Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 496 
Számvetés - NATO és EU tagság témakörében
  2014-11-30 19:05:22, vasárnap
 
  Számvetés - NATO és EU tagság témakörében
2014. november 30. - 05:11


NATO

895-ben Kurszán vezér még azt jelentette Árpád fejedelemnek, hogy ,,216 ezer edzett lovas vitéz várja a parancsot." Vissza is szerezték az országot! Trianon 30 ezer katonát engedélyezett nekünk harckocsik, repülők, nehézágyúk nélkül. 2013-ban már nincs önálló magyar hadsereg. A Fidesz az első ciklusban (1990-94) mindent elkövetett a kötelező katonai szolgálat eltörléséért, és - Horn Gyulával együtt - élharcosa volt a NATO-ba való belépésnek. (1997. november 16-án volt NATO népszavazás. Megjelent 49,24%, a szavazásra jogosultak 41,4% szavazott igennel. Ezek a számok azt bizonyítják, hogy a nép sem menthető fel minden felelősség alól.) Ma a hazai honvédség létszáma, az adminisztratív dolgozókat, polgári vezetőket, tisztikart, legénységet beleértve 29.700 fő. Érdekes szám. Feltűnő, hogy a költségvetési vitától eltekintve a NATO-ról, illetve a magyar honvédelemről alig esik szó. Nem témája a ,,közbeszédnek". Ezen nem csodálkozhatunk. A jelenlegi, néhány, embernek nem nevezhető eszement gonosz számára a világuralmat biztosítani hivatott haditechnika és egyéb csúcstechnológia mellett semmi jelentősége már a NATO-nak. A világ különböző pontjain kialakított helyi konfliktusok (etnikai összetűzések és éhséglázadások) ,,kezelésére" bevetett NATO-tag alvállalkozóknak semmi köze a saját nemzeti érdekeikhez, így a mi esetünkben a magyar érdekekhez sem. Drónok, chemtrail gépek, HAARP-programok, műholdakról irányítható kütyük, a nano-, a bio-, és az információs technológiák világában a NATO-nak már csak a legalsó szintű diverziós propagandában van jelentősége. Magyarország mai szövetségi helyzetében az önrendelkezés, önellátás, önigazgatás, önvédelem tiltott téma. Pedig ez a jövő útja!

Oliver Cromwell híres mondatát, azaz

,,Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"



Minden magyar kötelessége, és el ne felejtsük! Nem az a programunk, hogy merjünk kicsik lenni! Legyünk tisztában a Kárpátmedence óriási stratégiai jelentőségével!




Európai Unió

,,Egy állam attól állam, hogy önálló felségterülete van, fajtájában, nyelvében, erkölcsében, politikai céljaiban egységes nép, azaz nemzet kezében van az állami főhatalom. A társadalom, a nép saját érdekeinek az érvényesítése, védelme érdekében (közös munkák, önvédelem megszervezése) létrehozta és fenntartja a maga központi gazdasági, igazgatási, önvédelmi irányító szervezetét, az államot. Az állami szuverenitás az jelenti, hogy bármely idegen hatalom érvényesülése kizárt. A magyar állam, azaz a magyar nemzet felségjogainak megsértésére, annak részbeni, vagy teljes átruházására - nemzetközi szervezetekre vagy magánszemélyek csoportjaira, bármilyen jellegű katonai-politikai-pénzügyi hatalomra -, sem országgyűlés, sem népszavazás történetileg nincs felhatalmazva. A magyar államot, az országot, a Nemzetet nem számolhatja fel sem a mindenkori országgyűlés, sem az adott időszak szavazópolgárai. (Lásd: KGST, Varsói Szerződés, NATO, Európai Unió, Nemzetközi Valutaalap, Világbank.)"


eutagoknem

Azok, akik bevitték az országot az EU-ba és a NATO-ba, a hatályos Btk. 144. § alapján is hazaárulók.


Hogyan, milyen aljas manipuláció következményeként kerültünk az EU-ba? Mire szétnézhettünk volna, már benn is voltunk! A legkeményebb EU-s propaganda Fidesz első ciklusában folyt. (1998-2002) Sokan érezték, sokan tudták, hogy számunkra kedvező csatlakozási feltétel nem létezik, mégis benne vagyunk! Érdemes emlékeztetni a 2003. április 12-i uniós népszavazásra. Megjelent 45,62%, és a szavazásra jogosultak 38%-a szavazott igennel. El kell ismerni, szomorú számok ezek. Nem véletlen, hogy síri csöndben múlt el az uniós népszavazás 10. évfordulója. (2013. április 12.) Senki nem készített mérleget, nem történt felelősségre vonás!



Király B. Izabella

http://www.jovonk.info/2014/11/30/szamvetes-nato-es-eu-tagsag-temakoreben
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Rendült hazák
  2014-11-30 18:36:01, vasárnap
 
  Konok Péter

Rendült hazák





Egyre többet töprengek rajta, hogy el kellene menni innen. Összecsomagolni, azután viszlát, fakabát, ágyő, Magyarország, pá, rendszerszerű egyetértés! Masírozzatok nélkülem. Gondolatban már csomagolok. Jön ugye, a család. Jönnek a barátaim, a haverjaim, sőt néhány ellenségem is - unalmas lenne nélkülük. A kert. Na jó, a rendezettebb része. Bár én szeretem az erdőt is a végében. Hét macska, a kutya, a teknősök, a botsáskák. Egy darabka Balaton, legalább Aliga, ahol gyerekkorom hosszú nyarait töltöttem, meg szemben Almádi, mégsem bámulhatom a vízparton a délibábot.



A Börzsöny. Meg az Őrség, ahol csak egyszer jártam, de szeretnék visszamenni, meg a Viharsarok, azt még sosem láttam, de szeretem a nevét. A két fertőtlenítőszagú, kopott szülőszoba, ahol a gyerekeim születtek. A szobám, a könyveim - na jó, nem mind a kábé ötezer, mondjuk százat biztos nyugodt szívvel itthagynék. Igazából be kellene csomagolni a Tátrát is (tudom, tudom; de ez most nem arról szól), a jó szlovák sört meg a szomszéd kiskocsmát, a Szentendrei-szigetet, de legalábbis az orrát ott Kisoroszinál. A kisebbik giccses pónijait és plüssállatait (több köbméter), a nagyobbik japán plakátjait és furcsa ruháit (több köbméter), a barátnőm nemtommijeit (még több köbméter), meg a saját életem elképesztő hordalékát (felmérni sem tudom). A rossz fűnyírót a sufniból (hát csak nem hagyom itt ezeknek!). Méregetem gondolatban a pakkomat, eléggé durván túlméretes bőröndökbe tuszkolt világom. Aztán lassan kipakolok. Ha ennyi minden van, amit magammal vinnék, akkor akár maradhatok is. Nyilván mindenki mást pakolna haza-pakkjába, de sokan mégis hasonlóan pakolunk. Képeket, szavakat, embereket; tájakat, érzéseket. Aggodalmat. Önreflexiót. Gúnyt. Emlékeket.



Képekből, szavakból áll össze a Liget új antológiája. A Hon. Ahol ott vagyok hon. Vagyunk. Még ha nem is feltétlenül a mi világunk. Képek és szavak, ha jól válogatják össze, illatokat, szagokat, ízeket hordoznak. Érett alma; őszi avar; a Balaton, a Duna vízszaga, amiket véletlenül sem lehet egymással összetéveszteni; és persze lőpor, fémes vér, penész, száraz kenyér és hullaszag - árad a történelemből, érezzük. Vagy éppen hagymaszagot. Jó az is.



