Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Kohut Katalin: Régiségvásár (Vilma-Béla párbeszéd)
  2015-10-19 20:21:15, hétfő
 
 

- Béééla! Elseje lesz holnap! Megyünk a régiségvásárba?
- Mit kellene venni, ami nincsen nekünk, drága Vilma?
- Meg akarom lepni Klárikát pár hollóházi porcelánnal.
- Például?
- A Sherezedádét, mókuskát, Csigás Petit, Kecsegét akarom megnézni.
- Honnan tudod, hogy ezek érdekelnék Klárikát?
- Elmesélte, hogy amikor elvált a férjétől a kisvárosban, ahol addig együtt éltek idegösszeroppanással, befolyásolható állapotban volt, amikor vándorcigányok tértek be a bérházba olcsó ruhákkal. Kinyitotta az ajtót nekik vesztére, s már be is tolakodtak, kínálták az aranyszálas kötött ruhájukat. Klárika szeretett volna egyet, de nem volt pénze. - Nem baj, csere is jó! - volt a válasz és a cigányasszonyok szabályszerűen kifosztották.
- Mit vittek el?
- Az arany karikagyűrűjét, amit addig a munkatársánál tartott, hogy a volt férje ne adja el, a hollóházi nippeket és egy garnitúra ágyneműt.
- Hihetetlen! Ezerötszáz forintos ruháért egy egész vagyon.
- S már a kísérők is megelégelték a cigányok lopását, azok állították le őket, hogy elég legyen már. Persze Klárika nem is tudta felfogni csak évek múlva a veszteséget.
- Jól van, kimegyünk holnap, végig járjuk az árusokat. A múlt hónapban a barátnőddel voltál, ott vetted ezt a nippet?
- Igen, Tavaszi szél a neve. Tudod, valamikor én is festő tanuló voltam, abból az időmből volt két Tavaszi szelem, az egyik ott maradt anyámnál. A másik pár hónapja leesett a televízió tetejéről, csak a fejét tettem el emlékbe, itt van a porcelán hamutartóban dísznek. Ilyen szép sminkelést azóta sem láttam.
- Én is szétnézek, megnézem a Herendi és Zsolnay porcelánok árát. Már van pár értékes Zsolnaym, de még szeretnék gyűjteni hozzájuk.
- Látod, Bélám, mi is gyűjtögető életmódot folytatunk, mint az archetipus ősemberek. De ezek az igazi értékek. Mikor nem ismertelek, elpazaroltam sok mindent.
- Például?
- Egyszer pénzszűkébe kerültem és eladtam nagymamám diófa asztalát ezerötszáz forintért. Háromszáz forintot adtak a gumi figurák darabjáért. Nagyon szerettem Piroskát, Mazsolát, a pingvint, az aranylabdás macit. Most milyen jó lenne mindegyik az unokáimnak!
- Ezek a mobil gyerekek már nem babáznak. Pedig szerintem az igazi kislányoknak babázásra szükségük van, hogy megtanuljanak gondoskodni a gyermekeikről kis szülőként. A fiúknak szintén szükségük van focizásra, meg mindegyiknek a sakkra, dominóra, diafilmekre is. Ezeket is megnézzük a régiségvásáron!
- Van diavetítőnk, Bélám, odaadtuk a gyerekeknek, de talán soha nem használták. Mikor gyerek voltam, minden hétfőn diavetítő estet rendeztünk, én hangosan olvastam a testvéreimnek a híres magyar filmek feliratát. Egyetlen mesefilmet szerettem, a Kismalac és a farkasokat, meg az oktató filmeket.
- Régi szép világ! Akkor még az együttlétek öröme összefogta a családtagokat.
- Képzeld, anyám régi Krisztusos festményét, amin a gyermek volt látható a szülőkkel, amint nyújtják neki a gyümölcsös tálat, ötszáz forintért vitte el az egyik régiségkereskedő. Szerintem több százezer forintot ért.
- Vigyázni kell nagyon a régiségkereskedőkre, drága Vilma!
- Tudom. Mikor nálam vásárolta fel a régi rádiót, magnót egyikük, meglátta az asztalon az egyik gyűjteményes könyvem kéziratát és meg akarta vásárolni.
- Mi volt a címe?
- Karcsai nagyvőfély gyűjtemény.
- Tudom, olvastam az anyagot, itt van a komódban. Ezek szerint nem adtad oda.
- Persze, hogy nem. Eredeti rózsaszín füzetkébe van írva volt férjem nagyapjának kézírásával az összes versike. De mindegy lett volna, ha átadom neki, mert így is a cigányság kezébe kerültek ezek a régi paraszti értékek, már most ők rendeznek ezeket előadva parasztlagzikat maguknak.
- Tehát a hagyomány szellemiségének elorozása sért téged.
- Igen, mert minden régen szájhagyomány útján maradt fenn az analfabéta nép között, s ezek a régi versikék egykori eredetüket is magukban foglalják, ezt nem lehet másnak kisajátítani saját tulajdonként.
- Igazad van, drága Vilma! Tudod, hogy Jenő barátom a múlt hónapban mit vásárolt a hatalmas házába? Eredeti szenes cifrázott kályhát, olyat, amivel régen az iskolában is fűtöttek.
- Csodálatos lehet!
- És most is használható!
- Én meg a múlt hónapban láttam faragott bársonyhuzatú bútorokat. Milyen szépet mutatnának egy szalonban! A nagynénémnek kék szalonbútora volt. Olyan áhítattal léptem be abba a szobába, hogy ki sem tudom mondani!
- Látod, tudták a régiek, hogy minden mesterség és űzője igazán értékes dolgokat hoz létre, s csak ezek maradnak fenn örökké!
- Igen, egyszer talán a kézi munkának ismét lesz fényes korszaka, megfizethető áron!

