Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 457 
Vlagyimir Putyin felhivása Újoroszország fegyveres erőihez.
  2014-08-31 23:43:49, vasárnap
 
  Vlagyimir Putyin felhivása Újoroszország fegyveres erőihez.

Posted on 2014/08/29 Szerző: Admin


A kremlin.ru oldalon megjelent felhivás szövege:
Nyilvánvalóvá vált, hogy a miliciák jelentős sikereket értek el a Kijev által inditott katonai műveletek megfékezésére, amelyek súlyos veszteségeket okoztak a civil lakosságnak, és halálos veszélyt jelentettek Donbassz lakosságára.
A milicia fellépésének eredményeként a katonai műveletekben részt vevő ukrán csapatok nagy számban lettek körülzárva, és lett ellehetetlenitve tevékenységük.
Javaslom a miliciáknak, hogy a körbezárt ukrán csapatok számára létesitsenek humanitárius folyosókat annak érdekében, hogy a további értelmetlen és felesleges áldozatokat elkerülhessék. Biztositsák számukra a lehetőséget, hogy a műveleti területről szabadon visszavonulhassanak, visszatérhessenek családjaikhoz, illetve a sebesültek orvosi ellátásban részesülhessenek.
Oroszország kész arra, hogy további humanitárius segitséget nyújtson Donbassz szenvedő lakóinak.
Mégegyszer arra kérem az ukrán hatóságokat, hogy azonnal állitsák le a katonai műveleteket, rendeljenek el tűzszünetet, és üljenek tárgyalóasztalhoz Donbassz képviselőivel, hogy mielőbb békés megoldást találjanak a felgyülemlett problémákra.

http://balrad.wordpress.com/2014/08/29/vlagyimir-putyin-felhivasa-ujoroszorszag-f egyveres-eroihez/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vészjelzés érkezett: sokk és összeomlás jöhet
  2014-08-31 23:31:42, vasárnap
 
  2014. augusztus 30., szombat 12:11 Napi.hu

Vészjelzés érkezett: sokk és összeomlás jöhet


A harcok váratlan kiterjedése Kelet-Ukrajnában az elmúlt napokban elhalványította a befektetők reménykedését abban, hogy az ukrán válság viszonylag gyorsan lecsendesedhet. Az orosz és az ukrán államfő hét eleji találkozója előtt még úgy tűnt, hogy van esély a feszültség enyhülésére, ám ez gyorsan elillant, aminek súlyos további következményei lehetnek - állítja Alex Kantarovich, a JP Morgan elemzője.


A szakértő szerint a befektetők most azt találgatják, hogy az USA és az EU milyen választ ad arra, hogy Oroszország egyre nyilvánvalóbban beavatkozik az ukrán hadsereg és a Moszkva-barát szeparatista csapatok között dúló harcba. A helyzet romlása nyomán valószínűbbé vált a legkedvezőtlenebb forgatókönyv megvalósulása. Eszerint elképzelhető, hogy egy a Lehman Brothers 2008. szeptemberi bedőlését követő válsághoz hasonló piaci összeomlás következik be a világ tőzsdéin.

Látványos krach

A sokk ugyan hasonló lenne az akkorihoz, ám a két helyzet között lényeges különbségek is vannak. Az olajár, amely akkor összeomlott, most tartja magát, továbbá a krachot követő gazdasági hanyatlás nem lenne olyan meredek, mint hat évvel ezelőtt. Az amerikai-európai szankciók és az orosz ellenlépések azonban olyan kockázatot okoznak a befektetőknek, amelynek teljes nagyságát most még nem lehet felmérni.

Ha a Lehman-csőd utáni szintre esnének a részvényárfolyamok, az azt jelentené, hogy az indexek elvesztenék jelenlegi értékük felét. A vállalati részvények P/E mutatója (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) nagyjából 40 százalékkal roggyanna meg.

Megfontolt hátrálás

Miután a konfliktus hullámzása nyomán korábban többször megijedtek a befektetők, most már valószínűleg letettek arról, hogy a helyzet gyorsan megoldódhat. Ehelyett inkább arra számíthatnak, hogy a feszültség erősödni fog, mielőtt enyhülne. Ezért a JP Morgan azt ajánlja a befektetőknek, hogy vegyék vissza oroszországi pozícióikat, ám eközben tegyenek különbséget a gazdasági szektorok és a vállalatok között.

A pénzügyi intézményeket nagyon nagy veszély fenyegeti. Végigvághatnak rajtuk a szankciók is és nagyon megszenvedhetik az orosz makrogazdasági helyzet romlását is. Kerülendők a kereskedelmi háborúnak leginkább kiszolgáltatott vállalatok is. Legjobbnak az olyan cégek papírjai látszanak, amelyek exportőrök - ezért hasznát látják a rubel gyengülésének -, de nincsenek túl erős politikai kapcsolataik - amelyek miatt könnyen az EU-USA szankciók áldozatává válhatnának.

http://www.napi.hu/tozsdek-piacok/veszjelzes_erkezett_sokk_es_osszeomlas_johet.58 5944.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutális jogfosztása a kárpátaljai magyaroknak - Putyin! Lőd
  2014-08-31 23:11:16, vasárnap
 
  Brutális jogfosztása a kárpátaljai magyaroknak - Putyin! Lődd szét a puccskormány seggét!
2014. augusztus 31. 21:09
Hunhír.info

Az ukrán választási törvény 2012-es módosításakor a Kárpátalján tömbben élő magyar lakosság három különböző körzetbe került, mindegyikben kisebbséget alkottak. A körzetekkel minimálisra csökkentették a magyarok nyerési esélyeit és ellehetetlenítették a közösség számára a magyar képviselő törvényhozásba való bejuttatását. Az ukrán puccskormány ugyanezt a gyakorlatot folytatja, ezért egyértelmű, hogy minden nemes magyar azért szurkol, hogy a Cár szétüsse ezeket a gyarmatosító-szolgákat.