Honjaink, hazáink - otthon is lehet hazavágyni -, mint megannyi hagyma. A külső héj amolyan felszínes, frázisos hazafiság. Az át nem gondolt beletartozás. Színesebb, mint a többi réteg, mégis vékonyabb, néha könnyen lejön, máskor alig lehet lekaparni, makacsul megtapad az alsóbb leveleken. A héj konyhai haszna kevés, bár lehet vele húsvéti tojást festeni, és télen teába főzve kesernyés ízű, ám a köhögést enyhíti. Utána következnek a hagyma rétegei. A legnagyobbak nem feltétlenül a legízesebbek, és ahogy lefejtjük őket, egyiket a másik után, szaguk egyre szúrósabb, a könnyünk is kicsordul tőle. Mégis - kell a hagyma, konyhánk alapja, nyersen és dinsztelve, nagy, vörös szaftokba szétfőve, vagy lisztbe hempergetve, ropogós-önmagát adva. A közepét, a hagyma szívét én félre szoktam tenni. A leghagymább hagymát hagymával eszem. (Üt ez így, hogy even onion I eat with onion? Nem üt, ugye?)



De elég a gasztro-elégiából! A Liget antológiájában sorakozó írók, költők és népköltők, festők és jegyzetírók honjai a legritkább esetben leíró, nosztalgikus honok. Csípősek, mint a hagyma, szomorúak, lázadók, vitatkozók. Persze mondhatjuk, hogy ez a válogatók hagymaszagú ízlését tükrözi. És ez igaz. Mondhatjuk azt is, hogy ez leginkább a saját korunkat tükrözi. És ez még inkább igaz. A kép sokszínű, mégis koherens, ahogy a szövegeket illusztráló képek és a képeket illusztráló szövegek összekapaszkodnak. A hon, a haza nem problémamentes; de a problémák integráns részei - ahogy a hagyma keserűsége a hagymának -, és az aggodalom miattuk, a rezignált beismerés vagy a dacos tenni akarás, a gúnyos leleplezés és a játékos abszurditás nélkül csupán a színes, cafrangos, de valójában íztelen héj maradna.



Rengeteg könyv, képes kiadvány, kemény fedelű alaptörvény foglalkozik mostanság a Hazával. Nagybetűvel írják, mintha a neve lenne ez valakinek. Egy távoli, mégis mindent átható jelenlétnek, aki (ami?) utasításokat osztogat, gyermekeiként nevel minket az általa vallott jóra és szépre, fegyelmez, jutalmaz, elvár és értékel. Kommunikációja a kategorikus imperatívusz.



Ez a Haza nem olyasvalaki persze, akivel bármikor összefuthatnánk a sarki presszóban (ahol kérés nélkül is két deci száraz fehérből csinálják a fröccsünket), és az asztalunkhoz ülve kéretlenül is az életét meséli. Sőt, mi sem mesélnénk neki a saját életünkről. Tartanánk tőle, hogy valamikor még felhasználja ellenünk.



Az antológiából ez a normatív honság és hazaság, a ,,hazádnak szüksége van rád!" toborzóplakáti dörgedelme, a ,,ne azt kérdezd, a hazád mit tehet érted, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazádért" egyoldalúsága kimarad. Szándékosan nem azt írtam, hogy hiányzik. Nekem nem hiányzik. És éppen így kimarad ennek kiegészítője, csomagolópapírja is: a frázispuffogtató, talmi ponyva-hazafiaskodás. A ,,holdfényes májusok, muskátlis ablakok". A felvirágozott vonatokon éppen száz éve a hősi halálba zakatoló katonák olcsó ópiuma.



A valódi májusokban, ahol élünk, a májusok gyakran hidegek, ködös-novemberiek vagy szárazak és forrók, mint egy megvadult augusztus. A muskátlikat elrágja a fagy, máskor levéltetvek lepik el. És ha sikeredik egy-egy valódi, békebeli májusi nap, vagy szépen virágzik a muskátli a párkányon, úgy gondoljuk: na, ez az igazi! Örülünk neki, és ez így van jól. Csak ne csináljunk úgy, mintha ez lenne a dolgok megszokott menete. Mi is tettünk érte, hogy ne így legyen, a hűvös napokon felcsavarjuk a gázkonvektort, és elmerengünk a globális felmelegedésen, a levéltetvekre riasztóan bonyolult képletű vegyszereket szórunk, miközben igyekszünk kisilabizálni a parizer apróbetűs összetevőit a szupermarketben. A részletekben naprakészek vagyunk, mégis olyan jó volna elhinni, hogy létezik az idilli haza, ott terül el muskátlis ablakaink alatt, csupa tücsökciripelés és dús, szüreti bál, csupa organikus étel és tiszta levegő. Nem létezik. Soha nem is létezett. Valami mindig hibádzott.



A követelődző haza, ami áldozatot vár, amiért adott esetben halni kell, az létezik. Hangsúlyosan. Pedig nem lehet az valódi hon, igazi otthon, amelyik ilyesmit vár tőlünk. A haza - keret. Az életünk kerete. Nyelv, táj, emberek, kapcsolatok, emlékek, remények, ízek, hagyományok, kultúra - ez mind haza lehet. A zászló, a lövészárok, a nacionalizmus, a véráldozat - ez nem a haza. A haza azért van, hogy éljünk benne, együtt, mégis egyedien. Van, hogy elfér az ember cipője talpán, mégis sokkal téresebb. Az életünk lenne a haza, ahogy élni szeretnénk, és ahogy mások velünk élni szeretnének. Nem igaz, hogy itt élnünk, halnunk kell! Nem kell. Csak jó lenne. Hogy mégis legyen ablakunk, de ne legyen bele kötelező muskátlit nevelni. Én például jobban szeretem a begóniát.



És persze sokaknak egyáltalán nem jut ablak, hogy kinézzenek rajta, ha pedig benéznek az ablakunkon, elriadunk. Csak nehogy kopogtassanak! Behúzzuk a függönyt, ne lásson be a hajléktalan, ne lásson be a szomszéd - akinek az ugatós kutyája van, és mindig akkor flexel, mikor aludni akarunk -, ne lásson be a végrehajtó. Nem vagyunk itthon. Pedig hát itthon vagyunk, csak meghúzzuk magunkat. Fellapozhatjuk ilyenkor a hivatalos hazafiasság fényes papírra nyomott köteteit. Olyan megnyugtatóak. Holott a drága, fényezett papír még csak nem is ég rendesen. Furcsa vegyszerszagot ad. Gyújtósnak sem jó, ha a napok hidegebbre fordulnának. Mert mikor a napok hidegebbek, többnyire akadnak, akik könyveket égetnek. És most őszül már erősen.



A Liget antológiájának szerkesztői viszont olyan hazaképet fésültek össze - bár a látvány szerencsére kócos marad -, amivel sok közösséget érzek. Nem minden egyes sorával, nem az összes gondolatával. Ez olyan lehetetlenség, ami csak az előírt, instant hazafiság virtualitásában válik lehetségessé. Azzal a vívódó nyelvvel, azzal az összetett narratívával, amit a szövegek és képek együttese, kereszthivatkozásai és átkacsintásai létrehoznak. Versek, festmények, prózák és időnként tűpontosságú, máskor szabadon elmélázó kommentárok. Ez utóbbiak fontosak (bár előszót és szövegmagyarázatot olvasni sokszor dőreségnek tűnik). Nem az iskolában megszokott ,,mire gondolt a költő, mikor..." jellegű elemzések, hanem reflexiók, néha továbbdúdolásai a szövegnek, máskor frappáns ellenpontok. Bár - illő szerénység, tipográfiai tiszteletadás a halott szerzők felé - kisebb betűvel vannak szedve, az antológia saját hazanyelvében integráns grammatikai szerepük van. Nem tisztem, hogy tallózzak közöttük, egyet mégis kiemelnék. Sose gondoltam volna, hogy még módosulni fog az iskolában belém sorvasztott, unalomig forradalmár Petőfi-kép. Most módosult. Ha olvasom, ezután valószínűleg mindig a költőre (nem, nem A Költőre) gondolok majd egy pillanatra, ahogy élményeit gondosan mappákba rendezve műhelyébe tart, hogy ,,nem annyira ijesztő" Caspar David Friedrich-ként belső tájait, megélt és feldolgozott hazáját versekbe kalapálja. Köszönöm ezt a képet, nézegetni fogom. A többit is, persze.



