Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/108 oldal   Bejegyzések száma: 1074 
Minden idők legnagyobb hiányát
  2008-12-31 16:54:44, szerda
 
  Minden idők legnagyobb hiányát produkáltuk


Index/MTI - ugyelet@mail.index..hu, Portfolio.hu - ugyelet@index..hu
| 2008. 12. 31., 14:43 | Frissítve: 2 órája


A harmadik negyedéves folyó fizetési mérleg hiánya minden idők legmagasabb negyedéves deficitje, amely jóval meghaladja az előzetes elemzői várakozásokat - reagált elemzők a szerdán megjelent adatokra. Az várható volt, hogy az export visszaesése miatt negatív lesz az árumérleg, de hatalmas mínuszban van az úgynevezett jövedelemmérleg is. A harmadik negyedéves hiány 2,5 milliárd, az első háromnegyed éves 6 milliárd euró.

A folyó fizetési mérleg hiánya a harmadik negyedévben 2,492 milliárd euró, szezonális hatásoktól megtisztítva 2,157 milliárd euró volt, az első kilenc hónapban a deficit összege 6,074 milliárd eurót tett ki - közölte Magyar Nemzeti Bank szerdán az első becslés alapján.

A negyedéves adatok alapján az idei harmadik negyedévben a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya), a második negyedévi 1,82 milliárd euróról 2,365 milliárd euróra nőtt, a szezonális hatások kiszűrésével 1,535 milliárdról 2,182 milliárd euróra emelkedett, ami a GDP 7,8 százaléka.

Várt és meglepő mínuszok
A Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) elemzése szerint várható volt, hogy az export visszaesésének következtében az árumérleg negatívba fordul, először 2007 első negyedéve után. A meglepetést azonban a jövedelemmérleg rendkívül magas, 2,5 milliárd eurós hiánya jelenti.


Az elemzés készítői hangsúlyozzák: a harmadik negyedéves folyó fizetési mérleg hiány minden idők legmagasabb negyedéves deficitje. A folyó fizetési mérlegen belül jelentősen emelkedett mind a közvetlen befektetésekhez, mind az adósság-generáló befektetésekhez kapcsolódó jövedelemkiáramlás az előző év megfelelő időszakához képest.

Nem értik
A Takarékbank egyelőre nem látja világosan, hogy mi volt ennek a folyamatnak az oka. A pénzintézet elemzői szerint elképzelhető, hogy a külföldi tulajdonú vállalatok javuló jövedelmezősége, valamint az adóssággeneráló befektetések - államkötvény-pozíciók, bankhitelek - során realizált magasabb hozamok egyaránt szerepet játszhattak a folyó fizetési deficit növekedésében.

A Takarékbanknál 7,5 milliárd eurós, GDP-arányosan mintegy 7 százalékos deficitet vár a 2008. év egészére. Hozzáteszik: a hiány 2009-ben az exportnál gyorsabban visszaeső import és a romló vállalati jövedelmezőség nyomán elért szerényebb profitok eredményeképpen 4 milliárd euróra csökkenhet.

Az export dinamikája a harmadik negyedévben jelentősen lassult, azonban az import volumene nem csökkent a még mindig magas lakossági fogyasztás miatt, így a második negyedévhez képest tovább nőtt a folyó fizetési mérleg hiánya - mondta Samu János a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.

Jobb jön
A szerdán publikált MNB-adat meghaladta az elemzői várakozásokat, azonban a Concorde elemzője az utolsó negyedévre már kisebb hiányt vár, a hitelezés, és ezzel együtt a fogyasztás és az import visszaesése miatt. Samu János kiemelte: a harmadik negyedév hiányát tekintve a magas kamatok miatt megemelkedett a forrásköltség, valamint a külföldi vállalatok megtermelt jövedelme is most került be a statisztikákba.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a finanszírozási oldalon tőkekiáramlás volt tapasztalható a harmadik negyedévben, így a hiányt teljes mértékben hitelekből, adósságból finanszírozta a gazdaság. Az elemző a negyedik negyedévre a hiány csekély visszaesésére számít, mivel a hitelezés csökkenése visszafoghatja a fogyasztást. Igazán azonban csak 2009-ben teljesedhet ki a fogyasztás visszaesése, így csökkenhet az import és jelentősen javulhat a folyó fizetési mérleg egyenlege - tette hozzá Samu János.

A helyzet még rosszabb
A Portfolio.hu elemzése azt emeli ki: a harmadik negyedévben a magyar gazdaság finanszírozási igénye (a folyó fizetési, illetve a tőkemérleg együttes egyenlege) a GDP 7,8 százalékát tette ki. Az amúgy a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban mostanában egyre kevesebb kapaszkodót jelentő fizetési mérleg statisztikából az is kiderül, ha a finanszírozási igényt nem felülről, hanem alulról becsüljük, akkor eléri a 9 százalékot is.

A helyzet romlásának mértékére jellemző, hogy amíg tavaly ilyenkor az 1,1 milliárd eurót sem érte el a finanszírozási igény, Addig most 2,3 milliárd euró fölötti értéket jelzett a Magyar Nemzeti Bank. A helyzeten nem sokat javítanak a folyamatosan érkező EU-transzferek sem. A folyó hiánynál ugyan emiatt kisebb a finanszírozási igény, ám e területen a harmadik negyedévben nem volt érzékelhető különösebb felfutás (pontos megítélés nem lehetséges, hiszen az MNB csak ez évtől közöl külön számokat EU-transzfer soron).

A Portfolio.hu megjegyzi: az egyensúlyromlás azért érdekes, mert a globális válságtól épp ellentétes hatást várnak általában a szakértők. Úgy gondolják ugyanis, hogy a külső kereslet szűküléséből fakadó exportvisszaesést bőven ellensúlyozza az, hogy az állami fogyókúra és a szigorú jövedelempolitika, illetve az, hogy a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülnek. Amennyiben a mostani romlás még valóban a hitelexpanzió eredménye - vagyis nem látszik rajt a válság (eddigi) utolsó nagy ütése a magyar gazdaságion -, akkor a szakértőknek igazuk is lehet, és jövőre akár jelentősen is csökkenhet a finanszírozási igény.

http://index.hu/gazdasag/magyar/fofi081231/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sikerekben gazdag, boldog
  2008-12-31 16:42:52, szerda
 
  Sikerekben gazdag, boldog újévet, jó egészséget kívánok minden igaz magyarnak bárhol is él a világban!
Akik meg nyomják a süket dumát minden héten, azoknak ajánlom Petőfi versét!

Petőfi Sándor: Megint beszélünk s csak beszélünk...

