Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Az emésztési problémák otthoni kezelése
  2022-04-01 22:55:31, péntek
 
  A leggyakrabban jelentkező problémák között a gyomorégés, a puffadás és szélgörcs, a hasmenés, a székrekedés, a savas reflux, a fekély, a laktózintolerancia, vagy egyéb intolerancia, a vastagbél falának előboltosulása, a gyulladásos bélszindróma (IBD), a cölikáliás gluténérzékenység, és az irritábilis bélszindróma (IBS) sorolhatóak fel.

Míg az emésztési problémák okai többfélék lehetnek, néhány kiváltó okban azonosak, ezek a nem megfelelő étrend, a nem megfelelő higiénia, a testmozgás hiánya, a dehidratáltság, a túlzott mértékű dohányzás, a túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás, a stressz, a kevés alvás, és a nem megfelelő tápanyagbevitel.

A sokféle emésztési probléma megszüntetéséhez elengedhetetlenül fontos a megfelelő diagnózis és az ezt követő gyógykezelés. A gyakori emésztési problémákra, mint a gyomorégés, a székrekedés, a hasmenés, vagy a puffadás otthoni gyógymódokat is kipróbálhat. A súlyosabb emésztési problémák kezeléséhez azonban nagy valószínűséggel szakember segítségére lesz szüksége.

Alább találhatja a leghatékonyabb otthoni gyógymódokat az emésztési problémák kezelésére:

1. Gyömbér.
Az emésztés javítása és az emésztési problémák elkerülése érdekében fogyasszon rendszeresen gyömbért. Stimulálja az emésztőnedveket és az emésztéshez szükséges enzimek áramlását is. Hatékonyan előzi meg és csökkenti a hányingert, a hasmenést, a szélgörcsöt, a gyomorégést, a puffadást, és a hasmenést is.

Emellett antibakteriális, vírusölő, és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően is segíti az emésztőrendszeri problémák kialakulásának megakadályozását.

- Fogyasszon el naponta 2-3 csészényi gyömbérteát. A tea elkészítéséhez forraljon fel egy teáskanálnyi frissen reszelt gyömbért 1½ csészényi vízben. Hagyja tíz percig finoman forrni, majd szűrje le, és adjon hozzá egy kevés mézet.
- Adjon két teáskanálnyi gyömbér levet és egy teáskanálnyi mézet egy csésze melegvízbe. Naponta egy-két alkalommal fogyassza.
- Emésztése javítása érdekében étkezések után rágcsáljon el egy kis darab friss gyömbért.

2. Probiotikus ételek.
A probiotikus ételek segítik az emésztőrendszer egészségesen tartását, és annak megfelelő működését. A probiotikumok Lactobacillus és Bifidobacteria törzseket tartalmaznak, amely egészséges baktériumok segítik a bélbaktériumok megfelelő egyensúlyának fenntartását. Segítik az emésztőrendszeri problémák gyógyítását és megelőzését is, mint amilyen a hasmenés, a hasi fájdalmak, a hasi puffadás, a szélgörcs, és a gyulladásos bélszindróma.

A gasztoenterológiával foglalkozó Therapeutic Advances in Gastroenterology szaklapban 2010-ben megjelent tanulmány is kiemeli a probiotikumok fontosságát a különféle emésztőrendszeri problémák gyógyításában.

A legjobb probiotkumok közé a görög joghurt, a kefir, a miso, a savanyúkáposzta, a kimchi, a tempeh, a tejsavó, és a kovászos uborka tartoznak. Probiotikum tartalmú étrendkiegészítőket is szedhet, amennyiben orvosa beleegyezik abba.

3. Borsmenta.
A borsmenta segíti az emésztést és megakadályozza az emésztőrendszeri betegségek kialakulását is. Görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatóanyagainak köszönhetően gyógyítja a szélgörcsöt, a puffadást, a hasi és bélgörcsöket, valamint a hányingert és a hányást is megelőzi.

Emellett segíti a felborult emésztőrendszer helyreállítását és felgyorsítja annak gyógyulási folyamatait.

Az emésztőrendszeri és májproblémákkal foglalkozó Digestive and Liver Diseases szaklapban 2007-ben megjelent tanulmány szerint a borsmenta segíti a hasi tünetek elmulasztását, valamint az irritábilis bélszindróma tüneteinek megszüntetését. Emellett a laktózintolerancia és a cöliakáliás gluténérzékenység bizonyos tüneteit is elmulasztja.

