Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/52 oldal   Bejegyzések száma: 519 
Jó,ha 1 millió munkahely marad!
  2012-02-29 21:32:18, szerda
 
  Elindult a kirúgások éve
2012. február 10., péntek, 10:22


Ha válságba fordul a magyar gazdaság, a Fidesz nem tudja teljesíteni munkahely-teremtési ígéretét - zárt ajtók mögött már Orbán Viktor is elismerte ezt a tényt. A recesszió mellett a bérkompenzáció is hozzájárulhat a kirúgásokhoz, ráadásul a beszállítókkal együtt a Nokia leépítése és a Malév leállása is jelentős veszteség.


"Ma jelentkeztem a munkanélküli-irodában, egy hónap múlva tudnak regisztrálni, annyira sok az új jelentkező. Ez vidéken volt, még csak nem is Pesten" - írta szerkesztőségünknek egy olvasó. Nem csak neki kezdődött rosszul az év. A beszállítókkal együtt tízezer ember felett lehet azoknak a száma, akik januárban értesültek arról, hogy megszűnt vagy meg fog szűnni az állásuk. A Malév leállása és a Nokia tömeges elbocsátása mellett a közszférából is küldik el az embereket. (Erről lásd keretes írásunkat.)

Orbán is látja

Mindez nehezíti, hogy a kormány elérje célját, növelje a munkahelyek számát. A negatív trenddel a miniszterelnök is tisztában van, bár arról egyelőre csak zárt ajtók mögött beszélt. Az [origo]-t úgy tájékoztatták az egri, kihelyezett frakcióülésen jelen lévő képviselők: a miniszterelnök azt mondta, ha nem nő a gazdaság Magyarországon 2012-ben, várakozása szerint nemhogy nem hoz létre a piac új munkahelyeket, még a meglévőket sem őrzi meg.

Így viszont szerinte egyre nehezebb lesz elérni azt, amit a Fidesz 2010-ben vállalt. A párt 2010-es választási programjának kiemelt ígérete volt, hogy a 10 év alatt egymillió munkahelyet hoz létre a kormány. A terv évekre bontásából következett a szintén sokat emlegetett cél, hogy 2015-ig 400 ezer új állás legyen. Az idei költségvetéshez készült gazdasági kitekintés már Orbán zárt ajtók mögötti várakozásaihoz áll közelebb, mert csak annyit vállal, hogy 2015-ig a munkanélküliségi ráta folyamatos csökkenésére számít a kabinet, de konkrét számokat nem tartalmaz.

Nehéz év jön

A Manpower nemzetközi munkaügyi tanácsadó cég felmérése sem sok jót jósol erre az évre. A cég decemberben ismertetett elemzéséből kiderül, hogy a magyarországi munkáltatók 22 százaléka tervez elbocsátást 2012 első negyedévében, és csak 8 százalék számol munkaerő-felvétellel. A különbségből számított munkaerő-piaci mutató -14 százalékpontos értéke 2009 óta a legalacsonyabb.

A Jobinfo.hu álláskereső portál is azt közölte, idén januárban 40 százalékkal többen keresték fel oldalát, mint tavaly ilyenkor. Nem biztos, hogy egy ilyen nagy növekedés csak az álláskeresők számának megugrásával indokolható, de egy másik álláskereső oldal neve elhallgatását kérő munkatársa is azt mondta, a tavaly januári látogatottsági adatokhoz képest náluk is 10 százalékkal többen keresnek állást.

Leállt az ipar

Könnyen elképzelhető, hogy az idén jobban megugrik a munkanélküliség, véli Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. munkapiaccal foglalkozó közgazdásza is. "A 2011-es év pozitív gazdasági eredményeit az ipar hozta, ezért vettek fel új embereket a cégek. Már látni, hogy az ipari növekedés a múlt év végére lelassult, és a rendelésállományok azt jelzik, tovább gyengül az idén" - jelentette ki a szakértő.

A romló munkaerő-piaci környezet Adler szerint az euróválság okozta rossz gazdasági környezet és a kormányzati döntések keverékének köszönhető. "A vállalkozások nagy része inkább csökkenti a hivatalos munkaidőt, vagy elküld valakit, de nem hiszem, hogy kompenzálni fogja a béreket, ahogy azt a kormány elvárná tőle" - jelentette ki. Azaz a bérkompenzációnak szerinte is lesz negatív hatása. Adler meglátása: az eva adókulcsának emelése is nehezíti a cégek helyzetét, és így elbocsátásokhoz vezethet.


