Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Táplálékok és italok, amelyek jók a májnak
  2022-09-08 22:57:40, csütörtök
 
  Táplálékok és italok, amelyek jók a májnak - kávé, olívaolaj, céklalé, szőlő, áfonya, grapefruit, zöld tea

A máj számos alapvető feladatot lát el. Részt vesz a fehérjék, a koleszterin és az epe előállításában, illetve tárolja a vitaminokat, ásványi anyagokat és a szénhidrátokat. A májnak kiemelkedő szerepe van a toxinok lebontásában is, legyen akár alkohol, gyógyszer vagy az anyagcsere melléktermékei. Léteznek olyan ételek és italok, amelyek hozzájárulnak a máj egészségének fenntartásához.

A kávé az egyik legjobb ital, amelyet a máj védelmében ihatunk. A kávéfogyasztás növeli a máj antioxidáns szintjét, miközben eredményesen mérsékli az itt kialakuló gyulladást. Mindez pedig csökkenti a májbetegségek, a májrák és a zsírmáj kialakulásának kockázatát.

A zöld tea is nagyon hasznos a máj egészsége szempontjából. A fekete és a zöld tea segíthet javítani a máj enzim működését. A grapefruit antioxidánsai is védelmet jelentenek a májunk számára, hiszen csökkentik az esetlegesen kialakuló gyulladást, ellenben növelik a védőmechanizmusait.

Az áfonya magas antioxidáns-tartalma szintén megvédheti a májat a károsodástól. A benne található antioxidánsok javítják az immunrendszer működését. A szőlő és a szőlőmagkivonat is védheti a májat a károsodástól, ugyanis növeli az antioxidáns-szintet és a gyulladás elleni küzdelemben is nagyon eredményes. A céklalé az oxidatív károsodástól védi meg ezt a szervünket, miközben támogatja a természetes méregtelenítő enzimeket.

A keresztesvirágú zöldségek közé tartozik például a kelbimbó és a brokkoli. Ezek megnövelik a máj természetes méregtelenítő enzimeinek hatásfokát és javítják a vérben jelen levő májenzimek számát.

A dióbevitel is nagyon hasznos, hiszen kiemelkedő az enzimnövelő hatásuk. Minél kevesebb diót és diófélét fogyasztunk, annál nagyobb az esélye a májkárosodásnak.

Az omega-3 zsírsavakban gazdag olajos halak rendszeres fogyasztása számos előnnyel jár a májunk számára, hiszen csökkenthetik a májzsírt és a trigliceridszintet azoknál, akik alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvednek. Az olívaolaj rendszeres fogyasztása is csökkenti a zsír szintjét a májban, emellett fokozza a vér áramlását és javítja a májenzimeket.

Összefoglalva tehát, milyen táplálékokat fogyasszunk rendszeresen? Amelyek csökkentik a májbetegségek kockázatát, antioxidáns és méregtelenítő hatásokkal rendelkeznek, és amelyek védelmet jelentenek a máj számára a káros toxinokkal szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fájdalmat legyőző szupertáplálékok
  2022-09-08 22:55:05, csütörtök
 
  Fájdalmat legyőző szupertáplálékok - fekete áfonya, chili, olívaolaj, tökmag, cseresznye

A modern ember gyakran küzd fájdalommal. Ennek oka többek között az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény ülő életmód. Azonban nagyon sokat tehetünk a már kialakult fájdalom megszüntetéséért és csillapításáért.

Fájdalom esetén az egyik leghatékonyabb táplálék nem más, mint a gyömbér. Ez a gyógynövény ugyanis csillapítja a hányingert és segít a gyomor megnyugtatásában. Nagyszerűen alkalmazható fájdalom esetén is, például nagyon hatékony lehet akkor, ha ízületi gyulladásban szenvedünk, de a menstruációs görcsök esetén is bátran alkalmazhatjuk. A gyömbér annak köszönheti a fájdalomcsillapító hatását, hogy tele van értékes gyulladáscsökkentő vegyülettel.

A fekete áfonyában olyan fitonutriensek találhatók, amelyek nemcsak gyulladást csökkentenek, hanem fájdalmat is csillapítanak. Ezen kívül nagyon sok polifenol antioxidáns is megtalálható benne, melyek szintén hatékonynak bizonyulnak a fájdalom csökkentésében.

