Regisztráció  Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/6219 oldal   Bejegyzések száma: 62181 
Nagyon szomorú hír a magyarokról
  2018-06-17 05:53:06, vasárnap
 
  Nagyon szomorú hír a magyarokról

Az OECD a társadalmi mobilitást vizsgálta, és azt, hogy hány generáció alatt tudnának kimászni a szegénységből azok, akik szegénységbe születtek - írta a nemzetközi szervezet jelentésére hivatkozva az Index.

Domokos Erika, 2018. június 15. péntek, 20:21Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) jelentése szerint aki ma Magyarországon szegénynek születik, annak a leszármazottai is hét generációig szegénységben élnek majd. Vagyis hét generáció munkájával juthat csak el egy család a szegénységből az átlagos életszínvonalig. Ezzel az európai országok közül Magyarország számít a társadalmilag legkevésbé mobil társadalomnak Európában - olvasható az Index cikkében.
Kiderült, mekkora a létminimum - ennyien élnek ennél is kevesebből

A legmobilabb társadalmak a skandinávok, ott 2-3 generáció alatt ki lehet mászni a szegénységből. Az OECD legtöbb tagállamában 4-5 generáció munkája szükséges ehhez. Az OECD-átlag 4,5 generáció.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nagyon_szomoru_hir_a_magyarokrol.664466.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Minden évben 2 milliárdért fulladunk bele a Red Bull Air Rac
  2018-06-17 05:49:51, vasárnap
 
  Minden évben 2 milliárdért fulladunk bele a Red Bull Air Race-be

Szerző
Eric
2018. 06. 15.Annak ellenére, hogy hazánk mutatói az egyik leggyilkosabbak az egész EU-ban, a kormány minden évben milliárdokat fizet azért, hogy nálunk maradjon a dugókat okozó, és a légszennyezettséget csak növelő vándorcirkusz, a Red Bull Air Race. Most 20 napra lezárták a Bem rakpartot az előkészületek miatt. Tarlós széttárta a karjait, mert természetesen nem tudott a döntésről.

Pedig 2010-ben, hogy tapsikoltunk nekik, hogy Orbánék 6 év után végre lefújták a pesti dzsemborit. Meg is írtam. Persze azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a szervezők is megtalálták a módját, hogy a kormánypárt kegyeibe férkőzzenek. Annyira sikerült, hogy azóta támogatást is kapnak már a repülőcirkuszra. Nem is keveset!

2016-ban, karácsony előtt egy nappal döntött úgy a kormány egy rendeletben, hogy - 2015-2017 után - 2018 és 2020 között IS támogatni fogja a szervező Hungaroring Sport Zrt.-t és a Red Bull Air Race versenyt, méghozzá évente 6 millió eurós (1,8 milliárd forint) költségtérítéssel.

Azt a versenyt, ami miatt most 20 napra lezárták a Bem rakpartot, hogy kinyírják teljes Buda (és Pest) autós forgalmát, jelentősen fokozva ezzel is a környék amúgy sem túl fényes légszennyezettségét. A Hungaroring Sport Zrt., kemény 13 millió forintot fizet érte jelképesen, és a közterület-használat kérelmét a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága EGYHANGÚLAG fogadta el.

Tarlós az Index-nek annyit mondott az esetről, hogy NEM TUDOTT a bizottság döntéséről, és első pillantásra nem tartja túl jó ötletnek a hosszú lezárást. Értsd leszarja.

A Levegő Munkacsoport már 2014-ben nyílt levelet írt Orbánnak, amiben számon kérik az állampolgárok egészségének veszélyeztetésért, és azért, hogy az EU-s Tiszta levegő kampányra mindössze 54 milliót adott, erre a szemétre meg közel 6 milliárdot (a már fent említett 2015-2017-es Air Race ciklusra).

“Tudomásunk szerint a kormány sehol nem hozta nyilvánosságra, hogy most milyen indokok alapján szándékozik 6 milliárd forint közpénzt adni egy magáncég sokakban komoly ellenérzést kiváltó, környezetszennyező és balesetveszélyes tevékenységéhez, azonban a kormányzatnak a témával kapcsolatos korábbi kommunikációja alapján ezt valószínűleg az ,,országimázs javításával" igyekeznek indokolni. “-Írják a levélben majd így folytatják “Ha igaz is lenne, hogy megér 6 milliárd forintot az országimázs javítása érdekében a Red Bull légi versenyre költeni, akkor sem szabadna ezt megtenni, mivel a pillanatnyi gazdasági érdekeknél előbbre való az emberi egészség, valamint az ehhez szükséges tiszta környezet. Ezt számos hazai és nemzetközi előírás is rögzíti. Így például a Legfelsőbb Bíróság
kinyilvánította (1999. május 13-án kelt, Gf.IV.30.879/1998/17. számú ítélet), hogy ,,környezetveszélyeztetés esetén a gazdasági érdekek nem mérlegelhetők"

De a Főváros Közgyűlésének 3/2013. (III. 8.)-as rendelete is kimondja, hogy

,,A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló közterületekre nem adható közterület-használati hozzájárulás ,,olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot vagy az egészséget veszélyeztetné"."

A 2009-es Red Bull Air Race légszennyezési adatai.

Amúgy pont idén januárban tartották Brüsszelben azt a csúcstalálkozót, ahová az Európai Unió kilenc legszennyezettebb levegőjű tagállamát, köztük Magyarországot is elhívták. A találkozó kifejezett célja volt, hogy az érintett országok lépéseket tegyenek a szennyezettség ellen. Illetve elmondták, hogy ez az utolsó utáni lehetőség arra, hogy a tagországok lépéseket tegyenek a szennyezés csökkentésére, máskülönben az EU keresetet indít ellenük az Európai Unió Bíróságán a légszennyezettségi határértékek túllépése miatt.

