Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Bagoly és a kisbagoly
  2023-03-12 22:57:46, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Aranysakál
  2023-03-12 22:57:02, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Gólyák
  2023-03-12 22:56:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Alpakák
  2023-03-12 22:55:26, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Zsiráfok
  2023-03-12 22:54:48, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
A cukorbetegség kialakulásának tényezői
  2023-03-12 22:40:16, vasárnap
 
  Milyen tényezők játszanak szerepet a cukorbetegség kialakulásában?

Amikor elmegyünk vérvételre vagy ahogyan sokan ismerik, nagylaborra, gyakran elgondolkodunk azon, hogy mi is lesz az eredmény és hogyan is birkózunk meg a diagnózissal. Néha több nap is eltelik, mire kézhez kapjuk az eredményeket és nagy kő esik le a szívünkről, ha nincs csillag vagy csak kevés csillag tűnik fel a laborlapon. Aggódni csak akkor kezdünk, amikor az orvos közli velünk, hogy magas a vércukorszintünk, vagy olyan súlyos a helyzet, hogy már 2-es típusú cukorbetegek lettünk. A legfontosabb, hogy ne pánikoljunk, hiszen diétával és megfelelő terápiával sokat tehetünk a helyzet javítása érdekében. De mitől is lesz valaki cukorbeteg? Milyen tényezők játszanak kulcsszerepet a betegség kialakulásában?

A genetika mindenképpen szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásában. Ha a felmenőink, a családtagjaink között élnek ebben a betegségben szenvedők, akkor van rá esély, hogy nekünk is szembe kell néznünk ezzel a kórral, de nem feltétlenül leszünk cukorbetegek, csak nagy erre az esélyünk.

Nem rögtön alakul ki a cukorbetegség, hanem előtte az inzulinrezisztencia nevű állapot jelenik meg, amelynek hátterében az elhízás áll. Mindenképpen fontos, hogy megszabaduljunk a súlyfölöslegtől, mert ha nem tesszük, annál nagyobb az esélyünk a betegség kialakulására annak ellenére, hogy egy vékonyabb embert is érinthet ez az anyagcsere-betegség.

A mozgás nemcsak öröm, de még az egészségünket is szolgálja. Ma már kutatások is igazolják, hogy a mozgásnak preventív szerepe van, már ami a betegségek megelőzését illeti. A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is igen nagy a szerepe, így jól tesszük, ha mi is napi szinten mérsékelten mozgunk, sportolunk.

Vannak olyan betegségek, amelyek fokozzák a cukorbetegség kialakulását. Az egyik ilyen betegség a cisztás fibrózis, amely többek között a tüdőt és az emésztőrendszert is károsítja. Ez a betegség a hasnyálmirigyben is okozhat hegesedést, ez azonban csökkenti, megzavarja az inzulinhormon termelését, ami pedig cukorbetegséghez vezethet.

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, akkor beszélünk pajzsmirigy-túlműködésről. Ez az állapot az inzulinhormon mennyiségét és termelését is megzavarja, ami szintén cukorbetegség kialakulásához vezethet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A Crohn-betegség tünetei depressziót is okozhatnak
  2023-03-12 22:37:27, vasárnap
 
  Bizonyára sokan hallották már azt a kifejezést, hogy Crohn-betegség és az is lehet, hogy sokan szenvednek ebben a betegségben. A Crohn-betegség nem más, mint egy gyulladásos bélbetegség, amely az egész emésztőrendszert érinti. Nem a gyulladás az egyetlen tünete ennek a betegségnek, sok más nagyon komoly tünete is lehet. Mutatjuk is, melyek ezek.

Az egyik tünete nem más, mint a hasmenés. Ennél a betegségnél a szervezet nem képes hatékonyan felszívni sem a vizet, sem az elektrolitokat, sem pedig az egyéb tápanyagokat, ami pedig gyakori hasmenést eredményez. Véres hasmenés is kialakulhat, ami gyakran nagyon megrémiszti a betegeket.

Ennek a betegségnek igen gyakori velejárója, hogy fekély alakul ki testszerte. A fekély megjelenhet a gyomorban, a belekben és a szájüregben is. Az ínyen is kialakulhatnak ilyen fekélyek, amelyek megakadályozzák a normális táplálkozást és rágást. A fekélyek kialakulásának hátterében jelen van a gyulladás, a vitaminhiány, de a betegségre szedett gyógyszerek mellékhatása is lehet az ok.

A Crohn-betegség nagyon sok emésztési zavart okozhat. A folyamatos hányinger és hányás is megzavarhatja a betegségben szenvedő emberek mindennapjait. A gyulladás a vékonybélben is hegesedést okozhat, ami nagyon megzavarja az emésztőrendszer egészséges működését és ennek következménye nem más, mint a hányinger és a hányás.

Nemcsak a hasmenés, hanem a székrekedés is jellemző tünete a Crohn-betegségnek. Ennek hátterében is leggyakrabban az emésztőrendszeri és a bélgyulladás áll.