A tökmag nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, amely egy nagyszerű ásványi anyag, hiszen kulcsszerepe van a migrén csillapításában és megszüntetésében. De hatékonynak bizonyult a csontritkulás kezelésében, illetve az éjszakai lábgörcsök megelőzésében is. Sok magnéziumot tartalmaznak a sötét zöld leveles zöldségek, a kesudió és a tökmag.

A lazac tele van gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavval, amely jót tesz a szív és az érrendszer egészségének, de segíthet az ízületi gyulladás megelőzésében is. Ez utóbbi kellemetlen tüneteinek enyhítésében a kurkuma is segítségünkre lehet. A jobb felszívódás érdekében legjobb, amit tehetünk, ha fekete borssal kombinálva fogyasztjuk.

A cseresznye nagyon hatékonyan csökkenti az izomfájdalmakat. Ez annak köszönhető, hogy ez a gyümölcs tele van antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyülettel.

Az olívaolaj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely hasonló hatással rendelkezik, mint az ibuprofen. Egy lubricin nevű vegyületet is tartalmaz, amely mintegy kenőanyagként szolgál az ízületek számára, ami meg is akadályozhatja a porcok kopását és a lebomlását.

A chili is rendelkezik fájdalomcsillapító hatással. Rendszeres fogyasztása nemcsak csökkenti, hanem meg is akadályozza a szervezetben kialakuló gyulladást. Miután elfogyasztunk egy-egy adag chilit, endorfin boldogsághormon szabadul fel a szervezetünkben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Fáradtságot legyőző táplálékok
  2022-09-08 22:51:46, csütörtök
 
  Fáradtságot legyőző táplálékok - banán, chiamag, zab

Nyáron is éppúgy lehetünk fáradtak, mint a hideg, téli hónapokban, azonban egyes táplálékok a segítségünkre lehetnek, hogy leküzdjük a munkateljesítményünket és a hangulatunkat is csökkentő, napi szinten jelentkező fáradtságot. Mutatjuk is, hogy milyen táplálékokhoz nyúljunk, ha nem szeretnénk ilyen gonddal küzdeni.

Az egyik legjobb módszer a fáradtság leküzdésére nem más, mint a feldolgozatlan élelmiszerek fogyasztása. Míg a feldolgozott és a gyorséttermi ételeknek csak alacsony a tápanyagtartalma, addig a feldolgozatlan élelmiszerek magas tápanyagtartalommal bírnak. Nem beszélve arról, hogy előbbiek nagyon sok tartósítószert, transzzsírt és adalékanyagot tartalmaznak.

A friss szezonális gyümölcsök és zöldségek nagyon gazdagok különféle tápanyagokban, azaz vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, amelyek fellendítik az immunrendszert és még energiát is szolgáltatnak a szervezetünk számára.

A sovány húsok, mint a pulyka, a hal, a csirke, nagy mennyiségű fehérjével látják el testünket. Ráadásul bőven tartalmaznak omega-3 zsírsavakat is, különösképpen a halak, ami főleg a szívnek jelent jó hírt.

A teljes kiőrlésű gabonák és az összetett szénhidrátok is nagyon sokat segíthetnek a fáradtság leküzdésében, ellentétben a feldolgozott élelmiszerekkel és az összetett szénhidrátokkal.

A diófélék és a magvak is energiát szolgáltatnak a szervezet számára, nem mellesleg tápanyagokban is bővelkednek. Együnk rendszeresen mandulát, brazil diót, kesudiót, mogyorót, pekándiót, diót, napraforgómagot és tökmagot, hogy fellendüljön az energiaszintünk.

Az ivóvíz elengedhetetlen a test optimális működéséhez. A víz megkönnyíti az energetikai folyamatok végbemenetelét a szervezetben és már önmagában fogyasztva is energianövekedést okoz.

Kutatások igazolják, hogy a banán rendszeres fogyasztása szintén energiát biztosít a szervezetünk számára. Különösen nagy hasznát vehetjük ennek a gyümölcsnek edzések előtt és edzéseket követően. A banán emellett tele van káliummal, rostokkal és vitaminokkal, amelyek nem csak lendületet adnak, hanem energiával is feltöltenek.

A zab több ok miatt is nagyon egészséges, ugyanis csökkenti a magas koleszterinszintet és stabilizálja a vércukorszintet, mégpedig a magas rosttartalmának köszönhetően.