A Bem rakparttól alig 1 km-re, a Széna téren a NO2 órás határérték-túllépések száma például a megengedett 18 helyett 2016-ban és 2017-ben is 200 körül volt, Pécsen és Debrecenben pedig 100 körül.


https://vastagbor.atlatszo.hu/2018/06/15/minden-evben-2-milliardert-fulladunk-bel e-a-red-bull-air-race-be/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Senki nem akarja az MTA-t állímosítani, tehát készüljünk fel
  2018-06-17 05:43:32, vasárnap
 
  Senki nem akarja az MTA-t állímosítani, tehát készüljünk fel annak államosítására


Lázár Gergő | Június 16, Szombat | 17:34

Budapest, 2018. június 16., szombat (MTI) - Nem sérti a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) autonómiáját a testület költségvetését érintő törvénymódosítás - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az M1 aktuális csatornának.

“Senki nem akarja az MTA-t államosítani" - jelentette ki a tárcavezető az ezzel kapcsolatos kritikákra reagálva, hozzátéve: a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja a jobb eredmények érdekében, és szeretnék, hogy erre vonatkozóan szülessen egy megállapodás a tudomány szereplőivel.

Az egységes innovációs és tudománypolitika megteremtése tisztán szakmai kérdés, amely nemcsak az MTA, hanem az egyetemek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal forrásait is érinti - közölte. Kiemelte, a lépés nem sérti semmilyen módon az MTA érdekeit és autonómiáját. “Hiszen ezt a forrást az MTA meg fogja kapni. Annyi változás lesz, hogy megállapodunk bizonyos nagyobb ügyekben" - fogalmazott.

Palkovics László elmondta, az MTA továbbra is önállóan dönthet kutatóintézetei finanszírozásáról és személyi kérdéseiről, a végrehajtandó projektekről és programokról. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy egységes innovációs és tudománypolitikai stratégia jön létre, ezért az állami intézményeknél lévő, kutatásra fordítható, összesen mintegy 70 milliárd forintnyi forrás felosztását a jövőben az innovációs tárca koordinálja.

Az MTA-t nem akarja senki államosítani - mondja Palkovics László -, tehát készüljünk fel arra, hogy a kormány hamarosan államosítja az MTA-t. Palkovics szerint a tervezett módosítás a források hatékonyabb elosztását szolgálja. Hogy ezt azt jelenti, hogy Tiborczéknak jut több, esetleg stadionokra, vagy pedig Felcsút számára, az még nem tudható biztosan. Az viszont szinte biztos, hogy ezzel a hatékonyabb elosztással a hazai tudományos élet fog pórul járni, a kérdés már csak az, hogy milliós, vagy milliárdos nagyságrendben? A CEU vegzálása és a civil szervezetek kivéreztetése után az MTA a soros.

https://kolozsvaros.com/rovidek/senki-nem-akarja-az-mta-t-allimositani-tehat-kesz uljunk-fel-annak-allamositasara/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mintha jó taktika lenne nem szólni az elmebetegre, hogy tegy
  2018-06-17 05:40:50, vasárnap
 
  Mintha jó taktika lenne nem szólni az elmebetegre, hogy tegye le a lángszórót, mert baj lesz


Tamás Róbert | Június 16, Szombat | 9:57

Eljött ez a perc is, amikor a tudomány kapuját rúgja be páros lábbal a diktatúra. Majd Palkovics mester eldönti, milyen kutatásra mennyi pénz jut és nyilván azt is eldönti, hogy a pénzért mi a teendő. Ő sem a maga esze szerint dönt, megmondja neki a főnök. Sokan vigyorogtunk, amikor a szomszédban Elena asszony a négy elvégzett osztállyal a háta mögött a Román Akadémia elnöke lett és díszdoktor egy csomó egyetemen a polimerkutatásban elért eredményei okán? Akkor hát most is lehet majd vigyorogni.

Háborgott valaki - mondjuk a tudományos élet nagyságai - amikor Orbán felszámolta az önkormányzatiságot? Amikor elvették az oktatás szabadságát? Amikor elvették az önkormányzatoktól az iskolákat, miközben az önkormányzatoktól meg elvették az iskolák fenntartására szánt pénzt? És akkor, amikor az egyetemek autonómiája megszűnt? Amikor a kórházakat bedarálták? Amikor a tűzoltóktól a kéményseprőkig mindenkit besöpörtek a közösbe? Amikor sorra elfoglalták a piaci szegmenseket a trafikoktól a szerencsejátékokon át az idegenforgalomig? Amikor felszámolták a sajtót? Amikor szétdobták maguk között a földeket, megfosztva családok tízezreit a megélhetéstől? Amikor elkezdték felvásárolni a kastélyokat és kúriákat, majd közpénzből felújítani? Soroljam tovább? Mert van még ezer olyan pillanat, amikor fel lehetett volna hördülni, amikor a tudomány és a művészetek krémje kiállhatott volna a társadalmi nagyszínpadra és beleordíthatta volna az emberek arcába, hogy baj van, nagy baj van és mindenkihez el fog érni a kalapácsos-zsákos ember. A kisnyugdíjashoz is és a Tudományos Akadémia elnökéhez is.

Semmi érdekes nincs itt kérem, most ért oda a csúnya bácsi a zsákkal. Emlékszik még valaki arra a pillanatra, amikor a tudományos élet szereplői levélben fordultak Lovász Lászlóhoz, a Magyar Tudományos Akadémia elnökéhez?

- Huszonnyolc kutató - köztük Csányi Vilmos, Falus András és Solymosi Frigyes - nyílt levélben kéri öntől, hogy az MTA vezetése mielőbb tárgyaljon az utóbbi években szerintük végbement antidemokratikus folyamatokról. Károsnak tartják az alkotmány bizonyos módosításait, amelyek csökkentik a fékek és ellensúlyok szerepét, illetve a sajtószabadságot is veszélyben érzik. Azt kérik öntől, kötelezze el magát amellett, hogy ezekről a kérdésekről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményez. Mi a válasza?