Négyszáz oldal, mintegy nyolcvan író és költő, ötven festő, tizenkilenc jegyzetíró. Az összkép mégis összkép. Önálló életet él.



Az írások között vannak obligát, az iskolából is ismert (sokszor félreismert) darabok, és olyanok is, amiket eddig sosem olvastam (nem, eszem ágában sincs bevallani, hogy melyikeket!). Első pillantásra meglepőnek tűnt a magától értetődő darabok szerepeltetése, hiszen ezek mindenhol olvashatóak, fásult ünnepélyek elhadart, vagy éppen idétlen pátoszba merevített kellékei. De egészben nézve éppen ezek azok, amik egymással, a képekkel és a többi szöveggel kapcsolatba lépve kapaszkodóként szolgálnak az antológia külön narratívájában. És persze maguk is visszaszerzik valódiságukat, levetik a rájuk applikált, unt uniformist. Jól esett például újra felfedezni, hogy a Nem tudhatom... - valódi. Hiszen - pontosan azért, mert kívülről tudom, mert megtanultatták velem, mert én is szavaltam úttörőként többször, ünneplőbe öltözve, gombóccal a torkomban, megüvegesedett szemű sorstársaim előtt - át szoktam lapozni a Radnóti-kötetben. Mások hibája ez talán, de az én bűnöm. - Vörösmarty Mihály? - kérdezett vissza az ifjú, délceg osztagparancsnok a könyvmáglya mellett állva. - Nem tudom, nem ismerem. Itt nem lakik - és a tűzbe hajította a kezében lóbált Radnóti-kötetet. Talán ez lenne a ,,lángoló" hazaszeretet.



Vannak itt intim kedvenceim, Petri, Orbán Ottó, Tamkó Sirató, Berda József, és persze Radnóti, és József Attila, és Örkény, és Kassák, és még sorolhatnám; vannak, akikkel mindig birkóznom kell, mint Ady (inkább persze a verseivel, mint a publicisztikájával), sőt olyan is akad, aki mindig idegen maradt számomra, mint Babits, vagy az önnön jelentőségét nehéz palásként hurcoló Illyés Gyula. Ahogy a képek között is, Uitz és Derkovits, Barcsay és Bálint Endre, Bortnyik és Vajda Lajos és persze Kassák megint; illetve Aba-Novák, Czóbel Béla, vagy Kernstok és mások, akikkel valamiért sosem tudtam igazán zöldágra vergődni. Mint ahogy a valóságban is, ami honként körénk szervesül. Ugyanaz, de mindenkinek más. Elgondolkodtam, hogy nézne ki, ha saját magam gyűjteném a kedvenceimet egy efféle antológiába. Nekem tetszene. Otthon érezném magam benne. Más meg kevésbé. Kirekesztő, exkluzív haza lenne ez, gondosan ápolt kert egy magas kerítés mögött. És végül magam is beleunnék.



Történész vagyok. Forrásokkal dolgozom, szövegekkel és képekkel, igyekszem gondosan megítélni megbízhatóságukat. Szövegeket hozok létre, és arra törekszem, hogy maguk is megfeleljenek a megbízhatóság kritériumainak. Véleményemet tényeknek látszó dolgokba rejtem, akkurátusan méricskélve, hogy elférnek-e az objektivitások közötti szűk kis résekben, vagy úgy kitüremkednek, hogy nem tudom rájuk csukni a sine ira et studio súlyos fedelét. (Persze a legtöbb történész, ideértve magamat is, valahol irodalmár szeretne lenni, saját valóságokat teremteni - csak nincs hozzá tehetségünk; ismerek viszont irodalmárokat, akik történészek lennének - sokfélék vagyunk, nekem például hét macskám is van.) A Liget antológiáját így egyfajta kordokumentumnak is látom, ez talán szakmai ártalom. És bár az összegyűjtött képek és szövegek saját korukról mesélnek, a kötet maga mégis rólunk, a mi korunkról, a mi hazáinkról tesz fel néha szelíd, máskor meg brutális kérdéseket. Több a kérdés, mint a válasz, persze. Sőt.



Hogy mi a haza? Erre nincs válasz, vagy éppen annyi a válasz, hogy semmit sem lehet belőlük érteni. Mikor mi, kinek mi. Nem egy folt a térképen, meg nem is az a régi, a nagyobb folt, amit sokan emlegetnek. Nem is rajzolható a térképre. Lehet öröm, lehet fájdalom, de nemcsak egyféle öröm, és nemcsak egyféle fájdalom.



A ,,magyar az, aki..." kezdetű mondatok mindig tévesek.



Végül hadd zárjam egy személyes élménnyel. Tizenéves korom végén barátaimmal (ritkábban egyedül) beutaztam fél Európát, többnyire stoppal, vagy az akkor még egész megfizethető vonattal. Külföldön általában kerültük a magyarokat - sokan vannak ezzel így, tudom. Nem volt e mögött semmi sanda nemzetellenesség, vagy bármi efféle. Egyszerűen azért mentünk külföldre, hogy külföldön legyünk. Valahol a belga-holland határ környékén (ó, hogy irigyeltük a szimpla illusztrációvá lefokozott, semmilyen határt!) ücsörögtünk a tengerparti homokdűnék között, mikor hallottuk, hogy nem messze tőlünk magyarul beszélnek. Középkorú pár ült egy pokrócon, mellettük fényképezőgép, üveg sör, és egy doboz Szofi.



Egy doboz Szofi.



Hetek óta úton voltunk, mindenféle cigit szívtam, de a Szofim már rég elfogyott. A tüdőm egyszerűen összefacsarodott. Végül nem bírtam tovább, és odamentem hozzájuk. - Ne haragudjanak, adnának egy szál Szofit? Adok helyette Marlborót, ha gondolják. Rettenetesen megkívántam. - Adtak. Értették. Nem tudom, jobboldaliak voltak-e vagy baloldaliak; a kutyákat szerették-e vagy a macskákat. Ugyanúgy őrjöngésig felizgatták-e magukat, ha a vadászokról esett szó, mint én, vagy hidegen hagyta őket ez a téma, netán maguk is elvadászgattak néhanap. Semmit sem tudtam róluk. De magyarok voltak, mert volt Szofijuk. Számomra abban a pillanatban ez valódi nemzeti összetartozás volt. Hátradőltem a homokban ott, a belga-holland határon, a hangás dűnék között, és elégedetten az égbe fújtam az ismert, otthonos, hazai, keserű füstöt.



És volt hazám.

http://www.liget.org/cikk.php?cikk_id=3061
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Roskad össze a középosztály
  2014-11-30 18:32:24, vasárnap
 
 
Roskad össze a középosztály


2014.11.29.


