Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 310 
Aki a legnagyobb átéléssel hazudik a vezénylőtábornok nagysá
  2018-01-31 13:43:15, szerda
 
 
2018. január. 31. 12:25 2018. január. 31. 13:34 Itthon

Aki a legnagyobb átéléssel hazudik a vezénylőtábornok nagyságáról, az jut előre
szerző:

Gergely Márton


Merész vállalkozásba fogott Anne Applebaum kedd este a CEU vendégelőadójaként: egy nevezőre hozta Lenint, Mugabét és Orbánt. Nem az egyéneket mosta össze, hanem az általuk megálmodott államformában látta meg a hasonlóságot. A Pulitzer-díjas amerikai történész ,,az egypártrendszer kitartó varázsa" címmel megtartott előadása arra is választ adott: miért hazudnak büszkén és hangosan a vezér prominens vezetői.

A Szovjetunió harminc éve omlott össze, és az elmúlt mozgalmas évtizedek lehetőséget adtak arra, hogy új perspektívából nézzünk vissza a kommunista berendezkedésre - kezdte gondolatmenetét Applebaum a CEU nagyelőadójában.

Innen már látni azt is, mennyire hasonlít a nácizmusra, amely elvileg az ellentétje lenne

- mondta a történész, és ezen a ponton a terrort, a koncentrációs táborokat említette. Az elmúlt évek szerinte azt is lehetővé tették, hogy megváltoztassuk a lenini állam értelmezésének alapját. Sokáig a marxizmusra koncentráltunk a bolsevik állam bűneinek okát kutatva, és bár a német közgazdász ideológiájában is benne vannak a könyörtelen elemek, szerinte Lenin igazi eredetisége máshonnan táplálkozik. Ő találta fel ugyanis az első egypártrendszert. Applebaum hozzátette: ezzel 15 évvel megelőzte Hitlert is.
Visszatérő vendég
A CEU hallgatói, oktatói mellett a magyar értelmiség és a diplomáciai testületek képviselői is szép számmal megjelentek, hogy meghallgassák Anne Applebaum előadását. Az 1964-es születésű amerikai újságíró, történész a kelet-európai régió egyik kiemelkedő kutatója, Varsóban élte meg a rendszerváltást, a CEU-nak is visszajáró vendége, férje, Radoslaw Sikorski volt lengyel házelnök és külügyminiszter. Schmidt Máriától pár éve még kitüntetést kapott, azóta viszont a Fidesz antipluralista fordulatát látva eltávolodtak egymástól. Nyílt szakítást hozott köztük, hogy a Terror Háza igazgatója engedély nélkül leközölte kettejük háttérbeszélgetését 2017 végén.

A többi államformát megírta már Arisztotelész az ókorban, de az egypártrendszer a 20. század újítása, és ma is virágoznak változatai. Ma már látjuk, nem kell kommunistának vagy fasisztának lennie az államnak, hogy egypártrendszer legyen, még akkor sem, ha megfordítva igaz az állítás, hogy a kommunista és fasiszta rendszerek egypártrendszerre törnek - mondta Applebaum, aki gondolatkísérletének felvezetésénél igyekezett az egypártrendszerről leválasztani az ideológiát, és bizonyos mértékben az erőszakot is.

Szerinte ugyanis az egypártrendszer szempontjából nem feltétlenül kell, hogy egy ilyen rendszer nyílt zsarnoksággá váljon. A bolsevik hatalomátvétel hamar a terrorba süllyedt, de a 70-es, 80-as években a KGST országainak zömében már megelégedtek azzal, hogy cselekvésre kész ellenfeleiket elzárják, belső vagy külső emigrációba kényszerítsék. A 21. században pedig még összetettebb eszközöket vetnek be hatalmuk biztosítására.

