Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/186 oldal   Bejegyzések száma: 1858 
Tanulság az elírt e-mail címrő
  2008-01-31 23:51:16, csütörtök
 
 
Tanulság az elírt e-mail címről:



Egy minneapolisi házaspár eldöntötte, hogy Floridába megy felmelegedni egy különösen fagyos télen. Úgy tervezték, hogy ugyanabban a hotelben szállnak meg, ahol a mézesheteiket töltötték 20 évvel azelőtt.

Mozgalmas programjuk miatt nehéz volt összeegyeztetni az utazási időpontot, ezért a férj pénteken, a feleség pedig a következő napon repült Minneapolisból Floridába.

A férj bejelentkezett a hotelbe, ahol a hotelszobában egy számítógép is volt, nem úgy mint évekkel azelőtt, és eldöntötte, hogy küld egy e-mailt feleségének. Véletlenül azonban kihagyott az e-mail címből egy betűt, s anélkül, hogy észrevette volna a tévedést, elküldte a levelet a rossz címre.

Közben ... valahol Houstonban ... egy özvegy épp a férje temetéséről érkezett haza, akit az Úr hazahívott az ő dicsőségébe, egy szívinfarktus után. Az özvegy elhatározta, hogy megnézi a barátoktól és rokonoktól érkezett e-maileket. Miután elolvasta az üzenetet, visított és elájult. Fia berohant a szobába, édesanyját a földön találta, majd felpillantott a képernyőn található szövegre:



Szerető feleségemnek

Időpont: 2005 okt.13, péntek

Tárgy: megérkeztem!



Drága szerelmem,

Tudom, meg vagy lepődve, hogy üzenetet kapsz tőlem. Már számítógépük is
van az ittenieknek és lehet szeretteinknek e-mailt küldeni.

Épp most érkeztem meg és jelentkeztem be. Minden elő van készítve a
holnapi érkezésedre és már nagyon várom, hogy találkozzunk.

Remélem, hogy az utazásod olyan csendes lesz, mint az enyém.

PS.... Tényleg nagyon meleg van idelent!!!
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
Vona Gábor kontra Száva Vince
  2008-01-31 23:36:57, csütörtök
 
  Mokka, cigánybűnözés, Vona Gábor kontra Száva Vince (a maffiózó Száva család tagja)

http://tv2.hu/2008-01-31/Szava_Vince_es_Vona_Gabor_egy_asztalna l/

A ma reggeli Mokkában Vona Gábort támadta Száva Vince (fő-cigányszóvivő), hogy mit képzel, hogy demokratikus országban ilyen rasszista szervezetet működtet, szegény cigányoknak mennyire kell most rettegni, és hogy képzeli, hogy az ország lakosságából 1,5-2 millió lakost (!!!!) , ami kb. duplája a hivatalos adatoknak - és ezt ő mondta! - megfélemlít.

Mire Vona mondá néki, hogy ellenkezőleg, a magyaroknak kell itt félni tőlük, (nem kéne a hadova.)

Ezen 2 millió említésénél görcsbe rándultam az iszonyattól. Te jó ég, már itt tartunk???!!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Hajdú-BÉT ügy pikantériái
  2008-01-31 23:30:06, csütörtök
 
  A Hajdú-BÉT ügy pikantériái

csütörtök, 2008. január 31.

Bajnai volt az ügyvezető, mikor a gazdákat hazavágta a Wallis

Már négy éve futnak a pénzük után a Hajdú-BÉT károsultjai. A társaság felszámolási eljárása alatt a kárt szenvedett termelők csak 80-100 millió forinthoz jutottak hozzá csaknem hatmilliárdos követelésükből. A libatenyésztők petíciót adtak át tegnap a Magosznak, kérve, hogy járjon el ügyükben az agrárminiszternél. Az eltelt négy év alatt mindössze 80-100 millió forint térült meg a Hajdú-BÉT beszállítóinak 5,9 milliárd forintos kárából.

Emiatt az érintettek újabb kormányzati segítséget kérnek és várnak - közölték tegnap azon a közös sajtótájékoztatón, amelyet a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) és a károsultak megbízottai tartottak.

