Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/118 oldal   Bejegyzések száma: 1172 
Emlékezés a kommunizmus áldoza
  2009-02-28 21:16:19, szombat
 
  Emlékezés a kommunizmus áldozataira


Tisztelt Egybegyűltek, Tisztelt Emlékezők!


Teológus hallgatóként a szünidőket akkori otthonunkban, a dunapataji Református Parochián töltöttem.

Az épület mellett a mai napig két vadgesztenyefa áll. A településen élők jelentős része még akkor is - a 80'-as évekről van szó - tudták, egyfajta mementóként dacolnak az idő vasfogával ezek a száz évnél is idősebb fák. Súlyos emlékeket őriznek. 1919 tavaszán, amikor a kommunizmus kísértete járta be Európa ezen tájékát, arra a két fára néhány óra leforgása alatt csaknem húsz helybeli parasztembert akasztottak fel. Két nap alatt, több mint hatvan embert gyilkoltak meg a Vörös Katonák ott helyben.

Történt ugyanis, hogy a Kommün kényszer sorozására a gazdák ellenállást tanúsítottak. Megtorlásképpen Szamuely Tibor különítménye, Khon Kerekes Árpád vezetésével elrettentésül pogromot rendeztek. A történet családi vonatkozása még az is, hogy nagyapám fiatal fiúként látta ezt az eseményt, mikor néhány szerencsétlen akasztott ember alatt leszakadt egy faág, s közülük egy, még életben lévő menekülni próbált, az utána küldött lövedékek közül az egyik levitte a nagyapám kalapját. Hozzánk, őseink földjére így köszöntött be a kommunizmus. Ez Magyarország egyik kis szegletének a története. A folytatás és annak részletezése, hogy az ezt követő kilenc évtized az ország egészére nézve mennyi áldozatot hozott ,,a nagy eszme oltárán", megannyi emlékbeszéd sem tudná magába foglalni. Talán még annyit szubjektív megközelítésből: származásom nyomán nem tartozom a kommunista rezsim kegyeltjei közé. Onnan kezdve, hogy egyházi iskolába jártam, majd lelkész lettem, különleges figyelmet fordított rám is, mint minden egyházi személyre az állambiztonság. Ez a fajta szocializáció nem múlik el nyomtalanul.

Mára nyilvánvaló tény, hogy a kommunista rendszerek, Magyarországon 1948-tól teljes fegyverzetben, alapvető bizalmatlanságot hordoztak mindenkivel szemben, akit nem sikerült megszédíteni a már emlegetett eszmeiséggel. A rezsim paranoid vonását támasztja alá, hogy saját bizalmi embereivel szemben is gyakran véresen bánt el. Szamuely Tibor, Rajk László, Nagy Imre hit hű kommunisták voltak, de elvtársaik nem ismertek kegyelmet, így végeztek velük.

Ennek az ördögi eszmének és rendszernek megannyi vonatkozását elő lehetne venni Dél-Amerikától Ázsiáig. Hozzávetőleg 80-100 millió fizikálisan likvidált áldozatról lehet tudni. Nyilvánvalóan az áldozatok jó része névtelen, a mi fogalmaink szerint egyszerű kisember. Olyanok, kiknek jó része minden különösebb ok nélkül, teljesen értelmetlenül pusztultak el. Lehet nem is egyfajta politikai ügy, vagy megtorlás áldozatai, ,,csak" e rendszer jellegéből fakadóan váltak ellenséggé. Talaj és reményvesztett emberekké lettek ők, akik a társadalom peremére szorultak.

A közelmúltban láttam egy megrázó filmet. A történet a 80-as évek NDK-jában játszódik egy diabolikus rezsimben, ahol nem mindenki ördög, hanem vannak emberek is. A filmben kétszer is említik Magyarországot, mégpedig azért, mert a 70-es években az öngyilkossági mutatókban csak mi előztük meg Kelet-Németországot. Hogy mi vezetett az önpusztítás e minősített formájához, talán ismeretes. Nemcsak deklasszálódott és marginalizálódott értelmiségiek jutottak el a kilátástalanságig, hanem a gyökereiktől megfosztott, sokszor ellehetetlenített egyszerű emberek csúsztak egyre lejjebb, dobták el maguktól az életet, megnyomorítva ezzel családjuk életét is. A 80-as években lassan megjelenhető szociográfiák, ha nagyon burkoltan is, de már beszéltek a magyar lelkiállapot tragikus megromlásáról.

A tisztelt jelenlévők bizonyára saját életükből, vagy családjuk, környezetük megélt történelméből egyértelmű alátámasztást tudnak erre adni. Mint minden totális rendszer, így a kommunizmus is igyekezett mindenhová behatolni és ebből fakadóan csaknem mindent megnyomorítani. Ahogy egy korabeli alternatív zenekar énekelt: ,,Agyamban kopasz cenzor ül, minden szavamra ezer fül. Valaki helyettem gondolkodik, valaki helyettem távozik. Nem nyerhetek, nem veszthetek, ha nem leszek, hát nem leszek." Depressziós szöveg egy depressziós világban.

De vajon a fizikai, szellemi, lelki rombolásnak hol a vége? El lehet mondani mindez már a múlt?