- Ismerem a levélírók aggodalmait, de erről közösen kell gondolkozni és tárgyalni. Ígérem, tanulmányozom a levélben foglaltakat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Akadémia nem egy politikai szervezet, az MTA egyetlen vezetőjét sem politikai platform alapján választották. A tagság véleménye politikai kérdésekben megosztott, de én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkoznia, és nem politikával. (Magyar Idők)

Nem volt ez olyan nagyon régen, másfél éve jelentette ki az elnök úr, hogy az MTA nem foglalkozik politikával, mert ők tudósok. Itt egy cikkünk 2016. októberéből:

Azóta eltelt közel 20 hónap és most itt tartunk:

De mindenki nyugodjon meg, ez még távolról sem a vége! Senki nem fogja megúszni. Az sem, aki összeszorított seggel él évek óta és lehajtott fejjel úgy tesz, mintha jó taktika lenne nem szólni az elmebetegre, hogy tegye le a lángszórót, mert baj lesz. Az sem, aki úgy gondolja, hogy csúnya dolog kritikával illetni azt a vezető beosztású akárkit, aki nem áll ki a társadalom elemi érdekei mellett, mert a saját posztját védi. Az sem, aki azt gondolja, az oktatás, az egészségügy, a művészetek, a tudomány kérdései nem politikai ügyek és a rohadék média kreál csak belőle politikát.

Hát nem. Ezek mind-mind politikai ügyek. A társadalmi felelősség nem megkerülhető. Senki felelőssége sem megkerülhető. Erre emlékszik még valaki?

Aki úgy gondolja, hogy ő még megúszta és ez így is marad, azt szeretném elkeseríteni. Nem fogja megúszni. Senki. Azok, akiknek lehetőségük lett volna, de morális kötelességük is lett volna hallatni a hangjukat, lapítottak. Most is lapítanak. Néhány nagyon kivételes ember kivételével kussolnak és abban bíznak, hogy a mindent felzabáló diktatúra őket nem veszi észre. De, észre fogja venni és fel fogja zabálni. Még akkor is, ha történetesen tövig lógó nyelvvel a diktatúra kiépülését szolgálják. Mert az ilyen rendszerek mindig önmaguk ellen fordulnak. Amikor már nem lesz egyetlen lerabolható terület, egyetlen független intézmény, sem ember, egyetlen szabadon megszólaló újságíró sem, akkor jön a belső ellenség. Akkor jön az, hogy ki nem tapsolt elég lelkesen, ki nem ordította elég hangosan, hogy éljen a vezér, ki nem zokogott elég bő könnyel, amikor a főnök kutyája elpusztult?

Így megy ez, bizony. Évek óta látja mindenki, hogy mi történik ebben az országban. Kimondani mégis nagyon kevesen merik, akarják, hogy ez egy kibaszott diktatúra. Pedig minden gyógyulási folyamatnak az az első lépése, hogy kimondjuk a nyilvánvalót. De nem, mert az olyan csúnya dolog és mert ne koptassuk el a kifejezést, mert mit fogunk mondani akkor, ha tényleg jön a diktatúra és mert nem az a dolgunk, hogy politizáljunk, mert mi tudósok vagyunk, vagy orvosok, ápolónők, pedagógusok, harangöntők, tűzoltók, jogászok, művészek, szakácsok.

Fenéket. Mi hülyék vagyunk és gyávák. Ez meg itt egy rohadt diktatúra.


https://kolozsvaros.com/2018/06/16/mintha-jo-taktika-lenne-nem-szolni-az-elmebete gre-hogy-tegye-le-a-langszorot-mert-baj-lesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Márpedig mi befizető ország leszünk! Mindjárt
  2018-06-17 05:39:08, vasárnap
 
  Márpedig mi befizető ország leszünk! Mindjárt

Lázár Gergő | Június 16, Szombat | 19:56

Szép jó estét mindenkinek! Orbán Viktort telefonon keresték. Ez a valaki pedig nem más, mint Viktorunk legnagyobb példaképe, Donald Trump volt. Szijjártó Péter beszámolója szerint az USA történetének talán legrosszabb és legutáltabb elnöke - utóbbiról nem Szijjártó számolt be természetesen - arra bíztatta Orbánt, hogy védje erősen a déli határt. Hogy ilyet mégis miért mondhatott, arról fogalmam nincs, mivel a mi kerítésünk nem az a kerítés. Ez ugyanis nem a mexikói határon van, mi több, nem is a mexikóiak fizetik azt. Na de ez nem is fontos, ugyanis a mai napon csakis az számít, hogy Orbán Viktort felhívta Donald Trump. Reméljük ünnepnappá fogják nyilvánítani, amit az alaptörvénybe való bevésés után minden nemzeti állampolgárnak ünnepelnie kell.

Úgy tűnik, az ország medvéjének elege lett abból, hogy megfigyelés alatt tartják, így hát ledobva nyomkövetőjét ismét megindult az ország déli vidékei felé. Hogy Roberta Szegedre kíváncsi-e, vagy a déli határkerítésre, az remélhetőleg hamarosan kiderül. Ugyan Roberta egy migráns medve, tartani mégsem kell tőle, ugyanis nem Soros küldte. Eddig legalábbis úgy néz ki és bízzunk benne, hogy ez így is marad.

Orbán Viktor - amellett hogy telefonhívást kapott Donald Trumptól - ma is csodálatos dolgokat nyilatkozott. Ennek helyszíne Helmut Kohl, volt német kancellár halálának első évfordulójára rendezett tanácskozás volt. Ott országunk miniszterelnöke elmondta, hogy 2030-ra bizony nettó befizető országa leszünk az Uniónak. Vagyis, hogy több pénzt fogunk oda befizetni, mint amennyit kiveszünk. Hogy ez a kijelentés mennyire megalapozatlan, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy jelenleg 4,6 milliárd euróval többet kapunk, mint amennyit befizetünk. Ez a magyar költségvetés 10%-a. Orbán továbbá kijelentette, hogy nem akarunk a németek pénzén élni.

