak, nincs semmi okunk arra a feltételezésre, hogy a mérlegnek ebben a serpenyőjében ne lenne annyi hasznos vegyület, mint amennyi a zöld növényekben van. Csak eddig kevesebb figyelmet fordítottunk rájuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A köszvény és táplálkozás kapcsolata
  2022-10-05 23:33:56, szerda
 
  A betegséget először Hippokratész írta le, de sokkal régebben keletkezett a kór. Amikor őseink áttértek a gyümölcsökből, magvakból, gumókból és növényekből álló táplálkozásról (részben a kényszerűség okán, a legutóbbi nagy jégkorszak a flórát jelentős mértékben átalakította) és húst kellett enniük, hogy életben maradhassanak, akkor megjelent a közvény.

A betegség úgy keletkezik, hogy a magas purin tartalmú ételek elfogyasztása után a szervezetben megemelkedik a húgysav szintje. A húgysav nem túl jól oldódó vegyület és bizonyos koncentráció felett kicsapódik a vérben és húgysav kristályok formájában lerakódik elsősorban az ízületekben, de akár a bőr alá is, nagy, fájdalmas csomókat képezve.

A fellépő gyulladás következtében az ízületet alkotó csontok is károsodhatnak és ez maradandó mozgásszervi betegségeket okozhat. Ez az a helyzet, amikor már a húgysavszint rendezését követően sem múlnak el teljesen az ízületi panaszok.

Valódi ragadozókban a purinok lebontása nem áll meg a húgysav szintjén, ezért az ő esetükben köszvény soha nem fordulhat elő (van egy speciális enzim a szervezetükben, az urikáz, ami a húgysavat tovább bontja, és ami az emberből hiányzik).

Kórósan magas húgysavszint azonban nem csak akkor alakulhat ki, ha valaki túl sok húst (belsőséget), tehát magas purin tartalmú ételeket eszik.

Másik lehetséges módja, ha fokozzuk a májban a húgysav szintézisét. Erre kiváló példa az alkohol. A néhai Apafi Mihály Erdély fejedelme szerette a bort. Meg is ivott úgy naponta tíz liternyit. Ahogy a krónikás írta, ,,Úgy gőzölgött ki az feje tetejin az bor ereje". Köszvényes volt, mint pl. Rákóczi Ferenc, (hatalmas tokaji birtokai voltak, a család a borkereskedésből gazdagodott meg), Mátyás király, Könyves Kálmán, stb., hogy csak magyar királyainkat említsük.

A húgysav a vizelettel távozik a szervezetünkből. Súlyos veseelégtelenségben a vizelettel történő húgysav kiválasztás lecsökken, ezért még normális purin bevitel mellett is kialakulhat a köszvény.

Ha valakit súlyos trauma ér, melynek következtében sok sejtje elpusztul, vagy valamilyen rosszindulatú daganatos betegsége van, ami miatt intenzív kemoterápiát vagy sugárterápiát kap, akkor szintén az elpusztuló sejtekből sok DNS, illetve ezek lebontásából sok purin vegyület keletkezhet, ami szintén nagyon megemelheti a húgysav szintjét a vérben.

Köszvény vonatkozásában külön felhívnám a figyelmet, hogy az egyébként nagyon egészséges halakban is nagyon magas a purin tartalom, valamint a csokoládéban és a tenger ,,gyümölcseiben" is.

Bizonyos növények is sok purin vegyületet tartalmaznak: bab, borsó, lencse.

Az alkoholról már láttuk, hogy fokozza a májban a húgysav szintézisét, bár a bor purin vegyületeket alig tartalmaz. Ebből a szempontból veszélyesebb a sör, mert az nem csak az alkohol tartalma következtében hajlamosít a köszvényre, hanem önmagában is sok purin vegyületet tartalmaz.

A köszvény minden ízületünket megtámadhatja, de leggyakoribb a nagylábujj ízületének begyulladása alig tűrhető fájdalommal (podagra). Később a betegség ráterjedhet a kéz kis ízületeire (chriragra), de akár a könyökre is.

A bőr alatt képződő húgysav kristályok alkotta csomók kifakadhatnak és a húgysav kristályoktól így szabadulhat meg a szervezet (ma már ilyet nem látni, de a régi leírásokban ezt mindig megemlítették).

A betegség rohamokban jelentkezik, amik már gyógyszeresen kezelhetők. De a legfontosabb a táplálkozás megváltoztatása, beleértve az alkohol fogyasztását is.

A magas húgysav szint önmagában, köszvényes ízületi fájdalom nélkül is veszélyes. Férfiakban másfélszeresére, míg nőkben háromszorosára növeli egy esetleges infarktus valószínűségét.

A húgysavszint változó. Lehet, hogy valakinek a mérés időpontjában normális értéket mérhetünk, mégis köszvényes, mert pár nappal a mérés előtt akár a duplája is lehetett az éppen mért értéknek.