A tájékoztató aktualitását az adta, hogy a Hajdú-BÉT felszámolása éppen négy éve tart, s ezalatt szinte semmi nem térült meg a libatenyésztőket ért kárból. Ónodiné Demeter Éva, a mintegy 500-550 károsult család képviselője elmondta, a legtöbb érintettet a teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegeti. Emlékeztetett arra, az ügynek több halottja is van, mert volt, aki önkezével vetett véget az életének, s volt, aki belebetegedett, többek vállalkozása pedig tönkrement. Voltak, akik hitelt vettek fel tartozásaik rendezésére, mert abban bíztak, hogy megkapják jogos járandóságukat. Mások pedig eladták ingóságaikat, hogy a fizetési felszólításoktól megszabaduljanak. Ráadásul jó néhány termelő ellen az APEH is végrehajtási eljárást indított.

"Korábban egy szakértő csődbűntettet állapított meg a Hajú-BÉT-nél, mert hatszázmillió forinttal kevesebbre értékelték a társaság vagyonát a valósnál, ám ezt a szakvéleményt a Wallis Rt. nem fogadta el. Újabb szakértői véleményt kért, és az eljárásba bevonták a Nemzeti Nyomozóirodát is, amely szerint viszont nem történt csődbűntett" - mondta Ónodiné, hangsúlyozva, hogy "így tették törvényessé a törvénytelent".

A károsultak képviselője bejelentette: újabb kormányzati segítségre várnak, ugyanis egy uniós rendelet a múlt év decemberétől lehetővé teszi, hogy az úgynevezett de minimis támogatás a korábbi 3000 euró helyett 7500 euró legyen, ezt a nagyobb összegű támogatást szeretnék megkapni. Ezért arra kérik a Magoszt, hogy legyen szószólójuk az agrárkormányzatnál, és tolmácsolja kérésüket Gráf József miniszternek.

Ónodiné elmondta, az agrártárca irányítójától ígéretet kapott arra, hogy segíteni fog, ha azt a jogszabályok lehetővé teszik. A károsultak ezt az ígéretet szeretnék most beváltani.

A sajtótájékoztatón szóba került Németh Imre korábbi agrárminiszter neve is, aki - a károsultak állítása szerint - azzal zárkózott el a segítségnyújtás elől, hogy azt mondta nekik: "Vállalkoztak, buktak, így jártak." Felvetődött Bajnai Gordon neve is, aki korábban a Hajdú-BÉT-et tulajdonló Wallis Rt. egyik vezetője volt. A károsultak szeretnék, ha a jelenlegi kormánytag, önkormányzati és területfejlesztési miniszter elgondolkodna azon, miként tudna segíteni rajtuk.

Jakab István, a Magosz elnöke átvette a károsultak petícióját és megígérte, továbbítja azt Gráf Józsefnek. Egyúttal kijelentette, miután Bajnai Gordon ma a kormány tagja, s a Wallis vezetőjeként érintett volt a Hajdú-BÉT ügyben, a kormánynak kötelessége, hogy helyrehozza ezt az ügyet. Szerinte a károsultak pénzét "szó szerint ellopták". Kiemelte, a Magosz nem álvitákat akar, hanem érdemi intézkedést.

Szerettük volna megkérdezni az ügyben Bajnai Gordont, akinek kollégája, Endrényi Balázs visszahívást ígért, amire lapzártánkig vártunk.

(Magyar Hírlap)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mátyás országának újjá kell sz
  2008-01-31 23:29:33, csütörtök
 
  Mátyás országának újjá kell születnie!
2008. Január 31. 22:32
Abcúg.hu

Lehántva a legendák gúnyáját az álruhás királyról is szemünk előtt kell lebegjen kimagasló történelmi alakja, aki Magyarországot korának egyik legrangosabb birodalmává tette. Nem hagyhatjuk, hogy kizárólag a reneszánsz évét ünnepeltesse velünk idén a hatalom, hiszen nekünk, a magunkfajta magyaroknak nem maga a kor a fontos, hanem annak legnagyobb alakja: Hunyadi Mátyás, a nép által választott király. S az, hogy a reá való emlékezés minket is cselekvésre bírjon, hogy ezáltal hazánk újra olyan legyen, mint ahogy arról Jókai Mór beszámol Mátyás uralkodását és az ország állapotát felidéző több mint elgondolkodtató írásában, melynek olvasása közben elszorul az ember szíve: hát idáig süllyedtünk?! Hazánk újjászületésének záloga mi magunk vagyunk; igaz, az újjászületéshez először is egy új, ,,igazságos királyt" kéne választani, de mi még erre is képtelenek vagyunk. Fásultan tűrjük, ahogy szemünk láttára semmivé lesz az egykor oly dicső ország. Mert amit eddig tettünk, az lepergett a hatalombitorlókról, igazi eredményeket ezidáig - összefogás hiányában -nem tudtunk felmutatni.

