Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
A bélrendszer és az immunrendszer erősítése
  2022-04-04 20:21:26, hétfő
 
  Módszerek a bélrendszer és az immunrendszer erősítésére - probiotikumok, növényi alapú táplálkozás, stresszcsökkentés.

Az emésztőrendszerünkre nagyon is vigyáznunk kell, hiszen az egész szervezetünk egészsége múlik rajta, még akkor is, ha azt gondoljuk, hogy az emésztőrendszerünknek csak az ételek lebontásában van kiemelkedő szerepe. A bélrendszer és az immunrendszer között szoros kapcsolat van, mivel az immunrendszer mintegy hetven százaléka a gyomor-bél traktusban található.

Az emberi mikrobiom baktériumokat, vírusokat és gombákat tartalmaz, amelyek egyensúlya fel is borulhat, mégpedig az immunrendszer vagy a bélrendszer nem megfelelő működése miatt. A mikrobiom milyensége hatással van az egészségre, nemcsak a bélrendszer és nemcsak az immunrendszer egészségére, hanem a bőr- és a mentális egészségre is.

Milyen okai lehetnek a bél-mikrobiom felborulásának?
A rossz étrend egészségtelen bélrendszerhez vezet. A nem megfelelő táplálkozás csökkenti a mikrobiom sokféleségét és ez többféle betegséget is okozhat. Ilyen a cukorbetegség, az elhízás és a szívbetegség. A feldolgozott élelmiszerek az okai a szivárgóbél-szindróma kialakulásának.

A folyamatos stressz, a kevés és a nem megfelelő minőségű alvás szintén oka lehet a felborult emésztésnek, a szivárgóbél-szindrómának, az immunrendszer nem megfelelő működésének.

A mértéktelen alkoholfogyasztás megváltoztatja a bél baktériumflóráját és ez szintén hozzájárul a szivárgóbél-szindróma kialakulásához. Az alkohol az egész szervezetben gyulladást generál és az immunrendszert is károsítja.

Az immunrendszer és a bélrendszer egészségét sok módon erősíthetjük. A növényi alapú étrend azért is hasznos, mivel alapvető tápanyagokkal látja el a bélrendszert. A növényi fehérjék azokat a bélbaktériumokat támogatják, amelyek az immunrendszert is megerősítik.

A probiotikumok, az erjesztett ételek is hozzájárulnak a bélrendszer és az immunrendszer megerősítéséhez. Ehhez a folyamathoz prebiotikumokra is szükségünk van. Ilyen prebiotikum a póréhagyma, a fokhagyma, az articsóka.

A túl sok cukor szintén felborítja a bélrendszer egyensúlyát és csökkenti a bélbaktériumok sokféleségét, valamint bélgyulladás kialakulását is okozza.

A krónikus stressz megemeli a kortizolszintet a szervezetben, és ez negatív hatással van az agy és a bél közötti kommunikációra. Ha ez a folyamat sérül, akkor az immunrendszer működése és egészsége is gyengülni fog.

Az alváshiány negatív hatást gyakorol a bélbaktériumok sokféleségére. Ez az egyensúlyhiány károsítja, majd ennek következtében lelassítja az immunrendszert és súlygyarapodást okozhat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2022.03 2022. április 2022.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 111 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5552
  • e Hét: 22219
  • e Hónap: 53705
  • e Év: 258406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.