Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Bélegészség és immunrendszeri támogatás savanyú káposztával
  2022-09-06 23:20:10, kedd
 
 



A magyar emberek egyik kedvenc tápláléka a káposzta. Sokféle formában fogyasztjuk. Nagyon sokan kedvelik a savanyú káposztát, mivel nagyon finom, egészséges és sokféle étellel párosítható. Az egyik legjobb táplálék lehet, amit rendszeresen fogyasztunk, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Ez a vitamin egy remek antioxidánsbomba, amely sokféle módon védelmezi a szervezetet a különféle kórokozóktól és betegségektől. Mutatjuk is, melyek ezek, illetve a savanyú káposzta előnyeiről is szó esik cikkünkben.

A savanyú káposzta nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, rostot és probiotikumot tartalmaz. A savanyú káposzta nem más, mint az erjesztett káposzta. Az erjedés egy olyan folyamat, amikor is probiotikumok, azaz jótékony baktériumok termelődnek, és tulajdonképpen ezek a jótékony baktériumok biztosítják a savanyú káposzta egészségre gyakorolt előnyeit. Emellett a savanyú káposzta nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, K-vitamint, foszfort, káliumot és kalciumot is.

A savanyú káposztában található jótékony probiotikumoknak nagyon jó hatása van az emésztési folyamatokra, hiszen táplálják a bélben élő úgynevezett jó baktériumokat és segítenek a gyulladás elleni küzdelemben is.

A probiotikumok rendszeres fogyasztása olyan emésztési tünetek ellen nagyon hatásos, mint a székrekedés, a puffadás, a fokozott bélgázképződés, a hasmenés. Éppen ezért a savanyú káposzta rendszeres fogyasztása azok számára is nagyon hasznos lehet, akik Crohn-betegségben vagy Colitis ulcerosa nevű betegségben szenvednek.

A jó bélbaktériumoknak, azaz a probiotikumoknak nem pusztán az emésztés egészségének fenntartásában van nagy szerepük, hanem az optimális egészség fenntartásában is. Rendszeresen fogyasztva a savanyú káposzta vagy más probiotikus táplálék jelentősen képes lecsökkenteni a demencia vagy az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatait.

A savanyú káposzta nemcsak jótékony probiotikumokat, hanem olyan enzimeket is nagy mennyiségben tartalmaz, amelyek segítséget jelentenek a szervezetnek a táplálék lebontásában és azok felszívódásában, hasznosulásában.

Immunrendszerünk jelentős hányada a bélrendszerben található. A savanyú káposzta segítséget jelent az egészséges emésztés és bélrendszer fenntartásában, rendszeres fogyasztásával nem alakul ki szivárgóbél-szindróma, amely hatására toxinok jutnak a szervezetbe és így nem tud megfelelő immunválasz kialakulni. Ezek a jótékony baktériumok a természetes antitesttermelést is megtámogatják és így csökkentik a fertőzések kialakulásának kockázatát.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Top 3 adaptogén gyógynövény a stressz leküzdésére
  2022-09-06 23:14:13, kedd
 
  Manapság akárkit is kérdezünk meg, mindenki arra panaszkodik, hogy nincs elegendő ideje, hiszen folyton rohannak és sietnek valahová. A stressz végérvényesen bekúszott az életünkbe, ami nemcsak fizikai, hanem lelki betegséget is okozhat.

Az adaptogén gyógynövények részt vesznek az anyagcsere szabályozásában, de emellett a stressz csökkentésében is aktív szerepet játszanak. Segítenek megküzdeni a stresszel és még a teljesítményt is megnövelik. Emellett csökkentik a fáradtságot, javítják a mentális funkciókat, jobb alvást biztosítanak, de a hangulat fokozásában is kiemelkedő szerepet töltenek be, sőt a fertőzésekkel szembeni ellenállást is megnövelik.

Sokféle adaptogén gyógynövény létezik. Az egyik közülük az ashwagandha, mely valójában egy örökzöld cserje, legfőképpen Indiában őshonos. A helyiek fiatalító gyógynövényként ismerik, ezért nagyon kedvelik és rendszeresen fogyasztják is.

