Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Levendulák
  2023-03-09 22:58:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kúpvirágok
  2023-03-09 22:57:06, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kerti sarkantyúka
  2023-03-09 22:55:37, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kerti pillangóvirág
  2023-03-09 22:54:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Bársonyvirágok
  2023-03-09 22:52:59, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Színes rézvirágok
  2023-03-09 22:51:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Aloe vera
  2023-03-09 22:46:51, csütörtök
 
 



Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az Aloe vera. Ennek egyik oka nem más, minthogy rendkívül gazdag tápanyagokban. A gyógynövény leveleiben nagy mennyiségben található meg az A-vitamin, a B6-vitamin, a B12-vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin, a vas, a folsav, a nátrium, a cink, a réz, a kálium, a kalcium, a króm, a magnézium és a mangán.

Az Aloe vera nagyon hatékonyan enyhíti a napégés kellemetlen tüneteit. Habár nem lenne szabad a gyógynövény pozitív tulajdonságaira hagyatkoznunk, hiszen fényvédő használatára minden évszakban szükség van, még télen is az arcunkra, hiszen a nap káros hatásai nemcsak akkor érvényesülnek, amikor hét ágra süt a nap, hanem mindig. Igaz, télen elegendő kisebb faktorszámú fényvédőt használni, mint nyáron. Ha mégis megtörtént a baj és leégtünk a napon, akkor nincs is más dolgunk, mint kipréselni egy kevés gélt az Aloe vera leveléből és a kényes testrészre kenegetni azt. A növény vegyületei ugyanis felgyorsítják a bőr gyógyulását és elősegítik a sejtek regenerációját.

Az Aloe vera nemcsak vitaminokban és ásványi anyagokban, hanem poliszacharidokban és monoszacharidokban is bővelkednek. Ezek közös hatása, hogy erősítik a fehérvérsejteket, így az immunrendszer sokkal jobban tud védekezni a vírusokkal, a baktériumokkal és a gombákkal szemben. Az Aloe vera antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek eredményesen semlegesítik a káros hatású szabad gyököket és lelassítják a sejtek öregedési folyamatait is. Az Aloe vera gyümölcslé rendszeres fogyasztása segíthet az immunrendszer természetes erősítésében is.

Az Aloe vera gél antimikrobiális és antibakteriális hatásokkal is rendelkezik, ily módon segít meggyógyítani a szájüregben kialakuló fekélyeket és a vérző ínyt, valamint megtámogatja az új sejtek növekedését is.

Az Aloe vera olyan enzimeket is tartalmaz, amelyek aktívan hozzájárulnak a jó emésztés fenntartásához. Ezek az enzimek a tápanyagok felszívódását is elősegítik. Az Aloe vera lé rendszeres fogyasztása mindenképpen javasolt azoknak, akik IBS-ben, savas refluxban és valamilyen más emésztési zavarban szenvednek.

Az Aloe vera rostokban is bővelkedik, így lehetővé teszi a rendszeres székletürítést és megakadályozza a székrekedés kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Vesetámogató táplálékok
  2023-03-09 22:43:22, csütörtök
 
  Vesetámogató táplálékok - tőzegáfonya, olívaolaj, káposzta

A vese egy páros szerv. Nagy szükségünk van erre a szervünkre, mivel a vese segít kiválasztani a felesleges vizet és méreganyagokat a szervezetünkből. A vesékre más feladatok is hárulnak, például nagy szerepük van a hormonok szabályozásában, a vérnyomás szabályozásában és a vörösvértestek termelésének szabályozásában. Léteznek olyan táplálékok, amelyekkel fokozhatjuk a vesék működését és aktívan hozzájárulhatunk a vesék egészségének fenntartásához.

Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a káposzta. Ez a zöld leveles zöldség elsősorban azok számára javasolt, akik valamilyen veseproblémával küzdenek. A vesebetegségben szenvedőknek csökkenteniük kell az olyan táplálékok bevitelét, amelyek sok nátriumot, foszfort és káliumot tartalmaznak. A káposztában alacsony ezeknek az ásványi anyagoknak a szintje, így mindenképpen az egyik legjobb táplálék lehet azok számára, akik vesebetegségben szenvednek.

A vesebetegeknek nagyon oda kell figyelniük, hogy milyen ételeket és italokat vesznek magukhoz. Nagyon hasznos, ha minél több olyan táplálékot fogyasztanak, amely gazdag forrása az antioxidánsoknak, mint amilyen például a fekete áfonya. Nem mellesleg ez a gyümölcs is csak kevés káliumot tartalmaz, ami azért nagyon fontos, mert így a vesékre sem hárul olyan sok munka. Az áfonya nemcsak a vesék egészségét biztosítja, hanem a szívbetegségek megelőzésében is nagy szerepet vállal.