A tömegpusztító rezsimek alatt nem a párt volt az erőszak okozója - hangsúlyozta Applebaum. A vérfürdőről a KGB és az SS tehetett. Ezek az extrém diktatúrák is leválasztották a terrorról a pártot, amelynek feladata az volt, hogy kijelölje, kik lehetnek az elit tagjai. A párt a rendszert fenntartó embereket gyűjti egybe és fegyelmezi, de nem foglalkozik az ellenség kizárásával, illetve megsemmisítésével nyílt zsarnokság esetén.
A verseny ki van zárva
Lenin szól a párthoz
© AFP / TASS

Ez az államértelmezés Oroszországból nőtt ki, ami Applebaum szerint érthető, ismerve a cári monarchia logikáját. A nagy keleti birodalomban mindig a született előjogok döntöttek a lehetőségek és források elosztásáról. Nem volt belső verseny 1917 előtt, és ezen Lenin sem változtatott. A verseny utána is elmaradt. A bolsevik vezetés sem volt érdekelt a versenyhelyzetben. A született előjogokat felváltották a párttagság előnyei. Applebaum szerint az erőszakra koncentrálni tévedés, amikor a rendszer fenntartását elemezzük. A párt kínált lehetőséget annak, aki szabályait elismerte, a másként gondolkodókat pedig akadályozták egzisztenciálisan, bürokratikus eszközökkel. A szörnyű bűnöket nem csökkentve, a rendszer logikáját nem a vér szolgáltatta.

Hajlandóak vagyunk a marxizmusról tanult ismereteinkkel a gazdasági lépéseken keresztül leírni az 1945. utáni sztálinista fordulatot a Jaltán a moszkvai érdekkörbe került országokban. Pedig nem ezzel kezdtek a szovjet megszállók és helyi segítőik: ők a civil kezdeményezések letörésével indították támadásukat. Az első lépésük az volt, hogy betiltották csoportok ezreit. Volt köztük tornaklub, veteránszövetség, keresztény szakszervezet. Applebaum ezen a ponton példákat is hozott. A lengyeleknél például a jazzklubokat záratták be, a kelet-németeknél a hobbi hegymászás egyesületeit.

Ezt követte a sajtó megfojtása (azon belül is a kor tömegmédiája, a rádió elfoglalása), majd jött a kultúra és a tudományos élet. Csak ezt követte az államosítás, a kiskereskedelem bedarálása, a tervgazdálkodásra való átállás. Applebaum szerint nem helytálló a régi feltételezés, hogy a kommunista fordulat a marxista gazdaságpolitikával kezdődik. Előbb a nyilvános élet minden területét akarták ellenőrizés alá vonni. Aki pedig előre akart haladni, annak együtt kellett működnie.

Aki újra akarta építeni az országát a világégés után, el kellett őket fogadnia

- magyarázta az értelmiségnek állított csapdát, és elmesélte a lengyel zeneszerző történetét, akit sikerült sarokba szorítani, hogy egy dalversenyen maga is küldjön be egy lehetséges indulót. Egy éjszaka, undorodva dobta össze a nagy művész élete legszörnyűbb alkotását, és nyerte meg a pályázatot, örök szégyeneként.
Hazudni jó, hazudni hasznos
Orbán pártja kongresszusán
© Reviczky Zsolt

Az eszközök az elmúlt évszázad során sokat finomodtak. Ma már nem ennyire extrém az elit bedarálása - mondja Applebaum, és egy példát hoz a közelmúlt Szíriájából. Aszad apja döbbenetes bókokat követelt. Háfez el-Aszadot képtelen címekkel kellet felmagasztalni. És ez az együttműködés cinkossá tette az elitet.