Ukrajna elnökének rendelete alapján 2014. augusztus 27-én a Központi Választási Bizottság (CVK) kiírta az előre hozott parlamenti választásokat, melyre 2014. október 26-án kerül sor.
Ukrajnában a nemzeti kisebbségek számára a parlamenti képviselet törvényileg nem biztosított, a 450 fős nemzeti törvényhozásba való bekerülésük esélyeit nagyban meghatározza az éppen érvényben lévő választási rendszer és az azt szabályozó törvény.
A jelenleg alkalmazott vegyes választási rendszer lehetőségei a nemzeti kisebbségekre nézve kedvezőek lehetnek, amennyiben a választási körzetek kialakításakor figyelembe veszik az etnikai viszonyokat. Kárpátalja tekintetében az 1998-as és 2002-es választások során a magyar többségű körzet kialakításával a kárpátaljai magyarság számára lehetőség nyílt a parlamenti jelenlétet biztosítani. A magyar jelöltek a körzetben eséllyel indulhattak. 2012-ben azonban már nem adtak rá lehetőséget, és úgy tűnik, az ígéretekkel ellentétben 2014-ben sem lesz magyar körzet.
A CVK 2014. augusztus 27-én kijelölte a parlamenti választások egyéni választókörzeteinek határait, az erről szóló jegyzőkönyvet 2014. augusztus 30-án tették közzé. A testület döntése alapján - kisebb módosításokat leszámítva - teljes egészében maradtak a 2012-ben kialakított körzetek, ami azért is érdekes, mert az akkori választókerületek kialakítása során alkalmazott gerrymandering (választókerület-manipuláció) a hivatalban lévőknek, a régiósoknak és a helyi oligarcháknak kedvezett.
Kárpátalján hat egyéni választási körzetet alakítottak ki. A választásokat megelőzően számos nemzetközi szervezet, a magyar kormány, valamint a KMKSZ és az UMDSZ is szorgalmazta a magyar választási körzet létrehozását. A várakozásokkal ellentétben azonban nem lett magyar többségű körzet létrehozva. A tömbben élő magyar lakosság három különböző körzetbe került, mindegyikben kisebbséget alkottak. A körzetekkel minimálisra csökkentették a magyarok nyerési esélyeit és ellehetetlenítették a közösség számára a magyar képviselő törvényhozásba való bejuttatását.
A bizottság döntése alapján a 2014-ben kijelölt körzetek továbbra is ezt a felosztást követik, ami azért is érthetetlen, mert az érvényben lévő választási törvény III. fejezete 18. cikkelyének megfelelően ,,Az egymandátumos körzetek határait a közigazgatási-területi egység határainak, a territoriális közösség érdekeinek és a nemzeti kisebbségek adott területen való letelepedésének figyelembe vételével határozzák meg. Azoknak a közigazgatási-területi egységeknek, amelyek területén egyes nemzeti kisebbségek kompakt módon élnek és amelyek határosak egymással, egy választókörzetbe kell kerülniük." Ez azt jelenti, hogy az etnikai arányosság elve be van építve a választási törvénybe, csak nem akarják alkalmazni. A törvény egyértelmű tételeket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a választási körzetek kialakítása során figyelembe kellene venni az etnikai határokat. A magyar lakosság különböző körzetekbe való ismételt felosztása azt bizonyítja, hogy az etnikai megmaradást és fejlődést biztosító jogok továbbra sem észlelhetőek Ukrajnában.
A CVK döntése azért is érdekes, mert az etnikai választási körzetek kialakítását maga az elnök, Petro Porosenko is támogatta. Még május elején a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel kötött megállapodásban Porosenko vállalta, hogy államfőként elősegíti az ukrajnai magyarok parlamenti képviseletének lehetővé tételét. Az aláírást követően ungvári sajtókonferenciáján a többi között azt hazudta: megválasztása esetén - a helyzet stabilizálása és az ország egyben tartása mellett - a decentralizációt és Ukrajna európai integrációját tekinti fő feladatának. Kiemelte: biztosítani kívánja a nemzetiségek jogait, fejlődésük feltételeit. Úgy vélte Kárpátalja ,,európai mintául" szolgálhat egész Ukrajna számára, ahol a régióban élő nemzetiségek, kultúrák, felekezetek egymás mellett élése nem problémákat okoz, hanem kölcsönösen erősíti egymást.

Kárpátalja.ma

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=77990
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövért és Lázárt gyengíti Habony Árpád erősödése
  2014-08-31 22:37:16, vasárnap
 
  Kövért és Lázárt gyengíti Habony Árpád erősödése

2014. augusztus 29., péntek, 06:30 Utolsó frissítés: 2014. augusztus 29., péntek, 08:18

Szerző: Kósa András - M. László Ferenc



Bár a közvélemény eddig főleg a Fidesz gazdasági hátországában zajló háborúról értesült, a választások óta olyan hatalmi átrendeződés zajlik a pártban, melyre 2002 óta nem volt példa. Ez nemcsak Simicska Lajost, hanem Orbán másik régi szövetségesét, Kövér Lászlót is érinti, aki számos kérdésben "különvélekedett" az utóbbi időben. Hiába duzzadt hatalmasra a hivatala, Lázár János sem érezheti jól magát: a fejére nőtt a miniszterelnök első számú bizalmasa, Habony Árpád.

,,Nincs." ,,Nem"- ezeket a rövid válaszokat adta Kövér László a Heti Válasz főszerkesztőjének, amikor arról kérdezte, hogy a Fidesz ,,fő ideológusaként" van-e köze Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéhez, illetve kérte, értékelje az ,,illiberalizmus" kifejezést. Majd amikor Borókai Gábor szóvá tette, hogy ,,aligha lesz hosszú az interjú", visszavágott: ,,önön múlik".

Több fideszes forrás megjegyezte a hvg.hu-nak: ezek az odavetett válaszok jól mutatják azt a hangulatot, mely időnként a házelnököt, a párt választmányának elnökét jellemzik a kormányalakítás óta. ,,Főleg stílusbeli vitáik vannak, de van, hogy tartalmi kérdésekben is összekülönböznek" - értékelte Kövér és a miniszterelnök-pártelnök viszonyát egy vezető fideszes politikus, hozzátéve, nemcsak kettőjüknek vannak mostanság konfliktusaik házon belül.

Mint a Fidesz belső vitáival foglalkozó cikksorozatunk első részében megírtuk, Orbán az újabb kétharmados győzelme után úgy érzi, már ahhoz is van elég ereje, hogy a tervezett, nagy társadalmi-gazdasági változtatások előtt szakítson a korábbi években megkötött, az új irányt akadályozó kompromisszumokkal. Így többek között azt is a fejébe vette, hogy a politikai döntéshozatal fensőbbségét el kell fogadtatnia azzal a gazdasági erőcsoporttal is, amely legalább két évtizede érinthetetlen volt a Fideszben, ez vezetett az Orbán-Simicska ,,háborúhoz".

Már nem köti Orbánt ,,a hitelesítő pecsét"?

Simicska személyében egy olyan szövetségesével ment szembe a miniszterelnök, akivel még a kollégiumi években barátkoztak össze, és akit 1993-ban bízott meg azzal a feladattal, hogy biztosítsa a párt finanszírozását úgy, hogy a Fidesz ne függjön se belföldi, se külföldi érdekcsoportoktól. Ezt a kérést Simicska teljesítette is, de olyan jól oldotta meg a feladatot, hogy mostanáig a tudtán kívül a párt gazdasági hátországában nem lehet üzleteket kötni.

