Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Gyógynövények, amelyek gyulladást csökkentenek
  2022-09-07 23:11:12, szerda
 
  Sok gyógynövény képes a gyulladás csökkentésére. Minimális gyulladás a szervezetben nem okoz problémát, hiszen azért alakul ki a szervezetben, hogy harcoljon a fertőzésekkel szemben. Azonban a gyulladás krónikussá is válhat, amely szöveti és sejtkárosodást is okozhat, illetve negatív hatással lehet egyes szervek működésére. Nagyon sokféle gyógyszer áll rendelkezésére a gyulladás eredményes csökkentésére, de ezek annyiféle mellékhatással rendelkeznek, hogy hosszú távon veszélyes lehet azok használata. Azonban a természetben sok olyan gyógynövény található meg, amelyek a segítségünkre lehetnek a gyulladás csökkentésében, illetve annak megszüntetésében.

Az egyik ilyen gyulladáscsökkentő gyógynövény a kurkuma. A kurkuma kurkumint tartalmaz, amelyről már számtalan kutatás bebizonyította, hogy eredményesen képes a gyulladást lecsökkenteni. A kurkuma az ízületi gyulladásnál bizonyult a legeredményesebbnek.

Hogyan segít a kurkumin a gyulladás csökkentésében? Úgy, hogy csökkenti az úgynevezett citokinek termelődését, amelyek gyulladást generálnak az emberi szervezetben.

A gyömbér egy trópusi növény, amely szintén nagyon hatásos a gyulladás csökkentésében. A gyömbér is csökkenteni tudja a citokinek termelődését, így csökkentve a gyulladást. A gyömbér nagyon hatásosnak bizonyult például az ízületi gyulladás enyhítésében és természetesen a fájdalom csökkentésében is kiemelkedő szerepet játszik.

A zöld teáról már több kutatás is bebizonyította, hogy eredményesen segíti elő a fogyást, de még a gyulladást is eredményesen csökkenteni tudja. A zöld teáról az bizonyosodott be, hogy megzavarhatja például az ízületi gyulladás esetében azokat a folyamatokat, amelyek gyulladást generálnak. Más kutatók arról számoltak be, hogy a zöld tea hatásos lehet olyan embereknél, akik valamilyen anyagcsere-betegségben szenvednek.

Milyen gyógynövények képesek még a gyulladás csökkentésére?
Például a kakukkfű, a tömjén, a fűzfakéreg, illetve a szőlőben fellelhető rezveratrol is rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással.

Természetesen a gyógynövényekkel is óvatosan szabad bánni, azonban ezek nem rendelkeznek olyan káros mellékhatásokkal, mint egyes gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Azonban a gyógynövények is kölcsönhatásba kerülhetnek egyes gyógyszerekkel, ezért ha valamilyen gyógyszert szed, feltétlenül kérdezze ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyógynövények mint a pikkelysömör gyógyítói
  2022-09-07 23:08:31, szerda
 
  Az emberek évszázadok óta használnak gyógynövényeket. Azonban a pikkelysömörre még csak néhány éve kezdték el ezeket a csodanövényeket használni, amelyek nagyon sokat segíthetnek a tünetek csökkentésében és megszüntetésében. Ezek a gyógynövények elsősorban a gyulladás csökkentésében játszanak kiemelkedő szerepet.

A közönséges mahónia nagyon hasznos lehet a gyulladásos állapotok, így a pikkelysömör kezelésében. Ez a gyógynövény berberint tartalmaz, amely segít elnyomni a gyulladást, a pikkelysömör legfőbb okozóját. A növénynek antiprolioferatív hatása van, ami azt jelenti, hogy lassítja a bőrsejtek növekedését, ami nagyon kedvező pikkelysömör esetében.

Az Indigo naturalist - egy hagyományos kínai gyógynövényt - szintén eredményesen lehet használni bőrbetegségek, így pikkelysömör kezelésére is.

Ma már nagyon sok krém tartalmaz Aloe verát. Talán nem véletlenül, mivel a gyógynövény antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Ezek a hatások segíthetnek megnyugtatni a bőrt és eredményesen harcolnak a baktériumokkal szemben, amelyek a fertőzéseket okozzák.