Zárásképpen hadd idézzek egy nagy ráérzést hordozó verset a kortárs líra kiváló alakjától, Kányádi Sándortól. Részleteket olvasok a ,,Kuplé a vörös villamosról" című verséből:

,,Holtvágányra döcögött végül a kopott vörös villamos kalauz és vezető nélkül döcögött
holtvágányra végül a kopott vörös villamos

meg volt rakva virágos néppel bezzeg amikor érkezett bíborló színben sok beszéddel meg volt
rakva virágos néppel bezzeg amikor érkezett

vöröslött, de mint utólag utólag minden kiderül bíborát nem a pirkadó nap vértől vereslett,
mint utólag utólag minden kiderül,

de holtvágányra döcögött e vajon a veres villamos eljárt e az idő fölötte és holtvágányra
döcögött e vajon a veres villamos,

s nem lesz é vajon visszatért e boldog, aki nem éri meg halomra halnak miatta, s érte
most is, s ha lenne visszatérte boldog, aki nem éri meg."

A költő képei nagyon beszédesek és a kérdése nagyon valóságos: ,,de holtvágányra döcögött-e vajon a veres villamos". A választ hadd ne én adjam meg. Azonban az nyilvánvaló tény: az egyik magyarországi párt március 21-én kongresszust tart, az évforduló, a résztvevők és az örökség - önmagáért beszél. Ha ironikusan fogom fel a dolgokat, akkor a mozgalmi ének sorai jutnak eszembe: ,,ezt a nagy eszmét a vész viharában védeni, menteni kell csoda bátran" látva az ország jelenlegi helyzetét azonban rezignáltan szólok. Némileg átalakítva a költő sorait, de a formális logika mentén: ,,boldogtalan, aki látja ezt".

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.


Bán Béla
református lelkész

**************


Ehhez nem kell hozzáfűzni semmit. Fiataloknak történelem, amiből tanulni kell...


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ez jó. :-)
  2009-02-28 20:58:39, szombat
 
  Ez jó. :-)

Múlt éjjel nagyon magam alatt voltam, felhívtam a Lelkisegély vonalat. Egy pakisztáni call-centerhez kapcsolt. Mondtam, hogy öngyilkos leszek. Erre nagyon izgatottak lettek, és megkérdezték, hogy tudok-e teherautót vezetni...
 
 
0 komment , kategória:  Humor  
„Pikáns párosítás”
  2009-02-28 20:36:53, szombat
 
  2009-02-28 20:15
,,Pikáns párosítás": Bokros mellett Habsburg György az MDF EP-listáján?

Óriási megosztottság jellemezte az MDF megyei elnökeinek budapesti értekezletét szombaton, amelyen arról volt szó, hogy Bokros Lajos vezethetné a párt európai parlamenti listáját. Az ügyben nem döntő fórumon a Független Hírügynökség információja szerint alig voltak többségben azok, akik támogatják az egykori pénzügyminiszter jelölését. Dávid Ibolya pártelnök emellett újabb, váratlannak nevezhető javaslatot tett: Habsburg Györgyöt állítaná az MDF EP-listájának második helyére.



A szombat kora délutántól estéig tartó informális megbeszélésen sokan azt mondták: nem vonják kétségbe Bokros Lajos szakmai kvalitásait, de a Horn-kormány pénzügyminisztere, a liberális stabilizációs csomag megalkotója világnézetileg nem egyeztethető össze az MDF felfogásával. Ez világnézeti váltás lenne - mondta az egyik megyei elnök a Független Hírügynökségnek. Szerinte borotvaélen táncolnak Bokros Lajos jelölésével.

Egy másik megyei vezető azt mondta, hogy most kicsi többségben lehetnek azok, akik el tudnák fogadni Bokros Lajost a listán. Sokan kifogásolták, hogy a sajtóból tudták meg a közgazdász felkérését, még azelőtt, hogy a megyei elnököket tájékoztatta volna erről az országos elnökség. ,,Ez újabb tüske lesz a pártban, az elmúlt években gyakran kullogtunk az események után" - fogalmazott egyikük.

A Független Hírügynökség értesülései szerint Dávid Ibolya a megyei elnökök előtt bejelentette, hogy Habsburg Györgyöt szeretné a második helyre tetetni az EP-listán. ,,Pikáns párosítás" - mondta erre egy résztvevő a megbeszélés után. Ennek azért is van jelentősége, mert a hazai politikai erőviszonyok alapján az MDF-nek - akárcsak az SZDSZ-nek - egy EP-mandátumra van esélye. Bokros Lajos és Habsburg György mögött Olajos Péter szinte biztosan nem jutna ki ismét, holott az ő európai parlamenti munkáját nagy elismerés övezi a néppárti frakcióban is.

A levegőben volt, hogy a lista élén álló aztán mégsem megy ki Brüsszelbe, mint maga Dávid Ibolya is négy éve, de számára az derült ki, hogy Bokros Lajos, ha vállalja a jelölést, kimenne az EP-be - mondta el az egyik megyei elnök.

A listáról jövő szombaton az országos választmány dönt. A megkérdezett megyei vezetők mind azt mondták: nem sok esélyt látnak arra, hogy az utóbbi időben Dávid Ibolyával nem éppen harmonikus kapcsolatban lévő Olajos Péter legyen a listavezető, inkább Bokros Lajos támogatottsága lesz a fő kérdés - ha a közgazdász vállalja a felkérést.