Orbán és Kövér 2002-ben

Fotó: Fazekas István

Simicskán kívül egy olyan politikus maradt meg Orbán mellett, akihez a kollégiumi évek és a Fidesz alapítása óta szoros kapcsolat, politikai szövetség köti: Kövér László - a 37 egykori pártalapító közül szinte mindenki más lemorzsolódott. Forrásaink szerint azonban a pártelnökhöz mindig is lojális választmányi elnök ma már sok tekintetben másképp látja a Fidesz előtt álló lehetőségeket és teendőket, mint Orbán. Vitáikban pedig - a pártban a Fidesz ,,lelkiismeretének" nevezett - Kövér néhányszor jelezte is: túl nagy az elrugaszkodás a párt alapértékeitől, a szervezet belső szabályai pedig Orbánra is vonatkoznak. A Heti Válasznak adott két héttel ezelőtti interjújában meg is jegyezte: kevesli ,,azon ügyeknek, témáknak a számát, amelyeket a Fidesz elnöksége megvitat, és amelyekre ráüti a hitelesítő pecsétjét".

Forrásaink egybehangzó állításai szerint az országgyűlési választások előtti kampányban, és a nyár folyamán is a megszokottnál jóval ritkábban ülésezett a párt kongresszuson megválasztott elnöksége. A politikai irányról inkább a kampánystáb, illetve egy informális, öttagú csapat döntött. A parlament épületében péntekenként ült össze Orbán, a miniszterelnök főtanácsadója, Habony Árpád, valamint Rogán Antal, Szijjártó Péter és Lázár János, illetve a csapat időnként kiegészült az ügyvezető alelnökkel, Kósa Lajossal. Így, ha valaki jóban akar lenni a kormányfővel - legyen akár miniszter az illető - jól teszi, ha az ,,ötösfogat" valamelyik tagjával van olyan jó viszonyban, hogy értesüljön az itt megszületett döntésekről. A találkozókról természetesen soha nem készül semmilyen jegyzőkönyv vagy feljegyzés, emlékeztető, így a miniszterek rendszerint informális úton, valamelyik szereplőtől tájékozódhatnak a stratégiáról.

Pedig ellenzékben, majd kormányon is nagyon fontos szerepe volt a párt alapszabálya által nagy hatalommal felruházott elnökségnek. Itt döntötték el például - amúgy hosszú órákig tartó viták után -, hogy Schmitt Pált jelölik államfőnek 2010-ben, mik kerüljenek be az új alkotmányba, vagy milyen legyen az új választási rendszer.

De ha nem is lehetett hirtelen összerántani az elnökséget, forrásaink szerint a legfontosabb ügyekben Orbán mindig kikérte Kövér véleményét. Amikor például 2013 elején az Alkotmánybíróság elmeszelte a választási regisztrációt, azonnal áthívta a Miniszterelnökségre a házelnököt (a szobáikat pár folyosó választja el), és csak akkor döntött úgy, hogy nem erőlteti tovább a regisztráció törvénybe foglalását, amikor látta, sikerült meggyőzni Kövért: engedjék el az ügyet. Volt olyan ügy, amikor ez nem sikerült, de órákig győzködték egymást: az előző kormányzati ciklusban ilyen volt Schmitt jelölése, a határon túli magyar szervezetek támogatása, az alkotmány egy-egy vitatott eleme. Ilyenkor rendszerint szavazásra bocsátották a kérdést, és rendszerint Kövér maradt kisebbségben - ám a Fideszhez végletekig lojális választmányi elnök soha nem beszélt ki, a nyilvánosság előtt ő is a többségi álláspontot képviselte.

Kövér, a liberális?

,,Kedvenc pártom történetének legszerencsétlenebb ötleteként értékelem. Szerintem ez egyszerűen képtelenség" - Kövér László ezt a Magyar Hírlapnak adott július 10-i interjújában mondta a minisztériumok vidékre költöztetéséről. És az utóbbi hónapokban nem ez volt az egyetlen dolog, amiről nyilvánosan jelezte: különvéleménye van. Kifogásolta ő azt is például, hogy Tasnádi László személyében ,,a szocializmus titkosszolgálatának emberét" ,,emelték politikai pozícióba" államtitkárrá történt kinevezésével.

Kövér a 2014-es kampányban - már nem ő a fő ideológus?

Fotó: Fülöp Máté

Nemcsak az ,,illiberalizmust" nem akarta értelmezni, de ironikusan jelezte a Heti Válaszban, nem örül a frakciókormányzás folytatásának sem, azaz, hogy a kormánypárti képviselők egyéni indítványok tömegével állnak elő az Országgyűlésben. Tény, ezt a felpörgetett - többször hangoztatott véleménye szerint a minőség rovására menő - törvényalkotást már az előző ciklusban is bírálta interjúiban. Azért dolgoztatta ki az új házszabályt, hogy a 2014-től kezdődő időszakban más mederbe terelje a parlamenti munkát, és legyen idő a jogszabályok kimunkálására.

A házelnököt ismerő két forrásunk is egybehangzóan állította: ezzel főleg ,,stílusproblémái" vannak, de az alapvető nézeteivel sincsenek összhangban. Bár a Fideszben Kövér az, aki 20 éve a legkeményebben, legdurvábban támadta a magyarországi liberális pártot és annak értelmiségi hátországát, kritizálta ,,az öncélúan jogászkodó" Ab-t, de forrásaink mégis ,,19. századi liberálisként" írták le. Azaz fontosnak tartja a hatalmi ágak szétválasztását, az írott szabályok (úgymint a párt alapszabálya, házszabály), vagy az íratlan politikai játékszabályok tiszteletben tartását - és állítólag ahogy öregszik, úgy tulajdonít ezeknek egyre nagyobb jelentőséget.

Konszolidáció nincs, és nem is lesz

Részben ebből adódik a megfontolásait ismerő fideszesek szerint, hogy a választások előtt és a győzelmet követő hetekben másképp értékelte a politikai helyzetet, mint a kormányfő. Szűk körben például elismerte, hogy újabb kétharmadra törvényalkotási szempontból nincs feltétlenül szükség, ugyanis forrásaink szerint úgy vélte, a nagy átalakítások 2010 és 2014 között lezárultak, már ,,gazdasági szükségállapot" sincs.