Természetesen más gyógynövények is segíthetnek a betegség tüneteinek enyhítésében. Ilyen például a neemolaj, a kurkuma vagy a kapszaicin. Az édesgyökér-kivonat és a gyermekláncfűtea is hasznos lehet a tünetek enyhítésében.

A kurkumában található kurkumin gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek hatékonyan kezelik a pikkelysömört.

A chilipaprika hatóanyaga a kapszaicin. Bár igaz, hogy nagyon csípős, azonban kutatások igazolják, hogy a középsúlyos és a súlyos pikkelysömör tüneteit is képes minimalizálni.

Az egyik legjobb májméregtelenítő gyógynövény a máriatövis. Ez a gyógynövény javítani tudja a májfunkciót azáltal, hogy javítja a májsejtek azon képességét, amely szinte kisöpri a méreganyagokat a vérből.

A körömvirág gátolja a gyulladást okozó enzimek termelődését és csökkenti a gyulladásos markereket, márpedig az ekcéma és a pikkelysömör kialakulásában nagy szerepe van a szervezeti gyulladásnak. A körömvirágot lehet fogyasztani tea formájában, de a bőrre is használhatjuk pakolás és krém formájában, így közvetlenül fejti ki gyulladáscsökkentő hatását, amellett ez a gyógynövény sebgyógyító és tápláló hatással is rendelkezik. A körömvirág hatására a bőr gyorsabban regenerálódik és gyógyul.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A pikkelysömör természetes ellenszerei
  2022-09-07 23:06:22, szerda
 
  A pikkelysömör valójában egy autoimmun állapot, amely elsősorban a bőr egészségére van kihatással. Ez az immunprobléma magával hozza, hogy felgyorsul a bőrsejtek életciklusa, felhalmozódnak a bőr felszínén, ami miatt száraz, pikkelyes bőrréteget alakul ki.

A pikkelysömör hátterében sok minden állhat. Például a genetika, az érzelmi stressz vagy trauma, az szivárgóbél-szindróma, az immunrendszer diszfunkciója, illetve fertőzések. Kialakulásában a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, valamint a tápanyaghiány is szerepet játszhat, mint például a szelén, az A-, a D- és az E-vitamin hiánya. De az sem kizárható, hogy a pikkelysömör vírusfertőzés következtében alakul ki.

Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, de a tünetei nagyon szépen kordában tarthatók. A gyulladás csökkentésében a gluténmentes táplálékok nagyon sokat segíthetnek. Előnyös lehet a friss zöldségek, gyümölcsök, a sovány fehérje, mint például a halak rendszeres fogyasztása is.

Amennyiben a szivárgóbél-szindróma okozza a pikkelysömört, akkor a gyulladáscsökkentő étrend követése is sokat segíthet a probléma megszüntetésében. Emellett előnyös lehet egy ételintolerancia vizsgálat is.

Léteznek olyan speciális gyógynövények és tápanyagok, amelyek szintén könnyíthetnek a tüneteken, de a megelőzésében is szerepet játszhatnak. Az egyik ilyen tápanyag a D-vitamin, amely csökkenti a gyulladást és megakadályozza az autoimmun folyamatok kialakulását.

A kurkuma - pontosabban a bioaktív hatóanyaga, a kurkumin - is sokat segíthet a pikkelysömör kiváltásában szerepet játszó gyulladás csökkentésében. A boswellia egy híres gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely szintén hasznos lehet azok számára, akik ebben a betegségben szenvednek. A gyulladás elleni szisztémás védelem kialakításában szerepet játszanak még az omega-3 esszenciális zsírsavak is.

Mit tehetünk még?
A rendszeres tisztálkodás jelentőségét nem kell hangsúlyozni. Kúraszerűen természetes módszereket is alkalmazhatunk, például adhatunk a fürdővizünkhöz Epsom-sót, fürdőolajat vagy holt-tengeri sót.