- Igyon naponta 1-2 alkalommal borsmenta teát. A tea elkészítéséhez adjon egy teáskanálnyi szárított borsmenta levelet egy csésze forró vízhez. Fedje le és hagyja tíz percig állni, majd szűrje le és fogyassza el.
- Egyen naponta friss mentát, a legegyszerűbb, ha ételeire szórja vagy belekeveri salátáiba.
- Fogyasszon néhány héten át naponta 3-4 alkalommal borsmenta olaj kapszulát.

4. Köménymag.
A köménymag fogyasztása segíti az emésztőrendszer egészségének fenntartását. A gyomorégést, emésztési nehézségeket, és az alacsony gyomorsav szintet is kezelheti vele. Emellett a magok megszabadítják az irritábilis bélszindróma során gyakran jelentkező belső görcsöktől és puffadástól is.

Az alternatív orvoslással foglalkozó Alternative Therapies in Health and Medicine szaklapban 2003-ban megjelent tanulmány szerint a köménymag olajából készített emulzió segíti a kólika intenzitásának csökkentését.

- Emésztése segítése érdekében rágcsáljon el egy teáskanálnyi köménymagot étkezései után.
- A gyomorégés gyógyítására igyon kömény teát, vagy naponta kétszer keverjen el fél teáskanál köményport egy pohár vízben és igya meg. A köménytea elkészítéséhez öt percen át áztasson egy teáskanálnyi összetört köménymagot egy csésze forró vízben.

5. Bűzös husáng (Asafetida).
Az erős szagú fűszernövény remekül kezeli az emésztőrendszeri problémákat, mivel görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antioxidáns, és puffadáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Hatékonyan gyógyítja a szélgörcsöt, a puffadást, a felkavart gyomrot, a hasi fájdalmakat, és az ételmérgezést is. Emellett a kisgyermekek körében hatékonyan gyógyítja a kólikás fájdalmakat.

- Emésztése javítása érdekében keverjen el egy csipet bűzös husángot egy pohárnyi meleg vízben és igya meg étkezései után. A fűszert alkalmazhatja mindennapjai során, főzéskor.
- Amennyiben csecsemője hascsikarástól és puffadástól szenved, masszírozzon hasába, a köldök környékére egy kevés vízzel elkevert bűzös husángot.

6. Almaecet.
Emésztőrendszere egészségéért rengeteget tehet almaecettel, mivel az almaecet, bár savas tulajdonságú, szervezetére lúgosító hatással van.

Ezáltal segíti emésztése javítását és az emésztőrendszeri problémák orvoslását, mint a gyomorégés, a szélgörcs, a puffadás, és a gyomorfájdalmak.

Emellett pektint is tartalmaz, amely vízben oldódó rost rendszeresíti a bélmozgásokat.

1. Adjon egy evőkanálnyi nyers, szűretlen almaecetet egy pohár meleg vízhez.
2. Keverjen bele egy kevés nyers mézet.
3. Emésztőrendszere egészségének fenntartása érdekében fogyassza naponta 2-3 alkalommal.

7. Útifűmaghéj (Psyllium husk).
Az útifűmagéj fogyasztása emésztőrendszere egészségét és az emésztés rendszeresítését is segíti. A természetes hashajtó vízben nem oldódó élelmi rostot tartalmaz, amely megkönnyíti a bélmozgást. Emellett a székrekedést és a szélgörcsöket is gyógyítja.

1. Alaposan keverjen el fél teáskanálnyi útifűmaghéjat egy pohár meleg tejben vagy vízben.
2. Lefekvés előtt igya meg.
3. Naponta ismételje a megfelelő bélmozgás érdekében.

8. Aloe vera.
Az aloe vera hatékony hashajtó szer, amely segíti az emésztőrendszer megfelelő működésének fenntartását. Poliszacharid tartalmának köszönhetően gyógyítja a különféle emésztőrendszeri problémákat, köztük a gyomorfekélyt is.

Emellett gyulladáscsökkentő, vírusölő, antibakteriális és gombaellenes hatásai csökkentik a bélrendszer irritációját és megszüntetik annak gyulladását.