Orbán Tusványoson - már folyik az illiberális állam kitalálása

Fotó: MTI / Beliczay László

E mellett úgy látta, hogy néhány alapvető nemzetpolitikai kérdésben szükség lenne valamiféle kiegyezésre az ellenzékkel is. Forrásaink szerint - bár személy szerint nem volt túl jó véleménye róla - remélte, hogy Mesterházy Attila stabilizálni tudja hatalmát az MSZP-ben, mert úgy gondolta, vele lehet tárgyalni, míg Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal szerinte nem lehet, és nem is szabad. Ezzel szemben - ahogy korábban megírtuk - Orbán úgy érvelt a kampánystáb egyik ülésén: a vagyona felét odaadná, ha a baloldal eltűnne a süllyesztőben, nem szabad egyezkedni az MSZP-vel.

A Fidesz előtt álló tennivalókról a Magyar Hírlapnak Kövér azt mondta, ,,a következő négy évben alapvető törvényi átalakításokat nem, de igazításokat mindenképpen igényelnek a nagy ellátórendszerek", és a szorgalmazta a születésszám növekedését elősegítő gazdaságpolitikát. Az irányt illetően forrásaink szerint szemben áll a tempót felpörgetni akaró, radikális változásokat követelő Lázár Jánossal is, aki úgy véli, csak az akarhat konszolidációt, aki nem bízik a 2018-as győzelemben, a kormány következő négy éves sikerében. Ebben Orbán is hajthatatlan: a választások után a Fidesz-frakció alakuló ülésén kijelentette, hogy még a konszolidáció szót is kerülni kell a pártban. Mint megírtuk, a miniszterelnök úgy véli, a 2010 és 2014 közötti időszak csak felvezetés volt, most következik az ország teljesen új alapokra helyezése.

Forrásaink viszont hangsúlyozták, Kövérnek főleg a stílus nem tetszik, ám ha valakit, akkor őt könnyű meggyőzni egyik-másik átalakítás szükségességéről. Ráadásul több interjújában kifejtette: neki sincs túl jó véleménye a nyugati országokról, Soros György magyarországi tevékenységéről, és támogatta a megszállási emlékmű felállítását is. Tehát számos kérdésben egy platformon van Orbánnal. Különösen a Simicska visszaszorítását célzó háborúban számíthat rá a miniszterelnök: úgy tudjuk, Kövér már 2011 tájékán jelezte informális úton az LMP-nek, lépjenek fel határozottabban a parlamentben a közpénzek védelmében.

,,De ennek semmi köze nincs a párton belüli személyi ellentétekhez, alapvető politikai különbségekhez, amelyek - Fodor Gáborék 1993-as kilépése után - soha nem léteztek, és most sincsenek" - szögezte le a Heti Válaszban jelezve, senki ne számítson arra, hogy a Fideszen belüli ellentétek valaha is szakításhoz vezetnének.

Lázár is meggyengül?

,,Bajjá akkor válhat, ha a személyi ambíciók felülírják a közösség szempontjait. Ez a veszély kétségtelenül megvan" - mondta a Heti Válasznak Kövér a Fidesz új generációjának karriervágyait bírálva.

Forrásaink szerint nemcsak Orbán két legfontosabb politikai szövetségesének, Rogánnak és Lázárnak a felemelkedését nézte gyanakvással, kifejezetten rossz szemmel tekint Habony Árpád növekvő befolyására, a főtanácsadó újgazdagokra emlékeztető életvitelére. Ahogy arról a Figyelő a múlt héten beszámolt, két győztes választás után Habony ,,tovább szeretne lépni", nem csak a kommunikációval akar foglalkozni. A hvg.hu-nak több fideszes és kormányzati forrás, illetve egy pártközeli cég vezetője is megerősítette, a főtanácsadó befolyása már több kormányzati területen is tetten érhető: a médiától az egészségügyig.

Habony Árpád - főtanácsadó a kapuk előtt

Fotó: hvg.hu

Habony ténykedésére nemcsak a - részben miatta - visszaszoruló Simicska Lajos, Kövér László, de a miniszterré előléptetett Lázár is gyanakvással tekint. A Miniszterelnökséget akkor még államtitkárként irányító politikusnak - egy a tárca mozgásait jól ismerő forrás szerint - tavasszal üzent a kormányfő, hogy béküljön ki Habonnyal, mert a gazdasági hátországgal szembeni háborúban szükség lesz az egységre. Ám ez az átmeneti béke forrásaink szerint a kormányalakítás során nem kedvezett a miniszternek: Giró-Szász András kormányszóvivő és csapata, illetve Kumin Ferenc távozásával Lázár fontos szövetségeseket vesztett. A kormányszóvivői irodát Dömötör Csaba vette át, akit Rogán Antal és Habony emberének tartanak. (Dömötör aktív részt vállalt a Fidesz idei országgyűlési választási kampányában.) Bár korábban volt róla szó, hogy előléptetik a szintén egykori századvéges Kern Tamást államtitkárnak, ő továbbra is helyettes államtitkárként dolgozik, a stratégiáért és tájékoztatásért felelős.
Orbán ,,gondolatminisztériuma"

Ha eddig Kövért tekintették a párt fő ideológusának - ahogy Borókai nevezte a házelnököt -, az új nézetrendszer kidolgozásáért a jövőben a Századvég-csoport lesz felelős. Az intézet eddig főleg szakpolitikai elemzéseket, törvény-előkészítést, közvélemény-kutatásokat végzett a kabinetnek, a minisztériumoknak. Egy, a kutatóintézetben zajló munkára rálátó forrás szerint a Századvég dolga a jövőben a miniszterelnök által ,,illiberálisnak" nevezett állam megalapozása, Orbán ,,gondolatminisztériuma" lesz. Kormányzati forrásaink biztosra veszik, hogy rövidesen meghosszabbítják a Századvég a kormánnyal kötött szerződését.

A Habony műhelyének tartott, a kormánynak milliárdokért bedolgozó Századvég átalakítása már az év eleje óta folyik. Miközben a konzorciumból júliusban kivált a Giró-Szász tulajdonába visszakerült Strategopolis Kft., a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságába bekerült Habony titkára, Maurer Szemere - írta szerdán a napi.hu. Megbízható forrásból úgy tudjuk, mégsem megy külügyi szolgálatra Franciaországba Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, aki Habony jó barátja, korábbi üzletfele. Információink szerint őt személyesen Habony bírta maradásra, hogy segítsen neki továbbfejleszteni a Századvéget.

Forrásaink szerint a változásokkal szinte teljes egészében a kommunikációs főtanácsadó műhelyévé vált az az intézet, melyet Stumpf István indított útjára, majd évekig Giró-Szász, az előző ciklusban pedig a Lázár mellé került csapata irányított.

Ősszel Rogán nyerhet

Egy dologban a kormányalakítás során mindenképpen sikert ért el Lázár: a miniszterelnök egyelőre lemondott arról a tervéről, hogy Rogánt beemelje a hatalom centrumába.

