Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
Szegőfi Ákos: A veszélyes listák titokban készülnek
  2018-05-31 21:52:39, csütörtök
 
  Szegőfi Ákos: A veszélyes listák titokban készülnek

Népszava|2018. máj 26. 07:35

Szép szó



Jól kiszámítható felháborodás követte a kormányközeli Figyelő cikkét, amely a "teljesség igénye nélküli" listát állított össze a nemzet drága testébe fúródott Soros-srapnelekről. Az elképesztő szakmai tudást csillogtató oknyomozó mestermű, amit írója körülbelül két tucat kattintással fércelt össze teljesen nyilvános információkból, azonnal a humor és az elszörnyedés kettős fókuszában találta magát - így vált egy újságírói mértékkel minősíthetetlenül rossz cikk egycsapásra országosan ismertté. A reakciók humor-eleme, az "Én miért nem vagyok rajta a listán" típusú megnyilvánulások előremutatóak, mert a nagy nemzetmentésben menthetetlenül pátoszossá váló propaganda egyik leggyengébb pontja épp a komédia és a szatíra. Léteznek azonban olyan listák, amiken nem egykönnyen nevetünk.

Út a gonoszság felé: egyesével, sorban

Természetesen nem véletlen, hogy a társadalom egy része kiszámíthatóan és azonnal reagál bizonyos politikai manőverekre: a listázás egy reflexkalapács, amivel a társadalom térdkalácsa alá ütve előre borítékolható rúgás következik be. A nyilvánvaló történelmi áthallások miatt a listázás, mint tevékenység, egyfajta lépcsőfokként értelmezendő a Nagyobb Rossz felé vezető úton. Az emberek többsége, ha tudatosan nem is, de zsigeri megérzések szintjén tisztában van azzal, hogy a gonoszság nem egyetlen lépésben történik. Apró, jól kimért lépésekben kell haladni felé úgy, hogy önmagában egyetlen lépés se tűnjön túl meredeknek. Ha viszont már kellően sok apró lépést megtettünk, nehezünkre esik elismerni, hogy minden eddigi lépés helytelen volt.

Szociálpszichológusok százai foglalkoztak a gonoszság felé vezető út lépéseivel, a folyamattal, amely során emberek egy csoportja egy másik emberi csoport elleni agressziót elfogadhatóvá formál magában. Bár ezen folyamatokat sokáig beteg, antiszociális vagy szadisztikus személyiségjegyekkel akarták magyarázni, a kutatások során kiderült, hogy a társadalomban nincsenek oly nagy számban jelen az e vonásokkal rendelkező emberek, ami egy nagyívű folyamatot magyarázhatna. Raul Hilberg igen pontosan megnevezte a folyamat lépéseit az azonosítástól és bűnbakformálástól kezdve, bizonyos kártevő állatok és az ellenséges csoport közti párhuzamokon át a totális dehumanizációig. A végkifejlet, a szankciók és az erőszak jogi szintre emelésének mechanikája már gyakorlatilag magától értetődő, mi több logikus lépéssé válik a közösség számára, ha az előző lépéseket rendben megtették. A kutatások során ennek nyomán az is világossá vált, hogy egyesével és sorban kell haladni; rögtön a legutolsó lépcsőfokra ugrani az előzőek megtétele nélkül nem lehetséges. Az is kiderült, hogy a személyeknek cselekvés során azonosulniuk kell valamilyen felsőbb értelemmel, ez pedig nem lehet csak a kényszer vagy önmagában az érdek.

Vegyünk egy egyszerű példát! A választók és a kormányzatnak dolgozók egy igen jelentős csoportja hajlandó elnézni az oligarchák gazdagodását, a harácsolást, a helikopterezést. Mindezt azon az erkölcsi alapon képesek megtenni, hogy a kormányzat, mikor épp nem Skandináviában vadászik vagy új építésű stadion VIP-részlegében kortyolgat pezsgőt, amúgy a keresztény Magyarország, mi több, a keresztény Európa megmentésén fáradozik a "sorosbérencek"/EU/ENSZ által betelepíteni kívánt migránshordáktól. Ezt nevezik, játékelméleti fogalommal élve, a tevékenységben rejlő "epikus jelentésnek". Baumeister a "gonoszság gyökereként" határozza meg többek között az idealizmust is - ez pedig kétségtelenül jelen van a mai végvári-retorikában is. A kormányban és a kormányzati bürokráciában dolgozók közt szép számmal vannak, akik azért tudják nagyobb erkölcsi aggályok nélkül folytatni a munkájukat, mert a propaganda és a mindennapi valóság általuk is tapasztalt disszonanciáját úgy semlegesítik, hogy azonosulnak ezzel az epikus tartalommal - ez azért fontos, mert itt nem csupán a tekintély vak követéséről beszélünk. Az emberiség történelme során sok generációt túráztattak már így a gonoszság felé, és sajnos a régi recept nem nagyon veszít hatékonyságából.

Ha kitűzik a birodalom minden pontján

Ha a gonoszság felé vezető lépések közül a listázásról beszélünk, érdemes rögtön kétfélét is megkülönböztetni, bár mindkettő alantas a maga módján: az egyik a nyílt - ez a Figyelő módszere -, a másik a rejtett, amiről ugyan gyanítjuk, hogy létezik, de nem tudjuk mennyire részletes. A nyílt listázás, bár az érintett csoport tagjai azt hiszik, hogy személyesen nekik szól, valójában a hatalom demonstrációja a követői felé. "Kedves barátaim, megléptük a következő szintet" - hangzik az ünnepélyes bejelentés. A listázással és a Stop Soros-törvénycsomaggal az összeesküvés-elmélet a politikai propaganda szintjéről alkotmányos szintre emelkedik. A "sorosbérenceket", a betegséget a nemzet testében, vagy ahogy manapság fogalmaznak a kormánybürokrácia pszichopata-zsargonjában: a "nemzetbiztonsági kockázatot" ki kell emelni a társadalom testéből, folyamatos megfigyelés alá kell helyezni, és - a nép érdekében - eltávolítani. A nyílt listázással kapcsolatban fel kell tenni egy reálpolitikai kérdést. Valóban érdeke a kormányzatnak, hogy kidobasson az országból vagy vegzáljon minden, általuk "sorosbérencnek" titulált személyt? Úgy hiszem, nem. Illetve még nem. Méghozzá azért nem, mert egyelőre kényelmesek. A "sorosbérenceknek" egyelőre láthatóaknak kell lenniük, ha kis számban, ha ellenőrzötten is, méghozzá két okból: egyrészt mindig lehet rájuk lőni, és nem kell új propagandaszlogent kitalálni, nem kell drága öltönyökben azon izzadni, hogy ki legyen az új, szerencsétlen ellenség. Lehet a civileknek hagyni egy kis mozgásteret is: mondjuk időnként élőláncot vagy tüntetést szervezhetnek. Ez alapján lehet ártatlan szemeket meresztve, értetlenül karokat széttárni és arra hivatkozni, hogy természetesen még mindig jogállam van, hiszen ha nem lenne, akkor nem lennének civil szervezetek sem. A másik, hogy a vegzálásnál és a kitoloncolásnál sokkal puhább, kevesebb zajjal járó módszerek is léteznek az élet élhetetlenné tételére - a bürokratikus akadékoskodás és a pénzügyi ellehetetlenítés tipikusan ilyenek. Nem csak arról van szó, hogy amíg az Unió strukturális alapjaiból szivárog a pénz, addig demonstratívan erőszakos eszközöket botorság bevetni, hanem arról is, hogy szükségtelen.

A modern információs hadviselés

Hétköznap délelőtt egy Magyarországon dolgozó külföldi újságíró emailt kap, amiben közös ismerősükre hivatkozó szerb vagy orosz úriember munkát ajánl. Tegyük fel, a munka abból áll, hogy el kell villamosoznia egy óbudai irodakomplexumhoz, és lefotózni néhány postaládát. Ezért körülbelül hatvanezer forintnak megfelelő eurót kap - de ha egész nap ott van, és lefotózza az ott dolgozókat, begyűjt neveket, esetleg megpróbál valamilyen "külföldi szálat" hozzájuk kötni, akkor a többszörösét is megkeresheti. Emberünknek nem ez az első ilyen ajánlata: átlag hetente kap kettőt. A levél tartalmát rutinszerűen elmenti, és kirakja egy közösségi oldalra, hogy mindenki lássa: ő nem kémkedik. A levelet megkapja rajta kívül mondjuk egy követségi dolgozó és egy fiatal, feltörekvő vállalkozó is - egyikük úgy dönt, elvállalja a postaládákat, de többet nem, a másik beszerzi a többi kért információt is. Közös bennük, hogy csak sejtéseik lehetnek: az adatok milyen célokat fognak szolgálni: Elképzelhető, hogy egy néhány hét múlva esedékes lejáratókampányhoz használják fel őket, de az is, hogy valakinek a digitális irattárát gazdagítják - arra az időre, mikor szükség lesz rá.