,, Mátyás és vele a magyar nemzet dicsőségük tetőpontján álltak. Meg akarta mutatni a világszellem, hová emelkedhetik egy nép nagy és nemes lelkű fejedelem alatt. Örült a szegény, vigadott a gazdag; a földműves bizton veté el gabonáját, nem kellett félnie, hogy azt idegen seregek lovainak patkói letapodják; a bajnok örömest ment a csatába, mert diadal várt reá ott is.

Kívül hatalmas, belül erős volt az ország, harcainak nagy részét határain kívül viselte, s az 1485-ik évben Európa minden fejedelmei szövetséget kötöttek a magyar királlyal: köztük VIII. Károly francia király, Ferdinánd, Nápoly királya, Kazimir lengyel fejedelem és Bajazid szultán.

Igazság honolt az egész birodalomban: a törvény egyenlően osztatott gazdagnak és szegénynek, a rablóvárak nem rettenték többé a békés lakosokat.

Állandó hadserege volt az országnak, híres győzhetetlen légiók, csatában edzve, begyakorolva és jól fizetve. Nem kellett minden hadjáratnál felültetni a távol vármegyéket, s nagy tömegű rendetlen bandériumokkal menni az ellenség elé. A fekete sereg és az ostromágyúk megvédék az országot. (...) Ez állandó hadsereg állt húszezer lovasból, nyolcezer gyalogosból és kilencezer csataszekérből, melyek még akkor nagy szerepet játszottak az ütközetekben. Ezek mellett volt még a nyolcezernyi fekete sereg, melyet maga a király vezényelt. Ostromoknál nemcsak ágyúkat, hanem mázsás köveket hajító gépeket is használtak. E sereg évi zsoldja ment egymillió hatvanezer aranyra. Táborban szigorú rend tartatott, minden rablás, kicsapongás meg volt tiltva. Nőknek nem volt szabad a táborhoz közelíteni, részegség, káromkodás büntetve volt. Legforróbb nyáron, úgy mint leghidegebb télen helyt kellett állani mindenkinek, s maga a király adott abban példát. Midőn e hadi intézkedéseit dicsérték Mátyás előtt, ő azt felelte, hogy csak a régi görög és római hadvezérek tetteit kell tanulmányozni, s azokat az újabb viszonyok és változott körülményekhez alkalmazni, hogy a hadtudomány tökéletesedjék.

Nyitva volt az út mindenki számára, hogy hősi tettek vagy ész és tudomány után magának fényes állást szerezzen; a király maga kereste a hasznavehető embereket. Magyar Balázs, Kinizsi Pál, a két Zokoli, Csupor, a Dócziak és több más jelenkorunkig hírneves család fejei Mátyás alatt szerzék legelső hatalmukat; egy zsidó, hajdani nevén Erneszt, praktikus ismeretei és becsületessége által annyira vitte dolgát, hogy kikeresztelkedvén, Mátyás által kincstárnokává neveztetett ki; s hogy Mátyás kincstára mindig tele volt, az által eléggé igazolva van mind a kincstárnok becsületessége, mind a király emberismerete. Mátyás alatt emelkedett magasra a Zápolya-család is. Ennek ugyan jobb lett volna ,,Nevetlen falu" rideg magányában a Deákfalvi Deák telken élni és elmúlni, mint nagyravágyásával később mindazt lerontani, amit jótevője, a nagy király épített.

Az ország népessége szaporodott. Mátyás fölkeresteté a kunok maradványait a Dnieszter és Búg között, s megtelepíté őket Magyarországban; megtudva, hogy a Kuma mellett még egy régi elmaradott magyar törzs él, azokért is kiküldé követeit, hogy őket behívják, azonban az orosz fejedelmek nem engedték meg a népvándorlást, s az elszakadt ősök visszatértek hegyeik közé.