(FH)


http://www.hirtv.hu/belfold/?article_hid=260402
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
a yenkik kezdenek tényekre ébr
  2009-02-28 20:31:00, szombat
 
  a yenkik kezdenek tényekre ébredni



A yenkiken kívül mindenki sok éve tudja hogy kizárólag kamatos kamatra felvett kölcsönökből képes eladósodásuk olyan mérvű hogy a fő kölcsönző Kina írásban követelte hogy fizetésképtelenség esetén az állami és egyéni vagyonokra tart igényt. Mindent olyan áron véve meg, amit Kína diktál!! A garanciát megkapták írásban.
Ime a "nagy,szuper" Amerika ugyanabba a csapdába jutott mint amibe minket és másokat taszítottak. Érdekes hogy nem vagyok képes sajnálni őket.

Amerika minden valószínűség szerint tudta, hogy itt fognak kikötni.
Nyilvánvaló, hogy a globális világhatalom rengeteg pénzt vett föl
onnan, ahonnan csak lehetett, agyon háborúzta magát, s fényűzően
éltek a kölcsönadott áru (pénz) kamataiból, az összelopott vagyon-
káikból. E nnek most valószínűen (Legalábbis bízzunk benne...) vége
lesz.

A butuska yenkik meg hagyták, s minden az ő nyakukba fog sza-
kadni. nem sajnálom őket.

Ezért nem szabad egy értelmes nemzet-vezetőnek pénzt qrva
magas kamatra kölcsön kérni, vagy felvenni, még akkor se, ha erre
kényszerítik!

Önmagától csak a fa@szfej rakja a kötelet a nyakába, és áll a
sámlira ! Mi is ebbe fogunk belerokkanni!

Sajnos meg is érdemeljük, mert mi, debil-birka magyarok mindent
eltűrünk!





FEDS GRANT EMINENT DOMAIN AS COLLATERAL TO CHINA FOR U.S. DEBTS!

Beijing, China -- The United States of America has tendered to China a written agreement which grants to the People's Republic of China, an option to exercise Eminent Domain within the USA, as collateral for China's continued purchase of US Treasury Notes and existing US Currency reserves!

On February 11, Bloomberg Business News reported that China was seeking "guarantees" for its US Government debt (Story Here), and it now appears they got it. Well placed senior sources at the US Embassy in Beijing CONFIRM the formal written agreement was delivered by Secretary of State Hillary Clinton during her recent trip to China.

This means that in the event the US Government defaults on its financial obligations to China, the Communist Government of China would be permitted to physically take -- inside the USA -- land, buildings, factories, perhaps even entire cities - to satisfy the financial obligations of the US government.

Put simply, the feds have actually mortgaged the physical land and property of all citizens and businesses in the United States. They have given to a foreign power, their Constitutional power to "take" all of our property, as actual collateral for continued Chinese funding of US deficit spending and the continued carrying of US national debt.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ahol nem volt egészségügyi ref
  2009-02-28 20:28:28, szombat
 
  2009-02-28. 19:35

Ahol nem volt egészségügyi reform: Romániában 3 ezer orvosi állást hirdettek meg


Lassan már evidenciává válik, hogy keleti szomszédunk leköröz minket. Válság ide, munkanélküliséggel kapcsolatos problémák oda, Romániában most hirdetnek meg 3000 orvosi állást. Nálunk eközben kórházak zárnak be, hisz épp ,,reformálunk" .
Háromezer orvosi állást hirdetett meg az egészségügyi tárca, amelyek közül 1500-at szakorvosok, 1500-at pedig az utolsó éves rezidens orvosok számára - jelentette ki pénteken Ion Bazac romániai egészségügyi miniszter.
Bazac elmondta, a versenyvizsgát március végén írják ki, és a tárca reméli, hogy lesznek jelentkezők. A miniszter hangsúlyozta, a nagy egyetemi központokban nem hirdettek meg állásokat - adta hírül a Mediafax hírügynökség. Remélem, hogy lesznek jelöltek az állásokra, amelyeket inkább a kisebb városokban, vagy a megyei kórházakban hirdettünk meg - mondta Bazac.


(MNO nyomán)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rettegek saját hazámban!
  2009-02-28 20:21:33, szombat
 
 
Dr. Gyarmati Péter:
RETTEGEK...

Curriculum vitae, proprius
Dr. Gyarmati G. Péter
professzor emeritus
"..Megöl a disznófejű nagyúr..."

Embereknek, akiknek szól és akiket érdekel!
Rettegek saját hazámban!

Háború volt, amikor megszülettem, világháború! Rettegtem, mikor a pincébe zártak és a bombák meg hullottak.

Rettegtem a cserkész-úttörő parancsnoktól, mert Ifjú Gárdát kellett játszani, meg Zóját és Surát! A vereséget nádpálcával mérték ki! Mindig a veszteseknél voltam, mert a szüleim német nyelvet is tanítottak nekem. Szerencse, hogy akasztás nem volt.

Eltanácsoltak a középiskolától, mert az osztályfőnököm tanárúr volt, nem pajtás. Menjenek ezek inkább dolgozni, majd ott megtanulják a "kollektivát" ! Rettegtem, mert -mégis felvettek a technikumba- , hogy mikor dobnak ki, "dolgozni".

Nem, egyetemre nem mentem, nem tanácsolt a KISZ, --pedig az U. Dózsában voltam első osztályú sportoló--, mert nem akartam rendőrtiszt lenni.