A rejtett listázás és információgyűjtés egy árnyalt, sokszereplős dráma, ahogy mindig is az volt. Jóval veszélyesebb tud lenni, mint az explicit listázás, hiszen a célba vett személynek nincs módjában védekezni - még humorral sem, ahogyan az történt a Figyelő esetében. Konspiratív elemei a mai napig rendkívül emlékeztetnek egyes hidegháborús taktikákra - csak éppen az öngyújtóba szerelt minikamera helyett már mindenkinek van fényképezőgép a telefonjában, és a dokumentumokért sokszor elég felmenni a webre. A Cambridge Analytica nevű cég amerikai választások kapcsán elhíresült választó-profilozása szintén egy rejtett listázás: elkülönít és feljegyez barátot és ellenséget, a politika egyik legősibb feladatát ellátva. Esetükben már nem pár ezres listákról beszélünk, hanem mintegy 80 millió ember adatairól és a befolyásolásukra alkalmas módszertan párosításáról. Nagyon fontos változás, amire pont a Cambridge Analytica-szerű cégek megjelenése nyomán ügyelni kell, a listát készítő személye. Az információs háború legnagyobb változása a hidegháború óta a privatizálódás. Akár a propagandagépezetbe saját nyereségére beszálló orosz vagy albán trollról, akár saját szakállára céget alapító ex-Moszad ügynökről van szó, a köznyelvben titkos-ügynökinek becézett tevékenység tőkeközpontúvá vált, és helyet kapott a magánszférában. A titkos információkban utazó állami szervezetek mellett elburjánzottak a pontosan ugyanezzel foglalkozó magáncégek is. Eredetileg vállalati visszaélések felderítésével vagy épp ipari kémkedéssel kezdtek, s ez a tevékenység máig megtalálható portfóliójukban, időközben azonban sikeresen egymásra találtak bizonyos elnyomó rezsimekkel is. Felmerülhet a kérdés, hogy a Cambridge Analytica-szerű cégek miért pont a populistákkal léptek üzleti partnerségre. Még veszélyesebbé és profibbá teszi az információban utazó cégeket, hogy gyakran az állami szférában dolgozó ügynököt csábítják át a magánszférába, bár az is előfordul, hogy a közalkalmazotti fizetésben megfáradt ügynökök alapítanak egyet. Ezen cégek szolgáltatásait bárki igénybe veheti néhány kattintás után: kormányok, cégvezetők, szektavezérek. Az a Black Cube néven ismert magáncég, amely a TASZ körüli botrányban megvillantotta magát, a legutolsó divat szerint dizájnolt, tökéletesen nyilvános weboldalon hirdeti szolgáltatásait. Ha hihetünk az Index oknyomozásának és az általuk közölt bizonyítékoknak, a Black Cube portfóliója zavarba ejtően emlékeztet az egykori államvédelmi hatóságok módszereire - gyakorlatilag egy globálisan elérhető webshopról beszélünk, ahol titkosszolgálati módszereket lehet vásárolni. Bizonyítékgyűjtés, konfliktuselemzés, vagyontárgyak visszaszerzése, hűtlen kezelés felderítése - mind személyre szabva, ahogyan a Kedves Vevő kívánja.

Nem mintha lenne választási lehetőség, de hirtelen nehéz eldönteni, melyik ijesztőbb. Ha kormányzati irányítás alatt lévő információs egységek gyűjtögetik az adatainkat, vagy ha magáncégek teszik mindezt.

Szegőfi Ákos

http://nepszava.hu/cikk/1160652-szegofi-akos-a-veszelyes-listak-titokban-keszulne k
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Betilthatják a békemenetet, ha a körút lakóit zavarja? A CÖF
  2018-05-31 21:43:25, csütörtök
 
  018. május. 31. 16:10 2018. május. 31. 16:49 ITTHON

Betilthatják a békemenetet, ha a körút lakóit zavarja? A CÖF-nél lapítanak

szerző:
hvg.hu


Menetelnek, ha meg kell védeni a hazát/miniszterelnököt, de vajon ugyanilyen könnyen kapnak engedélyt a békemenetre a szigorított Alaptörvénnyel is?

Kevesen tudnak akkora tömeget megmozgatni, mint a békemenet szervezői. Ha őket kérdezhetnénk ilyesmiről, biztos nem találnának magukhoz fogható sokaságot. Így viszont őket is érinti az Alaptörvény módosítása, amely korlátozza a gyülekezési jogot.

A kormány az Alaptörvény-módosítással ugyanis "megerősíti az otthon, illetve magánélet védelmét", kimondja, hogy a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat mások magán- és családi életének, valamint otthonának sérelmével. A nyilatkozatok alapján az alapvető szándék az, hogy a jövőben a miniszterelnök, miniszter vagy bármely politikus háza előtt ne lehessen tüntetni, a rendőrség viszont semmilyen kapaszkodót nem kapott, kinek az otthonától hány méterre kell megtiltani rendezvényeket.

Nem tudni, hogy a jövőben a szomszédok nyugalmára hivatkozva a rendőrség eleve nem engedélyez majd semmilyen, lakott területen szerveződő demonstrációt, vagy lesznek kivételek. A körúton lakók például milyen védelemre lesznek jogosultak?

Megkerestük a békemenet egyik szervezőjét, Fricz Tamást - a Civil Összefogás Fórum (CÖF) egyik szóvivőjét -, de nem segített eligazodni. Azt mondta, "a kérdést sem értem", a nyilatkozat lehetőségével most nem kívánt élni, majd legközelebb.

Ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogásszal, a CÖF másik szóvivőjével sem jutottunk tovább: eleve azzal hárított, hogy nem a CÖF szervezi a békemenetet - csak a CÖF-ben megjelenő emberek -, így ő szervezőként nem kompetens (a Magyar Időkkel szemben ilyen fenntartásai korábban nem voltak). Alkotmányjogászként pedig pont a békemenetre vonatkozó kérdésre nem válaszol, mert az összeférhetetlen és nem tud objektív véleményt mondani, de ajánlotta, keressük a szervezőket - többek között Fricz Tamást -, ők majd válaszolnak.

Úgy tűnik, várni kell az Alaptörvény-módosítás utáni első Magyarország/kormány/Orbán Viktor elleni támadásra, hogy kiderüljön, a békemenetre szigorúbb szabályok vonatkoznak-e vagy sem.


http://hvg.hu/itthon/20180531_Orban_kedvenc_civiljeire_is_lesujt_a_szigor
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Visszavágnak a NER áldozatai
  2018-05-31 21:39:23, csütörtök
 
  Visszavágnak a NER áldozatai

Népszava|2018. máj 31. 05:04

VÁLASZÚT A precedensértékű ítélet alapján az állam alighanem jobban jár, ha visszaállítja a korábbi, igazságosabb rendszert

Belföld


Senkit nem hagynak az út szélén? Sok év elteltével kaphatnak anyagi elégtételt azok, akiknek rokkantsági ellátását jogsértően csökkentette a kormány.

Elvesztett perek ezreivel kell szembenéznie az államnak, vagy pedig visszakozik a kormány, és a jelenlegi igazságtalan ellátási rendszer helyett visszaállítja a korábbi, de legalábbis ahhoz hasonló szisztémát. Nagyon leegyszerűsítve ezt a két kimenetelt jósolja most a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azután, hogy alaposan kielemezték a Kúria tavaszi, precedens értékű döntését.

A Kúria ugyanis, ahogyan arról beszámoltunk, kezdeményezte: az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantsági ,,ellátás összegének kiszámítására irányadó, a korábbi ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabályt". A strasbourgi bíróság után ezzel a Kúria is kimondta, hogy a nagy felháborodást kiváltó eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, továbbá a magyar alaptörvényt. A ,,megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról rendelkező", 2012 január 1-től hatályos törvény okozta jogsérelmet csak az Alkotmánybíróság háríthatja el.

Az, hogy idáig eljutott az ügy, annak a férfinak köszönhető, aki nem volt hajlandó beletörődni a vele történt igazságtalanságba. Az illető 2011 végéig rokkantsági nyugdíjban részesült. A jogszabályi változások miatt először rehabilitációs, majd rokkantsági ellátást kapott. Ennek összege a felét sem érte el a korábbi rokkantsági nyugdíjnak: a férfi ellátása 91 ezer 535 forintról havi 41 ezer 850 forintra csökkent. Miközben egészségi állapota nemhogy javult volna, inkább romlott.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a csökkentett ellátásról szóló közigazgatási határozatot, és a hatóságot a ténylegesen bekövetkezett állapotjavulás vizsgálatára kötelezte. A kormányhivatal erre felülvizsgálatot kért a Kúriától - a többit pedig már tudjuk.

Az ellátások összegének csökkenése a perbeli eseten kívül azoknál is tömegesen jelentkezett, akik 2011. december 31-éig rokkantsági nyugdíjasok voltak, ezután pedig az új törvény és az elvégzett komplex minősítés alapján rehabilitációs ellátásra váltak jogosulttá - jelezte Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy 2012. január 1-jétől, ha a ,,komplex felülvizsgálat" során úgynevezett rehabilitációs ellátást állapítanak meg, akkor 2016. május 1-e előtt az ellátás összege azoknál, akiknek a foglalkoztatása rehabilitációval helyreállítható, a közfoglalkoztatási bér 40 százalékával, azoknál pedig, akik tartós rehabilitációt igényelnek, a közfoglalkoztatási bér 80 százalékával volt azonos. Ebből ráadásul még nyugdíjjárulékot is levontak. 2016. május 1-e óta ezeket az ellátásokat a mindenkori minimálbért alapul véve számítják ki. A MEOSZ elnöke szemléltetésként elmondta, hogy a közfoglalkoztatási bér 2012-ben 71 ezer 800 forint, 2013-ban 75.500 forint, 2014-ben pedig 77.300 forint volt.