Az ipar, gazdászat, föld- és szőlőművelés felvirágzott. Máig is megmutatja a gömöri földműves azt a hegyet, melyen Mátyás saját kezeivel kapálta a parasztember szőlőjét s nevette a vele sorban izzadó főurakat, kiknek némelyike kidűlt a nem szokott munkából. Mindennemű kézművesek özönlöttek az országba, s Mátyás idejében már voltak a városok tornyain órák, ami nagy ritkaságnak tartatott másutt. Pompás épületek emelkedtek mindenütt a kor ízlése szerint, s pompa volt a király udvarában és jólét a jobbágyéban.

A tudomány és művészet is hazájára talált Magyarországban, pompás szobrok, festmények ékesíték a királyi palotát és a főurak kastélyait; művészek, zenészek, énekesek ismerteték meg a nemesebb élvezeteket; s a legbecsesebb emlék, mit Mátyás magának emelt, volt a budai nagy könyvtár. Több mint ötvenezer darabból állt az, mind a legritkább, a legnevezetesebb munkák, miknek megszerzésére évenként harmincháromezer aranyat adott ki a király. Minden kötet díszes nyomás, vagy iratban, festvényekkel, aranynyomatú bőrbe kötve ezüst és arany kapoccsal; az állványok cédrusfából, hímzett selyemfüggönyökkel, sorban a termekben háromszáz antik művészi szobor, az előteremben astronomiai és erőműtani műszerek, középen óriási éggömb két angyal által emelve. Ilyen volt a budai könyvtár, Mátyás alapítá a pozsonyi tudományos egyetemet is. A tudományok terén fáradozó férfiakat tudta jutalmazni, egy astronomiai munka írójának nyolcszáz aranyat és kétszáz arany évdíjat adott: itt azután igazán felsóhajthatunk, hogy boldog régi idők! A külföld legtudományosabb férfiait iparkodott honának megszerezni. Budán egy roppant épületet emeltetett, melyben negyvenezer tanuló ifjú számára legyen hely, hét nagy hallgatóteremmel minden oldalon, középen a tanárok lakaival; egy szárnya ez épületnek az orvosi kar védencei, betegei és gyógyszertára számára volt kijelölve. Óriási mű! Miért nem élhetett Mátyás még félszázadig!"


Jókai Mór: A magyar nemzet története regényes rajzokban

Forrás: MEK

http://www.abcug.hu/index.php?com=news&cat=8&id=1016
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Liberális aranyeső - Kóka taga
  2008-01-31 23:19:48, csütörtök
 
  Liberális aranyeső - Kóka tagad (+videó)

Lánchíd Rádió, cs, 2008-01-31 21:50Belföld Kiemelt hírek


Tagadja Kóka János, hogy minisztersége utolsó heteiben politikai alapon osztogattak volna támogatást az SZDSZ-es vezetésű településeknek - erre utalt a hírTV-nek nyilatkozva a pártelnök a békés megyei Csanádpalotán, ahol csütörtökön adtak át egy új útszakaszt. Erre pályázat nélkül kapott 50 millió forintot az SZDSZ-es vezetésű település. A hírTV információi szerint a tavalyi év végén a költségvetés egyensúlyi tartalékából összesen 6 milliárdot osztottak szét harminchat település között, amelyek kétharmadát SZDSZ-es polgármester vezeti.

A Csongrád megyei Csanádpalota pályázat nélkül jutott 50 millió forintnyi támogatáshoz, még Kóka János minisztersége alatt. A pénzből 2300 méternyi mellékutat újítottak fel, és tény az is, hogy a beruházáshoz szükséges összeg hamarabb rendelkezésre állt, mint az útépítéshez szükséges tervek. Kóka János ennek ellenére azt állítja: Csanádpalotát nem pátpolitikai alapon támogatták, mint ahogy azt a 36, többségében SZDSZ-es vezetésű települést sem, amelyek között tavaly év végén osztottak szét hatmilliárd forintot.

,,Rászorultsági alapon"

A kormányszóvivő lényegében megismételte a volt gazdasági miniszter szavait. Daróczi Dávid állítja, a központi egyensúlyi tartalékból - rászorultsági alapon - azok a települések kaptak, amelyek korábban is kértek, de akkor nem jutott nekik támogatás.

A 2007 végén támogatott települések kétharmada egyébként liberális vezetésű. Az ellenzéki vezetésű önkormányzatok közül egyedül Pápa, Gyurcsány Ferenc szülővárosa kapott a hatmilliárdból.