Kissé javultak a szegénységgel kapcsolatos adatok - állítja a KSH napokban közzétett jelentése, amellyel hozzáértők szerint komoly szakmai gondok vannak, mert igyekszik úgy tálalni az adatokat, mintha azokkal semmi baj nem lenne. Pedig akad, és elég elkeserítő kép rajzolódik ki.
hirdetés

A napokban tette közzé a KSH a háztartások életszínvonalát feldolgozó, idei adatokon alapuló vizsgálatát, amit eredetileg szeptemberben kellett volna megjelentetnie, azonban ezt - pénzhiányra hivatkozva - nem tette meg. Sokan úgy vélték, a valódi ok inkább az volt, hogy a hivatal ne befolyásolja a várhatóan sokkoló eredményekkel az önkormányzati választásokat. Előzetesen azt lehetett sejteni ugyanis, hogy a számok rossz irányú folyamatokat tükröznek. Erre utaltak az Eurostat előzetes számításai, amelyek szerint egy év alatt - 2013-ra - 100 ezerrel nőtt a szegénységben és kirekesztésben élők száma, és a magyarok harmadának havi 65 ezer forintja sincs.
A statisztikai hivatal által közölt adatok mögött borzasztó különbségek sejlenek fel
A statisztikai hivatal által közölt adatok mögött borzasztó különbségek sejlenek fel
Oláh Tibor / MTVA

A KSH azonban részben cáfolta az előzetes várakozásokat azzal, hogy mérése szerint a társadalmi kirekesztődés és a relatív jövedelmi szegénység inkább javuló helyzetet mutat, hiszen az ilyen kockázatnak kitettek aránya 2013-ban együttesen ugyan 31,1 százalék, vagyis 3 millió 44 ezer ember, de ez 2,4 százalékponttal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, magyarul: 241 ezerrel kevesebben vannak, mint 2012-ben. Ezen belül ugyanakkor 0,3 százalékponttal nőtt az úgynevezett relatív jövedelmi szegények aránya, viszont a munkaszegények aránya 0,3, a súlyos anyagi deprivációban élők aránya pedig 2,9 százalékponttal csökkent.

hirdetés

A könnyebb érthetőség kedvéért: a deprivációs mutató azt fejezi ki, hogy bizonyos, a szegénységet meghatá­rozó tényezők közül mekkora százalékban jelentkezik legalább háromnak az együttállása. Ilyen tényező egyebek mellett a lakásrezsivel vagy hiteltörlesztéssel összefüggő fizetési késedelem, az, hogy nincs pénz a váratlan kiadásokra, továbbá a háztartásban anyagi okokból nincs telefon, mosógép, nincs pénz legalább egyhetes üdülésre, minden másnap húsra vagy halra. Ugyanakkor az a KSH anyagából is kiderül, hogy a 18 év alatti gyermekek súlyosan veszélyeztetettek, hiszen körükben 2013-ban az országos átlagnál tíz százalékponttal magasabb volt azok aránya, akik ki vannak téve a szegénység vagy kirekesztődés kockázatának. A szegényebb háztartásokban ugyanis több a gyermek.

A különbségek elborzasztók. A KSH adatai szerint a legalsó és a legfelső jövedelmi tized között majdnem nyolcszoros a különbség. A munkajövedelmeknél ez még durvább - 141 ezer és 2 millió 318 ezer forint áll egymással szemben -, vagyis 16-szoros a különbség. Ezt a brutális szakadékot a statisztikai hivatal ugyanakkor meglehetősen visszafogottan úgy értékeli, hogy az utóbbi négy évben a jövedelmi egyenlőtlenség valamelyest nőtt Magyarországon, ám mértéke még mindig bőven alatta marad az EU-tagországok átlagának. A statisztikákból emellett kiderül, hogy az alsó jövedelmi csoportokba tartozók száma nő, a középrétegekbe tartozók száma csökken, a felső rétegnél pedig csekély bővülés volt megfigyelhető. A felső réteg így 6,9-ről 7 százalékra nőtt, míg a közép 35,7-ről 35,1-re csökkent, az alsó közép pedig 21,9-ről 21,4 százalékra. Ezzel egyidejűleg az alsó jövedelmi réteg 8,8 százalékról 9,8 százalékra nőtt a KSH szerint. Vagyis szakad szét a társadalom.

A statisztikai hivatal szerint a lakosság fogyasztása tavaly összessé­gében a megelőző év szintjén maradt. A háztartások legnagyobb kiadási tétele továbbra is az összes költség negyedét kitevő lakásfenntartás és háztartási energia, bár aránya a statisztikai hivatal adatai szerint kissé csökkent. A napi szükségletek, vagyis az étkezéssel, lakásfenntartással és közlekedéssel kapcsolatos költségek kifizetése után a kiadások mintegy 40 százalékát fordíthatták további fogyasztásra a háztartások - állítja a KSH, ugyanakkor az adatokat tovább elemezve kiderül, hogy a magyarok több mint 36 százaléka nem engedheti meg magának, hogy áthívjon barátokat, több mint 32 százalék pedig mozira, sportra, színházra sem tud költeni. A KSH azt állítja, hogy a jövedelmi ötödökre lebontott fogyasztási statisztikák szerint a legalsó ötödnél a jövedelmek 56 százaléka megy el a létfontosságú kiadásokra.
hirdetés

Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy egy a Facebookon közzétett adatsor szerint egy átlagos felnőtt egy hónapban lakhatásra (albérlet, törlesztés) 30 ezer forintot fordít, fűtésre 20 ezret, villanyra tízet, vízre ötezret, étkezésre napi ezer forintot, ruházatra (mosás, vásárlás) négyezret, televíziós előfizetésre, internetes kapcsolatra, telefonra hatezer forintot és ha kocsija van, akkor havi egy tankolásra 15-20 ezer forintot költ. Ez havi 120-125 ezer forint, ennyit egy átlagfizetésből spórolni nem lehet.

A számok nyilvánvalóvá teszik a középosztály egyre nehezebb helyzetét, amely a mindennapokban is megmutatkozik, és különféle stratégiákat szül. ,,Kizsigerelt, kispénzű pedagógusok tanítanak olyan iskolákban, amelyek még náluk is szegényebbek" - mondja egy a KSH által is kimutatottan a legjobb helyzetű települések egyikén, Győrben élő tanárnő. Ő családjával sorházban él, húsz éve egy belvárosi lakásból költözött oda, később nekiláttak felújítani az időközben forintra váltott svájci hitelükből, tíz év van még hátra a futamidőből. Havi 120 ezer forintot fizetnek. Három gyerekük közül kettő már diplomás felnőtt, a harmadik középiskolás. A férj mérnök egy építőipari vállalatnál, amely annak idején szinte jobb lehetőségnek látszott, mint az Audi, ahová hasonló munkakörbe ugyancsak felvették volna. Az általa választott cég orra elől azonban az állam barátai időközben elvitték a megrendeléseket, azóta a mérnöknek elfogadható állása és szolgálati autója van ugyan, ám tíz éve nem emelték a bérét.

A felesége egyetemi diplomával tanít, túlképzett a mostani oktatáspolitikához. A legutóbbi fizetésrendezéskor az ő diplomáit, tudományos képesítését nem honorálták. - Tíz éve sokkal többet kerestem, mint most, igaz, több helyről jött össze a pénz - mondja a tanárnő, akinek reggel héttől délután fél négyig az iskolában kell ülnie. Régebben az órái után kocsiba ült, elment más város főiskolájára órákat adni. Ez a lehetőség megszűnt. - Nem panaszkodom, annyiból élünk, amennyi jut, s nem ettől vagyok boldogtalan - mondja. A tanárnőnek egy 12 éves autója van, nyaralni általában hazai tájakra, főleg a Zemplénbe járnak a családdal. A napi kiadásait nem számolgatja, amit lehet, maga süt és főz, igaz, ez nemcsak kényszer, hanem a szenvedélye is. - Ha visszanézek az elmúlt tíz éven, s ha saját társadalmi és egzisztenciális státuszomat akarom felmérni, arra jutok: a két nagyobb gyereket nem vették fel az egyetemi kollégiumba, mert ahhoz jómó­dúak voltunk. Azóta a helyzetünk nem javul, és a tudásunkra sincs igazán igény.