Hogy ezt az összeget Orbán mégis honnan kívánja előteremteni, az kérdéses, ugyanis nem tudok róla, hogy iparunk szárnyalna, esetleg a turizmus megtáltosodott volna, sem arról, hogy arany-, esetleg gyémántbányákat fedeztek volna fel Alcsút környékén. Szép álom ez persze, de ha csak Orbán Viktor nem Mészáros Lőrinc összelopott vagyonából kívánja kipótolni a költségvetést, úgy elég kevéssé reális ez a cél.

A HVG nyomán találtam rá egy, az Újkelet című online hírportálon közölt Závada Pál interjúra. A Kossuth-díjas író több érdekes témáról is beszélt, azonban én a következő sorokat emelném ki az írótól:

Az, hogy meg lehessen vitatni értelmes dolgokat, nincsen betiltva. Nem foghatunk rá mindent Orbán Viktorra. Nagyon sok nyomorúságunknak ő az oka, de saját lustaságunk vagy gyávaságunk minden vétke, bűne és mulasztása nem fogható rá és a kormányára. És mivel óriási fölényük van, mindent elérnek, amit akarnak, igazából talán nem is érdekli őket, mit mondunk vagy csinálunk.

Aki kíváncsi a teljes interjúra, az itt találja azt teljes terjedelmében. Emellett a nap másik fontos nyilatkozatát Navracsics Tibor uniós biztos tette, aki többek között a menekültkérdésről beszélt.

Miközben vannak olyanok, akik tényleg háborús övezetből jönnek, menedékjogot kapnak a jogszabályok alapján, de ettől még ezek az emberek nem rendelkeznek iskolai háttérrel, nem beszélik a nyelvet, lehet, hogy családi trauma is érte őket. Tudjuk, hogy több tízezer felnőtt kísérő nélküli kiskorú van valahol az Európai Unióban. Nagyon sokan Szíriából jöttek. Ők nem gazdasági kivándorlók. Ők gyerekek, akik háborús övezetből menekültek, és az út során vagy meghaltak a szüleik, vagy valami történt velük. Az ő oktatásukat, iskoláztatásukat biztosítani kell. Hiszen fiatalok, jól szocializálhatók, egy társadalom hasznos tagjaivá tudnak válni


https://kolozsvaros.com/2018/06/16/marpedig-mi-befizeto-orszag-leszunk-mindjart/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Brutálisan felpörgették a kilakoltatásokat: Már ennyi család
  2018-06-16 09:07:15, szombat
 
 
Brutálisan felpörgették a kilakoltatásokat: Már ennyi család lakását árverezték el

Nyugati Fény · június 15., 16:07 · Leleplező

Nincs kegyelem, családok százait vágják ki az utcára.

A Portfolio.hu gazdasági portál közölte a legfrissebb számokat a magyar hitelkatasztrófáról, eszerint

március végén 327 milliárd forint volt a 90 napon túl nem teljesítő lakossági banki hiteltartozás nagysága.

Az MNB jelentése szerint 2018 első 3 hónapjában soha nem látott számú,

787 lakást

árvereztek el a bankok.

2013 eleje óta egyébként már 5229 lakást kényszerértékesítettek (vagyis árvereztek el).

Korábban beszámoltunk róla: a választások után, április 30-án véget ért a kormány ideiglenes moratóriuma, május 1-jén meg is kezdődtek a kilakoltatások. A legtöbb érintett család már megkapta a lakása elhagyására felszólító határozatot.

Ellenzéki politikusok tavasszal törvényben tiltották volna meg, hogy gyermekes családokat utcára lehessen tenni. Elhelyezésük önkormányzati feladat lett volna. Az indítványról azonban a fideszesek tárgyalni sem voltak hajlandók a parlamentben.

Eddig a száraz tények és számok, de minderre másképp fogsz tekinteni, ha megnézed egy hús-vér magyar család kilakoltatásáról készített 6 perces, drámai videót:

https://www.facebook.com/egyutterovagyunk/videos/1012125332275586/


http://nyugatifeny.hu/2018/06/15/brutalisan-felporgettek-a-kilakoltatasokat-mar-e nnyi-csalad-lakasat-arvereztek-el
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kétszer fizettek ugyanazért a volt fideszes államtitkár cégé
  2018-06-16 08:51:00, szombat
 
  Kétszer fizettek ugyanazért a volt fideszes államtitkár cégének - állítja

Szerző
Rádi Antónia
2018. 06. 15.


Módosítás2018. 06. 15.
Kapcsolódó
Közel 40 millió forintért szőnyeg, 63 millióért Pallas Athéné szobor - itt vannak a Matolcsy-alapítványok legújabb költései
Tiborcz-közelben nyomoz a NAV évek óta, de még nem talált semmit
Ők működtetik a NER üzleti hátországát: bemutatjuk az oligarcha utánpótlás-válogatottat
Átlátszó blog


Duplán fizette ki legalább két fideszes város a volt fejlesztési államtitkár egykori cégét. A Provital Zrt.-t azután is megbízta közbeszerzés-lebonyolítással a szekszárdi és a kaposvári önkormányzat, hogy volt általános megbízottja erre a fura nevű tevékenységre, méghozzá ugyanaz a Provital. Hadházy Ákos heti korrupcióinfóján azt is megtudhattuk, hogy az OLAF-os elmarasztalás mellett hazai nyomozás is folyik a kettős kifizetések miatt, ha nem is túl öles léptekkel.

