Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Szellemkilátó a Mecsekben
  2023-02-23 22:20:34, csütörtök
 
 



Kiss Csaba ritka jelenségnek volt szemtanúja.

A pécsi fotós elképesztő képeit közösségi oldalán osztotta meg.

A Mecsek egyik legmagasabb csúcsán a napsugarak kilátót rajzoltak a ködtenger tetejére, ez a ,,szellemkilátó" pedig sokak szerint ijesztőnek tűnhet. A kilátó árnyéka körül még egy halvány, színes glória is feltűnt - írta az Időkép.

A napsugarak a Mecsek második legmagasabb csúcsán, a Tubesen álló kilátót rajzolták tökéletesen a ködtenger tetejére, az építmény mint egy ,,szellemkép" rajzolódott ki a ködrétegen.

A portál szerint a kilátó árnyéka körül pedig egy halvány, színes körben a glória is feltűnt. Glória akkor alakul ki, amikor az észlelő, vagy ez esetben a kilátó árnyéka körül fényelhajlás történik és színes, koncentrikus körök jelennek meg. Ennél ijesztőbbnek tűnhet - írják -, amikor a saját alakunk elnyúlva rajzolódik ki a ködben, hasonlóan egy kísértethez.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek   
Gyulladáscsökkentés vitaminokkal
  2023-02-23 22:05:49, csütörtök
 
  Mint mindennel, a vitaminokkal kapcsolatban is folytak és folynak a kutatások. A vitaminok olyan alapvető tápanyagok, amelyekre nagy szüksége van a szervezetünknek. Léteznek zsírban oldódó és vízben oldódó vitaminok. Mindegyik fajta vitaminra szüksége van a szervezetünknek. Egyes vitaminokkal kapcsolatban az bizonyosodott be, hogy remekül csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. Mutatjuk is, melyek ezek!

Az egyik gyulladáscsökkentő vitamin nem más, mint az A-vitamin, amely antioxidáns hatású. Az A-vitamin két formában is bevihető a szervezetbe. Az egyik a béta-karotin, amely provitaminként, azaz elővitaminként segít a szervezetnek és A-vitaminná alakul a testünkben. A másik pedig maga az A-vitamin, amelynek nagy szerepe van a szervezetben elszaporodó szabad gyökök elleni küzdelemben. A béta-karotinban és az A-vitaminban gazdag étrend segíthet a gyulladás leküzdésében. Az A-vitamin gazdag forrásai: zöld leveles zöldségek, sárgarépa, pitypang, kelkáposzta, spenót.

Amennyiben a szervezetünkben csak kevés B6-vitamin van, úgy gyulladás is kialakulhat benne. Ilyenkor magas lesz a szervezetben a C-reaktív fehérjeszám és akár autoimmun betegség is kialakulhat. A gyulladás csökkentése érdekében fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk B6-vitaminban gazdag táplálékokat, mint például paprikát, gombát, baromfit, tonhalat, kelkáposztát.

A C-vitaminnak nagy szerepe van az immunrendszer egészségének fenntartásában. A C-vitamin segít megszabadulni a szabad gyököktől, amelyekről köztudott, hogy gyulladást keltenek a szervezetben. A C-vitamin is segíthet csökkenteni a C-reaktív fehérjeszintet a szervezetben. Hogy elegendő C-vitaminhoz jussunk, nagyon lényeges, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a gyulladási szintet a szervezetben és nagy szerepük van a szívbetegségek és a rákos betegségek kockázatainak csökkentésében.

Tanulmányok arról számoltak be, hogy az alacsony D-vitamin-szint és a gyulladás között szoros összefüggés van. Ha rendszeresen pótoljuk ezt a vitamint, akkor jelentősen csökkenhet a gyulladás a szervezetünkben. A D-vitamin napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de egyes táplálékok is tartalmazzák ezt a vitamint, például ilyen a tojássárgája, a halak és a gombák is.

Az E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gazdag forrásai közé tartozik a spenót, az avokádó, a mandula, a napraforgómag és a diófélék.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Gyulladáscsökkentés gyógynövényekkel
  2023-02-23 22:01:23, csütörtök
 
  A gyulladás megakadályozásában segítségünkre lehet a gyulladást generáló ételek elkerülése. A gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében a zöldségek és a gyógynövények jelentős hányada is segíthet, és ezzel megakadályozhatjuk a komolyabb betegségek kialakulását.