Rettegtem, amikor a barátomat a Múzeum-kertben a rendőr felpofozta, mert nem értette apja foglalkozását.
Rettegtem, mert a Bástya moziban a helyi csibészek mindig elvették a mozi-pénzemet.

Rettegtem, mert az utcánkban volt a Jóvátételi Minisztérium és sohsem tudtuk, hogy az utca melyik oldalán közlekedhetünk!

Rettegtem, mert '56-ban mellőlem lőtték le két házbelinket is!

Rettegtem, mert bármelyik pillanatban ezért elvihettek volna.

Rettegtem, mert a berlini fal építésekor behívtak katonának, persze aki "tud" németül, a párizsi utazás helyett.

Rettegtem, mert a határőrség már Bicskénél a testnyílásaimat vizsgálta, hogy esetleg kilopom a népköztársaság értékeit.

Rettegtem, hazafelé jövet, amikor összeszaladtak az összes fegyveres erők Hegyeshalmon, hogy mit csempészek be az országba.

Rettegtem, hogy mi lesz a családommal, míg távol vagyok, rettegtem mi lesz a családommal amikor itthon vagyok.

Rettegtem, ha levelet hozott a postás, egyáltalán, ha csöngettek a lakás ajtajánál. Rettegtem, hogy miért kedves és köszön a második emeleti szomszéd. Még jobban rettegtem, hogy miért nem köszön a második emeleti szomszéd.

Rettegtem ha rendőrt láttam, mert a bordó személyi(azonossá gi) igazolványig ledegradált, mert csak az számít és ha szerencsém van, akkor hasonlítok az iratra és átmenetileg, --a következő lealacsonyításig- -, utamra mehettem.

Rettegtem az iskola-igazgató tól, rettegtem fiam osztályfőnökétől, ha rossz szót szólok a fiam kapja az egyeseket.

Rettegtem a Hazafias Népfronttól, mert önkéntesen kellett tenni, amit parancsra sem szívesen, rettegtem a tanácsi határozattól, mert valamit elvont, rettegtem a bírósági itélettől, mert nekem soha nem volt igazam.

Rettegtem a szomszédtől, mert feljelent, ha nem tetszem neki, rettegtem a gondnoktól, ha nem adtam neki karácsonyi pénzt, vagy keveselte.

Rettegtem az egyetemi tanártól, mert szerinte kivívtuk a világszabadságot Chilében és ezt nekem tudnom kellett volna.

Rettegtem az akadémia nagyhatalmi uraitól, mert nem kellett a tudományos munkám, mivel nem tudtam előadni oroszul.

Rettegtem, mert kicsempésztem külföldre, ahol meg kellett, magyarul is, németül is, angolul is.

Rettegtem, mert találmányomhoz nyugati alkatrész kellett és ezért börtönbe zártak. Rettegtem, hogy mit találnak ki, hogy ott is maradjak. Rettegtem, mert a családomat nem engedték külföldre utazni. Rettegtem, mert az eljárás közben meglátogatott a párttitkár és "jó szerencsét" kívánt (olajbányász).

Rettegtem, mert a népköztársaság megengedte, hogy üzletet csináljak, megengedte, hogy adót fizessek, hogy forradalomnak nevezzem a forradalmat.

Rettegek, mert a népköztársaság "eltörölt, mint népet", attól kezdve köztársaságban élek és rettegek, mert ellopták alólam az országot.

Rettegek, ha rendőr van a közelemben, ha bíró van a bíróságon, ha hivatalnok van a hivatalban, ha beülök az autóba, ha kiszállok az autóból.

Rettegek, ha kattog a telefon és vajon miért állt le már megint az internet-eléré sem.

Rettegek, mert vizsla kamerák merednek rám az üzletben, rettegek, hogy a szerződésemet bármikor egyoldalúan megváltoztatja a hatóság, a bank és a vállalat.

Rettegek, mert a közszolgáltató tetszőlegesen emeli az árakat.

Rettegek, mert gazdagnak néznek, ha kifizetem a villanyszámlát és kiközösítenek az utcánkból.

Rettegek, mert kitűzöm a kokárdát, rettegek, mert nem tűzöm ki a kokárdát.

Rettegek, mert lehet, hogy cigány vagyok, vagy zsidó vagyok, de rettegek, mert lehet, hogy nem vagyok cigány, meg nem vagyok zsidó.

Álmodom, hogy mennyivel jobb volt egykor rettegni, mint most és álmodom, hogy egyszer azok fognak rettegni akik miatt rettegek és akkor nem fogok rettegni és nem is kivánom, hogy ők rettegjenek! Nem kívánom senkinek!

Inkább ne vegyenek levegőt! Azt kívánom!

Kelt Magyarországon, 2009. januárban.

*** www.nemzetihirhalo. hu ************ *
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Romániaszerte 800 új ortodox
  2009-02-28 20:18:44, szombat
 
 
Romániaszerte 800 új ortodox templom épül
[ 2009. február 28., 15:20 ] Erdély.ma


Egyházépítés. A gazdasági válság ellenére 806 új, többségében ortodox templom építéséről döntött a román kormány. Ugyanakkor a történelmi magyar egyházak alig több mint a felét kapták vissza jogtalanul elkobzott ingatlanjaiknak.

Ortodox templom épült Nagyváradon tavaly ősszel. Az ortodox egyház a meglévő nyolc temploma mellé még 17 újat épít Bihar megyében, és további 33-ra kapnak pénzt az idei úgynevezett "válságkezelő" költségvetésből.

