Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
A fertőző betegségek elkerülése
  2022-04-23 23:26:29, szombat
 
  Az immunrendszerünk egyik kiemelt feladata, hogy megóvjon bennünket a kórokozóktól, például a vírusoktól, a baktériumoktól és a gombáktól. Ezek a mikroorganizmusok ugyanis fertőzéseket okozhatnak a szervezetben. Az immunrendszernek - ha egészséges - az a feladata, hogy mindent megtegyen annak érdekében, hogy ne kapjunk el semmilyen fertőzést és ne legyünk betegek. Nekünk pedig az a dolgunk, hogy megtámogassuk az immunrendszerünket, annak működését és egészségét.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozzunk, azaz minél több tápanyagban dús táplálékot fogyasszunk és minél kevesebb feldolgozott élelmiszer kerüljön a tányérunkra, hiszen ezzel is erősítjük az immunrendszerünket, amely így sokkal hatékonyabban lesz képes dolgozni.

A minőségi és mennyiségi alvás is hihetetlenül erőssé teszi az immunrendszert. Alvás közben a szervezetben citokin fehérjék termelődnek, amelyeknek kiemelkedő szerepük van a gyulladás csökkentésében és a betegségek megelőzésében.

A fertőző betegségeket tehát elkerülhetjük, ha egészségesen táplálkozunk. Lássuk is, milyen táplálékok lehetnek a segítségünkre az immunrendszer megerősítésében. Az egyik ilyen táplálék nem más, mint a bodza, ugyanis tele van antioxidáns tápanyagokkal, amelyek eredményesen veszik fel a harcot mindenféle gyulladással szemben. A bodza az influenzavírusok ellen is nagyon hatékony.

A gomba nemcsak szelént, hanem B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Ha csak kevés szelén van a szervezetünkben, akkor nagyobb lesz az esélye az influenzafertőzés kialakulásának.

Az immunrendszerünknek nemcsak szelénre, hanem cinkre is szüksége van, amelynek egyik jellemzője, hogy vírusellenes hatása van. A cink nemcsak létrehozza, hanem aktiválja is az immunválaszban részt vevő fehérvérsejteket. Ez is segíti az immunrendszert a fertőzésekkel szembeni védekezésben.

A görögdinnye antioxidáns glutationban is bővelkedik, amely erősíti az immunrendszert és így hatékonyan tudja felvenni a harcot a fertőzéseket okozó kórokozókkal szemben. Likopint is nagy mennyiségben tartalmaz, amely szintén antioxidáns hatással rendelkezik.

A fehér tea, a fekete tea, a zöld tea nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat és flavonoidokat. Ezek olyan antioxidánsok, amelyek eredményesen harcolnak a sejtkárosító szabad gyökökkel szemben.

Már az ókori egyiptomiak is használták a gránátalmát a különféle fertőzések leküzdésére. A gránátalma sokféle baktérium és vírus ellen nagyon hatásos, többek között az influenzavírus ellen is nagyon hatékonynak bizonyult a vizsgálatok során.
Forrás : Link

Az immunrendszerünknek segítenünk szükséges, hiszen ahhoz, hogy eredményesen vegye fel a harcot a különféle kórokozókkal, azaz vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben, nekünk is sok mindent meg kell tennünk. Elsősorban az egészséges táplálkozással támogathatjuk meg az immunrendszerünket, de a rendszeres testmozgás, a súlyfelesleg leadása, a dohányzás abbahagyása, a cukor- és alkoholfogyasztás csökkentése is nagyon sokat segíthet, hogy elkerüljük a fertőző betegségeket. Cikkünkben olyan táplálékok kerülnek terítékre, amelyek segítik és támogatják az immunrendszer megfelelő működését és annak egészségét.

A búzacsíra cinket, antioxidánsokat és B-vitaminokat is nagy mennyiségben tartalmaz. Ezen kívül rostokban, egészséges zsírokban és fehérjékben is bővelkedik, amely tápanyagokra szintén szükségünk van a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Az erjesztett ételek - mint a joghurt, a kefir, a savanyúságok és a savanyú káposzta - probiotikumokban bővelkednek, amelyek védelmet jelentenek a megfázással szemben, de ha már megfáztunk, akkor nagy szerepük van a tünetek enyhítésében.

A spenót szuperételnek is tekinthető, mert nagyon sok hasznos tápanyagot tartalmaz. Az egyik ilyen tápanyag a folát, amelynek kiemelkedő a sejtvédő hatása. Ezen kívül rostokban és antioxidáns C-vitaminban is bővelkedik. A rostok jót tesznek az emésztésnek, ez pedig fontos, hiszen az immunrendszer jelentős hányada az emésztőrendszerben található.

Az édesburgonya pedig nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely A-vitaminná alakul a szervezetben. Az A-vitamin szintén egy remek antioxidáns, amely nagy segítséget nyújt az immunrendszernek a kórokozókkal szembeni védekezésben.

