Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
Tavaszi virágszőnyeg
  2023-02-26 20:15:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Öreg fa virágzása
  2023-02-26 20:14:21, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Tulipánfa
  2023-02-26 20:13:36, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Cseresznyevirágzás
  2023-02-26 20:13:01, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Rügyfakadás
  2023-02-26 20:12:25, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Tavaszi virágzás
  2023-02-26 20:11:31, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Magnólia
  2023-02-26 20:10:45, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Hóvirágok
  2023-02-26 20:09:55, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Évszakok   
Zsírégető-koleszterincsökkentő TLC diéta
  2023-02-26 11:36:17, vasárnap
 
  Folyamatosan égeti a zsírt, és csökkenti a rossz koleszterinszintet: így működik a TLC-diéta
A TLC-diéta nemcsak fogyaszt, de a koleszterinszintet is csökkenti.

A TLC-étrend tartós megoldási lehetőséget kínál egyszerűen, ha nemcsak a testsúlyodat, de ezzel a rossz koleszterinszintedet, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is szeretnéd csökkenteni.

A TLC-diéta egy rövidítés, amely a Therapeutic Lifestyle Changes, azaz terápiás célú életmódváltás szavakból áll össze. Az American Heart Association által támogatott étrendet akkor érdemes kipróbálnod, ha a súlyod mellett az egészséged is éppoly fontos.

Hogyan működik a TLC-diéta?
Ez a diétás módszer a magas rosttartalmú, valamit a lassú felszívódású szénhidrátban és fehérjékben gazdag ételek fogyasztását javasolja, miközben redukálja az egészségtelen telített zsírokat és iparilag előállított transzzsírokat, amelyek köztudottan növelik a rossz - LDL - koleszterinszintet, miközben csökkentik a jó - HDL - koleszterin szintjét. A transzzsírok fogyasztását azért is érdemes csökkenti, mivel az ajánlott határérték feletti fogyasztása növelheti a szívbetegségek, valamint a szívinfarktus kockázatát is. Az Egészségügyi Világszervezet - WHO - jelentése szerint évente 540 ezer haláleset köthető a nem megfelelő mennyiségű transzzsírsavak fogyasztásához.

A TLC-diéta során vissza kell fognod ezeknek a zsíroknak a fogyasztását, és minél több rostban gazdag zöldséget, gyümölcsöt, teljes értékű gabonát, valamint fehérjét kell fogyasztanod. Az egészség megőrzése, valamint a koleszterin csökkentése érdekében a nők 1800, a férfiak napi 2000 kcal-t fogyaszthatnak, amennyiben a heti egy-másfél kilós fogyás is cél, úgy ez 1200 vagy 1600 kalóriára módosul. A napi menü 25-35%-a álljon zsírokból, és a napi kalóriaadagod legfeljebb 7%-a származzon telítetlen zsírokból. A WHO iránymutatása szerint a felnőttek koleszterinbevitele 2000 kcal esetén ne lépje túl a napi 220 milligrammot, 1200 vagy 1600 kcal esetén pedig a megközelítőleg 100-150 milligrammot.

Mit ehetsz, és mit nem?
Érdemes a minimálisra csökkenteni az olajban sült húsok fogyasztását, a csomagolt süteményeket, a feldolgozott élelmiszereket és készételeket, az olajban sült rágcsákat és chipseket, valamint bizonyos gyorsétteremi ételeket, előrecsomagolt salátaönteteket, porokat. A menüdbe emeld be a bőr nélküli, sovány húsokat, például a pulykát és a halat, és napi 2-3 adag zsírszegény tejterméket fogyassz. Napi négy adag zöldség és gyümölcs kapjon helyet a tányéron, ennek egynegyedét pedig lassú felszívódású szénhidrátokkal pakold meg, mint például a rostokban gazdag bulgurral, kuszkusszal, basmati rizzsel vagy quinoával.

Lehetőség szerint a sófogyasztást is korlátozd, hiszen ez is növeli a szívbetegségek, valamint a stroke kockázatát, miközben a túlzott sófogyasztás a vesére sincs jó hatással. A nátrium egyébként is a szövetekből vizet von el, amit hastájékon köt meg, ez pedig látványban sokkal vastagabb külsőt eredményez, mennyiségileg akár két-három kilóval is többet mutathat a mérleg.

A diéta mellett a mozgásról se feledkezz meg. Érdemes napi 30 percet alacsony vagy közepes intenzitással mozogni, legyen meg a napi 10 ezer lépés, de egy könnyed kocogást vagy bármilyen más kardioedzést is beiktathatsz.

Napi mintaétrend
Reggeli: egy csésze zabpehely zsírszegény tejjel és mazsolával, egy csésze kávé.

Tízórai: egy alma vagy banán.

Ebéd: csirkemell egy csésze főtt basmati rizzsel, egy adag zöldségsalátával. Két deci cukrozatlan jeges tea.

Uzsonna: 10 szem dió vagy mandula.