Ma is vannak, akik abszurd dolgokat hajlandóak állítani nagy nyilvánosság előtt, hogy hűségüket bizonyítsák. A lengyel kormánypárt, a PiS is ebbe az irányba halad jelenleg. Aki érvényesülni akar a szervezeten belül, kötelességének érzi, hogy nyilvánosan álljon ki a szmolenszki légkatasztrófa köré szőtt összeesküvés-elmélet mellett. Varsóban nem halad előre az, aki az igazságot állítja, vagyis hogy emberi mulasztásokon alapuló szerencsétlenség történt. Azt kell állítani, hogy a pártelnök ikertestvérét megölték a gépen utazókkal együtt. Így van ez Magyarországon is, ahol azt kell tanult embereknek állítani, hogy egy külföldön élő 87 éves férfi a legnagyobb veszély, és a Budapest utcáin sehol sem látható bevándorlók jelentik a jövő legnagyobb kihívását.

"Udvariasságból nem mondok neveket, kik hajlandók a képtelenséget nyíltan hirdetni Magyarországon" - tette hozzá szelíd mosollyal Applebaum. Schmidt Mária azonban biztosan magára ismerhetett.

A rendszer kiépülését sorolva a történész, a Washington Post irányító testületének volt tagja azt mondta: a sajtót meg lehet vásárolni az állami hirdetésekkel, ehhez sem kell erőszak. Hasonló lehetőséget nyitnak az állami tendereken, amelyekkel meg lehet vásárolni az üzleti élet egy részét. A lekenyerezett vállakozót pedig sakkban lehet tartani, milyen civil tevékenységet finanszíroz, mit kezd pénzével az állami projekteken túl.
Anne Applebaum a CEU egyik tárgyalójában
© Fazekas István

Az egypártrendszert szolgálja a választási rendszer megváltoztatása is. És ezen a ponton Applebaum szándékosan meglepő példát hozott: az USA tagállamát, Észak-Karolinát. Itt egy mini egypártrendszer alakulhat ki a szemünk előtt azáltal, hogy a helyi republikánus döntéshozók az egyéni körzetek újrarajzolásával leválthatatlan helyzetbe hozták magukat. Nincs a lépésben erőszakos elem, és vitatott, hogy a törvényt megsértették-e, de a céljuk ugyanaz, mint a venezuelai, zimbabwei vagy vietnami vezetésnek.
A vezér család pedig gazdagodik

Mi a baj ezzel a fejleménnyel? Tudnak ezek a rendszerek stabilitást kínálni? - tette fel a kérdést Applebaum. Szerinte a probléma az, hogy belső logikájukból fakadóan gátolják a versenyt, a kontraszelekció győzelmeskedik ezekben az országokban. A párttagok nyernek, nem a képességek. Az előrehaladást az állami vezetővel szembeni hűség határozza meg, hangsúlyozta, és ismét lengyel példát hoz, ahol az lehet állami vállalat menedzsere, aki megfelel a Jog és Igazságosság elvárásainak, és nem az, aki a legjobb a feladatra. A török felsőoktatási klíma is ezt mutatja, ahol az egyetemi tanári helyekről az Erdoganhoz való hűség dönt és nem a tudás.

És ez visszhangozhat Magyarországon is, ha önök is úgy tapasztalják

- mondta Applebaum. Szerinte ez a folyamat megállíthatatlan. A párt ugyanis egyre inkább követeli a kétség csíráját sem ismerő hűséget. Ebben a rendszerben az teszi a legnagyobb hűségesküt, aki nyilvánosan hazudik.

Nagyon nehéz olyan egypártrendszerre épülő országot találni, amelyben a vezető családja nem gazdagodott meg, még ha maga a vezető gyanún felül is állna. Ez a folyamat ugyanis az ideológiájuk része. Ami a pártot erősíti, gazdagítja, az jó - magyarázzák maguknak. Ha pedig józan ésszel felfognák a problémát, akkor bekapcsol az előző felismerés: nyilvános kell hazudni az ellenkezőjét.
© AFP / Wang Zhao

Hogy a rendszert stabilizálni lehessen, állandóan új ellenségekre van szükség, és be kell zárnia minden szabad kezdeményezést, hogy más gondolatokat elfojtson. A törököknél a 2016-os puccs óta nem szűnő letartóztatási hullámokban tízezreket zártak be, a kínaiaknál pedig erősödik az egyszer már felpuhult cenzúra. Applebaum egyik könyve is áldozatul esett, pedig pár éve még kiadták a kommunista birodalomban. Ma már nem lehet.