A chiamagra is bátran számíthatunk, ha energiára van szükségünk, különösen az állóképességet igénylő edzések előtt érdemes fogyasztani ezeket az apró magvakat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A zab – javítja a szív egészségét, megszüntetheti az e
  2022-09-08 22:49:05, csütörtök
 
  A zab rendszeres fogyasztása csakis jót tesz az egészségünkkel. Mindenkinek nagyon előnyös, ha rendszeresen kerül a tányérunkba, például zabból készítünk kenyeret és péksüteményeket, de jellemzően azok az emberek járnak a legjobban a zab rendszeres fogyasztásával, akik IBS-ben (irritábilisbél-szindróma) szenvednek, mivel nagyon jót tesz az emésztésnek. A zabnak más egészségi előnyei is léteznek. Mutatjuk is, melyek ezek.

A zabnak kiemelkedő a béta-glükán tartalma s mint ilyen, csökkenti az LDL-koleszterin-szintet vagy ahogyan sokan ismerik, a rossz koleszterinszintet. A zabnak jelentős szerepe van az összkoleszterinszint csökkentésében is. Az LDL-koleszterin magas szintje azért is jelent kvázi veszélyt, mivel eltömítheti az artériákat és így károsíthatja az ereket és a szív szöveteit. A koleszterinszint szabályozásával azonban jelentősen lecsökkenthet a szívinfarktus és a stroke kialakulásának az esélye.

A zab tehát béta-glükánban gazdag, amelynek az egyik feladata, hogy jeleket közvetítsen az agy számára, ha már úgy ítéli meg, hogy eleget ettünk. Ha rendszeresen fogyasztunk zabot, kevesebbet fogunk enni és így a fogyásunk is beindulhat.

A zab és a zabkorpa jó hatással van a belek működésére, ez mindenkinek jó hír, azoknak a személyeknek azonban különösen, akik székrekedéssel küzdenek.

A zab ezen kívül nagyon sok értékes és a szervezet számára hasznos tápanyagot tartalmaz. Ilyen például a foszfor, a magnézium, a réz, a vas, a cink, a folát és a B1-vitamin.

A zab nagyon nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns vegyületeket is. Ezek a vegyületek elősegítik a vér jobb áramlását a szervezetben, pontosabban az erekben, ennek hatására pedig a vérnyomás is normalizálódhat.

A zab antioxidáns hatása a bőrre is nyugtató hatást gyakorol. Csökkenti a gyulladást és a bőr viszketését. Még az ekcéma tüneteit is enyhíthetjük zab segítségével. Daráljunk le egy csészényi zabpelyhet és vízzel keverve készítsünk belőle egy pasztát. Helyezzük azt az irritált bőrfelületre, vagy adjuk hozzá a fürdővizünkhöz, amelyben üldögéljünk 20-30 percet, majd alaposan zuhanyozzunk le.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Parlagfű ellen
  2022-09-08 22:44:32, csütörtök
 
  Folytonos orrfolyás, orrdugulás kínoz? Megállás nélkül viszket a bőröd, az orrod és a szemed, sőt még könnyezel is?

Ha ezeket a tüneteket veszed észre magadon, akkor biztosan Te is allergiás vagy a parlagfűre!

A parlagfű szezonja pedig elég sokáig július végétől egészen októberig tart. Sőt az időjárás rohamos változása miatt, ez a szezon akár hamarabb elkezdődhet és tovább tarthat a szakértők szerint.

A parlagfű allergia életkortól függetlenül bármikor kialakulhat. A tünetek súlyosságát sem tudjuk előre meghatározni, ugyanis lehetnek olyan évek, amikor csupán enyhén jelentkezik az allergia, máskor pedig lehet az összes tünet egyszerre zavarja meg hétköznapjainkat.

Most adunk pár tippet, ami segíthet a parlagfű allergia ellen!

Zárd be az összes ablakot! Igen még a kocsiban is! Talán az egyik leghatékonyabb taktika, ha nem engedjük a polleneknek, hogy bejussanak életterünkbe. Erre pedig a leghatásosabb módszer az ablakok zárva tartása. Szellőztetni persze muszáj, de ezt érdemes a minimálisra csökkenteni.

