|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2023-03-27 22:10:58, hétfő
|
|
|
Az emberek többsége koffein tartalmú italokkal (kávé, energia italok, fekete tea, stb.) indítja a napot, s ezektől a stimuláló szerektől várja, hogy felébredjen a sokszor nem túl kiadós alvás után. A koffein azonban nem egy ,,tiszta" energia forrás, a mellékvesékre fejt ki hatás és elősegíti a szervezetben az oxidatív stressz kialakulását. Ezzel szemben a citrom teljesen tiszta energiát biztosít testünknek, s emellett kiválóan hidratálja és oxigénnel látja el azt.
Az éjszakai alvás során a szervezet sok vizet veszít, dehidratálttá válik, ezért tiszta vízre van szüksége. A kávé éppen ellenkező hatást vált ki, hiszen erős vízhajtó hatású.
A langyos vízbe kevert friss citromlé lúgosítja és energiával látja el szervezetünket.
Ettől függetlenül azok, akik reggelente kávét isznak, valóban energikusabbnak érzik magukat, hiszen a kávé hatására a mellékvesék epinefrint és norepinefrint juttatnak a véráramba. Ezen hormonok arra ösztönzik szervezetünket, hogy az elraktározott cukrokat a véráramba juttassa. Ez a folyamat azonban abnormális vércukorszintet okoz, ami oxidatív stressz kialakulásához vezet, a szabad gyökök pedig elkezdik károsítani a belső szerveket. Ezért hívjuk ezt ,,piszkos" energiának, hiszen oly módon termel energiát, hogy közben károsítja a szervezetet. A tiszta energia ezzel szemben oxidatív stressz nélkül keletkezik.
Az ételek és italok, amiket elfogyasztunk, elektromosan töltött molekulák és szervezetünkben kémiai energiává alakulnak át. A pozitív töltésű ionok a kationok, míg a negatív töltésű ionok az anionok.
A legtöbb étel kation formában kerül szervezetünkbe, míg az emésztésünkben résztvevő vegyületek anionokat tartalmaznak (nyál, gyomorsav, emésztőenzimek). A citrom az egyetlen anion formában jelenlévő táplálék a Földön.
Ez azt jelenti, hogy erősen negatív töltésű és elektromosan rendkívül aktív.
A friss citromlé segít oxigénnel ellátni testünket és támogatja az enzimek működését. A citromról közismert, hogy a máj természetes enzimeit stimulálja, így segíti a szervezet méregtelenítését.
A citromsav tisztító mechanizmusa
A citromsav fontos szerepet játszik az abnormális kalcium-kövek eltávolításában. A kalciummal folyékony oldatot képez, így segíthet megszabadulni a vesekövektől. Szintén ez a folyamat gátolja az artériákban a kalcium lerakódások felépülését, így elősegíti a szív- és érrendszer megfelelő működését.
A tiszta vízbe kevert friss citromlé hidratálja, elektrolitokkal és antioxidánsokkal látja el testünket. Hogy milyen erős antioxidáns, azt minden háziasszony tudja, hiszen amikor almáspitét vagy rétest készít, akkor citromot csepegtet a reszelt almához és ezzel akadályozza meg, hogy az alma a levegő oxigénjének a hatására megbarnuljon, azaz oxidálódjon.
A citrom immunrendszer erősítő C-vitaminban gazdag. De emellett tartalmaz még káliumot, kalciumot és magnéziumot is. Kiváló forrása a citrus flavonoidoknak, melyek antioxidáns hatású fitonutriensek (P-vitamin).
Korábbi tanulmányok szerint a P-vitamin fokozza a C-vitamin antioxidáns hatását. Ezek a fontos bioflavonoidok javítják a kapillárisokban a véráramlást, így áttételesen oxigénnel látják el a sejteket.
Minden nap csavarjunk egy egész citromot 2-3 dl tiszta, langyos vízbe és felkelést követően igyuk meg. Figyeljünk arra, hogy a citrom rostjai is belekerüljenek italunkba, ahol a pektinek és a bioflavonoidok legnagyobb része található. Italunkat sztíviával édesíthetjük, illetve almaecettel turbózhatjuk fel.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2023-03-27 22:00:05, hétfő
|
|
|
Fiatal korunkban még csak nem is ismerjük a hátfájdalmat, hiszen ilyenkor még nem kell szembenéznünk ezzel az egészségi problémával. Aztán ahogy elérjük a negyvenes, ötvenes éveinket, egyre gyakrabban panaszkodunk hát- és derékfájdalomra. Nem kell azonban rögtön fájdalomcsillapító után nyúlni, hiszen még egyes gyógynövények is segíthetnek a hát fájdalmának csökkentésében. Cikkünkből megtudhatja, hogy melyek ezek a remek gyógynövények.
