Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Professzionális gulyásleves (Párbeszéd)
  2015-10-05 19:15:22, hétfő
 
 

- Béééla! Ennek a gulyáslevesnek zsírszaga van! Mit tettél bele?
- Úgy készítettem, ahogyan az interneten felleltem a hagyományos gulyásleves receptjét...
- Vagyis? Van benne elég hagyma? Nem érzem az illatát...
- 30 dkg hagymát írtak, beletettem két hatalmas fejet apróra vágva, megfonnyasztottam, rászórtam a csemege paprikát, felöntöttem egy deci vízzel, abban is puhítottam a hagymákat, majd beletettem a sovány húst.
- De mitől van ilyen rossz szaga?
- El sem bírom képzelni, pedig hozzátettem egy doboz Knorr gulyásleves kockát is. Én sem érzem az illatát, csak a zsírnak egyedül.
- Zsírnak?! Mióta főzünk zsírral?
- Két kanál mangalica zsírt adtak meg a receptnél. Igazi gulyáslevest akarok főzni a lányunknak, hazajön éhesen a repülőtérről este.
- Ez minden, csak nem gulyás illat, ennek csípős zsírszaga van. Mutasd a dobozát!
- Két doboz zsír volt itthon. Amit tavaly vettünk, itt volt a munkaasztalon, megavasodott. Kivettem a másikat a hűtőből, azon nem éreztem semmit.
- Hol van?
- Tessék, nézd meg, hogy semmit sem érezni rajta!
- Béla! Ez 2013. december 30-án lejárt! Megmérgezel minket?!
- Vilma, ne haragudj, nem figyeltem a dátumot rajta. Már egy órája puhul benne a hús. Most mit tegyünk?
- Szaladj a boltba, vegyél egy nagy csemege gulyáskrémet! Addig én leszűröm és átmosom a húst. Nemsokára beérkezik a repülőgép, mindössze két óránk van addig.
- Megvetted, Béla?
- Igen, drága ez a gulyásleves nekünk. Ezer forintos Erzsébet utalvány a hús, külön a zöldség. Egy darab petrezselymet vettem kétszázötven forintért, s hol van a többi?
- Most azzal ne törődjünk, csak hogy időben készen legyünk. Jó lenne még pár palacsinta is mellé! Ha az ember külföldön van, vágyik az igazi magyar kosztra.
- Megmostad a húst, Vilma?
- Igen, többször szűrőben átmostam. Most csak egy fej hagymát vágtam apróra a recepted szerint elkészítve, beletettem a húst, az őrölt borsot, babérlevelet,őrölt köménymagot, paprikát, paradicsomot, sót, fokhagymákat, s most hozzákeverem a gulyáskrémet.
- Most már elégedett vagy?
- Még nem. Még mindig érzem rajta a csípős zsír ízét. Még főzöm hat óráig legalább a fűszerekkel a húst, hadd érjenek össze az ízek.
- Már hat óra! Tedd bele a zöldségeket és a burgonyát. Én addig elkészítem a csipetkének valót!
- Köszönöm Bélám, még van egy óra majdnem, addig meg kell puhulnia mindennek!
- Ne izgulj, drága Vilma, míg kicsekkol és hazaér a transzferrel, az majdnem két óra!
- Látod, Bélám, az egész délutánunk ráment a gulyáslevesre, remélem, hogy a lányunk nem veszi észre a zsír kellemetlen szagát a húson, ha majd eszi!
- Biztosan nem, Vilma!
- Egyszer bíztam rád a főzést, már annyiszor mondtam, hogy ne tárolj zsírt sem a hűtőben, sem másutt. Már elszoktunk mi régen a nehéz ételtől, nem való nekünk a disznóság. A kolbászt megvetted?
- Igen, olcsón letudtam. Privátot vettem, kétszáz forinttal olcsóbban.
- Mutasd! Hmmm, ennek nagyon rossz mellékíze van! Béla, mondtam neked, hogy minőségi parasztkolbászt vegyél!
- Megkérdeztem az eladónőt, puha és illatos-e, vagyis kolbász ízű. Igaz, hogy furán nézett rám, majd kijelentette, nem tudja, milyen, ő soha nem szokott ilyet venni.
- Borzalmas! Legszívesebben visszacserélném, de mire hivatkozzak? Nem romlott, csak mellékíze van.
- Majd lesütjük zsírban, drága Vilma, vagy készítesz belőle rakott burgonyát, paprikás krumplit.
- De annyiszor mondtam már neked, hogy a minőségi igaz, hogy két-háromszáz forinttal drágább, de megéri!
- Mindegy, már megvettem. Most az a fontos, hogy a lányunk biztonságosan hazaérkezzen. Már bent is van a repülő, siessünk a gulyáslevessel!
- Már puha a zöldség és a burgonya, szaggatom a csipetkét, pár perc és készen van. Gyorsan összekeverem a palacsinta tésztát, még van egy félóra, ha minden igaz, fejedelmi vacsorával várjuk az egyetlen kislányunkat!
- Látod Vilma, mégiscsak finom gulyásleves receptet néztem ki az internetről!
- Igen, nagyon finom és ennek már igazán gulyás az illata is! Soha többé nem felejtjük el a professzionális gulyáslevesedet, Bélám!