A forró vizet és a szappant azonban kerüljük, mivel súlyosbíthatják a tüneteket. Fürdés után pedig még a nedves bőrt kenjük be speciális pikkelysömör gyógyítására alkalmas kenőcsökkel, krémekkel.

Mivel a stressz miatt is fellángolhatnak a pikkelysömör tünetei, így nagyon fontos, hogy csökkentsük a stresszt az életünkben. Megfelelő módszerek lehetnek erre: a különféle testmozgások, olvasás vagy zenehallgatás, illetve bármilyen tevékenység, ami kikapcsol bennünket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A korpásodás természetes ellenszerei
  2022-09-07 23:02:50, szerda
 
  A korpásodás a fejbőr betegsége, amely nemcsak a fejbőr viszketését, hanem annak hámlását is okozhatja. A korpásodának több oka is lehet. Ilyen a szeborreás dermatitis, a száraz fejbőr, allergiás reakciók különféle kozmetikai készítményekre, ekcéma vagy pikkelysömör megjelenése a fejbőrön, egy gomba elszaporodása, de a túlzásba vitt diéta is okozhatja.

Ma már nagyon sokféle természetes módszer van a korpásodás csökkentésére és megszüntetésére. Az egyik ilyen a teafaolaj. A teafaolajat már a régebbi korokban is sokféle betegség kezelésére alkalmazták, például lábgombásodást is kezeltek a segítségével. A teafaolaj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely erős antimikrobiális hatással rendelkezik. Azért olyan hatásos a teafaolaj a korpásodás megszüntetésében, mert hatékonyan szünteti meg mind a bakteriális, mind a gombás fertőzést.

A tefaolajat soha nem szabad önmagában használni a fejbőrön, mivel irritációt okozhat, hanem csak néhány cseppet kell a samponba csepegtetni és ilyen módon hajat mosni.

A citromfűolaj nagyon hatékony lehet emésztési problémák kezelésében, de jó lehet magas vérnyomásra és a stressz csökkentésére is. A citromfűolaj antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, éppen ezért segíthet a korpásodás megszüntetésében. A citromfűolajat más hordozóolajjal kell a fejbőrbe masszírozni, de úgyis nagyon hatásos, ha samponba csepegtetünk belőle.

Az Aloe vera levele olyan bioaktív vegyületeket tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek, így ezek a vegyületek is segíthetnek a korpásodás megszüntetésében. Az Aloe vera gél segíthet megtartani a fejbőr nedvességtartalmát és a sebgyógyulást is elősegíti. Mivel kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így eredményesen szünteti meg a korpásodással együtt járó viszketést is. Az Aloe vera gél gombaellenes és baktériumellenes hatással is rendelkezik.

Az omega-3 zsírsav csökkenti a vérnyomást, növeli a HDL-koleszterin szintjét és támogatja az egészséges szívműködést, a megfelelő keringést. Ha nem viszünk be elegendő omega-3 zsírsavat a szervezetünkbe, úgy olyan tünetekkel kell számolnunk, mint száraz fejbőr, korpásodás vagy töredezett körmök. Az omega-3 zsírsav szabályozza az olajtermelést, szabályozza a gyulladást és az öregedési jeleket is csökkenti. Omega-3 zsírsavban gazdag táplálékok: lazac, makréla, magvak és diófélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
A krónikus gyulladás természetes ellenszerei
  2022-09-07 23:00:02, szerda
 
  A krónikus gyulladás nagyon veszélyes, hiszen hosszabb távon nagyon sokféle betegség okozója lehet. Korábbi cikkünkben olvashattak arról, hogy milyen tényezők játszanak kiemelkedő szerepet a krónikus gyulladás és a krónikus betegségek kialakulásában. Most lássuk, hogy milyen természetes gyógymódok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és annak semlegesítésében.