Malév-pilóták a Wizz Air állásbörzéjén. A Malévtól 2080 embert küldenek el

A vezetők beszállhatnak a kompenzációba

Hasonlóan érvelt az [origo]-nak egy, a munkaerő-piaci folyamatokat jól ismerő és kutató szakember, aki munkaadója előírásai miatt nem nyilatkozhatott névvel. Szerinte a 2008-as válságban szerzett tapasztalatok alapján, a várhatóan minimális gazdasági növekedés miatt a vállalatok leállítják a felvételeket, és kisebb-nagyobb leépítéseket hajtanak végre.

A bérkompenzációs rendszert azonban ő nem látja olyan kritikusan, annak ellenére, hogy nagyon bonyolult, és a vállalatok későn ismerték meg. A közgazdász arra számít, hogy márciusra már kezelni fogják a helyzetet, meg fogják emelni a béreket, kérni fogják a bérkompenzációt a cégvezetők.

Az utcáról is becsöngetnek

A szűkülő piacot a vezetők is megérzik, bár Fröhlich Péter, a P&Bert Management Consulting Group, ügyvezető igazgatója azt mondja, nagy leépítési hullám azért nincs. Igaz, azt is hozzáteszi, november óta érzékelhető, hogy a vállalatok többsége behúzta a kéziféket: ha valaki távozik, akkor nem vesznek fel a helyére senkit.

A multikkal és magyar cégekkel is kapcsolatban álló fejvadászcég tapasztalatai szerint "vezetői pozíció gyakorlatilag nincs a piacon", pedig kereslet lenne rá, az állás nélküli vezetők az utcáról, bejelentkezés nélkül is bekopognak hozzájuk, ami Fröhlich szerint jól mutatja az elkeseredettséget.

Nem megy a bolt

Újdonság az is, hogy már nemcsak az ötvenes, a negyvenes korosztály is kevésbé kelendő, a cégek inkább azt kérik a tanácsadótól, szerezzen "egy harmincast, aki feleannyiba kerül" - még akkor is, ha hiányzik a pozícióhoz szükséges kapcsolatrendszere. Ez a jelenség a multik itteni leányvállalatainál is észlelhető - mondta Fröhlich.

Malév, Nokia, közigazgatás

A Malév leállása miatt várhatóan a cég több mint ezer embert fog elbocsátani, és nehéz felmérni, hány ember veszíti el munkáját a Malévnak beszállító közel ötszáz vállalkozásban. Igaz, a piacra rástartoló fapados légitársaságok bizonyos fokig betöltik az űrt. A Nokia szerdán jelentette be, hogy komáromi üzeméből 2300 embert tervez elbocsátani, aminek szintén lesz tovagyűrűző hatása. Pár nappal korábban a gyár egyik beszállítója közölte, hogy 140 embert küld el. A GKI-s Adler Judit szerint a Malév és a Nokia elbocsátásai összesen, a beszállítói hatásokkal együtt a tízezres nagyságrendet is elérhetik, aminek egy olyan kis álláspiacon, mint a magyar, már van jelentősége.

Ezzel összhangban nyilatkozott az [origo]-nak egy névtelenséget kérő kutató. Közölte: "Bár makroszempontból első látásra elenyészőnek tűnhetnek a Malévnál, a Nokiánál és a közszférában az elmúlt napokban, hetekben bejelentett leépítések, de azért jelentősnek számítanak." A Nokia esetében arra kell gondolni, hogy a tervezett lépés közel annyi embert érint, mint amennyien a kecskeméti Mercedes-gyárban fognak dolgozni; a tervek szerint az autógyárban összesen 2500 ember kap munkát. A Nokia lépése az utóbbi évek egyik legjelentősebb leépítése Magyarországon. Hasonlóan nagy elbocsátást több mint két évvel ezelőtt jelentett be a General Electric, amely közel 2600 ember küldött el.


Arra a kérdésre, mindebben vajon lehet-e szerepük a cégeket az idén tovább terhelő kötelező és ajánlott béremeléseknek, azt mondta, hogy a magyar kkv-kat tapasztalata szerint ez elég keményen érintette, de "az alapvető probléma azért az értékesítési lehetőségek szűkülése", azaz, hogy mindenkinek rosszabbul megy a bolt. Fröhlich Péter szerint ez abból is látszik, hogy egyre türelmetlenebbek a cégek partnereik fizetési késedelmeivel szemben, miközben maguk gyakran késnek a bérfizetéssel, vagyis "egyre kevesebb a pénz a rendszerben".

Téli mélypont

A téli leépítésekre ráerősít, hogy a munkanélküliség alakulására szezonalitás jellemző. Tavasszal, a mezőgazdasági munkák elindulásakor csökkenni kezd az állástalanok száma, nyáron pedig az idénymunkák miatt éves mélypontjára szokott süllyedni a munkanélküliségi ráta, ami a téli hónapokban tetőzik.