Tartsuk tisztán négylábú kedvenceinket! Még az allergiás időszakban is le kell vinni megsétáltatni kis kedvenceinket. Azonban nem is gondolnánk, de a kistermetű kutyák és a macskák nagyon könnyen bevihetik életterünkbe a polleneket. Emiatt ebben az időszakban kerüljük el a parlagfüves területeket és fürdessük gyakrabban háziállatainkat.

Te se vidd be lakásodba az allergiát! Ugyanúgy, ahogy a háziállatokon megragad a pollen a mi ruháinkra is rátapadhat. Emiatt a parlagfüves időszak alatt érdemes már a bejáratnál megszabadulni a pollenes ruháktól és cipőtől, valamint ilyenkor célszerű gyakrabban zuhanyozni és hajat mosni.

Pollentérképre fel! Ma már létezik olyan, hogy pollentérkép, ami azt mutatja mennyire magas egy adott területnek a pollen koncentrációja. Ha allergiásak vagyunk érdemes ezt gyakran figyelni és elkerülni a pollennel szennyezett területeket.

Gyógynövények a megelőzéshez! Számtalan olyan gyógynövény létezik, amik segíthetnek megelőzni az allergia kellemetlen tüneteinek kialakulását! A Herba-D-nél összegyűjtöttük a 4 leghatásosabb gyógynövényt allergia kezelésére és egy kapszulába zártuk őket! Ez lett a ROVIDA.

Lássuk mi ez a 4 gyógynövény:
Az első és legfontosabb a fekete kömény, amit a fáraók aranyának is szoktak nevezni. A fekete kömény csökkenti az asztmás rohamok számát, sőt még a szénanátha, por-, pollen- és állatszőr, de még az ételallergia tüneteit is!

A csalánlevél talán a legismertebb a 4 gyógynövény közül. Vértisztító hatása miatt enyhíti az allergiás tüneteket, a szénanáthát, asztmát sőt még az ekcémát is. Mivel nagyon jó gyulladáscsökkentő és antihisztamint is tartalmaz, enyhíti a szénanátha tüneteit, mint a szem- és orrviszketés.

A quercetin egy nélkülözhetetlen flavonoid. A quercetin megakadályozza a gyulladás kialakulását, ezáltal meggátolja a hisztamin és más gyulladást okozó anyagok termelését.

A bromelain segíti a fehérjék emésztését és egy nagyon hatékony gyulladáscsökkentő. Oldja a nyákot és enyhíti az orrdugulást, illetve enyhíti a szénanátha okozta duzzanatot és gyulladást.

Ki kell emelnünk a MEGELŐZÉS fontosságát!

Érdemes még az allergiaszezon beköszönte előtt elkezdeni szedni, hogy már eleve csak enyhébb tünetek jelentkezzenek!
Forrás : Herba-D hírlevele
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A legjobb májtisztító étkek
  2022-09-08 22:39:02, csütörtök
 
  Egy egészséges felnőtt mája nagyjából másfél kilót nyom. Ez az emberi test egyik legfontosabb szerve, amely fontos testfunkcióért felel, köztük az emésztésért, az anyagcsere folyamatokért, az immunitásért, és a szervezet számára szükséges tápanyagok elraktározásáért is.

A felsorolt feladatok mellett a máj mirigy funkcióját betöltve fontos szerepet játszik az egyéb szervek számára fontos kemikáliák elválasztásában. A máj a szervezet egyetlen olyan része, amely egyszerre szerv és mirigy.

Az egészségesen működő máj szabályozza a vértermelést, megtisztítja a vért a káros méreganyagoktól, és feldolgozza majd a szervezet számára könnyen felhasználhatóvá alakítja a belső szervek által felszívott tápanyagokat. Emellett vitaminokat, vasat, és egyszerű glükózt is tárol.

Az inzulin, a hemoglobin, és több hormon lebontásáért is felelős. Elpusztítja a túlzottan idős vörösvérsejteket és a megfelelő véralvadáshoz szükséges anyagokat termel.

Mivel a máj sokféle alapvető funkcióért felel, elengedhetetlenül fontos a máj egészségének fenntartása. Az egészségtelen étrend és a nem megfelelő életvitel túlterhelheti és túldolgoztathatja a májat, amely így nem lesz képes megfelelően végezni munkáját és feldolgozni a méreganyagokat és a zsírsejteket.