Megint beszélünk s csak beszélünk,
A nyelv mozog s a kéz pihen;
Azt akarják, hogy Magyarország
Inkább kofa, mint hős legyen.

Dicsőségünknek kardja! csak most
Készültél s már a rozsda esz.
Meglássátok, maholnap minden
Az ó kerékvágásba' lesz.

Ugy állok itt, mint a tüzes ló,
Mely föl vagyon nyergelve már,
S prüsszögve és tombolva ott benn
Fecsegő gazdájára vár.

Nem a tettek terén fogok hát,
Mint egy csillag, lehullani?
Megfojtanak majd a tétlenség
Lomhán ölelő karjai?

S nem lenne baj, ha magam volnék,
Hisz egy ember nem a világ,
De ezer és ezer van, aki
A zablán tépelődve rág.

Óh ifjaink, óh én barátim,
Ti megkötött szárnyú sasok,
Láng a fejem, jég a szivem, ha
Végigtekintek rajtatok!...

Föl, föl, hazám, előre gyorsan,
Megállni féluton kivánsz?
Csupán meg van tágítva rajtad,
De nincs eltörve még a lánc!

(Pest, 1848. április)

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A hamisítási botrány miatt lem
  2008-12-31 16:29:16, szerda
 
  A hamisítási botrány miatt lemondott az SZDSZ-es bizottsági tag
2008-12-31 12:03 hírTV

A hamisítási botrány miatt lemondott az SZDSZ-es Janás Ferenc, a ferencvárosi választási bizottsági tagságáról. John Emese kampányfőnöke négy nappal a hírTV-ben bemutatott amatőr felvételek bemutatása után döntött így.

Janás a felvételeken arról beszél: bűnös módon aláhamisítaná az üres kopogtatócédulákat, ha az azt felajánló aktivista bevitte volna a hozzájuk tartozó választási értesítőket is.

A személyes adatokat és a mit sem sejtő választók nevét ugyanis csak ennek birtokában lehet, - mint mondta: bűnös módon aláhamisítani. A liberális jelölt, John Emese sorsáról is várhatóan szerdán döntenek.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mi minden történt egy következ
  2008-12-31 16:28:32, szerda
 
  Mi minden történt egy következmények, törvények, erkölcs és gerinc nélküli országban? - Év végi összefoglaló a barikád.hu-tól



2008-12-31 00:53 barikád.hu


Mai vezető anyagunkban visszatekintünk a magunk mögött hagyott 2008-as esztendőre. Kis emlékeztetőt készítettünk, mi minden történt egy következmények, törvények, erkölcs és gerinc nélküli országban: Valószínűleg csak nálunk fordulhat elő, hogy egy köztörvényes cigánybűnöző nem al-, hanem felperes a bíróságon. Csak itt lehetséges, hogy egy adócsalásért elítélt ,,művész" ugyanúgy oszthatja az észt mikroszínházában, mintha mi sem történt volna, s egy ,,humorista" döglődő újságját állami támogatás menti meg a csődtől, miközben a kórházakban lassan gyertyával világítanak. Valószínűleg csak itt történhet meg, hogy a köztársasági elnök hülyének titulálja azokat, akik Nagy-Magyarország alakú matricát ragasztanak autójukra, s a ,,hatalmasok" soviniszta szomszédainkkal versengve ütik a magyart minden lehetséges fórumon. A világ úgy tekint ránk, ,,hála" a lakájmédiának, mint a sokmillió náci országára. Bakancsos nácik grasszálnak az utcákon, s riogatják a tisztes, dolgos cigányokat. Nácik tartják rettegésben a homokosokat, a liberálisokat, a szocialistákat, sőt, még Kövér Lászlót is... Mindez megtörténhetett egy év alatt. De emlékezzünk arra is, milyen kemény évszázadokat hagytunk már magunk mögött!

Szerkesztőségünk a barikád.hu anyagaiból válogatta össze, mi volt az elmúlt 12 hónap legmeghatározóbb, vagy éppen legmegdöbbentőbb belföldi eseménye.

Január

A legkisebb gazember

Tizenkét éves román cigánygyerek tartotta rettegésben a budapesti Blaha Lujza tér átutazó közönségét. A Mauglinak becézett kiskorú bűnöző rablásból, lopásból élt, a kést pedig magabiztosabban forgatta (meg áldozataiban), mint a ceruzát. A szenzációhajhász kereskedelmi sajtó természetesen a sanyarú életkörülmények áldozataként ábrázolta Maugli-Krisztiánt. Az RTL Klub stábja a román nyomortelepre is hazakísérte ,,hősünket", ahol a mini cigánybűnöző népes rokonsága még a mikrofont is kilopta a riporter kezéből.




Február

A legnagyobb üzlet

A Kevin McCabe érdekeltségébe tartozó Esplanade Real Estate Kft nyerte a Fradi-tendert, s a skót üzletember ezzel megvásárolta a Ferencváros labdarúgócsapatát és az ahhoz kapcsolódó 6+2 hektáros ingatlant. A Könyves Kálmán körút és az Üllői út kereszteződésénél fekvő telken az új stadion mellett vélhetően irodaházakat, hotelt és sportkórházat húznak majd fel, míg a focicsapatot szeretnék eljuttatni a nemzetközi porondra. Az új tulajdonos a tendergyőzelem óta már rendezte az FTC milliárdos adósságát, bemutatta a 2012-ben felépülő új stadion terveit, a csapat pedig feljutó helyen várhatta a tavaszt az NB2-ben.




Március

A legnagyobb revans

A Budapesti Katonai Ügyészség vádat emelt hatrendbeli szolgálati visszaélés vétsége miatt Gergényi Péter nyugállományú rendőr vezérőrnagy ellen. Persze a sajtóban mindez eltörpült amellett, hogy a Fővárosi Bíróságon dulakodás támadt a Magyar Gárda több tagja az Országos Cigány Önkormányzat képviselői között, a Gárda feloszlatására kezdeményezett per első tárgyalása előtt, amikor Kolompár Prikézsia Orbán nem vette tudomásul, hogy még ő sem mehetett be egy bezárt terembe.




Április

A legnagyobb szemfényvesztés

2008-ban korunk ,,hőse", a sokoldalú (minden szempontból elég sokoldalú) politikusnő, Horváth Ágnes alaposan felkavarta az amúgy is zavaros állóvizet: miniszterként megadta a kegyelemdöfést a haldokló egészségügynek, leendő apósának vállalkozását fellendítendő, széfeket rakatott még a prosecturákra is, majd az ő eltávolítása adja az év legnagyobb színjátékának, az MSZP-SZDSZ koalíció felbomlásának apropóját. Kóka János, szadesz-elnök az április 27-i rendkívüli küldöttgyűlés után bejelentette, hogy pártja konstruktív ellenzékként (a konstruktív MDF-hez és a legfontosabb magyar sorskérdésekben szintén konstruktívként működő Fideszhez csatlakozva; itt a konstruktív=MSZP-vel együttműködő) folytatja a politizálást.




