Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Gyöngyvirágok
  2023-03-23 22:09:48, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Árvácskák
  2023-03-23 22:08:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Egészséges haj és egészséges táplálékok
  2023-03-23 21:56:12, csütörtök
 
  A haj egészségének fenntartása nem olyan bonyolult feladat, mindössze arra van csak szükség, hogy egészségesen táplálkozzunk. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékok tesznek jót a haj szerkezetének, és miket együnk, hogy a hajkoronánk sokáig egészséges maradjon.

Hajunk egészségének fenntartásához sok fehérjére és omega-3 zsírsavra van szükségünk. Mindkét tápanyag megtalálható a halakban, így jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztunk halételeket, mint például lazacot, tonhalat vagy éppen szardíniát.

A hajunknak olyan hajkondicionálókra is szüksége van, amelyek bővelkednek tápanyagokban. Ilyenek lehetnek például a sötétzöld leveles zöldségek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezek a zöldségek gazdag forrásai az A- és a C-vitaminnak. Mindkettő remek antioxidáns, amely egészségessé varázsolja a hajszálainkat.

Hüvelyesekre nemcsak az emésztés miatt van szükségünk, hanem a haj egészségének fenntartásához is. A hüvelyesek - mint a bab, a borsó és a lencse - kitűnő forrásai a biotinnak, a cinknek, a vasnak és a fehérjének, amely tápanyagok elengedhetetlenül fontosak a haj növekedéséhez.

A diófélék is nagyon hasznosak lehetnek, hiszen sokféleképpen hozzájárulnak a haj egészségének fenntartásához. Ha nincs elegendő cink a szervezetünkben, akkor a hajhullás problémájával kell szembenéznünk. A diófélék sok cinket tartalmaznak, ezen kívül alfa-linolénsavban és omega-3 zsírsavban is gazdagok, amelyek szintén egészségessé varázsolják a hajat.

Az egészséges haj fontos tápanyagai közé tartozik a fehérje, a biotin és a B12-vitamin. A tojás mindezeket a tápanyagokat tartalmazza, így érdemes azt rendszeresen beiktatni az étrendünkbe.

A teljes kiőrlésű gabonákról se feledkezzünk el, hiszen olyan alapvető tápanyagokat tartalmaznak, amelyek nagyon fontosak a haj megőrzése szempontjából. A teljes kiőrlésű gabonák cinkkel, vassal és B-vitaminokkal látják el a hajszálakat.

A bőrünk egészségének fenntartásához A-vitaminra is szükségünk van. A fejbőr is igényli ezt a vitamint. Fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek tartalmaznak A-vitamint vagy béta-karotint, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át. Ilyen zöldség például a sárgarépa.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A gyümölcssaláta egészséges
  2023-03-23 21:48:56, csütörtök
 
  Ha hirtelen vendéget várunk vagy csak mi magunk vágyunk egy kis édességre, desszertre, akkor döntsünk a gyümölcssaláta mellett, hiszen pillanatok alatt elkészül, ezernyi variációban elkészíthetjük, illetve még az egészségünknek is jót teszünk, ha nem csokoládét vagy süteményt, hanem gyümölcssalátát fogyasztunk.

Az egyik legegészségesebb gyümölcs a szamóca, amely olyan tápanyagokban gazdag, mint amilyen a C-vitamin, a kálium, a mangán és a folsav. A szamóca tele van éltető antioxidánsokkal, amelyek sokféle betegség megelőzésében lehetnek a segítségünkre: rákos megbetegedés, vérnyomáscsökkentés, szívegészség, vércukorszint-szabályozás.

A narancs nemcsak táplálkozási, hanem egészségre gyakorolt előnyökkel is rendelkezik. Amennyiben narancsot is adunk a gyümölcssalátánkhoz, úgy fokozhatjuk más tápanyagok, például a vas felszívódását. A narancs segít fenntartani az egészséges immunrendszert, javítja a szív egészségét, szabályozza a vérnyomást, megakadályozza a bőr károsodását és enyhíti a székrekedést.