Egerben nehezebb a helyzet. Egy házaspár arról beszél, tízéves az autójuk, és úgy döntöttek, hogy inkább hagyják magukra rohadni, mert nem tudnak újabbat venni. ,,Addig megy, amíg megy, ha leáll, majd beleugrunk egy másik hat-hét évesbe, persze hitelből. Szerencse, hogy a lakásunkat nem részletre vettük, hanem a nagyanyai házat örököltük meg, azt pofozgatjuk évek óta. Ha nem így lenne, már mi is Angliá­ban mosogatnánk a kettőnk összesen öt diplomájával" - mondja az asszony, aki azért kéri, hogy a nevét ne írjuk le, mert egy ekkora városban mindenki mindenkit ismer, s nem szeretnék a nehézségeiket nyilvánvalóvá tenni. A feleség egy elismert általános iskolában tanít, a férj kényszervállalkozó: volt már biztosítási ügynök, nyitott élelmiszerboltot és belekóstolt a fuvarozásba is. Három gyerekük van, a legnagyobb egyetemista, a többiek gimnazisták.
Áltudományos, üres elemzés?

Szakemberek súlyos módszertani-szakmai bírálattal illetik a vizsgálatot. Ferge Zsuzsa szociológus például fölhívja a figyelmet arra, hogy a KSH a rossz vagy romló adatokat igyekszik vagy nem közölni, vagy úgy tálalni, mintha nem lenne baj, továbbá a nemzetközi összehasonlítások sem következetesek.

Ezzel kapcsolatban többen is emlékeztetnek arra, hogy a KSH csak egyetlen mutató, a jövedelmi különbségek esetén mutatja be az összes európai ország hasonló adatát - miközben a statisztikai hivatal nem alkalmaz elég jövedelmi bontást -, holott a legtöbb szegénységmutatónál, kiváltképp a gyerekszegénységre vonatkozók esetében Magyarország a sereghajtók közé tartozik. Elemzők szerint a javulásnak tűnő adatok a közfoglalkoztatás növekedéséből fakadnak, amelyre a kutatás nem világít rá. Ennek következménye, hogy míg a szakemberek azt állítják, hogy a szociális kiadások és munkanélküli-ellátások a költségvetésben csökkentek, akkor a kormány azt közli, hogy inkább nőttek, hiszen a közfoglalkoztatás is szociális kiadás. Ugyanakkor a KSH jelentésében a közfoglalkoztatásban részt vevők beleolvadnak a munkaerő-piaci foglalkoztatottakba, s miközben tény, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevők és a családjuk szegény maradt, a KSH vizsgálata erre nem mutat rá, s a mélyszegénység helyzetéről sem közöl semmit.

Többen is felhívták a figyelmünket az ,,elemző magyarázatok" áltudományosságára és ürességére, amelyre példaként említik egyebek mellett a következő idézetet: ,,Magyarországon a három fő szegénységi dimenzióba tartozók egymáshoz viszonyított aránya különbözik az unióban jellemzőtől. Míg az Európai Unióban átlagosan a jövedelmi szegények száma 1,7-szer magasabb, mint a súlyosan depriváltaké, addig Magyarországon fordított az arány. A mért jövedelmi és munkaszegénység önmagában nem indokolna ilyen mértékű anyagi nélkülözést, hiszen az önmagukat saját bevallásuk szerint súlyosan nélkülözőknek vallók fele nem tartozik sem a jövedelmi, sem a munkaszegények közé. Valószínűsíthető, hogy az önbevalláson alapuló kérdésekre adott válaszokban a pesszimistább életszemlélet is közrejátszhat."

- A lecsúszásunk lassú, de az elmúlt tíz év távlatára visszatekintve elég jól kitapintható. Korábban évente egyszer elmentünk Horvátországba nyaralni akciósan, nem puccos helyre, volt, hogy sátorral. Ha nem romlott el a mosógép vagy a hűtő, és nem kellett cserélni, akkor telente belefért egy szlovákiai síelés, egyszer-egyszer még egy ausztriai is, igaz, ebbe már a nagymamáktól kapott karácsonyi ajándék pénz is belecsúszott. Az utóbbi években már csak Kővágóörsre jutottunk el, egy baráti család nyaralójába, és ezért is hálásak vagyunk. Külföldön évek óta nem voltunk - mondják.

Az egyetemista gyereknek havonta negyvenezer forintot adnak, ebből kell fedeznie a kollégiumot, az utazást, a könyveket, étkezést, szórakozást. - Sajnáljuk szegényt, mert ebből a pénzből nagyot nem tud villantani - teszik hozzá. Ő is turkálóból öltözik, ahogyan a család többi tagja. Nem hétfőn mennek, amikor 2000 forint a használt cucc kilója, hanem pénteken, amikor már csak kétszáz. És boldogok, ha egy jó pulóverhez hetven forintért hozzájutnak.

Legfontosabbnak azt tartják, hogy a gyerekek megtanuljanak idegen nyelveket. Különórákra nincs pénzük, külföldi tanfolyamokról nem is álmodoznak. Ezért cserediákokat vállalnak három hónapra, fél évre, akivel gyakorolhatják a nyelvet. A programban néhány ezer forintos támogatást is kapnak a diák mellé, ami nagyjából a pluszkosztot fedezi.
Egy hajléktalanokat ábrázoló életnagyságú matrica a metró Deák téri aluljárójában. Forgács Simon, az Iparművészeti Egyetem vizuális komunikáció-videó szakos hallgatójának diplomamunkája 2010-ből
Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az élelmiszeren sokat spórolnak. - A nagyobb áruházakban estefelé leárazzák az aznap lejáró szavatosságú friss húsokat, zöldségeket, tejterméket: ezeket féláron megvesszük, és másnapra abból főzök ebédet. Van egy kis szőlőnk, készítünk bort, ami jó cserealap: van, akitől mézet, mástól őrölt paprikát kapunk érte cserébe - mondja az anya. A férfi hozzáteszi: színházba jóval kevesebbet járnak, mint korábban, de erről a szórakozásról nem szeretnének lemondani. Olyan luxus ez, ami miatt inkább elhalasztják a kávédaráló cseréjét, vagy beérik napokig zsíros kenyérrel. Ünnepekre is színház- vagy koncertjegyet ajándékoznak egymásnak. Egerből a fővárosba menet persze nem használják az autópályát, inkább alsóbbrendű úton mennek. Matricára már nem jut pénz.

Ami az utazást illeti, valóban óriásiak a különbségek, ami azt jelzi, hogy a felső tízezer - s benne a politikai elit - meglehetősen elszakadt a valóságtól. Miközben vannak, akik az autópálya-matricát akarják megúszni, addig például Kósa Lajos az aucklandi útja miatt őt ért támadásokra úgy reagált a Klubrádióban, hogy ő csupán megpróbálja, amennyire csak Magyarországon lehet, normálisan élni az életét.


http://nol.hu/belfold/roskad-ossze-a-kozeposztaly-1501499
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Európa nagyobbat bukhat az értelmetlen szankciókon
  2014-11-30 18:30:48, vasárnap
 
  Európa nagyobbat bukhat az értelmetlen szankciókon
2014. november 30. - 06:01


Az ukrán válság miatt Oroszországot sújtó korlátozások eltörlésére szólította fel tegnap az Európai Uniót Alekszej Meskov orosz külügyminiszter-helyettes, azt ígérve, hogy cserébe Moszkva is hatályon kívül helyezi az ellenszankciókat.

Oroszország augusztusban rendelt el embargót a nyugati élelmiszertermékekkel szemben, válaszul az ukrajnai orosz beavatkozás miatt foganatosított amerikai és európai szankciókra.

"Nem számítunk semmire az európai partnereinktől. Az egyetlen dolog, amit elvárunk, hogy vessenek véget az értelmetlen szankciós spirálnak, és haladjunk a szankciók és feketelisták eltörléséhez vezető úton. Ez cserébe számunkra is lehetővé tenné, hogy érvénytelenítsük a mi listáinkat, és előmozdítaná az ellenszankciót eltörlését" - mondta Meskov.