A rehabilitációs ellátás összege tehát a ,,komplex felülvizsgálat" után már semmilyen összefüggést nem mutatott a jogosult korábbi ellátásának összegével, például a rokkantsági nyugdíjjal - hangsúlyozta Kovács Ágnes. Az ellátás összege gyakran annak ellenére csökkent, hogy az érintettek állapota ténylegesen nem javult. Különösen igaz ez a volt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok esetében, akiknek ellátását korábban a megszerzett szolgálati idejük, valamint nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetük alapján számították ki.

És még mindig nincs vége. Kovács Ágnes elmondása szerint további negatív változás sújthatta azokat, akik a rehabilitációs ellátás hároméves időtartamának letelte miatt, vagy azért, mert romlott az egészségi állapotuk, ismételt ,,komplex felülvizsgálaton" vettek részt. Előfordult, hogy az így megállapított összeg még az addig folyósított rehabilitációs ellátásnál is kevesebb lett.

A Kúria döntése nyomán biztosra vehető, hogy az Alkotmánybíróság megsemmisíti a rokkantsági ellátásra vonatkozó vitatott jogszabályt, a kérdés csak az, mikor. A gond az, hogy még ez a döntés sem tudja orvosolni azok helyzetét, akikről fentebb szóltunk, hiszen ők nem rokkantsági, hanem rehabilitációs ellátásként kaptak sokkal kevesebbet korábbi rokkantsági nyugdíjukhoz képest. Kovács Ágnes arra számít, hogy a károsultak így is tömegesen - ezrével - indítanak majd pereket. Beláthatatlan, hogy összességében hány milliárd forint a tét.

Elégtétel
Megerősítette elmarasztaló ítéletét és további elégtétel megfizetésére kötelezte Magyarországot a strasbourgi emberi jogi bíróság Nagy Béláné rokkantnyugdíjas ügyében - adta hírül a távirati iroda 2016 végén. Az úgynevezett nagykamara szerint a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének magántulajdont védő passzusát azzal, hogy megtagadták Nagy Béláné rokkantnyugdíjának folyósítását. Az első fokon megítélt 10 ezer euró (mintegy hárommillió forint) vagyoni kártérítés mellett 5 ezer euró nem vagyoni kár megfizetésére kötelezték Magyarországot, valamint - a költségek és egyéb ráfordítások megtérítésére - közel 13 ezer eurót is fizetni kellett a baktalórántházai asszony számára.
A MEOSZ elnöke azonban elsősorban nem a perektől vár megoldást. Az igazán üdvözlendő lépés szerinte az lenne, ha a kormány visszaállítaná a korábbi, vagy egy ahhoz hasonló rendszert a jelenlegi jogsértő szabályozás helyett. Ezzel talán azok helyzete is javulhatna, akiket az Alkotmánybíróság döntése nem érint.

A fogyatékos embereket képviselő nagyobb szervezetekkel együttműködve a MEOSZ elemzést készített a törvényi rendelkezésekről, közöttük azokról is, amelyeket a Kúria és a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága sérelmez. Az elemzést idén év elején több minisztériumnak is eljuttatták, egyeztetést kezdeményeztek a kormánnyal. Bár az egyeztetés eddig elmaradt, Kovács Ágnes - már csak a Kúria döntése miatt is - bízik abban, hogy a közeljövőben megvalósul.

Kérdéseinket még a parlamenti választás előtt elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amelynek élén időközben Kásler Miklós váltotta Balog Zoltánt. Válasz egyelőre nem érkezett.

Hasonlat
Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat - állította az MSZP-s Korózs Lajos 2012-ben. A kormány szerinte bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba. Korózs utóbb bocsánatot kért a félresikerült hasonlatért: ,,Az áldozatokat, a meggyilkoltak még élő hozzátartozóit, csakúgy, mint az emléküket őrző leszármazottjaikat ma is, holnap is kész vagyok megkövetni. A jelenlegi hatalom embertelenségit azonban sem ma, sem holnap nem fogom szó nélkül tűrni".



http://nepszava.hu/cikk/1161008-visszavagnak-a-ner-aldozatai
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nem a kommunikáción spórol a kormány: másfél év alatt 70 mil
  2018-05-31 21:28:57, csütörtök
 
  Jandó Zoltán
2018. május 30. 06:54• Állam

Nem a kommunikáción spórol a kormány: másfél év alatt 70 milliárdot égettek el

MTI Fotó: Marjai János

Másfél év alatt elköltötte szinte a teljes hároméves kommunikációs keretét az állami szféra. A G7 számítása szerint ugyanis 2016 decembere óta az elvileg spórolási céllal életre hívott Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKOH) gigatenderének keretében összesen 69,8 milliárd forintot költöttek el reklámokra, PR-tevékenységekre, rendezvényekre és hasonló dolgokra különböző állami szervezetek. Az utolsó fillérig mindent kormányközeli ügynökségeknél, és ezek között is volt egy, amelyik különösen nagyot tarolt.

A korábbi jelzések szerint azonban három évre összesen jutott volna 75 milliárd, azaz a kormány a tervezett ütem kétszeresével költi a pénzt. Ha tartani szeretnék az eredeti ígéretet, akkor a következő 18 hónapban szinte semmit nem fordíthatnak ilyen célra. De eszükben sincs tartani, legalábbis erre utal, hogy már ki is írták az új közbeszerzést.




A hivatal munkája elsősorban az éppen aktuális kormányzati üzeneteket lakonikusan a polgárok figyelmébe ajánló kék óriásplakátokról lehet ismerős, de messze nem merül ki ebben az NKOH tevékenysége. Ez az a hivatal, amelyen keresztül 720 millió forintot költöttek egy fikciós bűnügyi sorozatra egy belügyminisztériumi szerv megbízásából, igaz, a minisztériumnál semmit sem tudtak erről. Hatvanmillió forint jutott a Pukás stadion építésének reklámjára, 480 millió forint a MÁV eredményes működésének hirdetésére, míg a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nkft. kommunikációját 171 millióból segítették. A Főgáznál 13 millió fordítottak dekorációs eszközökre, de csak miután 40 millióból hirdették az e-gázszámlák előnyeit. Az M44 kivitelezéséről szóló film elkészítését pedig 6 millió forinttal támogatták (ezt meg is csodálhatjuk, itt).

Pedig eredetileg tényleg spórolni akartak. A kormány még 2014 végén döntött arról, hogy lényegében a teljes állami kommunikációt egy szervezet, az NKOH alatt vonja össze. A lépésnek nem titkolt célja volt, hogy a különböző állami szervezetek, intézmények vállalatok ,,olyan kommunikációs tevékenységet végezzenek, amely összhangban áll a kormányzati kommunikációs célokkal".

Az intézkedés hivatalos indoklásában azonban nem ez kapta a fő hangsúlyt, hanem az, hogy a központosítással spórolni is lehet. Az NKOH első vezére Nobilis Márton (aki néhány héttel az indulás után, 2015 szeptemberében lemondott pozíciójáról) korábban azt mondta, évi 10-15 milliárd forintot is megtakaríthat így az állam. Míg ugyanis előzőleg 40 milliárd ment el kommunikációs célokra, a hivatallal 25 is elég lesz.

A rendszer úgy működik, hogy az NKOH kiír egy hatalmas, 25 milliárdos közbeszerzést, amin három nyertes céget választanak ki

. Ezekkel a vállalatokkal kötnek egy keretszerződést, és később az egyes konkrét feladatokra (mint mondjuk az “állítsuk meg Brüsszelt" plakátkampány) már csak ebben a körben hirdetnek versenyt. Amelyik cég a háromból a legjobb ajánlatot adja, az végezheti el az adott feladatot.

Magyarul az, hogy a 25 milliárd melyik három cégcsoporthoz kerül, már az egész folyamat elején eldől. A kérdés csak az, ki milyen arányban részesedik belőle.

Az már az első ilyen 25 milliárdos gigatendernél látszott, hogy a befutók között erősen felülreprezentáltak a kormányközeli ügynökségek. Pedig akkor a Rogán Antal szomszédjaként emlegetett Csetényi Csaba, és a több miniszterrel is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor cégei mellett még egy nemzetközi szereplő, a Mindshare is bekerült a hármak közé.

Egy évvel később azonban a Mindshare-nek már nem termett babér: az egyetlen ténylegesen piacinak tartott szereplő helyére a most már szintén kormányközelinek tartott Balásy Gyula ügynökségei érkeztek. Így a legutóbbi keretszerződésben kiválasztott nyertesek a

a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. (mind a kettő Balásy Gyula cége)
a Trinity International Communications Kft, a Young and Partners Kft és a Sprint Nyomdaipari Kft. (előbbi kettő Kuna Tibor cége)
illetve a Network 360 Kft. és az Affiliate Network Kft. (mind a kettő Csetényi Csaba tulajdona)

lettek.