Május

A legnagyobb merénylet

Gyurcsány: A mi dolgunk az, hogy ne engedjünk az erőszak csábításának. A mi dolgunk az, hogy megvédjük a tisztességet. A mi dolgunk az, hogy ne ijedjünk meg. Ne ijedjünk meg akkor sem, hogyha bántanak bennünket. A mi dolgunk az, hogy ne dőljünk be a provokátoroknak. A mi dolgunk az, hogy azt mondjuk, hogy valamennyiünké a haza.
És ekkor lépett színre Ő, a MERÉNYLŐ. Piros pólós, pocakos, MSZP-hívőnek álcázott göndör férfi állt fel a zsírpecsétes sörpadra, a bal kezében szorongatott Marx-kötet a földön landolt, a jobb kezében tartott pisztolyon pedig diszkréten megcsillant a májusi Nap fénye. A revolverrel egyenesen a miniszterelnököt vette célba, aki bár észlelte a veszélyt, halált megvető bátorsággal intette nyugalomra rémült rajongóit. A támadóról hamar kiderült, hogy szélsőbaloldali aktivista, aki az éhezőkért és a hajléktalanokért demonstrált a maga sajátos módján.





Június

Az év elnökválasztása

A liberális törpepárt rendkívüli tisztújító küldöttgyűlés összehívása mellett döntött, miután kiderült, volt némi huncutság abban az egy évvel ezelőtti elnökválasztásban, amikor is Kóka János került az SZDSZ élére. A júniusi szavazáson Fodor Gábor mindössze két szavazattal előzte meg riválisát, így ő lett az új elnök - nem mintha ez a későbbiekben sokat javított volna a párt helyzetén. Pedig ,,szegény Kóka" a hónap elején még dalban is elmondta, mennyire fontosak neki a kékmadarak.





Július

Az év tojászápora

Július 5-én a szokásos éves buzivonaglásra került sor az Andrássy úton. A rendőrség ,,addig" soha nem látott biztonsági intézkedések közepette óvta az aberráltakat a jogosan felháborodott egészséges emberektől. Budapest legszebb sugárútját kerítéselemekkel borították, aki a Deák téren közéjük keveredett csak a menet végén, a Felvonulási téren menekülhetett ki a fertőből. Az Oktogonnál a hazafiak tojászáporral üdvözölték a buzikat, mire a rendőrök ultra erős könnygáztámadással reagáltak. Eközben zengett a ,,Magyar rendőr buzit véd!". A provokáció során a rendőrökkel is történtek összecsapások, s ne felejtsük el megemlíteni az Orosz József és Horn Gábor által beszedett pofonokat sem... Mindezek mellett, éppen ezen a napon érte egységes támadás a nemzeti hírportálok közül a Szent Korona Rádió, a HunHír.Hu, a kuruc.info és a barikád.hu szerverét.





Augusztus

A legnagyobb szerver-támadás

A kuruc.info-nak a buzivonaglás óta nem sikerült magához térnie (a pár napos újraéledéseket leszámítva). Szilvásy György titokminiszter mindent elkövetett annak érdekében, hogy a honlap amerikai szervere felülvizsgálatot indítson. A miniszter nem szívesen beszélt, de mindenki el tudja képzelni, milyen módszereket eszközölt annak érdekében, hogy terrorfenyegetésre utaló bizonyítékokat tudjon felmutatni a kuruc.info-val kapcsolatban. Végül Szilvásy erőlködései elérték céljukat: az amerikai Fortress ITX adatközpont eltávolíttatta szerveréről a honlapot. Ez a lépés azonban nem jelentette a radikális hírportál végét...





Szeptember

A legnagyobb blama

Almássy Kornél személyében egyetlen kihívója akadt Dávid Ibolyának, az MDF örökös elnökasszonyának, aki sorsát nem kívánta a szavazatokra bízni: egy hangfelvétellel állt elő, mely szerinte bizonyította, Almássy adatokat akart róla gyűjteni. Riválisa erre vissza is lépett a megmérettetéstől, ám két héttel később kitálalt: csak azért fújt visszavonulót, mert feleségét és mellette álló párttársait is megfenyegették. Almássy Kornél állításait abszurdnak nevezték, s kizárták őt a pártból, így Dávid Ibolyának nem kellett felkelnie az elnöki székből. Később aztán, miután Vas János kilépésével a minimális létszám alá csökkent, s így kis híján meg is szűnt az MDF parlamenti frakciója, megpróbálták visszakönyörögni Almássyt, de ez már egy másik történet...





Október

A legnagyobb baleset

Október 6-án Debrecenből Budapest felé tartó intercitybe rohant bele hátulról egy Nyíregyházáról a fővárosba közlekedő vonat. A Monorierdőn történt súlyos baleset okát kutatva már korán felmerült a kábellopás gyanúja, mely rövidesen beigazolódott. Ennek következtében lemondott a közlekedésügyi miniszter és a MÁV vezetője is. A kábellopás is főként cigányok által elkövetett bűncselekmény, így kijelenthető, hogy a Kolompárék által hangoztatott ,,nemlétező cigánybűnözés" ebben az esetben 4 halálos és 26 sérült áldozatot számlált.





November

Az év magyarverése

November elsején a felvidéki Dunaszerdahelyen került sor a DAC és az Slovan Pozsony közötti labdarúgó meccsre. A szlovák kormány mindent megtett, hogy a nap a magyaroknak ne úgy sikerüljön, ahogy az elvárható lenne egy EU-s országban. A mérkőzés után a Romantikus Erőszak és Hungarica zenekarok koncerteztek volna, de szlovák titkosszolgálat a rendezvény előtti napon ezt betiltatta. Már a meccset megelőzően minden eddiginél provokatívabb volt a tót rendőrök fellépése, ugyanis a magyar buszokat már a határ átlépését követően szinte kilométerenként ellenőrizték. A stadionban aztán elszabadult a pokol: a szlovák rendőrállatok viperákkal, gumibotokkal ütötték a magyarokat. Lengyel Krisztiánt egy (17 éves felvidéki fiút) mentőhelikopterrel kellett kórházba vinni. Sokáig keringett az a hír, hogy életét vesztette. Budapesten eközben spontán tüntetés szerveződött, a szlovák követség elé, ahol fiatalok egy csoportja felgyújtott egy szlovák zászlót. A rendőrség már másnap nyomozni kezdett ezügyben. A politikai pártok közül elsőkén a Jobbik szólalt meg, és három napra rá tüntetést szervezett a szlovák rendőrterror ellen, ahol a Romantikus Erőszak zenekar bepótolhatta felvidéki elmaradt fellépését.