Talán a fenti tünetek tükrében nem is csoda, hogy a fogyás is a tünetek között szerepel. Már önmagában a hányás és hasmenés is nagyfokú súlyvesztéssel jár együtt, ráadásul a Crohn-betegek gyakran szenvednek tápanyaghiánytól, tápanyag-felszívódási zavartól, ami szintén súlyvesztéssel jár együtt.

A Crohn-betegek gyakran számolnak be nagyfokú fáradtságról. A sok-sok tünet ugyanis nagyon kimerítő lehet, és ezek a szimptómák akár éjszaka is kínozhatják a betegeket. A kialvatlanság pedig másnap fáradtságot eredményez.

A Crohn-betegeknek nagyon sok tünettel kell tehát megküzdeniük, ami nagyon frusztráló és talán ez is az oka annak, hogy a betegek jelentős hányada küzd depresszióval és szorongással.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Az inulin és a bél egészsége
  2023-03-12 22:34:49, vasárnap
 
  Az inulin egyes növényekben megtalálható rostféle. Ez a prebiotikus rost egyfajta szénhidrát, amely nagyon hasznos, ugyanis a bél jó baktériumai táplálékként használják, fogyasztják.

Az inulin sok zöldségben, gyümölcsben és gabonafélében is megtalálható, többek között a póréhagymában, a fokhagymában, a zabban, a cikóriában, a banánban, a spárgában és az articsókában.

Az inulinnak számos előnye is létezik az egészségünkre nézve. Az egyik az, hogy megtámogatja a belek mozgását. Ennek az az oka, hogy az inulin egyfajta rost, amely segít a belek mozgatásában és így jobb székletürítést tesz lehetővé, azaz csökkenti a székrekedés kialakulásának az esélyét.

Az inulin egy oldható rost. Ha bármilyen oldható rost vízzel keveredik, akkor egy gélszerű masszát képez, ami miatt teltebbnek érezzük magunkat és nem leszünk annyiszor éhesek, emiatt pedig még a fogyásunk is beindulhat.

A rostok nemcsak nagyfokú jóllakottságot biztosítanak, hanem segítenek a vércukorszint stabilizálásában is.

Az inulin ezen kívül sokféle egészségi problémától is megóvhat bennünket. Az inulin a bélmikrobiom egészségének fenntartásához is hozzájárulhat, ez a hatás pedig nemcsak az emésztés, hanem más testi funkció helyreállításában is a segítségünkre lehet. Az inulin sokféle betegség kockázatát csökkenti, ilyen például a gyomor- és bélrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a magas koleszterinszint és egyes rákos megbetegedések.

Az inulin tehát segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát, illetve segít fenntartani a gyomor és a bélrendszer egészségét. Az egészséges bélrendszer már önmagában is csodálatos, de mivel a bél és az agy működése között szoros kapcsolat áll fenn, így az egészséges bélrendszer a mentális betegségek kialakulásának esélyeit is csökkenti.

Az inulin mértékkel fogyasztva teljes mértékben biztonságos, azonban mint mindent, ennek a fogyasztását is túlzásba lehet vinni.
Milyen mellékhatása lehet a túl sok inulin fogyasztásának?
Például székrekedés, hasmenés, görcsös hasi fájdalom, fokozott gázképződés, puffadás.

Az inulin egészséges ugyan, de egyes betegségek esetén fokozhatja a már meglévő tüneteket, például ilyen betegség az irritábilisbél-szindróma.
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A limfóma jeleiről
  2023-03-12 22:30:28, vasárnap
 
  A testünkben nyirokrendszer és nyirokcsomók találhatók, amelyeknek igencsak nagy a szerepük a fertőzések elleni védekezésben. A limfóma egy rákos megbetegedés, amely a nyirokrendszert érinti.

Megkülönböztetünk Hodgkin- és Non-Hodgkin-limfómát. A Non-Hodgkin-limfóma az, amikor a limfociták úgynevezett daganatos sejteket képeznek a nyirokcsomókban, míg a Hodgkin-limfóma esetén a nyirokrendszerben képződnek rákos daganatok.

A limfómák nagyon gyakori tünetei közé tartozik a krónikus fáradtság, a fogyás, a láz és az éjszakai izzadás.

Limfóma esetén a nyirokcsomók megduzzadnak, különösen akkor, ha ezt fertőzés okozza. Korai stádiumban az emberek egyáltalán nem éreznek nyirokcsomó-fájdalmat. A legtöbb rákos megbetegedés esetén igaz ez. A kezdeti fázisban akkor sem jelentkezik fájdalom, ha egyébként a nyirokcsomók szemmel láthatóan is jelentősen megduzzadnak.