Homolya Róbert volt államtitkárt hiányolta Hadházy Ákos LMP-s országgyűlési képviselő. Homolya a Provital Zrt. jogelődjének, a hasonló nevű kft-nek a tulajdonosa volt, később nagy hatalmú fejlesztési minisztériumi államtitkár lett. A jelenlegi kormányban azonban nem szerepel az államtitkárok listáján. Egykor volt cége pedig Mészáros-közelbe került, a jelenlegi fő tulajdonos Mészáros Lőrinc egyik fő bizalmasa, Antal Kadosa (őt ebben az összeállításunkban mutattuk be).

A Provitalnak már volt egy ütközése az OLAF-fal, méghozzá nem is kicsi, akár 3,3 milliárd forint visszafizetése lehet a tét. A 24.hu korábbi cikke szerint a csalás elleni hivatal összeférhetetlenséget állapított meg Homolya ténykedése során. Az uniós támogatásokról döntő NFÜ-ben lett alfőnök, és ebben a minőségben olyan projektek végrehajtását, ellenőrzését felügyelte, amelyekben korábban egykori érdekeltsége, a Provital adott közbeszerezési tanácsokat.

Most egy ,,mindössze" 74 millió forintos pakk került terítékre. Hadházy már korábban ki-adatigényelte az OLAF-ajánlás alapján indult magyarországi büntetőügyek listáját. Ebben található a NAV-nál összevont eljárásban vizsgált tizennégy eset, amelyek közül Hadházy most a kaposváriakat és a szekszárdiakat mutatta be. Ezek Szekszárdon például: egészséges ivóvíz-ellátás, Öveges-program - iskolai laboratórium, Kadarka Óvoda és polgármesteri hivatal-korszerűsítés. Kaposváron pedig: településfejlesztési stratégia felülvizsgálata, szociális városrehabilitáció I-II.

Ebben az esetben nem annyira magukkal a beszerzésekkel volt a gond - van ahol azzal is, lásd: Öveges-program, de ez másik történet -, hanem azzal, hogy a városok úgy bíztak meg közbeszerzési bonyolító céget, hogy volt állandó szerződéses partnerük ilyen munkára. A korrupcióinfón kiderült: többször mindkét szerepben a Provital Zrt. bukkant fel.

Homolya volt cége kétszer számlázott ugyanazért - összegezte az LMP-s politikus, aki szerint a hasonló visszaélések megakadályozásában csak az uniós ügyészséghez való csatlakozás segítene. Éppen ezért szorgalmazza, hogy az ellenzéki pártok összefogva még a nyáron kezdjenek aláírásgyűjtésbe, hogy ezt elérjék.

Rádi Antónia


https://blog.atlatszo.hu/2018/06/ketszer-fizettek-ugyanazert-a-volt-fideszes-alla mtitkar-cegenek-allitja-hadhazy-akos/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Botswana mögött Magyarország, Malajzia mutathat kiutat
  2018-06-16 08:48:39, szombat
 
  Botswana mögött Magyarország, Malajzia mutathat kiutat


Nem elkerülhetetlen és főként nem visszafordíthatatlan a fiatal demokráciák bukása, kínosabb, hogy Magyarország az egyik példa arra, hogyan követheti a demokratikus rendszerváltást egy illiberális fordulat. Orbán Viktor miniszterelnököt autokrata vezetőkkel montírozták egy képre.

Komócsin Sándor, 2018. június 15. péntek, 11:47


Csaknem 30 év telt el azóta, hogy Francis Fukuyama japán történész közzétette legendás tanulmányát a történelem végéről. Ebben azt állította, hogy kommunista világrendszer összeomlása után a liberális demokrácia versenytárs nélkül az egyetlen működőképes politikai rendszer maradt a világon. Az elmúlt évek fejleményei mintha rácáfolnának erre - írja a The Economist, a világ egyik legbefolyásosabb hetilapja internetes oldalán.
Már csak Putyinnal egy mondatban emlegetik Magyarországot az EP-ben

Donald Trump amerikai elnök teszteli a világ vezető demokráciájának ellenálló-képességét a folyamatos hazudozással és az egyszemélyi döntéshozatallal szemben, Hszi Csin-ping kínai elnök a végtelenségig meghosszabbíttatta mandátumát. Recep Tayyip Erdogan török elnök több mint 200 ezer honfitársát távolította el a közéletből. Vlagyimir Putyin orosz elnöknek mostanában hoz nagy propagandasikert a focivébé.

A lap európai kiadásának címlapján egy képre montírozta Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, Putyint és Erdogant és Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt.
Fotó: The Economist

Statisztika

A számok a demokrácia ijesztő visszaszorulását mutatják a 2008-as pénzügyi összeomlás óta. Az Economist Intelligence Unit 89 ország esetén érzékelte a demokrácia erózióját 2017-ben és csak 27-nél talált javulást. Egyes felmérések szerint az amerikai fiatalok kevesebb, mint harmada tartja az élete nélkülözhetetlen részének, hogy demokráciában éljen. A lap szerkesztői a Venezuelától Magyarországig eddig szerzett tapasztalatok alapján a leépülés négy fokozatát különböztetik meg.

Fázisok

A fiatal demokráciák bukása azzal kezdődik, hogy a hatalomban lévő liberális elitek kormányzása, válaszai a válságokra csalódást okoznak a népnek. A magyarokon például átgyalogolt előbb a pénzügyi válság 2008 ősze után, majd több száz ezer menekült és bevándorló 2015-ben. Törökországban a muszlim többség érezte úgy, hogy a világi elitek háttérbe szorítják.

A második fázis az erős ember megjelenése, aki gyógyírt kínál a bajokra. Putyin a Nyugat oroszellenes összeesküvését, Nicolas Maduro venezuelai elnök az USA-t, Orbán Viktor Soros Györgyöt tette felelőssé országa bajaiért. Ezt követően visszaszorítják a szabad sajtót, a pártatlan igazságszolgáltatást, azaz a demokrácia liberális elemeit, mondván: ezek a nép ellenségei.