Milyen gyógynövények segíthetnek a gyulladás minimalizálásában?
A kurkuma, a gyömbér, a fahéj, a Cayenne-bors, a szegfűszeg, a zsálya és a rozmaring.

Kurkuma
Az indiai és a kínai ájurvédikus gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza a kurkumát gyulladáscsökkentésre. A kurkuma nagyon sokféle és nagyon sok pozitív hatással rendelkezik. Ilyen az antioxidáns, a gyulladáscsökkentő, az antivirális, az antibakteriális, a gombaölő és a daganatellenes hatása.

A kurkuma nagyon hatásos megoldás lehet cukorbetegség, ízületi gyulladás, allergia, Alzheimer-kór és más krónikus betegségek esetén. A kurkumában található kurkumin segít a gyulladás csökkentésében, emellett gátolja a daganatos sejtek növekedését, illetve az anyagcsere-funkciókat is javítani tudja.

Gyömbér
A gyömbér egy gingerol nevű vegyületet tartalmaz, amely nemcsak gyulladást csökkent, hanem fájdalmat is csillapít. Mivel erős antioxidáns vegyületnek számít, így nagyon hatékony a gyulladás csökkentésében és annak megszüntetésében. A gyömbér ezen kívül blokkolja a fájdalommal járó ízületi gyulladás kialakulását.

Fahéj
A fahéj vércukorszintcsökkentő szerepe kiemelkedő. Ez a gyógynövény is rendelkezik antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, amely hatások csökkentik az esélyét a sejtkárosodásnak és a krónikus betegségek kialakulásának.

Cayenne-bors
A Cayenne-bors egy kapszaicin nevű vegyületben gazdag, amely nem csak a fájdalmat csillapítja, hanem a gyulladást is csökkenti. A Cayenne-bors emellett flavonoidokat és karotinoid antioxidáns vegyületeket is tartalmaz, ezek lehetővé teszik a szabad gyökök elleni küzdelmet és segítenek a sejtkárosodás megelőzésében.

Szegfűszeg
A szegfűszeg egy eugenol nevű vegyületben gazdag, amely védelmet jelenthet a gyulladás, a szívbetegség, a rák és más krónikus betegséggel szemben. A szegfűszeg rendkívül gazdag antioxidáns flavonoidokban. A szegfűszeg gombaölő hatással is rendelkezik.

Zsálya
A gyógynövény nemcsak gyulladást csökkent, de javítja a memóriát és a koncentrációt is, emellett a szorongás csökkenését is elősegíti. A zsálya hatékonyan küzd a baktériumokkal, a vírusokkal és a gombákkal szemben.

Rozmaring
A rozmaring antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag. A rozmaring egy olyan enzim működését aktiválja, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Szívbetegségek megelőzése táplálékokkal
  2023-02-23 21:58:09, csütörtök
 
  Szívbetegségek megelőzése a hüvelyesek rendszeres fogyasztásával

A hüvelyesek rendkívül egészségesek, így azokat mindenkinek be kellene illesztenie az étrendjébe. A hüvelyesek csoportjába tartozik többek között a bab, a lencse, a borsó. Ezek a táplálékok rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak. Megtalálhatók bennük a növényi fehérjék, a rostok, a vas, a folsav, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium, a tiamin, a B6-vitamin, a riboflavin, a cink.

Ha szeretnénk megelőzni a szívbetegségeket, akkor nincs is más dolgunk, mint rendszeresen hüvelyeseket fogyasztani, ugyanis olyan tápanyagokban bővelkednek, amelyek segítenek mind a magas vérnyomás, mind pedig a magas koleszterinszint csökkentésében, amely értékek ha magasabbak, nagyobb az esély valamilyen szívbetegség kialakulására.

A hüvelyesek gazdag forrásai a rostoknak, amelyek köztudottan kötődnek a koleszterinhez, így az nem kerül a véráramba és nem tud plakkot sem képezni az artériák falán. Márpedig a koleszterinnel kapcsolatban ez az egyik legfőbb gond, ugyanis ha plakk képződik az artériák falán, akkor megnő a vérrögképződés esélye is, illetve az olyan betegségek kockázatai is fokozódnak, mint a szívinfarktus vagy éppen a stroke.