Később a fájdalom is megjelenik attól függően, hogy a limfóma hol lokalizálódik. Agyi limfóma esetén nagyon gyakran jelentkezik fejfájás. De létezik a gyomorban keletkező limfóma is, ilyenkor értelemszerűen a gyomorban keletkezik fájdalom és gyomorgörcsök is megjelenhetnek. Nagyon sok beteg panaszkodik arra, hogy csakis akkor érez fájdalmat a gyomrában, ha alkoholt fogyasztott.

Limfóma esetén megmagyarázhatatlan láz is jelentkezhet. Ilyenkor más tünet nem igazán kíséri a betegséget, így a beteg elképzelni sem tudja, hogy mitől is szökött fel a láza. Ha ilyen tünetet tapasztal és a láz egy-két nap múlva sem akar csillapodni, mindenképpen keresse fel a háziorvosát.

A gyors és megmagyarázhatatlan fogyás szinte minden esetben valamilyen rákos betegség tünete. A limfóma sem képez ez alól kivételt. Ha valaki az utóbbi időszakban minden ok nélkül - nem fogyókúrázott, nem tett a testsúlycsökkenésért semmit - a testsúly körülbelül 10 százalékát elveszítette, haladéktalanul kérjen egy alapos orvosi kivizsgálást még abban az esetben is, ha semmilyen fájdalom nem gyötri.

A limfóma másik tünete a fokozott izzadás. Ez a tünet elsősorban éjszaka jelentkezik. Hozzáértők szerint az immunrendszer fokozott aktivitása az oka a túlzott izzadásnak. A másik ok pedig az, hogy a rosszindulatú limfómasejtek olyan vegyi anyagokat termelnek, amelyek fokozott éjszakai izzadáshoz vezetnek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A torokfájdalom okairól
  2023-03-12 22:28:06, vasárnap
 
  Okok, amelyek a torokfájdalom mögött húzódnak : vírusos fertőzés, savas reflux, daganat, allergia

A torok fájdalmát nagyon sokféle betegség és állapot okozhatja, például fertőzések, allergia, savas reflux és daganatok is. A fájdalom csak az egyik jel, hiszen más tünetek is megjelenhetnek. Mutatjuk is, hogy milyen állapotok és betegségek húzódhatnak meg a torokfájdalom mögött.

Bárkinek lehet torokfájása, de léteznek olyan kockázati tényezők, amelyek fokozhatják a fájdalom megjelenését, ilyen például a horkolás, a dohányzás, egyes gyógyszerek fogyasztása és a savas reflux.

A torokfájás egyik leggyakoribb okai a vírusok. Általában a megfázás és az influenza tünete szokott lenni a torok fájdalma is. Amennyiben valamilyen vírus okozza a torokfájást, akkor néhány természetes módszer is segíthet a fájdalom enyhítésében, mint például a sós vízzel történő gargalizálás, a párásító és a gőzölés pedig a torokfájdalmat és légzőszervi tüneteket is enyhíti.

A baktériumok is okozhatnak torokfájdalmat. A torokgyulladás egyéb tünetei lehetnek még a láz, a hidegrázás, a duzzadt nyirokcsomók. Az antibiotikumok segítenek a bakteriális torokfájás leküzdésében.

A mandulagyulladás is oka lehet a torokfájdalomnak, azonban ilyenkor más tünetek is megjelenhetnek: láz, hidegrázás, fejfájás, fülfájás, nyelési nehezítettség, fájdalom az állkapocsban.

Allergia akkor fordul elő, ha a szervezet túlreagálón viselkedik valamilyen betolakodó jelenlétére, amely lehet por, pollen, penész, állatszőr. Ezek az allergének számos más tünetet is okozhatnak, például ilyen az orrfolyás, orrdugulás, a tüsszentés, a szemviszketés. Allergiával kapcsolatos torokfájás csak bizonyos évszakokban jelentkezik, például tavasszal és ősszel.

A páratartalom és a hőmérséklet egyaránt befolyásolhatja a torok nyálkahártyáját. A száraz levegő is ilyen, hiszen télen a fűtés miatt szárazzá válik a beltéri levegő. Ilyenkor jól jöhet egy párásító készülék.

A refluxbetegség egyik tünete is lehet a torokfájás. A savas reflux egy olyan emésztési zavar, amikor is gyomorsav kerül a nyelőcsőbe. A tünetek a nagyobb étkezéseket követően súlyosbodhatnak. A torokfájás nem az egyetlen tünet, hiszen megjelenhet a gyomorégés, a rekedtség, a hányinger és a mellkasi fájdalom is. Sokféle gyógyszer létezik a savas reflux ellen, de csökkenthetjük még a tüneteket a testsúly kezelésével, alacsony zsírtartalmú és alacsony savtartalmú ételek fogyasztásával.

A torokban akkor is kialakulhat fájdalom, ha daganat jött ott létre, azonban ilyenkor nem ez az egyetlen tünet, hiszen nagymértékben jelentkezhet a fül fájdalma és nyelési nehezítettség is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7869
  • e Hét: 24536
  • e Hónap: 56022
  • e Év: 260723
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.