A harmadik lépcső az illiberális demokrácia megjelenése, amely kilúgozza rendszeréből az egyéni szabadságjogokat és a jog uralmát, ám az erős ember még mindig úgy tehet, mintha demokrácia lenne, mert szabadnak látszó választásokon nyer felhatalmazást országa vezetésére. Végül a negyedik fázisban a demokrácia maradéka is elhal: a szavazásokat elcsalják, az ellenzéket börtönbe vetik, az alkotmányt átszabják.

Ellenpéldák

Az Economist szerkesztői szerint a folyamat nem elkerülhetetlen és nem visszafordíthatatlan. Indiában 70 éve üzemel a demokratikus rendszer, az Afrika közepén lévő Botswanában 50 éve. Malajziában éppen mostanában szavazták ki a hatalomból az évtizedek óta egyedül kormányzó pártot. Fél éve Dél-Afrika erős embere volt kénytelen távozni a hatalomból. Törökországban az ellenzéknek van esélye nyerni a júniusi parlamenti választásokon.

Érdekes, hogy nem pontosan megjósolható, mely demokráciák kerülnek veszélybe. Lengyelországban senki sem gondolt volna erre a 2015 őszi választások előtt. A gazdaság jól muzsikált, közel-keleti vagy afrikai bevándorlót nem láttak, dőlt az országba az EU-támogatás. Úgy tűnik, hogy bajok hiányát részben pótolhatja, hogy az erős emberek eltanulják egymástól a demokratikus intézményrendszer felszámolásának módszertanát.

Tanulságok

Az Economist szerint az egyik tanulság, hogy a Nyugat túlságosan a választások alapján ítéli meg az egyes országok politikai rendszerét. Legalább ilyen fontos a hangos újságírók és a független bírók támogatása - ők adják ugyanis a demokráciák első védvonalát. A donoroknak és a civil szervezeteknek sokkal több támogatást kell adniuk a szabad sajtó és a jog uralmának védelméhez, vállalva, hogy az autokraták külföldi behatolásról fognak beszélni.

Az illiberális rendszerek bukásáért azonban nem a hirtelen elkötelezett liberálissá válók szavazók tehetik a legtöbbet, hanem maguk az erős emberek, akik megalkuvása és kapzsisága miatt végül betelhet a pohár a szavazóknál.

Végül érdemes megjegyezni, hogy az érett demokráciák példája számít. Trumpot visszatartják az USA demokratikus rendszerének fékjei és ellensúlyai. Ugyanakkor az, ahogy lenézi a demokratikus normákat, hazudik és diktátorokkal barátkozik, káros. Az Economist cikkírói úgy vélik, hogy a demokrácia haláláról szóló írások, amelyekkel mostanában tele a sajtó, túlzások, ám a kormányzás legkevésbé rossz rendszere bajban van és védelemre szorul.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/botswana_mogott_magyarorszag_malajzia_mut at_kiutat.664424.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A magyar lelket már megette a félelem?
  2018-06-16 08:45:12, szombat
 
  2018. 06. 15. 09:04

A magyar lelket már megette a félelem?

Miért vágyik a magyar nép a kádári romantikára? Milyen feszültségekkel szembesül egy munkavállaló? Mi volt a Fidesz nagy újítása, amivel más még nem nyert választást? Többek között ezekre, egész pontosan a magyar társadalomban lévő félelmekre keresett válaszokat a Friedrich-Ebert-Stiftung és a Policy Solutions politikai elemzőintézet. ,,A félelem megeszi a lelket" címmel több tanulmányt is bemutattak: Boros Tamás, a Policy Solutions stratégiai igazgatója ,,A magyar rémálom" című kutatásukról beszélt, Messing Vera MTA-kutató Ságvári Bencével együtt készített a migrációs félelmekről anyagot, Gregor Anikó ELTE-s adjunktus a nők félelmeiről, míg Kiss Ambrus, a Policy Agenda igazgatója a munkavállalók kihívásairól beszélt csütörtöki közös előadásukon.

A kutatók nehéz kérdéseket feszegettek, amikor a magyar társadalom legfontosabb gondjait akarták feltérképezni. Boros Tamás az előadáson korábbi és friss kutatásaikról, valamint azok eredményeiről beszélt: például arról, hogy

a magyar lakosság egyharmadának egyszerűen nincs jövőképe

és hosszú távra sem tervez, miközben a maradék álom is leginkább az, hogy jó lenne visszakerülni a Kádár-kori biztonságba, kiszámíthatóságba. Nem is véletlen, hogy a közhelyek szerint is a politikai pártok csak ígérgetnek, pozitív képet festenek leendő kormányukról, ezzel talán pont azt a megszépült emlékű kádári kiszámíthatóságot ígérve, amitől elvileg egyre távolodunk.

Fotó: Harmati András/alfahir.hu

Mégis, az Orbán-kormány fordított ezen, és elsőként úgy nyert választást, hogy nem álmot kínált, hanem ellenségképet: alappal vagy alaptalanul, de rémisztgetett. Nem is kell túl messzire mennünk, elég, ha bárki belegondol:

voltak egyáltalán igazi politikai témák az idei választáson? Nem. Lejáratások és riogatások váltották egymást, aztán április 9. lett.

A PS kutatása szerint mindentől függetlenül valamivel javult a társadalom optimizmusa, persze ez így sem közelíti meg a nyugati szintet. Olyannyira nem, hogy

a megkérdezettek 30 százaléka azt felelte, az elmúlt egy hetében semmilyen, nulla, azaz zéró boldogság érte.

Bár a NER felsőosztálya és a szegények közötti olló egyre gyorsabban és egyre nagyobbra nyílik, a kutatás azt is felfedte, hogy ha a kormány néha oda-odacsepegtet egy kis kedvezményt a szegényeknek, azzal jól járhat. Példának egy olyan esetet hoztak fel, amikor egy kiskőrösi interjúalany húsz percig magyarázta, hogy mennyire elégedett a kormánnyal, mondván

,,Sokat javult az életszínvonal. Lassan végre meg is engedhetjük magunknak, hogy elmehessünk egy-egy szabadidős programra."