Akkor mi a kiút? Applebaum szerint megvannak a történelmi példák, és ezen a ponton Václav Havel felhívását idézte.

A híres cseh(szlovák) író, rendszerellenzéki arra szólította fel a kommunizmus alatt nyögő honfitársait, hogy használják ki a hatalom totális kontrollmániáját. Azon üssenek rést. Az emberek legyenek maguk, alapítsanak zenekarokat, beszélgető klubokat, íróesteket, és tagadják meg a rendszer önbecsapását, válaszoljanak őszintén és humorral.

Nevezzék nevén a dolgokat, és ez aláássa a rendszert - mondta Havel, és valóban, Varsóban, Prágában és Budapesten elindultak a másként gondolkodók kezdeményezései, dacos kis körei. Applebaum szerint Havel javaslata még mindig áll. Vigyázni kell minden független intézményre, kezdeményezésre, és táplálni. Ezzel zárta előadását Applebaum, amelyet pár kérdés követett. Elmagyarázta például, hogy az elitellenes mozgalmak állandó hazugága, hogy soha sem mondják ki, kire is akarják lecserélni a hibáztatott vezetői csoportot.

Az elitellenesség megvalósítása ugyanis csak elitcsere lehet.

A félreállított elit helyett a párt saját magából termeli újra a vezető réteget a hűséget és alázatosságot egyetlen kritériummá emelve. Ebben megegyezik Zimbabwe, Kína, Venezuela, Magyarország és Törökország.
Míg végleg el nem butul

Applebaum elmondta, a populista kifejezést nem kedveli, azt kollégái nem is tudják teljesen definiálni. A történész azonban hiába panaszkodik rá, nem nagyon talán jobbat arra, hogy összekössünk különböző pártokat, amelyek a liberális demokráciából kinőttek. Tudományos értelemben ő pontosabbnak tartja azonban azt a kifejezést, hogy ezek antipluralisták, nem tudják tolerálni az ellenfeleket.

A közönségből valaki az egypártrendszer pszichológiai előnyére volt kíváncsi látván, hogy sok helyen jelentős tömegeket képes megmozgatni maga mellett, vagy legalább közömbössé teszi, hogy a választástól távol tartsa. Applebaum szerint az egypártrendszeren belül nagyon hatékony a szándékok kezelésére. Megoldja a politika komplikáltságát, ami a koalíciós kényszerekkel, hosszú vitákkal rendkívül nehézkes tud lenni. A hétköznapjainkban azt éljük meg, hogy mindenre van egy praktikus alkalmazás, valamilyen technológia, hogy egyetlen gombbal meg tudjuk oldani a nehézségeket. A demokrácia lassú és bonyolult. Az egypártrendszer az egység illúzióját keltő szisztéma, ami megoldja a dolgokat.

Az emberek többsége nem nagyon akar foglalkozni a politikával. Ha leveszik a vállukról a terhet, politizálnak helyettük, azt sokan talán örömmel is veszik. A közönségből érkező kérdésre cáfolta, hogy az egypártrendszerre a demokrácia éretlensége miatt lenne nyitottabb Kelet-Európa. Az észak-karolinai példa épp erről szól. Inkább gyenge média és gyenge intézményrendszer kell hozzá. De a veszélyei ismertek: a kontraszelekción keresztül elöregedik és elbutul. Nem tart örökké.


http://hvg.hu/itthon/20180131_Aki_legnagyobb_atelessel_hazudik_a_vezenylotabornok _nagysagarol_az_jut_elore#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campa ign=newsletter2018_01_31&type-id=HvgDaily&user-id=572662BE&utm_co ntent=normal
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Elsöprő többség született! A fideszesek Orbánon kérik számon
  2018-01-31 13:10:19, szerda
 
 
Elsöprő többség született! A fideszesek Orbánon kérik számon a mesés vagyonokat!
Írta Takezo



Az ország egészének világossá vált 8 év Fidesz kormányzás után, hogy amit 2010-ig korrupciónak gondoltak, azok a kicsinyes stikli kategóriába tartoztak. A szocik mindenesetre belebuktak, nagy valószínűséggel az a sors vár a Fideszre is, legalábbis ez derül ki Publicus Intézet korrupcióról szóló felméréséből, melyet a Vasárnapi Hírek megbízásából készített.