Bogyós gyümölcsök közül tehetünk szedret is a salátánkba, amely szupergyümölcsnek is számít, hiszen tele van rostokkal, K-vitaminnal, C-vitaminnal és ásványi anyagokkal. Pozitívan hat az agy egészségére, a kognitív funkciókra, biztosítja a szájüreg egészségét, regenerálja a bőrt, erősíti a csontokat és csökkenti a koleszterinszintet.

Az almát se hagyjuk ki, amikor gyümölcssalátát készítünk, hiszen kiemelkedőek az egészséggel kapcsolatos és a táplálkozási előnyei. Tartalmaz antioxidánsokat, rostokat, fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek együttesen segíthetnek megelőzni az elhízást, a szívbetegségeket és a cukorbetegséget is.

A banán bőségesen tartalmaz rostot és káliumot, illetve számos alapvető vitaminnal és ásványi anyaggal is rendelkezik. A banán rendkívül jót tesz a szív egészségének, a csontokat is erősíti és csökkenti a depresszió okozta kellemetlen tüneteket.

A zamatos fekete áfonya egészségre gyakorolt pozitív hatása olyan tápanyagoknak is köszönhető, mint a benne lévő K-vitamin, rost, C-vitamin, kálium és mangán. A fekete áfonya jót tesz a memóriának, javítja a hangulatot, segít megelőzni a húgyúti fertőzéseket és öregedésgátló tulajdonságokkal is bír.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A koncertek és a zenehallgatás előnyei
  2023-03-23 21:14:41, csütörtök
 
  A zene átszövi az életünket. Már egészen kicsi korunktól megnyugszunk attól, ha zenét hallgatunk. Idősebb korban is sokan szeretnek táncolni, zenét hallgatni és koncertre járni, ami nagyon egészséges több szempontból is. Mutatjuk, hogy miért járjunk rendszeresen - ha csak tehetjük a barátainkkal, a családunkkal - koncertre és miért is hallgassunk rendszeresen zenét, azaz miért van terápiás hatása a zenének.

A zeneterápia rendkívül sok előnnyel bír, az egyik ilyen a szorongás oldása és a depresszió tüneteinek a csökkentése. A zenehallgatás mindenképpen pozitív hatású, azonban egy tanulmány azt írta le, hogy a koncertre járás még inkább az. Ha kéthetente vagy havonta, azaz rendszeresen járunk koncertre, akkor akár kilenc évvel is tovább élhetünk, mint azok az emberek, akik nem hódolnak ennek a szenvedélynek.

Egy másik tanulmány pedig azt írta le, hogy már húszpercnyi koncertezés is mintegy 30 százalékkal növeli a jóllét és a boldogság érzetét. Az élő zene mindezek mellett mintegy 25 százalékkal javítja az önértékelést, illetve a mentális stimulációt mintegy 78 százalékkal.

Milyen egyéb előnyei vannak még az élő zenének, annak, hogy rendszeresen járunk koncertre? A zene minimalizálja a fájdalmat és a szorongást. Ez különösen érvényes, ha valaki éppen műtétre készül. Végeztek is ilyen irányú vizsgálatokat

A zene hatékony terápiás eszköznek számít azon emberek esetében is, akik poszttraumás stressztől szenvednek.

A zene a kreativitásra is pozitív hatást gyakorol. Egy tanulmány azt írta le, hogy a zene sokkal inkább fokozza a kreativitást, mint a csend, a csendben töltött gondolkodás.

Az álmatlanság, ha nem megfelelő az alvás mennyisége és minősége, az nagyon negatívan hat a testi és lelki egészségre egyaránt. Egy tanulmány szerint a klasszikus zene elalvás előtti hallgatása jelentősen képes az alvás minőségének javítására.

A zene még a nyelvtanulást is segíti. Egy kutatás során azt állapították meg, hogy bármilyen dal ritmusára gyakorolt nyelv - szavak, nyelvtan - sokkal jobban rögzül, mintha csak elmondanánk ezeket a szavakat mindenféle ritmus nélkül.

A zeneterápiának még az önbecsülésre is pozitív hatása van, mindemellett a depresszió tüneteit is jelentősen csökkenti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Búbospacsírta
  2023-03-23 13:57:16, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Fehér kiscsikó
  2023-03-23 13:56:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Gólyapár
  2023-03-23 13:55:33, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1081
  • e Hét: 25972
  • e Hónap: 57458
  • e Év: 262159
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.