Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
Gébárdi tó 2023 02
  2023-02-16 12:44:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Virágos hosszúruha
  2023-02-16 12:43:24, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Különleges hosszúruha
  2023-02-16 12:42:32, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Gyönyörű hosszúruhás
  2023-02-16 12:41:42, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hosszúruhás hölgyek   
Glória hatás
  2023-02-16 12:00:08, csütörtök
 
 



Ritka optikai jelenséget örökítettek meg a Radnai-havasok Nemzeti Parkban: ez a ,,Gloria-hatás" - egy ember árnyéka egy ködfelhőre vetül egy szivárvány belsejében. A jelenség rendkívül ritka esetekben fordul elő.

A Gloria-hatást Geo Moldovan mérnök örökítette meg a Radnai-havasok gerincén - olvasható a Romsilva Facebook-oldalán közzétett bejegyzésben.

A ,,Brocken spektrumnak" is nevezett jelenség látványosságának pontos tudományos magyarázata van.

,,Kedvező körülmények között a megfigyelő árnyéka a ködre vetül. Az apró vízcseppek visszatükrözik a napfényt a nap felé, és színes nimbuszt alkotnak az árnyék körül. A ritka körülmények a fény megtörésére és szóródására utalnak, amikor a megfigyelő mögött elhelyezkedő Nap árnyékot vet a megfigyelő pozíciója alatt elhelyezkedő felhőre vagy ködre, és a szóban forgó felhő vízcseppekből áll, amelyek átmérője egy jól meghatározott tartományon belül található" - írja a Romsilva.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek   
A galagonya pozitív hatásai a szívre és a májra
  2023-02-16 08:44:00, csütörtök
 
 



A galagonya, mint gyógynövény rendkívül gazdag flavonoidokban, amelyek jó hatással vannak a szív és az érrendszer egészségére, a májra, de az emésztést, az anyagcserét és a bőr állapotát is javítani tudják.

A galagonya négy módon is hatással van a szívre és az érrendszerre, hiszen gyulladáscsökkentő, antioxidáns, lipidcsökkentő hatású is egyben, sőt még az endothel funkcióra is pozitívan hat.

Nemcsak a galagonya, hanem a belőle készült kivonat is sokat javít az endothel funkciókon. Ezen kívül a lipidszintet is csökkenti és minimalizálja a plakkok képződését, sőt csökkenti a szervezetben a gyulladást okozó citokinek jelenlétét, melyek magas szintje gyakran okoz szív- és érrendszeri betegségeket.

A galagonya még úgy is kifejti a pozitív hatását, hogy remek értágítóként működik, amivel ismét csak támogatja a szív és az érrendszer egészséges működését.

A galagonya emésztési problémák, pontosabban székrekedés esetén is rendkívül hatásos lehet. A bogyók ugyanis nemcsak sok rostot tartalmaznak, hanem prebiotikus hatással is rendelkeznek, így rendkívül jót tesznek a bélflóra egyensúlyának.

A galagonya-kivonat ezen kívül csökkenti a zsír felhalmozódást a májban. Megnöveli az adiponectin szintjét a szervezetben, amely aktívan részt vesz a glükóz szabályozásában és a zsírsav lebontásában.

Ez a csodás gyógynövény gazdag forrása a flavonoidoknak is. Ezek olyan erős antioxidánsok, amelyek segítenek semlegesíteni a szervezetben az oxidatív stresszt és a káros hatású szabad gyökök számát.

A galagonya a bőr egészségére is pozitívban hat. Kutatások igazolják ugyanis, hogy segít visszafordítani az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást és támogatja a kollagéntermelést. Ha úgy vesszük, ezzel jelentős anti-aging hatást fejt ki, hiszen lassítja a bőrben az öregedési folyamatokat. A többnyire a káros hatású UV-sugárzás gyorsítja fel ugyanis nagymértékben a bőr öregedését.

A galagonya kvercetinben is nagyon gazdag. Ez egy olyan bioflavonoid, amely jó hatással van a kötőszövetekre, elősegíti a bőrben a kollagéntermelést és még a vérkeringésre is pozitívan hat.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Az antioxidánsokban bővelkedő kapribogyó pozitív hatásai
  2023-02-16 08:39:43, csütörtök
 
 



A kapribogyó a Földközi-tenger partvidékén őshonos. Számos előnnyel rendelkezik az egészségre nézve, hiszen kiemelkedő az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása, nem beszélve arról, hogy még a cukorbetegség megelőzésében is a segítségünkre lehet.

A kapribogyónak nagyon alacsony a kalória- és zsírtartalma, ellenben nagyon sok antioxidánst tartalmaz. Az antioxidánsok segítenek megelőzni a sejtek károsodását, ezzel pedig a betegségek kialakulását. Olyan vegyületeket is tartalmaz nagy mennyiségben, amelyek aktív szerepet játszanak a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A kapribogyó bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen kvercetinben nagyon gazdag, amely csökkenti a szívproblémák és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, illetve általa megelőzhetővé válik a felső légúti fertőzések és az allergiák kialakulása. Ezen kívül a kapribogyó olyan tápanyagokat is tartalmaz, mint az E-vitamin, A-vitamin, mangán, niacin és kalcium, amelyek remek kiegészítői lehetnek az étrendünknek.

A kapribogyó a bélrendszer egészségének fenntartását is segíteni tudja, valamint a tanulmányok azt mutatják, hogy a kapribogyó levelei megakadályozhatják azoknak a baktériumoknak az elszaporodását, amelyek felelőssé tehetők a bélfertőzések kialakulásáért.

A kapribogyóval kapcsolatban sok kutatást végeztek. Megállapították, hogy növelheti az inzulinérzékenységet, illetve csökkentheti a bél cukorfelvételét, éppen ezért ez fontos jellemző lehet a már cukorbetegségben szenvedő emberek számára.

A kutatási eredmények szerint a kapribogyó-kivonat csökkentheti a hisztamin felszabadulását, amely nemcsak allergiás reakciókat, hanem bőrgyulladást is okozhat. Az UV-sugarak is gyulladást generálhatnak a bőrben, azonban a kapribogyó ennek megakadályozásában is a segítségünkre lehet.

Az ízületi gyulladás - mint ahogyan a neve is mutatja - gyulladást jelent az ízületekben. Ez a gyulladás azonban idővel tönkre is teheti a porcokat. A kapribogyó-kivonattal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy képes csökkenteni a szervezetben a prosztaglandinokat és a szabad gyököket is. Ezzel a hatással pedig enyhíteni tudja más gyulladásos állapotok, például a köszvény tüneteit is.

A kapribogyó a májbetegségek súlyosbodását is segíthet megakadályozni. Alkoholmentes zsírmájbetegségben szenvedő betegeket vizsgáltak, akiknek kapribogyó-kivonatot is adtak. Megállapították, hogy ez a gyógynövény jelentősen csillapíthatja a betegség kellemetlen tüneteit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kanadai lúd
  2023-02-16 07:46:46, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Havasi makákó majmok Japánban
  2023-02-16 07:45:50, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Balaton 2023 február
  2023-02-16 07:44:15, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 12 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 361
  • e Hét: 1324
  • e Hónap: 14315
  • e Év: 190190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.