A megkérdezettek 70 százaléka szerint a közbeszerzések le vannak játszva, tisztességtelen módon vannak bonyolítva. Még a fideszesek többsége szerint is előre lejátszottak a közbeszerzések (45%) és igen magas azoknak a száma (21%) akik nem akarnak válaszolni erre a kérdésre. A mi következtetésünk ebből az, hogy van egy réteg a fideszes választók között, akik tisztán látnak, és ezeknek a jelentős része már nem is akarja védeni kormányát, míg a maradék 21% még mindig próbálja takargatni (akár saját maga előtt is) a nyilvánvalót. Az ellenzéki pártoknál 87-100 százalék között van az a meggyőződés, hogy a közbeszerzések nem tisztességes mederben folynak.

Az is érdekes, hogy a demokratikus ellenzéki pártok szavazóinál 90 százalék feletti az az arány, aki azt mondja, hogy a kormánynak folyamatosan el kell számolnia az adófizetők felé, addig a Fidesznél és a Jobbiknál ez csak 70 százalékra rúg. Hiába, a demokratikus elköteleződés minden téren meglátszik, ezek szerint.

A válaszadók közel fele (46 százalék) úgy látja, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor és a Fidesz segítségével gyűjtötte vagyonát és nem az övé, csak a nevén van. A válaszolók majdnem kilencven százaléka korrupciót sejt Mészáros Lőrinc meggazdagodása mögött, a Fidesz szavazók többsége is így gondolkodik, felük (49 százalék) sejt korrupciót, és a legtöbb fideszes válaszadó (27 százalék) szerint Mészáros vagyona valójában nem az övé. Ezt a válaszadói réteget egészíti ki az a 39 százalék, akik nem akar válaszolni a feltett kérdésre. Ez a pont felmérésből igen figyelemre méltó, a kormánypártok helyében elgondolkoznánk, hogy vajon mennyivel tolták túl a biciklit, mikor jön el az a pont, amit már a saját hívek sem fognak tolerálni. Április 8-a hozhat meglepetést ezen a téren.


http://pestibulvar.hu/2018/01/30/elsopro-tobbseg-szuletett-fideszesek-orbanon-ker ik-szamon-meses-vagyonokat/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Így kell szembrebbenés nélkül letolvajozni kiszolgáltatott
  2018-01-31 12:39:07, szerda
 
 
Így kell szembrebbenés nélkül letolvajozni kiszolgáltatott magyar emberek tízezreit

H. A. | Január 30, Kedd | 14:42

Akkor én ezt most már tényleg nem hiszem el, jó? Jó. Tudom, hogy az én bajom, de akkor is:

170-180 ezer ember van közmunkában. Akinek reggel 6-kor el kell mennie melózni, és mondjuk Hegedűs Laci dolgoztatja itt, a hódmezővásárhelyi városházán, annak délután háromkor már nem sok kedve marad, hogy elmenjen lopni. Beszéljünk világosan és egyértelműen. Ráadásul egy idő után rájön arra, hogy 60-70 ezret kap úgy, hogy dolgozik reggel 6-tól délután 2-ig, akkor minek akkora kockázatot vállalni.

https://www.facebook.com/hirtv/videos/1795476380470917/

Tehát mit állít Lázár Annyitisér János kancelláriaminiszter magából kikelve, rá nem feltétlenül jellemző idegbeteg stílusban? Hogy aki jelenleg Magyarországon közmunkásként keresi kenyerét (amellett, hogy örüljön annak, hogy van neki közmunkája), az egyébként lopna.