A fokhagymáról már sok cikkünk született, nagyon sok pozitív hatását megismerhettük. A fokhagyma azonban a vesék működésére is jó hatással van, hiszen egyrészt javítja a vesefunkciókat, másrészt csökkenti a vesékben kialakuló gyulladásokat. A fokhagyma olyan tápanyagokban gazdag, amelyek élen járnak a gyulladáscsökkentésben, például ilyen a C-vitamin, a B6-vitamin és a mangán is.

A vesebetegeknek tudniuk kell, hogy minél kevesebb olyan táplálékot és italt ajánlatos fogyasztaniuk, amelyeknek magas a foszfortartalmuk. Az olívaolaj is az alacsony foszfortartalmú táplálékok csoportjába tartozik, azonban ne csak ezért fogyasszák a vesebetegségben szenvedők, hanem azért is, mert az extraszűz olívaolaj rendkívül egészséges. Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek nagyon hasznosak, hiszen csökkentik az oxidatív stresszt a vesékben is, így segítenek megőrizni ennek a páros szervnek az egészségét.

A tőzegáfonya rendkívül hatékony a húgyúti fertőzések gyógyításában. Ez azért lényeges, mert a húgyúti fertőzés a vesékre is átterjedhet, így ezzel a táplálékkal voltaképpen a vesék egészségét is óvjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A virágok jelentése
  2023-03-09 15:21:34, csütörtök
 
  Minden virág saját jelentéssel bír. A narancssárga virágok például a tisztaságot és a szeretetet szimbolizálják, míg a piros krizantém a szerelmet jelképezi. A virágok jelentése évszázadok óta nemcsak foglalkoztatja, de le is nyűgözi az embereket. A virágok különös szerepet töltenek be például William Shakespeare műveiben, de jelentésük és jelentőségük van a temetéseken és az esküvőkön is.

A virágok szimbolikus jelentését évszázadok óta ismerik nemcsak Európában, de még Ázsiában is. Már az ókori görögök, rómaiak és egyiptomiak is hittek a virágok gyógyító hatásában és érzelmekre ható erejében.

A viktoriánus korban a harangvirág a kedvességet, a pünkösdi rózsa a félénkséget, a tulipán pedig a szenvedélyt jelképezte. Az ókorban a rozmaringot az emlékezés növényének tartották. A virágok, ha még árnyalt formában is, de kommunikációra adnak lehetőséget, mindezt szavak nélkül. Legfőképpen érzelmeket tudunk a segítségükkel közvetíteni, gondoljunk csak a vörös rózsára. A virágoknak a színe is nagyon meghatározó, ha érzelmeket szeretnénk a segítségükkel kifejezni és közvetíteni. A fehér ibolya az ártatlanságot fejezi ki, a rózsaszín szegfű azt jelenti, hogy soha nem feledünk, míg a lila szegfűvel leginkább a szeszélyességre utalunk.

A vörös rózsa szeretet és vágyat jelent, a fehér rózsa a tisztaságot, a rózsaszín rózsa a gyengédséget szimbolizálja, a sárga rózsával az örömünket vagy a barátságunkat fejezhetjük ki, míg a narancssárga rózsa a lelkesedésünket mutathatja.

Az amarillisz büszkeséget jelent, a kökörcsinnel elhagyottságunkat érzékeltethetjük, az angyalgyökér ihletet adhat, a begónia azt jelzi, hogy legyünk óvatosak, a harangvirág alázatosságot takar, a tatárvirággal pedig a közönyünket közvetíthetjük. Ha cikláment kapunk valakitől, akkor az illető lemondott rólunk és búcsúzik, a százszorszép ezzel szemben a reményt foglalja magába. A gardénia titkos szerelmet sugall, míg a napraforgó az örök szerelem jelképe.

A bazsalikom jókívánságokat takar, a kamilla türelmet sejtet, a metélőhagyma hasznosságot jelképez, a koriander rejtett értékeket mutat, a kömény a hűséget szimbolizálja. Az édeskömény a hízelgés nagymestere, az orvosi pemetefű az egészség hírnöke.

A fáknak és a gyógynövényeknek is van jelentése. Ha az almafa virágzik az előnyt jelent, a tölgyfa az igaz barátságot szimbolizálja. A magyal reménykedést fejez ki.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2023.02 2023. Március 2023.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2902
  • e Hét: 19569
  • e Hónap: 51055
  • e Év: 255756
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.