A kiadványban is olvasható egyik ózdi interjúalanytól származó idézet pedig úgy szólt:

,,A Kádár-rendszerben jól elvoltunk a nyakig érő langyos vízben. Mindig engedtek hozzá annyi melegvizet, hogy ne fagyjunk meg".

Talán így értelmezhető legtisztábban, hogy miről szólnak a hirtelen bejelentett ajándék Erzsébet-utalványok, vagy éppen a rezsicsökkentés. A kis gesztusok elfeledtetik, hogy általános hiány van jólétből.
Nem a migránsokkal keltünk és feküdtünk

A kutatás kitért arra is, hogy a magyarok mennyire tartják elsődleges problémának a migrációt. Felmérésük arra jutott, hogy jobban tartunk

a befizetetlen számláktól,
a komolyabb megbetegedésektől,
a kiszolgáltatottságtól

mint a bevándorlástól, míg egy másik kérdéssor szerint az emberekben nagyobb félelmet kelt ennél

az egészségügy helyzetének romlása,
a következő generációk nyugdíja,
a gazdagok és szegények eltávolodása,
az oktatás színvonala,
a környezet állapota,
az elszegényedés,
a lakhatási válság,
és a demográfiai válság is.

Utóbbi egyébként élesen egybevág egy korábbi interjúnkkal, amit a ,,szociálisan érzékeny néppártot" hirdető új Jobbik-elnökkel, Sneider Tamással csináltunk. Abban a pártelnököt arról is kérdeztük, hogy a bevándorlás vagy -a demográfiai válságot is okozó- kivándorlás-e a nagyobb veszély ma Magyarországon, és ő a jelenlegi helyzetből kiindulva -a jelenlegi számokra alapozva- utóbbi mellett döntött. Ismert, ezzel ellentétes Orbán Viktor politikája, aki három éve szinte egyik hétről a másikra vette fel a földről a migráció témáját, miközben azt továbbra sem hajlandó elismerni, hogy kivándorlási válság van.
Nem csak félünk, ki is éljük magunkat?

Már önmagában az egy nagyon érdekes kérdés, hogy a magyar társadalom miért ugrott rá ennyire a migrációs témára, holott -és ez saját régebbi cikkeink tapasztalata is- ez a téma korábban egyáltalán nem érdekelte az embereket, hiába létezett már a probléma. Ennek egyik legegyszerűbb magyarázata nyilván az, hogy évi százmilliárdos keretből működik az állami propaganda, ami eredményeket is hoz. De a dolog biztos, hogy nem ennyire egyszerű.

A Magyar Tudományos Akadémiától érkező Messing Vera inkább arra tért ki előadásában, hogy a migránsellenesség valahol párhuzamosságot mutat a társadalmi szövetek sérüléseivel, így a gyűlölet nem feltétlenül érveken alapszik, hanem inkább jelent egyfajta frusztráció-kiélést.

Fotó: Harmati András/alfahir.hu

Erre példaként hozta Németországot, ahol a migránsok magas száma ellenére a félelem szintje alacsonyabb a miénknél, a németeket már inkább a javadalmazási ügyek bosszantják. Arról, hogy a magyar társadalom mégis mit és hogyan helyettesít a migránsoktól való félelemmel, később még szót ejtünk. Most jöjjön egy kis kitérő.
,,Ha valaki megcsúszik, nincsen kiút"

Gregor Anikó, az ELTE Társadalomtudományi Karának adjunktusa némileg más, de cseppet sem jelentéktelenebb vizekre terelte a témát. Előadásában a ,,Nőügyek 2018" (itt letölthető) című kutatásuk kapcsán arról beszélt, hogy milyen specifikus félelmek léteznek a magyar nők körében, reprezentatív kutatásuk alapján mutatva be ezeket.

Az eredmények szerint a nők még mindig komolyan aggódnak amiatt, hogy szülés után vissza tudnak-e menni dolgozni, de attól sem nyugodtak, hogy számíthatnak-e segítségre krízishelyzetben. Külön feszültséget jelent az is, hogy a társadalom hogyan vélekedik róluk és problémáikról. A kutatás során az életesélyeket vagy a munka világát érintő területeken rendre megjelentek a félelemfaktorok - mutatott rá.

Fotó: Harmati András/alfahir.hu

Felmerült az a kérdés is, hogy a nőket hogyan motiválják a szülésre, ha közben munkahelyi gondokkal kell számolniuk, de természetesen kitértek a családon belüli, nőkkel szembeni erőszakra is. Utóbbi kapcsán visszatérő gátakat jelent az, hogy mi lesz a közös gyerekkel, a közös hitellel, az új lakhatással - tehát a rendszer egyszerűen nincs arra felkészülve, hogy ha valaki egyedül van, akkor is menekülni tudjon egy veszélyes kapcsolatból, élethelyzetből.

E témával kapcsolatban nemrég készítettünk interjút Seres Barbarával, az Angyalhír emlékséta szervezőjével, akinek erőszakos, verekedő volt párja megölte hathónapos közös kisfiúkat, majd öngyilkos lett. Amikor a nő rendőri védelmet kért, mert folyamatosan verték, nem kapott. Később rendőröket látott választási plakátokat őrizni.
A magyar dolgozó 5 legnagyobb félelme

A magyar munkavállalók egy jórésze már nem csak a pénzt kevesli, vagy a munkakörülményeket kifogásolja, hanem egyenesen az egészségét félti - erről Kiss Ambrus beszélt, a Policy Agenda igazgatója. "Ne félj segítséget kérni" címen Kiss a magyar dolgozók félelmeiről, jövőképéről és kiszolgáltatottságáról tartott előadást - például elmondta, hogy

elsődleges alapfélelemmé vált a nyugdíjaskori megélhetés kérdése.