Az orosz pénzügyminiszter a hét elején kijelentette, hogy az olajárak esése és a nyugati szankciók évente mintegy 130-140 milliárd dolláros veszteséget okoznak Oroszországnak, de figyelmeztet, hogy nem jár végzetes csapással ez Oroszországra, nem omlik össze az orosz gazdaság, ellenben Európa nagyobb kockázatnak van kitéve az értelmetlen politikai malőrök miatt.

A külügyminiszter-helyettes 50 milliárd dollárra becsülte az uniós szankciók miatt keletkező jövő évi veszteséget. Európa vesztesége ezzel szemben - európai elemzők szerint is - legalább az ötszöröse az orosz veszteséghez képest.



Gölöncsér Miklós - Jövőnk.info

http://www.jovonk.info/2014/11/30/europa-nagyobbat-bukhat-ertelmetlen-szankciokon
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Na, lassan akkor szépen véget ér Svájc aranykora
  2014-11-30 18:09:52, vasárnap
 
  Na, lassan akkor szépen véget ér Svájc aranykora
2014. november 30. 17:20
Hunhír.info

Ahogy az várható volt, a svájciak elutasították a vasárnapi népszavazáson azt a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) köreiből származó javaslatot, hogy a jegybanki devizakészletek legalább 20 százalékát a jövőben aranyban kellene tartani, az aranytartalékot nem lehetne eladni, és hogy a svájci aranykészletet csak Svájcban lehetne tartani.

Az adat még nem végleges, de a felmérések alapján a svájci állami rádió és televízió azt közölte, hogy a javaslatot a szavazók döntő része, 78 százaléka ellenezte és csak 22 százaléka támogatta.

A "Mentsétek meg svájci aranyunkat" nevű kezdeményezés sikere alaposan megnehezítette volna, hogy a svájci központi bank (SNB) fenntartsa a három éve érvényes 1,20 frankos euróárfolyamot.

Az SNB az euróválság idején vezette be a minimális euróárfolyamot. A tőke tömegével áramlott euróból a menedékvalutának számító frankba, és a svájci valuta annyira megerősödött, hogy az export kezdett versenyképtelenné válni.

Ha a javaslat zöld fényt kapott volna, akkor a frank gyengítése érdekében vásárolt minden egyes euróból 20 centért aranyat kellett volna vásárolnia a jegybanknak.

Az SNB aranykészlete jelenleg 1040 tonna, több mint 35 milliárd frank értékben, ami a devizatartalékok mintegy 7 százaléka. Az 500 milliárd frankos devizakészletek nagy része euróban és dollárban fekszik. Ha a polgárok megszavazták volna a kezdeményezést, a jegybanknak 70 milliárd frank értékben kellett volna aranyat vásárolnia, a zürichi székhelyű KOF kutatóintézet szerint mintegy 1800 tonnát.

Az aranyat a stabilitás és a biztonság fogalmával szokás társítani, de valójában az egyik leginkább ingadozó értékű befektetési eszköz. A fém unciánkénti ára az idén eddig mintegy 15 százalékkal csökkent, pénteken a februári lejáratú arany ára 1175,50 dolláron zárt, 22 dollárral alacsonyabban a csütörtöki záróértékhez képest. Az arany jegyzése három éve 1900 dolláron érte el történelmi csúcsát.

Csakhogy háború esetén az egyedülálló érték. Annak esélye pedig simán benn van a pakliban.

http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=80311
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kiderült!Négymillió feletti fizetések a jegybanknál
  2014-11-30 11:18:49, vasárnap
 
 
Kiderült!Négymillió feletti fizetések a jegybanknál

Népszava|2014. márc 20. 18:47


Tízen vannak a nemzeti bankban, akiknek több a havi bruttó bérük, mint kétmillió forint

Kiugró, a kétmillió forintos fizetési plafont is messze túllépő havi személyi alapbért kapnak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető tisztségviselői. A jegybank honlapján olvasható adatok szerint több vezető havi bruttó alapfizetése a négymillió forintot is meghaladja, és a jegybankelnöknél is többet visznek haza. Információink szerint a jegybank felügyelőbizottságának következő ülésén is napirendre kerül a kérdés, mert többek szerint törvénysértő a bérplafon feletti javadalmazás.
hirdetés

A kétmillió forintos fizetési plafont, amelyet a kormány az állami alkalmazottakra állapított meg, az MNB vezető alkalmazottainak egy részénél nem veszik figyelembe. A legjobban a jegybank ügyvezető igazgatói járnak, ők a főigazgató Nagy Rózához hasonlóan 4,2 millió forintos havi személyi alapbért kapnak, de az igazgatók fizetése is túllépi ezt a küszöböt. Őket bruttó havi 2 millió 250 ezer forintos bérrel javadalmazzák. Bár a jegybank honlapján fellelhető táblázat hallgat az éves teljesítmény alapján folyósítható bónuszokról, azonban a pluszjövedelmek e nélkül sem csekélyek. Minden alkalmazott egységesen évi 678 500 forintos cafetéria-juttatásra jogosult, emellett önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásként az alapbér évi 3,8-5,5 százalékát kitevő pénzbeli juttatásban is részesülnek.

Jó volt tavaly jegybanki alkalmazottnak lenni. Matolcsy György jegybankelnök nemrégiben Tóbiás József szocialista képviselő kérdésére azt közölte, hogy az MNB alkalmazásában állók havi átlagbére 2013. márciustól novemberig 587 148 forintról 623 500 forintra változott úgy, hogy a bértábla alsó egyharmadába eső legalacsonyabb keresetű munkavállalók munkabére jelentősebben, legalább a minimálbér 250 százalékára emelkedett. A nem kevés szociális érzékenységről számot adó válasz szerint egy ügyintéző 286-376 ezer forintos havi alapbérre számíthat. A honatyának adott válaszból az is kiderül, hogy az MNB-nél tíz olyan alkalmazott van, "akinek az MNB-vel fennálló jogviszonyára tekintettel a havi bére meghaladja a 2 millió forintot." Matolcsy György kiemelte, hogy a képviselő által kért számadatok részben nem értelmezhetők, és több okból nem is összehasonlíthatók.

Az sem kevésbé rejtélyes, amit az elnök azzal kapcsolatban írt, hogy "a PSZÁF-tól az MNB-hez 2013. október 1-jén átkerült foglalkoztatottak bérét az Országgyűlés határozta meg, és az ő munkabérük megállapításánál a munkaszerződések megkötésekor az MNB maradéktalanul betartotta a törvényi előírást." Ebből Matolcsy azt a következtetést vonta le, hogy a jelenlegi és a korábbi bérek összehasonlítását lehetetlenné teszi, hogy a közszolgálati tisztviselők illetménymeghatározási rendszere alapvetően eltér a Munka törvénykönyve szerinti bérstruktúrától. Az elnöknek ez a megállapítása azért is érthetetlen, mert bért bérrel összehasonlítani aligha olyan bonyolult feladat, hogy ezt az MNB-nél ne tudnák megoldani.

Matolcsy György korábban nem tartozott azok közé, akik tűzbe mentek volna a jegybank választott tisztségviselőinek, a korábbi elnöknek, Simor Andrásnak és két alelnökének, Karvalits Ferencnek és Király Júliának a javadalmazásáért. Orbán Viktor kormányfővel karöltve azért kardoskodott közvetlenül a 2010-es kormányváltást követően, hogy Simor fizetését mérsékelni kell, mivel a jegybanki vezetőket is azok közé az állami vezetők közé sorolták, akiknek bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a kétmillió forintot. Simor bruttó fizetése a lefaragást megelőzően 8 millió 11 ezer 800 forint volt, Karvalitsé 6 millió 409 ezer 500, Királyé pedig 5 millió 608 ezer 200 forint, sőt a a többi Monetáris Tanács-tagé is elérte a 2 millió 804 ezer forintot.