December

A legnagyobb per

Dr. Pataki Árpád bíró - eleget téve a kormányzat akaratának - első fokon feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet az egy éve tartó kirakatper zárásaként. Indoklása gyakorlatilag megegyezett az ügyészség abszurd véleményével, miszerint az egyesület működése félelmet kelt egyes társadalmi csoportokban. Bár a feloszlatás a Magyar Gárda Mozgalom működését nem érintette, a balliberális média és sajtó örömtáncot járt a hír hallatán.










Az alábbi alkotással a barikád.hu szerkesztősége szeretne minden Kedves Olvasójának sikerekben gazdag, Boldog Új Esztendők kívánni!
Adjon az Isten szebb jövőt!

Az év videó klippje:
Hungarica - A SZABADSÁG betűi

http://www.youtube.com/watch?v=f16b2H77bZw&eurl=http://barikad.hu/node/21934& amp;feature=player_embedded



barikád.hu


http://barikad.hu/node/21934
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Stoffán György Köszöntő
  2008-12-31 16:25:24, szerda
 
 

Stoffán György
Köszöntő

2008-ban vörös volt a világ,
Elfogyott zsebünkből az utolsó peták
Ellopták a komcsik minden fillérünket
És mint a pióca kiszívták vérünket

2009 lesz majd a bőség éve
Akasszuk fel őket ország örömére
Vegyünk vissza mindent svájci bankjaikból
S álljunk talpra ismét százados bajunkból

Sikeres újévet kívánok magyarom,
Ne hajtsd le a fejed, mint az igás barom
Harcold ki magadnak jussodat ez évben
És aki rád támad, ott feküdjön vérben

Legyen erős hited, sorsod a kezedben
Vezéreljen Isten egész életedben!


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ismét bombáztak a zsidók
  2008-12-31 12:45:33, szerda
 
  Ismét bombáztak a zsidók
2008-12-31. 11:05


Úgy tűnik, hogy Izrael szerdán csökkentette a Gázai övezet ellen irányuló légitámadásainak az intenzitását, két hajnali légicsapásról érkezett jelentés. Az előző négy nap támadásaiban több mint 370 ember halt meg, és további mintegy 1700 megsebesült.

Több szervezet próbálja diplomáciai úton elérni Izraelnél a gázai akciók leállítását. A közel-keleti tárgyalókvartett: Amerika, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió tűzszünetre szólította fel mindkét oldalt. Kedden az európai külügyminiszterek megállapodtak arról is, hogy humanitárius segélyt juttatnak Gázába.

Az izraeli kormány közölte: fontolóra veszik légicsapások átmeneti felfüggesztését, hogy segélyeket szállíthassanak az övezetbe. A háborúnak 374 palesztin és mindössze 4 cionista áldozata van.

Folytatódtak a tüntetések

Az izraeli offenzíva ellen világszerte folytatódtak a tüntetések. Londonban ismét több százan demonstráltak az izraeli követség épülete előtt. A résztvevők izraeli zászlókat is elégettek. New Yorkban is ezrek követelték a támadások leállítását. Itt egy kisebb, Izrael-párti tüntetést is szerveztek, de a két tábor békésen demonstrált egymás mellett. Tüntetések voltak Washingtonban és Los Angelesben is.

(HírTV)



Izrael: ne várjanak el tűzszünetet tőlünk
2008-12-31. 11:10


Egyelőre nem fogadja el Izrael azt a francia javaslatot, hogy kössön 48 órás tűzszünetet a Hamásszal. A fegyvernyugvásra azért lenne szükség, hogy eljuthassanak a segélyek a humanitárius katasztrófa szélén álló Gázai-övezetbe, és elvihessék onnét a sebesülteket. A védelmi kabinet ülésén arra hivatkoztak: semmi biztosíték nincs arra, hogy "az iszlamista szervezet valóban leállítja két napra rakétatámadásait és felhagy a fegyvercsempészéssel". (Mintha a palesztinok szállták volna meg a zsidó területeket, és ők irtanák a jóformán fegyvertelen őshonos lakosságot rajta...) Izraeltől nem várható el egyoldalú tűzszünet - mondta a külügyi szóvivő.

Lapértesülések szerint Ehud Olmert miniszterelnök folytatni kívánja a Gázai-övezet elleni légi csapásokat, míg Ehud Barak védelmi miniszter a franciák által javasolt 48 órás tűzszünetet támogatja. A tárgyalások elősegítésére hamarosan Izraelbe érkezik Nicolas Sarkozy zsidó származású francia államfő.

(MR)



Egyiptom sem ünnepel a zsidók miatt
2008-12-31. 12:25


Egyiptomban lemondták a hivatalos újévi ünnepségeket a Gázai-övezetet sújtó izraeli légitámadások miatt.

A palesztinokkal való szolidaritás jegyében elmarad az összes olyan rendezvény, amelyet állami támogatással készítettek elő, így például a kairói operaházi koncert.

Újsághír szerint Dubaiban az uralkodó azt is megtiltotta, hogy a szállodák szilveszteri mulatságot tartsanak.

(MR)



Humanitárius katasztrófa fenyeget Gázában
2008-12-30. 15:43


Izraeli katonai szakértők szerint a Hamász katonai szárnya szinte sértetlenül élte túl a negyedik napja tartó izraeli bombázásokat. Az egykori Kossuth Rádió jeruzsálemi tudósítójának jelentése szerint az este izraeli területre hullott katyusák is azt bizonyítják, hogy a Hamász kezd magához térni a bombázások okozta első sokkból. A zsidó terrorbombázás miatt egyre nagyobb a felháborodás világszerte. Olmert ügyvezető izraeli miniszterelnök cinikusan így fogalmazott: a civilekkel kesztyűs kézzel, a Hamásszal pedig vasököllel kell bánni Gázában.

Ehud Olmert ügyvezető miniszterelnök nyilatkozatában csak annyit közölt, hogy a gázai civilekkel kesztyűs kézzel, a Hamásszal pedig vasököllel kell bánni. Közben az izraeli katonai szakértők szerint a Hamász katonai szárnya szinte érintetlenül élte túl az eddigi bombázásokat. Az este lezuhanó katyusák is azt tanúsítják, hogy az iszlamista szervezet kezd magához térni a bombázások okozta első sokkból. A válaszrakéták hatására az izraeliek elkezdték komolyabban venni a hátország felügyeletét végző egységek utasításait, de még mindig sokan fegyelmezetlenek, vagyis csoportosulnak, mászkálnak az utcákon, az övezettől számított 30 kilométeres sávon belül, pedig folyamatosan fedezék, óvóhely közelében kellene tartózkodniuk.