1. Adjon két evőkanál aloe vera gélt egy pohár vízhez vagy narancsláhez.
2. Turmixgépben alaposan keverje össze.
3. Reggelente, éhgyomorra fogyassza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Gyulladást csökkent és jót tesz a bélrendszernek – nar
  2022-04-01 22:42:16, péntek
 
 



A narancsot nagyon sokan kedvelik. Nem is csoda, hiszen lédús, édes és nagyon ízletes. Télen szinte kötelező lenne fogyasztani, merthogy az egyik legegészségesebb gyümölcsről van szó, amely remekül csökkenti a gyulladást és tele van antioxidáns C-vitaminnal is.

A C-vitamin tehát egy antioxidáns vitamin, amely segít az immunrendszer megerősítésében és az immunfunkciók javításában. A C-vitamin elősegíti a vas jobb felszívódását is, de segítséget nyújt ezen kívül a vérerek egészségének fenntartásában, a gyorsabb sebgyógyulásban és a kollagéntermelésben is.

A narancs gazdag forrása a rostoknak, amelyekre szüksége van a bélrendszernek és a gyomornak. Segít a székrekedés megakadályozásában és az emésztés fokozásában. Rostokra más miatt is szüksége van a szervezetünknek, ugyanis segít a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is. Ezáltal csökkenti a cukorbetegség, a szívbetegség és egyes rákos betegségek kialakulásának az esélyét.

A narancs eredményesen csökkenti a gyulladást is. Ez a magas bioflavonoid-tartalmának köszönhető. A gyulladás megelőzése és csökkentése mindenképpen nagyon lényeges, hiszen ezzel sokféle betegséget előzhetünk meg, például a szívbetegséget, a cukorbetegséget, a rákos betegséget, az ízületi gyulladást vagy éppen az Alzheimer-kórt.

A narancs nagy mennyiségben tartalmaz káliumot is. Erre az ásványi anyagra az idegeknek és az izmoknak van nagy szükségük, illetve segít fenntartani a normális szívverést is.

A narancs narancssárga színét a béta-karotin adja. A béta-karotin nem más, mint egy kitűnő antioxidáns, amely a sejtek egészségét biztosítja, illetve csökkenti a szervezetben elszaporodó szabad gyökök mennyiségét.

A déligyümölcs egy másik értékes vitamint is tartalmaz, amelynek tiamin a neve. Erre a vitaminra azért van szükségünk, hogy az elfogyasztott táplálék energiává alakuljon a szervezetünkben.

A narancsot fogyaszthatjuk önmagában is, de nagyon sokféle salátához is hozzáadhatjuk. Télen a megfázásos időszakban remek turmixitalokat is készíthetünk narancsból és zöld leveles zöldségekből. Igazi tápanyagkoktélt készíthetünk narancs, sárgarépa, zöld leveles zöldségek és más zöldségek és gyümölcsök hozzáadásával, mint például alma, cékla, sütőtök.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Méregtelenítés, lúgosítás
  2022-04-01 22:21:36, péntek
 
  Mérgező világban élünk. Olajfinomítók, belső égésű motorok, környezetszennyező erőművek, ivóvizeinket szennyező vegyipari cégek, stb. olyan mérgező vegyületeket juttatnak a környezetbe, melyek fokozatosan bekerülnek szervezetünkbe.
Legfőbb környezetszennyező források: nehézfémek (ólom, higany, kadmium), kipufogógázok, kémények, növényvédőszerek, permet anyagok, háztartási műanyagok. Akár merre nézünk, környezetszennyező vegyületek tömkelege vesz körül minket.

Ezek a toxinok, méreganyagok szervezetünk minden fontos rendszerét érintik, és olyan betegségek kialakulásával vannak közvetlen kapcsolatban, mint a pajzsmirigy, immunrendszer, szív-, és érrendszer, anyagcsere vagy éppen viselkedési rendellenességek.

Az idegrendszer különösen érzékeny és sebezhető ezekkel a mérgekkel szemben. Az agy jelentős része zsírszövet, a toxinok túlnyomó többsége pedig zsíroldékony, ezért könnyedén képesek károsítani működését. Számos idegrendszeri rendellenesség kapcsolatban áll a környezetszennyezéssel (Parkinson-kór, tanulási nehézségek, stb.). A szervezet mérgezésének gyakori tünetei nem köthetők egyértelműen a méreganyagok jelenlétéhez: pl. fejfájás, fáradtság érzet, koncentráció és memóriazavar, álmatlanság.