(hírTV)

Nézze meg a hírTV felvételét.
http://lanchidradio.hu/liberalis_aranyeso_koka_tagad_video_20080131
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kommunistázni csak pontosan, s
  2008-01-31 18:35:33, csütörtök
 
  Kommunistázni csak pontosan, szépen...

Lánczi Tamás | 2008. január 30.

Ismerős küldte ezt a linket, hogy írjunk már róla, mert irritálja. Meg hogy ne mindig csak azzal a hanyatló birodalommal foglalkozzunk. Tényleg írni kellene az SZDSZ népszavazási kampányáról, de valahogy nem pörög föl a motor.

Lehetne ugyan moralizálgatni, hogy mennyire sportszerű annak a pártnak vörös csillaggal korteskedni, amelyik egy vattacukorba is képes önkényuralmi jelképeket belelátni.

Eltűnődhetnénk a cinizmuson, amellyel Horn Gábor kijelenti: a logón látható vörös csillag valójában nem vörös csillag. Ámbár igaza is lehet, mert az SZDSZ sem az, aminek mutatja magát.

Esetleg írhatnánk arról, hogy az ingyenes felsőoktatás és orvosi ellátás, vagy úgy általában az állami egészségügy melletti állásfoglalás miért kommunista, vagy akárcsak baloldali program. Természetesen nem az, ahogy erről már szóltunk is ezen az oldalon.

Írhatnánk egy hosszabb posztot arról a pártról, amely erkölcsi tőkéjének maradékát felélve a nihilizmus és a gátlástalan önzés portékáját árulja, ameddig még tudja, a politikai piacon.

Még az sem gátol minket az írásban, hogy jól tudjuk: bármit is mondunk, az SZDSZ malmára hajtjuk a vizet, hiszen nem a lényegről, hanem egy olcsó provokációról beszélünk.

Hogy miért érezzük mégis szükségét annak, hogy eleget téve ismerősünk unszolásának, szót ejtsünk a dologról? Azért, mert amit az SZDSZ tesz, az nem pusztán cinikus, hanem törvénysértő. Fontos felhívni liberális barátaink figyelmét, hogy ami irtó murisnak számít a Felvonulási téren, állami pénzből rendezett plakátkiállításon, az leveri a lécet, mint politikai hirdetés.
Mindenekelőtt azért, mert a vörös csillag tiltott önkényuralmi jelképnek számít. Idézet következik:

269/B. § (1) Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet
a) terjeszt;
b) nagy nyilvánosság előtt használ;
c) közszemlére tesz;
ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és pénzbüntetéssel büntetendő.
(2) Nem büntethető az (1) bekezdésben meghatározott cselekmény miatt, aki azt ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból vagy a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából követi el.
(3) Az (1)-(2) bekezdés rendelkezései az államok hatályban lévő hivatalos jelképeire nem vonatkoznak.

Másodsorban azért, mert az SZDSZ plágiumot követ el, amikor egy apró változtatással felhasználja a Fidesz népszavazási kampányának logóját. Amit tesz, az alig különbözik attól, amikor szemfüles, távol-keleti, textilipari vállalkozók ADIBAS feliratot géphímeznek a mackófelsőre. A célja mindkettőnek ugyanaz: a megtévesztés és a tisztességtelen előnyszerzés. És a stílusa is: olcsó és primitív.
Címkék: SZDSZ, vörös csillag

http://jobbklikk.hu/index.php?Cikk=111
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Választóit képviseli és NEM-me
  2008-01-31 18:17:13, csütörtök
 
  Választóit képviseli és NEM-mel szavaz
2008. január 31. 14:13 gondola

Karsai József szocialista országgyűlési képviselő a február 11-i parlamenti szavazáskor nemmel fog voksolni az egészségbiztosítási törvényjavaslatra, akkor is, ha ezért kizárják az MSZP-frakcióból.

A képviselő elmondta: választókerületében dolgozó 20 polgármesterből 15 csütörtökön titkos szavazáson javasolta neki, hogy ne támogassa a törvényjavaslatot. További két polgármester telefonon jelezte hasonló véleményét, két másik vezető szintén a javaslat elutasítása melletti álláspontját osztotta meg vele. A huszadik polgármester, Nagy Béla, aki egyben a liberális párt Békés megyei elnöke, nem szavazott, a döntést rábízta Karsai Józsefre.