A hátfájásnak nagyon sokféle oka lehet. Az életkor előrehaladtával alakul ki és nem számít, ha valaki ülő vagy éppen álló munkát végez. A hát fájdalmát sok esetben a testmozgás hiánya váltja ki, hiszen ha nem trenírozzuk az izmainkat, akkor ez szinte minden esetben fájdalomhoz vezethet.
A túlsúly extra stresszt jelent a hátnak, így ez is oka lehet a fájdalom kialakulásának. Különféle betegségek, rossz emelési technikák, lelki okok, de még a dohányzás is oka lehet a hát és a derék fájdalmának.
A hátfájást sokféleképpen csillapíthatjuk, illetve szüntethetjük meg. Nagyon lényeges, hogy a hét legalább két napján izomerősítő és nyújtógyakorlatokat is végezzünk. A hát fájdalmát elkerülhetjük, ha egyenes háttal ülünk és állunk. Ha csak lehetséges, kerüljük a nehéz tárgyak emelését. Amennyiben mégis fel kell emelnünk valamit, akkor hajlítsuk be a térdünket és tartsuk egyenesen a hátunkat. Az is nagyon lényeges, hogy szabaduljunk meg a súlyfeleslegtől, egészségesen táplálkozzunk és mozogjunk rendszeresen.
Gyógynövényeket is bevethetünk a hát fájdalmának enyhítésére. Az ananász például nagyon hatékonyan csillapíthatja a fájdalmat, merthogy remek gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik.
A kamilla is remek gyógynövény, hiszen nyugtatólag hat az ízületekre és az izmokra. Ha ilyen panaszaink vannak, napi két csésze kamillateát is elfogyaszthatunk.
Mivel a bojtorjánnak méregtelenítő hatása van, így a vér tisztításában is aktívan részt vesz. Amennyiben a szervezetünk megszabadul a méreganyagoktól, úgy a fájdalom is csökkenhet.
A zsurló szintén tisztítja a szöveteket, így a fájdalmat is remekül csillapítja.
A Cayenne-borsot is használhatjuk a fájdalom természetes kezelésére, ugyanis fájdalomcsillapító vegyületeket és szalicilátokat is tartalmaz.
A fokhagyma is enyhítheti a fájdalmat, mivel csillapítja a szervezetben a gyulladást és segít a duzzanatok csökkentésében is.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
2023-03-27 21:52:04, hétfő
|
|
|
A fruktóz, vagyis a gyümölcscukor a gyümölcsökben található meg nagyobb mennyiségben. A gyümölcsök egészségesek, hiszen sokféle vitamint, ásványi anyagot, antioxidánsokat és egyéb más tápanyagokat is tartalmaznak. Azonban mint mindent, a gyümölcsök fogyasztását is túlzásba lehet vinni. Hiába tartoznak az egészséges táplálékok táborába, mindenképpen érdemes itt is a mértéket tartanunk.
A gyümölcsök fruktózt tartalmaznak, amelyet nevezünk még gyümölcscukornak is. Ez nem más, mint egy természetes cukor, mégpedig a három leggyakoribb monoszacharid egyike. (A másik kettő a glükóz és a galaktóz.) A gyümölcscukor - talán nem meglepő - szinte minden gyümölcsben megtalálható, sőt még a mézben és egyes zöldségekben is jelen van.
A fruktóz természetes formájában és mértékkel fogyasztva akár még az egészséges étrend szerves részét is képezheti. Azonban ezt az anyagot felhasználják például olyan termékek létrehozására is, mint amilyen a kukoricaszirup, amelyet aztán olyan egészségre káros élelmiszerekhez adnak hozzá, mint például a szénsavas üdítőitalok.
A fruktóz is került már a kutatás központjába. A vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a mértéktelen fruktózfogyasztás és a nem alkoholos zsírmájbetegség között szoros összefüggés állhat fenn.