"Szükség volt és van ezekre a templomokra. Ahogy egyet felépítünk, szinte azonnal megtelik, híveink száma ugyanis ugrásszerűen gyarapodik" - mondja Cristian Rus diakónus, a Nagyváradi Ortodox Püspökség püspöki szóvivője.

Nagyváradon 1920-ban még csak két ortodox templom volt, a kommunizmus pedig tiltotta a templomépítést, így az ortodox egyháznak csak 1989 óta nyílik lehetősége építkezésre. A gond az, hogy az erdélyi városok többségének arculata az 1900-as évek elején kialakult, így szabad hely csak a városszéli tömbház negyedek környékén van.

"Nincs kétségem afelől, hogy szükség van arra, hogy templomok épüljenek bármilyen felekezetű hívők számára, de az, hogy ki van hangosítva, akkor is amikor láthatóan az utcán senki sem hallgatja, azt nem tartom indokoltnak. Hogy reggel, délben este hangos liturgia szóljon, azzal nem értek egyet" - véli Szűcs Imre, nagyváradi lakos.

Miközben az ortodox egyház egymás után építi templomait, a történelmi magyar egyházak közel két évtizede pereskednek egykori jogos ingatlanjaiké rt és ingóságaikért. 1400 épületükből a Román Restitúciós Bizottság 2009. január 1-jéig 806 épületet adott vissza, ám ennél jóval kevesebb a gyakorlatban is birtokba vett ingatlanok száma.

A nagyváradi római katolikus barokk püspöki palota használati jogáért 12 évig pereskedett a katolikus egyház és bár az épületegyüttes már 5 éve az egyházé, még mindig nem tudta teljes mértékben birtokba venni.

"Nem kaptuk vissza a Filharmónia épületét, ami a Katolikus Kör volt, a Szent József Intézetet, ahol most Tanfelügyelőség van, azon kívül van a Szent László menedékház, árvaház volt, most a Cosbuc iskola van benne. A földdel állunk igen rosszul, a Várad környéki szőlődombok mind egyházi szőlészetek voltak, ezekből egy árt sem kaptunk vissza" - hangsúlyozta Fodor József vikárius, a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye általános püspöki helynöke.

Az elmúlt 19 évben a nagyváradi püspökségnek 40 pere volt az állammal és ezeket jórészt már megnyerte. Az egyházmegye száz darab ősnyomtatványáéért folyik még perük Bukarestben.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület több mint 350 ingatlanát kérte, de csak 200-at kapott vissza, köztük per útján a Teleki utcai püspöki palotát, amiben korábban a kommunista párt székháza működött.

"Habár kormányhatározattal megkaptuk az ingatlanok tulajdonjogát, az önkormányzatok mindvégig fellebbezést nyújtottak be a legtöbb esetben a legfelsőbb törvényszékig jutottunk. Itt említeném meg a zilahi Kálvineum ügyét, a szatmári Református Kollégium ügyét, ugyanakkor a nagyváradi Kossuth utcai bérház ügyét" - mondja Máthé Edit, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület jogtanácsosa.

Két ingósági per is folyamatban van még a nagyváradi Lorántffy Gimnázium és szatmári Református Kollégium könyvtáráért. A Restitúciós Kormánybizottsá g szerint legtöbb esetben a nem teljes dossziék, a tulajdont igazoló iratok hiánya valamint az önkormányzatok fellebbezése miatt húzódik évekig egy-egy per.

Ha a bizottság mégis pozitívan dönt, a tulajdonos dolga az ingatlan telekkönyvezteté se és a bérleti viszonyokról való egyezkedés. Kártérítés akkor jár, ha valamiért nem adható vissza az épület, ilyenkor piaci áron számolják fel az ingatlant. Az egyházak most azért aggódnak, hogy a román államnak lesz-e készpénzfedezete a kártérítésre. Csak a Királyhágómelléki Református Egyházkerületet 30 ingatlanáért kell kártalanítania az államnak.

Duna TV
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A bajban orvosság kell!
  2009-02-28 20:14:14, szombat
 
 

A bajban orvosság kell!

Nemzetközi konferencia létkérdéseinkről


Magyarország mély és súlyos válságban van, olyan válságban, amely már a létezését is veszélyezteti - jelentette ki Fricz Tamás politológus 2009. február 27-én előadásában azon a háromnapos nemzetközi konferencián, melyet a "Bajban orvosság kell" címmel rendeztek Budapesten, a Szent Imre Gimnázium dísztermében.

Majd így folytatta: - E válság pedig azért olyan mély és súlyos, s azért olyan veszélyes az ország jövőjére nézve, mert egyszerre többféle válság rakódott egymásra, s ezek egymást felerősítik. A politikai válságról Fricz Tamás megállapította: - A 2006-os választásokkal, illetve a balatonőszödi beszéd nyilvánosságra kerülésével az éppen csak bontakozó magyar demokráciát érte súlyos megrázkódtatás. Azóta Magyarországon egy köztes, félig demokratikus, félig diktatórikus politikai állapotban vergődünk.