További 34 civil szervezet, közöttük nyugdíjas klubok, nagycsaládos egyesületek és rokkant szervezetek térségi vezetőit is megkérdezte az elmúlt időszakban. A civilek vezetői elbeszélgettek a tagságukkal, és ez alapján - nem reprezentatív módon - kiderült, hogy a mintegy 10-12 ezer tagsággal bíró civilek 74 százaléka ellenzi a törvényjavaslatot, 10-11 százalékuk támogatja, míg a fennmaradók a képviselőre bízták a döntést.

Választókerületében a húsz település közül 12 inkább ellenzéki, 8 pedig inkább kormánypárti vezetésűnek számít. Ezek után nem tehet mást, és választókerületének véleménye alapján nemmel szavaz a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatról, még akkor is, ha ezért kizárják a frakcióból.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lehet beszélni a pénzelvonásró
  2008-01-31 17:51:22, csütörtök
 
 


Minden világok legjobbika

Lehet beszélni a pénzelvonásról

2008. 01. 31. 15.52 Hírextra
Túlterjeszkedett jogosítványain a közigazgatási hivatal vezetője, amikor törvénysértőnek tartotta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke a Gyurcsány-kormány pénzelvonása miatti intézkedéseiről tájékoztató táblákat helyezett ki az intézményekben - erről döntöttek csütörtökön a megyegyűlés kétharmadát jelentő fideszes képviselők.



"Jogi köntösbe bújtatott, jogon kívüli eszközökkel élt a Regionális Közigazgatási Hivatal" - mondta az eljárásról Völner Pál, a közgyűlés korábban ügyvédként dolgozó elnöke.

A közigazgatási hivatal törvénysértőnek nevezte, amikor szeptemberben a fideszes megyei elnök utasította a megye intézményeinek igazgatóit, hogy "az épületen belül, őrzött és jól látható helyen" függesszék ki azokat a táblákat, melyen feltüntették, az adott intézményben a Gyurcsány-kormány forráselvonása miatt milyen intézkedésekre volt szükség. Felszólították Völner Pált, hogy tartózkodjon a további jogsértő magatartástól.

Az érintett 32 intézmény közül egyedüliként a tatai gimnáziumban tagadták meg a tábla kihelyezését, arra hivatkozva, hogy a hatályos törvények szerint az iskolában nem lehet politikai tevékenységet folytatni. A megye MSZP-s országgyűlési képviselői szintén tiltakoztak a táblák kihelyezése ellen.
Völner Pál (Fidesz) korábban elmondta, nem politikai plakátok, hanem tájékoztató táblák készültek, melyeken "tények és közérdekű adatok" vannak.

Az elnök rámutatott, a Regionális Közigazgatási Hivatal nem törvényességi észrevételt tett, hanem törvényességi tájékoztatót küldött az önkormányzatnak, ami egy nem létező és értelmezhetetlen jogi formula.

Forrás: MTI
http://www.hirextra.hu/hirek/article.php?menu_id=2&cat=1&article_id=47639
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tajtékzik a Rába
  2008-01-31 17:49:19, csütörtök
 
  Mit lehetne tenni?

Tajtékzik a Rába

Az egyik abbahagyja, a másik rákezd

2008. 01. 31. 17.29 Tálos Lőrinc

Ismét habzik. Csak, most egy másik bőrgyár csinált bele. Ennyit ér az osztrák környezettudatosság. Akadályokat építenek a határra, mert a végén még lesz pofánk odamenni, és akkor széjjelhagynánk a szemetet. Cserébe ők hozzánk hordják a sajátjukat, mi úgyis térdig járunk benne.



Tavaly nyáron Sólyom László kifejtette véleményét az osztrák kormánynak a Rába-szennyezése kapcsán tanúsított magatartását: ,,Tűrhetetlen ez a cinizmus, ahogyan hat éve halogatják a megoldást, kibúvókat keresnek, néha már arcátlan." Egy pillanatra össze is kapták magukat a sógorék, volt ásványvizes, sóspereces egyeztetés az osztrák és magyar környezetvédelmi miniszterek között, kölcsönös mosolygással. Ígéretekkel, látszat- és félintézkedésekkel. Amíg Josef Pröll 12 tagú vegyes, osztrák-magyar bizottság felállításával, a saját normák betartásával biztosította Fodor Gábort a környezetvédelmi minimum betartásáról, addig Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt elnöke kijelentette: "Ezek az üzemek valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően [...] minden határértéket betartunk." Más kérdés, hogy a Rába habzását okozó naftalin-szulfonátokra nem is állapítottak meg ilyet. A végén még kárt szenved az a drága osztrák profit. Azért gondoljunk bele, ha valahol Ausztria kellős közepén akár csak egy vadkempingező szappanos alsógatyamosása miatt habzani kezd a legkisebb ér, patak vagy csermely egyből kitör a balhé. Tán még ki is utasítják az összes magyar, délszláv és török kamionost, akinek tiszta a gatyája.



