Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Bűntett volt a szmolenszki lég
  2010-07-21 21:38:47, szerda
 
  Bűntett volt a szmolenszki légi katasztrófa?

2010. július 21. 20:52


MNO - PL
Saját vizsgálatot akar indítani a lengyel ellenzéki konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt a Lech Kaczynski elnök halálát okozó szmolenszki légi katasztrófa hátterének tisztázására.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel

A párt felállított egy nem hivatalos parlamenti bizottságot az ügyben. A testület elnöke, Antoni Macierewicz (PiS) elmondta: a vizsgálattal az a céljuk, hogy feltárják a szerencsétlenséggel kapcsolatos műszaki problémákat, illetve az esetleges politikai és személyi felelősséget. Macierewicz egy sajtótájékoztatón ,,bűntettként" említette az április elején történt balesetet, amelynek következtében a gépen utazó 96 személy, köztük az elnöki pár életét vesztette. Később kissé finomított szóhasználatán, és úgy fogalmazott: ,,a lengyel kormány kétségtelenül nagy felelősséget visel az események alakulásáért".

A kormányzó jobbközép liberális Polgári Platform (PO) bírálta a bizottság létrehozását, és úgy vélte, azzal csak még inkább megosztják a lengyel társadalmat. A párt frakcióvezetője egy rádióinterjúban ,,szükségtelen és rossz ötletnek" nevezte a testület megalapítását, amely ,,nem méltó ehhez a komoly ügyhöz".

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke többször bírálta a kormányt amiatt, hogy átengedte a baleset kivizsgálását az orosz hatóságoknak, amelyek csak bevonták a munkába a lengyel szakértőket. Időközben azonban a lezuhant gép repülési adatait átküldték Lengyelországba, és ott vizsgálták meg őket. Az orosz fél nemrég azt is megígérte, hogy átadja a lengyeleknek a gép roncsait.

A tragédiával kapcsolatban egy másik vitás kérdésben is sikerült nemrég megegyezésre jutni. A varsói Szent Anna-templom beleegyezett abba, hogy a templomban helyezzék el az elnöki palota előtt felállított fakeresztet. A PiS számos varsói polgárral együtt korábban tiltakozott a cserkészek által elhelyezett, több mint négy méter magas kereszt eltávolítása ellen. A lengyel katolikus egyház mindeddig nem foglalt állást az ügyben, megfigyelők szerint azért, hogy ne álljon egyik politikai oldal pártjára sem.

(MTI)
 
 
1 komment , kategória:  Általános  
A bolha esélye
  2010-07-21 21:36:29, szerda
 
  A bolha esélye


Lovas István
2010. július 21. 00:01


Magyar Nemzet
Alap Magyarországnak: dögölj meg (talán). Július 18-án este ezzel a címmel jelent meg a globális Economist című brit hetilapban a budapesti és washingtoni keltezésű blog. Ha 1990-ben ezt ígérték volna nekünk - valamint éhesen ágyba bújó magyar gyerekek tízezreit -, talán kevesebb lelkesedéssel és reménnyel cserélünk gazdát.





A washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és a magyar kormány messze egyenlőtlen harca már-már paradigmatikus küzdelemmé nőtte ki magát. Húsz éve nem volt ilyen élénk sajtónk. Tegnap a Financial Times napilap címoldalán a hajtás fölött trónol a havi 8 milliónál többet kereső Simor András hatalmas fotója. Mint áldozat, természetesen. A lapban további négy cikk foglalkozik velünk.