Az ashwagandha nagyon hatékony a stresszel szemben, illetve hozzájárul a jó egészséghez. Indiában úgy tartják, ha valaki rendszeresen fogyasztja, akkor hosszú ideig fog élni. A gyógynövény ugyanis lassítja az öregedési folyamatokat és szinte újjáéleszti az egész testet, amely nemcsak lelkileg, de testileg is megfiatalodhat. Mindemellett fokozza az ellenálló képességet, és még a libidóra is pozitív hatást gyakorol. Az ashwagandha növeli az izomerőt, az izomtömeget és fokozza az állóképességet.

A másik adaptogén gyógynövény az aranygyökér, melyet hazánkban is egyre többen használnak, hiszen nagyon hatékony a stressz oldásában, érezhetően javítja a hangulatot és enyhíti a fáradtságot is. Emellett kiemelkedő szerepe van a koncentráció javításában, és még a memóriafunkciók is sokkal jobbak lesznek, amennyiben rendszeresen fogyasztjuk. A gyógynövény a mentális és a fizikai teljesítmény növelésében is aktívan részt vesz, illetve segíti az alvást és csökkenti a fáradékonyságot.

A harmadik gyógynövény jobban ismert hazánkban, hiszen a ginszeng pozitív hatásai egyre szélesebb körben válnak közkedveltté a világon. Az ázsiai ginszeng az egyik legstimulálóbb adaptogén gyógynövény, fokozza a fizikai teljesítőképességet, de nagyon előnyös lehet testi és mentális kimerülés, fáradtság esetén is, sőt még a szexuális funkciót is javíthatja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A flavonoidok gyógyhatásairól
  2022-09-06 23:04:13, kedd
 
 



Bizonyára sokan hallottak már a flavonoidokról. Ezek olyan növényi vegyületek, amelyek a legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók. Voltaképpen növényi pigmentek is, de az egyik remek tulajdonságuk az, hogy antioxidáns hatással rendelkeznek, amelyek nemcsak a szabad gyökök káros hatásaitól védhetnek meg bennünket, hanem nagyon sok egészségügyi előnnyel is bírnak. A cikkből kiderül, hogy melyek azok a flavonoidokban gazdag táplálékok, amiket érdemes rendszeresen fogyasztani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egészséges táplálkozás fontosságát. Minél változatosabban étkezünk, annál több egészséges növényi vegyületeteket, például flavonoidokat viszünk be a szervezetünkbe. Leginkább a brokkoli, a kelkáposzta, a vízitorma, a cseresznye, a szeder, a hagyma, a gránátalma, a spenót, a szőlő, az étcsokoládé és a zöld tea tartalmaz nagy mennyiségben flavonoidokat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása már csak azért is nagyon egészséges, mivel sok betegségtől óvhat meg bennünket. Lássuk is, hogy miért is olyan egészségesek a flavonoidok.

A szív- és érrendszeri problémák oxidatív stressz és gyulladás következtében jönnek létre, azonban a flavonoidok mint antioxidánsok segítenek kiküszöbölni mind a gyulladást, mind a szabad gyökök sejtkárosító hatásait. Mivel ezek a vegyületek az LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is aktívan részt vesznek, így szerepük lehet az érelmeszesedés megelőzésében.

Ilyen flavonoid például a rutin és a heszperidin is, amelyek az erek falát erősítik, így segítenek megelőzni az érproblémákat. A flavonoidokban gazdag gyógynövények, mint például a fekete bors, a fokhagyma, az oregánó, a rozmaring és a gyömbér jelentősen hozzájárulnak az érrendszer egészséges működéséhez. Számos flavonoidról, mint a kvercetinről és a rutinról megállapították, hogy segítenek megakadályozni a vérlemezkék összecsapódását, amelynek köszönhetőn jelentősen javulhat az erek átjárhatósága.

A flavonoidok aktívan részt vesznek a sejtciklusok szabályozásában is. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk, lényeges, hogy ezek a sejtciklusok egyensúlyban maradjanak, ebben segítenek ezek a vegyületek.

A flavonoidok rendszeres fogyasztásával bizonyos krónikus neurodegeneratív betegségek kialakulása is késleltethető, köztük az életkorral összefüggő demencia és az Alzheimer-kór megjelenése is. Mivel a flavonoidok az agy jobb vérellátását is elősegítik, így a kognitív funkciók javulásában is aktívan részt vesznek.