Ráadásul - bár ezt az NKOH-nál nem verték nagydobra - a három kormányközeli csoporttal nem is egy évre és 25 milliárd forintra kötöttek szerződést, hanem ennél hosszabb időre és jóval magasabb összegre. A 2016 decemberében aláírt keretszerződésben ugyanis elrejtettek egy félmondatot, aminek értelmében a 25 milliárd forintos keret kétszer feltölthető, a 12 hónap pedig szintén kétszer meghosszabbítható összesen három évre.

Előbbit ki is használta az NKOH, amely ebben a második körben látványosan sutba dobta a korábbi spórolós érvrendszert. A hivatalon keresztül már 2017 első felében kiszórtak a szerződött ügynökségekhez több mint 28 milliárdot, és az év végéig sikerült ezt megduplázni. Mostanra pedig lényegében a kétszer feltöltött keret is nagyrészt elfogyott

, ami, akárhogy számoljuk, a korábban elrettentő példaként említett évi 40 milliárdos költést is messze meghaladja.

Pedig ebben még nincs is benne minden állami kommunikációs kiadás, mivel a beszerzést teljesen azért nem sikerült központosítani. Csak az NKOH-n keresztül a keretszerződésen kívül is kicsorgott jó néhány milliárd forint.

A keret elérése miatt a költés most egészen biztosan megtorpan (ez egyébként az elmúlt hetek alapján is látszik már). Persze nem azért, mert az állami szféra önuralmat gyakorol és visszafogja kommunikációs megrendeléseit, hanem mert új gigatendert kell lefolytatni. Ezt egyébként április végén már ki is írta az NKOH. Összeget egyelőre nem határoztak meg hozzá (ezen a soron 1 forint szerepel), ez azonban nem meglepő, legutóbb is így csinálták, így vélhetően most is 25 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Azt azonban már az első hirdetményben jelezték, hogy a tender ezúttal sem csak egy évre szól majd, a legutóbbi gyakorlathoz hasonlóan 2 évvel meg lehet hosszabbítani.

A kommunikációs hivatalt kerestük kérdéseinkkel, kíváncsiak voltunk mások mellett arra, hogy mikor köthetik meg az új megállapodást, ám a megadott határidőig nem kommunikáltak velünk.


A most kifutó keretszerződés alapján egyébként a legtöbbet a Miniszterelnöki Kabinetiroda költötte. A Rogán Antal vezette tárca 27 milliárdot tapsolt el

, szinte teljes egészében a kék plakátokról ismert kampányokra. Szintén a nagy költők között volt a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a piacai többségén monopol helyzetben lévő állami energiacsoport, az MVM. De rengeteget szánt kommunikációra a vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. is.

Utóbbi egyébként elég jó példa arra, hogy miért nem különösebben hatékony a központosított, Fidesz-közeli ügynökségekkel megvalósított állami kommunikáció. Korábban írtunk róla, hogy a vizes vb nemzetközi kampánya például nem fért bele a 3 milliárdos kommunikációs keretbe, 230 millióból pedig egy olyan kisfilmet csináltak, amit ennek századából is kényelmesen el lehetett volna készíteni. Persze, amint erről már volt szó, nem ezek voltak csak furcsák kommunikációs hivatal 132 külön eljárása között.

Az eddig kiszórt 70 milliárd egyébként nem egyenlően oszlott el a három kiválasztott között. A nagy vesztes Csetényi Csaba lett, aki ugyan még a keretszerződésbe bekerült, de már az aláírás környékén pletykáltak róla, hogy megromlott a kapcsolata a kormányzati szereplőkkel. Ezt az NKOH-s megrendelések is elég jól alátámasztják, hiszen az összes szerződés mindössze 4 százalékát kapták az ő cégei.


A helyére Balásy Gyula robbant be, akinek ügynökségei taroltak az elmúlt másfél évben az állami megbízók körében. Bár az üzletember két vállalatának együttes árbevétele 2016-ban még a 2,3 milliárd forintot sem érte el, 2016 vége óta azonban csak a keretszerződés alapján 51 milliárd forintnyi megbízást kaptak
.


https://g7.24.hu/allam/20180530/nem-a-kommunikacion-sporol-a-kormany-masfel-ev-al att-70-milliardot-egettek-el/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
FALRA hÁNYT BORSÓ
  2018-05-31 21:26:34, csütörtök
 
  2018. május 28., hétfő

FALRA HÁNYT BORSÓ


Ha valaki, hát én aztán szorgalmas voltam, hánytam a borsót a falra lankadatlanul, és még most, a vesztett választás után is iparkodtam volna felülemelkedni a csalódásomon, de aztán kis idő múltán úgy lettem vele, mint Királyhegyi Pál a munkaszolgálattal, mikor a keretlegény fenéken rúgta: na, most ment el a kedvem az egésztől...
Mintha mi sem történt volna, a pártok hallgatnak
A közbeszédet már megint az LMP szikkadt üdvöskéje iparkodik tematizálni, a DK elnöke rázza az öklét Orbán felé, mint hajdan az albán légvédelem harcosai az imprilisták B-52-esei felé, az MSZP-ben a leköszönt pártelnököt csesztetik - jelzem joggal - felelősségről már szó sem esik egyetlen pártnál sem, talán csak a szinte egyetlen újnak mondható szereplő, Bősz Anett ügye a kivétel, aki bugyikáját elegánsan a bokjára tolva odacsinált az ellenzék ebédlőasztalának közepére.
Már megint mindeki mindenkit hülyének néz, legfőképpen a választót, viszont ez igencsak úgy tűnik, indokolt is.


Ez egy furcsa ország, egy gigantikus Hit Gyülekezete, ahol a realitások és a hit küzdelméből mindig is a hit került ki győztesen, és itt most ne az Istenbe vetett hitre tessenek gondolni, mert az Úrnak minden türelmére szüksége lehet, hogy ne verje belénk mennydörgős, cikkcakkos villámait képmutatásunk, álszentségünk, megalkuvásaink, ravaszkodásaink és ostoba előítéleteink láttán.
Ebben az országban a hülye kokeró arra szavaz, aki őt nyomorban tartja, gyermekét rövid és boldogtalan életre ítéli, ahol egy ország megy el jóformán reakció nélkül amellett, hogy két idióta miatt félmilliárdot dob ki egy település az ablakon pusztán azért, mert a cigányok helyzetének javítására kellett volna felhasználni.
Jogos - lehetett volna a pénzből tizenkét kilátót is építeni az Alföldre, ahonnan szemlélhettük volna a páratlan idegenforgalmi látványosságot, a nagy magyar selejtet, mely erre se lejt, meg arra se lejt.
Igaz, a kilátókból keménytökű magyar gyerekek leshették volna a horizontot, mikor jön már a migráncs, amelyik arról ismerhető fel, hogy fekete a pofája és hetvenéves öreglányokat üldöz azzal a rettenetes farkával, fene aa furxcsa ízlését!

Ebben az országban a buta paraszt teli pofával szidja a komcsikat, jóllehet soha nem volt olyan dolga - és mostanában nem is lesz -, mint akkor, amikor a paraszt nyugdíjjogosultságot, egészségügyi ellátást kaphatott saját jogán, amikor a gyerekéből agrármérnök lehetett
Mint kiderült, neki ez nem volt jó, ő zsellér szeretett volna lenni.
Az ostoba cseléd meg könnyes szemmel emlegette Purgly Magdát, akitől egyszer kapott egy pár cipőt, és habzó szájjal szidja a komcsikat, akik alatt annyi cipője lehetett, ha százlábú lett volna, akkor sem fázott volna meg egyik lába sem...
A sok suttyó. akiket a komcsik iskoláztak, hozzáférést adva nekik a kultúrához, most úgy viselkednek, mintha a pelenkájuk csücskébe grófi címer lett volna belehímezve, mocskolják apáik múltját, munkáját, lemondásit, melynek eredménye egy élhető ország volt, habár ez - mint kiderült - ma már nem igaz.
Tulajdonképpen megérdemeljük a sorsunkat, hiszen mit is várunk egy olyan országban, ahol még a baloldali szavazók sem tartják fontosnak a cigányság hátrányainak felszámolását, ugyanakkor miniszterelnökké - de lehet, hogy királlyá - tesznek egy olyan tolvajt, akiben nem hogy egy-két vonóhúzás, de egy egész népi zenekar nyekteti a húrt.
Erre - ha nem lopna - még büszkék is lehetnénk, mint Amerika Obamára, de hát lop, mint a gép, és már teljesen vérszemet kapott.


