Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
Magyarországon a diploma sem véd meg a végletes lecsúszástól
  2015-12-30 17:34:37, szerda
 
 
Magyarországon a diploma sem véd meg a végletes lecsúszástól


2015-12-27 06:29:00



Czene Gábor

Kétdiplomás értelmiségi. Családi háza volt, vállalkozásba fogott, becsődölt. Mindene elúszott, hosszú évekig élt hajléktalanként. Most csupa mosoly az arca. Nemrég költözött be egy Zsigmond tér közelében lévő II. kerületi lakásba, amit saját fizetéséből bérel.
hirdetés

Papp László máskor alig biceg picit, a legtöbben észre sem veszik, hogy mozgássérült. De ilyenkor, amikor hideg van, az időjárás valahogy kihozza a bajt a lábából. Sántikálva araszolgat fel a lépcsőn, a kaputól a lakásig. - Hát ez lenne az! - nyitja az ajtót. Pöttöm lakás,

ennél minibb minigarzont elképzelni sem lehet: a külön helyiségben lévő vécével és zuhanyzóval sem több tizenhárom négyzetméternél. Legalábbis így mondták, ő nem mérte le.

A sarokban tűzhely és mosogató kínálja a konyha illúzióját, leülni csak az ágyra lehet. Az éjjeliszekrényen egy láthatóan nagy becsben tartott, sokat olvasott kemény fedeles könyv hever. Geoffrey Cross: Az Élet Iskolája.

hirdetés

A könyvben ,,Lacinak" szóló, személyes hangvételű beírás a szerzőtől - magyarul. Geoffrey Cross valójában Kreutz Zsolt, aki menő gazdasági cégek­nél szokott tréningeket vezetni, a szabad idejében pedig hajléktalanoknak ad életvezetési és önfejlesztési tanácsokat.

Két évvel ezelőtt László még a közönség soraiban hallgatta előadását, ma már ő tart előadásokat másoknak.

A férfi lába huszonéves korában, autóbalesetben sérült meg, egyik szemére viszont ­születése óta vak. Nehéz fizikai munkát nem végezhet. A rendszerváltás táján híradástechnikai üzemmérnöknek tanult a Kandó Kálmán főiskolán, majd a számviteli főiskolán szerzett még egy diplomát. Nem sokra ment velük, a vállalatok, ahol dolgozott, sorra bezártak. Megelégelte a dolgot, elhatározta, hogy saját vállalkozásba fog. Barátaitól kapta az ötletet, hogy csapjon fel zöldségesnek, azzal szépen lehet keresni.

Bizonyára így is van - annak, aki ért hozzá. Csak éppen Lászlónak fogalma sem volt a zöldségekről meg a kereskedelemről. Totális bukás volt. Nem elég, hogy az összes megtakarított pénzét belerakta, még jelzáloghitelt is felvett a csepeli házára. Elveszett a háza is. Rá­adásul pont a válság kitörésekor került padlóra. Az ingatlanok ára zuhant, házát csak jóval
áron alul sikerült eladni. Súlyos letargiába esett, úgy érezte, vége mindennek. Jobb híján kitalálta, hogy albérletbe megy, feléli azt a keveset, ami a házból maradt. Tart, ameddig tart - és befejezi.
hirdetés

Szülei meghaltak, gyereke nincs, testvére nincs, rokonai nincsenek. Illetve, aki van, azzal korábban se nagyon találkozott.

Párját elküldte ­maga mellől, barátaival megszakította a kapcsolatot. Nem akarta, hogy ilyen nyomorúságos állapotban lássák.

Hajszálpontosan emlékszik a napra, amikor végképp elfogyott a pénze, és kiköltözött az al­bérletből: 2010. november 23-a volt.

A Blaha Lujza téren kötött ki, ott töltötte az éjszakát.

Az öngyilkosság gondolata nem különösebben foglalkoztatta, arra számított, hogy szép csendben halálra fagy,

mint azok a szerencsétlenek, akikről annyit lehet olvasni az újságban. Reggel elcsodálkozott kicsit. Jé, túlélte. És nem csupán a legelső napot, hanem a következőt meg az utána következőt is. Teljesen felkészületlen volt az utcai létre, semmiről nem tudott semmit. Utólag már viccelődik a tájékozatlanságán. Amikor egyik sorstársa szólt, hogy nemsokára jönnek ételt osztani a ,,máltaik", erősen eltöprengett. Mi a csudát keresnek máltaik Budapesten? Miért pont ők? Ilyen gazdag ország lenne Málta? Régebben oda se figyelt rá, hogy létezik egy karitatív szervezet, amelynek Magyar Máltai Szeretetszolgálat a neve.
hirdetés

A Blaha után többedmagával áttelepült a Bocskai úti aluljáróba. ,,Nyugodt hely. Sose hallottam még, hogy itt razzia lett volna" - magyarázta Piszkos Fred A megkerült cirkálóban, miért a csendőrségi laktanya lomtárként használt pincéjét választotta búvóhelyéül. És tényleg, nyugodt hely volt a Bocskai úti szállás is, László nosztalgiával beszél róla. Odalent, a mélyben épült a metró, az aluljáró lépcsőinél nem mászkáltak járókelők. Mert mi keresnivalójuk lett volna egy munkaterületen lévő aluljárónál, amit még nem adtak át, és egyébként se vezet sehova.

A Bocskai út azonban, eltérően a csendőrlaktanya pincéjétől, nem bizonyult razziamentesnek. Miután a kormánypárt törvényt hozott arról, hogy tilos ,,életvitelszerűen" az utcán tartózkodni, a rendőrök, akik addig megtűrték az alkalmi lakókat, közölték velük, rövidesen menniük kell.