Humanitárius katasztrófa fenyeget Gázában

Immár negyedik napja tartanak a harcok, légi csapások a Gázai-övezetben. A sebesülteknek, civileknek egyelőre nincs esélyük arra, hogy megfelelő ellátást, külföldi segítséget kapjanak. A szakértők humanitárius katasztrófáról beszélnek.

Tragikus - így jellemezte az állapotokat Jungbert Béla, a magyar külügy ramallahi irodájának vezetője. A palesztin fennhatóság alatt működő város nagyjából 70-100 kilométerre van a Gázai-övezettől.

- Ramallahban máris jelentős mennyiségű segélyszállítmány halmozódott fel, pillanatnyilag azonban a segélyszállítmányok egyáltalán nem jutnak be. Nincsenek gyógyszerek, alapanyagok, nincs élelmiszer, nincs ivóvíz.

A diplomata azt mondta, egyetlen segélyszervezet, egy palesztin szervezet léphet csak be Gázába, a nemzetközi segítők is elképesztőnek nevezik a helyzetet.

Az ENSZ egyik szervezetének szóvivője azt mondja, hogy a kórházak már hónapokkal a légi csapások előtt is küzdöttek a gyógyszerhiánnyal, most pedig - így fogalmazott a szóvivő - egész egyszerűen összeomlottak, nem tudják kezelni a sebesültek áradatát.

A magyar baptisták is utaznának Gázába segíteni. Palesztina már hivatalosan is felkérte őket az utazásra. Három önkéntes orvos és két mentőápoló vár arra, hogy Egyiptom zöld utat adjon nekik, Egyiptom felől lépnének ugyanis be az övezetbe - mondta Szenczi Sándor, a csoport vezetője.

- Arra várunk, hogy az egyiptomi kormány illetékesei jelezzék nekünk azt, hogy konkrét helyszínen, konkrét tábori kórházakban vagy egyéb más kórházakban tudunk munkát végezni.

A Gázai-övezetben a magyar külügy nyilvántartása szerint két olyan család él, amelynek van magyar állampolgárságú tagja. Ők jól vannak, de nincsenek biztonságban - mondta Jungbert Béla diplomata.

- Akármikor közvetlen életveszélybe kerülhetnek. Jelenleg fel sem merülhet az ő evakuálásuk, de egyébként ez a két magyar állampolgárságú család a kialakult kritikus és a humanitárius katasztrófa kritériumait kimerítő helyzet ellenére sem kívánná elhagyni a Gázai-övezetet.

A magyar külügy napi kapcsolatban van a családokkal. Egyelőre - mivel Gáza zárt katonai terület - nem tudnak segíteni nekik.

Este üléseznek az uniós külügyminiszterek

Az Európai Unió látszólag aggódik, de semmit sem akar tenni. A 27-ek külügyminiszterei ma este megpróbálnak valamilyen használható ötletet kitalálni a gázai konfliktus kezelésére, de persze ők sem várják el, hogy rájuk hallgassanak cionista főnökeik.

Háborúval kezdődött, háborúval végződik a francia uniós elnökség. Augusztusban Nicolas Sarkozynek sikerült kikényszerítenie a tűzszünetet és - a francia elnök szerint - megállítani a Tbiliszi felé tartó orosz tankokat. Most viszont nem sok esély van arra, hogy az unió felhívására tűzszünet jöjjön létre. Izrael nem improvizál, és a Hamásztól sem várható semmilyen gesztus, amely a vereség elismerését jelentené.

Az unió, amelynek tagállamai - zsidófertőzöttségüktől függően - eltérő módon ítélik meg a Hamász és Izrael felelősségét, várhatóan elítéli majd a Hamász önvédelmi rakétatámadásait és Izrael erőteljes katonai válaszát (mármint a palesztinok létezésére - a szerk.) is. A 27-ek nyilván további humanitárius segítséget is ígérnek a palesztinoknak. Nicolas Sarkozy még bízik az egyiptomi közvetítésben is, ez ügyben folyamatos kapcsolatban áll Hoszni Mubarakkal. De a realitásokat Solana külügyi főképviselő szóvivőjének nyilatkozata tükrözi leginkább.

Az Európai Unió nem az egyedüli tehetetlen szemlélője a gázai konfliktus elfajulásának - mondta a szóvivő. Az ENSZ főtitkára Európától vár hatékony fellépést, az unió pedig a világszervezettől, miközben a muzulmán világ sem egységes. A teheráni tüntetők újra Izrael megsemmisítését követelik, de Szaúd-Arábia és a gazdag öböl menti olajsejkségek szinte közönyösen figyelik a gázai fejleményeket.

(MR nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Izraeli térhatás - héber zsebb
  2008-12-31 12:39:14, szerda
 
  Izraeli térhatás - héber zsebbe megy minden második forint
2008-12-31. 10:58


A budapesti ingatlanfejlesztések több mint 70 százalékát izraeli tőkehátterű vállalkozások valósítják meg. Szakemberek szerint a piacon megszerzett profit minden második forintja vándorol izraeli zsebekbe - írja egy ingatlanokkal foglalkozó oldal, amely nem a Kuruc.info nevet viseli. Finoman és nőiesen van itt is szó a lényegről, de szó van, így közlésre érdemesnek tartottuk. Alább a folytatás eredeti formájában.

Nemcsak lakóparkok, hanem bevásárlóközpontok, szállodák és irodaházak tucatjai köszönhetik létrejöttüket az izraeli tőkének, amely Budapest után felfedezte a magyar vidéket is. Az izraeli beruházók a 1990-től több százmilliárd forintot fektettek be a magyarországi ingatlanbizniszbe, ennek ellenére a rendszerváltás óta egyetlen elemző sem vállalkozott az izraeli ingatlanbefektetők magyarországi tevékenységének, a budapesti piacon elért részesedésének pontos elemzésére. Pedig nehéz elképzelni, hogy a magyar gazdaság bármely más szektorában bármely más nemzet hasonló mértékű befolyásszerzéséről a szakma vagy a nyilvánosság csak bizonytalan információk alapján értesüljön. A magyar ingatlanpiacon ugyanakkor az izraeli offenzíva régóta közismert. Időnként készülnek is piaci jelentések, amelyek viszont csak szőrmentén tesznek említést a jelenségről, s többnyire ezek a tanulmányok is megrekednek az általánosságok szintjén: más külföldiekkel összemosva utalnak az izraeli tőke hazai jelenlétére. Az index.hu internetes hírportál szerint nem véletlenül: a tanácsadó cégek, de a maguk az elemzők is tudatosan hallgatják el a dolgot. Kerülik ugyanis a politikailag kényesnek tartott témát.