Mint arról korábban beszámoltunk, Orbán arra szerette volna felkérni a frakcióvezetőt, legyen a jobbkeze, az új kormányban irányítsa ő a miniszterelnöki kabinetet. Mivel a kabinetben nagy jelentősége van annak, hogy kivel áll napi kapcsolatban a miniszterelnök, kin keresztül lehet bejutni hozzá, Lázár ebben az esetben kénytelen lett volna folyamatosan Rogánnal egyeztetni, aki így beékelődött volna a miniszter és a kormányfő közé.

Rogán Antal és Lázár János - ki nyer holnap?

Fotó: Stiller Ákos

Ám úgy tűnik, a miniszterelnök nem mondott le végleg a tervéről: a május 26-án elfogadott, a minisztériumok felsorolását tartalmazó törvény szerint ugyanis a kormányfőnek lesz külön kabinetje. Kormányzati források egybehangzóan állítják, az október 12-i önkormányzati választások után változások lesznek a kabinetben, így nem zárható ki az sem, hogy Orbán behívja - ahogy egy forrásunk fogalmazott: ,,minimum miniszteri rangban" - Rogánt, akit Kósa Lajos válthat a frakcióvezetői poszton.

Ugyanakkor egy, a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás felhívta egy másik dologra is a figyelmünket: Lázár úgy kapott meg egy sor feladatot - és hozzá hadseregnyi helyettes államtitkárt - a többi minisztériumtól, hogy azoknak jelentős részét nem ő kérte. Forrásunk szerint ugyan Lázár szeret kérkedni azzal a miniszterelnök előtt, hogy milyen nagy a munkabírása, a terhek egy részével szerinte nem fog elbírni. Eközben Orbán folyamatosan figyeli, hogy haladnak az ügyek, időnként ,,vizsgáztatja" miniszterét, tehát hosszú távon akár ,,meg is ütheti a bokáját". (Arról, hogyan bővültek Lázár feladatkörei, hány milliárd felett diszponál, itt olvashat.)

Cikksorozatunk következő részében arról olvashat, hogy miért van káosz a kormányzati apparátusban, illetve hogyan csapódnak le a párton belül a nemzetközi feszültségek. (A hvg.hu több vezető fideszes politikussal, kormányzati tanácsadóval, a döntéshozatalra rálátó háttéremberrel beszélgetve megpróbálta kibogozni a szálakat, mi vezetett a ,,házon belüli" vitákhoz. Az elemzés elkészítéséhez több interjút is felvettünk, beszélgetőpartnereink viszont - elsősorban a pártfegyelemre hivatkozva - kérték, ne szerepeljenek névvel a cikkben, illetve lehetőleg a betöltött funkciójukat se nevezzük meg.)


http://hvg.hu/itthon/20140829_Fidesz_vita_Kover_Lazar_Habony
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nőtt a foglalkoztatottak száma - a kampány részeként
  2014-08-31 22:28:10, vasárnap
 
 
Nőtt a foglalkoztatottak száma - a kampány részeként
2014.08.27 09:45


164 ezerrel több a foglalkoztatottak száma a KSH szerint, mint egy évvel ezelőtt ilyenkor.

2013-ban májustól júliusig 4 millió 127 ezer volt ez a szám, idén pedig annak köszönhető a "nagy fellendülés", hogy a kormány az önkormányzati választások előtt a kampány részeként újra felfuttatja a közmunkaprogramot, ami beleszámít a foglalkoztatottsági adatokba.

A KSH február-áprilisra is 238 ezer fős növekedésről számolt be az előző év ugyanezen időszakához képest, ugyanakkor azt is tudni lehet, hogy az országgyűlési választások miatt ebben az időszakban 150 ezerrel több közmunkás volt, mint 2013 februárjában, amikor nem volt szükség erre a kampányfogásra.

A kormány az októberi önkormányzati választások előtt is a közmunkaprogram felfuttatásába kezdett. A választásokig folyamatosan nő a közmunkások száma, és csak augusztusban újabb 105 ezer embert alkalmaznak az újonnan kiírt programokban. Vajon a KSH a novemberi jelentésében is arról fog beszámolni, hogy október előtt 200 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma?

http://www.hidfo.net/2014/08/27/nott-foglalkoztatottak-szama-kampany-reszekent
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Képzeljék, erősödött az antiszemitizmus hazánkban!!
  2014-08-31 21:19:56, vasárnap
 
 
Képzeljék, erősödött az antiszemitizmus hazánkban!!
2014, augusztus 31 - 20:24


Szinte hihetetetlen, de megint erősödött a magyarországi antiszemitizmus. Legalábbis Fischer Ádám karmester szerint, aki erről a Zsidó Nyári Fesztivál vasárnap esti megnyitóján, a Dohány utcai zsinagógában beszélt. Annyira kíváncsiak lennénk, milyen az, amikor valahol csökken az antiszemitizmus, mert ilyen hírrel még nem sikerült találkozni.

Fischer Ádám úgy fogalmazott: a zsidó szervezeteknek és minden jóérzésű embernek fel kell "vennie a kesztyűt az összekacsintó, kódolt zsidózás ellen", ami nem maradhat bocsánatos bűn, mert "tolerálása egyre inkább megmérgezi a társadalmat".

Fischer Ádám szerint a magyarországi antiszemitizmus a gazdasági bajok fokozódásával várhatóan tovább erősödik majd.

Mint mondta, külföldön élve azt tapasztalja, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik Európán belül (juj - a szerk.)

A fesztivál egy hete alatt fellép mások mellett a Jerusalem Academy Chamber Choir, Giora Feidman és a Gitanes Blondes, a Lukács Miklós Trió, Zorán (vendégei: Gerendás Péter - aki ugye valamiért mégsem menekült el - és Kulka János), Bródy János, Alföldi Róbert és a Szakértők zenekar, Mácsai Pál, Fullajtár Andrea, Dés László, Dés András, Parti Nagy Lajos és Grecsó Krisztián.

MTI nyomán - alfahir.hu

http://alfahir.hu/kepzeljek_erosodott_az_antiszemitizmus_hazankban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Hétfőn jelenti be az új pénzt a jegybank?
  2014-08-31 21:13:20, vasárnap
 
 
Hétfőn jelenti be az új pénzt a jegybank?
2014, augusztus 29 - 16:03



Portálunk elsőként írta meg: a Magyar Nemzeti Bank titokban pénzcserére készül. Most hivatalossá vált az, amit már jó ideje felesleges volt rejtegetni: hétfőn új pénzt mutat be a jegybank.

A jegybank által kiküldött sajtómeghívóban az áll: Magyar Nemzeti Bank tisztelettel meghívja Önt a következő rendezvényére, melynek témája:

Milyen lesz a magyar készpénz?