A szocialisták a 2006-os választási győzelmet manipulációval,
a választók tudatos félrevezetésével érték el

A neves politológus szerint ha jogilag nem is, de politikai és erkölcsi szempontból illegitim kormány van hatalmon lassacskán harmadik éve. Ugyanis Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből kiderült, hogy a szocialisták a 2006-os választási győzelmet manipulációval, a választók tudatos félrevezetésével érték el. Nem a választási ígéretek miatt illegitim a kormány, hisz a világ összes demokratikus országában ígérgetnek a pártok, hanem azért illegitim a hatalom, mert a gazdasági tényeket, adatokat nem hozták nyilvánosságra, mert közérdekű adatokat hallgattak el. Veres János pénzügyminiszter nem mondta el az első negyedéves adatokat, mert azok 'megzavarnák a választókat'! Vagyis a tárgyilagos döntéshez szükséges információktól fosztották meg a magyar választókat, amely nem más, mint választási manipuláció, a választók tudatos félrevezetése. Márpedig - Fricz szerint - a választások tisztaságának megsértése a nyugat-európai demokráciákban főbenjáró bűn, minderre csak az afrikai diktatúrákban kerülhet sor.

Változatlan összetételben felszínen maradt a pártállami
diktatúrát irányító politikai gárda

Fontos kérdésre világított rá Fricz Tamás: - Mi az oka annak, hogy nem alakult ki a demokratikus intézményeknek megfelelő demokratikus magatartás? Válaszában rámutatott: - Az, hogy a rendszerváltás nem járt együtt a pártállami, kádári politikai elit háttérbe szorulásával. A rendszerváltó Antall-kormánynak sem ereje, sem szándéka nem volt, hogy elitcserét hajtson végre, s az első Orbán-kormány sem volt elég következetes a nélkülözhetetlen személyi átalakulások végig vitelében. Ennek következtében lényegében változatlan összetételben felszínen maradt a pártállami diktatúrát irányító politikai gárda, s ezzel együtt megmaradt a régi politikai magatartásmód. A hatalmát átmentő politikai garnitúra nem a demokrácia, hanem a diktatúra politikai gyakorlatát sajátította el. Fontos tényezőnek nevezte a politológus, hogy ráadásul nem pusztán egy-egy pártállami politikus maradt mutatóban a demokráciában, hanem szinte az egész garnitúra itt maradt. Ennek értelmében a posztkommunista politikai elit a mai Magyarországon ismét hálózatot képez, átjárva a politikai, gazdasági, önkormányzati, kulturális, média és nem utolsó sorban a titkosszolgálati szférákat. A mai modern network-kutatá sok bizonyítják, hogy az egyes társadalmi rendszerek, így a politikai rendszer működését, tartalmát és jellegét leginkább a hálózatok határozzák meg.

Fricz Tamás szerint ma Hazánk vagyon nélküli, gyenge állam, manipulált piaccal, melyet a multik dominálnak, gyenge hazai vállalkozásokkal, óriási a korrupció a posztkommunista hálózatok összefonódása által, melynek eredménye a totális eladósodás.

A rendszerváltás során nem történt meg, illetve elmaradt
a történelmi igazságtétel és az elszámoltatás

Az erkölcsi válság kérdésre utalva Fricz kijelentette: - Az erkölcsi válság a következmények nélküliségben mutatkozik meg, melynek hátterében az áll, hogy a rendszerváltás során nem történt meg, illetve elmaradt a történelmi igazságtétel és az elszámoltatás. A rendszerváltás nem húzott világos választóvonalat a diktatúra és demokrácia között. Sem az Antall-kormány, sem az Alkotmánybíróság nem segített abban, hogy világos cezúrát húzzon az új hatalom a két rendszer között, melyhez hozzátartozott volna a régi rendszer irányítóinak legalább morális számonkérése és háttérbe szorítása! Ez lett volna az igazi rendszerváltás logikája. Ez azonban nem történt meg, elmosódott a határ a gyilkos és áldozat, felelős és ártatlan, megfigyelt és megfigyeltető között, vagyis nem jöttek létre a rendszerváltás erkölcsi alapjai, kritériumai.

S hogyan lehet kijutni ebből a totális válságból? - tette fel a kérdést Fricz Tamás. Válaszában hangsúlyozta: egyedül és kizárólag a most bontakozó, szerveződő, véleményét és szándékait egyre gyakrabban és szervezettebben megmutató civil társadalom, civil kezdeményezések válhatnak e folyamat bázisává, melyek a jószándékú politikai pártokat jó irányba terelik kormányra jutásuk után is. Fricz Tamás Orbán Viktor 1998-as elhíresült mondását a következőképp korrigálta: Több, mint kormányváltást, s nem kevesebb, mint rendszerváltást!

Korunk "hazugságkor" és a hazugság szétrombolja
a tudást, az erkölcsöt, a kultúrát és a gazdaságot

A Nemzeti Pedagógus Műhely által szervezett, és a Mut zur Ethik európai munkacsoport, valamint a Magyar Konzervatív Alapítvány és a Fiatal Magyarország Alapítvány által támogatott konferencián neves közéleti személyiségek tartottak előadást. Baranyi Károly, a konferencia főszervezője, a Nemzeti Pedagógus Műhely, és a Magyar Pedagógus Szövetség elnöke előadásában hangsúlyozta: - Idén 11. alkalommal szervezték meg a háromnapos konferenciát, hazai és nemzetközi tekintélyű szakemberek (Frenyó Zoltán, Salamon Konrád, Vértesaljai László, Kondor Katalin, Balog Zoltán, Nestor Moritz, Joachim Hoefele, Amadea Raff stb.) bevonásával. Céljuk, hogy felmutassák, őrizzék és növeljék a keresztény, nemzeti gondolkodás értékeit, megmutassák a konzervatív gondolkodás hatékonyságát, és szolgálják a magyar nemzet jövőjét. Baranyi Károly szerint korunk "hazugságkor" és a hazugság szétrombolja a tudást, az erkölcsöt, a kultúrát és a gazdaságot. A konferencián rámutattak: hogyan mérgezik meg a hazugságok a nevelést, annak elveit az oktatást, a nemzeti öntudatot és a biztonságot.