László az elkövetkező éveket az Iványi Gáborék által létrehozott józsefvárosi Fűtött Utcában vészelte át. Reggel, amikor a házirend szerint mindenkinek el kellett hagynia a helyet, nekivágott a városnak.

Kitanulta a fortélyokat: melyik az a bolt, ahol visszaveszik a féldecis üvegeket, hol fizetnek jobban a sörösdobozokért. A máltaiak Moszkva (Széll Kálmán) téri melegedőjében kapott zsíros kenyeret, a naponta összekapart néhány száz forintot kannás borra költötte.

Kialakult egy lazán szerveződő, hat-nyolc fős társaság. Ketten közülük a barátaivá váltak. Sokat köszönhet nekik, visszaadták az életkedvét. ­Amúgy nem szívesen beszélgetett senkivel. Az is csak ritkán került szóba, hogy diplomával a zse­bében tengődik az utcán.

Az évek során egyetlen olyan emberrel hozta össze a sors, aki felsőfokú végzettsége dacára, jogász létére lett hajléktalan. Az ital okozta a vesztét, de nem tűnt túlságosan elkeseredettnek.

László legalábbis többször fültanúja volt annak, hogy az illető fennhangon, nagy élvezettel mesél a különféle berúgásairól. Később a tévében látta viszont, egy civil szervezet aktivistájaként.

A kilábalás fontos állomásaként László sikeresen elvégzett egy tanfolyamot, amit uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezett. Közmunkásként alkalmazták. A nem egészen 50 ezer forintos kereset valóságos vagyon volt ahhoz képest, amiből addig vegetált.

Lassan talpra állt, lelkileg és anyagilag is. A közmunka után tisztes fizetésért rendes állást kapott a máltaiak országos központjában.

Amolyan mindenesként dolgozik: sofőrködik vagy kertészkedik, amire éppen szükség van.

Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat alelnöke a ­közelmúltban megkérdezte tőle, nem érdekelné-e egy kis lakás. Persze, hogy érdekelte. Piaci árat fizet érte, nincs ezzel semmi gond. Elégedett. Néhány éve még nem hitte volna, hogy valaha biztos megélhetése lesz, és egy budai utcában, önálló lakásban fog lakni. Mi kell több? - kérdezi derűsen.
Papp László, aki hosszú ideig hajléktalanként tengette életét, talán révbe ért
Papp László, aki hosszú ideig hajléktalanként tengette életét, talán révbe ért
Teknős Miklós / Népszabadság

Nyilatkozott már újságnak, de akkor nem ­vállalta sem a nevét, sem az arcát. Megváltozott a helyzet, nincs miért szégyenkeznie. Karácsonykor ünnepli az ötvenedik születésnapját.

Nehogy félreértés legyen: nem szeretnénk olyan látszatot kelteni, mintha a hajléktalanság leginkább a főiskolát vagy egyetemet végzett rétegeket veszélyeztetné (felmérések szerint az utcán élők körében néhány százalékot tesz ki a diplomások aránya). Azt sem állítjuk, hogy az egyéni történetek nagy számban hoznak pozitív fordulatokat. Ugyanakkor az, hogy a hajléktalanságból sikerül-e kitörni, elsősorban nem az iskolai végzettsé­gen, hanem főként a személyiségen, az akaraton, a konfliktustűrő képességen és nem mellékesen a szerencsén múlik. Mindezek a tényezők szorosan összefüggnek azzal is, hogy kinek mennyire erős a családi háttere és az úgynevezett társadalmi kapcsolati tőkéje - állította tapasztalatai alapján ­Kepe Róbert, a hajléktalanok lapja, a Menhely Alapítvány kiadásában megjelenő Fedél Nélkül felelős szerkesztője.

A diploma semmiképpen nem jelent teljes védettséget a végletes lecsúszás ellen.

Kepe Róbert a Fedél Nélkül hajléktalan terjesztői között találkozott már tanárral, képzőművésszel, villamosmérnökkel vagy például művelődésszervezővel is. Szerinte nem lehet mindegyikükre jellemző közös jegyeket mondani. Van, aki sok év után került utcára, és van, aki rögtön az egyetem befejezése után. Van, akinek gazdasági okok miatt csúszott ki lába alól a talaj, van, akinek a magánélete ment tönkre. Mások a szenvedélybetegségük miatt vesztették el otthonukat. Esetenként ez is, az is közrejátszott abban, hogy valaki hajléktalanná vált.

Léteznek kivezető utak, de általános recept nincs. Ha lenne, már megtaláltuk volna, és alkalmaznánk - mondta Kepe Róbert. Annyi biztos - tette hozzá -, hogy egy diplomásnak folyamatosan frissítenie kell a tudását: ha egyszer utcára kényszerül, gyakorlatilag nincs esélye rá, hogy később a végzettségének megfelelő értelmiségi munkakörben állást találjon.

http://nol.hu/belfold/magyarorszagon-a-diploma-sem-ved-meg-a-vegletes-lecsuszasto l-1581725#comments_1581725
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kamaszok késeltek és raboltak a körúti szórakozóhely vécéjéb
  2015-12-30 17:23:14, szerda
 
  Egyébként elképesztő, hogy ha valakit megkéselnek, vagy kifosztanak a buszmegállóban, a cikk a kazár tulajdonú médiában, kizárólag “fiatal fiúkról" hadovál!
Felgyújtották az egyik kokeró házát valamelyik nap!
Minden kazár gyászszalagot tűzött ki az országban. Fekete színben pompázott az összes selejt génhulladék!
Míg az egyik ottani lakó leírta valamelyik oldalon, hogy a “tulajdonos" kolompár winnetou előtte hány leányt erőszakolt meg a faluban, hány idős embert fosztott ki, hány idősnek lopta el az összes háziállatát!!
Ezt valahogyan ezek a rühes pajeszos leszármazottak nem igen hajlandóak lerírni a szannylapjaikban!
Hogy menne mindegyik vissza a kibaszott újkazár országába!...