Van azonban módunk szervezetünk folyamatos mérgezésének csökkentésére. A két legfontosabb dolog:

1, a külső méreganyagok szervezetbe jutásának csökkentése

2, rendszeres méregtelenítés, a szervezetnek segítséget nyújtani, hogy képes
legyen megszabadulni a lerakódott méreganyagoktól.

A méreganyagok szervezetbe jutását leginkább úgy akadályozhatjuk meg, ha elkerüljük a magas feldolgozottságú ételeket, és helyette természetes alapanyagokat, illetve azokból készült ételeket és italokat fogyasztunk.

Mindenkinek a szervezetében vannak olyan méreganyagok, amik az évek során raktározódtak el. Ezek a mérgek károsítják szervezetünket, a szervezet pedig megpróbál védekezni ellenük, azonban ez nem mindig hatásos. Nagyon sokat tehetünk szervezetünk méregtelenítéséért, ha pl. olyan italokat fogyasztunk, amilyen a SuperGreens lúgosító ital, ami garantáltan természetes, organikus összetevőkből áll, nem tartalmaz növényvédőszereket, és egyéb méreganyagokat.

Egyszerű tippek a méregtelenítéshez:

1, rendszeresen fogyasszon megbízható forrásból származó zöldséget és gyümölcsöt vagy igyon meg napi 1,5-2 liter SuperGreens lúgosító italt.

2, rendszeresen végezzen testmozgást, növelje a légzésszámot, és a szívverést (kardio mozgás).

3, rendszeresen járjon szaunázni, ha egyéb betegsége ezt nem zárja ki.

4, igyon minél több tiszta vizet, vagy a fent említett SuperGreens italt.

5, ügyeljen a rendszerességre. A rendszeres élet hozzájárul a anyagcsere megfelelő működéséhez, ami csökkenti a toxinok felszívódását.

6, rendszeresen fogyasszon antioxidánsokat, amik szintén elősegítik a méregtelenítés folyamatát: pl. AlphaSorb-C 1000.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Vérnyomás- és vércukorszint-szabályozás Aloe verával
  2022-04-01 22:18:48, péntek
 
  Az Aloe vera széles körben ismert gyógyászati tulajdonságairól. Nagyon hasznos lehet, ha leégtünk a napon, ha bőrirritációval küzdünk, ha magas a vércukorszintünk, és ha szabályozni szeretnénk a vérnyomásunkat. Mutatjuk is, mi mindenre jó ez a gyógynövény.

A magas vérnyomást csendes gyilkosnak is nevezik, mivel lassan, de biztosan károsítja az ereket és felelőssé tehető a stroke, a szívroham és más szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért. Az Aloe vera ugyan nem helyettesíti az egészséges életmódot, de mind a diasztolés, mind a szisztolés vérnyomást csökkenti. Ez a pozitív hatása a gyógynövényben található két gyulladáscsökkentő vegyületnek köszönhető.

Az egészséges táplálkozás, a fogyás és a fizikai aktivitás is hozzájárul a vércukorszint csökkenéséhez. Az Aloe verával kapcsolatban bebizonyosodott, hogy csökkenti a glükóz felszívódását a gyomor-bél traktusban és csökkenti a glükóztermelést, így sokat segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

Ezt a gyógynövényt szájvízként is használhatjuk, hiszen nagyon hatékonyan gátolja a plakk képződését és az ínygyulladás ellen is eredményesen veszi fel a harcot.

Az Aloe vera igen gazdag hidratáló molekulákban, amelyek benntartják a nedvességet a bőrben. Mindemellett a kollagéntermelést is serkenti. Ez azért nagyon jó hír, mivel ahogy öregszünk, úgy csökken a bőrben a kollagéntermelés is. A gyógynövény eredményesen lassítja az öregedési folyamatokat. Ez a pozitív hatása a bőrön a legszembetűnőbb.

Az Aloe vera egyes bőrbetegségek esetén is használható. A gyógynövényből készült gél gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik, ami nagyon eredményes mind a pikkelysömör, mind pedig az ekcéma kezelésében. A gél nemcsak magát az ekcémát segít legyőzni, hanem az újbóli fellángolások esetén is igen eredményes.

