Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
A borsmenta és a memória
  2023-03-15 21:26:48, szerda
 
 



Olyan teát keres, ami könnyen beszerezhető, és 20 percen belül még a memóriát is javítja? Egy új kutatás szerint a mentatea javítja nem csak a rövidtávú, de a hosszútávú memóriát is.

Következő alkalommal, ha egy fontos megbeszélése van, vagy előadást kell tartania, lehet, jól teszi, ha előtte megiszik egy csésze borsmentateát. De miért is? Mivel a mentatea20 percen belül javítja a rövidtávú- és a hosszútávú memóriát.

A borsmentatea hatása a memóriára és a kognitív funkciókra

A Brit Pszichológiai Társulat Nottinghamben tartott éves konferenciáján tették közé a kutatók, hogy a borsmentateával szinte azonnal javítható a rövidtávú- és a hosszútávú memória.

Az angliai Northumbria Egyetem kutatói, Dr. Mark Moss, Robert Jones és Lucy Moss összesen 180 egészséges embert tesztelt le. Az embereket véletlenszerűen három csoportra osztották: az első csoport borsmenta teát, a második kamillateát, a harmadik forró vizet kapott. Mielőtt elfogyasztották volna a teát, a résztvevőknek kérdőívet kellett kitölteniük azzal kapcsolatban, hogy érzik magukat. Aztán 20 perccel a tea vagy víz elfogyasztása után egy újabb kérdőívet kellett kitölteniük, amivel a kutatók a rövidtávú- és hosszútávú memóriát, valamint más kognitív funkciókat mértek.

A kutatók végül megállapították, hogy a borsmenta tea jelentősen javította a résztvevők rövid- és hosszútávú memóriáját. Ezen kívül pedig a többi italhoz képest javult a munkamemória és az éberség mértéke is.

A borsmenta teával ellentétben, akik kamillateát kaptak, azoknál csökkent a koncentrációs- és az emlékezőképesség.

A Northumbria Egyetem kutatója, Dr. Moss ezt a megjegyzést fűzte a kutatásukhoz:

"Érdekes, hogy a különböző gyógyteák milyen eltérő hatással vannak az emberek hangulatára és a kognitív funkciókra. Amit ezekről a növényekről mondanak - hogy a borsmenta serkentő, a kamilla pedig nyugtató hatású -, ez mind pontosan így van, ezt a kutatás során is megállapítottuk. Ez alapján elmondható, hogy ezeknek a gyógynövényeknek a használata jótékonyan hat az emberi szervezetre."

Korábbi tanulmányok

Ez azonban nem az első alkalom, hogy a borsmentát a memóriajavulással hozták összefüggésbe. Kutatók ugyanis 144 embert teszteltek le, akiknek különböző illóolajokat kellett megszagolniuk (ylang-ylang és borsmenta olajat, illetve volt egy kontrollcsoport is - ők nem szagoltak meg egy illóolajat sem). A kutatók ezután megmérték a résztvevők kognitív teljesítményét a Kognitív Gyógyszerkutatás számítógépesített tesztjével.

Arra az eredményre jutottak, hogy a borsmenta olaj aromája jelentős mértékben javította az emlékezőképességet, míg az ylang-ylang olaj aromája gátolta az emlékezést és lelassította a résztvevők feldolgozási sebességét. Ezen kívül a kutatók azt is megállapították, hogy a borsmenta aromája fokozta az éberség mértékét.

Csak úgy, mint a kamillatea, az ylang-ylang aromaterápia is csökkentette az éberséget, és megnyugtatta a résztvevőket.

A holland Leiden Egyetem kutatói által készített tanulmány során a borsmenta aromaterápiát hasonlították össze a levendulával és más illóolajokkal. Arra jutottak, hogy a borsmenta aromaterápia serkentő hatású, mivel a "résztvevők jobban tudtak koncentrálni és odafigyelni" a használatát követően.

Mi található a mentában, ami javítja a memóriát?

A borsmenta (latin nevén Mentha piperita vagy Mentha balsamea) egy hibrid fűszer- és gyógynövény. Természetes módon jön létre a vízi menta és a fodormenta kereszteződéséből, vegetatívan nagyon jól szaporodik. Emiatt a jellemzője miatt a legtöbben kertben nevelik és termesztik a borsmentát.

Mivel a világ különböző részein már évszázadok óta termesztik, ma már a vadon is nő, és a természetben is megtalálható. Könnyen elvadul, így sok helyen gaznak tartják és irtják.