A legfrissebb hivatalos adat szerint a munkanélküliség 10,6 százalék volt 2011 szeptembere és novembere között. A Magyar Nemzeti Bank makrogazdasági elemzése, az inflációs jelentés szerint ameddig nem javulnak a gazdasági kilátások, addig a munkanélküliség ezen a szinten maradhat, és a kormány csak félszázalékos gazdasági növekedést vár az idén.

Az idei költségvetéshez készült gazdasági kitekintésben csak annyi áll, hogy 2015-ig a munkanélküliségi ráta folyamatos csökkenésére számít a kabinet, egy éve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter még azt mondta, hogy 2014-ig 300 ezer új munkahely jön létre.

Viharokat okoznak a döntések

A kormány több intézkedése is jelentősen befolyásolja a munkanélküliség alakulását. Szeptember elejétől harmadolódott a munkanélkülieket megillető álláskeresési segély folyósítási ideje, most már csak három hónapig kap állami támogatást, aki elveszíti a munkáját. Az idén indult újfajta közmunkaprogramban a korábbinál rövidebb időszakra, 3-4 hónapra, és rövidebb munkaidőben, napi 4 órában is lehet majd foglalkoztatni embereket, ami lejjebb szoríthatja a munkanélküliséget.

A rokkantnyugdíjazási szabályok szigorítása miatt többen visszakerülnek a piacra, de egyáltalán nem biztos, hogy munkához is jutnak. Illetve az alacsony keresetűek bérének szinten tartására kitalált kormányzati program, a bérkompenzáció is arra sarkalhatja a cégeket, hogy küldjenek el egy-egy dolgozót, így teremtsék elő a béremelés fedezetét.






A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/allas/20120210-novekvo-munkanelkulisegre-lehet-szamitani-a-tomege s-leepitesekkel-indulo-2012ben.html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar élet drágult a legjobban Európában
  2012-02-29 21:25:26, szerda
 
  A magyar élet drágult a legjobban Európában
2012. február 29. szerda 12:46:11

Januárban 5,6 százalékos harmonizált éves magyar inflációt mért az Eurostat, ami a legmagasabb érték volt az Unióban.
hirdetés

A fogyasztói árak növekedése mind az euróövezetben, mind az Európai Unió egészében 0,1 százalékkal mérséklödött januárban. Az euróövezeti infláció 2,6 százalékra csökkent a decemberi 2,7-ről, míg az EU27-ben 2,9 százalékra az előző havi 3-ról.

A havi infláció az EU17-ben -0,8, míg az EU27-ben -0,6 százalék volt az év első hónapjában.

Az európai országok közül hazánkban mérték a legmagasabb, 5,6 százalékos növekedést az éves harmonizált fogyasztói árindexben. (Korábban megírtuk, hogy januárban 5,5 éve nem volt ilyen magas az infláció Magyarországon a KSH adatai szerint is.) Minket követ a sorban Észtország (4,7 százalék), valamint Lengyelország és Szlovákia (mindkettő: 4,14 százalék).
Meredeken fel.Meredeken fel.

A legkisebb mértékű inflációt Svédországban (0,7 százalék), Írországban (1,3 százalék) és Máltán(1,5 százalék) regisztrált az Eurostat.

mfor.hu

http://www.mfor.hu/cikkek/A_magyar_elet_dragult_a_legjobban_Europaban.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Svéd Királyi Akadémia döntése szerint az idei fizikai Nobe
  2012-02-29 21:02:07, szerda
 
  A Svéd Királyi Akadémia döntése szerint az idei fizikai Nobel-díjat nem Stephen Hawking kapja a "A kvantumállapot változások, az energiafluktuáció és béta-bozon perdület non lineáris összefüggései" címet viselő kutatásáért, hanem megosztva Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke és Matolcsy György magyar pénzügyminiszter, akik az Einstein-féle relativitás elméletet megdöntve bebizonyították, hogy a sötétség gyorsabban terjed, mint a fény.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mit rinyálnak? 47 ezerből ma jól meg lehet élni.
  2012-02-29 20:55:32, szerda
 
 

Jajgatnak a következő bevetést váró fideszesek
2012. február 29., szerda, 7:56


Tele van a parlament aggódó fideszes képviselőkkel, akik még nem tudják, hogy a párt számít-e rájuk jelöltként a 2014-es választásokon, vagy új munka után kell-e nézniük. Akinek nincs különösebb befolyása a pártban, annak sorsáról várhatóan Orbán Viktor dönt majd, függetlenül attól, hogy mit szeretne maga a képviselő. Többen kifejezetten panaszosan beszéltek a helyzetről. Bár a döntést fegyelmezetten várják, néhányan megélhetésükért aggódnak.