Magyarországot a nyers statisztikai adatok szerint tönkretevő és 20 milliárdos mentőövre ítélt neoliberális budapesti kormányok folyamatos dicsérete után a valutaalap és az unió a sarkára állt. Nem a hajléktalanokért és földönfutóvá tett százezrekért, nem a szinte még ki sem alakult, de máris likvidált középosztályért. Nem. Hanem azért, mert néhány héttel a kormány hivatalba lépése után még nincs pontosan körvonalazott, évekre szóló deficitcsökkentési terv. És különben is, hullat krokodilkönnyeket Washington, Brüsszel és Frankfurt, Simor 8 milliós fizetését csökkenteni akarják, törvénnyel. Ráadásul a csak nálunk a szerződéseket egyoldalúan változtatható és ezért is szuperprofitra szert tevő bankokat a kormány erősen meg akarja adóztatni. Most hagyjuk azt, hogy Paul Krugmantól Joseph Stiglitzig hány Nobel-díjas közgazdász állítja, éppen a Fidesz-kormány receptje hozna gazdasági növekedést, míg a hiányra koncentrálás a fellendülés gátja.

Másról van itt szó. Ugyanis a tét óriási. Budapest példát is adhat, ami a veszélyt mértéktelenül fokozza. Európában eddig Oroszországon kívül egyetlen ország sem szállt szembe az IMF-fel. Oroszországban az IMF-függőség kora - azaz a feneketlen nyomor és bizonytalanság csaknem teljes évtizede - ma már csak rémálom. De nem csak ott. A Reuters hírügynökség április 24-i egyik jelentését így vezette be: ,,Argentína kijelentette szombaton, hogy jobb helyzetben van most, mint amikor megszabadult az IMF béklyóitól..." Az IMF ott is vért, könnyet, nyomort és lábra sokáig alig állítható gazdaságot hagyott örökül.

Az 1997-es délkelet-ázsiai válságból a legjobban Malajzia került ki, amely a térség többi országától eltérően nem kért az IMF ,,segítségéből" és embertelen feltételeiből. Akkor ezért Mahathir bin Mohamad volt miniszterelnök kapott a világsajtóban olyan jelzőket, mint ma Orbán Viktor. Dél-Koreában ugyanakkor a valutaalapi orvosság lenyelése után tömegesen váltak öngyilkossá a családjukat eltartani nem tudó családfők. Ma Szöulban az alap nevének puszta említése undort vált ki. És most - mint a tegnapi International Herald Tribune-ben olvashatjuk - oda is az IMF ismét be szeretné könyörögni magát.

A bolha és az elefánt küzdelmében azonban a bolhának is - mint a fenti példák mutatják - van titkos fegyvere. A magyar miniszterelnök például a legvégső esetben a nemzethez fordulhat, és bejelentheti: szuverenitásunkat nem adja, és a kettős mérce alkalmazását megengedhetetlennek tartja. Ezért - mint azt a lisszaboni szerződés lehetővé teszi - fontolóra veszi a kilépést az Európai Unióból, ha Brüsszel semekkora mozgásteret sem biztosít a magyar szavazók elsöprő többsége által támogatott nemzeti kormánynak.

A bomba csupán a kilépés elvi lehetőségének megpendítésére is hatalmasat robbanna. A kormány néhány napig kapna hideget, meleget. (A brit sajtó tapsolna neki.) Majd - a dominóhatástól tartva - megjuhászodva ülnének le vele tárgyalni. Abszurdnak hangzó, hihetetlen ötlet? Lehet. De, ugye, emlékszünk a lisszaboni szerződést csak feltételekkel aláírni akaró Klaus cseh elnök - a bolha - kiütéses győzelmére az egész unióval szemben?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez van
  2010-07-08 14:15:20, csütörtök
 
 
Az arab sejk fia Magyarországon tanul. Egy idő után levelet ír az apjának:

- Magyarország szép, az emberek aranyosak és nagyon tetszik itt. Csak
egy kicsit szégyellem magam, amikor az iskola előtt kiszállok az
aranyozott Mercedesemből a professzorom pedig éppen a villamosról száll le.
Néhány nap elteltével sürgősséggel érkezik egy levél: benne egy csekk 1
millió dollárról és egy rövid üzenet a szülőktől:
- Ne hozz ránk szégyent, fiam! Vegyél magadnak te is egy villamost!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2010.06 2010. Július 2010.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 3 db bejegyzés
e év: 3186 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 217
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 14742
  • e Év: 147659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.