A székrekedés megelőzésében nagyon sokat segíthetnek a rostban gazdag táplálékok és a megfelelő vízbevitel is. Az Aloe vera nem csupán a székrekedés kérdésében, megszüntetésében lehet a segítségünkre, hanem az irritábilisbél-szindrómában szenvedő betegek egyéb tüneteit is csökkenteni tudja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az agy egészségéért
  2022-04-01 22:15:40, péntek
 
  A vitaminok és az omega-3 zsírsavak szerepe az agy egészségének fenntartásában:

Az agyunknak is szüksége van vitaminokra, csakúgy, mint az immunrendszerünknek vagy éppen a tüdőnknek. Minél inkább kielégítjük az agyunk vitamin iránti szükségleteit, annál nagyobb esélyünk lesz arra, hogy sokáig egészséges kognitív funkciókkal rendelkezünk. Milyen vitaminokra van szüksége az agyunknak? Mutatjuk a válaszokat!

Az agysejtek megfelelő működéséhez többek között B-vitaminokra van szüksége az agyunknak. A B-vitaminok vízben oldódnak, így folyamatosan pótolnunk kell azokat, mert a szervezetünk nem tárolja. Ez a vitamincsoport segít a kulcsfontosságú neurotranszmitterek előállításában, mint például a szerotonin, a GABA és a dopamin.

Agyunk számára az antioxidáns vitaminok is nélkülözhetetlenek. Energiára van szüksége, hogy maximálisan el tudja látni a feladatait. Sajnos azonban az agyban is kialakulhat oxidatív stressz, amelyet a szabad gyökök váltanak ki, és amely az agy károsodását okozhatja. Ennek megakadályozására van szüksége az agyunknak vitaminokra.

Az E-vitamin, a C-vitamin és a D-vitamin elengedhetetlenül fontos szerepet játszik az agy egészségének fenntartásában. Antioxidánsként működnek és ellensúlyozzák az oxidatív stressz agysejtkárosító hatásait.

Az E-vitamin szintén nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz káros hatásainak kivédésében. Támogatja az agy alkalmazkodóképességét és az agysejtek közötti kommunikációt is. Amennyiben rendszeresen gondoskodunk az E-vitamin-bevitelről, jelentősen lecsökkenhet a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának az esélye.

A C-vitamint sokan ismerik. Ez egy erős antioxidáns vitamin, amelynek ha alacsony a szintje a szervezetben, fokozódik a depresszió kialakulásának az esélye.

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely szintén fontos szerepet tölt be az agy egészségének fenntartásában. Nemcsak jó hangulatot biztosít, hanem a kognitív funkciók hanyatlását is megakadályozza.

Az omega-3 zsírsavak is kiemelkedő szerepet játszanak az agy egészségének megőrzésében, mivel ezek a vegyületek a sejtmembránok és a neuronok építőkövei, illetve csökkentik a béta-amiloid plakkok kialakulását az agyban. Ez azért fontos, mert a béta-amiloid nagy mennyisége okozza az Alzheimer-kórt és más agyi neurodegeneratív betegséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Szívnyugtató, zsírégető és anti-aging teák
  2022-04-01 22:12:58, péntek
 
  Forrás : Link

A gyógyteákat ősidők óta fogyasztja az emberiség. A teát kedvelő személyek napjainkban is rituálét csinálnak a teafogyasztásból és mennyire jól teszik, hiszen míg a tea a testüket gyógyítja, addig a teaivás szertartása a mentális egészségükre hat pozitívan. A legtöbb tea nagyon sok egészségügyi előnyt hordoz magában, így érdemes egyiket és másikat rendszeresen vagy kúraszerűen fogyasztani. Én is nagyon sokféle teát iszom.

A téli betegségeket szinte mindig megúszom, talán annak köszönhetően, hogy esténként csipkebogyó- és hibiszkuszteát kortyolgatok. Van, amikor erdeigyümölcs-, vadcseresznye- vagy málnateát adok ezekhez a teákhoz. A koleszterinszintemet a tyúkhúrtea csökkenti, az immunrendszeremet az echinaceatea erősíti, ha stresszesebb vagyok, a citromfűtea után nyúlok a szekrénybe, míg a tavaszi pollenszezon átvészelésében a tüdőfűtea szokott a segítségemre lenni. Más teákat is fogyasztok. Az élvezetei teákat napi rendszerességgel, míg a gyógyteákat kúraszerűen iszom, és azt kell mondjam, hogy nekem ezek eddig beváltak. Reményeim szerint a későbbiekben sem kell majd gyógyszert szednem, mivel a gyógyteák is nagyon hatékonyak az egyes egészségügyi gondok enyhítésére, megszüntetésére. Lássunk is most néhány nagyon hasznos gyógyteát a kincseskamrámból.