Tarlós István, a nemzetközi konferencia védnöke, a Fővárosi FIDESZ-KDNP- Frakciószövetsé g elnöke előadásában rámutatott: - Hányszor kapja meg ő, de egyházfők is, hogy ne politizáljanak! Ám a többpártrendszert nem azért találták ki, hogy mindenkire ráüvöltsenek, aki kifejezi nézeteit. Tarlós szerint a valóság és a kommunikáció köszönő viszonyban nincs egymással. Gyurcsány őszödi beszédét ahelyett, hogy elítélték volna, megmagyarázták, miért elfogadható az elfogadhatatlan. A konferencia védnöke hangsúlyozta: - Orbán Viktor kormányzása alatt a közép-kelet európai országok listavezetői voltunk, jelenleg az utolsó helyen kullogunk. Hét év alatt pedig a jelenlegi kormány több adósságot halmozott fel, mint a Kádár-rendszer 32 éve alatt. A kettős állampolgárság kérdésében kijelentette: a Gyurcsány-kormá ny népünk ellen szavazott. El tudják-e képzelni, hogy ez megtörténhet pl. Franciaországban vagy az USA-ban?

Az Isten által teremtett lényeknek célja és küldetése van

Morvai Krisztina büntető jogász, a Jobbik EP-képviselőjelö ltje előadásában a pénz-profit centrikus és az ember-központú világ különbözőségeiről szólt. Megállapította: a pénz-profit központú világ a hasznosság szempontjából hozza meg döntéseit, az ember-központú világ a hasznosság helyett az igazságosságot helyezi előtérbe. Az ember-központú világ arra a kérdésre keresi a választ: mi jó az embereknek? Szerinte az Isten által teremtett lényeknek célja és küldetése van. Ezért fontos, hogy a politikusoknak is legyen szilárd értékrendjük, s ezt ismertessék az emberekkel. Ezzel szemben a profit-érdekelt világ eszközként tekint az emberre, s ezáltal épp emberi méltósága veszik el. A pénz-profit orientált ember az egyéni szabadság kiteljesítését tartja a legfontosabbnak, akár a közösséggel szemben, az ember központú világban fontos a közösség az egyén számára. A jogbiztonság szempontjából lényeges, hogy a hasznosság helyett az ember-központú világ vegye át a hatalmat - zárta gondolatait Morvai Krisztina.

Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezető elnöke a Polgári szabadságjogok védelme a jog eszközével címmel tartotta meg előadását. Hangsúlyozta: - a BRFK rendes gyűléseket is betilt, nem engedélyezte például a Jobbik gyűlését március 15-e alkalmából, vagy a Magyar Gárda összejövetelét. Harcolni kell azért is, hogy az alapvető jogi normákat betartsák Magyarországon - mondta. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006 ősze óta három nagy területet lát el: mintegy 80 civil személy jogi védelmét biztosítja, a jóvátétellel, és a felelősségre vonással együtt. Jelenleg 70 ügyvéd segíti munkájukat. Legyünk bátrak, hogy az erőszakmentes, hiteles küzdelem előbb-utóbb győzedelmeskedjen - mondta Gaudi-Nagy Tamás.

- Magyarországnak jelenleg nincs nemzetpolitiká ja - jelentette ki Boros Bánk Levente politológus, aki szerint Magyarországnak nincs jól definiáltan megfogalmazott nemzeti érdeke, mert meggyengült a nemzeti identitás. Véleménye szerint "jól" kombináltuk a kommunizmus örökségét az importált nyugati modellel, mely már akkor válságban volt, amikor mi átvettük. A kibeszéletlen tabu témák - Trianon tragédiája, a kommunizmus bűnei - tovább gyengítik az országot. Boros Bánk Levente szerint kiszámítható és őszinte politizálásra van szükség, hogy tudjuk, milyen országban szeretnénk élni 50 esztendő múlva.

A bajban orvosság kell elnevezésű konferencián olyan neves előadók szólalnak fel holnap, mint Wittner Mária szabadságharcos, Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke, valamint Koltay Gábor rendező "Emeld fel szívedet nemzetem" címmel tart előadást.

Frigyesy Ágnes


*** www.nemzetihirhalo. hu ************ *
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lovas István - Sajtófigyelő
  2009-02-28 20:04:11, szombat
 
  Lovas István - Sajtófigyelő
2009. február 28. 00:26:47

RTL.be rtl.be



A belga kereskedelmi adó 13:00 órás híradóját ,,a magyarországi fasiszta, szélsőséges erőkről" készült összeállítással kezdte, bemutatva a Magyar Gárda nagy tömegeket vonzó gyülekezését a budapesti Hősök terén.