Másodikként ezt követi az az aggodalom, hogy a következő években már nem lesz elég keresetünk a mai életszínvonalunk megőrzéséhez. Tehát ahelyett, hogy a jó munkával kiérdemelt előrelépést terveznénk, inkább a stagnáló állapotot is féltjük, nehogy negatív irányba induljon az életünk.

Fotó: Harmati András/alfahir.hu

Harmadik félelem az egészségünk:

,,A társadalom negyede attól fél, hogy jelenlegi munkahelye veszélyezteti az egészségét. És itt nem a biztosítókötélről van szó, hanem a túlórákról, a sértő hangnemről, a kiszolgáltatottságról, az el nem ismertségről, ami beteggé teszi az embert."

A negyedik félelem Kiss szerint a munkavállalói jogokhoz kapcsolódik: mi a helyzet a sztrájkjoggal, a túlóraelszámolásokkal. Hogyan lehet kezelni a munka és a családi élet konfliktusait, és miért érzik úgy a munkavállalók, hogy rossz alkut kötöttek munkáltatójukkal. Ezzel kapcsolatban azt mondta, az érdekközösségek a legfontosabbak, mert azoktól csökken a félelem. Úgy látja, ahol például van szakszervezet, ott csökken a félelem még azok körében is, akik be sem léptek. Ezért fontos, hogy ,,merjünk közösséget szervezni" - hangsúlyozta.

Az ötödik félelem nem is annyira félelem, mint tapasztalás: a magyar dolgozók ötöde tapasztalt már negatív megkülönböztetést a munkahelyén, ráadásul sok esetben a gyermekvállalással kapcsolatban. Az ilyen jelenségek kimondottan szembe mennek a kormány által hangoztatott családpolitikai elképzelésekkel.
A migránsok nem a sokat, hanem a keveset veszik el

Az esemény végén kerekasztal-beszélgetést tartottak, és visszakerült a migráció a középpontba. Boros Tamás (Policy Solutions) azt mondta, a kormány migránsellenes kommunikációja azért lehetett sikeres, mert

találtak egy olyan csoportot, amit úgy lehetett gyűlölni, hogy ettől a társadalom egyik csoportja sem szenved.

Bár nem mondta ki, itt nyilván a cigányságra gondolt, akiket most a migránsok miatt egyszerűen ,,kevesebb gyűlölet ér". Ők most örülhetnek, hogy ,,inkább együtt gyűlölhetnek valaki mást", mintsem ők legyenek célpontban - ez egyfajta feloldozást, szerencsés helyzetet szült számukra.

És valóban: az idei választási kampányban számtalan példát láthattunk arra, hogy cigányok lakta, szegényes falvakban is hódított a migránsoktól való félelem, és az erre épülő fideszes függés.

Fotó: Harmati András/alfahir.hu

A gondolatmenet szerint ezekben a közösségekben azért is volt magasabb a kampány sikere, mert azt mondták,

,,oké, hogy nincs orvos, meg alacsony a közmunkáért járó bér, de a migránsok még ezt is el fogják venni".

A konferencián az ellenzéki pártok hozzáállását is kifogásolták: eszerint kevés az, hogy a pártok kritizálnak, sőt az inkább a civilek dolga. A pártoknak terveket, távlatokat kell nyújtaniuk Kádár-kori kiszámíthatóságra visszavágyó embereknek, mert ha ez elmarad, akkor ők továbbra is inkább a lassú -és akár rossz-, de legalább stabil és kiszámíthatónak gondolt utat fogják választani.


https://alfahir.hu/2018/06/15/konferencia_felelem_magyar_tarsadalom_friedrich_ebe rt_stiftung_policy_solutions
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Mészáros Lőrinc simán ki tudná fizetni az EU korrupciós bírs
  2018-06-16 08:43:07, szombat
 
  2018. 06. 14. 18:14

Mészáros Lőrinc simán ki tudná fizetni az EU korrupciós bírságát - de nem ő fogja, hanem Ön

Tavaly novemberben 48 EU-s pályázatot tekintettek át az Európai Bizottság auditorai, melyekből 44 nem ment át ezen a vizsgálaton, így hazánkra 100-150 milliárd forint értékű büntetést szabhatnak ki. Az érintettek között ott van Mészáros Lőrinc több cége és Bajkai István fideszes képviselő ügyvédi irodája is - mutat rá csütörtöki közleményében Bana Tibor.

A Jobbik alelnöke emlékeztet: pártja évek óta beszél arról, hogy

"az uniós források nagyobb része egy szűk, kormányközeli körhöz kerül, jelentős túlárazások és a valódi versenyt lehetetlenné tevő feltételek mellett."

Bana szerint a Fidesz-kormány "a törvényesített korrupció gyakorlatával lefölözi az uniós pénzeket", így kevesebb jut el azokból a magyar kis- és középvállalkozásokhoz, a magyar adófizetőkhöz.

A politikus szerint a fenti folyamatot semmi sem illusztrálja jobban, mint, hogy

"Mészáros Lőrinc egymaga képes lenne kifizetni a várható bírságot."

Ugyanakkor hozzáteszi:

"ne legyenek kétségeink afelől, hogy, ha a büntetés befizetéséhez érkezünk, az is a magyarok zsebéből fog megtörténni, ezzel másodszor is meglopják őket."

A jelenlegi gyakorlattal szemben a Jobbik egy átláthatóbb, a kis- és középvállalkozásokat támogató pályázati rendszert hozna létre - szögezi le a politikus.

https://alfahir.hu/2018/06/14/korrupcio_europai_unio_birsag_meszaros_lorinc_fides z
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/6219 oldal   Bejegyzések száma: 62181 
2018.05 2018. Június 2018.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 115 db bejegyzés
e év: 1554 db bejegyzés
Összes: 63974 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 955
  • e Hét: 20845
  • e Hónap: 159578
  • e Év: 1995935
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.