*******************************

Amíg nem késő...!

Posted on 2015-12-30 by Admin

Kamaszok késeltek és raboltak a körúti szórakozóhely vécéjében

Két fiatalkorú fiú és egy társuk ellen, csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt, folytat nyomozást IX. kerületi rendőrkapitányság, írja a Police.hu.


Virágh Renátó
Fotó: Police.hu
A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a három fiú december 27-én, tehát vasárnap hajnali fél hat körül vonszolta egy Ferenc körúti szórakozóhely illemhelyére a sértettet, akit a mobiltelefonja átadására szólítottak fel. Miután a telefon gazdája nem engedelmeskedett, az elkövetők egyike, Virágh Renátó pillangókést rántott elő és szegezett neki, majd több helyen - a csuklóján és a combján is - megszúrták vele. Közben társuk odakint, őrködéssel biztosította a terepet. A késelés után a sértettet tovább bántalmazták, elvették a nála lévő mobiltelefont, majd elmenekültek a helyszínről.
Az egyik 16 éves elkövető még aznap jelentkezett a rendőrségen, a másikat pedig egy budapesti lakáson fogták el. A 17 éves Virágh Renátót tovább keresik, országos elfogatóparancsot adtak ki ellene. A rendőrök azt kérik, hogy aki bármilyen információval rendelkezik a tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban, értesítse őket a 107-es vagy 112-es telefonszámon.
(index)
Bal-Rad komm: Nem azért jelentetjük meg ezt a hírt a Bal-Rad-on, mert nem akarunk lemaradni balos radikálisokként a jobbos radikálisok mögött! Nem is az évvégi “uborkaszezon" miatt!
De talán megérne egy óriásplakát-kampányt a dolog! “NE MERÉSZELD BÁNTANI A MAGYART, MERT...!"-címmel. Amíg nem késő! AMÍG NAGYON NEM KÉSŐ!

http://www.balrad.com/2015/12/30/amig-nem-keso/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mélyül a szakadék - Kilátástalan fiatalok, nyomorgó nyugdíja
  2015-12-30 17:20:47, szerda
 
 
Mélyül a szakadék - Kilátástalan fiatalok, nyomorgó nyugdíjasok

Népszava|2015. dec 30. 05:00


Nőtt a gyermeket nevelő magyar családok nyomora, nem javult a nők és az idősek helyzete, a fiatalok kilátásai romlottak. Ferge Zsuzsa szociológus a társadalmi igazságosságot értékelő átfogó uniós elemzés alapján figyelmeztet a bajokra és az elhibázott kormányzati intézkedések ijesztő hatására.

Egyre igazságtalanabb a magyar társadalom - jelentette ki a kettosmerce.blog.hu oldalán a szegénységgel foglalkozó legismertebb hazai szociológus. Ferge Zsuzsa egy uniós összehasonlító adatsort elemezve figyelmeztet, hogy a kormányzati sikerhíradók beszámolóival szemben megdöbbentő adatok jellemzik Magyarországot. A társadalmi igazságosság mutatót bonyolult mennyiségi és minőségi elemzés alapján számítják ki a szakemberek, belevéve sok egyéb mellett az adott kormány szegénység elleni intézkedéseinek hatékonyságát, a szegénység és kirekesztettség mennyiségi adatait, a fiatalok tanulási esélyeit, a foglalkoztatási helyzetet, a kisebbségek lehetőségeit, a nemek közötti megkülönböztetés jellemzőit, a lakosság egészségi állapotát és az idősek helyzetét, vagyis azokat az adatokat, amelyek meghatározzák egy ország hosszú távú fejlődését. Az adatsorból kirajzolódó képet 1-től 10-ig terjedő skálán értékelik, amelynek európai átlaga 2015-ben 5,63 pont. A mellékelt grafikon is mutatja, hogy a várakozásoknak megfelelően a skandináv országok vezetik a listát, 7 fölötti átlagokkal.
Az idősek is nehezen élnek

Sok család a nagyszülő nyugdíjából törleszti a lakáshitel részleteit, pedig a magyar nyugdíjak értéke sem magas: 2 millió 755 ezer idős ember havi járandósága átlagosan 105 ezer forint, de sokan élnek mindössze 50-60 ezer forintból, miközben az ebben a korban már rendszeres egészségügyi kiadások folyamatosan emelkednek. Az Orbán-kormány a várható infláció mértékéhez köti a következő évi nyugdíjemelést, így januártól a nyugellátások és az ehhez köthető egyéb ellátások összege csak 1,6 százalékkal emelkedik. Az észrevehetetlenül alacsony növekedés miatt több nyugdíjas szervezet fogalmazott meg kritikát, mert az idős emberek épp a dráguló élelmiszerekre kénytelenek többet költeni. A kormány arról is döntött, hogy a rokkantsági járadék havi összege januártól 34 475 forint lesz.