Vacsora: Epres spárgasaláta rukkolával, 5 dkg feta sajttal, lazaccal.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Hasi háj ellen: DASH DIÉTA
  2023-02-26 11:30:41, vasárnap
 
  Hogyan lehet leadni a hasi háj legveszélyesebb fajtáját? Ez a diéta ideális a zsigeri zsír ellen a dietetikusok szerint
A DASH-diéta nemcsak a szívnek tesz jót, de a zsírpárnáktól is megszabadít.

Hasi hájnak vagy viszcerális zsírnak nevezik a belső szerveket körülölelő zsírréteget. Veszélye abban rejlik, hogy mivel a zsigeri zsír a hasüregben a belső szervek köré rakódik, gátolja a vér- és nyirokkeringést, olyan komoly egészségügyi problémákat okozva ezzel, mint a szív- és érrendszeri problémák, magas vérnyomás vagy 2-es típusú diabétesz, így érdemes minél előbb megszabadulni tőle.

A zsigeri zsír a helytelen életmód, a túlzott stressz vagy túl sok ülőmunka következtében is kialakulhat nagyobb mennyiségben, ugyanakkor egy kis odafigyeléssel és a megfelelő táplálkozással egyszerűen csökkentheted a viszcerális zsír mennyiségét a testedben.

DASH-diéta a hasi háj ellen
A hasi zsír csökkentésében szerepet játszanak a könnyű aerob mozgások, mint például a futás vagy a biciklizés, illetve a rezisztenciaedzések, azaz azok a mozgásformák, amelyek szabad súlyokkal vagy ellenállással szemben végzett gyakorlatokat jelentik. Életmódváltás és kalóriadeficit nélkül azonban a hasi zsír sem apad le: míg a dietetikusok korábban a szénhidrátcsökkentett étrend mellett tették le a voksukat, ma már a szívbarát DASH-diétára esküsznek.

Így add le a hasi hájat a DASH-diétával
A DASH-diéta a Dietary Approaches to Stop Hypertension kifejezés rövidítése, ami magyarul nagyjából annyit tesz: a magas vérnyomás legyőzésének étrendi megközelítése. Azaz a DASD-diétát eredetileg a magasvérnyomás-betegségben szenvedők számára fejlesztették ki. Amellett, hogy az étrend nagy segítség lehet ennek leküzdésében, ezáltal az olyan egészségügyi kockázatok leküzdésében, mint a szívbetegség, veseelégtelenség vagy a stroke, a hasi zsírpárnákkal is felveszi a harcot. Egy kutatás azt is megállapította, hogy a DASH-diéta az egyik legegészségesebb étrendre, a mediterrán diétára hajaz.

Miben rejlik a DASH-diéta sikeressége?

Az étrend elsősorban a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, mint például barna rizsre, zabpehelyre, bulgurra, teljes kiőrlésű kenyérre és sovány húsfélékre összpontosít. A táplálkozásban a vörös hús, a zsír, a só és hozzáadott cukrok, valamint tejtermékek visszaszorítását célozza meg. A szakemberek szerint az alacsony sófogyasztás az, ami miatt a magas vérnyomásban szenvedők is profitálhatnak ebből az étrendből, hiszen a túlzott sófogyasztás szívbetegséget okozhat a magas vérnyomás emelésével, így az étrend a szívnek is jót tesz.

A túlzott sófogyasztás negatívuma, hogy a nátrium a szövetekből vizet von el, a szervezet vízháztartása felborul, és hastájékon köti meg a vizet, aminek mennyisége egyes embereknél akár két-három liter is lehet. A has felpuffad, és két-három kilóval többnek látszik az ember, mint valójában, így a sók leredukálásával a puffadásnak és pangó víznek is búcsút inthetsz.

Naponta legalább legalább öt adag friss zöldséget-gyümölcsöt fogyassz, ami fél bögre főtt vagy nyers zöldségből, egy bögre nyers leveles zöldségből áll alkalmanként. Teljes kiőrlésű gabonákból 6-8 adagot fogyassz naponta, egy adag lehet például egy teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely vagy egy ökölnyi barna rizs. Húsfélékből, fehérjékből minden napra jusson egy adag.

Az étrendbeli változtatások mellé a fogyókúrázók még iktassanak be valamilyen könnyed mozgást is heti rendszerességgel, hogy még jobb legyen az eredmény.

Napi mintaétrend
Reggeli: egy csésze friss vegyes gyümölcs (dinnye, banán, bogyós gyümölcsök), egy natúr joghurt, pár szem dió.

Ebéd: egy közepes teljes kiőrlésű tortilla, 85 gramm sovány csirkemell, egy apróra vágott alma, 8 nyers bébirépa, házi majonéz, zöldsaláta.

Vacsora: spagetti teljes kiőrlésű gabonából, házi paradicsomszósszal, zsírszegény sajttal megszórva.

Nasi: két evőkanál napraforgómag , egy marék mazsola vagy 22 darab tönköly, sózatlan mini perec.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 15 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 320 db bejegyzés
e év: 1993 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.