Naszóval, ha az elenzék a pofázáson túl nem kezd valamit magával, akkor nagy baj lesz itt, kérem, merthogy egyszer csak lehull a hályog a szemekről, és nem biztos, hogy röhögni fog a nép, ha meglátja a királyt, amint meztelenül, kókadt pöcsét lóbálva a nyaka közé szedi a lábát és menekül.
Akkor menekülhetnek majd vele ők is, mert megy a levesbe mindenki, aki tönkretette ezt az országot.
Merthogy ezt az országot nem Viktor tette tönkre egyedül, habár szerepe megkérdőjelezhetetlen, ez azért közös munka volt.
Férfimunka.
Hogy jó mulatság is lett volna, az azért nem biztos.


Nem lenne baj, ha ellenzéki politikusaink elgondolkodnának rajta...

http://www.pupublogja.hu/2018/05/falra-hanyt-borso.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A struccot kell a Nemzeti Elnyomó Rendszeri Turizmus logóján
  2018-05-31 21:25:35, csütörtök
 
 
A struccot kell a Nemzeti Elnyomó Rendszeri Turizmus logójának kinevezni


Szalonna | Május 30, Szerda | 16:03

kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Ésszerűség

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Drága Kelemen bácsi! Ne tessék hazajönni, mert azt beszélik a népek, hogy itt most anomália van! Ez nem tudom mit jelent, de valószínűleg fertőző lehet, mert megint növelték az államtitkárok számát és ebből arra lehet következtetni, hogy a hivatali agyat tompíthatja ez a kór, és miatta most a kétharmados kormányzás három helyettes államtitkárral ad ki egy egész államtitkárt.

Biztos tetszett már találkozni azzal a kifejezéssel, hogy ,,fegyvernek látszó tárgy". Gondolom az ,,ész-szerű" is ilyen lehet, ami nem azonos az esztelenséggel, mert valami van ott, csak nem az valójában, aminek látni véljük. Nem akarnék ebbe nagyon belebonyolódni, mert máris belebonyolódtam. Mert most olvasta a nagyi az újságból, hogy a felcsúti udvartartástól eltávolodott az értelmiség és most helyettük értelem nélküli értelmiséget helyeznek hivatalba és ezek majd engedelmesek lesznek, mert a szakértelem nem zavarja meg a gondolkodásukat, mert ők csak haszonleső számítók, akik gondolkodás nélkül engedelmeskednek. Azért alkalmasak, mert erkölcsi gátlásuk eddig se volt, mindig a haszon után cserkeltek. Ettől nagyon alkalmasak, hogy ész nélkül, parancsra cserkelnek, mint a bozótosba küldött vadászkutya. A cserkész, az más. Ha eszembe jut, majd arról is írok, ha odajutok. De mégis írom mindjárt, mert elfelejtem.

A választás előtt az ő pénzéért, utána meg a mi pénzünkön gyerekekkel fotózkodó pocakos bácsi (aki nem olyan hajlamú, hogy másképpen szereti a gyerekeket, de anyu mondta, ez nem igaz, mert ez csak a saját kölykeinek vesz el tőlünk mindent). Tudja, ez az a bácsi, akihez nem szólhat halandó, főleg ha borzas, meg zakója sincs. Na, ő mondta a minap, hogy: ,, A kormány és a cserkészek közös értékalapon állnak". A Pista bácsi szerint nem csak állnak, hanem egyenesen lábbal tiporják például a lelkiismereti szabadságot. Többek között a politikai pluralizmust már el is taposták.

De ezekhez a dolgokhoz én nem értek. Örülök, ha valahogy kikecmergek egy-egy bonyolultabb mondatból. Mire leírom, máris mondják a másikat, és sokszor sík ideg tudok lenni, de nem panaszkodom, csak a tisztánlátás végett írom kendnek, hogy nehogy már azt gondolja kend milyen fáklyás- (bocsánat, haladok a korral és rendszert váltok) kör-menet nekem a tudósítás írása.

Amivel én a saját eszemből előhuzakodnék az a nemzeti logó pályázat. Arra beneveznék, de nem a turullal, ezt előre hangsúlyozom. Mert a Ráhelkének már most két lányt kell kistafírungozni. Márpedig ha a turisták csak keringenek, meg átrepülnek az ország felett, mint a turulmadár, abból nem tudnak a hercegnői vők soha saját lábra állni. A struccot kell a Nemzeti Elnyomó Rendszeri Turizmus logójának kinevezni, a stadionokat telihordani térdig érő homokkal és a turisták búsás belépődíjért nézhetnék, hogy a struccnak beöltöztetett közmunkások mennyi ideig képesek a homokba dugni a fejüket. Persze az Unió, és főleg a demokrácia miatt (mert az Európai Néppártot se kellene szegregálni, meg diszkriminálni, azért mert mi nagyon magyarok, meg nagyon keresztények vagyunk) néhány néppárti és ellenzéki politikust is beáshatnánk, mert azok rutinosak, ,,magyar ügyben" már régen a homokba dugták a fejüket. Oxigénhiányosra torzult ábrázattal biztos világszámok lehetnének!

Csakhogy gond van! A stadion beléptető rendszerek nem működnek kormány kompatibilis módon, meg nincs jogszabály, hogy oszlopban vagy vonalban sorakozzanak a bámészkodni vágyó turisták. Nincs törvény, pontosabban van, csak nem úgy, nem olyan, meg nem, mert ezek a Bíróságok nem. Most.

De az ország fejének fejben már megvan, csak még nincs kiterjesztve, ezért nem tudják beterjeszteni. Viszont már az óriásplakátok és a Kormányzó Úr Őfőméltóságával folytatható konzultáció nélkül is van olyan fajtaörökítésre felesküdött honleány, aki komolyan veszi a népesedési tervcélokat. Szegény biztosra menne és ebből a célból több udvarlót is megpályáztatna (természetesen fajtiszta magyar keresztényt), de nem tisztázott még, hogy személy szerint kinek a kapujában, hány főben maximálnák a gyülekezési jogot, hogy ne zavarják a szomszéd nyugalmát. Kormányzati iránymutatás már van: ,, A törvény majd ezt egyrészt szabályozza, másrészt az alkalmazásáról szóló rendelet fogja tisztázni. Nyilván az ésszerűség határain belül kell maradni".

Ennyi a bizonytalanság, amit én látok. A föld még nem nyílt meg alattunk, mert a községháza előterében a nemzeti múltunkra visszarévedő közmunkában községházát takarító, önkéntesként meg a polgármester úrnak tyúkot kopasztó Mariska néni kirakta a köpőcsészét a sarokba, az Alaptörvényasztal helyére, és a propaganda minisztérium által kereszténynemzetire torzított önkormányzati dizájner takaros piktogrammal tudatja mindenkivel: Padlóra köpni tilos! (mivel a fél falu már nem ismeri a betűket, mert írás - olvasás tanulása helyett napocskákat rajzolunk a kamarás úr jóvoltából.)

A múltból előbukkanó köpőcsésze és a posztmodern piktogram együttesen szimbolizálja, hogy a mi falunkban a Horthy rendszer restaurációja befejeződött. Csak most a cselédek a költségvetés hiánya miatt bizonytalan ideig nem jogosultak a komencióra. Érjék be azzal a csomagocskával, amit már két éve az uniós pénzből jussként, és nem a magyar kormány ajándékaként kellett volna megkapniuk. Érti? Nem? Na, erről beszélnek, akik még szólni mernek! Fülbesúgva.

Bütyökfalva, 2018. május 29.

Mirtill

P.S: Most mondja a Juliska néni, hogy ma zsidózós nap lesz a parlamentben, meg reaktiválják a Werbőczyt. Jó hírek ezek kendnek?

https://kolozsvaros.com/2018/05/30/a-struccot-kell-a-nemzeti-elnyomo-rendszeri-tu rizmus-logojanak-kinevezni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legfeljebb nem mindenki veti magát a vonat elé
  2018-05-31 21:23:25, csütörtök
 
 
Legfeljebb nem mindenki veti magát a vonat elé
H. Andrea | Ma | 10:16

Mélyszegénység, nyomor, a gyámhivatallal és az egész élettel vívott reménytelen harc. Az eredmény: tragédia. Egy 49 éves nő 4 éves unokájával a karján vonat elé ugrik. Egy pár nappal ezelőtti mínuszos hír ez a sokmilliárdos Garancsik, Vajnák, Matolcsyk és Mészárosok - sajátos magyar észjáráshoz görbített - magyar valóságának családbarát, szuverén sztyeppéjén.

A tolószékbe kényszerült gyerekét a lehetőségeihez mérten tisztességgel felnevelő, ám az üvöltő szegénység okán a gyámhivatallal állandó harcban álló, megözvegyült, a konstans létbizonytalanságba belefáradt, az unokájától való elszakítástól folyamatosan rettegő középkorú anya és nagymama sokkoló módon vet véget az életének. A létfenntartásért vívott harcot elveszítette, 4 éves unokáját pedig magával rántotta a halálba.