Ferge Zsuzsa több évre visszatekintve állapítja meg, hogy Magyarország nem csak nem javított a helyezésén, hanem sok tekintetben rontott a felzárkózási esélyein, hiszen csak 4,73 lett az eredménye, amivel a 28 uniós ország között a 23. helyen végzett. Bár nem vigasz, de tény, hogy ebben az összehasonlításban nemcsak a megszokott román és bolgár adatok rosszabbak a magyarnál, hanem a déli ,,mostohagyerekek" pontszáma is: Spanyolország, Olaszország és Görögország is mögénk került. Van azonban olyan terület, ahol messze lemaradva zárjuk a sort: a nemek közötti egyenlőtlenséget mutató számban a 28. helyen állunk, mert a magyar parlamentben mindössze 9 százalék a női képviselők aránya, miközben több tagállamban már az 50 százalékot közelíti a számuk.

A szociológus értékelése szerint sok munkaerő-piaci mutatónál a közfoglalkoztatás hazai adatai mentettek meg bennünket az utolsó helyezéstől, sőt az ifjúsági munkanélküliségnél ennek hatására a mezőny első felében végeztünk. Az viszont már kevésbé szívderítő, hogy a munkanélküliség csökkenése ellenére a jövedelmi viszonyaink és így a fogyasztási lehetőségeink sem bővültek észrevehetően, télen nem engedheti meg magának a lakás megfelelő fűtését a magyar családok negyede, s ami végképp riasztó: a gyermekes családok 38 százaléka. Utóbbiak helyzete sok mutató tekintetében romlott, ami megjelenik a gyerekek egyre gyengébb iskolai teljesítményében is. A gazdasági válság 2008-as kezdete óta Magyarországon nőtt a nyomor - hangzik a szociológus összegzése. A gyermekszegénység mutatói már nemcsak Szlovéniában, Észtországban vagy a cseheknél jobbak, hanem Lengyelország is 23 százalékról 10 százalékra csökkentette a gyerekeket érintő anyagi szegénységet.

Ez az a pont - emlékeztet Ferge Zsuzsa, ahol leginkább tetten érhető a torz magyar családpolitika. Nálunk az olyan kedvezmények, mint a gyed-extra, a családi adókedvezmény, a lakásépítés és -vásárlás emelkedő támogatása vitathatatlanul jobb helyzetbe hozták a középosztálybeli családokat, miközben a legszegényebbek megélhetése folyamatosan romlott. A családi pótlék és a szociális jellegű segélyek összege 2008 óta változatlan és jövőre sem emelkedik. Ezek a 30 ezer forint alatti támogatások idő közben elveszítették amúgy is rendkívül alacsony vásárlóerejük ötödét - emlékeztet az írás, hozzátéve, hogy ezeknek a felemás intézkedéseknek a hatására nálunk a társadalmi szakadék tovább nőtt.

A szerző utal az UNICEF egyik felmérésére is, amely a jövedelmek növelését tekinti a szegénységből való kiemelkedés legfontosabb eszközének, amivel a magyar támogatási rendszer homlokegyenest ellentétes. Ha több pénzt kapnának a gyermeket nevelők, az látványosabb eredményt hozna Ferge Zsuzsa szerint, mint a menzareformok és szünidei élelmiszerosztások. Ez nemcsak az egészségesebb élelmiszerek megvásárlását tenné lehetővé, hatása kimutatható lenne a jobb iskolázásban, a jobb egészségügyi ellátás elérésében, sőt még a családon belüli erőszak visszaszorításában is. Pénz nélkül a szegények egyre jobban lecsúsznak, különösen a kisebb településekre a gettósodás a jellemző.

Ferge Zsuzsa a nemzetközi összehasonlítás alapján aggodalmát fogalmazza meg a jövővel kapcsolatban. Arra figyelmeztet, hogy az általános iskola tovább növeli az otthoni hátrányokat, sokan hagyják ott idő előtt az oktatási rendszert, sőt a 20-24 éves magyar fiatalok 20 százaléka se nem tanul, se nem dolgozik. Ezek pedig sokkal ijesztőbb adatok, mint amekkora előnyt jelent az ország számára a költségvetési hiány szigorú uniós szabályainak betartása, értékeli a helyzetet az ország egyik legismertebb szociológusa.

Az uniós társadalmi igazságosság index 27 mennyiségi és 8 minőségi mutató alapján számított rangsor, amely az adott ország lakosságának esélyeit 6 dimenzióban értékeli: a lecsúszás megelőzésének hatékonysága, a közoktatás minősége és eredményessége, a munkaerő-piaci helyzet, a társadalmi kohézió és diszkriminációmentesség, a lakosság egészségi állapota és a generációk közötti igazságosság mentén
Lopásalapú kormányzás

A kormány ellopja az emberek fizetését, és a közmunkások országává teszi hazánkat - jelentette ki tegnapi sajtótájékoztatóján Korózs Lajos. Az MSZP országgyűlési képviselője jelezte, hogy a közalkalmazásban állók átlagfizetése már nem csupán a velünk együtt csatlakozott uniós tagállamoktól maradt el, hanem a később tagságot kapott Horvátország is megelőzött bennünket,így már csak Bulgáriát és Romániát hagyjuk le ezen a listán. A politikus kijelentette, hogy ismét szükség lenne egy olyan 50 százalékos béremelésre a közszférában, mint amilyet a Medgyessy-kormány adott 2003-ban, egyben azt is követelte, hogy a kormány az év utolsó napjáig fizesse ki az elmaradt közalkalmazotti fizetéseket. Korózs Lajos információi szerint az állami tartozások még mindig 50 ezer embert érintenek. A parlament népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint a kormány legújabb otthonteremtési támogatásai kizárólag a gazdagoknak kedveznek, de akik valóban segítségre szorulnának lakásgondjaik megoldásában, esélytelenek a milliók megszerzésére. A megismert feltételek mellett a magyar társadalomnak mindössze 6 százaléka élhet ezzel a lehetőséggel - emlékeztetett Korózs.