A borsmentatea az egyik legjobb tea emésztési panaszokra. A gyógynövény nagyon hasznos puffadás, fokozott bélgázképződés és hasi, illetve gyomorgörcsök esetén. Azoknak is rendszeresen ajánlott a fogyasztása, akik IBS-ben (irritábilisbél-szindróma) szenvednek. A borsmenta mentolt tartalmaz, amely segít az emésztőrendszeri zavarok megszüntetésében és ellazítja az izmokat.

A fekete tea rendszeres fogyasztása csökkenti a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásokat. Koffeintartalma fokozza az éberséget, de nyugtató hatása is kiemelkedő. Emellett polifenolokat is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak, így a rákos betegségek ellen is védelmet nyújthat. A fekete tea nemcsak a demencia, hanem a stroke kialakulásának kockázatait is csökkenti.

A kamillatea többek között egy apigenin nevű flavonoidot tartalmaz, amely az agy receptoraihoz kötődve fejti ki nyugtató hatását, illetve ezek a vegyületek a felelősek a jobb alvásért is.

A zöld tea fokozza a zsírégetést és növeli az anyagcserét. Antioxidánsai pedig jó barátaink lehetnek a fogyókúra során.

A bíborkasvirág-tea nagyon hasznos a nátha és más légúti fertőzés elleni küzdelemben. Mivel növeli a fehérvérsejtek számát, így az immunrendszer is megerősödik, és sokkal hatékonyabban képes megküzdeni a különféle fertőzéseket és betegségeket okozó kórokozókkal szemben.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A spenót a szem egészségét is védi
  2022-04-01 22:08:41, péntek
 
  A spenót tele van olyan hasznos növényi vegyületekkel és tápanyagokkal, amelyek miatt méltán az egyik legegészségesebb táplálékról van szó. A spenóttal kapcsolatban is nagyon sok kutatást végeztek. Az egyik ilyen vizsgálat megállapította, hogy rendszeres fogyasztása mintegy negyvenöt százalékkal csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát.

A spenót rákellenes hatása elsősorban a luteinnek tulajdonítható. Ez egy béta-karotin, amely a zöldség színét is adja.

A metabolikus szindróma rendkívül veszélyes lehet, ugyanis jelentősen megnöveli az olyan krónikus betegségek kialakulásának a kockázatait, mint a rák, a szívbetegségek vagy a 2-es típusú cukorbetegség. A spenót rendszeres fogyasztása azonban sokféle betegség megelőzésében lehet a segítségünkre. Ilyen például a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint, a hasi elhízás vagy a nem megfelelő vércukorszint.

A spenót gazdag forrása az étkezési nitrátoknak, amelyek nitrogén-monoxiddá alakulnak át a szervezetben. A nitrogén-monoxid eredményesen tágítja az artériákat, ezzel is javítja a vérkeringést és a szív egészségét.

A spenót az agy működésére is hatással van, illetve a hangulat fokozásában is kiemelkedő szerepet játszik. Egyes kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy antidepresszáns hatásokkal is rendelkezik.

Minden zöld leveles zöldség, így a spenót is nagyon jó hatással van az agy működésére, rendszeres fogyasztása ugyanis csökkenti a demencia és a kognitív hanyatlás kialakulásának a kockázatait.

Egy kutatásba ugyanolyan korú idős embereket vontak be. A kutatás fél éven át zajlott. A csoport egyes tagjai rendszeresen fogyasztottak spenótot, míg a másik csoport tagjai nem. A kutatási eredmények azt mutatták, hogy a spenótot rendszeresen fogyasztó emberek mintegy 11 évvel fiatalabbnak tűntek a kognitív tesztek kitöltése alapján.

A spenót egy olyan fitoszteroidot tartalmaz, amely nem más, mint egy szteroid hormon, amely jelentősen fokozza a teljesítményt és növeli az izmok erejét.