Ha az ember nem lapoz tovább egyből, hogy megtudja, ma ki mindenkitől védte meg őt Európa legcsaládbarátabb, legsikeresebb, legszuverénebb és legjózanabb kormánya, akkor egy pillanatra biztosan összeszorul a gyomra. Kivéve, ha mondjuk Harrach Péternek, vagy Hegedüs Zsuzsának hívják az illetőt, mert akkor nem. Ennél rettenetesebb nagytotálban viszont aligha ragadható meg ennek a hazug, szemforgató, kizárólag jóllakott, boldog gyerekektől túlcsorduló propagandaországnak a jellege. Aki nem lapozott tovább egyből, az olvas:

A gyámhivatal szakemberei heti rendszerességgel jártak a családhoz, hogy ellenőrizzék a lakhatási körülményeiket. Minden találkozás alkalmával ott lebegett a levegőben: akár úgy is dönthetnek, hogy a kisfiúnak mennie kell az egyszerűen berendezett házból.

Miközben az lenne a legújabb nemzeti feladat, hogy a valóságot görbítsük-hajlítsuk a csavarintos észjárásunkhoz, van itt legalább egy jogos kérdés, amit kötelező (lenne) felvetni: hogyan juthatnak odáig emberek, hogy úgy érezzék, a négyévessel a karjukon vonat elé ugrani az egyetlen lehetseges valasztás, amit a büdös élet hagyott számukra?

A gyógypedagógiai célzatú pontosítások ezúttal is idekívánkoznak, még mielőtt valami ideszalajtott, vagy önkéntesen idecsábult troll polgártárs felháborodna azon, hogy a demagóg libsik megint orbánoznak.

Nem, a libsik nem orbánoznak. Sőt még azt sem állítják, hogy elkeseredett magyar emberek naponta ugrálnak a vonat elé, vagy hogy korábban (értsd: elmúltnyócév), vagy a világ más pontjain soha senki nem ugrált a vonat elé.

Nem a libsik, hanem az el nem hajlított magyar rögvalóság tolja bele az arcunkba - már, ha vesszük a fáradságot, hogy odafigyeljünk -, hogy miközben a munkaalapú teljes foglalkoztatottság országában csak az nem dolgozik, aki nem akar, és csak az nem eszik, aki nem éhes, a reménytelen mélyszegénység tizedeli a lakosságot. Többek között ilyen drámai módon.

Nem a libsik mondják, hanem a tények: magyar falvak rontják a sikerekből ki nem látszó ország imázsát. Falvak, ahol nincs munka, nincs iskola, óvoda, nincs bolt, nincs orvos, nincs egy rohadt bankautomata, de még pap sincs (ha már annyira odáig és vissza vagyunk a kereszténységünkkel), ahol buszköltségre, gyógyszerre, ennivalóra hitelt kell felvenni. Falvak, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű családoknak egy kenyér megvásárlása is kihívás. Falvak, amiket letörölt a régi vágású kereszténydemokrácia térképéről a kormány, mert az ország démonoktól való kamumegvédése és a maffia zavartalan szabadrablásának biztosítása minden mást zárójelbe tett.

Ez az az ország, ahol egy, az unokájával a vonat elé ugró 49 éves nagymamáról az internet mindenhez is értő népe könyörtelenül ítéletet hirdet: elkúrta az életét, azért nyomorgott, mert nem akart dolgozni, mert ivott és dohányzott ahelyett, hogy etette, ruháztatta és normális lakhatást, taníttatást biztosított volna a gyerekének, az unokájának.

Pedig amikor azt olvassuk, hogy egy 49 éves nő az unokájával a karján a halált választotta a kilátástalansággal való küzdelem helyett, akkor ez nem egy prémium bulvárhír egy silány bulvárlap címoldalán, hanem egy kor- és kórtünet, amivel nem kezdünk semmit, mert mindenhol vannak elmebetegek, akikhez nekünk semmi közünk.

Pedig ha a szomorú szenzáció mögé akarnánk nézni az előítéletes fröcsögésen túl, akkor minimum felmerülhetne bennünk a kérdés: vajon ki mindenkinek a felelőssége az, hogy emberek az önkéntes halálban látják a megoldást minden nyomorúságukra? Vajon az egyén eredendő bűnein túl (hát még ha roma is, ugye) a gyámhivatal szakemberei nem követtek el mulasztást? Vajon milyen célt szolgálhat az, hogy egy családot hetente zaklassanak a rossz lakhatási körülmények miatt?

A józan, el nem hajlított paraszti eszem szerint azt gondolnám, hogy a gyámügyi hivatal biztosan nem zaklathat hetente egy családot, mert semmi értelme. Egyik hétről a másikra senkinek nem változnak meg az életkörülményei, amelyek egy életen át képtelenek voltak megváltozni. Tehát amennyiben azok az életkörülmények alkalmatlanok voltak egy 4 éves gyerek felnevelésére, akkor az elhúzódó bizonytalanság, a fenyegetőzés, a krízishelyzet elmélyülésének szemlélése helyett a hatóság miért nem lépett a gyerek érdekében? Akkor is, ha tudtommal szegénység címszó alatt egy gyereket elvileg-törvényesen nem lehet elvenni a családjától. És ha mindez így van, akkor milyen az a rendszer, ahol - az állítólagos heti zaklatás ellenére - senki még csak nem is feltételezte, hogy milyen tragikus végkifejlete lehet egy ilyen történetnek?

Ez persze csak a felszín kapargatása, és egy néhány soros bulvárhír alapján valóban súlyos hiba lenne visszavonhatatlan szentenciákat puffogtatni, de - mint az autista fiatalember félholtra rugdosása kapcsán is felvetettük - nem volna itt az ideje annak, hogy az állampárt abszurd, minden humánumot nélkülöző, beteg, pusztító háborúja helyett elkezdjünk a mellettünk lévő emberre is odafigyelni? Vagy majd ráér, amikor a saját családunkban következik be legközelebb (soha ne következzen be!) ilyen, vagy hasonló tragédia? Nem lehetne többet beszélni a húsbavágó, valódi, embereket a végső elkeseredés szélére kergető kérdésekről és többet cselekedni a megoldásukért, kevesebb kardot csörtetni, hergelni, uszítani és a valóságot görbíteni aszerint, hogy retteg-e már eléggé a magyar, vagy sem? A süket, vak, önáltató beletörődés helyett, miszerint eddig is így volt, ezután is így lesz, eddig is voltak vesztesek, labilis emberek, akik maguk tehetnek arról, hogy oda jutottak, ahova, nem kellene felnőni az emberi feladatainkhoz?

Attól ugyanis, hogy naponta nem ugrik három ember a vonat elé, attól, hogy csak félévente készül egy riport arról, hogy a fél ország lassan eltűnik az emberhez méltó élet térképéről, ezek a problémák léteznek, és hiába robbantak fel a fülkék egymás után zsinórban háromszor, a helyzet semmivel nem lett jobb, mint a halál nemiszervére kívánt bezzegelmúltnyócvben. Az van, hogy Soros politikai tőkét kovácsolni képes kirakat utálata, a soha nem látott migránsok ökölbe szorult agyú gyűlölete nem tette semmissé az örökölt nyomorúságot, hanem konzerválta azt. Ez már a sokadik bizonyítéka annak, hogy hazug propagandából nem lesz élhető ország, az átlagnál jobban élők közpénzzel kitömése mellett a tolószékes gyereküket felnevelő, unokájukról gondoskodni akaró anyáknak, nagymamáknak változatlanul semmi esélyük kilábalni a borzaszó nyomorból.

Legfeljebb nem ugranak valamennyien a vonat elé.


https://kolozsvaros.com/2018/05/31/legfeljebb-nem-mindenki-veti-magat-a-vonat-ele /
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Aztán hazamegy és leül a kedves neje mellé Szulejmánt nézni
  2018-05-31 21:22:16, csütörtök
 
  Aztán hazamegy és leül a kedves neje mellé Szulejmánt nézni
H. A. | Ma | 18:01

mi a tököm köze van a magyar fejkendőnek az arabhoz? Nagyanyánk fején vallási jelkép, az elnyomás eszköze volt, vagy csak sima fejfedő az eső/nap ellen? (...) csak ha gáz van, ti, liberálisok összedugjátok a fejeteket, kitaláltok valami aljas, undorító csúsztatást, aztán mint a papagáj, szajkózzátok mindenhol, mellé önnön vélt intellektuális felsőbbrendűségeteket hangoztatva. Ha csak szimplán buták vagytok és azért nem értitek a különbséget, akkor azzal is jobb lenne csendben maradni, de ha a rosszindulat vezérel titeket, akkor főleg! 😛
Idézem a “haladó" médiát: elszigetelt egyedi eset nem szabad a az embereket egy társuk tette alapján megítélni, vagy ez csak a muszlimok általi terror támadásra vonatkozik?
Mondjuk nem tudom, hogy milyen forgatás az, amibe az ember csak úgy besétál kiabálni. Nem szokták lezárni a környéket ilyenkor? Mi lett volna, ha véletlenül arra terelgeti valaki a házi mangalicáját, vagy más a filmbe nem illő dolgot művel (lásd bekiabál)? Hacsak nem azért álldogáltak ott, hogy valaki beszóljon és lehessen szörnyülködni a közállapotokon.
Ilyenkor nem ervenyes az a mondas? : “ ez egy elszigetelt eset, nem kell ebbol kovetkezteteseket levonni es az egesz tarsadalomra ranyomni" ... az index cikke felteveseken alapul, mert valaki mondott valamit. Ha ugy tortent, a ferfi egy idiota, masreszt lehet, csak erdeklodott es kimaxoltak. Az indextol kitelik barmi. Szoval igy agymosott fideszezzetek. Es en szegyellem magamat, amikor ezt olvasom, hogy “ilyen szar orszag" ilyen szar magyarnak lenni, akkor “tessek elmenni" foleg arab orszagokba koltozzetek. Kerlek.
Tipikus, ahogy egy idegen országban is egyből a vélt vagy valós jogaikat lobogtatják, utána videót készítenek erről és telesírják a hazai ballib sajtót 😀. A “kiabálás" lejjebb a rendező szájából egyébként hirtelen már kérdezősködés lett, szóval a cikk lényege, hogy egy magyar ember Magyarországon nem kérdezősködhet egy forgatás céljáról, mert az fajgyűlölet. Azt üzenik a liberálisok, hogy fejkendősökről kérdezni se merészeljünk, mert hamar pellengérre leszünk állítva. Remek, kérem, ez a modern liberális szabadságfogalom.
Látom megy az észosztás, no de majd ha a sarija némethonban is előírja az asszonynak a fejkendőt prünnyögve szaladtok haza a “diktatúrába". 😀
Bezzeg ha én egy arab országban kendő nélkül jelennék meg, még meg is köveznének!