Ez növelheti az elhízás esélyét, a keringési rendellenességek, krónikus kimerültség, fejfájás, emésztési problémák, allergiák, és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélyeit is.

Sokféle étel létezik, amely segíti a máj tisztulását, újrafeltöltését, és méregtelenítését. Ilyen módon mája egészséges marad és megfelelően működik.

Ha tovább olvas, megtudhatja, melyek a legjobb májtisztító ételek

1. Fokhagyma
A fokhagyma hatékonyan tisztítja máját. Segíti a a méreganyagok eltüntetéséért felelős májenzimek aktiválását. Két olyan természetes összetevőt is tartalmaz, az allicint és a szelént, amelyek segítik a máj tisztulási folyamatait és megvédik a májat a méreganyagok okozta károktól.

Emellett a fokhagyma csökkenti a koleszterinszintet és a triglicerid szintet is, amelyek felhalmozódva túlterhelhetik máját és lassíthatják annak működését.

Az egészséges májműködés fenntartása érdekében mindig friss fokhagymát használjon a feldolgozott, préselt, vagy porított helyett.

- Egyen meg naponta 2-3 gerezd friss fokhagymát, és igyekezzen főzés során is minél többet használni.
- Orvosa beleegyezésével fokhagymából készült étrendkiegészítő kapszulákat is fogyaszthat.

2. Grépfrút
C-vitaminban, pektinben, és antioxidánsokban gazdag gyümölcs, amely segíti a máj természetes megtisztulását.

Glutathonint is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a szabadgyököket és méregteleníti a májat, valamint segíti a nehézfémek eltávolítását is. A grépfrútban található naringenin nevű flavonoid pedig a zsír lebontását segíti.

Reggelente igyon meg egy pohárnyi frissen facsart grépfrútlevet, vagy fogyassza el a friss gyümölcsöt reggelije mellé.

Megjegyzés: Ha bármilyen gyógyszeres kezelés alatt áll, kérdezze meg orvosa véleményét mielőtt rendszeresen elkezdene grépfrútot fogyasztani, mert az befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását.

3. Cékla
A cékla egy erősen tisztító és a májfunkciókat segítő zöldség. Rengeteg növényi flavonoidot és béta-karotint tartalmaz, amelyek biztosítják a máj megfelelő működését. A cékla ráadásul természetes módon vértisztító hatású.

- Naponta fogyasszon friss céklát vagy frissen facsart céklalevet.
- Készítsen májtisztító salátát 1 csésze hámozott és aprított cékla, 2 teáskanál hidegen sajtolt extraszűz olívaolaj, és ½ citrom levének felhasználásával. Az összetevőket alaposan keverje össze, és kétóránként egyen meg 2 teáskanálnyit egy héten át.

4. Citrom
A citrom segíti mája tisztítását, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású D-limonént, amely összetevő segíti a májenzimek aktiválását és a méregtelenítő folyamatok beindítását.

Emellett a citrom C-vitaminban gazdag gyümölcs, amely vitamin segíti az emésztéssegítő enzimek termelését. A citrom a máj ásványianyag felszívó képességét is növeli.

Készítsen citromos vizet. Facsarja egy citrom levét egy kancsónyi vízbe, akár citrom darabokat is adhat a keverékhez. Rendszeresen igya a nap folyamán. Ízlés szerint egy kevés mézzet is hozzáadhat.

5. Zöldtea
A zöldtea minden napi fogyasztása segíti szervezete méregtelenítését és a felhalmozódott zsírszövetek eltávolítását, miközben ráadásul hidratálja is szervezetét.

Egy 2002-es, az elhízás okait és következményeit vizsgáló International Journal of Obesity magazinban megjelent cikk szerint a tea katekin tartalmának köszönhetően segíti a lipidek lebontását a májban, amely megakadályozza a zsír felhalmozódását. Ez az egészséges ital megvédi máját a méreganyagokkal telített italok, mint az alkohol káros hatásaitól is.

A zöldtea a májelégtelenség megelőzésére vagy kezelésére is alkalmas. Egy 2009-ben a rákkutatással foglalkozó Cancer Causes and Control magazinban publikált cikk szerint a rendszeresen zöldteát fogyasztók körében kisebb a májrák kialakulásának esélye.