A kurkuma
A kurkumában van egy gyulladáscsökkentő vegyület, amelynek kurkumin a neve. Ez a bioaktív, gyulladáscsökkentő vegyület az egyik legkiemelkedőbb hatóanyaga a gyógynövénynek. A kurkumin meggátolja a gyulladásos sejtek és fehérjék termelődését. A kurkumin olyan gyulladásos állapotok esetén segíthet, mint ízületi gyulladás, műtét után jelentkező gyulladás, hasnyálmirigy-gyulladás és rákos megbetegedés. A kurkumin sokat segíthet irritábilisbél-szindróma (IBS) és gyulladásos bélbetegség (IBD) esetén.

A kurkumin emellett erős fájdalomcsökkentő hatással is rendelkezik. A kurkumin felszívódását a fekete bors segíti elő leginkább.

A gyömbér mint gyulladáscsökkentő
A gyömbér nemcsak gyulladáscsökkentő, de fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. A gyömbér gyógyító tulajdonságait a benne található antioxidáns vegyületnek, a gingerolnak köszönheti. Kutatások igazolják, hogy a gyömbér nagyon hatásosan csillapítja a gyulladást rákos megbetegedések, Alzheimer-kór, Crohn-betegség és cukorbetegség esetén.

Boswellia
A boswellia vagy más néven indiai tömjén is sokat segíthet a gyulladás megszüntetésében, csökkentésében. Az indiai tömjént lehet használni ízületi gyulladás, hörghurut és szívbetegség esetén is. A tömjén erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

A boswellia olyan savakat tartalmaz, amelyek ellenőrzésük alatt tartják a gyulladást keltő citokineket. Tudományos kutatások szerint a boswellia megakadályozza az emlő rákos sejtjeinek növekedését, illetve a hasnyálmirigytumor növekedését is gátolja. A boswellia segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében is.

Stephania tetrandra
Ez az érdekes nevű gyógynövény Kínában őshonos. Ezt a gyógynövényt használják hörghurut esetén, de asztma, emésztési zavarok és fejfájás kezelésére is alkalmazzák.

A gyógynövény gyökere erős gyulladáscsökkentő hatássokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény is csökkenti a gyulladást generáló citokinek termelődését. Mindemellett a rákos sejtek elszaporodását és a tumor növekedését is megakadályozza.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
gyulladáscsökkentés,krónikus betegségek ellen
  2022-09-07 22:57:48, szerda
 
 



Segít a gyulladás csökkentésében és a krónikus betegségek megelőzésében - olívaolaj

Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat, az egészségre gyakorolt pozitív hatásait többek között ennek is köszönheti. Ez az olaj E-vitaminban is bővelkedik, ami nem más, mint egy antioxidáns vitamin. Nagyon lényeges a bőr számára, hiszen nemcsak gyulladást csökkent, hanem lassítja a bőrben zajló öregedési folyamatokat is.

Milyen hatásai vannak még az olívaolajnak, miért fogyasszuk rendszeresen?

Az olívaolaj a mediterrán étrend egyik kulcsfontosságú tápláléka. Nagyon sok kutatást végeztek vele kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy hasznos a szív egészségére nézve, ugyanis nagy szerepe van a magas vérnyomás, illetve a koleszterinszint csökkentésében. Ha mindkét érték csökken, akkor jelentősen mérséklődhet a szívbetegségek kialakulásának esélye.

Az olívaolaj egyszeresen telítetlen zsírsavakban is gazdag, amely nemcsak a szívbetegségek, hanem a stroke kialakulásának esélyét is csökkenti.

A gyulladás az egyik fő mozgatórugója a krónikus betegségek kialakulásának, ide értve az Alzheimer-kórt vagy a 2-es típusú cukorbetegséget. Az olívaolaj olajsavat is tartalmaz, amely remek antioxidánsnak számít és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik. A szervezetben csökkenti a gyulladási markerek számát és ezzel együtt a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát is mérsékli.

Polifenolokban is gazdag az olívaolaj, amely vegyületek természetes gyulladáscsökkentőként működnek, ami nagyon hatékony lehet az ízületi gyulladásban szenvedő emberek tüneteinek csökkentésében.

Az egészséges étrend csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét. Az egészséges táplálkozás szerves részét képezik a gyümölcsök, a zöldségek, a halak - természetesen az olívaolaj is.