Biztosan mindenki kitalálta már, hogy miről folyik itt az okoskodás. Az Index nevű, miniszterelnökileg leféknyúzgyárazott portál számolt be a minap arról (via Cairo Scene), hogy egy öntudatos magyar hazafinak belekötnivalója támadt a Felhők felett című egyiptomi sorozat budapesti forgatásába annak okán, hogy a szereplők kendőt viseltek. Semmiféle fizikai atrocitás nem történt, a fehérbőrű magyar férfi mindössze kiabálva kérte ki magának, hogy a nőkön fejkendő van. Mennyivel jobb lett volna, ha valóban a felhők felett forgatnak, ahelyett, hogy. A kedves honpolgárok pedig véleményt nyilvánítottak, a kommentekből szemléztem fent.

Szeretném leszögezni, hogy ugyan liberálisnak vallom magam - egyidejűleg törekszem magam távol tartani mindenféle intellektuális felsőbbrendűségtől, bár a haladózással nem nagyon tudok mit kezdeni -, semmit nem üzenek senkinek. Tudomásul veszem, hogy a népi bölcsességnek álcázott felületes tudásállomány sokak számára a büszkeség forrása, amit feltétlenül meg kell villantani, ha a szükség úgy hozza. Elfogadom, hogy némelyek számára egyáltalán nem evidencia, hogy addig nyújtózkodjanak, ameddig a takarójuk, és a szövegértési képességeik érnek.

Egyetlen dolgot szeretnék éppen ezért derűs nyugalommal világossá tenni (ez mostmár naponta indokolt): senki nem dobta el az agyát, senki nem általánosított, mindössze az hangzott el, hogy egy, a migrációs válságot a mindennapokban semmilyen formában nem érző, ám a migrációs válsággal évek óta idegengyűlöletre hergelt országban időről-időre előkerül egy-két-három-tíz szellemi árvízkárosult polgár, akinek hörögni valója, öklöt rázni valója, és melldöngetni valója támad azért, mert más vallású, bőrszínű, kultúrájú emberek is közlekednek az utcán.

Bagatellizálhatjuk is éppen a dolgot, meg a féligazságokra és tévhitekre épülő előítéles félműveltségünkkel izmozhatunk világ szégyenére (ahelyett, hogy olvasnánk, tanulnánk, művelődnénk), de nekem senki ne mondja, hogy ez az első, egyetlen és elszigetelt eset, amikor a minden fillért megérő kormányzati propaganda elhomályosítja emberek agyát.

Ez a fajta közpénzmilliárdokért árusított ócska primitivizmus már akkor sem volt vicces,

amikor a nagy magyar pusztában - ahol egyébként soha életében senki nem látott egy muszlim fejkendős menekültet sem - ráhozta egymásra a frászt egy csoport földmérő és egy közmunkás-brigád,
amikor egy lovaskirándulás résztvevőit vélték menekülthordának és készek lettek volna kapára-kaszára kapva megvédeni a családjukat a maroknyi gyanútlan egyetemistától,
amikor Perbálon migránsnak nézték a lakóotthonban önkénteskedő (szintén) egyetemistákat,
amikor továbbképzésen részt vevő szaúdi rendőröktől fostak be Cegléden,
amikor Kömlőn migránsnak hitték a mindenszentekre látogatóba érkező magyarokat,
amikor Pécsen hasonló okokból rendőrt hívtak a pécsi vízilabdázókra,
amikor egy frissen fordrászolt, az eső elleni védekezés okán fejkendőt hordó csongrádi nőt és édesanyját igazoltatták a szemfüles, névtelen rettegő riasztása miatt,
vagy amikor egy, a kemoterápiáról hazafele tartó nőt migránsozott le Budapesten egy idült agyi állapotban lévő félkretén.

Ha az őcsényi hangos és határozott véleménynyilvánítással egybekötött örjöngő önbíráskodást nem is vesszük ide (márpedig miért ne vennénk), akkor talán ideje lenne végképp befejezni a védhetetlen, intoleráns, valósághoz hajlított, beteg, nemzeti pszichózis védelmezését. Már a padlás is tele van ezzel a liberálisokkal összemosott, önfelmentő sápítozással, hogy ugyanbiza miért ne lehetne leugatni bárkit azért, mert nem olyan, mint mi.

Egyszerűen hihetetlen, hogy a hisztérikus putyinista fideszes álhíroldalak csecsén hülyére butuló, fogalmatlan barom képes leírni, hogy azért jöttek ide fejkendősék Egyiptomból filmet forgatni, hogy provokálják a békés, toleráns, befogadó, önmagáról rendkívül jó véleménnyel levő magyart. Aki annyira intelligens, hogy miközben telesírja az internetet azzal, hogy a gazember, életerős muzulmán férfiak (akik szabadidejükben terroristáskodni járnak Európába, hogy elvegyék a keresztény kultúránkat) elnyomják a nőket és kényszerítik őket arra, hogy kendőt hordjanak, és mi ezt nem akarjuk, és ide ne jöjjenek, közben szimbolikusan lerúgja az egyiptomi nő fejét kendőstül. Mert ő meg állítólag nem olyan, mint a félinformációiból ismerni vélt muszlim gazember.

És baromira semmi újdonságot nem mondok ezzel: aztán hazamegy - hárem, muszlimok, fejkendők, vagy az Iszlám Állam kegyetlenségeihez hasonló vérengzéseiről elhíresült történelmi figura ide vagy oda - és elégedetten leül a kedves neje mellé Szulejmánt nézni. De előtte még a Migráns1 kanálison végignézi a híradót, ahol azt mondták neki, hogy a hanyatló nyugaton már a keresztény nőknek is kötelező a fejkendőtől a burkáig mindent is viselni. A reménytelen őssötétség, az alulművelt önérzetesség és a jól irányzott, aljas politikai moslék beláthatatlan időre rabul ejtette az országot.

Ez van. De legalább elmondhatjuk, hogy itt a forgatókönyveket konkrétan az élet írja. Akinek meg nem tetszik (igen, minden migránssimogató büdös liberális nyugodtan magára veheti) ez a szellemi mélyrepülés, az menjen az arabok közé és szeresse őket. Semmi, csak a szokásos egydimenziós érvrendszer. Mert ők a többség, ők üvöltenek hangosabban, tehát nekik van igazuk.

https://kolozsvaros.com/2018/05/31/aztan-hazamegy-es-leul-a-kedves-neje-melle-szu lejmant-nezni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Ezen bukhat el a magyar gazdaság - mindenkinek fájna
  2018-05-31 21:20:04, csütörtök
 
  Ezen bukhat el a magyar gazdaság - mindenkinek fájna


Még mindig a hazai adóék a legnagyobb a térségben, amely nem feltétlenül jó a munkáltatóknak. Viszont egyáltalán nem unorthodox a magyar adózási út: szinte mindenhol csökkentek a jövedelem típúsú adók, míg magasak a forgalmi adók. A befektetőknek vonzó lehetne egy újabb járulékcsökkentés, mert az eddigi inkább szükséges volt. A hazai adózási rendszerben érezhető egy fontos változás: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal enyhülése, és ügyfélbarátabb berendezkedése kissé rontotta az adózási morált - derült ki a Mazars nemzetközi könyvizsgálócég csütörtöki sajtóeseményén.

Szabó Dániel, 2018. május 31. csütörtök, 10:47



Nőnek az adóbevételek a vizsgált országokban, de nagyon eltérő módon állítják össze a költségvetésüket. Vannak országok, amelyek kifejezetten a jövedelem típusú adókra mennek rá, de cserébe a forgalmi adók kulcsa viszonylag alacsony. És vannak a kifejezetten forgalmi adóztatás folyik, erre Magyarországnál nincs jobb példa - mondta el H. Nagy Dániel a Mazars adóigazgatója amelyen az adótanácsadó 2018-as Közép-kelet-európai Adóbrossúra című kiadványának bemutatásakor, amelyben 22 ország adórezsimjét mutatják be és hasonlítják össze, amely jó áttekintést ad a térség adórendszereiről Németországtól a Baltikumon át a Balkánig.
Könyörtelen bírság fenyeget több ezer magyar céget - figyeljen, ha érintett!