2015. október 19.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Öt sor, tíz sor
  2015-10-19 17:32:23, hétfő
 
 

Már csak e néhány sornak élek, ennek az öt vagy tíz sornak, melyeket napszálltakor e füzetbe írok, vagy naplómba, mint a sebesült katona, aki csendesen feküdt naphosszat a harcmezőn, sebébe, vérébe és emlékeibe aléltan, s estefelé, mikor - bukdácsolva holtak és bozótok között - megérkeznek bajtársai, kis mozdulattal felemeli kezét és mutatja, hogy ő is él még.

Ő is él még, s talán soha nem élt olyan mélyen, olyan sűrűn, olyan teljesen, mint e néma órákban, ég és föld, élet és halál között, s talán soha nem fejezte ki olyan vad erővel, hogy él, mint e tehetetlen kézmozdulatokkal. Nincs többé ,,üzem" és hangos, irodalmi élet körülöttem, nincs. Öt és tíz sorokat írok, mint aki jelt ad, már nem is a világnak, nem is bajtársainak, csak önmagának. Nem akarok többé műveket írni, melyeket megtapsolnak. Már csak az igazat akarom írni, semmi mást. S ahogy rózsák ezreit kell összepréselni Bulgáriában, hogy kicsorduljon egyetlen csöpp rózsaolaj, s ahogy feltétlenül kell szeretni, hogy kibuggyanjon az emberi testből az élet és halál vallomása, az ondó, s ahogy teljes fájdalmat kell érezni, hogy kicsorduljon egyetlen könnycsepp az emberi szívből és a szemekből, úgy kell élni, várakozni, figyelni, magamba és a világba nézni, olvasni, henyélni, mosolyogni, egyedül dünnyögni és emlékezni, hogy megírjam ezt az öt, vagy tíz sort. Már nem akarom mást írni. Béke veletek, irodalmi harcok, becsvágyak, égig lobogó párviadalok... Mindezt csinálja más. Öt sort akarok írni, estefelé, mikor a rózsák itt ablakaim alatt, Gül Baba sírja körül még egyszer fellélegeznek; öt sort, esetleg tízet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Mérleg
  2015-10-19 17:31:02, hétfő
 
 

Nézz körül, adj hálát az egeknek, csöndesedj meg! Ki is mi vagy? Magyar író vagy, az a fajta, aki nem tud mást írni, csak amihez kedve van, tehát koldus vagy, néha fényűző koldus, néha polgári koldus, de mindig kiszolgáltatva egy szegény és kedvetlen ország fanyalgó kénye-kedvének. Nem vagy elsőrendű életszükséglet a nemzet számára. A legszerencsésebb fordulat, ha eltűrnek... Magyar író vagy, tehát a Szent Szegénység jegyese, a társadalom határán és peremén kuporogsz valahol, mint a cigányok, néha szóba állanak veled a rendesek és hatalmasok, kiknek házuk, címük és érdemrendjeik vannak, s megveregetik vállad; gyakrabban csak borravalót löknek tányérodra, ha szépen muzsikálsz. Magyar író vagy, egy nemzet dolgát képviseled a világban, akkor is, ha a nemzet nem akar tudni erről. Fordulj a szíveddel a szegények felé. Minden más maszlag, gőz, hazugság. Ennyi a mérleg.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Ha szeretet van az életünkben,...
  2015-10-19 08:10:44, hétfő
 
  Ha szeretet van az életünkben, az pótol ezernyi dolgot, ami hiányzik. Ha nincs szeretet, mindegy, mink van, az sosem lesz elég. (Dan Millman)  
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 366
  • e Hét: 5230
  • e Hónap: 11471
  • e Év: 63737
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.