A korábbi jegybanktörvény szerint ,,az elnök MNB-től származó tárgyévi összes keresete az elnök részére előző évre megállapított összes keresetnek az Európai Unió Bizottságának a tárgyévet megelőző évben benyújtott konvergencia-programban a tárgyévre vonatkozó várható fogyasztói árindex értékével megemelt összege." Ez a szabály egyébként az első Orbán-kormány óta volt érvényes, igaz hogy az akkori jegybanktörvény javadalmazásról szóló paragrafusát a Fideszhez közelálló Járai Zsigmondra, a jelenlegi felügyelő bizottsági elnökre szabták - az Európai Központi Bankkal (EKB) egyetértésben.

Amikor 2010-ben hozzányúltak Simor András és a többi monetáristanács-tag fizetéséhez, akkor erről - a kötelezettségét megszegve - a kormány nem egyeztetett előzetesen az EKB-val. Így nem csoda, hogy az Európai Bizottság illetékes főtisztviselője és az EKB is rosszallását fejezte ki a bércsökkentés miatt. A frankfurti székhelyű pénzintézet leszögezte, hogy az MNB-döntéshozók fizetésének módosítása nem változtathatja meg a kinevezésükkor érvényes feltételeket, ezért a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy a módosítás csak jövőbeni kinevezésekre vonatkozhat.

,,A jelek szerint a Fidesz nem tudja, vagy nem akarja felfogni, hogy a kizárólag erőből folytatott politizálás csak idehaza kivihető, ahol a kétharmados többségük birtokában mindaddig bármit megtehetnek, amíg a választók ezt eltűrik, a nemzetközi kapcsolatokban azonban ez még a szuperhatalmaknak sem mindig sikerül - írta annak idején Lengyel László politológus. "Márpedig mi egy viszonylag jelentéktelen, a külső környezettől meghatározóan függő ország vagyunk, és ezen a nagymellényű nemzetieskedő szólamok sem változtatnak, illik tehát betartanunk a korábban általunk is elfogadott, általános játékszabályokat. Ne higgyük azt, hogy ezek figyelmen kívül hagyása következmények nélkül megúszható, a partnerek bizalmának elvesztése minden területen, de mindenekelőtt pénzügyi téren gyorsan érezteti a hatását" - olvasható Lengyel írásában.

Az új jegybanktörvényben már az áll, hogy az elnök fizetése a KSH által megállapított előző évi, átlagos bruttó kereset tízszerese, ami tavaly 230 664 volt, így Matolcsy Györgynek bruttó 2 306 640 forintos személyi alapbér jár havonta. (Ugyanakkor az Európai Unió belenyugodott abba, hogy Simor bérét is ilyen számítás alapján állapítsák meg mandátuma lejártáig, vagyis 2013. márciusáig is.)

A Fidesz viszont kiállt Járai Zsigmond mellett. A felügyelőbizottsági elnök korábban a jegybankelnök pénzének 15 százalékát kapta. Ez a szocialista kormány idején bruttó 1 millió 201 ezer 770 forintot jelentett. Amikor az egykori jegybankelnök fizetését lefaragták, akkor Járai Zsigmond bére is 300 ezer forintra apadt. Orbán Viktor azonban nem hagyta cserben egykori hűséges pénzügyminiszterét, és a takarékosság jelszavát félredobva javadalmazását havi bruttó 1,2 millió forintban állapíttatta meg a kétharmados fideszes többségű Országgyűléssel. Járai annak idején a felügyelőbizottság nevében kifakadt a magas jegybanki jövedelmek ellen, holott akkor ezek nem lépték túl a törvényben megengedettet, most azonban, mióta Matolcsy György áll a bank élén, hallgat. Az MNB humánpolitikai vezetője egyébként nem más, mint Polt-Palásthy Mariann, a törvényesség őrének, a legfőbb ügyésznek a felesége. Ilyenkor az sem számít, hogy a Monetáris Tanács külső tagjainak állandó gépkocsihasználat jár.

A kimagasló bérekkel kapcsolatos kérdéseinket feltettük az MNB-nek is, szűkre szabott válaszukban azonban csak a jegybankelnökre és alelnökökre vonatkozó passzus beidézésére vállalkoztak.

Bonta Miklós

http://nepszava.hu/cikk/1014502
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még a cipőjét is elvitte a megvert idős asszonynak a cigány
  2014-11-30 11:09:54, vasárnap
 
  Cigánybűnözés :: 2014-11-27. 14:34

Még a cipőjét is elvitte a megvert idős asszonynak a cigány - azt viselte, amikor elkapták

Egy negyvenkét éves rejtett erőforrás rabolt ki késsel egy idős asszonyt Somogyszilban - még a néni lábbelijét is elvitte. Segítségért kiabáló, vérző fejű idős nőhöz riasztották a rendőröket kedden Somogyszilből. A telefonáló az ügyeletes tisztnek elmondta, hogy az idős szomszédja azért vérzik, mert feltehetően rablás áldozata lett. Kiderült, hogy a támadó egy családi ház kerítésén átugrott, majd a bejárati ajtó előtt álló idős asszonyt belökte a konyhába, és magukra zárta az ajtót. A néni segítségért kiáltott, de a cigány befogta a száját, ököllel arcon ütötte, és értékek után kutatott. Ezután elővette a kését, és pénzt követelt a sértettől, aki a fenyegetés hatására átadott egy kisebb összeget, majd a rabló elvette tőle a mobiltelefonját is. Miután az értékeket megszerezte, a meneküléskor magához vette a néni lábbelijét, és sietve távozott. Az idős asszony az elsődleges orvosi vélemény alapján súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A kaposvári nyomozókkal együtt a bűncselekmény helyszínére érkezett Kiss Csaba rendőr zászlós Devil nevű szolgálati kutyával, és megkezdték a nyomkövetést. Eközben az igali rendőrök, Peternel Péter rendőr őrnagy, valamint Novák János rendőr zászlós a Szabadság utcában a személyleírás alapján egy helyi lakost igazoltattak. A gyanús nem hiába születetthez hamarosan odament a rendőrkutya is, miután odáig követte a szagmaradványokat, és jelzett. Az Orbán-kedvenc házának udvarán Devil később kiszagolta és megtalálta a bűncselekmény elkövetésekor viselt kabátot, cipőt, és a sértettől elvett - időközben az udvarban elásott - mobiltelefont. Kiderült, hogy a gyanúsított a saját ruházatának elrejtését követően már a néni cipőjét viselte, amikor az egyenruhások ellenőrizték. Zoom A 42 éves P. Antalt a rendőrök elfogták, és előállították a kaposvári rendőrkapitányságra. A nyomozók - bűnügyi őrizetbe vétele mellett - felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettével, valamint súlyos testi sértés elkövetésével gyanúsítják. Kihallgatása után indítványozták előzetes letartóztatását. (Sonline nyomán)

Forrás: https://kuruc.info/r/2/136332/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Még a cipőjét is elvitte a megvert idős asszonynak a cigány
  2014-11-30 11:07:50, vasárnap
 
  Cigánybűnözés :: 2014-11-27. 14:34

Még a cipőjét is elvitte a megvert idős asszonynak a cigány - azt viselte, amikor elkapták