A borsmenta főbb gyógyászati összetevői a mentol, a menton, a mentil-acetát, mentofurán és a cineaol. Ezen kívül pulegont, pinént, kariofillént és limonént tartalmaz. Ezen összetevők mindegyike számos módon segíti a szervezetet.

Ezek közé tartozik például, hogy a borsmenta képes enyhíteni az idegi eredetű fájdalmat, valamint az izomfájást is. Ezen kívül pedig antibiotikus, és valamilyen szinten gombaölő hatású. Segíti az emésztést és csökkenti a szájüregben a nyálkahártya membrán-, valamint az emésztőrendszer felső szakaszának gyulladását.

Az emésztőrendszeren belül a borsmenta csökkenti a gázképződést (szélhajtószer) és serkenti az epe kiválasztását is. De a borsmenta még ennél is többet tesz azért, hogy az emésztés megfelelően működjön. A borsmenta epeserkentő hatását tudományosan is vizsgálták, és az eredmények azt bizonyították, hogy a benne található mentol és limonén azok, amelyek serkentik az epe kiválasztását. A kutatók megjegyezték, hogy ez a két anyag jelentősen csökkenti az összkoleszterin szintet is.

Néhány jelentésben azonban arról számoltak be, hogy a borsmenta nem kifejezetten jó azok számára, akiknek nagyon erős gyomorégésük van.

Pozitív tulajdonsága még a borsmentának, hogy enyhíthető vele a stressz okozta fejfájás. Egy német tanulmány során nemrégiben azt vizsgálták, hogy 10 százalékos borsmentás oldattal kezelhető-e a stressz okozta fejfájás a gyerekeknél és a felnőtteknél. A kapott pozitív eredmények szerint pedig igen, kezelhető.

Ennek a tanulmánynak köszönhetően a Német Bizottság jóváhagyta a borsmenta használatát, így ezzel a növénnyel most már hivatalosan is kezelni lehet a betegeket.

A borsmenta tea az egyik legelterjedtebb teafajta a boltokban, főleg a nyugati országokban. Kiválóan helyettesíthető vele a kávé és a fekete tea, mivel nem csak javítja a memóriát, de elég jó serkentőszer is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Koleszterint és gyulladást is csökkentenek
  2023-03-15 21:22:54, szerda
 
  Egyszeresen telítetlen zsírok - koleszterint és gyulladást is csökkentenek

Bizonyára mindenki tudja, hogy a telített zsírok mennyire károsak az egészségre. Természetesen akkor nem, ha csak mértékkel fogyasztjuk azokat, de a túlzásba vitt fogyasztásuk akár súlyos érrendszeri és szívproblémákat is okozhat. Jól tesszük, ha az étrendünk elsősorban egyszeresen telítetlen zsírokból áll, mivel ezeknek számos pozitív tulajdonságuk van az egészségünkre nézve. Mutatjuk is, milyen pozitív hatásai vannak az egyszeresen telítetlen zsíroknak.

A magas koleszterinszint számtalan veszélyt hordoz magában, többek között fokozza a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának kockázatait. Ha túl sok zsíros ételt eszünk, azaz túl nagy mennyiségben fogyasztunk telített zsírokat tartalmazó ételeket, akkor egyre nagyobb az esélye, hogy a koleszterinszintünk megemelkedik.

A telített zsírok mértéktelen fogyasztása még az elhízás esélyét is megnöveli, ráadásul jelentősen megnehezíti a fogyást is. Ellenben ha az egyszeresen telítetlen zsírsavak szerepelnek az étrendünkben, akkor nemcsak fogyni lesz könnyebb, de az elért ideális testsúlyunkat is könnyedén megőrizhetjük. Ezen kívül sokkal jobb lesz a szívünk egészsége és arra is számíthatunk, hogy a korábbinál jóval magasabb lesz az energiaszintünk.

Az ízületi gyulladás egy nagyon kellemetlen betegség. Nemcsak a fájdalommal kell a betegeknek megküzdeniük, hanem az ízületek duzzanata és merevsége is megnehezíti a mindennapjaikat. A telített zsírokban gazdag étrend megnöveli a fájdalomszintet, ezzel ellentétben az egyszeresen telítetlen zsírokban bővelkedő táplálékok jelentősen képesek lecsökkenteni a fájdalmas tüneteket.

Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, nagyon fontos, hogy a szervezetünk vitamin- és ásványianyag-raktárait maximálisan feltöltsük. Nem elegendő azonban vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztani, ezeknek a tápanyagoknak fel is kell szívódniuk, hiszen csak ily módon tudnak hasznosulni. Az olívaolaj egy olyan egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálék, amely sokat segíthet a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. Ilyen zsírban oldódó vitamin például a D-vitamin is.

Ha gyulladás alakul ki a szervezetben, az sok krónikus betegség okozója lehet. A telített zsírok hatására nemcsak fokozódik, hanem állandósul, azaz tartóssá is válik a szervezetben a gyulladás, amely sok-sok krónikus betegséget generálhat. Ezzel ellentétben a telítetlen zsírok csökkentik a gyulladások és ezzel együtt a krónikus betegségek kialakulásának kockázatait.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A vércukorszint-csökkentő fekete áfonya
  2023-03-15 21:20:28, szerda
 
 



A fekete áfonya nemcsak nagyon édes, hanem nagyon lédús is, nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges. Gazdag forrása az antocián vegyületeknek, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Az antioxidánsoknak pedig az oxidatív stressz csökkentésében van jelentős szerepük.

A fekete áfonya csak kevés kalóriát tartalmaz, ellenben nagy mennyiségben vannak benne oldható rostok, ásványi anyagok, vitaminok, antioxidánsok, amelyek aktívan hozzájárulnak az optimális egészség fenntartásához.

A fekete áfonya többek között olyan antocián vegyületeket tartalmaz, mint például a klorogénsav, a tanninok és a kvercetin. Ezek mind-mind biztosítani tudják a jó egészséget.

A gyümölcs olyan flavonoid antioxidánsokban is bővelkedik, mint például a béta-karotin, a lutein és a zeaxantin. Ezek a növényi vegyületek aktívan hozzájárulnak a főként idősebb korban jelentkező szürkehályog és makuladegeneráció elleni védelemhez.

Az áfonyában lévő növényi vegyületek nagyon hasznosak, hiszen semlegesítik azokat a szabad gyököket, amelyek gyulladást, majd krónikus betegségeket okoznak a szervezetben. Védelmet jelenthetnek a rákos betegségekkel, a korai öregedéssel, a degeneratív betegségekkel és a fertőzésekkel szemben.

A fekete áfonya mindezek mellett gazdag forrása a klorogénsavnak, amely segítséget nyújt a vércukorszint csökkentésében, illetve azok számára is hasznos lehet a fekete áfonya rendszeres fogyasztása, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek, merthogy a klorogénsav aktívan részt vesz a vércukorszint szabályozásában.

A fekete áfonya olyan antioxidáns vitaminokat tartalmaz, mint az A-vitamin, E-vitamin és C-vitamin, amelyek szintén nagy harcosok, azaz nagy szerepük van az oxidatív stressz csökkentésében és a káros hatású szabad gyökök semlegesítésében.

A fekete áfonya gazdag tárháza a B-vitaminoknak is. Ilyen B-vitamin például a niacin, a folátok, a pantoténsav. Ezek a vitaminok segítséget nyújtanak a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok anyagcseréjében.

Ásványi anyagokban is bővelkednek a sötét színű bogyók, mint például kalciumban, káliumban, mangánban, rézben, vasban és cinkben. A káliumnak nagy szerepe van a vérnyomás szabályozásában, a mangán antioxidáns enzimként működik a szervezetben, míg a vas a vörösvértestek kialakulásához szükséges.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Túrázás – jót tesz a testnek és az elmének is
  2023-03-15 21:16:19, szerda
 
  Itt a tavasz és ezzel együtt sokkal több időt tölthetünk a szabadban. A friss levegő nemcsak a testnek, a testi egészségnek, hanem a szellemi képességeknek és a mentális egészségnek is rendkívül jót tesz csakúgy, mint a túrázás. A túrázást bármely életkorban elkezdhetjük, hiszen a saját tempónkban is felfedezhetjük a környékünket vagy éppen idegen helyeket. Mutatjuk is, hogyan hat a túrázás a testi egészségre és az elmére.

A túrázás voltaképpen egy alacsony vagy közepes intenzitású aerob testmozgás, amely a csontok és izmok erősítésében lehet a segítségünkre, különösen a gerinc és a lábak csontjait és izmait erősíti. Ez a mozgásforma nagyon hatékonyan segít az egyensúly és a mozgástartomány javításában.