"János megkérdezte, mihez lenne kedvem. Elmondtam, hogy szívesen lennék képviselőjelölt, de akár polgármester is, mivel azonban a körzetemen most mindkét posztot más tölti be, nem maradtunk semmiben, csak hümmögtünk egyet. Nagyjából ennyi volt, nem voltam bent összesen tíz percet" - így idézte fel az [origo]-nak a Fidesz egyik ismert, 2010-ben listáról parlamentbe jutott képviselője azt a négyszemközti beszélgetést, amelyre Lázár János, a párt frakcióvezetője hívta meg tavaly ősszel.

A beszélgetések célja, hogy Lázár minden képviselőnél felmérje, mihez kezdene a kormányzati ciklus letelte után. A Fidesz frakcióvezetője már sok kormánypárti képviselővel tárgyalt a jövőről, volt, akivel többször is. A Fidesz képviselői közül azonban több tucatnyian még nem kerültek sorra, többen aggódva várják, hogy milyen sorsot szán nekik a pártvezetés.

A Fidesz elnöksége februárban elkezdte összeállítani a választókerületi elnökök névsorát - a pártban hagyományosan ezek az emberek indulhatnak egyéni jelöltként a parlamenti választásokon. Mivel azonban 2014-től 386 helyett már csak 199 fős lesz a parlament, 176 helyett pedig csak 106 egyéni körzet lesz, hetven, korábban egyéniben indult képviselő kiszorul a jelöltek közül. A frakcióvezetői beszélgetések célja a 106 jelölt kiválasztása mellett annak a feltérképezése is, hogy milyen más feladatot láthatnak el vagy kaphatnak a későbbiekben azok, akinek le kell mondaniuk az egyéni bejutásról, és listán sem remélhetnek befutó helyet.

Aggódó Fideszesek számolgatják a jövőt

"Jó lenne tisztábban látni pályán, de velem még nem beszélt senki (a frakcióvezető mellett a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor, illetve a pártelnök regionális megbízottjai, az úgynevezett regionális koordinátorok is elbeszélgetnek az emberekkel). Egyelőre még azt sem tudom, hogy a másik körzet elnökével, aki megyei elnök is, mit terveznek, így leginkább egy sokismeretlenes egyenletre hasonlít a helyzet" - panaszkodott egy két éve egyéniből parlamentbe jutott vidéki fideszes, akinek körzete egy másikkal olvad egybe, és aki bevallása szerint "egy kissé már aggódik", amiért még nem értesítették, hogy mi vár rá.

"Még nem tudom, mit szántak nekem, de már nagyon várom, hogy szóljanak" - mondta az [origo]-nak egy ismert, kormányzati tisztséget is betöltő fideszes képviselő. Abban a választókerületben, amelyben évek óta ő indult, most több, szintén ismert képviselőtársa neve forog lehetséges választókerületi vezetőként, de bevallása szerint még senki nem kérdezte meg, hogy ő maga mit szeretne.

2014-ről állítása szerint legutóbb Orbán Viktorral beszélt még a 2010-es választások előtt, de akkor is csak annyit, hogy a Fidesz elnöke figyelmeztette: mivel kisebb létszámú lesz a parlament, számítson rá, hogy 2010-es jelöltsége nem nyújt a későbbiekre garanciát. A közgazdász végzettségű politikus a leginkább a miatt aggódik, hogy mihez kezd, ha nem kap majd semmilyen megbízást. "A szakmámból körülbelül 15 éve kiestem, vállalkozásom nincs, nem lesz egyszerű a helyzet". Szerinte ez gyakran téma mostanában a frakció tagjai között. Van, aki közel egymilliós jelenlegi illetménye helyett alig több mint százezer forintért mehetne vissza tanítani.

Úgyis a Viktor dönt

Parlamenti beszélgetéseink alapján a jelentősebb, a csak képviselőként dolgozó fideszeseknél nagyobb biztonságban érezik magukat azok, akiknek képviselőség mellet polgármesteri vagy egyéb önkormányzati tisztséget is ellátnak, például megyei közgyűlést vagy kormányhivatalt vezetnek. Nekik ugyanis ez menekülőút lehet akkor is, ha egyéniben nem kapnak esélyt.

A döntést ugyanakkor sok esetben nem az érintettek hozzák meg: az [origo] több olyan képviselővel is beszélt, akit az elnökség - illetve a pártvezetés felé közvetítő regionális koordinátor - eltanácsolt az egyéni indulástól, azt ajánlva, hogy inkább polgármester legyen (a választókerületi névsor összeállítása körüli konfliktusokról szóló cikkünket itt olvashatja).

