Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: A kivándorló
  2016-03-04 23:10:14, péntek
 
 

Fémszínű reggel, sirályokkal és hajótülökkel a ködben, mikor úgy járok a Gróf Tisza István utcán, mint egy nagy és öreg hajó fedélzetén a kivándorló, szívében az otthon fájdalmas emlékeivel, nyakában, viaszosvászon-zacskóban, hetvenöt dollárral és egy marék hazai röggel.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Jégtörő
  2016-03-04 23:03:19, péntek
 
 

A szél olyan vad és kemény, mint egy martalóc csapat támadása, mely megrohanta a várost, ócska pisztolyokkal lövöldöz és fosztogat. Falakat is dönget, derékre kapja a meztelen, kopasz fákat, hajlongatja törzsüket, birkózik és acsarkodik. Mindehhez süt a nap, udvariasan és hidegen, mint egy vérszomjas és hűvös zsarnok, aki közönyösen nézi garázda pribékjei munkáját; süt a nap, amely csak fény még, hőtartalom nélkül. Mintha a házakat és ablakokat hideg, színtelen lakkal kentél volna be.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Panaszkodás apának
  2016-03-04 22:48:41, péntek
 
 

Apa! Nekem egyedül Te jelentetted az emberséget, kimondva az ítélet hamar mindegyikünkre, az összes sötétség nálunk dorbézolt felkiáltva: - Ők az emberek! Már nem bírom tovább, meg akarok halni, odakerülni Hozzád a magyarok sírjába. Temetnek elevenen már éppen harminc esztendeje. Az egész testem romlás, elevenen marcangolják testrészeimet, csonkítanak és bomlasztanak. Nem bírom a fájdalmat és állandó megalázást gyalázatában a városnak tovább elviselni!

Mindent elvettek még a Nyomorultak emelkedése kezdetén, 1967-ben, amit addig nehéz és állandó gürcölő, verejtékes munkával nekünk megteremtettél. Nem bírom cipelni tovább Miskolc betegségeit és sorsát.
Már a sátoraljaújhelyieket megváltották az életemmel, mint kezdeti berendezését a honfoglalóknak.
Ha láttad volna, mit tettek velünk, nem bírtad volna ki, mert minden emberből kihozzák a dühöngőt, vagy tehetetlent, vagy öngyilkosságba sodorják őket. Én is infarktusban akarok elmenni, egy pillanat alatt, csak... az én szívemet emberi szívként ketten tartják fogságban, szurkálják éjjel-nappal.

Ingyen dolgoztattak Téged is a munkahelyen majdnem, Te voltál az edző, a természetjáró szakosztályvezető, más gondnoka, meg mindenki segítője. Az emberek hamar felejtenek, nevünket is sárba taposták. Már mi örökké így maradunk fenn, mint a világ koldusainak meghibbant képviselői. Nem szabad lett volna soha magyar feleséget nőül venni, hogy a vele jött Rákóczi tér csonkításait elkerüljed. Igaz, hogy én sem lettem volna, de talán jobb lett volna meg sem születnem bárány életre, feszületesként, valamennyi könyv szereplőjeként.

Most könnybe lábadt a szemem, de sírni már nem tudok. Lehetetlen és tehetetlen minden. El kellett volna mennem innen messzire, el kellett volna vinned minket oda, ahol még élnek emberek, hozzánk hasonlók.
Még a sírodat is összelyuggatták, hogy állandó fillérezgetéssel tartsanak koldusként. Minden hónapnak megvan a saját kiadása. Nem bírom a testemet cipelni, az iszonyatot, amit érzek, mások megalázását, a tüdőm fulladó zihálását, a deformációimat, a szívemen lévő hatalmas erőt.
Tudom, hogy nem tudsz semmiről, addig élsz, míg emlékeznek Rád, míg a szív őrzi a nevedet, nem tudok kinek panaszkodni, azt kérni, vigyél magaddal. Szeretlek! Tudod, féltem Tőled, amikor összehúztad a szemöldöködet, hogy megrójál. Féltem akkor is, amikor megjelentél álmomban egy szőke, lófarkos nővel a régi Szabó KTSZ raktárában és panaszkodtam Neked, hogy nekem nincs kabátom. Mutattad a sztendert, hogy válasszak és én egy fehér kötöttet vettem le a vállfáról, majd visszahelyeztem, amikor megláttam a sarokban sok meséskönyvet író nélkül. Tudtam, hogy én leszek a szerző majd. Aranyos gyerekversek voltak. Nehéz eldönteni, hogy ez jósálom volt-e, vagy a múlt, hiszen a szövetkezet régi állapotban volt, még azelőtti időben, amikor én meg sem születtem. Kiderült, hogy ez a nemesek kiváltságos meséit tartalmazó múltja a valóságnak, s hogy a nemesek ősanyja volt a szőke, lófarkos nő. Látod, senki nekünk nem kegyelmezett, a nevünk nem marad fenn az utókornak. A család kihalt.
Emberekre nem vonatkozik a mártírumság törvénye, ember ellenes bűntettel még senkit sem ítéltek el. Szükségem lenne Rád, hogy a sírban egyesüljünk!

2016. március 4.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 70 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 6107
  • e Hónap: 12348
  • e Év: 64614
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.