Vagyis a korrupció kormányának egyik legszilárdabb tartóoszlopa 170-180 ezer magyar embert azzal gyanúsít, hogy ha nem kapirgálná a szart az árokparton és a Hegedűs Laci-félék nem dolgoztatnák őket reggel 6-tól délután 2 óráig, akkor minden bizonnyal tolvajlásból élnének meg.

Ergo örüljenek a 60 ezer forintjuknak, és ne vállaljanak fölösleges kockázatokat, amelyeket minden bizonnyal felvállalnának, ha a korrupció kormánya nem teremtette volna meg számukra ezt a nagyszerű pénzkereseti lehetőséget.

Vagyis Lázár János, aki - hogy mást ne mondjak - Tiborcz István miniszterelnöki vő korrupcióval, lopással, hűtlen kezeléssel összefüggő közpénzharácsolását szintén ilyen felháborodottan védte a parlamentben, aki fel van háborodva és kikéri magának, ha Farkas Flórián köztörvényes bűnöző sikkasztásait számonkérik, szemrebbenés nélkül, de legalább felháborodottan letolvajozza kiszolgáltatott magyar emberek tízezreit.

Nem kérdés, hogy ez már az a szint, aminek a minősítésére a magyar nyelv - minden gazdagsága ellenére - nevetségesen kevésnek bizonyul. Nem megnyugtató egyáltalán, hogy az enervált vagdalkozás hevében egyre súlyosabb, aljasabb gondolatok csúsznak ki az elvtársak száján. Az lenne a megnyugtató, ha lenne annyi önbecsülése ennek a népnek, hogy ne érezze kötelességének eltűrni az ilyen megengedhetetlen és megalázó minősítéseket. Senkinek. Se az anyjának, se a gyerekének, se a gyerekkori barátjának, de legkevésbé azoknak a politikai kalandoroknak és nagypályás gazembereknek, akiknek bizalmat szavazott.

Ahol a tolvaj következmények nélkül tolvajozhatja a társadalom egy részét, a szájára veheti, hogy a közmunka leginkább arra jó, hogy az emberek elfáradjanak és ne legyen kedvük lopni, ott bármikor, bárkiből ítélet nélkül bűnözőt lehet gyártani, ha a hatalom érdekét éppen ez szolgálja. Jó étvágyat mindenkinek, aki önként és dalolva asszisztál saját rágalmazásához és megalázásához (az eltartott kisujjal sorosozás már ehhez képest se nem oszt, se nem szoroz)!

Frissítés és no comment:

Lázár János természetesen nem a tisztességesen és becsületesen dolgozó közmunkásokra gondolt, hanem azokra, akiket korábban a szocialista kormány belekényszerített a ,,megélhetési bűnözésbe" és a segélyt bűncselekményekkel egészítették ki. (Miniszterelnökségi Sajtóiroda)







https://kolozsvaros.com/rovidek/igy-kell-szembrebbenes-nelkul-letolvajozni-kiszol galtatott-magyar-emberek-tizezreit/




Régóta mondogatjuk a családban, hogy ezeket a pökhendi szarháziakat kellene kicsukni egy világvégi faluba, hogy éljenek a saját maguk teremtette tejjel-mézzel folyó kánaánban. Ahol nincs munkahely, nincs busz, amivel el lehetne jutni normális munkába, nincs bolt, orvos, gyógyszertár, ahol megbüntetik a "fatolvajokat", akik az erdőben szedegetnek gallyat, hogy ne fagyjanak meg otthon a faltól falig jólétben. Rókaképű Lázár külön is rohaggyonmeg!
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szemét
  2018-01-31 12:34:49, szerda
 
  Szemét

Swan Edgar | Ma | 9:56

Van, aki vonatjegyet vesz a retkes hátizsákjának - közpénzből, mert mi másból -, van, aki kolbászt zabálva akarja megmutatni a rajongóinak: lám csak, egy vagyok közületek! Olyan vagyok, mint bárki, a szomszédotok. Olyan vagyok, mint ti.