A flavonoidokról bebizonyosodott, hogy erőteljes gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, mivel meggátolják a gyulladást elősegítő üzenetküldő molekulák képződését. Nemcsak olyan speciális flavonoidok képesek erre, mint a kvercetin, hanem minden olyan flavonoidkivonat, amely gyógynövényből vagy fűszernövényből készült.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Nagymamáink gyógyító levese: csontleves
  2022-09-06 22:47:31, kedd
 
 



Jól tesszük, ha rendszeresen fogyasztunk csontlevest, hiszen az egyik legegészségesebb étel, mivel olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak az egészségünkre nézve. Pozitívan hatnak az immunrendszerre, részt vesznek az egészséges csontozat és ízületek fenntartásában, de még a bőrünk öregedését is késleltethetik, ha rendszeresen kerül belőle a tányérunkba.

Van különbség a csontleves és a húsleves között, hiszen a csontokból sokkal több értékes tápanyag kerül a levesbe. A csontok nagyon sok kollagént tartalmaznak. Sajnos ahogy öregszünk, egyre csökken a szervezetünkben a kollagéntermelés, ezért ezt mindenképpen pótolnunk szükséges. A legeredményesebb ebben az esetben is a természetes forrás, ami nem más, mint egy finoman elkészített csontleves.

A kollagén nemcsak az öregedés jeleit késlelteti, azaz nemcsak a bőrt teszi rugalmassá és csökkenti a ráncok megjelenését, hanem nélkülözhetetlen az ízületek számára is. Kenőanyagként szolgál ugyanis számukra, így sem a porcok, sem az ízületek nem súrlódnak, ami jelentősen lecsökkenti az ízületi betegségek kialakulásának esélyét.

Kollagénre a csontoknak is szüksége van. Ha idősebb korban pótoljuk, akkor a csontjaink erősek maradhatnak, természetesen a megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolnunk kell.

Az elasztinra is szüksége van a bőrünknek. A kollagén jelenléte elősegíti az elasztin képződést is, ami azért hasznos, mert így a bőrünk sokkal rugalmasabb marad, illetve a szem körüli duzzanat is megszűnik, ha elegendő van belőle a szervezetünkben.

A nagymamáink tudták, ha beteg van a családban, csontlevest kell főzni.
Vajon miért?
A csontleves az egyik legjobb módja az immunrendszer megerősítésének, hiszen csökkenti a gyulladást a légzőrendszerben, így felgyorsulnak a gyógyulási folyamatok. Ha rendszeresen fogyasztjuk, csökkenthet az influenza és a nátha kialakulásának kockázata is.
Forrás : Link

A csontleves hatása a gyulladásos bélbetegségre:
Nem véletlen, hogy a csontlevesről ennyi jót írnak, valóban nagyon egészséges és jó szolgálatot tehet, ha az immunrendszer erősítésére van szükségünk. Nem véletlen, hiszen annyi értékes tápanyagot tartalmaz, hogy azok mind az egészségünket szolgálhatják. Lássuk is, hogy miért is fogyasszuk rendszeresen ezt a fantasztikus levest.

A csontleves tele van olyan kollagénnel, amely az emberi bőrben, porcokban és csontokban is megtalálható - ezek biztosítják a szilárdságukat. A kollagénben lévő aminosavak is segítenek ebben, leginkább a glicin és a glutamin.

A csontlevesben található zselatin egy olyan fehérje, amely az emésztőrendszerben a vízhez kötődik, így segítve nemcsak a jobb emésztést, hanem a normál székletürítést is. Ha valaki gyakran szenved székrekedéstől, fogyassza a csontlevest rendszeresen, mert csak hasznára válik. Mivel a zselatin tele van értékes aminosavakkal, így nagyon hasznos lehet azok számára is, akik gyulladásos bélbetegségben szenvednek.

A vékonybélnek nemcsak a tápanyagok normál felszívódásában van nagy szerepe, hanem az immunrendszerünk egészséges működésében is. Manapság egyre több ember szenved az úgynevezett áteresztőbél-szindrómában. Ez azért probléma, mert nemcsak az emésztés nem lesz megfelelő, és nemcsak tápanyagok felszívódásával lehetnek gondok, hanem az immunrendszer is sokkal sérülékenyebb lesz, amely így kisebb hatékonysággal tud megbirkózni a különféle kórokozókkal és fertőzésekkel.