Nos, bár ebből a kurta címből nem sok minden derül ki, az szinte biztos, hogy a bank nagy dobásra készül.

gjkMint ismert, portálunk elsőként írta meg: a jegybank titokban már gyártatja az új formátumú és tervezésű forintot, amellyel a jelenlegi fizetőeszközünket teljesen lecserélik. Akkor kerestük a MNB-t is, ahonnan - ahogyan később más sajtótermékek - nem kaptunk választ.

A nagy titokzatoskodás ellenére azért szivárogtak az információk rendesen. Májusban azt írtuk:

- a jelenleg használt forint gyártása befejeződött
- ezért a jelenleg használt forintból hiány van, ezért már a korábban selejtezetteket is visszanyomják a piacra
- az MNB pénznyomdájában már nyomják az új bankókat
- az új bankjegyekkel azonban biztonságtechnikai értelemben nincs minden rendben
- az új pénz kisebb méretű lesz, új színt kapnak, és a grafikai megjelenésüket is újratervezték
- a pénzcsere összesen húszmilliárd forintunkba fáj

Mindez hivatalos megerősítés (vagy cáfolat) hiányában persze még értékelhető merő spekulációnak, azonban később a gazdasági sajtó jelentős része szintén körbejárta a témát, bár a banktól senki sem tudott értékelhető választ kikönyörögni.

A pénzcserével a kormány gyakorlatilag beismeri: nem lesz euró belátható időn belül, hiszen az új pénz bevezetése értelmetlen lenne, ha a kormány komolyabban foglalkozna a közös európai valuta átvételével. A cserét belengő titkolózás viszont két dolog miatt is érthető: egyrészt az országgyűlési és európai parlamenti választások előtt nem akarták beismerni, az új pénzzel finoman szólva sincs minden rendben (erről bővebben itt olvashat).

Azzal, hogy a jegybank - várhatóan - bejelenti az új pénzt valószínűleg végre sikerült kiküszöbölni a biztonsági problémákat, és most - mintegy pozitív változásként - körbeturnéztatják az új pénzt a sajtóban.

Akárhogyis lesz, hétfőn minden kiderült.

alfahir.hu

http://alfahir.hu/hetfon_jelenti_be_az_uj_penzt_a_jegybank#.VAKwr3Tg0V4.facebook
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövér László kampányolt egy jót egy tanévnyitón
  2014-08-31 21:11:19, vasárnap
 
  Kövér László kampányolt egy jót egy tanévnyitón

2014. augusztus 31.

MTI
A házelnök arról beszélt a gyerekeknek, mit ismertek fel szerinte az emberek négy éve Magyagyarországon, és hogy az olvasatában ez mennyire jó dolgokat eredményezett.


Az Országgyűlés elnöke szerint az iskola felelőssége, hogy jó iránytűvel és erős vértezettel lássa el diákjait egy különösen felgyorsult és kiszámíthatatlan világban való helytállásra. Kövér László vasárnap a szigetszentmiklósi új általános iskola és zeneiskola ünnepélyes átadásán kiemelte: a helytálláshoz a fiataloknak minden tudásra szükségük lesz. Ép testben ép lélekre, és mindehhez az arányosság és a harmónia érzékére van szükség egy mindinkább aránytalanságokkal és hangzavarral küzdő világban. A harmónia képességéhez pedig leginkább a zene vezet - tette hozzá.

A házelnök azt mondta, nagyon sokan dolgoztak a sikeréért: a városvezetés, a hivatal munkatársai, a kivitelezők, a leendő tanári kar, a forrást biztosító kormány és az ország polgárai, "akiknek négyévnyi áldozata és munkája lehetővé tette, hogy legyen miből biztosítani a pénzügyi feltételeket". Olyan lesz a jövő, mint amilyen ma az iskola - idézte a mondást az Országgyűlés elnöke. Ha Magyarország és Szigetszentmiklós jövője olyan lesz, mint a ma átadandó iskola, az azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban mindannyian eredményesen dolgoztunk - fűzte hozzá.

Kövér László szólt arról is, hogy 2010-ben a választópolgárok úgy döntöttek, "a dolgok nem mehetnek úgy tovább, ahogy és amilyen irányba haladtak, mert ha nem fordítunk az ország szekerének rúdján, akkor az a már nagyon közeli szakadékban köt ki". Hozzátette: igaz volt ez az élet minden területére, a gazdaság és a pénzügyek akkori állása mellett az önkormányzatokra, az egészségügyre, a közbiztonságra, a honvédelemre, a nemzetpolitikára és az oktatásügy minden szintjére és ágazatára. Úgy fogalmazott: mindez nem csak anyagi vonatkozásban volt igaz, de szellemi, erkölcsi tekintetben is. "A dolgok a fejük tetejére álltak, kezdték elveszíteni eredeti értelmüket, kifordulni önmagukból, elveszíteni céljukat" - mondta. Az iskolákban elharapózó erőszak, a tanároknak és magának az iskolának mint intézménynek a tekintélyvesztése, a diákok, pedagógusok és szülők között lassan-lassan hallgatólagosan kialakuló teljesítményminimalizáló konszenzus riasztó tünetei voltak mindennek - mondta Kövér László, aki aláhúzta: "rendet kellett, rendet kell tenni az életünkben, amíg nem késő. Az iskoláinkban is".

Mint mondta, ehhez kezdett hozzá a kormány négy esztendeje, és ennek folytatására kaptak felhatalmazást április 6-án. Kövér László, aki maga is szigetszentmiklósi polgár, a szülőket arra kérte, segítsék gyermekeik boldogulást azzal, hogy segítik tanáraikat, ami a gyermeknevelésből a családra tartozik, azt ne hárítsák át az iskolára.

http://m.hvg.hu/itthon/20140831_Kover_Laszlo_kampanyolt_egy_jot_egy_tanev
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kövér László szerint Kövér László fejében javult Magyarorsz
  2014-08-31 21:10:34, vasárnap
 
 
Kövér László szerint Kövér László fejében javult Magyarország megítélése Németországban

H_A Címkék: külkapcsolatok megítélés Magyarország Kövér László Németország Angela Merkel ukrán válság2014.08.30. 23:22

Mondanám, hogy ezek a dizájner drogok csodára képesek, ha Kövér László elvtársat kutya kötelességem volna felmenteni buta és arcátlanul pofátlan kijelentéseinek lelkiismeretére nehezedő súlya alól. De mivel ez az ideális eset nem áll fenn, és mivel tisztában vagyok azzal, hogy a magyar kormány sikerének titka a vitathatatlan tények alternatív valósággá való átfestésének művészi tehetségében gyökerezik, ugyanazt teszem, amit eddig is: szembeállítom a tényeket a Fidesz színűre átfestett tényekkel.