Természetesen a helyzetet az is nehezíti, hogy egész egyszerűen nincsenek megbízható adatok. Már csak azért sem, mert az izraeli vállalkozások gyakran offshore cégeken keresztül jelennek meg a piacon. Cikkünkben ezért mi is csak azokat a társaságokat, befektetőket vesszük górcső alá, amelyek nyíltan vallják magukról, hogy izraeli tőkeháttérrel működnek. A rendelkezésre álló cégadatokból és az Ecorys Magyarország nemzetközi tanácsadó tanulmányából azonban kiderül: a legalább száz lakást értékesítő vállalkozások top tízes listáján hét helyet izraeli cégek foglalnak el. Azt viszont nem lehet tudni, mi a helyzet az irodaházak vagy az ipari ingatlanok építése terén. Így csak a becslésekre lehet hagyatkozni akkor is, ha arról szeretnénk képet kapni, mekkora értékű ingatlanberuházást valósítottak, valósítanak meg nálunk az izraeli cégek. Erre vonatkozóan Szilvan Salom kijelentése szolgálhat némi támpontul. Izrael külügyminisztere múlt év októberében budapesti látogatásán úgy fogalmazott, hogy Magyarországra több mint kétmilliárd dollárnyi tőke érkezett hazájából, melynek nagy része a magyar ingatlanpiacon talált magának befektetési lehetőséget. Elvileg az információáramlást szolgálta volna a 2005-ben, mintegy húsz vállalkozás részvételével létrehozott Magyar-izraeli Ingatlan Együttműködési Fórum, a kezdeményezés azonban meglepő gyorsasággal elhalt.

A magyar piac húsz legmeghatározóbb izraeli cége

Irodaházak, bevásárlóközpontok, szállodák

1. Ablon Group: Business Center 22; BC 91; BC 99 Office Park; BC 140; M3 Business Center; Budafoki BC; Erzsébet Business Center; Europeum; Fogarasi BC; Gateway Office Park; Lomb BC; New Age Center; Platán BC;
2. Brack Capital Real Estate: Ikarus park; Metropol irodaházak;
3. BSR Europe: Hermina torony; M3 Shopping City (10); Váci úti BSR Center; Váci úti Duna Office irodaház;
4. CEE: Terasz-park; Nádor tér Palace (38);
5. Ofer Brothers Group: Duna Plaza; Le Meridien Hotel; Budapest Bank Központ (Váci út); Bellevue Residence; MSZOSZ székház; Váci utcai értéktőzsde; Central park; a soproni és a nyíregyházi bevásárlóközpont; Páva Hotel; Starlight Hotel;
6. Plaza Centers: plázák: Aréna (63); Duna, Csepel, Veszprém, Pécs, Szombathely, Sopron Pláza, Óbuda hajógyári Álomsziget-projekt (375);
7. Pro-Mot Hungária: Club Aliga (30,5);
8. Shiraz: Siófoki Galerius Spa (13);
9. Sybil Holdings: Új Buda Center (7,8);


Lakóingatlanok

10. Arlon/Neocity Group: Reviczky liget (2,5); ForestHill (10); Seven Arts Resort; Natura villapark;
11. Autóker Holding Zrt.: Cézár ház; Kleopátra ház; Római kert; Gozsdu udvar; Szinyei Merse ház; Marina part; Léda ház; Gran'Dio (3); Helena ház; Király udvar;
12. Coral Holding: Andrássy Rose; City Center Park; Dob udvar; Orchidea liget; Royal Residence; Tavaszmező; Topáz ház;
13. Cordia Magyarország: Cordia City Garden; Cordia Termal Zugló; Cordia Terrace Residence;
14. Elephant Holding: Barcelona ház; Ibiza lakópark; Malomdomb lakókert; Palota liget; Vigo ház; Zaragoza kert;
15. Engel Group: Sun Palace; Városrét (Győr); Pünkösdfürdői lakópark;
16. GB Európa Ingatlan: Ciprusház; Lőrincliget lakópark; Madárhegy; Silverside apartmanház; Zen Garden Óbuda;
17. Home Center: 360°
18. Minrav (Yozma): Centrál park (10); Napfürdő otthonpark (3);
19. Olimpia Group: Egressy udvar; Gizella ház; Karolina udvar; Magnólia lakópark; Mandarin kert; Palóc ház; Tüzér kert; Városliget apartmanház; Zöldliget apartmanház;
20. SL Group: István park (4); Laborc-projekt; Narancsliget (13); Récsei bevásárlóközpont (6); SL Center;

*zárójelben a beruházás értéke, milliárd forintban

Az izraeli cégek magyarországi aktivitására vonatkozóan több találgatás és magyarázat is napvilágot látott a sajtóban és a szűkebb szakmai berkekben is. A népszerű összeesküvés-elméletek közül egy bizonyosra vehető: az Izraelben és környékén állandósult háborús helyzet miatt az izraeli tőke menekül a térségből, s biztonságos helyet keres magának. Nem véletlenül fogalmazott úgy Simon Peresz államfő az izraeli kereskedelmi kamara ülésén, hogy az izraeli vállalkozások szépen terjeszkednek, és lassan fölvásárolják Manhattant, Magyarországot, valamint Lengyelországot. Mondatai nagy botrányt kavartak a magyar politikai életben.

No persze nemcsak beruházók, hanem lakásvásárlók is érkeztek, s érkeznek szép számmal hozzánk a mediterrán országból. Az izraeli állampolgárok számára ugyanis a magyar főváros még mindig megfizethető és élhető. Izrael egyik legnagyobb példányszámú napilapjában 2003-ban megjelent cikk szerint 1998 és 2003 között az izraeliek 3,2 milliárd dollárt fektettek lakásokban külföldön, ami több tízezer ingatlan megvásárlását jelenti. A Jediot Ahronot napilap nem kevesebbet állított, minthogy a befektetők körében - Torontó után - Budapest volt a második legnépszerűbb város.

Bár az izraeli befektetők magyarországi jelenléte mostanában kerül egyre inkább a figyelem középpontjába, tévedés volna azt hinni, hogy csak néhány éve fedezték fel hazánkat. Az izraeli kisbefektetők már a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején megjelentek nálunk. Őket követték a nagyok, majd a nyomukban megjelent a pénzügyi finanszírozási igényeiket kielégíteni hívatott Leumi Bank is. (A pénzintézet ugyanakkor nem dicsekedhet fényes eredménnyel. Botrányok közepette be kellett zárnia budapesti székhelyét, s csak néhány éve vetette meg újra a lábát nálunk.)