A nem alkoholos zsírmáj egy olyan betegség, amelynek semmi köze az alkoholfogyasztáshoz. Ennél a betegségnél túl sok zsír halmozódik fel a májsejtekben, ami azért is veszélyes, mivel a nem alkoholos zsírmájbetegség akár súlyos májkárosodáshoz is vezethet. Éppen olyan májkárosodáshoz, mint amilyen betegséget az alkohol okoz.
A fruktóz mértéktelen fogyasztása nemcsak májbetegséget, hanem számtalan más betegséget is okozhat. Ilyen például az inzulinrezisztencia, a cukorbetegség és az elhízás. A nagy mennyiségű fruktóz fogyasztása hozzájárulhat a metabolikus szindróma egyéb kockázati tényezőihez is.
A túlzott fruktózbevitel az immunrendszer működését is megzavarja, mivel az immunrendszer metabolikus átrendeződését idézi elő, illetve a bél mikrobiomját is megváltoztatja, nem beszélve a bél permeabilitásáról.
A fruktóz csökkentése és elhagyása elvonási tüneteket is okozhat, hiszen éppen úgy függőséget képes okozni, mint a cukor, illetve az édességek.
Milyen tünetetekkel kell számolnunk?
Ilyen lehet a depresszió, a szorongás, az agyi köd, a sóvárgás, a fejfájás, a fáradtság és a szédülés. De megéri átvészelni ezt az időszakot, mert így sokféle betegségtől óvhatjuk meg magunkat.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Betegségekről |
|
|
|
|
|
2023-03-27 21:48:44, hétfő
|
|
|
Jó megoldások húgyúti fertőzés esetén - tőzegáfonya, almaecet, fokhagyma, zöld tea, citrusfélék
A húgyúti fertőzések kialakulásában a baktériumoknak van kiemelkedő szerepe és elsősorban a nők szenvednek ebben a betegségben. A baktériumok annyira elszaporodhatnak, hogy húgyúti fertőzés is kialakulhat, amelynek sokféle tünete lehet, ilyen például a gyakori és fájdalmas vizelés, a hasmenés, a hasi fájdalom. A betegséget mindenképpen kezelni kell, de otthoni hatékony gyógymódok is léteznek a tünetek csökkentésére.
A húgyúti fertőzés kezelésének egyik legjobb és leghatékonyabb módja nem más, mint a gyakori vízivás, hiszen ennek hatására a baktériumok is szinte kimosódnak a szervezetből és ezzel a betegség is megszűnik.
A húgyúti fertőzés kialakulásában nagy szerepe van a vizelet visszatartásának. Aki rendszeresen sokáig visszatartja a vizeletét, csak nehezen fog meggyógyulni, mert nem igazán ad teret és lehetőséget a baktériumok távozásának.
A gyógynövények közül nagyon hatékony lehet a tőzegáfonya vagy a tőzegáfonyalé is, hiszen megakadályozza az E. coli baktérium elszaporodását, márpedig a húgyúti fertőzést a leggyakrabban ez a baktérium okozza.
A probiotikumoknak nem csupán a jó emésztés és az egészséges emésztőrendszer fenntartásában van nagy szerepe, hanem a húgyúti fertőzés megelőzésében és annak gyógyításában is. A probiotikumok ugyanis védelmet biztosítanak a fertőzéseket okozó baktériumokkal szemben, így érdemes azokat rendszeresen fogyasztani.
A zöld tea is sokat segíthet ennek a betegségnek a megszüntetésében. Katekin nevű vegyületben gazdag, amely antioxidáns hatással rendelkezik. Mivel antimikrobiális hatással is bír, így segít a szervezetből kisöpörni a baktériumokat.
Az almaecet is segítségünkre lehet, hiszen nagy szerepe van a húgyhólyagfertőzés megelőzésében. Nemcsak az antibakteriális hatása kiemelkedő, hanem lúgosítja a szervezetet, így esélyt sem ad a baktériumok elszaporodásának.
A fokhagyma egy allicin nevű vegyületben gazdag, amely szintén meggátolja a káros hatású baktériumok elszaporodását.
A citrusfélék rendszeres fogyasztása is hatékony lehet, mivel nemcsak az immunitást és a szervezet védekezőképességét fokozza, hanem a baktériumok elszaporodását is meggátolja.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2023. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
272 db bejegyzés |
e év: |
1993 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2097
- e Hét: 18764
- e Hónap: 50250
- e Év: 254951
|
|
|