A spenót antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Ez a lutein és a zeaxantin nevű antioxidáns, amelyek csökkentik a szürkehályog és a makuladegeneráció kialakulásának a kockázatait.
Forrás : Link

Megjegyzés: vesekőre hajlamosaknál óvatosan alkalmazandó mert magas oxalát tartalma miatt segítheti a vesekő kialakulását ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Természetes izomlazítók
  2022-04-01 22:03:58, péntek
 
  Természetes izomlazítók - magnézium, kamilla, cseresznyelé és D-vitamin

Az izomgörcsök különböző okokból a test számos részén kialakulhatnak. Görcsök jelentkezhetnek a hasban, a karokban, a lábakban, a kezekben és természetesen sok más testrészben is. A terhes nőket is sújthatja ez a probléma, mégpedig a hirtelen súlygyarapodás miatt. A menstruációs görcs sokak számára ismerős, az izmok görcsét is sokan ismerik, de egyes betegségek miatt is kialakulhatnak görcsös állapotok, például ilyen az izomsorvadás vagy a szklerózis multiplex nevű betegség. Léteznek azonban természetes gyógymódok a probléma orvoslására.

Az egyik ilyen gyógynövény nem más, mint a kamilla. A kamillát különböző betegségek kezelésére használhatjuk, beleértve az izomgörcsöket is. A gyógynövény nagyon sokféle flavonoidot tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. A kamillaolaj segíthet a fájó izmok ellazításában és az izomgörcsök megszüntetésében. Csak masszírozzunk egy kevés kamillaolajat a fájó testrészbe és a problémánk hamarosan a múlté lesz.

A cseresznyelé rendszeres fogyasztása csökkenti a szervezetben a gyulladást, illetve az izmok fájdalmát is enyhíti. Minimalizálhatja például a futás utáni fájdalmat. A gyümölcs antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítenek az izmok természetes ellazításában.

A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületet tartalmaz, amely egy természetes izomlazító. Gyakran javasolják azoknak a személyeknek is, akik ízületi gyulladásban vagy a fibromyalgia nevű betegségben szenvednek. A Cayenne-bors sok izomlazító krém alapanyaga.

Azok az emberek, akik rendszeresen izomfájdalomtól vagy az izmok görcsétől szenvednek, gyakran D-vitamin-hiányosak. Ez a vitamin megtalálható a tojásban, a halban és a gombában, illetve napfény hatására is termelődik szervezetünkben.

A magnézium egy létfontosságú ásványi anyag az egészségünk fenntartásában. Ha valaki hiányt szenved ebből a vitaminból, akkor gyakran tapasztalhat meg izomgörcsöket és izomfájdalmat. Nagy mennyiségben a banán, a hüvelyesek, a barna rizs és a mandula tartalmazza.

A rendszeres pihenés is nagyon jót tesz az izmoknak. Azok ugyanis, akik gyakran szenvednek izomproblémáktól, nem pihennek eleget. A túlzottan igénybe vett izmok nemcsak megfájdulnak, de a görcsös összehúzódások is jelzik ezt a túlterheltséget. A pihenés ilyenkor nagyon jó hatással van az izmok állapotára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A túlzott nyáladzás mögött meghúzódó okok
  2022-04-01 10:46:53, péntek
 
  Bizonyára sokan megtapasztalták már a túlzott nyáladzást. Ez problémát is jelezhet, de az is lehet, hogy csak ,,jóízűen", mélyen aludt és ezért történhetett meg, hogy nyálas maradt a párna ébredés után. Milyen okai lehetnek a túlzott nyáladzásnak és van-e okunk aggódni?

Amikor valakinek allergiája van, vagy valamilyen fertőzéstől szenved, akkor előfordulhat, hogy fokozott lesz a nyáltermelése. Ilyenkor a szervezet így védekezik, hogy megszabaduljon a toxinoktól, a méreganyagoktól. A szezonális allergia a fokozott nyáladzás mellett tüsszögést, orrfolyást és a szemek viszketését is okozhatja.

A különböző fertőzések, mint az orrmelléküreg-gyulladás, a torok-, a garat- és a mandulagyulladás is okozhatnak túlzott nyáladzást. Ilyenkor bedugulnak az orrmelléküregek, és a gyulladás mellett ez a probléma is kialakulhat.

