Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
10 milliószoros nap 2021 05 26
  2021-05-26 21:55:54, szerda
 
 



Mindenkinek minden jót kívánok !
 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
A kevés és a rossz alvás beteggé tesz
  2021-05-26 21:53:09, szerda
 
  Alvásra, méghozzá jó és pihentető éjszakai alvásra mindenkinek szüksége van. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a krónikus alváshiány neurodegeneratív betegségeket okozhat. Sajnos Alzheimer-kór is kialakulhat, ha nem jó az alvás minősége és nem tudunk minden éjszaka legalább 7-8 órát aludni.

A kevés alvás valóban oka lehet az Alzheimer-kór kialakulásának? Erre a kérdésre adjuk meg a válaszokat. Az alváshiány jelentősen megnöveli az agyban a béta-amiloid plakk jelenlétét. Ez azért is olyan veszélyes, mivel ez egy metabolikus melléktermék. Amikor ez a plakk felhalmozódik az agyban, nagymértékben romlanak az agysejtek és az idegsejtek megfelelő kommunikációja.

Ha azonban éjszaka jól alszunk, akkor az agyban csökken ennek a plakknak a mennyisége, azaz kevesebb lesz az esélyünk az olyan neurodegeneratív betegségek kialakulására, mint például a demencia vagy az Alzheimer-kór. Természetesen ezeknek a betegségeknek a kialakulásában nagy szerepe van még a genetikának, az étkezési szokásoknak és az olyan negatív tényezőknek is, mint például a dohányzás vagy a mértéktelen alkoholfogyasztás.

A kutatók úgy vélik, hogy az alváshiány miatt nagy mennyiségű béta-amiloid plakk keletkezik az agyban, ami nemcsak az idegrendszeri betegségek kialakulásához vezethet, hanem még a hangulatra is negatív hatást gyakorolhat.

Az alváshiány hosszú távon más egészségügyi gondokat is okozhat. Ilyen lehet például a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a magas koleszterinszint, a végbélrák vagy a magas vérnyomás.

Ezen kívül a kevés alvás rossz hatással lehet a memóriánkra és a hangulatunkra is, illetve a stressz kialakulásának kockázatát is megnövelheti, de még a fájdalmunkat is felerősíti, amennyiben nem alszunk eleget.

Ha nem tudunk elaludni, akkor sokat segíthet lefekvés előtt a mélylégzéstechnika, de az illóolajos, nyugtató forró fürdő is hasznunkra lehet a gyors és pihentető alvás elérése érdekében.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vörösbor jó hatásairól
  2021-05-26 21:48:11, szerda
 
  Az idősebb emberek körében még élt az a mondás, hogy a vörösbor vagy bármilyen más alkohol kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben ,,méreg". Ez az elképzelés ma sincs másként, hiszen a vörösborral kapcsolatban is úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással van a szervezetünkre, hiszen jót tesz a szív és az érrendszer egészségének.

A vörösborral kapcsolatban is sok kutatást végeztek. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét. Tanulmányok arról számolnak be, hogy a vörösbor meglehetősen gazdag antioxidánsokban, melyek nagyfokú gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek és segíthetnek csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Ilyen szív- és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a szívroham vagy éppen a magas vérnyomás.

Természetesen a vizsgálatok a vörösbornak nemcsak a szívünkre és az érrendszerre gyakorolt előnyeit állapították meg, hanem más egészségügyi előnyökről is beszámoltak. Megállapításra került, hogy a vörösbor mértékkel fogyasztva a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Nem véletlen, hiszen egy resveratrol nevű antioxidánsban is rendkívül gazdag, amely javítja az inzulinérzékenységet, ez pedig megóvhat bennünket nemcsak a cukorbetegségtől, hanem a szövődményeitől is.

A vörösborban nagy mennyiségben megtalálható a rákellenes hatással rendelkező resveratrol, így ez a finom nedü hozzájárulhat sokféle rákos betegség megelőzéséhez. A napi 250 ml vörösbor fogyasztása nagyfokú védelmet jelenthet a vastagbélrák kialakulása ellen. A kutatók úgy vélik, hogy már csak azért sem érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztani, hiszen a mértékletes és a rendszeres vörösborfogyasztás az, ami védelmet jelenthet, viszont a nagy mennyiségben fogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A vörösbor mértékletes és rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kognitív képességek tartós elvesztésének megakadályozásához is. A resveratrol ugyanis segíthet megelőzni a korral járó agyi degenerációt, ami egyértelműen oka lehet a demencia kialakulásának.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet megakadályozni a depresszió kialakulását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2021.04 2021. Május 2021.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 272 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4040
  • e Hét: 20707
  • e Hónap: 52193
  • e Év: 256894
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.