A stájerek hárították a felelősségüket. A gyárak vezetői mindent tagadtak, a politikusok pedig a másik táborra fogtak mindent. Manfred Wegscheider a Sozialdemokratische Partei Österreichs (SPÖ) delegálta stájerországi tartományi környezetvédelmi tanácsos a rádiót Johann Seitinger az Österreichische Volkspartei (ÖVP) tartományi tanácsosához irányította, aki pedig az előző illetékeshez küldte azt vissza. Olajos Péter Európa Parlamenti képviselő (MDF, Európai Néppárt) felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes vizek az állam - Ausztriában a tartományok - tulajdonát képezik, ezért annak hivatalból kell eljárnia, ha szennyezést tapasztal. Joachim Haidacher, a wollsdorfi bőrgyár ügyvezető igazgatója "politikai problémának" nevezte az esetet. "Magyarország megkísérli a beavatkozást az osztrák jogállamiságba" - nyilatkozta. Hozzátette, minden előírást betartanak, és csak az ágazat elleni támadásról van szó.



,,Az IPPC-nek nevezet nemzetközi jogszabály (Integrated Pollution Prevention and Control - Integrált szennyezés-megelőzés és csökkentés) tartalmazza ágazatok szerint az úgy nevezett elérhető legjobb technikákat (BAT). Ezt 1996-ban hozták. Abból a szempontból közelítettük meg a Rába ügyét, hogy vegyék ki belőle, a még benne szereplő naftalinos bőrcserző-, és - Verespatakra való figyelemmel - a cianidos bányászati technológiát, mint engedélyezettet. A naftalin egy benzolos anyag, tehát a legkülönbözőbb betegségeket, rákos daganatokat okoz. Az IPPC felülvizsgálata pont most folyik az Európa Parlamentben, ez az elkövetkező hónapok csatája."- mondta a Hírextrának Olajos Péter. Hozzátette: ,,Tavaly júniusban egy hivatalos beadvánnyal fordultam az Európai Bizottság felé, amiben jogi lépések megtételére kértem fel őket. Itt több dolgot is felsorakoztattam, hogy milyen irányelveket sért meg Ausztria, tehát a vízkeret-irányelvet, a hulladék- illetve az élőhelyek védelméről szóló irányelveket. Ennek alapján kértem a bizottságoz, hogy indítson eljárást Ausztria ellen. Ősszel válaszoltak, hogy megvizsgálták, de további vizsgálatot igényel, ezért elküldték a jogsértési osztályra. A mai napig tanulmányozzák, az abban megfogalmazott jogi panaszokat Ausztria ellen. Ez egy folyamatban lévő ügy, ha megfelelőnek tartják a panaszaimat, akkor eljárás indul Ausztria ellen, és a jelenlegi, két ország közötti megállapodáson túl a jog is kényszeríteni fogja őket a kérdés orvoslására."



Októberben osztrák és magyar Greenpeace aktivisták vízmintát vett a Boxmark bőrgyártól Feldbach-nál. Az aktivisták szerszámokkal nyitották fel a gyár által lehegesztett, és más módon hozzáférhetetlenné tett szennyvízkivezető nyílást. A Greenpeace arra volt kíváncsi valóban csökkentette-e a Boxmark a habzásért felelős naftalin-szulfonát használatát. A szervezet akkori közleménye szerint: ,,A budapesti akkreditált laboratóriumba elküldött minták vizsgálata során kiderült a Naftalin 1, 5 diszulfanát értéke 400 mikrogramm/liter amely a korábbi kibocsátáshoz képest 90%-os csökkenést jelent." "A Boxmark igazgatójának viselkedését igazán nem értjük. Ha nem volt félnivalója, vajon miért utasított vissza minden megkeresést és miért lehetetlenítette el a mintavételt" - teszi fel a kérdést Herwig Schuster a Greenpeace osztrák kampányosa. A zöld szervezet elégedett a Rába szennyezés megszüntetése érdekében eddig teljesített intézkedéseket illetően. "Bár a Rába habzása megszűnt, a Greenpeace rajta fogja tartani a szemét a folyó mentén elhelyezkedő potenciális szennyezőkön." - fejezte be Schuster."