A brokkoli is egy szupertáplálék, amely szintén sok értékes tápanyagot tartalmaz. Az antioxidánsok tárházának is nevezhetjük, hiszen A-vitaminban, C-vitaminban és glutationban is bővelkedik.

Az immunrendszer egyik legjobb barátja a nyers fokhagyma. Fogyasszuk rendszeresen, mert csakis jót teszünk az egészségünkkel, ha sokszor kerül az asztalunkra. A nyers fokhagyma segít leküzdeni a bőrfertőzéseket, illetve nagyon hatékony a baktériumok, a vírusok és a gombák elleni küzdelemben.

A gyömbér nagyon hatékonyan enyhíti a hányingert és csillapítja az émelygést, de nemcsak ilyen egészségügyi problémáknál számíthatunk a segítségére, hiszen antioxidánsként csökkenti a testünkben a gyulladást és mintegy fertőtlenítőként működik a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Anyagcsere-fokozók és fogyást segítők
  2022-04-23 23:19:33, szombat
 
  Anyagcsere-fokozók és fogyást segítők - víz, gyömbér, kalcium

Sokan szeretnénk lefogyni, és sokan tesznek is annak érdekében, hogy elérjék a kívánt alakot. A fogyás nem mindig könnyű. A menopauza szakaszába lépő nők tudnának erről mesélni. Mire ügyeljünk, mit tegyünk, hogy fokozzuk az anyagcserénket? Mutatjuk a válaszokat!

Először is jegyezzük meg, hogy válasszunk olyan fogásokat, amelyek könnyen eltelítenek. Ne együnk olyan ételeket, amelyek megemelik a vércukorszintet, mivel ekkor raktározódik a legtöbb zsír a szervezetünkben. Olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek energiát szolgáltatnak a szervezetünk számára és ne pedig üres kalóriákat, amelyek csak gyarapítják a kilóink számát.

Ha fogyni akarunk, az nem megoldás, hogy éhezünk. Mi történik, ha nem eszünk eleget? A szervezetünk túlélő üzemmódba kapcsol, s ennek eredményeképpen kevesebb kalóriát és zsírt fog égetni, hiszen elkezd tartalékolni. Ilyenkor nem jut elegendő tápanyag a szervezetünkbe, és ezzel csökken a teljesítményünk, állandóan fáradtak és nyúzottak leszünk.

A pajzsmirigy egészségének nagyon fontos szerepe van abban, hogy milyen az anyagcserénk és nap mint nap mennyi kalóriát is tudunk elégetni. Ezen felül az étvágy szabályozásában is kitüntetett feladatot lát el ez a szervünk. A pajzsmirigynek a megfelelő működéséhez jódra is szüksége van. Ezt a tápanyagot fedezhetjük, ha jódozott asztali sót fogyasztunk, de sok jódot tartalmaznak a halak és a tojássárgája is.

A hüvelyesek közé tartozik a bab, a lencse és a borsó. Nagy szükségünk van rájuk, mivel rostokban bővelkednek, így könnyen eltelítenek bennünket, ezért csak kevesebb táplálékot eszünk egy-egy étkezés alkalmával, és már ez is nagyon sokat segíthet a fogyásban.

A rendszeres vízfogyasztás is segít az anyagcsere fokozásában, és abban, hogy kevesebb kalóriát fogyasszunk, hiszen eltelít, és nem leszünk éhesek. A víz mindemellett fokozza a kalóriaégetést és segítséget nyújt a szervezetnek a zsírégetésben is.

A kalciumnak nagy szerepe van az erős csontok fenntartásában, de az anyagcsere fokozásában is aktívan részt vesz ez az ásványi anyag. Nagy mennyiségben a tejtermékek és a zöld leveles zöldségek tartalmaznak kalciumot.

A gyömbér hatással van a testsúlyra és a vércukorszintre. A forró gyömbértea csökkenti az éhségérzetet, és jelentős a szerepe a kalóriaégetésben is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Puffadás megelőzése
  2022-04-23 23:15:45, szombat
 
  A puffadás megelőzése egyszerűen és hatékonyan

A felfúvódás hátterében sok minden meghúzódhat. Egyes táplálékok is okai lehetnek a puffadásnak, például ha túl sok zsíros, fűszeres és cukros ételt fogyasztunk. Ezek a táplálékok amellett, hogy egyáltalán nem egészségesek, még vízvisszatartást, súlygyarapodást és székrekedést is okozhatnak.

Egyes betegségek is okai lehetnek a fokozott bélgázképződésnek, azaz a puffadásnak. Főleg azoknak a személyeknek kell tartaniuk ettől a problémától, akik valamilyen gyomor- és bélrendszeri problémától szenvednek, mint például irritábilisbél-szindróma, vastagbélgyulladás, vagy valamilyen ételallergia, ételintolerancia.