Tehát a köszvény nem a ,,királyok betegsége", hanem a túlzott táplálkozásé, az egészségtelen étrendé, a túlzott alkoholfogyasztásé, illetve ritkább esetben sújthatja a kór a vesebetegeket, ill. a daganatos betegeket (de ott ez soha nem szokott kialakulni, mivel a kezelőorvos ezt tudja és olyan gyógyszert ad a terápia alatt, ami megakadályozza a húgysavszint kóros megemelkedését).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Meglátjuk az előttünk álló lehetőségeket?
  2022-10-05 23:00:13, szerda
 
  Él egy régi történet egy fiatalemberről, akinél hogy, hogy nem, de egy éjjel megjelent egy angyal, és csodálatos dolgokról mesélt neki, amelyek az életben
várnak rá. Minden lehetőség adott lesz számára, hogy hatalmas vagyonra tegyen majd szert, a társadalom megbecsült tagja lehessen, és egy gyönyörű nőt vegyen feleségül.

Emberünk egész életében várta, hogy az ígért csodálatos dolgok valóra váljanak, de nem történt semmi és végül egyedül, és szegényen halt meg. Amikor a Mennyország kapujához ért, meglátta az angyalt, aki sok-sok évvel ezelőtt meglátogatta álmában, és felelősségre vonta:
"Te hatalmas vagyont ígértél nekem, társadalmi rangot és gyönyörű feleséget. Egész életemben vártam, de nem történt semmi."
"Én neked nem ígértem ezt - válaszolt az angyal. - Én ezeknek a dolgoknak a lehetőségét ígértem neked, de te elmulasztottál élni ezekkel a
lehetőségekkel."
Az ember megdöbbent. "El sem tudom képzelni, miről beszélsz!" - mondta.
"Emlékszel, egyszer volt egy ötleted, de te féltél, hogy nem sikerül, ezért nem tettél semmit? - kérdezte az angyal.
Az ember bólintott.
"Mivel te visszautasítottad a megvalósítást, az ötletet néhány év múlva egy másik embernek adták, aki nem ijedt meg a nehézségektől, és ha visszaemlékszel, akkor ez az ember az egyik leggazdagabb ember lett a környéken."
"És arra emlékszel-e, - folytatta az angyal - volt egy eset, amikor a várost óriási pusztítás érte, sok ház romba dőlt, sok ezer ember nem tudott szabadulni a romok alól. Neked lehetőséged lett volna segíteni a bajbajutottakon és a túlélőket kimenteni, de te féltél, hogy ha elmész otthonról, akkor betörnek hozzád és kirabolják a házadat, ezért nem mentél el segíteni a hívó szóra, hanem otthon maradtál.

Az ember szégyenkezve bólintott.
"Ez egy hatalmas lehetőség volt, hogy száz és száz ember életét megmentsd, a város összes életben maradt lakója tisztelt volna téged." - mondta az angyal.
"És emlékszel arra az asszonyra, arra a fekete hajú nőre, aki neked annyira tetszett? Nem hasonlított egyik nőre sem, akikkel korábban, vagy későbbi életedben találkoztál, de azt gondoltad, hogy sose menne férjhez egy olyan emberhez,mint te, féltél, hogy elutasít, és elmentél mellette.
Az ember újra bólintott, de már sírt.

"Igen barátom", - mondta az angyal - "ő a feleséged lett volna, vele sok gyermeket neveltetek volna, vele igazán boldogságban éltél volna egész életedben."
Hasonló lehetőségek mindannyiunknak adódnak az életében, de gyakran, ehhez a történetbeli emberhez hasonlóan, mi is megengedjük, hogy a félelem felülkerekedjen rajtunk, és megzavarjon bennünket, hogy éljünk a lehetőségekkel.

De még nincs veszve semmi! Még életben vagyunk. Elkezdhetünk létrehozni lehetőségeket saját magunk számára!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Az ígéret és a becsület meséje
  2022-10-05 13:32:52, szerda
 
  Ez fiú egyszer könnyelmű ígéretet tett, és nem tudta beváltani. A lány nem akarta megbocsátani neki; de a fiú ezt mondta:

- Minden ígéret könnyelmű, amelyik két szempár találkozásából nőtt ki, és a legnagyobb könnyelműség ezeket az ígéreteket teljesíteni.
De a lány nem hallgatott reá, hanem ezt mondta: - Aki nem váltja be az ígéretét, az a becsületét veszíti el.
- Nálad hagyom a becsületemet - mondta gyorsan a fiú -, hadd legyen minden kincsem nálad. Nálad nagyom, mert az én becsületem csak szentebbé válhat azáltal, ha te őrzöd. Nálad hagyom, mert tudom, hogy nálad inkább az enyém.
Ezt mondta a fiú, de a leány most sem hallgatott reá, hanem azt kérdezte:
- Meg tudnál élni a becsületed nélkül?
A fiú azt felelte: - A kettőnk becsülete betakar bennünket.
És nem váltotta be a könnyelmű ígéretét. Mert nem akarta, hogy a leány visszaadja a becsületét. Mert érezte, hogy a leány jobban meg tudja őrizni becsületét, mint önmaga. Mert érezte, hogy ez közelebb hozza őt a leányhoz.
És a leány azóta féltőn őrzi a fiú becsületét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A közelség meséje
  2022-10-05 13:31:02, szerda
 