A túrázás mint rendszeres testmozgás csökkenti a szívkoszorúér-betegségben való elhalálozás kockázatát, illetve más kónikus betegség kockázatait is csökkenti. A rendszeres túrázás nemcsak a magas vérnyomás kialakulása ellen lehet nagyon hatékony, hanem csökkentheti a magas koleszterinszint, a cukorbetegség és még a vastagbélrák kialakulását is. Ezek a pozitív hatások annak köszönhetőek, hogy a mozgás, a túrázás segít megemelni a pulzust, alaposan megdolgoztatja a tüdőt és ezzel javítja a keringést és a szervezet oxigénellátását.

A túrázás ezen kívül csökkentheti a stresszhez kapcsolódó gyulladásokat és csökkenti az elhízás kockázatait, amely hatások pozitívan hatnak az optimális egészségre.

A túrázás élménye egyedülálló és nem csak a testi egészségre gyakorolt hatásai csodálatosak. Nemcsak oxigénnel látja el a szívet, de sokkal élesebbé teszi az elmét is, ezen kívül nyugalommal tölt el, boldogságot kölcsönöz és még a kreativitást is fokozza.

A természetben töltött idő mentális megkönnyebbülést nyújt, ugyanis csökkenti a stressz, a szorongás és a depresszió tüneteit. Mozgás hatására endorfinhormonok szabadulnak fel a szervezetben, amelyeknek kulcsszerepük van a fájdalom csillapításában. A testmozgás tehát hatással van az agyra és még a feszültséget is csökkenti.

A túrázás az agy egészségét és a kognitív funkciókat is fokozza, mindemellett nagyon hasznos tevékenység magány ellen is, hiszen túrázni többnyire nem egyedül szoktunk.

A túrázás előnyei kiterjednek a csontokra, az ízületekre és a kötőszövetekre is. Az ilyen fajta testmozgás az ízületi porckopással kapcsolatos fájdalmakat is csillapítja, illetve nagyon hatékony edzésforma a csontritkulás megelőzésére és a csontok ásványianyag-sűrűségének növelésére.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Krónikus betegségek ellen is véd az alma
  2023-03-15 21:11:48, szerda
 
 



A krónikus betegségek nemcsak idősebb korban, hanem bármely életkorban veszélyeztethetnek bennünket. Sokféle krónikus betegség létezik, ilyen például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegség. Az alma rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé is válhatnak ezek a krónikus betegségek. Mutatjuk is, hogy miért tartozik ez a gyümölcs az egyik legegészségesebb táplálékok táborába.

Az alma először is nagyon magas rosttartalommal rendelkezik. Ha megeszünk egy almát, azt tapasztalhatjuk, hogy jóllakottak vagyunk. Így a főétkezések alkalmával is kevesebbet fogunk enni, illetve nem kívánjuk majd annyira a nassolnivalót. Ezek az étrendi változtatások pedig jelentős súlycsökkenést is eredményezhetnek.

Az alma olyan fitotápanyagokban is bővelkedik, mint a kvercetin, a katekin és a klorogénsav, amelyek nagyfokú védelmet biztosítanak a szív- és érrendszer számára az oxidatív stresszel szemben. Sok tanulmány írta le, hogy az alma rendszeres fogyasztása segítheti a koszorúér egészségének fenntartását, illetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatainak a csökkenését.

Az almában olyan polifenolok találhatók, amelyek segítik lelassítani a szénhidrátok emésztését, ami viszont javítja a vércukorszint szabályozását. Az alma a glükóz felszívódását is csökkentheti, ez pedig arra ösztönzi a hasnyálmirigyet, hogy több inzulint termeljen. Az eddigi kutatási eredmények szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztják ezt a gyümölcsöt, kevésbé hajlamosak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

Az alma olyan oldható rostot, azaz pektint is tartalmaz, amely csökkenti a koleszterinszintet és ezzel minimalizálja a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőit.

Az alma olyan összetevőkben is bővelkedik, mint a fitokémiai anyagok és rostok, amelyek együttesen is segítik az emésztési folyamatokat. A rostok ezen kívül probiotikus hatással is rendelkeznek, amelyek növelik a hasznos bélbaktériumok számát, és ezzel a hatással segítenek megelőzni a gyomor- és bélrendszeri problémákat.

Az alma egy floridzin nevű flavonoidban is bővelkedik, amely segíti a csontok integritásának a fenntartását, illetve a csontritkulás kockázatait is csökkenti azoknál a hölgyeknél, akik a menopauza szakaszába léptek. A csontok megerősítését még a bór is segíti, amely az alma egyik alapvető tápanyaga.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4442
  • e Hét: 21109
  • e Hónap: 52595
  • e Év: 257296
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.