Egy tanulmányba idős embereket vontak be, akik 3 hónapon keresztül minden egyes nap olívaolajos kiegészítést és dióféléket kaptak. A vizsgálat végeztével megállapítást nyert, hogy az olívaolaj csökkenti a kognitív funkciók romlásának esélyét, illetve a demencia és az Alzheimer-kór kialakulását is.

A kutatások azt mutatják, hogy a polifenolokban gazdag olívaolaj nagyon hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegség és egyes daganatos betegségek megelőzésében. A kutatások még zajlanak ezzel kapcsolatban, de az eddigi eredmények ígéretesnek bizonyulnak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az alfa-liponsav sikeres harca a krónikus betegségek ellen
  2022-09-07 22:53:10, szerda
 
  Az alfa-liponsavat a szervezet termeli és az energiatermelésben társfaktorként működik, gyakran alkalmazzák krónikus betegségek leküzdésére. Sokan nem is ismerik az alfa-liponsavat, kivételt képeznek ez alól azok az emberek, akik perifériás neuropátiára, inzulinrezisztenciára - prediabéteszre - vagy májfunkciók javítására használják.

Úgy tűnik, hogy az alfa-liponsav megakadályoz bizonyos sejtkárosodást a szervezetben, segít visszaállítani a vitaminszinteket, például az E- és a C-vitamin szintjét. Bizonyíték van arra is, hogy az alfa-liponsav javíthatja a neuronok működését és vezetését cukorbetegségben szenvedő egyénekben.

Az alfa-lipoinsavat arra is lehet használni, hogy lebontsa a szénhidrátokat és energiát termeljen a test többi szerve számára.

Az alfa-liponsav antioxidánsként működik, ami azt jelenti, hogy védelmet nyújt az agynak károsodás és sérülés esetén. Az antioxidánsok hatásosak lehetnek bizonyos májbetegségek esetén is.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsavat tartalmazó krémek hatásosak lehetnek a korai ráncosodás és a napégés okozta bőrsérülések ellen. Ezek a krémek a bőr rugalmasságát biztosítják és csökkentik a ráncok megjelenését.

Az alfa-liponsav alkalmazása javítja a vércukorszintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél. Vannak azonban ellentmondó bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy nem befolyásolja a vércukorszintet.

Az alfa-liponsav csökkentheti és meg is szüntetheti a diabéteszes idegfájdalmat, de jó hatással van a szintén cukorbetegségben szenvedőknél a zsibbadásra és az égő fájdalomra. Ahhoz, hogy a tünetek javuljanak, legalább 4-5 hetes kezelésre van szükség.

A kutatások azt mutatják, hogy az alfa-liponsav több hónapon keresztül történő alkalmazása testsúlycsökkentő hatással bír túlsúlyos embereknél.

Egy 2018-as elemzés szerint az alfa-liponsav jelentősen csökkentette a C-reaktív (CRP) szintjét. A CRP egy olyan gyulladásos marker, amely krónikus gyulladást jelezhet. A krónikus gyulladás vezethet cukorbetegséghez és akár rákos megbetegedéshez is.

Bizonyos kutatások szerint az alfa-liponsav olyan erős antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt. Az oxidatív stressz a szívbetegségek egyik fő oka.

Az alfa-liponsav csökkentheti a rossz koleszterin szintjét, ami a szívbetegség másik kockázati tényezője.

Az oxidatív stressz a szívbetegségek kialakulásában játszott szerepe mellett fontos tényező az agy egészségi állapotában és a memóriavesztésben is.
Forrás : Link

Megjegyzés : alfa-liponsav tartalmú ételek : máj, vörös-húsok, brokkoli, kisebb mennyiségben burgonya, kelbimbó ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Rontás ellen: erdei szélfű
  2022-09-07 22:44:40, szerda
 
 



A középkorban az erdei szélfű fogyasztását javasolták azoknak az asszonyoknak, akik csak és kizárólag fiúutódot kívántak a világra hozni. De nemcsak ebben az esetben használták ezt a gyógynövényt az emberek, hanem akkor is, ha rontástól tartottak, mert ezt a növényt maguknál hordva úgy gondolták, hogy védelmet élvezhetnek bármiféle rontással szemben.