  A fiú tudományokkal foglalkozott, és néha keveset gondolt a lányra. Csak akkor reszketett benne a szerelem, amikor levelét kapta, s mikor találkozott vele. Bene a közelség élesztette a tüzet. Mikor az első hó lehullott, azt kérdezték tőle a szállongó hópelyhek:
- Nem érzed, hogy hideggé válik a szíved, mikor elfelejtkezel róla?
A patak jégtakarója azt kérdezte:
- Nem félsz attól, hogy elveszíted?
A zúzmara azt kérdezte:
- Mi lesz veled, ha elveszíted?
A fiú kezére ültette a szállingózó hópelyheket, és ezt válaszolta. Válaszul ezt kérdezte:
- Miért veszíteném el őt?
A zúzmara azt felelte:
- Mert kevés benned a szerelem.
A jégtakaró ezt válaszolta:
- Mert túlságosan hideg vagy.
A fiú végighallgatta a tél gyermekeinek a beszédét, és mosolyogni kezdett. Szomorúan és egykedvűen. Majd azt mondta a tél gyermekeinek:
-Mert hideg a szívem. Hanem azért, mert amikor mellette vagyok, erős bódulással kívánom őt, és ezt nem titkolom el előle. Azért fogom elveszíteni őt, mert a közelségében nagyon szeretem.
A tél nem értette meg a fiút.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Egy bölcs tanácsa
  2022-10-05 13:23:32, szerda
 
 
Egy asszony elvitte a gyermekét a bölcshöz, hogy csináljon vele valamit, mert a gyerek nagyon sok csokoládét eszik, ettől sokszor fáj a hasa.
- Mondd meg neki kérlek, hogy ne egyen annyi csokoládét! - kérte az asszony.
- Rendben! Gyertek vissza két hét múlva! - felelte a bölcs.
Az asszony visszament a gyerekével két hét múlva. A bölcs csak ennyit mondott a fiúnak:
- Kérlek, ne egyél annyi csokoládét!
Az anya felháborodott. - Miért kellett két hetet várnunk, hogy te csak ennyit mondj?
- Két hete, még én is sok csokoládét ettem - felelte a bölcs.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Ha az ember rendben van...
  2022-10-05 00:05:52, szerda
 
  Ha az ember rendben van, rendben lesz a világa is

A lelkipásztor szombat reggel meglehetősen nehéz körülmények között próbált felkészülni a prédikációra. A felesége elment vásárolni, esett az eső, a kisfia unatkozott, nyugtalan volt, mert nem tudott mihez kezdeni magával.

Végül a lelkész kétségbeesésében elővett egy régi magazint, hogy átlapozza. Talált egy szép színes oldalt, amely a világ térképét ábrázolta. Kitépte a lapot, szétszaggatta, a darabkákat szétszórta a szoba padlóján és ezt mondta a fiának:

- Johnny, ha össze tudod rakni a térképet, kapsz tőlem egy huszonöt centest.

A lelkész azt hitte, hogy egész délelőttre való munkát adott a kisfiúnak. De tíz perc múlva kopogtattak az ajtón. A kisfia volt, az összerakott képpel. A lelkész megdöbbent, hogy fia ilyen gyorsan végzett a feladattal. Ott voltak a papírdarabkák, gondosan összerakva, ott volt a hibátlan világtérkép.

- Kisfiam, hogy tudtad ilyen gyorsan összerakni? - kérdezte a lelkész.

- Ó! - mondta Johnny -, nagyon egyszerű volt. A másik oldalon egy ember képe van. Egy papírt letettem a földre, összeraktam az embert, aztán egy papírlapot tettem a tetejére és megfordítottam az egészet. Rájöttem, ha rendbe teszem az embert a világ is rendben lesz.

A lelkész mosolygott és átadta fiának a negyeddollárost.
Ezzel megadtad a holnapi prédikációm témáját - mondta.

,,Ha az ember rendben van, akkor rendben lesz a világa is!"
___________

Tanulság:
Ha szerencsétlennek érzed magad a világban, és a világot meg akarod változtatni, a legjobb hely, ahol kezdheted, magad vagy. Ha a lelki beállítottságod pozitív, a világod problémái meghajlanak előtted!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 373 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2511
  • e Hét: 19178
  • e Hónap: 50664
  • e Év: 255365
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.