Egy megyei kormányhivatal vezetője arról számolt be, hogy bár a frakcióvezető már kétszer is tárgyalt vele 2014-es elképzeléseiről, ígéretet egyetlen alkalommal sem kapott arra, hogy két pozíciója közül azt választhatja majd, amelyiket ő szeretné. "Így is, úgy is Viktor fogja eldönteni, úgyhogy nem is erősködtem" - mondta, de hozzá hasonlóan a többi megkérdezett is azt mondta, hogy noha van elképzelése, tisztában van vele, hogy a sorsáról nem ő fog dönteni.

Bevetésre készen

A többség azonban elfogadja ezt a helyzetet. "Oda megyek, és azt csinálom majd, amire bevetnek" - illusztrálta engedelmességét egy ötödik parlamenti ciklusát töltő fideszes, aki azt mondta, egyet kér majd csak, ha sorra kerül a frakcióvezetőnél: hogy valamilyen poszton - akár parlamenten kívüliben is - mindenképpen kamatoztathassa majd tapasztalatait, ha már húsz évet eltöltött az Országgyűlésben.

Egy eddigi körzetéből várhatóan kiszoruló budapesti képviselő pedig nem is Lázár Jánost, hanem magát a miniszterelnököt szeretné figyelmeztetni "eddigi érdemeire", illetve arra, hogy "az oktatástól az egészségügyig rengeteg elképzelése van, amit megvalósítana".

A kiszorulásuktól tartó képviselők, illetve a többeknek külső posztokat ígérő Lázár János indította el pár hete azt az egyre erősödő, frakción belüli vitát is, hogy a 2013-tól megalakuló járási hivatalok élére szakmai vezetők vagy politikusok kerüljenek-e. Több fideszes politikus egyértelműen az utóbbi mellett foglal állást, a közigazgatási miniszter, Navracsics Tibor és a húsz kormánymegbízott ugyanakkor szakembereket látna szívesen a hivatalok élén.

A vitában Orbán Viktor egyelőre nem foglalt állást. A kormánypártok február eleji egri frakcióülésén egy képviselő felvetésére a miniszterelnök azt mondta, hogy "fontos a bajtársiasság, de a szakmai hozzáértés is, ezért a posztok kiosztásánál a kormány mindkettőt figyelembe fogja venni" (a vitáról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja).

A kormánytagok nyugodtak lehetnek

A megkérdezett képviselők között olyanok is akadtak, akik sokéves szolgálataik után "nem örülnének, ha egy járási hivatal vezetésével szúrná ki az elnökség a szemüket". Volt, aki külügyi, diplomáciai szerepet szeretne magának, és erre kapott is a kormányfőtől ígéretet, igaz, még régebben.

A képviselő kormánytagokkal (Németh Lászlóné, Fellegi Tamás, Pintér Sándor és Réthelyi Mikós nem tartozik ide), illetve a Fidesz elnökségi tagjaival az érintettek szerint maga Orbán Viktor beszélgetett el korábban. Az ő jövőjük biztos: Navracsics Tibor például korábbi veszprémi körzetében, Hende Csaba pedig Szombathelyen indul majd egyéniben. (A többeknek, köztük a határon túli voksok begereblyézéséért felelős Semjén Zsoltnak befutó listás hely jut majd.)

Nem kell aggódnia a Fidesz erős embereinek sem. Az alelnökök közül információink szerint Varga Mihály a II. kerület, Pokorni Zoltán a XII. kerület, Kósa Lajos pedig egy debreceni körzet választókerületi elnökeként indulhat majd 2014-ben. A két utóbbi polgármester információink szerint a képviselőséget választja majd a két jelenlegi feladata közül, és inkább a kerület-, illetve településvezetésről mond le, amint a két poszt összeférhetetlen lesz. Információink szerint ugyanerre készül a Hódmezővásárhelyt irányító Lázár János frakcióvezető, illetve Rogán Antal belvárosi polgármester is. Döntésüket ugyanakkor várhatóan 2014 őszéig lebegtetik majd, hiszen ahogy egyikük fogalmazott: "aki már most bevallja, hogy lemond majd a városáról, azt attól kezdve nem veszik majd komolyan a településen".