Gulyás Erika

http://nepszava.hu/cikk/1080897
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Csak lázcsillapító borogatás a beteg közegészségügynek
  2015-12-30 17:06:32, szerda
 
  Csak lázcsillapító borogatás a beteg közegészségügynek

Posted on 2015-12-30 by Admin

Életveszélyben a magyar egészségügy?


Az év végén orvoselvándorlástól volt hangos a média, a kormány ennek jelentőségét igyekezett tompítani, kedden pedig bejelentette az illetékes minisztérium az E-Alap kasszasöprését. Így év végén pénzhez jutottak az ismét eladósodott kórházak. Ez azonban távolról sem oldja meg az egészségügyi ellátórendszer strukturális gondjait. Egy friss felmérés szerint a megkérdezett orvosok 80%-a gondolkozott már azon, hogy elhagyja az országot.
Ijesztő jelzések
Az év végén több intézkedést is hozott a kormány az egészségügyi ellátás költségvetési finanszírozásának támogatása érdekében. 12 milliárd forinttal megemelte az egészségbiztosítási alapnál a gyógyító-megelőző ellátás, összevont szakellátás cím támogatását, az Egészségbiztosítási Alap maradványából pedig 7 milliárd forintot ad a kórházaknak.

láz
Az egyszeri év végi juttatások az eladósodott kórházi rendszeren tartósan nem segítenek (ahogyan az a korábbi években is látható volt), és az ágazatban tapasztalható egyre súlyosabb munkaerő-problémákat sem képes alapjaiban megoldani.
HISZEN már újra 45 milliárddal tartoznak a kórházak
Az LMP kedden azt közölte, hogy konzultációt indítottak ötszáz orvos bevonásával, és kiderült, hogy a helyzet sokkal rosszabb, mint hitték:
a válaszadók 80 százaléka már gondolkozott azon, hogy elhagyja az országot, 40 százalékuk már meg is tette az első lépést ennek érdekében, az itthon maradók esetében pedig nagy a pályaelhagyók aránya.
Ábrahám Júlia, a párt egészségügyi szakszóvivője hozzátette: pártja szerint azonnal emelni kell az egészségügyben dolgozók bérét, olyan cselekvési tervet kell kidolgozni, amely felszámolja a szakemberhiányt és növelni kell a szektorra fordított összeget, meg kell szüntetni az alulfinanszírozottságot.
Reagált a Fidesz
A Fidesz frakciója nem hagyta szó nélkül az LMP tájékoztatását. A kormánypárt közleményében hangsúlyozza, hogy “az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra, mert az ismeri áldozatos munkájukat és mindent megtesz azért, hogy jobb anyagi és jobb munkakörülmények között dolgozzanak".
“2010 után az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottunk, januártól ismét 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért, nő a szakvizsgázott fiatal orvosok, a rezidenseket oktató orvosok bére és a szakorvosok minimálbére. A kormány kiemelten támogatja a fiatal orvosok itthon tartását, a várólisták csökkentését. A betegeket országszerte egyre több felújított kórház, rendelő és modern diagnosztikai eszköz fogadja" - érvel a Fidesz.

(portfolio)
Bal-Rad komm: Évvégi kasszasöprésből-A MARADVÁNY ELVE ALAPJÁN-kap a közegészségügy összesen 19 milliárd forintot.
De hogy érzékeltessük a probléma nagyságát: KILENC MILLIÁRDBA KERÜL A NYÁRON CSEHORSZÁGBAN ÖSSZETÖRT GRIPEN REPÜLŐGÉP PÓTLÁSA! (Ha ügyesen alkudozunk a svédekkel!)
Az MTK új stadionja és fölfűveltetése, plusz a felcsúffy kazánházprojekt 10 milliárdot jóval meghaladó összegbe kerül.
Persze sorolhatnánk a székesfehérvári, szombathelyi futballstadionépítést, a felcsúffy tornacsarnokot és kisvasutat-meg a többi bohóckiadást!
Ám ha az összes Döbrögi passzióra eddig elköltött százmilliárdokat összeadnánk, akkor is legfeljebb a közegészségügy lázcsillapítására lenne elegendő az a pénz! Tüneti kezelésre!
25 esztendő bűnös mulasztásai tornyosulnak a magyar egészségügy-de általában is Magyarország fölé.
JELENLEGI TÁRSADALMI-POLITIKAI-GAZDASÁGI STRUKTÚRÁNKBAN A MAGYAR KÖZEGÉSZSÉGÜGY-ÉS MÉG JÓNÉHÁNY EGYÉB “ÁGAZAT"-FINANSZÍROZHATATLAN!
Hiányoznak a gazdasági alapok! Azok megteremtése pedig fundamentális politikai-társadalmi fordulat nélkül nem lehetséges! Ezt látni kell!
Látja is ezt legjobban a döbrögista horda! A fordulatnak pedig igyekszik is elejét venni! Sikerrel! Eléggé rafinált módon!
A KÖZBESZÉD TÉMÁJÁNAK MEGHATÁROZÁSÁVAL! ÚJ SZABADSÁGHARC MEGHIRDETÉSÉVEL! A MIGRÁNSPROBLÉMA FOLYAMATOS NAPIRENDEN TARTÁSÁVAL! (Amely problémát egy ügydöntő népszavazással örökre el lehetne intézni! De akkor viszont a “zemberek" a hétköznapokkal kezdenének foglalkozni! Ami pedig nem kívánatos!)


http://www.balrad.com/2015/12/30/csak-lazcsillapito-borogatas-a-beteg-kozegeszseg ugynek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A szabaddemokraták szerint is le kell mondjon Merkel
  2015-12-30 17:00:25, szerda
 
  hidfo.ru 2015.12.30. 11:47 Nyugati világ

A szabaddemokraták szerint is le kell mondjon Merkel

A német Szabaddemokrata Párt vezetője, Christian Lindner azzal vádolja Angela Merkelt, hogy képtelen megbirkózni az országot sújtó válsághelyzettel, ezzel ellentétes nyilatkozataival pedig szándékosan félrevezeti a lakosságot.