2015. október 5.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Napló, Hagyaték
  2015-10-05 09:23:48, hétfő
 
  Márai Sándor: Napló

A naplókat soha nem szívelhettem igazán; nem az én műfajom. Ha a napló értelme annyi, hogy ,,mindennap" írni, a feladat mellett, mintegy firkantva, feljegyezni a melléktermék értelmét is, megőrizni a pillanat forgácsát, akkor e jegyzetek az én számomra a naplót jelentik; de nem tudok másként írni, csak a láthatatlan nyilvánosság számára, így, ahogy e jegyzeteket papírra vetem, tehát címmel, szándékkal, megszerkesztett tartalommal... Hiúság ez? Vagy a mesterség egyfajta kényszere? S a naplók, a ,,nagy vallomások", kevésbé hiú szándékkal, kevésbé a nyilvánosság részére készülnek? Kételkedem ebben. Az író mindig a világ felé pislant, akkor is, mikor bizalmas füzetébe feljegyzi: ,,Ma nem történt semmi.". Vagy: ,,Délután cigarettáztam." Mindezt közügynek érzi, éppen, mert író. A napló, a legbizalmasabb is, mindig az emberiségnek készül, s ezért talán őszintébb, ha őszintén bevalljuk, hogy nem tudunk egészen őszinték lenni, mi, írók, semmiféle írásunkban, leveleinkben és naplójegyzeteinkben sem. Egyébként, naplóíró, nem sokat tartok arról a magányos őszinteségről. Őrizd meg a titkodat! - s írj titkosan és őszintén, címmel, szerkezettel, szándékkal, ahogy egyedül lehet és illik.

Márai Sándor: Hagyaték

A költő hagyatékában bökrímek és kecskerímek is maradtak, kunkorodott forgácsok, pántlikás szemét. Ez isi szomorú vacak a legtöbb ,,mű" mellékterméke, anyaga annak a bizonyos pótkötetnek, melyet az olvasó később elnézéssel forgat és felkiált: ,,Milyen gazdag volt!"

Bizonyos, hogy egy író az is, amivel eljátszik, amit eldobál, amin ,,csak úgy" farigcsál, bicskával és tollheggyel, szórakozottan és mégis agyarúrtan. Ez a ,,melléktermék" néha többet mond el, mint a ,,mű". Művében az író frakkosan jelentkezik, mellén érdemrendekkel, melyek néha csak aranyfüstös táncjelvények, talmi dicsőség jelképei. De a hulladék, az ő, mint az elszólása,mint az álma. Nem gusztusos turkálni benne - de a köpet néha megmutatja a kórképet, az elszólás az igazi mondanivalót, a hagyaték, a melléktermék jelt ad és elárulja a Művet, az embert, az egészet.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Napló
  2015-10-05 09:17:34, hétfő
 
  Kohut Katalin: Napló

Szükséges volt,
el kellett szakadnom.
Felsoroltam a kritikus sérelmeket,
mindazt, ami dühöt erjesztett.
Még mindig tart,
az okok maradtak.

Elengedted a kezemet,
már tovább nem süllyesztett mérgezett hínár.
Vallottam,valóságot tártam,
éledtem vak és süket kiúttalanságból.
Csended és meg nem értésed
megkínzott naponta.

Minden történés alkalommá vált,
amikor írhattam,
s levelet várhattam.
Nem minden lében kanál,
mások soha nem érdekeltek.
Szívemhez ért minden szavad,
ébresztett és élesztett a vélt szeretet.

Te voltál az egyedüli nyilvánosság,
a haza és az egyetlen ember...
Minden vers, próza, cikk hozzád szólt,
miattad éltem, minden perc ünnepelt.
Csodálkoztam, miért kell címzett,
azt hiszem, a bizalom és figyelem
tisztelete elvarázsolt,
s így váltál hercegemmé.

Már soha nem találkozunk,
nem tudom, mi lesz a folytatás,
lesz-e szabadságom, jólétem valaha?
Nem béreltél lakrészt nálam,
de befogadtalak és ez örökké így marad.

A csend régóta téged jelent,
mint ahogyan Helmut a cigarettát.
A csendnek neve és zenéje
kíséri a káoszt,
míg a győzelem érkezik.

2015. október 5.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 92 db bejegyzés
e év: 656 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1601
  • e Hét: 6465
  • e Hónap: 12706
  • e Év: 64972
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.