Egy negyvenkét éves rejtett erőforrás rabolt ki késsel egy idős asszonyt Somogyszilban - még a néni lábbelijét is elvitte. Segítségért kiabáló, vérző fejű idős nőhöz riasztották a rendőröket kedden Somogyszilből. A telefonáló az ügyeletes tisztnek elmondta, hogy az idős szomszédja azért vérzik, mert feltehetően rablás áldozata lett. Kiderült, hogy a támadó egy családi ház kerítésén átugrott, majd a bejárati ajtó előtt álló idős asszonyt belökte a konyhába, és magukra zárta az ajtót. A néni segítségért kiáltott, de a cigány befogta a száját, ököllel arcon ütötte, és értékek után kutatott. Ezután elővette a kését, és pénzt követelt a sértettől, aki a fenyegetés hatására átadott egy kisebb összeget, majd a rabló elvette tőle a mobiltelefonját is. Miután az értékeket megszerezte, a meneküléskor magához vette a néni lábbelijét, és sietve távozott. Az idős asszony az elsődleges orvosi vélemény alapján súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett. A kaposvári nyomozókkal együtt a bűncselekmény helyszínére érkezett Kiss Csaba rendőr zászlós Devil nevű szolgálati kutyával, és megkezdték a nyomkövetést. Eközben az igali rendőrök, Peternel Péter rendőr őrnagy, valamint Novák János rendőr zászlós a Szabadság utcában a személyleírás alapján egy helyi lakost igazoltattak. A gyanús nem hiába születetthez hamarosan odament a rendőrkutya is, miután odáig követte a szagmaradványokat, és jelzett. Az Orbán-kedvenc házának udvarán Devil később kiszagolta és megtalálta a bűncselekmény elkövetésekor viselt kabátot, cipőt, és a sértettől elvett - időközben az udvarban elásott - mobiltelefont. Kiderült, hogy a gyanúsított a saját ruházatának elrejtését követően már a néni cipőjét viselte, amikor az egyenruhások ellenőrizték. Zoom A 42 éves P. Antalt a rendőrök elfogták, és előállították a kaposvári rendőrkapitányságra. A nyomozók - bűnügyi őrizetbe vétele mellett - felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettével, valamint súlyos testi sértés elkövetésével gyanúsítják. Kihallgatása után indítványozták előzetes letartóztatását. (Sonline nyomán)

Forrás: https://kuruc.info/r/2/136332/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A nemzet sportolólya
  2014-11-30 10:44:37, vasárnap
 
  A nemzet sportolólya


2014.11.23. 11:04
Nem tudom mire vélni ezt a sok felháborodott hangú kommentet, amit az a híradás váltott ki, hogy Schmitt Pál kapja meg a nemzett sportolója címet.

Vádaskodnak, hogy igaz, hogy a plágiumgyanúba keveredett ex-köztársasági elnök többszörös olimpiai bajnok, de csak csapatban szerzett aranyérmet.

Mi az, hogy csak csapatban? Hiszen soha nem is tagadta, hogy igazi csapatjátékos ő. Aki nem fék akar lenni, meg ellensúly, meg ilyesmi, hanem motor.

Tudják, az a motor, ami hajcsa.

Schmitt Pál igenis nagyon sokat tett a sportért. Főleg a magyarért. Már az átkos diktatúrában is. Miniszterhelyettesként, sportdiplomataként, szállodaigazgató helyettesként.

És majdnem rendeztünk már olimpiát is. És, ha rajta múlik, hát hamarosan fogunk is. Felcsúton.

Az irigyeinek mondom, ezeknek a bűzlő végtermékeknek és fehérjehalmazoknak - ahogy Pali bá' minden bizonnyal egyik kedvenc újságírója, Bayer Zsolt szokta nevezni eme hazaáruló egyedeket (akik tán még a himnuszt is úgy éneklik: Isten öld meg a magyart) -, hogy Schmitt Pálról is stadionokat fog majd elnevezni a hálás utókor, mint a Bozsik Cucuról, meg Puskás Öcsiről vagy arról a Groupamáról. Tudják, az aranylabdás Groupama Flóriról.

Szóval mondják meg őszintén, jelenleg ki más is lehetne alkalmasabb személy a nemzet sportolója cím elnyerésére hazánkban?

Esetleg még a futsalos Szijjártó Péter, de sajnos ő még nem töltötte be a hatvanat.

Szóval nem vitás, Pali bá' a legérdemesebb erre a címre.

Egyébként pedig addig bosszantják ezt a nagyszerű embert, hogy a végén még tényleg megszerzi a nagydoktoriját is.

http://proszektura.blog.hu/2014/11/23/a_nemzet_sportololya
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kaszting mindhalálig
  2014-11-30 10:42:42, vasárnap
 
  Kaszting mindhalálig
2014.11.25. 13:37


Mint tudjuk, jövő februárjában időközi választásokat tartanak Veszprémben.

Miután a Fidesz az elmúlt négy évben sikeresen bebetonozta magát a hatalom valamennyi szegmensébe és ellopott már mindent, ami ellopható, valamint sikeresen kistafírozta klientúrája arra érdemes és érdemtelen tagjait is, nagyon úgy néz ki, hogy igazából csak szimbolikus, jelképes súlya lesz annak, hogy ki nyeri a választást, s megmarad e a kormányzó pártszövetségnek kétharmada Navracsics távozása után is.

Holott a tét valójában igenis óriási. Ez a voksolás nem fog kevesebbről szólni, mint arról, hogy sikerül e a hazai baloldalnak - vagy ahogy ők előszeretettel nevezik magukat - a demokratikus ellenzéknek végre összeszednie magát, vagy tovább erodálódik, züllik egészen a megsemmisüléséig.

Félek, hogy ez utóbbi fog bekövetkezni.

Félek, hogy ismét a szokásos forgatókönyv fog Veszprémben is megvalósulni.

Gőgös Zoltán MSZP alelnök nyilatkozata szerint ez nem csak veszprémi, hanem országos ügy, ám azt még nem tudta megmondani, hogy a baloldali pártok külön vagy együtt indulnak-e, de, mint mondta, arra törekszenek, hogy ,,minél szélesebb támogatása legyen a jelöltnek."

Tehát természetesen a következő hetekben, hónapokban megint mindenki az összefogás szükségességéről szónokol majd, miközben a színfalak mögött (vagy még előtt is) beindul a marakodás. szoci, DK-s vagy Együtt PM-es legyen a jelölt.

Aztán beindul a már szokásos ötletelő kasztingolás is, lázasan kutakodnak majd olyan jelölt után, aki feltételezésük szerint kellően ismert és elismert, kellően karizmatikus egyén.

De félő, ilyet nemigen találnak.

A ,,jól értesült" sajtóban pedig persze szintén megint elkezdődik majd a találgatás, nevek röpködnek.

Iskolaigazgató, kisvállalkozó, operaénekes volt KGB-s, ilyesmi.

Bizonyára bedobják a szokásos nagy ,,országos" neveket is. Talán még Bokros is szóba kerül majd. (Remélhetőleg a szocdem Schmuck Andor viszont talán mégsem.)

Szóval nagy a Veszprém állatkertje.

Aztán valamikor február elején bekövetkezik a szokásos ,,kapuzárási" pánik és hirtelen ráböknek valakire, aki éppen a válságstáb környékén téblábol, hogy hát akkor legyen ő. Ha szerencséjük van, az illető kiválasztott egyén nem teljesen ütődött, és mondjuk nem fogja magát és unokáját jeges vízzel nyílt színen nyakon önteni, és nem beszél majd hülyeségeket sem arról, hogy az ő értelmi képességei miként viszonyulnak valamelyik háziállatéhoz.

A választáson pedig sikerül is megszereznie a harmadik helyet a Fidesz és a Jobbik mögött.

http://proszektura.blog.hu/2014/11/25/kaszting_mindhalalig
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/50 oldal   Bejegyzések száma: 496 
2014.10 2014. November 2014.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 496 db bejegyzés
e év: 6200 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 100
  • e Hét: 433
  • e Hónap: 14625
  • e Év: 147542
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.