A cikket az alábbi címen találja az [origo]-ban:
http://origo.hu/itthon/20120229-a-fideszes-kepviselojeloltek-kivalasztasa-2014re. html

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Luxemburgban hatszor nagyobb a minimálbér összege, mint Mag
  2012-02-29 20:33:49, szerda
 
  spacer

Európa hátsó udvarában járunk a megalázóan alacsony fizetésekkel
2012. február 29. 05:57:59
Luxemburgban hatszor nagyobb a minimálbér összege, mint Magyarországon

A magyarországi bérekhez képest nagyságrendekkel többet lehet keresni Európa fejlettebb országaiban. Az osztrákoknál ráadásul egy évben tizennégyszer van fizetés. De nemcsak az átlag-, hanem a minimálbéreknél is tetemes a különbség: például Luxemburgban a legmagasabb a garantált bérminimum, ahol egy szakképesítéssel nem rendelkező munkavállaló havi 1801 eurót kap, ami 522 ezer forintnak felel meg. A szakképzettek garantált legkisebb bére pedig 2161 euró, azaz 626 ezer forint. Hazánkban a minimálbér 93 ezer, a szakképzetteké pedig 108 ezer forint. A lapunknak nyilatkozó szakértő azonban rámutatott, Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, s aki külföldön akar munkát vállalni, mindenképpen tájékozódjon. Nem mindegy, az adott államban mekkorák az adóterhek, mibe kerül a megélhetés, mennyiért lehet szállást találni, s mennyi rezsiköltséget kell fizetni. Eközben idehaza negyvenezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma 2011 novembere és 2012 januárja között a bázisidőszakhoz képest. A munkavállalók száma elérte a 3,8 millió főt, a foglalkoztatási ráta pedig 0,7-del ötvenhat százalékra emelkedett.

Forrás: Magyar Hirlap online

http://nemenyi.net/default.asp?SID=1&AID=0&Direkt=96017
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Míg az írek népszavazásra készülnek, Orbán Brüsszelbe utazik
  2012-02-29 20:23:49, szerda
 
  2012-02-29. 20:02
Míg az írek népszavazásra készülnek, Orbán Brüsszelbe utazik aláírni az EU-paktumot

A nemzetközi gazdasági válság kezelésének szempontjából pozitív jelzéseket adhat az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki és pénteki brüsszeli találkozója, amely elsősorban a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés kérdéseire összpontosít. Az értekezleten emellett személyi döntéseket és az uniós bővítéssel összefüggő határozatokat is hozhatnak.
A csütörtök kora este kezdődő ülésen - amelyen Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviseli - péntek délelőtt aláírják azt az új szerződést, amelyet fiskális paktum néven is emlegetnek. Eszerint a 25 aláíró - a tizenhét euróövezeti ország és a vállalásokhoz csatlakozó más EU-tagállamok, utóbbiak között Magyarország - államháztartásuk szerkezeti hiányát a bruttó hazai termékhez (GDP) képest legfeljebb 0,5 százalékon tartják.
Emellett minden állam automatikus kiigazítási mechanizmus életbe léptetését helyezi kilátásba arra az esetre, ha a rájuk vonatkozó középtávú célkitűzéstől, illetve az ahhoz vezető korrekciós pályától jelentősen eltérnek. Az aláíró országoknak a megállapodás szerint alkotmányukba vagy más törvényükbe kell foglalniuk a költségvetési fegyelemre vonatkozó utalást. A megállapodást a 27 EU-tagállam közül csak Nagy-Britannia és Csehország nem írja alá.
(MTI nyomán)

További részletek: http://kuruc.info/r/2/92816/#ixzz1nngtQXF4
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Schäuble: elviselné az unió, ha kilépne egy tag az euróöveze
  2012-02-29 20:14:20, szerda
 
  Schäuble: elviselné az unió, ha kilépne egy tag az euróövezetből
2012. február 29., 07:23
MTI


A német pénzügyminiszter szerint elviselné az Európai Unió, ha az euróövezetből kiválna valamely tag . A német kormányban nem egyedül Wolfgang Schäuble gondolkodik az euróövezet taglétszámának csökkentésén, korábban a német belügyminiszter fejtette ki, hogy Görögországnak nagyobb esélye lenne a talpra állásra, ha kilépne az övezetből.

Wolfgang Schäuble újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha a közös fizetőeszközt használó uniós országok egyike úgy döntene, hogy kilép az euróövezetből, illetve az EU-ból, akkor a "döntést sajnálattal tudomásul vennénk, és tiszteletben tartanánk", hiszen az uniós integráció alapja a szabadság, a jogállamiság és a mentesség a diszkriminációtól.