A növénynek vastag szára van, amely nem ágazik el. A levelei nagyok, tojás alakúak, a végükön hegyesek. A felső levelek hónaljában nyílnak a porzós fürtvirágzatai. Az évelő növény elérheti a harminc centiméteres magasságot, és csupán két hónapig, áprilisban és májusban virágzik.

A kutyatejfélék családjába tartozó növény Ázsiában és Európában is honos. Legfőképpen a bükkösöket és a sziklás erdőket kedveli. Az erdei szélfű tudományos neve Mercurialis perennis. Merkúr istenről kapta ez a növény nevét, aki a leírások alapján úgy gondolta, hogy ez a növény gyógyító erővel bír.

Igaz, hogy régebben használták az erdei szélfüvet reumás panaszok csökkentésére és menstruációs gondok enyhítésére, de ma már úgy vélik, hogy ez a gyógynövény mérgező, így nem ajánlják a használatát.

Az eredi szélfű mellett az egynyári szélfű (Mercurialis annua) is ismeretes, amit sokan csak szélfűnek ismernek. Ez a növény a kutyatejfélék családjába tartozik. Ezt az egynyári, kopasz növényt megtalálhatjuk kertekben, erdőkben, és parlagokon. Szára akár a harminc centiméteres magasságot is elérheti. A növénynek elágazó virágzata van. Levelei átellenesen állnak és tojásdad formát öltenek. A virágok nagyon aprók, csomókban állnak és érdekes, mert zöld színűek.

Az egynyári szélfű sokféle hatóanyagot tartalmaz. A növényben megtalálható a szaponin, a keserűanyag, a glikozidát, az illóolaj, a metilamin, a trimetilamin, de kolinszerű anyagok is vannak benne. Ezt a növényt sem javasolják a hozzáértő szakemberek emberi használatra, viszont az állatgyógyászat már régebb óta alkalmazza hashajtásra, illetve a növény vizelethajtó hatással is rendelkezik. A növénynek a föld feletti részeit gyűjtik, de csak és kizárólag virágzáskor.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
A bazsalikom előnyei – zsíros arcbőrre is kiváló
  2022-09-07 22:16:45, szerda
 
 



A bazsalikomot nagyon sokan kedvelik, még többen vannak azok, akik rendszeresen fogyasztják is salátákban és főételekben, illetve az emberek egy része gyakran készít ebből a gyógynövényből különféle turmixitalt is. Az egyik legősibb gyógynövénye az emberiségnek a bazsalikom, igaz hazánkban csak néhány évtizede örvend nagy népszerűségnek.

A bazsalikom illata és íze a gyógynövényben található illóolajok koncentrációjától függően változik. Egy olyan kulináris gyógynövényről van szó, amely rengeteg egészségügyi előnnyel is rendelkezik.

A bazsalikom jó hatással van az emésztőrendszerre és az idegrendszerre egyaránt, de alkalmazhatjuk fejfájásra és álmatlanságra is. A levelekben található eugenol kiemelkedő gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. A bazsalikomnak köszönhetően a szervezet pH-szintje is sikeresen áll helyre.

A bazsalikomnak, pontosabban az erős gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően sokféle betegség és egészségügyi probléma esetén lehet a segítségünkre. A benne található illóolajok, beleértve az eugenol, a citronellol, a linalool nevű hatóanyagokat, gátolják azon enzimek elszaporodást a szervezetben, amelyek gyulladást keltenek, ezzel is csökkentve a szívbetegségek, az ízületi gyulladás és a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának az esélyét.

A kulináris gyógynövény számos természetes antioxidánst is tartalmaz, ezek pedig nagy segítséget jelentenek, hiszen védik a testünket esetlegesen károsító szabad gyökök negatív hatásai ellen. A szabad gyökök azért is olyan veszélyesek, mivel oxidatív stresszt okoznak, amelyek pedig különféle, akár krónikus betegségeket idéznek elő. A bazsalikom antioxidánsai azonban semlegesíteni tudják ezeket a káros hatású szabad gyököket.