Lindner a Stern magazinnak adott interjú során kijelentette, hogy Németországnak újrakezdésre van szüksége, új alapokra kell helyezni a kormány politikáját - Merkel intézkedéseit pedig kaotikusnak nevezte. A pártvezető kijelentette, hogy a káosz belföldön a szélsőjobboldal előretöréséhez vezet, Merkel pedig elvesztette korábbi hatalmát, és már nem képes irányítás alatt tartani a helyzetet.

“Merkel politikájának ereje abban rejlett, hogy válság idején stabilizálni tudta az országot. A kaotikus bevándorláspolitika miatt azonban elszalasztotta ezt az újabb lehetőséget."

Korábban számos német politikus szólította már fel a kancellárt, hogy állítsa le a tömeges bevándorlást és a migránsok befogadását. Merkel csak azt követően mutatott hajlandóságot látszólagos kompromisszumra, hogy egy év leforgása alatt egymillió bevándorló érkezett Németországba - de továbbra sem hajlandó fix keretet megállapítani az évente befogadott migránsok maximális számára vonatkozóan. A kancellár támogatottsága azonban drasztikusan csökken emiatt; a ZDF TV-csatorna felmérése szerint a németek többsége nem ért egyet a kancellár politikájával, és a lakosság 52%-a úgy gondolja, hogy Merkel kudarcot vallott a válsághelyzet kezelésében. A felmérés szerint emellett a németek 72%-ának meggyőződése, hogy a migrációs válság az Európai Unió felbomlásához vezethet.

A Frontex friss adatai szerint idén 1,2 millió bevándorlót engedtek be az EU területére. Az Európai Bizottság szintén elismerte, hogy ez a második világháború óta történt legnagyobb válsághelyzet Európában.


http://www.hidfo.ru/2015/12/a-szabaddemokratak-szerint-is-le-kell-mondjon-merkel/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Napi imádság és tanítás is lesz a közmédia rádiójában
  2015-12-30 16:52:27, szerda
 
  A vezír keresztény "kalifátust" akar csinálni az országból?
Nincs uj a nap alatt! Csak utánozzák Rákosit! Akkor szeminárium és politikai félóra volt az iskolákban és munkahelyeken, most imádság és vallási átnevelés...!
Csak nem veszik észre, hogy eltelt 60 esztendő...! Nálunk maradt a szellemi szinvonal a béka segge alatt, vagy inkább visszasüllyedt...

********************

Napi imádság és tanítás is lesz a közmédia rádiójában

ma, 14:00

Naponta lesz imádság a Kossuth rádióban január 4-től. Emellett a Krónika utáni percekben a négy történelmi - római katolikus, a református, az evangélikus, illetve a zsidó - egyház egy-egy képviselője fogja megosztani gondolatait a hallgatókkal - közölte az MTVA.

A műsorszám alapja az aznapi bibliai részlet, vagy egy igerészlet, amelyet egy rövid ima, valamint tanítás követ.

A közszolgálati médiaszolgáltatás célja a vallási közösségek kultúrájának és értékeinek bemutatása, ápolása és gazdagítása

- indokolták az újítást.


http://propeller.hu/itthon/3181278-napi-imadsag-tanitas-is-lesz-kozmedia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Felkészül Taktaharkány
  2015-12-30 16:18:40, szerda
 
  Újabb kisvárosokban indulhatnak egyetemi, főiskolai szakok

2015. december 30., szerda, 07:38

Szerző: hvg.hu


A tervek szerint jövő szeptembertől Hatvanban, Kisvárdán és Sümegen is lesznek a helyi igényeknek megfelelő felsőoktatási képzések, és később újabb városok is felkerülhetnek a felsőoktatás térképére - írta a Magyar Idők.

Új lehetőséget jelentenek az úgynevezett közösségi felsőoktatási képzési központok (kfkk) a hátrányos helyzetű régiók versenyhelyzetének javítására, Hatvan, Kisvárda és Sümeg városában például már 2016 szeptemberében elindulhat a képzés - tudta meg a Magyar Idők a felsőoktatási államtitkárságtól.

Hatvanban nemzetközi gazdálkodás alapképzést indít a Budapesti Gazdasági Főiskola, valamint ápolás és betegellátás alapszakot a Semmelweis Egyetem. Kisvárdán a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem is indít képzéseket, az előbbi agrármérnöki és turizmus-vendéglátás, míg az utóbbi programozó informatikus szakot hirdet meg jövőre.

Sümegen a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdálkodási menedzsment, kereskedelem és marketing, turizmus és vendéglátás alapszakot, illetve egészségügyi szakápolói képzést indít.

Fotó: Túry Gergely

A kfkk nem egy új intézménytípus, hanem egy olyan szervezet, amely egy vagy több felsőoktatási intézmény képzéseinek biztosítja az infrastrukturális feltételeket a helyi gazdaság igényei alapján - írta a lap. A központok fenntartói lehetnek a helyi önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek vagy akár egyházak is.