Az egyik leggyakoribb oka a fokozott nyálelválasztásnak nem más, mint az alvási apnoé. Ez főleg akkor jelenthet gondot, ha az oldalunkon és nem a hátunkon alszunk. Az alvási apnoé, a horkolás a beszűkült légutak miatt alakul ki. A szabálytalan légzés pedig túlzott nyáltermeléshez és nyáladzáshoz vezethet.

Egyes gyógyszerek mellékhatásaként is megjelenhet ez a probléma. Ilyenek a pszichiátriai betegségekre vagy az Alzheimer-kórra szedett gyógyszerek.

Vannak olyan neurológiai rendellenességek, amelyek stroke után alakulnak ki. A stroke okozhat nyelési nehézséget, ami viszont fokozott nyáltermelődéssel jár együtt. Idegrendszeri rendellenességek, bénulás és a Parkinson-kór is oka lehet a fokozott nyáltermelődés problémájának.

A stroke agyvérzést jelent. Ilyenkor az agy vérellátásával lesznek gondok. Ez károsíthatja az idegrendszert, ami viszont okozhat nyelési nehézséget és fokozott nyáltermelődést. Amennyiben valamilyen neurológiai rendellenesség váltja ki ezt a gondot, akkor a neurológussal kell ez ügyben konzultálni. Ha arra gyanakszunk, hogy valamilyen gyógyszer okozza a fokozott nyáltermelődést, akkor a szakorvossal kell beszélnünk, aki a gyógyszert felírta, mert lehet, hogy más opció, más gyógyszer is rendelkezésre áll a betegség kezelésére. Egy olyan gyógyszer, amelynek nincs ilyen mellékhatása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök
  2022-04-01 10:43:42, péntek
 
  A gyümölcsök természetes cukrokat tartalmaznak, viszont bővelkednek értékes tápanyagokban, azaz vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyekre a szervezetünknek feltétlenül szüksége van. Mivel ez a legegészségesebb szénhidrátforrás, így semmiképpen sem szabad kihagynunk a gyümölcsök fogyasztását. Mindenképpen olyan gyümölcsöket fogyasszunk, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalma. Mutatjuk is, melyek ezek!

A görögdinnye sok rostot és vizet, ellenben nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz. Mindemellett két nagyon hasznos antioxidáns vitamin, az A- és a C-vitamin is megtalálható benne.

A sárgadinnyében is kevés szénhidrát van, viszont koleszterinmentes gyümölcsről van szó, amelynek nagyon alacsony a nátriumtartalma. Ezen felül A- és C-vitaminban is gazdag, és egy kiváló folsavforrásról van szó.

Nem csak a narancs tartalmaz C-vitamint. Ennek a vitaminnak a szamóca is gazdag forrása. Tele van fitonutriens vegyületekkel, amelyek rákellenes és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, és kiváló hatással vannak a szív egészségére.

A málna nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, azonban alacsony szénhidráttartalommal rendelkezik. Mivel C-vitaminban is rendkívül gazdag, így nagyon jót tesz az immunrendszer egészségének.

A szeder bővelkedik antioxidánsokban, amelyek eredményesen harcolnak a betegségekkel szemben. Mivel tele van rosttal, így nagyon hasznos gyümölcs például emésztési problémák ellen.

Az alacsony szénhidráttartalmú gyümölcsök táborát gyarapítja az őszibarack, amelynek ellenben nagyon nagy a rosttartalma, ami szintén pozitívan hat az emésztőrendszer egészségére.

A szilvának is alacsony a gyümölcscukor-tartalma. Gazdag forrása a káliumnak, így az egyik leghatékonyabb gyümölcs lehet a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében.

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelynek kiemelkedő a mangántartalma. A mangán pozitívan hat az idegrendszerre, a hormonokra és a vércukorszintre. Az ananász nagy mennyiségben tartalmaz egy bromelain nevű enzimet, amely a fehérjeemésztésben lehet a segítségünkre.

Az avokádó nem más, mint egy húsos gyümölcs, amelynek nagyon magas a rosttartalma. Kiváló forrása az egyszeresen telítetlen zsíroknak. Gazdag forrása még a káliumnak, amely a szív egészségét védi, mégpedig úgy, hogy kordában tartja a vérnyomást.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.