Pedig nem, nem olyan. Romlott, beteg, embertelen. Mint az ország, amit megálmodott és amilyenné tette.

Jönnek a mosolygós képek azokról az emberekről, akikre ennek az országnak a boldogulása van bízva. Ott vigyorog Balog Zoltán is, a betanított esztergályosból lett egyházi ember. És Lázár János, aki úgy hiszi, ki is mondta, majd letagadta: mindenki annyit ér, amije van. A közmunkás csak azért nem megy lopni, mert elfárad a nap végére.

A sajtó hiába tárja fel sorra a förtelmeket, az ország fele nem olvas, aki olvas, sokszor az sem érti. Vagy nem hiszi el. Vagy érti is, hiszi is, tudja is, de közömbös marad. Hiszen mit tehetne ő? Semmit. Jól van ez így, ahogy van. Addig jól van, ameddig ő nem zuhan a szakadékba, ameddig nem ő üvölt a fájdalomtól és nem kap segítséget, ameddig nem ő marad magára. Véglegesen és reménytelenül.

Tegnap még hír volt a kórház sürgősségi osztályán haldokló ember, aki hiába remélt segítséget, nem kapott. Tegnap még beszéltünk róla. Tegnap még felháborodtunk, vagy néztünk értetlenül, amikor elhangzottak a vádak: rohadék sorosbérencek, hazudtok! Nem volt hazugság tegnap sem, nem az ma sem. Ma már tudjuk: hivatalosan senki nem hibázott. Nincs felelős. Minden jól van úgy, ahogy van.

Ma a Dóri Ház kavar talán hullámokat és még holnap, aztán lecseng az is. De ma talán még felkapjuk a fejünket, hogy haldoklik a gyermek hospice alapítvány. Tudjuk régen, tudtuk eddig is. Mert nekik nem jár a közpénzből. A gyermekek életvégi ellátása nem ér annyit ennek az átkozott kormánynak, hogy arra áldozzanak az adóforintokból. Balog emberminiszter a személyes keretéből évente kiutal valamennyit és ez így rendben is van. A jó emberek tiszta lelkiismeretével fekszik le minden este. Közben a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek számára nem marad más, legfeljebb valamelyik kórház elfekvője. A túlterhelt orvosokkal és nővérekkel, rosszabb esetben tetvekkel, ágyi poloskákkal, fertőzésekkel, mosatlan ágyneművel.

A fűtött gyepes stadionok árnyékában egyetlen, utolsó lakója van még a Dóri Háznak.

A civil társadalom utolsó erőfeszítéseit láthatjuk. Jó ideje azt látjuk. A kevésből, az egyre kevesebből ad az, aki még adhat. A többiek - mennyire sokan - annyi fáradságot sem vesznek, hogy rendelkezzenek az adójuk egy százalékáról. A Dóri Ház, ahogy a legtöbb jótékonysági szervezet, vagy akár állatmenhely, elveszítette a bevételei egynegyedét. Csupán azért, mert ezentúl a NAV csinálja meg a bevallást és az annyira kurvára kényelmes, annyira jó, hogy már azt a pár percet senki sem szánja rá arra a plusz műveletre. Ami a túlélést jelenthetné sok olyan szervezetnek, ahová végső kétségbeesésében fordul csak az ember. De hiába. Ők sem fognak tudni segíteni többé.

Az egy százalék - amiből életeket lehetne menteni - az államra száll. Majd lesz belőle még egy sor szék a stadionban, fényes kereszt a templom tornyán, kampányidőszakban szétosztott krumpli, gyűlölni tanító plakát, vagy még egy vonatjegy egy másik hátizsáknak.