A csontlevesben található aminosavak nagyon hasznosak, különösen a glutaminnak jut nagy szerep, hiszen támogatja a bélgát működését. A glicin pótlása pedig fokozza a bél immunitását, illetve a jó bélbaktériumok elszaporodását.

A csontleves segít megnövelni a szervezetben a glicin és a prolin szintjét, melyek aktívan járulnak hozzá a kollagénképződéshez, ez pedig egyrészt fiatalosabb külsőt kölcsönöz nekünk, másrészt csökkenti a rácok megjelenését.

A kollagén még a fogyást is támogatja, különösen posztmenopauza szakaszába lépő nőknél. A kutatások azt mutatják, hogy elősegíti a zsírégetést és növeli az izomtömeget - ezek együttesen pedig fogyást eredményeznek.

A csontlevesben található glicin elősegíti a mély és pihentető alvást, talán ezért is annyira hasznos ez a leves, ha náthásak vagy influenzásak vagyunk.
Forrás : Link

 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Immunitás növelése természetes módszerekkel
  2022-09-06 22:40:13, kedd
 
  Immunitás növelése természetes módszerekkel - fokhagyma, csontleves, C-vitamin

Lassan közeledik a hideg évszak, amely alkalmas arra és lehetőséget is ad a ,,rövidebb napjaival", hogy többet aludjunk. Ezzel, azaz a minőségi alvással tehetjük a legtöbbet az immunrendszer egészségéért. A napi 7-8 óra alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az immunfunkciók megfelelően működjenek, persze más módon is megtámogathatjuk az immunrendszerünket. Mutatjuk is, hogyan.

Ha csak tehetjük, főzzünk minél több csontlevest. A csontleves rengeteg könnyen emészthető tápanyagot biztosít, amely elősegíti a gyógyulást. Ezen kívül gyulladáscsökkentő és bélgyógyító fehérjékben egyaránt bővelkedik. Egészséges zsírokat is kínál, illetve olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek az immunitás építőkövei.

Az immunrendszert erősíthetjük meg, ha a napjainkat egy pohár citromos meleg vízzel indítjuk. A meleg citromos víz nemcsak lúgosítja a testünket, hanem a méreganyagoktól is megtisztítja. Ezen kívül a citrom antioxidáns C-vitaminban is gazdag, amely elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

Fogyasszunk rendszeresen gyömbért, mivel elősegíti a test méregtelenítését, illetve gyulladáscsökkentő és immunitásfokozó hatásokkal is rendelkezik.

Pótoljuk a D-vitamint, hiszen ez a vitamin segít a fertőzéseket és betegségeket okozó kórokozókkal, azaz baktériumokkal, vírusokkal és gombákkal megküzdeni. A D-vitamin hiánya különösen kritikus a téli hónapokban. Mielőtt pótoljuk ezt a vitamint, laborvizsgálattal győződjünk meg a vitamin szintjéről a szervezetünkben.

A C-vitamin is elengedhetetlen az erős immunitáshoz. A legjobb, ha mindennap beépítjük ezt a vitamint az étrendünkbe, hiszen mindenképpen hozzájárul az optimális egészséghez és annak fenntartásához.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása is nagyon hasznos lehet a hideg hónapokban.
Miért?
Ennek a gyógynövénynek kiemelkedő az antimikrobiális, a vírusellenes, a baktériumölő és a gombaellenes hatása, amely hatásokra szintén nagy szükségünk van ebben az időszakban.

A nyers foghagyma rendszeres fogyasztása még a megfázás legmakacsabb tünetei ellen is nagyon hatásos lehet. Megfázás és influenza esetén nyálkaoldó és köptető hatása az, ami a gyorsabb gyógyulást biztosítja.

A fokhagyma és a C-vitamin mellett ne feledkezzünk meg a szelénről és a cinkről sem, hiszen mindkettőnek kiemelkedő szerepe van az immunitás fokozásában.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7499
  • e Hét: 24166
  • e Hónap: 55652
  • e Év: 260353
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.