Schäuble alig néhány nap alatt már a második miniszter a német kormányban, aki hangosan gondolkodik az euróövezet taglétszámának esetleges csökkenéséről. Az első Hans-Peter Friedrich belügyminiszter volt, aki egy hétvégi interjúban kifejtette, hogy szerinte Görögország nagyobb eséllyel állhatna talpra és válhatna versenyképessé, ha az euróövezeten kívül próbálkozna ezzel.

http://privatbankar.hu/makro/schuble-elviselne-az-unio-ha-kilepne-egy-tag-az-euro ovezetbol-245148
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A görög adóhivatalnokok elutasítják a német segítséget
  2012-02-29 18:28:21, szerda
 
  A görög adóhivatalnokok elutasítják a német segítséget

2012, február 29 - 17:25


A görög adóhivatalnokok nem kérnek német kollégáik segítségéből az adócsalás elleni harcban és a görög adóhatóság korszerűsítésében.

A görög adóhivatali tisztviselők szakszervezete felszólította Evangélosz Venizelosz pénzügyminisztert, hogy utasítsa el az erre vonatkozó németországi ajánlatot.

"A külföldi hivatalnokok alkalmazásáról szóló folyamatos híresztelések zavart okoznak a keményen dolgozó görög adótisztviselők körében" - áll a görög szakszervezetnek a pénzügyminiszterhez intézett levelében, amelyet szerdán hozott nyilvánosságra a görög sajtó.


MTI - barikad.hu


http://barikad.hu/a_goeroeg_adohivatalnokok_elutasitjak_a_nemet_segitseget-201202 29
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lukra futottak a franciák Szíriában – és az egész NATO
  2012-02-29 18:02:22, szerda
 
  Lukra futottak a franciák Szíriában - és az egész NATO...



Némi problémába ütközött a NATO szíriai akciója. Február 26-án a szíriai, majd az orosz hírforrások is jelentették, hogy összesen 18 francia katonát fogtak el Homsz városában. A francia hírügynökség tegnap megerősítette a hírt, de ők már 19 katonáról beszélnek.

Nagy most a felfordulás a francia politikai körökben (is). Ugyanis két lehetőség van. Az egyik, hogy Franciaország elismeri azt, hogy a 19 katona francia. Ebben az esetben a genfi egyezmény védi őket, és nemzetközi bíróság előtt kell felelniük, ahol valószínűleg kapnak pár évet. Ha azonban Párizs letagadja őket, akkor a szíriai törvények értelmében felforgató illetve kémtevékenységért kivégzik őket.

Az első lehetőség szerint, ha elismerik azt, hogy a francia katonák fogságba esettek, akkor onnantól kezdve a lázításért, bujtogatásért, hadüzenet nélküli hadviselésért, a 3000 (vagy ki tudja mennyi) halottért és a legitim kormány elleni műveletekért Franciaországnak kell felelnie. Az egész világ előtt bizonyított lesz, hogy a kormányok elleni lázítások nem spontán forradalmak voltak, hanem nagyhatalmak által gerjesztett és irányított lázadások, agresszió egy-egy szuverén ország legitim vezetése ellen. A második lehetőség viszont, ha nem ismerik el a katonákat és ezért kivégzik őket, az a jelenlegi francia kormány egyértelmű bukását hozza magával.

Nagy hát a riadalom. A damaszkuszi francia nagykövet azonnal visszatért Szíriába. Párizs három vonalon indított kapcsolatfelvételeket olyan országokban, amelyekről segítséget remél katonái kiszabadítása érdekében. Omán, Egyesült Arab Emirátusok, és Moszkva. Szíria viszont nem fogja egykönnyen kiadni a katonákat, mert olyan ütőkártya, de inkább aduász van a kezében, amely az egész rendszer fennmaradásának a biztosítéka lehet.

Franciaországnak utoljára Új Zélanddal volt ilyen kellemetlen incidense, ahol a Rainbow Warrior nevű hajót süllyesztették el francia ügynökök. A természetvédők elleni merénylet elkövetőit azonban elfogták. Az akkori kormány bele is bukott az akcióba, mivel kiderült, hogy a politikai vezetés parancsára történt a támadás. Ezért Franciaország több millió dolláros kártérítéseket fizetett, valamint számos Új Zéland számára előnyös szerződést írt alá. Pedig csak egy vitorláshajó elleni támadásról volt szó, nem egy egész országról.
Nicolas Sarkozy, ez a magyaros nevű zsidó-származék a cion-imperializmus legfőbb provokátorává lépett elő napjainkra. Azonban tudnia kell mindenkinek, hogy 'okosságát' nem a saját kútfejéből meríti, amikor nagyívű ökörségeit terjeszti, vagy éppen háborús agressziókra ösztönzi a nyugati imperialista tömböt. De még csak antenna sem nőt a ki fején, hogy valamilyen titkos háttérhatalom közvetlenül távirányítsa ámokfutása közben. Nem. A tényállás sokkal prózaibb. Nicolas Sarkozy legfőbb szellemi vezetője és mentora egy franciaországi zsidó "filozófus", aki Bernard-Henri Levy névre hallgat (páholybeli hovatartozásának még nem néztünk utána), és a nyugati szellemi életben (értsd: zsidók egymás közt) 'nagy jelentőségű' filozófusként van méltatva - ennek persze valódi értékét mindannyian jól ismerjük... -, nos, ez a Levy(ta) díszpéldány volt a Líbia elleni agresszió egyik fő ösztönzője. Mondhatjuk, hogy Obamához hasonlóan (neki több is van, Rahm Emanuel, Cass Sundstein) a francia elnöknek is megvan a maga házi zsidaja, aki madzagon rángatja az egész világ nagy boldogságára.