A 2017-es évben újabb kfkk-k megnyitását tervezik Ózdon, Békéscsabán, Sátoraljaújhelyen és Salgótarjánban. A nógrádi megyeszékhelyen informatikus, műszaki, valamint egészségügyi képzések indulhatnak az Óbudai és a Semmelweis Egyetem közreműködésével, míg Sátoraljaújhelyen a Miskolci Egyetem lesz a partner gépészmérnöki és ápolás-betegellátás szakok indításával.



http://hvg.hu/itthon/20151230_Egyetemi_foiskolai_szakok_indulhatnak_egy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Riporter. Újságíró. Kolléga.
  2015-12-30 16:14:33, szerda
 
  Riporter. Újságíró. Kolléga.

Fazakas János·2015. december 29.


Mindig elfogult vagyok, amikor kiemelkedő újságírói teljesítményt látok. Lehet azért, mert ezelőtt majdnem fél évszázaddal nekem is ez volt az első mesterségem.
Nézem reggel a SkyNews csatornán a híreket. Nagy-Britanniában óriási árvizek vannak. Ahogyan a potentátok szokták, megy a miniszterelnök látogatóba árvízi hajós képében York városába (ami víz alatt van), hadd lássa a nép, a hatalmasok törődnek vele... Persze a nép messze van a miniszterelnök érkezési helyétől, korlátokkal és rendőrkordonnal elválasztva a helyszíntől. Mert ugyebár a nép az hülye, és néha az éljenzés helyett inkább szidja a mindenható vezért. Közelebb valamivel a helyszínhez, a sajtó képviselői. Mert azért Nagy-Britanniában nem lehet a sajtót csak úgy egyszerűen arrébb zavarni. Mondja a riporternő, hogy a potentát sajtósa közölte, hogy interjú nincs, kérdéseket nem lehet feltenni.
Megérkezik a potentát egy jeeppel egy éppen száraz helyre. Kormányőrség az autó körül, figyelmesen körbenéznek. Puskacső nem látszik, csak ordibáló népség, de hát ezek nem jelentenek biztonsági kockázatot (pedig dehogynem...). Ajtó nyílik, miniszterelnök kilép a jeepből. Parolázik a kirendelt alárendelt potentátokkal és potentátocskákkal. Szemléli a glédába állított, a mentésen dolgozó hadsereget, vízi és hegyi mentőket (igen, a hegyi mentők is ott voltak segíteni). A szemle idejére a munka leáll. Hadd nézhesse meg rendesen az árvízi hajós a dolgokat. A riporternő, még mindig a miniszterelnöki sajtós mögött, aki széttárt karral üzeni mindenkinek, hogy ,,csak a testemen keresztül". Na, ezt nem kellett volna tennie, mert beindult a riporternő. Kis törékeny asszonyka, de úgy félresodorta a nálánál kétszer nagyobb sajtóst, hogy öröm volt nézni. A kamera követi, az operatőr megy utána. A kamera kicsit megbillen mikor belép a tiltott övezetbe, gondolom a sajtós próbálta lanyhuló szorgalommal neki is útját állni. A miniszterelnök látja az érkező riporternőt, természetesen eszénél van, sem ő sem a körülötte álló fogdmegek nem merik arrébb lökdösni a riporternőt. A brit miniszterelnök tudja, hogy a szabad sajtó óriási hatalom, packázni vele nem lehet. Cameron válaszolgat a kérdésekre, de a riporternő nem elégedett, belekotyog, visszakérdez. Egy idő után Cameron megunja, köszön, és továbbindul. A riporternő nem hagyja abba, annyira erőszakos, hogy néhány lépés után Cameron kénytelen visszafordulni, és tovább válaszolni a kérdésekre. És amint nézem, rájöttem, hogy tulajdonképpen optikai csalódásnak vagyok tanúja. Tudniillik az, akit én kis törékeny asszonykának láttam, egyszerre csak 2 méter magas, keményen odamondó csaj lett belőle szemem láttára... Kay Burley a neve.
Ebből több minden következik.
Egyrészt a brit miniszterelnök, akármennyit is hibázik vagy akármennyire is valakinek nem tetszik a politikája, azt tudomásul kell venni, hogy ismeri a sajtó erejét. Nem kívánom őt összehasonlítani egyéb Kelet-Európai potentáttal, mert ez szerintem sértés volna. Ezért nem is próbálom őt összehasonlítani holmi orbanisztáni vagy abszurdisztáni pigmeusok között is törpe törzsfőnökszerű képződményekkel. Másrészt a sajtó hatalma óriási. Jó volna, ha mindezt a potentátok és sajtómunkások is tudomásul vennék. A potentátoknak (agyi felépítésükből kifolyólag és agyi leépülésük következményeként), nehezükre esik az ilyesmit tudomásul venni. Viszont a magyar újságíróknak bizony keményebben neki kellene menniük a magát mindenhatónak képzelő hatalomnak.
Az interjút élőben reggel láttam (2015. december 28.) Most mikor ezt írom, majdnem éjfél van. Kay Burley még mindig ott van a helyszínen, élőben tudósít, rajta a mentőmellénnyel, megy, kérdez, és elvárja a választ.
Egy kis törékeny asszonyka. Egy 2 méter magasra tornyosuló kemény csaj. Egy riporter. Egy újságíró. Egy kolléga. Köszönöm Kay.
Fazakas János


2015.12.30., Budapest, Egyesült Orbanisztán és Abszurdisztán Művek (leánynevén Magyarország)


https://www.facebook.com/notes/fazakas-j%C3%A1nos/riporter-%C3%BAjs%C3%A1g%C3%ADr %C3%B3-koll%C3%A9ga/909900169087499
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
"A Növekedési Hitelprogram nem veszélyezteti az MNB mérlegét
  2015-12-30 16:11:11, szerda
 
  "A Növekedési Hitelprogram nem veszélyezteti az MNB mérlegét."