Egyfelől nyilvánvaló jelei vannak annak, hogy a magyar-német kapcsolatok nem éppen virágkorukat élik, de sőt:

- A német alkancellár, Sigmar Gabriel májusban arra szólította fel az Európai Néppárt vezetését, hogy zárja ki a Fideszt tagjai közül.

- Michael Roth szociáldemokrata politikus (külügyi államminiszter, vagy mifene) a Der Tagesspiegel című liberális német lap online kiadásában, a Magyarország rossz irányban halad címmel közölt interjúban azt mondta: "kételkedem abban, hogy a jelenlegi magyar kormány annyira ragaszkodik az EU alapértékeihez, amennyire az okvetlenül szükséges lenne". Szijjártó Péter visszaszólásában kioktatja: Michael Roth homályos általánosságokra utalgató megszólalását nehéz nem politikailag motiváltnak tekinteni - így.

image.aspx.jpg

A javuló német-magyar kapcsolatok: a magyar kormány minden erőfeszítése ellenére sem sikerült elérni, hogy Angela Merkel kancellár idén ellátogasson Budapestre, legalább egy, a rendszerváltás, a határnyitás 25 éves évfordulójához kötődő eseményre. Irreleváns összehasonlítás: Merkel márciusban járt Varsóban, és találkozott Donald Tuskkal, az pedig már csak hab a tortán, hogy a lengyel évfordulós megemlékezéseken Barack Obama is személyesen vett részt - fotó: HVG

- Zárójel: az RTL Klubot irányító Bertelsmann-csoport már rég nem titkolja a világ elől, hogy a politikailag motivált magyarországi reklámadó miatt csökken a cégcsoport profitja.

Másfelől Kövér László, aki Berlinben tartózkodott szombaton, gyorsan megüzente a félreértések elkerülése végett, hogy Németországban javult Magyarország megítélése az utóbbi időszakban. Amit ott fent látnak, az nem igaz, de legalábbis teljesen mást jelent.

Mert 1: Mindkét országban lezajlottak a parlamenti választások, és Magyarországon "az emberek a demokrácia jegyében világossá tették, hogy a kormány munkájának folytatása mellett vannak."

Mert 2: Az európai gazdasági-pénzügyi krízis és az ukrán válság közepette "vannak fontosabb dolgok is, mint állandóan Magyarország vélt vagy valós hibáin lovagolni."

Tehát az van, hogy vannak a tények, és van Kövér László. Aki szerint ez a film, nem az a film. Mert az, hogy a Fideszt megint felhatalmazták valamire ebben az országban, automatikusan maga után vonja, hogy szemrebbenés nélkül figyelmen kívül hagyhatja a világ dolgait, jelzéseit, kritikáit. A demokrácia jegyében természetesen.

Nem mintha a közeljövőben bármikor szóba kerülhetne Magyarország de facto kizárása az európai porondról, azért beszédes, hogy Angela Merkel, Európa és a világ legbefolyásosabb politikusainak egyike több mint jelzésértékűen pont magasról tesz a határnyitás negyed évszázados évfordulójára. Csak úgy mint arrogancia, mint pofátlanság, mint nyíltan az arcunkba hazudás: csak ebben az értelemben idegesítő ez a nyegle taplóság, amit Kövér László megenged magának azért, hogy már megint kimagyarázza a kimagyarázhatatlant. Ez a szánalmas pávatáncot tömjénfüstbe burkolni hivatott szabadságharcos, személyiségzavaros küldetéstudat definíciója. Az egyik. Kövér Lászlónak hívják.

Vagyis ha Ukrajnában válság van, akkor közben Magyarországon bármit el lehet művelni, és ki lehet nyilatkoztatni? Mert mégiscsak nagyobb disznóság az, ami odaát történik, és akkor ugyan már ki foglalkozik ezekkel az apró jelentéktelen ocsmányságokkal, amiket ideát elművelünk mi? Mert a demokrácia jegyében a munkát folytatni kell, bármilyen szennyes is legyen?

Közben meg tény, hogy az állandó kettős beszéd EU ügyben (lásd Orbán, Kövér versus Navracsics, Áder) valóban értelmetlenné tett mindenfajta próbálkozást Európa részéről, hogy európai hangnemben beszélje meg velünk a megbeszélnivalóit. Úgyhogy magyarázza el valaki ennek a lázálmából ébredt arrogáns házelnöknek, hogy az ukrán válságnak semmi köze ahhoz, hogy Orbán vezér hadat üzent az egész világnak. Az ukrán válság nem ad felmentést arra, hogy ti, kiválasztott népbutítók hogyan szigetelitek el magatokat, és országotokat a világ civilizáltabb felétől. És az ukrán válságból végképp nem következik, hogy Németországban javult volna Magyarország megítélése.

Egy dolog van: az orosz-ukrán válság és Európa energiaellátásának kérdése most valóban jóval központibb kérdés, mint egy uniós tagország napi, immár szisztematikusan művelt összehangolt áskálódása a demokrácia ellen. Ami szerintünk vélt, az lassan egy egész világ szerint nagyon is valóságos. A valóság pedig az - hogy Kövér László is értse - hogy Németországnak tele van a hócipője velünk. Legjobb esetben is úgy hívják ezt, hogy leszarja a fejünket. Ebből pedig csak az következik, amit már eddig is tudtunk: Kövér László szerint Kövér László fejében javult Magyarország megítélése Németországban.

http://hacsaknem.blog.hu/2014/08/30/kover_laszlo_szerint_a_vilag
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fideszesek főmantrája
  2014-08-31 20:58:54, vasárnap
 
  A Fideszesek főmantrája

amantra.JPGMantra = főként meditációban használatos misztikus mondat vagy kifejezés, melynek gyakori ismételgetése megnyugvást és megerősítést ad a hívek számára.

