Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Márai Sándor: Kivert kutya
  2016-07-26 18:07:15, kedd
 
 

Ez a kutya házőrzőnek született; de senki sem kívánja, hogy őrizze a városi házat, melynek erkélyén tanyázik nappal és éjszaka. A házat a rendőr őrzi, továbbá tételes törvényeink, aztán a házmester, s bizonyos ravasz villanyos szerkezetek, csengők és zárak, melyekkel védekezünk felebarátaink ellen.
A kutya mégis őrzi a házat, mert ez a törvény, mely él a szívében. Áll az erkélyen és megugatja az elhaladókat spontán és fölöslegesen. Minden neszre figyel, olyan erőpazarlással teljesíti kötelességét, mintha igazolni kellene létezésének jogosultságát a mindenségben, valamilyen felsőbb hatóság előtt, a csillagos ég alatt, ahol kutyák és emberek élnek, ólakban és házakban, bizalmatlanul és reménytelenül. Valahányszor elmegyek az erkély alatt, megugat. Ilyenkor megemelem kalapom és felszólok:
- Ez a helyes, látod. Ugass, az ég alatt, fölöslegesen, mert ez a dolgod. Én is így csinálom.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Bölcsesség idézetek
  2016-07-26 17:57:47, kedd
 
  Kapiton

Szépség báj nélkül tetszhet, de megejteni nem tud: mint ki horog nélkül vetne a vízbe csalit.

Cornelius Nepos

Csellek kell harcolnia annak, akit fegyvere nem tesz egyenlő erejűvé.
A barátságban többet ér az erkölcsök hasonlósága, mint a rokonság.

Vitrivius

A tehetség tudás nélkül vagy a tudás tehetség nélkül senkit sem tehet tökéletes művésszé.
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Nincs értelme semminek
  2016-07-26 10:35:08, kedd
 
  Hetekig nem tértem magamhoz, annyira lehúzott az egyik irodalmi csoport tagja. Pedig szerettem odajárni, sokat tanultam, otthon éreztem magam. Nincs erőm belépni oda többé.

Á-né J. Klára (Jutka), akinek a családja reformátusként, börtön karmásként születésem óta ember áldozásból él, lenéz engem. Miattuk löktek bele kiskoromban a rozsdás szögbe, minden rajtunk csattant, ami csak velük történt, míg neki az egész családja azóta diplomás lett. Nagyon csúnyán beszél, irigyel mindent tőlem. Azt mondta, mikor egyszer rászóltam a beszéde miatt, hogy nem vagyok köteles hallgatni, hogy mit szólnék hozzá, ha olyan beteg lennék, mint ő, meg beteg gyerekem lenne, mint neki. 1997-ben ismét a karmikus sorsát ismételték, meg sem tudtam állni a lábamon, vinnyogó hangon beszéltem. Citerázott mindenem. Pár éve érte el a karmikus életének a betegségét. Mondtam neki, hogy én már a lábremegésen húsz éve túl vagyok, velem az eü semmit sem tett. Őt dr. Kovács Gabriella pénzért leszázalékoltatta. Betegen született a fia, mert ő is beteg, minek vállalt így gyereket? Nagyobbik fia tartja el, napi ezer forintos cigarettával is, akinek úgy hálálja meg a gondoskodást, hogy van, amikor lefejeli az ajtóban, mikor olyat vásárol, ami neki nem tetszik. Most is mással beszélgettem, mondtam, hogy megvettem az egyik irodalmi lap 1992-es számát, amiben megjelent az egyik fordításom. Meg kellett magyarázni, hogyan fordítottam régen, s erre gúnyosan közölte, úgy teszel, mintha költő lennél. Mikor közöltem, hogy azelőtt művészettel foglalkoztam, még soha nem beszéltem csúnyán, azelőtt ahol tudtam segítettem, hozzám vágta, hogy na és, ugyanolyan beteg vagy, mint én.

Az egyik volt óvónő éjszakai esése után történt a balesetem. Mint kiderült, beütötte a mellét is, meg a térdét. Bármit mondok, hogy hol fáj, azt feleli, hogy na és, én is beütöttem, nekem is fáj. Nagyon fáj, mert barátnőjének tekint, s lehetne is az... Ennyi év után neki egyedül érthetően el tudtam mondani, mik történtek velem és megértette. Ő képzelődik, mindig veszély érzete van, ilyenkor állítása után a hangok súgnak neki, megvédik a veszélyektől. Szerinte ezt az Isten teszi vele, akinek segítségével eladta a lakását két nap alatt úgy, hogy a vevő csak az ügyvéd előtt szembesült azzal, hogy lakást vásárolt. Nagyon sajnálom, hogy miattuk minket zúztak össze.

Ma voltam mell UH-n. Nem tudtam jelezni a buszon, annyira egyensúlyzavarom van, dőlök el bal oldalra. Olyan vagyok, mint egy száz éves, remegő kezekkel kapaszkodom az ülésbe és megkérek másokat, hogy jelezzenek már nekem. Tele van cisztával a mellem, amelyikre ráestem teljes erővel. Fél év múlva kontroll. Még a mesterséges klimax ellenére található benne közepes mennyiségű mirigyállomány.
Pedig nem akartam szülni, nem értem, miért kellett ezt tenni velem. Nyugodtan szüljön az elmeosztály és a börtön karmikusok, szaporodjanak, övék a múlt és már a jövő is. A tudományos kutatások arra irányulnak már régen, hogy az elmebetegek genetikai betegségeit kiszűrjék és megpróbálják gyógyítani. Nem tudták elviselni a tisztaságot, az emberséget. Természetes pedig, hogy minél tisztább a szíve valakinek, annál egészségesebb gyermekei születnek, ennek így kell lennie, ez a természet rendje.

A város református polgármestere a város áldozatának nem nyújtott semmiben sem segítséget. A megmentett nyugdíjas Rákóczi terének ingyen színházat, mulatásokat szervez. Cirkusszal és kenyérrel ellátja a népét. Most a DVTK-s szurkolók utazhattak ingyen a meccsre. Én gyalog közlekedek. A tatárdombi felrobbant iker tornyos családi házat is a város újjá építtette.

Most ismét nem látom értelmét semminek, tudom, hogy senki sem tud segítséget nyújtani nekem, minden jóakaróm meghalt, vagy tönkre ment.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 90 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7247 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2083
  • e Hét: 6947
  • e Hónap: 13188
  • e Év: 65454
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.