De hogy nincs minden rendben az izraeli társaságok magyarországi tőkebefektetéseit illetően, arra már a két állam hatóságai is felfigyeltek. Tavaly az izraeli adóhivatal elnöke, Joni Kaplan, valamint a nemzetközi adóztatási részleg vezetője, Joram Sidlo látogatott a magyar fővárosba azért, hogy tárgyalásokat folytasson az APEH szakembereivel. Izraelben az adóhatóság külön csoportot hozott létre a pénzmosók kelet-európai tranzakcióinak ellenőrzésére. Az ügyeskedők ugyanis - kihasználva a földrajzi távolságot - sikeresen tűntették el adózatlanul az ingatlanfejlesztésekből és bérbeadásból származó jövedelmüket. Magyarországon pedig állítólag a versenyhivatal ellenőrei fogtak gyanút. A szűkebb szakmában ugyanis az a hír járja, hogy a kiterjedt kapcsolatrendszert fenntartó izraeli cégek vezetői - akik nem ritkán bukkannak fel közös vállalkozásokban, beruházásokban - gyakran egyeztetnek egymással az ingatlanok ellenértékéről és értékesítéséről is.

Egy biztos: a budapesti ingatlanfejlesztések több mint 70 százalékban izraeliek beruházásában valósulnak meg. Szakértők szerint a megszerzett profit minden második forintja izraeli zsebekbe vándorol. Az ingatlanpiacon a kereslet azonban némileg csökkent, a nagyobb hozamelvárással, agilitással, gyors döntésekkel és nagyobb fokú kockázatvállalással jellemezhető izraeli vállalkozások pedig az ipar, a kereskedelem és a logisztika felé fordulhatnak, a lakásspecialisták pedig a környező országok feltörekvő piacaira vándorolhatnak.

(Ingatlanbróker.org)

Kapcsolódó:

Izrael nagykövete: jó hely ez, jönnek a többiek is + videó: a Párt-keltében hazudozik és fasisztázik

Felvásárolják, bizony. Egy szinte leközölhető összeállítás odaátról

Felvásárolják, bizony 2. A zsidó gyarmatosítás egy újabb szelete



http://kuruc.info/r/2/32727/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megváltásunk időszerű
  2008-12-31 10:28:03, szerda
 
  Megváltásunk időszerű
2008. december 31.

Édesanyám élére rakta a pénzt, hogy a házbővítéshez ne kelljen hitelt felvennünk. Adósságba verődni nem volt sikk, se kívánatos. Borókai Gábor jegyzete, Heti Válasz.
Édesapám háromévente cserélte a Trabantot. A tányérra annyit szedhettünk, amennyit maradék nélkül megettünk. Az új cipő végébe még egy ujj is befért, a kabátba meg egy másik gyerek, hogy legalább két évet kibírjon. Karácsonykor a várakozás és az együttlét öröme töltötte be a nagyszobát.

Szüleim nem kerestek rosszul, mégis puritán életet éltünk. Nem feltűnőt, nem kirívót. Kiszámíthatót és fenntarthatót. Senki sem mondta, hogy így kell lennie, mégis úgy volt. Kezünkben tartottuk az életünket. Ahogy mások is a hatvanas évek végén.

Akinek kicsit jobban ment, igyekezett a szomszédjánál magasabb házat építeni. Eldicsekedhető szekrénysort és ülőgarnitúrát vásárolni a tisztaszobába, holott a ház mögött felhúzott kiskonyhában érezte magát otthon. Vállalkozás nem indulhatott, föld nem juthatott magánkézbe, utazni csak korlátozottan lehetett.

Ahogy gazdagodott látványban a falu, lelkében úgy sorvadt. A múlt energiái elszunnyadtak az öregekben, s a fiatalok új módihoz szoktak. A pártállamihoz.

Olvasom, hogy harminc év elteltével baj van a pénzügyi kultúránkkal. Azt mondják a rendszerváltástól "jólétre penderültek", a nyertesek, hogy oktatni kellene a szegény leszakadókat, mert cefetül eladósodtak, privátim éppúgy, mint államba szerveződve, és fogalmuk sincs arról, mit hoz még rájuk a sokat emlegetett válság. A tanácsadóknak eszükbe sem jut, vajon miért.

Megváltozott a világ. A hatvanas-hetvenes évek puritánsága nem tér vissza magától. A pénzügyi kultúra nem az iskolán múlik. Inkább a józan ész vesztette környezeten. A több pénzt az embereknek üzenete belesimul a fogyasztói világ reklámdömpingjébe. Ezért jön a sokk. A válság okozta letargia. Mert a jóléti rendszerváltás illúziója még mindig él. Éltetik. Azok, akik a politikájukat, s azok, akik a termékeiket akarják eladni. Egymástól függetlenül is közösen.

Tudják, könnyű ígérettel megvehetők vagyunk. Becsapásra felkínálkozók. Csak magunkkal törődők. Materialisták.

A kiskonyha összedőlt, lelaktuk a tisztaszobát, lízingelt autónkat visszavisszük a telepre. A jólétinek hazudott rendszer rekvizitumai omlanak össze. Hitelből utolsó kísérletet teszünk a karácsonyunk megmentésére. Mintha boldogságunk a pillanatnyi pénzzavaron múlna.

Nem azon múlik.

Rajtunk. Megváltozásunkat remélni mégis illúzió. Megváltásunk ma is időszerű.


BG

http://www.oktober23bizottsag.hu/Hun/index.php?option=com_content&task=view&a mp;id=1862&Itemid=32
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Határvidéken
  2008-12-31 10:24:15, szerda
 
  Határvidéken

Balavány György
2008. december 31. 00:01


Magyar Nemzet
Határvonalon járunk, két esztendő határvonalán. Ez az idő hagyományosan a számvetés és a jövőre való felkészülés ideje. S persze az ünneplésé, ha van mit ünnepelni. Semmi kifogásom a tűzkavalkád, trombitaszó és pezsgős jókedv ellen, azonban az ünnep ennél több: nem csak módja, oka is van. Hajdanán, amikor az ünnepek születtek, belső örömét fejezte ki ily módon az ember; manapság - különösen most - a szilveszteri hejehuja menekülés: az örömtelen valóságból a mámorba, amiből fel kell ébredni másnap, hunyorogva és rosszkedvűen.