addig biztos nem, míg a forint lendületesen gyengül, az idén lényegében masszívan 310 körül volt, jobbára fölötte, 2014 volt a masszíva 300 fölött, 2013 a masszívan 290 fölött éve. ez a tolcsy-féle unortodox csúszó leértékelés, azza a jelentékeny csavarral, hogy az elvileg adódó forintnyereséget egymással versenyezve eltapsolja az állam és az ő jegybankja. döbbenetes mennyiségű pénzből raktak már tábortüzet a fiúk a pálinka mellletti szalonnázáshoz.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szilánkokra hullott baloldal
  2015-12-30 15:57:36, szerda
 
  Ez nem baloldal. Semmi közük a kétkezi munkásokhoz, soha nem is volt, mind csak egész életükben politikából éltek, vagy is fogalmuk sincs a munkáról. Más oldaliaknak se!

********************************

2015. november 25. szerda 07:08

Szilánkokra hullott baloldal

Kétharmadával csökkent a szocialisták és a liberálisok tábora 2006 óta

,,Szilánkokra tört és teljesen marginalizálódott" a magyarországi baloldali ellenzék - írta a Süddeutsche Zeitung című liberális napilap. Lapunk megkérdezte az érintett pártok képviselőit, akik leginkább tagadják ezt, vagy nem hajlandók foglalkozni a kérdéssel.

- Nem drámának fogom fel a dolgot, de kétségkívül egy újfajta kihívással szembesülünk, ami a baloldalt is, a jobboldalt is eléri - erősítette meg Lendvai Ildikó. Az MSZP volt elnöke lapunknak úgy nyilatkozott: új jelenségről van szó a világban, töredezik, differenciálódik a baloldal és a jobboldal is, de ez szerinte nem egyenlő a teljes széteséssel. A politikus szerint ez egyik oldal helyzetét sem könnyíti meg egy egyfordulós választási rendszerben, viszont arra ösztönöz, hogy a pártok közt újfajta viszonyrendszer épüljön ki. Mint mondta, ebben nemcsak pártoknak, hanem az új típusú civil mozgalmaknak is szerepük lesz, a baloldalon biztosan, de várhatóan a jobboldalon is. - A baloldal nem tört szilánkokra és nem marginalizálódott. Orbán Viktor uszító politikája alkalmas arra, hogy érzelmeket korbácsoljon, ettől ez még ,,minden idők egyik legkorruptabb és leghitványabb kormánya, amelyik meg fog bukni" - mondta a liberális német lap megállapításáról Gréczy Zsolt. Kérdésünkre, hogy miként jellemezné a baloldal állapotát, a DK szóvivője azt mondta: a baloldal több pártból áll, a baloldalon is verseny folyik a szavazók kegyeiért. - Természetesen ha szükséges, és a választójogi törvény miatt szükséges lesz, akkor nyilván meglesz a kellő együttműködés és remélhetőleg az a program, illetve az a személy is, aki le tudja váltani ezt az ,,undorító hatalmat" - fogalmazott Gréczy Zsolt.

A liberális német lap összegzését Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke, Szabó Tímea, a PM társelnöke, és Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő sem akarta kommentálni. Az MSZP szóvivője lapunknak ugyanakkor szintén állította, hogy nem esett szét a baloldal. Úgy fogalmazott, több párt van a baloldalon, számottevően különböző támogatottsággal és vélhetően a legnagyobb támogatottságú politikai szervezet lesz az, amely a 2018-as választásokon zászlóshajója lehet a baloldalnak a Fidesz és a Jobbik elleni küzdelemben. Budai Bernadett hozzátette: egyelőre mindenki végzi a dolgát, és majd a célegyenesben kiderül, hogy milyen formációban érdemes a választáson kiállni.

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap egyébként alapvetően a Jobbikról közölt elemzést hétfői számában. Fidesz 2.0 című írásában Cath­rin Kahlweit kiemelte, hogy a szélsőjobboldali párt újabban Orbán miniszterelnök kormányzó pártjának modern változataként mutatja be magát, növekvő sikerrel. A szerző szerint Orbán Viktor kormányfő a menekültválságot arra használta fel, hogy helyreállítsa az erős ember és határozott vezető képét mutató arculatát, ez a törekvés sikerre vezetett, ezt mutatja, hogy a választói támogatottságot vizsgáló felmérési eredmények csaknem annyira jók, mint Orbán legjobb időszakában, a baloldali ellenzék pedig szilánkokra tört és teljesen marginalizálódott. Ebben a helyzetben az egyetlen vetélytárs és kihívó a Jobbik, amely elég abszurd módon a Fidesz modern és jövőorientált változataként, mintegy Fidesz 2.0-ként jeleníti meg magát - írta Cathrin Kahlweit.

Ismert: a Tárki, a Szonda Ipsos, és a Nézőpont Intézet legutóbb közzétett felméréseiből az derült ki, hogy a Fidesz 2006 júniusa, azaz 115 hónapja vezeti a pártok népszerűségi versenyét. Ezzel szemben baloldal mostanra 2006-os, 2,7 milliós táborának kétharmadát elvesztette. A Nézőpont szerint Orbán Viktor támogatottsága a kormánypárti táborénál is magasabb, ami az elemzők szerint a bevándorlásügyben kialakult tartós nemzeti egységnek is köszönhető.


http://magyaridok.hu/belfold/175663-175663/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/42 oldal   Bejegyzések száma: 411 
2015.11 2015. December 2016.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 411 db bejegyzés
e év: 5660 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 298
  • e Hét: 631
  • e Hónap: 14823
  • e Év: 147740
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.