DER STANDARD derstandard.at



,,Szeretném kijelenteni, Magyarország egy rasszista ország", idézi a magyar jobboldal eddig valamennyi árnyalatát rendszeresen támadó osztrák balliberális lap Gina Böni-t, a főváros V. kerületében, a Markó utca 7 alatt található roma Manush Alapítvány svájci alapítónőjét. Böni asszony ezt az osztrák közszolgálati adón mondta, egy interjúban. Hozzátette: a politikai elit cinkos, amely csak haszontalan látszatintézkedéseket tud foganatosítani. Böni (aki egykor az Antall-kormányt svájci televíziósként ostorozta Budapestről) ezután a Magyar Gárdát támadta, majd a politikusokat, akik a gárda kijelentéseire ,,semmitmondó nyilatkozatokkal" reagálnak.



INFORMATION CLEARING HOUSE informationcelaringhouse.info



Robert Fisk, a világ legismertebb tudósítójával közölt beszélgetés olvasható a népszerű amerikai honlapon. Ebben Fisk elmondta, hogy mivel lapjának, a független brit Independent-nek se engedélyezték az izraeli hatóságok, hogy külföldi tudósítók saját szemükkel láthassák, mit követnek el a Gázai-övezetben, ezért az övezetben lakó palesztinokra támaszkodtak. Így azután az egyik, címlapra került tudósításban ottani emberük arról számolt be, hogy édesapját, egy angolul beszélő bírót, a zsidó állam légiereje miként ölte meg gyümölcsöskertjükben.



THE GUARDIAN guardian.co.uk



Timothy Garton Ash, oxfordi egyetemi tanár, ismert Közép- és Kelet-Európa szakértő a baloldali lapban Európát a szükséges szolidaritás és a nemzeti önzés szakítja szét címmel megjelent írásában a leginkább csődben lévő országokra térve azt írja, hogy azok népe kétségbe esett és úgy érzi, igazságtalanság éri. Orbán Viktor a múlt hét végén Bécsben panaszkodott is a Nyugat ,,pénzügyi protekcionizmusáról". ,,Ez még szelíd nyelv azon populista, Nyugat-ellenes és antiliberális retorikához képest, amelyre majd még számíthatunk."



La Libre Belgique lalibre.be



A belga lap hírelemzése szerint Izrael máris érzi a washingtoni kormányváltás hatását. Az Obama-kormány kezdi elégedetlenségét kifejezni a különböző izraeli hiányosságokkal szemben és készen áll arra, hogy a zsidó államra nyomást gyakoroljon.



THE NEW YORK TIMES nytimes.com



A vezető amerikai lap arról számolt be, hogy Caracasban robbanóanyagot dobtak egy ottani zsidó közösségi központra, de nem történt sérülés. Az újság szerint Venezuelában erősödik a félelem a ,,növekvő antiszemitizmus" miatt.



(Az Economist című brit lapban a térségünkről található írásokat lapunk a 11. oldalon ismerteti. A szerk.)

Forrás: Magyar Nemzet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Botrányos kórházprivatizáció k
  2009-02-28 20:02:20, szombat
 
  2009-02-28 12:14
Botrányos kórházprivatizáció készül Szegeden (+videó)

Szeged MSZP-s polgármestere egyelőre tagadja, hogy wellness szállónak értékesítenék a kétszáz éve alapított szegedi I-es számú kórház épületét. Az ellenzék viszont attól tart, hogy már a vevő is megvan, ezért a privatizáció azonnali leállítását kezdeményezte a szegedi közgyűlésben. Ezt azonban a szocialista többség leszavazta.


http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=7631




Pozsonyi Ignác saját vagyonából még 1800-ban alapította a szegedi I-es számú kórházat, amelyet végrendeletében aztán a városra hagyott. A helyi ellenzék épp ezért hallani sem akar arról, hogy a város szívében fekvő patinás épületet eladja a szocialista többségű önkormányzat, ám a polgármester a pénteki közgyűlésen is hajthatatlannak mutatkozott.

,,Lehetetlenség átalakítani és utána meg lehetetlenség működtetni" - fogalmazott Botka László szegedi polgármester az épület kapcsán.

Az ellenzék inkább idősek otthonává alakítaná át a kórházépületet, de ez túl sokba kerülne a szocialista városvezető szerint.

,,A leghiggadtabb fölszólalásra is rendkívül ingerülten válaszolt" - nyilatkozta Szabó László, a Szögedi Védegylet elnöke a polgármesterről. ,,Ennek én csak egyetlen egy hátterét bírom elképzelni: hogy már megvan a vevő, kínos lenne visszamondani" - tette hozzá.

A közgyűlésen a Fidesz ismét kezdeményezte az értékesítés azonnali leállítását, de hiába. Hűvös László, a szegedi Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: furcsának tartják, hogy az épület idősotthonnak nem, de wellness szállodának alkalmas. ,,Valószínűleg az, aki szemet vetett rá, pontosan felmérte azt, hogy Szeged szívében hozzájuthat egy nagy értékű, patinás épülethez, amely hosszú távon nagyon nagy nyereséggel kecsegtet számára" - tette hozzá.

Szeged polgármestere tagadta, hogy wellness szálló épülne a kórházból. Állítása szerint az eladásból származó 900 millió forintos bevételt a város egészségügyi ellátásának fejlesztésére fordítanák.

(hírTV)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/118 oldal   Bejegyzések száma: 1172 
2009.01 2009. Február 2009.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 1172 db bejegyzés
e év: 7232 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 182
  • e Hét: 515
  • e Hónap: 14707
  • e Év: 147624
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.