Január 25-én olyan dokumentumokat tett közzé az osztrák környezetvédelmi minisztérium, ami szerint a wollsdorf-i bőrgyár - tavaly nyár, azaz a két ország közötti megállapodás után - radikálisan megemelte a Rábába engedett szennyvíz szennyezőanyag-koncentrációját az utóbbi időben. A Greenpeace akkor így fogalmazott: ,,Ez bizonyos szennyező anyagokat tekintve, például a króm esetében a hivatalos megengedett mérték tizenkétszerese. A kibocsátott szerves szennyező anyagok szintén magasan, több mint 50%-al átlépik a megengedett határértéket. A foszfortartalmat a jelenlegi adatok szerint négyszeresére növelte a bőrgyár 2007 nyara óta, ami duplája a megengedett érvényes határértékeknek. Továbbá ugyanebben az időszakban a nátriumtartalom is a megengedett érték kétszerese. A wollsdorf-i bőrgyár tevékenysége illegális és viselkedése elfogadhatatlan. Korábban ők is részesei voltak annak a megállapodásnak, melyben a stájer vezetés 1, 05 millió euró állami támogatást ítélt a Rába projektnek, ezen belül 350. ezer eurót a bőrgyárak szennyezés megállítása érdekében szükséges fejlesztéseire. Érdekes módon a wollsdorf-i bőrgyár azóta a szennyező anyag kibocsátást drámai mértékben megnövelte, ami ki tudja milyen további károkat okozott a Rába folyó már így sérült ökoszisztémájában. Feltételezzük, a jelenlegi bizonyítékok alapján, hogy a mostani habzás okozója nem a korábbi szennyezésért felelős Boxmark, hanem a wollsdorf-i bőrgyár. Követeljük, hogy az osztrák hatóságok azonnal vegyenek mintát, és szüntessék meg a szennyezés forrását, még ha ez a gyártás bizonyos részeinek felfüggesztésével jár is." - mondta el Herwig Schuster a Greenpeace kampányfelelőse.



Arra a kérdésre, hogy a profitérdekekkel, a cégek lobijával szemben mennyire lehet érvényesíteni a környezetvédelmi irányelveket, Olajos Péter így válaszolt: ,,A bekövetkezés valószínűsége 100 százalékos. Az egyetlen kérdés az idő. Azt a cégek is tudják, hogy ez tarthatatlan, és ha a tények - hogy disznóság, hogy mérgezik az ivóvizet - széles körben ismertté válnak, akkor ezt a csatát el fogják veszíteni. Ezen dolgozunk, hogy minél nagyobb médiavisszhangja legyen. Előbb vagy utóbb jogszabállyal fogja őket kötelezni az Európai Unió a technológiaváltással, ami nyilván költségeket ró majd rájuk. Ezért próbálnak meg időt nyerni, mert minden nap, minden hét, minden hónap profit nekik. Ráadásul ezt a technológiaváltást ki akarják fizettetni az osztrák állammal, arra hivatkozva, hogy ők betartják az EU előírásokat, és ha az osztrák állam ennél is tisztábbnak akarja őket, akkor fizessék ki a szűrőket, és az új technológia bekerülési költségeit. A kérdés az, meddig fog ez még húzódni."

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Magyar Gárda tagtoborzást ta
  2008-01-31 17:42:46, csütörtök
 
  MUTASSUK MEG A CIONISTA DEMSZKIJNEK, HOGY SOKAN VAGYUNK!
A Magyar Gárda budapesti szakasza tagtoborzást tart 2008. február 2-án 10 és 16 óra között.

Helyszín:

Budai jelentkezőknek: 1027 Budapest, Fő u. 63-65 III. emelet 3., 33-as kapucsengő.

Pesti jelentkezőknek: 1113 Budapest, Villányi út 20/A.

Kérjük a jelentkezőket, hogy a felvételi beszélgetés időigénye miatt legkésőbb 15 óráig érkezzenek a helyszínre!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/186 oldal   Bejegyzések száma: 1858 
2007.12 2008. Január 2008.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1858 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 631
  • e Hónap: 14823
  • e Év: 147740
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.