Ettől rettegnek a magyarországi multik - sokatmondó kutatás került napvilágra

Összességében az elmúlt évek trendje H. Nagy szerint az, hogy a forgalmi típusú adókat növelik az országok. Ebben jól jön a digitalizáció: minden adatot begyűjtenek az adózókról és célzottan szabályozzák a rendszert.

A közterhek adóéke ebben a régióban viszonylag magasnak mondható: 40 százalék körül áll. Ez nem jelenti azt, hogy nyugaton nincs nagyobb ennél, példaként hozható erre Belgium. Viszont világviszonylatban a szakértő szerint versenyhátrányt jelent a magas érték, Kanada vagy az Egyesült Államok alacsonyabb terheket ró ki, amely vonzóbb lehet a befektetőknek.

Mi a helyzet Magyarországgal?

Az elmúlt években drasztikus adóváltozások nem voltak, ami nem meglepő H. Nagy szerint, mert a választások előtt ez nem is lett volna logikus. "Azt látjuk, hogy a magyar állam a forgalmi típusú adatokat próbálja minél hatékonyabban beszedni" - mondta el a szakértő, példaként pedig az online pénztárgépeket vagy a hamarosan bevezetésre kerülő online számlázási rendszerre és az EKÁER-rendszereket hozta fel.

Fontos változás, hogy van egy új adózóbarát törvény az adózás rendjéről. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal H. Nagy szerint sokkal ügyfélbarátabb és kooperatívabb. Látszik ez az szja-bevallások menetéből, de a társasági pénzügyi beszámolók esetében is rugalmasabb lett a rendszer. Például, akik most első körben elmulasztják a május 31-es határidőt, elsőre nem számíthatnak még bírságra. "Az, hogy a fenyegetettség tudata gyengül, könnyen eredményezi azt, hogy átesnek az adózók a ló túloldalára. Ez sokszor a kötelezettségek teljesítésének a rovására is megy, már a nagy cégek sem mindig foglalkoznak a határidőkkel" - ismertette a lehetséges problémákat H. Nagy Dániel.

A hazai adóék a legnagyobb a tágan értelmezett, Németországtól a Baltikumig és a Balkánig tartó régióban. Bár volt egy jelentős szociális tehercsökkentés, és Varga Mihály kijelentése alapján a jövőben is lesz még, de ezek indokoltak a magas értékek miatt.

Az adócsökkentés felé kéne mozdulni

Magyarország esetében egyértelmű a forgalmi adóztatás: a 27 százalékos áfa a világ egyik magasabbja, míg a társasági adó 9 százaléka a legalacsonyabb Európában. Viszont az nemzetközi trend, hogy áfa-emelkedés történt, az egyetlen kivétel ez alól Montenegró.

Azt nem is tartják reálisnak, hogy a közeli jövőben csökkenne a magyar áfakulcs.A társasági adóknál viszont a kisebb csökkentések voltak jellemzők, de a magyar kilóg a sorból a 10 százalékos vágással. Érdekesség, hogy van két ország, Észtország, Lettország, amelyek a saját útjukat járják. Ott a kifizetett osztalék után kell társasági adót fizetni.

Magyarországon egyértelmű versenyelőny, hogy nincs forrásadó, vagyis az osztalékokat és kamatokat tehermentesen külföldre lehet utalni - akár EU-n kívülre is. Ez H. Nagy szerint egy olyan tényező, amelyből látszik, hogy befektetőbarát ország akar lenni hazánk. A személyi jövedelemadó esetében általánosan az a jellemző, hogy egykulcsos rendszereket használnak az államok. Kivételt jelent Ausztria, Németország, Lengyelország, a balkáni és a volt-jugoszláv országok. Azt nem tartják reálisnak a Mazars szakértői, hogy a jövőben Magyarországon egyszámjegyűvé válna az szja.

Versenyhátrányba kerültünk

A foglalkoztatáshoz köthető adóterhek az elmúlt időszakban csak itthon csökkentek. De fontos kiemelni, hogy még most is az egyik legmagasabb (21 százalék, mert a szochót és a képzési járulékot is figyelembe kell venni.) Visszatérve az adóékre, H. Nagy bemutatta, hogy gyermektelen egyedülállók esetében Magyarországon marad a legkevesebb 500 eurónyi fizetésből a közterhek megfizetése után. Itt rakódik a legtöbb közteher a foglalkoztatásra (100 ezer forint nettó fizetés 182 ezer forintjába kerül a munkáltatónak). "Ebből is látszik, hogy járulékcsökkentés ide vagy oda, van még tér a javításra" - foglalta össze H. Nagy Dániel.

Viszont a családi adórendszer jól működik: ha egy háromgyerekes ember esetében vizsgáljuk, hogy mennyi marad meg a fizetéséből, akkor Európában a harmadik legtöbb pénzt vihetik haza. De ebben az esetben kérdés, hogy a gyermekvállalás mekkora terhet jelent, illetve probléma, hogy a munkáltató terhei ettől nem csökkennek.

Csehország esete érdekes, ahol a családosoknál létezik a negatív személyi jövedelemadó: ha a kedvezményeket nem tudja megkapni, akkor azt kifizeti neki az állam, ha már tovább nem csökkenthető. Viszont ezt a rendszert nehéz összehasonlítani a hazaival, mert szuperbruttósítással működnek - mutatott be egy sajátságos rendszert Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere.

Kérdés, mennyire fenyegetők a transzferár-szabályok

Kérdéses, hogy mennyire válik be a gyakorlatba a hazai transzferárazás hatósági ellenőrzése. Ennek lényege, hogy papíron nyereségadóval terhelhetők az olyan szerződéseken keletkezett bevételek, amelyeket két vállalkozás olyan feltételekkel köt meg, amelyek nem tükrözik a piaclogikáját: vagyis valószínűtlen, hogy két független cég, amely a nyereségre hajt, ilyen egyoldalú, egyik fél számára előnyös megállapodásokat kötne. Ez főként a nemzetközi cégekre jellemző.

Magyarország 2017 végén átültette a háromszintű transzferár nyilvántartási kötelezettséget, amely papíron jelentős szigorítást jelent. Emellett a hatóság több dologra lát majd rá az online számlázási rendszer bevezetése után. De a Mazars szakértői szerint itt is az látszik, hogy ügyfélbarát próbál lenni a NAV. "Nem az látszik, hogy helyszínre mennek a revizorok, hanem inkább elébe mennek a problémáknak, jelzést küldenek a cégnek, amely ezután javíthat" - magyarázta Szmicsek, aki szerint a jelenlegi rendszer nem feltétlenül jó, mivel az adózók érzékenysége eleve csökkent, amióta a NAV nem büntet azonnal. Mivel kevésbé érzik kockázatosnak a hatóság által végzett ellenőrzéseket, ezért az önrevíziókat nem hajtják végre. Ez több más területen is látszik.


https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezen_bukhat_el_a_magyar_gazdasag_mindenkinek_ fajna.663447.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek ar
  2018-05-31 21:17:26, csütörtök
 
  Magyarországon a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya az Európai Unióban

Albert Ákos
egészség
ma 16:09


Az Európai Unió tagállamai közül továbbra is Magyarországon volt a legmagasabb a tüdőrák okozta halálesetek aránya a halálos kimenetelű daganatos betegségeken belül - írta az uniós statisztikai hivatal a dohányzásmentes világnap alkalmából csütörtökön közzétett jelentésében.

Az Eurostat arról számolt be friss értékelésében, hogy a daganatos betegségek 1,3 millió ember halálát okozták 2015-ben az EU-ban, s ezek közül is a tüdőrák volt a vezető halálok, amely több mint 273 ezer áldozatot követelt, ami az összes rákos haláleset 21 százalékát jelenti. A férfiaknál kétszer magasabb a tüdőrák kockázata, mint a nőknél: a vizsgált évben az áldozatok között mintegy 185 ezer férfi és 89 ezer nő volt.

A tüdőrák okozta halálos daganatos megbetegedések arányát tekintve Magyarország vezet 27 százalékkal, melyet Görögország, Dánia, Lengyelország és Hollandia (24), valamint Belgium (23) és Nagy-Britannia (22) követ. A skála másik végén Portugália és Lettország (15 százalék), illetve Litvánia, Svédország és Szlovákia (16) található.

A szakértők szerint a dohányzás az egyik legjelentősebb elkerülhető egészségügyi kockázat az Európai Unióban. A rák, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a légzőszervi megbetegedések számos formája kapcsolódik a dohányzáshoz. (MTI)


https://444.hu/2018/05/31/magyarorszagon-a-legmagasabb-a-tudorak-okozta-halaleset ek-aranya-az-europai-unioban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/26 oldal   Bejegyzések száma: 255 
2018.04 2018. Május 2018.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 255 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 217
  • e Hét: 550
  • e Hónap: 14742
  • e Év: 147659
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.