Sokan kedvelik a babot és a babból készült ételeket, viszont nagyon sok embernél problémát okoz ez a hüvelyes. Mi ennek az oka? A bab egy olyan anyagot tartalmaz, amelyet a belekben található baktériumok csak úgy képesek lebontani, ha közben gáz képződik a belekben, ami pedig fokozott puffadással jár együtt. A zöld leveles zöldségek is okoznak ilyen tünetet, így aki hajlamos a puffadásra, jobban teszi, ha kerüli ezeket a növényeket, mint például a kelbimbót vagy a brokkolit.

A falánkság, pontosabban a gyors evés is oka lehet a puffadásnak. Amikor gyorsabban eszünk, sok levegő kerül a gyomorba, aminek következménye nem más lesz, mint a puffadás. A gyors evés nemcsak a puffadást idézheti elő, hanem elhízáshoz is vezethet, mert az agyunk ilyenkor később küldi a jóllakottság-üzenetet, így előfordulhat, hogy jóval többet eszünk a kelleténél.

Azok az emberek, akik nagy hassal rendelkeznek, bizonyára jóval többet esznek, mint amennyit illene és kellene. Ugyanis az ember gyomra alapvetően nem nagy, mindössze egy ökölnyi. Ha azonban rendszeresen sokat eszünk, akkor a gyomor kitágul, azaz egyre nagyobb és nagyobb lesz, ami azt eredményezi, hogy a hasunk is megnő és felpuffad. A hasi zsír azonban nagyon veszélyes, mivel ilyenkor megnő a veszélye a metabolikus szindrómának, azaz megnő az esélye a szívbetegség, a cukorbetegség és az elhízás kockázatának.

Azok, akik székrekedési gondokkal küszködnek, szintén megtapasztalhatják a puffadást. A székrekedés megelőzésére a legjobb a rendszeres rost- és folyadékfogyasztás, illetve a testmozgás.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Az antioxidánsokról
  2022-04-23 23:11:04, szombat
 
  4 lépés és fiatalabbak lehetünk - főszerepben az antioxidánsok

A fiatalságunkat ugyan nem hozhatjuk vissza, de milyen jó érzés, amikor találkozunk egy régi ismerősünkkel és azt mondja nekünk, hogy legalább 10-15 évet is letagadhatunk a korunkból. Ez is azt mutatja, hogy egyáltalán nem mindegy, hogyan és miként élünk, hiszen azok a bizonyos öregedési folyamatok fel is gyorsulhatnak. Mit tehetünk, hogy kicsit lassítsuk az öregedést? Nagyon jó anti-aging módszerek léteznek, amelyek hatékonyak és remekül működnek. Mutatjuk is, hogy melyek ezek!

Az kiegyensúlyozott táplálkozásnak kulcsszerepe van az egészségünk megőrzésében és a fiatalos megjelenésben. Azt kell tudomásul vennünk, hogy ahogy öregszünk, úgy nemcsak a táplálkozási igényeink változnak, hanem az emésztésünk is lassul. Vannak olyan ételek, amelyektől semmi bajunk nem volt még 5 éve sem, de ma már nehezen emésztjük, és csak szenvedünk az elfogyasztásuk után. Mi a megoldás? Ne együnk olyan ételeket, amelyektől aztán rosszul vagyunk, próbáljunk helyettük egészséges táplálékokat fogyasztani.

Csontjaink erősítéséhez együnk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat. Ezek a vitaminok a következők: A-vitamin, D-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin. Fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt, mivel ezek nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is. Az antioxidánsoknak ugyanis kiemelkedő az anti-aging hatásuk.

Az is lényeges, hogy vigyázzunk a bőrünk egészségére, hiszen először a bőrön látszanak meg az öregedés nyomai. Az egészséges táplálékok segítenek a bőr nedvességének megőrzésében. A tápanyagokat kívülről is pótolnunk kell. Sajátítsunk el a bőrtípusunknak megfelelő arcápolási rutint, amelyben a szérumok használata is szerepel. Egy remek antioxidáns szérum, például a C-vitamint is tartalmazó szérum javítja a bőr szerkezetét és csökkenti a ráncok megjelenését.

A rendszeres mozgás nemcsak a betegségek megelőzésében játszik kiemelkedő szerepet, hanem az agy egészségének is jót tesz és hosszú élettartamot is biztosít. Járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra, még akkor is, ha kvázi egészséges életet élünk.

Az antioxidánsok nagyon hasznosak a szervezetünk számára. Fogyasszunk antioxidánsokban bővelkedő táplálékokat és ápoljuk az arcbőrünket antioxidánsokat is tartalmazó arcápoló termékekkel.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3670
  • e Hét: 20337
  • e Hónap: 51823
  • e Év: 256524
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.