Aki többször vitatkozott már Fidesz rajongókkal, Orbánistákkal, jobboldali elvakultakkal, Fidesznyikekkel, kormánypártiakkal vagy nemzeti-konzervatívokkal az tudja: egy idő után betéve megismerhető politikai gondolkodásuk minden főbb alapeleme és érvelésük főmantrája! Az önálló véleményalkotás és gondolkodás szempontjából represszív rezsim támogatói mindannyian azonos érvelési elemeket használnak. Megfigyelhető, hogy a disputákban (pl. az internetes csoportokban, baráti körben, kocsmákban, néha munkahelyen folyó vitáknál) a Fidesz tábornak mind a négy nagy csoportja - a pártemberek, az anyagilag érdekeltek, a baloldal gyűlölők, és az elvakult nemzetiek - egyaránt alkalmazzák ezeket a szervilis paneleket. Gyakorlatilag ezek az első magukévá tett mantrák, melyek politikai identitásuk felébredését követően legmélyebben épülnek be gondolatiságukba. Nézzük őket sorban. Az első és legfontosabb Fideszes alapelv, mely mindenkori érveléseik legfőbb alapkövét jelenti, hogy ,,a jelenkor minden gazdasági és morális problémája (vagy válságtényezője) egyetlen okra vezethető vissza, mégpedig a korábbi balliberális kormányok hibás politikájára."Nevezzük ezt a továbbiakban Fideszes főmantrának! Ehhez a főmantrához annyira ragaszkodnak, hogy gyakran még a racionalitások félredobása árán is alkalmazzák vitáikban, amikor már szinte nevetséges elhitetni a beszélgetőpartnerrel, hogy például azért ment fel a kenyér ára 2013 nyarán, mert 2010 előtt a baloldali kormányok hibás gazdaságpolitikát folytatottak. (Árvíz van? Gyurcsány a hibás. Jön egy meteor? A balliberális szoclibsi bolsevik kormányok hibája. Tutira.)

Egyébként a főmantra másik leggyakoribb alkalmazási területe az érdemi vita elterelése. Ha például a vitapartner rávilágít az Orbán-kormány nyilvánvalóan hibás döntéseire, igazságtalan törvényeire, gazdaságot romboló és tönkretevő rendelkezéseire, akkor nem azzal válaszolnak, hogy megvédik ezeket az Fideszes intézkedéseket és bebizonyítják jogosságukat, rámutatva, hogy valójában ezen rendelkezések igenis javítják az ország helyzetét (ami persze nem lenne igaz, de legalább konstruktívvá tenné érvelésüket), hanem ellentámadásként 100 -ból 100 esetben azzal védekeznek, hogy a baloldali kormányok idején még sokkal nagyobb hibák történtek. (És persze ezután jön az állítólagos hibák tételes felsorolása.) Túllépve azon, hogy mennyire averzív egy olyan érvelés, mely örökké a mások hibáihoz méregeti saját bűneinket és ezzel ad felmentést magunk számára, kijelenthető, hogy ez a Fideszes főmantra, mely minden helyzetben a baloldali időszakok hibáira fókuszál, magának az Orbánizmusnak is az egyik legfőbb alaptétele. (A másik egyébként az a mélyen gyökerező hit, hogy maga Orbán Viktor és bizalmi köre tévedhetetlen.)

Persze a főmantra után jönnek az úgynevezett alapvetések, a másodlagos alapelvek, melyeket minden létező Fideszes szentül hisz. Az első, hogy a szegények, munkanélküliek, cigányok, kiszolgáltatottak kizárólag maguknak köszönhetik rosszsorsukat, így támogatásuk, illetve a feléjük irányuló társadalmi szolidaritás felesleges, sőt értelmetlen viselkedésforma lenne. Ebben a felfogásban benne van, hogy az erőset, sikereset, gazdagot kell segíteni (nekik kedvező adópolitikával, előnyökkel, egyéb kedvezményekkel .. stb) mert a sikeres ember már bizonyította rátermettségét és azt, hogy különb a többinél. Ez az alaptétel mélyen gyökeredzik a Fideszes lelkületben, és tévedhetetlenül az igazságérzet halvány meglétére utal. A második számú lényeges Fideszes elem, a párt-, és állami vezetők mindenek feletti tisztelete, az autokrácia mély átélésű vállalása. Hiszik, hogy ezek az emberek - mármint vezetőik - nem véletlenül jutottak magas tisztségekbe, mindannyian tiszteletre méltóak és tévedhetetlenek. (Saját vezetőiket soha nem is kritizálják, ami persze elkerülhetetlenül diktatórikus jellegűvé teszi pártszerveiket.) Közben el is érkeztünk a harmadik legfontosabb elemhez, mely ,,a világ a magyarok ellensége" cimkét is viselhetné. Ennek lényege, hogy az igaz magyarok (értsd Fideszes nemzeti-konzervatívok) szabadságát különböző külső ellenségek fenyegetik, akik mind a magyar nemzet szuverenitását akarják elvenni. Ők a gonosz nyugati tőkések, (pl. rezsiszolgáltatók) a nemzetközi zsidóság és a nemzetközi baloldal, mely persze összejátszik az itthoni baloldallal (és itthoni zsidósággal). Komoly emberek hisznek ebben, és nem pusztán hiszik ezt a marhaságot, de még terjesztik is. Végül a negyedik Fideszes mantra - a kedvencünk - szintén egy jelmondatba sűríthető: ,,aki másként gondolkodik, az a nemzet ellensége"! Figyelem: nem azt mondják, hogy az eltérő politikai nézetek vallók az ellenségeik (ez egyébként is csak az ,,ellenfél" szóhasználattal lenne szalonképes kijelentés) hanem azt hangoztatják, hogy az eltérő véleményen lévők a MAGYAR NEMZET ellenségei. Vagyis ők maguk a nemzet. Aki nem tart velük, az a magyar nemzetből is kizárja magát. (Többek közt ez az őrült dogma ragadtatja őket a gyakori hazaárulózásra.) Elképesztő, felháborító, korlátolt és ostoba felfogás, mely Nyugat-Európában már régen kiszorult a kulturált politikai életből.

Főmantra: minden bajért a korábbi, baloldali kormányok a hibásak
1. alapelv: a szegények és kiszolgáltatottak csakis maguknak köszönhetik sorsukat
2. alapelv: az állami és pártvezetőket - különösen Orbán Viktort - kritika nélkül tisztelni kell
3. alapelv: a nyugati világ az igazi magyarok ellen van, ezen pedig csakis a nemzeti büszkeség rituális gyakorlása segíthet
4. alapelv: aki másként gondolkodik (mert baloldali, liberális vagy csak zsidó származású) az a nemzet ellensége és közös gyűlöletük hazafiúi kötelesség

A főmantra, vagyis minden bajnak a baloldali kormányokra való áthárítása és a négy Fideszes alapelv vállalása együttesen teszi olyan egységessé, vitaképtelenné illetve meggyőzhetetlenné a Fideszes tábort. És ezek az okai Magyarország hihetetlen megosztottságának is. Vajon mikor jutunk el oda, hogy mindenki megértse: egy nemzet vagyunk, ahol a másik nem az ellenségünk! Még akkor sem, ha az illető történetesen kirekesztő és igazságtalan alapelveket vall (melyeket ráadásul mások adnak a szájába) egy bezárkózó, korlátolt rezsim bátorításával.

http://democrat.blog.hu/2013/08/13/a_fideszesek_fomantraja
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/46 oldal   Bejegyzések száma: 457 
2014.07 2014. Augusztus 2014.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 457 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 217
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 14742
  • e Év: 147659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.