A hüvelyesek káliumban is gazdagok, amely ásványi anyagnak a vérnyomás szabályozásában van nagy szerepe, mindemellett a nátrium szintjét is segít a szervezetben kiegyensúlyozni.

A hüvelyesek tehát sok rostot tartalmaznak, amelyek az egészséges emésztést is segítenek biztosítani. A rost ugyanis ,,magába szívja" a vizet, és így a székletürítést könnyíti meg, azaz megakadályozza a székrekedés kialakulását. Más emésztési rendellenességek megelőzésében is a segítségünkre lehet, ilyen például a puffadás, a hasi görcsök és a fokozott bélgázképződés.

A hüvelyesek tehát magas rosttartalmuknak köszönhetően segítenek az emésztőrendszer egészségének fenntartásában. Amikor táplálékot veszünk magunkhoz, az azokban található tápanyagok is áthaladnak az emésztőrendszeren, hogy aztán a véráramba kerüljenek. Az emésztőrendszer egészségén nagyon sok múlik, hiszen minél egészségesebb az emésztőrendszer, annál több tápanyag tud felszívódni és ezáltal hasznosulni is.

A hüvelyesek általában alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek, ami azért remek hír, mivel ha egy-egy tápláléknak magas a glikémiás indexe, akkor az hirtelen vércukorszint-ingadozást okoz, márpedig ez a közvetlen oka a magas vércukorszint és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Táplálékok, amelyeket szeretnek a vesék
  2023-02-23 21:44:45, csütörtök
 
  Amikor minden egyes nap ételt és italt veszünk magunkhoz, akkor különféle tápanyagokhoz is hozzájut a szervezetünk. Azok a tápanyagok, amelyekre éppen aktuálisan nincs szüksége a szervezetünknek, a véráramon keresztül a vesékbe kerülnek. A vese nagyszerűen ki tudja ezeket az anyagokat szűrni, amelyek a vizelettel együtt eltávoznak a szervezetünkből. Ha azonban valaki vesebetegséggel küzd, akkor ezek az anyagok fel is halmozódhatnak, ami tovább ronthatja a vesék állapotát.

Nagyon fontos, hogy olyan táplálékokat együnk, amelyeket a vese is jól tolerál. Főleg azoknak a személyeknek van szükségük vesediétára, akik már rendelkeznek valamilyen vesebetegséggel.

Mivel a vesebetegség más betegségekkel is párosulhat, így ez a diéta gyakran a vércukorszintre, illetve a szív- és érrendszer egészségére és a koleszterinszintre is pozitív hatással van. Mutatunk is néhány olyan táplálékot, amelyet a vese nagyon jól tolerál és fokozza annak működését és egészségét.

Ha szeretjük a piros paprikát, fogyasszuk rendszeresen, mivel tele van rostokkal, antioxidánsokkal és egészségre pozitívan ható tápanyagokkal. Mivel csak kevés káliumot, nátriumot és foszfort tartalmaz, így nyugodtan fogyaszthatják azok is, akik vesebetegségben szenvednek.

A bogyós gyümölcsök kevés kalóriát és cukrot tartalmaznak, ellenben magas rosttartalommal bírnak. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek, illetve csak kevés káliumot, nátriumot és foszfort tartalmaznak.

A halak jó minőségű fehérjeforrásnak számítanak, illetve gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat is tartalmaznak.

Ha vesebetegségben szenved valaki, akkor mindenképpen rendszeresen ellenőrizni szükséges a szervezet nátrium-, kálium- és foszforszintjét. Ezt a kezelőorvosa bizonyos időközönként el fogja rendelni, azaz rendszeres vérvizsgálatot kérhet Öntől és ennek eredménye is meghatározza, hogy milyen vesediétát szükséges követnie.

Ha valakinek nem működnek megfelelően a veséi, akkor a kálium felhalmozódhat a vérében, ami pedig szívrohamhoz is vezethet. Káliumban gazdag táplálékok, amelyeket vagy el kell kerülni, vagy erősen korlátozni szükséges: dinnye, banán, narancs, avokádó, paradicsom, bab, tök, spenót, kelkáposzta, mángold, diófélék, brokkoli, kelbimbó. De a vesediétát mindenképpen a kezelőorvosával kell egyeztetnie és kialakítania!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 375
  • e Hét: 25266
  • e Hónap: 56752
  • e Év: 261453
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.