Várhatóan a francia vezetés nem fogja elismerni a katonákat. Azzal olyan nemzetközi folyamatok indulhatnak meg, amelyeknek a következményeit megjósolni sem lehet. Az viszont biztos, hogy a francia választások küszöbén az egész szabadkőműves Sárközy-banda belebukik (Bernard-Henri Levy persze hivatalos - választott - pozíciót nem visel, így tovább lázít majd a páholyból...).

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy állítólag a szír hadsereg homszi akciójában angol, katari és más nemzetiségű katonákat is elfogtak. Ezek közül eddig egyedül a francia katonák kilétét, mint francia állampolgárokat ismerte el Franciaország. Azt, hogy katonai feladatot parancsra hajtottak végre még nem, tehát hivatalosan zsoldosoknak tekinthetőek. De ez mindegy is, a kötélre így is, úgy is esélyesek.

Tálas András - Jövőnk.info
2012. február 29.

http://jovonk.info/2012/02/29/lukra-futottak-franciak-sziriaban-es-az-egesz-nato
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Indul az újabb kilakoltatási hullám, hajrá... ( "...S, te ot
  2012-02-29 17:57:37, szerda
 
  Indul az újabb kilakoltatási hullám, hajrá... ( "...S, te ott állsz az út szélén..." )

A kormány nem tett eleget a Magyar Szociális Fórum kérésének, hogy ne oldják fel a március 1-én lejáró kilakoltatási tilalmat, hanem védjék meg a legrászorultabbakat az otthonvesztéstől. Az MSZF szervezője választ sem kapott a miniszterelnöknek írt levelére. Ennek következtében március 1-től megint emberek kerülhetnek az utcára - tájékoztatott a Szociális Fórum szerdán kiadott közleményében. Vidékről és Budapestről máris többen jelezték az MSZF-nek, hogy március első napjaiban árverezik a lakásukat, illetve kilakoltatják őket.

Budapesten egy 73 éves anyát és lányát március 6-án 8.30 órakor akarják kilakoltatni XV. kerület, Fő út 57. fsz. 5. szám alóli
önkormányzati bérlakásából. Az érintett Laska Szerénának semmilyen tartozása sincs, legutolsó számláit is rendre kifizette. Kérdésére, hogy miért akarják őket mégis kilakoltatni 36 m2 egyszobás-konyhás lakásukból, azt a választ kapta, hogy az önkormányzat nem köteles megindokolni a döntését. Az asszony méltányosságból jutott a bérlakáshoz a kerület MSZP-és vezetése idején, és ezt az állapotot azóta sem szüntették meg, írásban erről szóló tájékoztatást nem kapott - közölte a Magyar Szociális Fórummal, melynek segítségét kérte.

Simó Endre szerdán e-mailben és faxon elküldött üzenetében arra kérte László Tamás (FIDESZ-KDNP) XV. kerületi polgármestert, hogy vegyék le a napirendről Laskáék kilakoltatását, vagy biztosítsanak nekik más hasonló lakást. "Számítok humánus intézkedésére" - írta Simó a polgármesternek.

A végrehajtással megbízott Palota Holding rendőrökkel készül kilakoltatni a két asszonyt arra való hivatkozással, hogy "önkényes
lakásfoglalók", jóllehet az önkormányzat nem állít ilyesmit. A 73 éves anya nyugdíjból él, leánya pedig bérpótló támogatásban részesül: 22.800 forintot kap.

Az MSZF arra kéri az embereket, hogy jelenlétükkel tiltakozzanak a tervezett kilakoltatás ellen, és élőlánccal akadályozzák meg az
embertelenséget. (Laska Szeréna telefonszáma az újságíró kollégák rendelkezésére áll az MSZF-nél.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/52 oldal   Bejegyzések száma: 519 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 519 db bejegyzés
e év: 4803 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 378
  • e Hónap: 14570
  • e Év: 147487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.