Igyon meg naponta 2-3 csészényi zöldteát, amit igény szerint egy kevés mézzel ízesíthet.

Megjegyzés: Ne vigye túlzásba a zöldtea fogyasztását, mert így épp ellenkező hatást érhet el és akár károsíthatja is máját és egyéb szerveit.

6. Avokádó
Az avokádó a májkárosodás visszafordítását segítő kemikáliákat tartalmaz. Glutatoninban gazdag gyümölcs, erre az anyagra a májnak a méreganyagok eltávolítása és a megfelelő májfunkciók fenntartása miatt van szüksége.

Az avokádóban található nagy mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavak segítik az alacsony sűrűségű lipoproteinek (vagy rossz koleszterin) csökkentését, és emellett növeli a nagy sűrűségű lipoproteinek (vagy jó koleszterin) szintjét. A máj a jó koleszterint már könnyedén feldolgozza.

Emellett az avokádó ásványi anyagokat, vitaminokat, és növényi tápanyagokat tartalmaz, amelyek segítik a máj működését, fenntartják egészségét, és megkönnyítik a zsír lebontását.

Néhány hónapon át hetente egyen meg 1-2 avokádót, így visszafordíthatja az esetleges májkárosodás hatásait.

7. Kurkuma
A kurkuma közkedvelt, hatékony májtisztító étel. Ráadásul javítja a szervezet zsírt emésztő képességeit is.

A kurkumában található kurkumin beindítja a máj elsődleges méregtelenítő enzime, a glutatonin S-transferase termelését, valamint segíti a károsodott májsejtek helyreállítását.

- Keverjen el ¼ teáskanálnyi őrölt kurkumát egy pohárnyi tejben, majd forralja fel. Néhány héten át napi két alkalommal igya.
- Mindennapi főzés során is használja bátran a kurkumát.

8. Alma
Naponta egy alma elfogyasztása az egészséges máj titka. Az alma remek pektin forrás, amely egy vízben oldódó élelmi rost, segíti a méreganyagok eltávolítását az emésztőrendszerből és a koleszterin eltávolítását a májból. A rendszeres alma fogyasztáaával meggátolhatja tehát mája túlterhelődését.

Emellett természetesen tisztító hatású almasavat tartalmaz, amely eltávolítja a karcinogéneket és egyéb méreganyagokat véréből.

A legtöbb almaféle jó hatással van májára, de a gyorsabb hatás érdekében lehetőleg organikus gyümölcsöt vásároljon. Naponta egyen meg egy organikusan termesztett almát, vagy igyon egy pohárnyi frissen préselt almalevet.

9. Dió
Nagy mennyiségben tartalmazza az l-arginine nevű aminosavat, amely segíti az ammónia eltávolítását a májból. Emellett a diófélék glutatonint és omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítik a máj természetes tisztulási folyamatait.

Egy 2008-ban az ételek összetételével foglalkozó Journal of Agricultural and Food Chemistry magazinban publikált kutatás szerint a diófélék olyan polifenolokat tartalmaznak, amelyek megvédik a májat a karbon tetrakloridok és galactosaminok okozta károsodástól.

- Naponta rágcsáljon el egy maréknyi diót.
- Salátáira, köretekre, levesekre, vagy péksüteményekre is szórhatja.

10. Brokkoli
Mája természetes tisztulási folyamatainak megkönnyítése érdekében fogyasszon rendszeresen brokkolit. Glükozinolátokban gazdag, segíti a karcinogének és egyéb kártékony méreganyagok eltávolítását szervezetéből.

A brokkoli magas élelmi rost tartalma miatt javítja az emésztést, zsírban oldódó E-vitamin tartalma pedig erős antioxidáns hatást biztosít, amely segíti a máj megfelelő működését.

Mája egészsége érdekében heti három alkalommal fogyasszon el egy csészényi mennyiségnek megfelelő adag brokkolit.

Mája egészségének fenntartása érdekében kerülje az állati eredetű zsírok fogyasztását, valamint zárja ki étrendjéből az alkoholt, a finomított cukrokat, a túlzott mennyiségű koffeint, és a feldolgozott ételeket.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2022.08 2022. Szeptember 2022.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 243 db bejegyzés
e év: 3235 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5184
  • e Hét: 21851
  • e Hónap: 53337
  • e Év: 258038
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.