Vacak év volt. Tavasszal felragyogott egy kis remény: a népszavazáskor egyértelműen leszavazta az ország a Gyurcsány- Kóka-Horváth-féle neoliberális reformfolyamatot, vagyis az esztelen megszorításokat, egyebek közt az egészségügy fizetőssé tételét. A miniszterelnök egy darabig úgy tett, mintha az ,,emberek" csak azt mondták volna: nincs kedvük vizitdíjat fizetni, ám Horn Gábor néptribun szájából elhangzott az ítélet: ,,Nem azt mondták, Feri, hanem azt, hogy menj a ..." (Ismerjük a folytatást.) Feri azonban maradt.

A vadkapitalista retorikát ugyan felcserélte állam- és szegénypárti szólamokra, de a politikáján érdemben nem változtatott. Így aztán azt hittük, felszámolja önmagát, és méltó helyére kerül a rendszerváltás utáni történelem legrosszabb kormánya. Azt hittük, az ellenzék megrázza magát, s minden erejét beveti a koalíció leváltásáért; hogy az államfő szót emel a hazugságkormány mielőbbi távozásáért; azt vártuk, a kisebbségi kormányzási kísérlet gyorsan csődöt mond, s bekövetkezik Gyurcsány politikai likvidálása - azonban a legrosszabb történt: nem történt semmi. Az SZDSZ rövid csámpázás után megtalálta helyét a Nagy Testvér oldalán, s a szép szavak (tartsunk össze, teremtsünk békét, halljuk meg az emberek szavát, emeljük fel a lecsúszókat, stb.) mögött rendületlenül folyik az ország tönkretétele.

És jött a válság, a globális kapitalizmus szokásos rángógörcseként. A válság Gyurcsány számára pazar ajándék. A válságokat eleve az ilyen elvtelen és gerinctelen, ám omnipotens politikacsinálók gerjesztik, megbízóik akaratának megfelelően, s persze ők a haszonélvezői is. Most majd azt fogjuk hallani, hogy a válság miatt van bajban az ország, a válság miatt kellenek további megszorítások és áremelések, és persze a válság miatt nem aktuális a politikai változás. A válság a jolly joker, a válság legitimál bármit, amit Gyurcsány tenni akar.

A számvetés: Magyarországot leszúrták, és virslit csinálnak belőle szilveszterre. De én ebből a virsliből nem eszem. Ha jövőre változhat a parlamentben bármi, az nem az MSZP lesz. De az SZDSZ-től vagy az MDF-től sem várhatunk mást, mint eddigi politikájuk folytatását. Viszont még kérdéses, mit várhatunk az ellenzéktől. A Fidesznek talán soha nem volt még ekkora a felelőssége. Az eredeti nemzeti vonal mentén halad-e tovább? Magyar, keresztény és európai akar-e továbbra is maradni, összefogva a lakossággal, a helyi közösségekkel, lépésenként visszahódítva a nemzet számára az ünnepeket és a hétköznapokat: a kultúrát és a gazdaságot? S ennek érdekében ellenáll-e a globalista, szociálisan vak, a nemzeti szuverenitást felszámoló, neokon kísértéseknek?

A nemzeti út természetesen rögösebb. De ha a Fidesz - korábbi ígéreteihez híven - ezt választja, olyan erkölcsi-politikai sikerre, s akkora társadalmi támogatásra számíthat, hogy ha akarja, tényleg rendbe hozhatja az országot. S talán jövőre már lesz mit ünnepelnünk.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tudja meg, mire kell többet kö
  2008-12-31 10:18:00, szerda
 
  Tudja meg, mire kell többet költenie az új évben!

2008. december 31., szerda 10:00 InfoRádió


Jövőre átlagosan csaknem 3 százalékkal drágul a lakossági áram, 6-7 százalékkal nőnek a víz- és csatornadíjak, ugyanakkor nem lesz gázáremelés, és a távhőért sem kell többet fizetni. Az élelmiszerárak nem változnak, emelkedik viszont a postai szolgáltatások költsége.


Januárban átlagosan 2,9 százalékkal kell többet fizetni a lakossági áramért, ami egy átlagos magyar háztartás számára havi 180 forint többletkiadást jelent. A víz- és csatornadíjak átlagosan 6-7 százalékkal emelkednek országszerte. A szemétszállítás is többe kerül majd, de változó, hogy hol mennyivel nő az összeg. Nagykanizsán például 20 százalékos az emelkedés mértéke, Komlón viszont ennek majdnem a kétszerese, 36 százalék.

Jó hír, hogy nem lesz gázáremelés, igaz 2008-ban már négyszer is volt. A Magyar Energiahivatal korábban 10 százalékos drágítást javasolt, de a kormány szerint a világpiaci körülmények ezt nem indokolták. A távhődíjak sem emelkednek országszerte, sőt egyes esetekben kisebb lehet a fűtésszámla.

A parlament döntése értelmében 2009-től minden fogyasztó, aki nem jogosult a szociális távhőtámogatásra, az év első és utolsó három hónapjában, vagyis hat hónapon keresztül, havi 1.150 forint távhődíj-juttatásban részesül. Az állam így évente lakásonként 6.900 forinttal járul hozzá a rezsiköltséghez.

Nem emel árakat januárban a MÁV és a Volánbusz Zrt. sem, a Malévnál azt mondták, hogy a recesszió, a világgazdasági környezet és a kerozin világpiaci ára befolyásolja majd a jegyárat. Többe kerülnek viszont januártól postai szolgáltatások. A szabványlevél és a képeslap feladása, valamint a tértivevényes különszolgáltatás is 5 forinttal drágul, az ajánlott levelek postázásáért pedig 10 forinttal kell majd többet fizetni. A szabványlevél és képeslap feladási díja 70 forintról 75 forintra nő; az ennél nehezebb, 50 grammos levelezőlap és levél ára 100 forintról 105 forintra emelkedik.

A szakemberek szerint az élelmiszerárak nem változnak. Az InfoRádiónak nyilatkozó Hússzövetség elnöke szerint a hús ára 2009 második és harmadik negyed évétől nőhet a világgazdasági hatások függvényében. A tejtermékek mellett a tojás és a kenyér ára is változatlan marad. 2008-ban a pékek nem emeltek, holott költségeik növekedtek, ám jövőre sem drágítanak. A pékszövetség elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a liszt árának csökkenése részben kompenzálta az energiaárak emelkedése miatti többletköltséget.

Gál Ildikó
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/108 oldal   Bejegyzések száma: 1074 
2008.11 2008. December 2009.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1074 db bejegyzés
e év: 10632 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 73
  • e Hét: 406
  • e Hónap: 14598
  • e Év: 147515
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.