A bazsalikomolaj kiváló bőrtisztító hatásokkal rendelkezik, különösen a zsíros bőrrel rendelkezők számára lehet hasznos a rendszeres használata. Segít eltávolítani a bőrről a szennyeződéseket, amelyek eltömítik a pórusokat. Egy nagyszerű arctisztítót is készíthetünk bazsalikomlevelek hozzáadásával. Pépesítsünk néhány bazsalikomlevelet, majd adjunk hozzá szantálfa-illóolajat és rózsavizet. Hagyjuk a pasztát legalább 20 percig az arcon, majd alaposan mossuk azt le. Ennek az arcmaszknak kiemelkedő az antimikrobiális tulajdonsága, így nagyon hasznos lehet a pattanások kialakulása ellen is.

Mivel a bazsalikom rendszeres fogyasztása csak lassan engedi a véráramba a glükózt, így nagyon hasznos lehet cukorbeteg személyek részére. Nem beszélve arról, hogy a gyógynövény eredményesen csökkenti a trigliceridszintet és a koleszterinszintet is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A modern kor hibája – ülő életmód
  2022-09-07 09:29:32, szerda
 
  Attól, hogy a dohányzás még mindig az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség az alkoholizálás mellett, méltán hívják az ülő életmódot is egy nagyon káros szokásnak, tevékenységnek, majdhogynem olyan veszélyesnek tartják, mint magát a cigarettázást.

A modern kor embere elkényelmesedett. Nagyon sokat ülünk. Ezt tesszük az íróasztalnál, ezt tesszük hétvégén, ha pihenünk, sokat ülünk autóban. Nem lenne ezzel baj, ha mellette sokat mozognánk, de az emberek jelentős hányada még mindig nem építette be a rendszeres testmozgást az életébe, pedig a mozgáshiány az ülő életmóddal kombinálva rendkívül egészségtelen és nemcsak a fizikai, hanem a mentális és a szellemi egészséget is nagymértékben veszélyezteti.

Milyen problémákat okozhat az ülő életmód?
Például szervkárosodást. A szív szenvedi el a legtöbb károsodást a sok ülés miatt. Amikor a test inaktív, akkor csökken a véráramlás és a szív sem működik elég hatékonyan. A sok és hosszú ideig tartó ülés okozhat magas vérnyomást, magas koleszterinszintet és szívbetegséget is. Az alacsony véráramlás pedig problémákat okozhat a test többi részében és az agyban is, például lassabb lesz a gondolkodás.

A folyamatos üléssel kapcsolatban az egyik legnagyobb gond, különösen ha ezt előrehajolva tesszük, hogy egy idő után súlyos hátproblémák alakulhatnak ki. Porckorongsérv és más gerincproblémák is jelentkezhetnek.

Az ember alapvetően úgy van ,,megteremtve", hogy sokat mozogjon, járjon, álljon, sétáljon. Ha sokat ülünk, akkor nemcsak a vérkeringés nem lesz megfelelő, nemcsak a vérrögképződés kockázata növekszik meg, hanem az izmok is elsorvadnak és a csontok is gyengébbé válnak.

Ha a munkánk miatt kényszerülünk az ülő életmódra, akkor is van megoldás. Álljunk fel gyakran, mozgassuk meg a végtagjainkat, szakítsunk időt a testmozgásra. Főleg ha otthon, home office-ban dolgozunk, akkor szánjunk a testmozgásra napi fél-egy órát, hiszen ezzel elkerülhetjük a krónikus betegségeket.

Ha a munkahelyen nem tolerálják a munka megszakítását, akkor is találjunk ki valamit, például jó megoldás, ha sokat lépcsőzünk, ha a munkahelyre is gyalog érkezünk, vagy ha mégis autóval megyünk dolgozni, parkoljunk távolabb a munkahelytől. Amikor megebédeltünk, ne kávézzunk ülve hosszú perceket, hanem sétáljunk egy keveset.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.