A kormány majd megnyugtat mindenkit. Majd ők gondoskodnak rólunk, nem maradnak magukra a gyógyíthatatlan betegséggel élő, vagy haldokló gyermekek. Majd a kormány létrehoz ilyen intézményeket, mert jól hangzik, mert lehet döngetni a mellet, mert majd Balog ott vigyoroghat minden felszerelt új kilincs átadásánál. Majd kinevezik vezetőnek valamelyik hűséges katonájukat, beszállítónak jó lesz a bevált stróman. Majd belekerül a működtetése hússzor annyiba, amennyiből a Dóri Ház működött, de kevesebb jut a gyerekekre, mert kell a jó fizetés az oda ejtőernyőzött elvtársaknak, kell a pénz a baráti tanácsadó cégnek, a pályázatíró haveroknak, a tripla áron dolgozó beszállítónak.

Mi pedig majd bólogatunk, ahogy eddig is. Mert hát nekünk jó volt az önkormányzatiság szétverése, az iskolák, önkormányzatok, kórházak központosítása, mert azóta mennyivel jobb az oktatás, az egészségügy. Ugye? Jó az nekünk, ha néhány gazember kaparintja meg az ország vagyonának jelentős részét, ha a gyerekeink a pártakaratnak megfelelően imádkozni lőni és ellenvetés nélkül engedelmeskedni tanulnak. Jó az nekünk, ha az a néhány gazember szétveri a civil társadalom maradékát, ha leszoktatnak minket az önállóságról. Majd ők cserébe gondoskodnak a rólunk, ha megbetegszünk, megrokkanunk, megöregszünk, ha haldoklunk. Ugye?

A hospice alapítvány oldalán találtam valamit. Valamit, ami talán jellemzőbb, érthetőbb, mint egy sok kötetes szociológiai tanulmány. Miközben már nincs pénzük semmire, az áramot csak azért nem kapcsolja ki a szolgáltató, mert az utolsó lakójuk lélegeztetőgépre szorul, a fűtést hamarosan ki fogják kapcsolni, rendeltek egy konténert, hogy legalább ne mocsokban... A konténert egyetlen éjszaka alatt telehordták szeméttel és építési törmelékkel és egyéb szeméttel a környék lakói.

Ha le kellene írni pár szóban ennek az országnak a mentális állapotát, nem találnánk jobb példát. A túlélésért küzdő alapítvány utolsó fillérein rendel egy konténert, a szomszédság pedig telehordja. Egyetlen éjszaka alatt. Mert élelmes. Mert talpraesett. Mert igazi magyar virtus ez. Mert sötét volt, úgysem látta senki. És akkor sem ég le a pofájáról a bőr, amikor megvirrad. Mert letagadja. Önmaga előtt is. Mert becsapja önmagát is. Mert jobb azt hinni, hogy így a tökéletes, hogy rendben van a kórházi folyosón fájdalomtól üvöltő ember, rendben van a Dóri Ház haldoklása, rendben van rüh, a tetű, az ellátás nélkül szenvedők, az éhezők, minden rendben van. Ez mind nem igaz, csak kitaláció, rágalom, támadás, de ha igaz is, Afrikában többen éheznek.

Rendben van az ingyen ebédért kígyózó végtelen sor, az öngyilkosságba menekült rokkant. Az sem igaz. Semmi sem. Csak az épülő-szépülő ország az igaz. És Orbán puritán igénytelensége. És Balog kenetteljes vigyora. Ez a valóság. Meg a konténer. Az a kurva konténer, amit éjjel telehordott a mocskával tudva, hogy reggel le fogja tagadni.

Most egyel több mocsok van, amit le kell majd tagadni. Le is fogják.

Le fogják.


https://kolozsvaros.com/2018/01/31/szemet/


--------------------------------------------------------------------------------- ------------------------


Aki segíteni szeretne a Dóri Házon, adományát az alábbi számlaszámokra küldheti:

Az alapítvány neve: Szemem Fénye Alapítvány
Számlavezető bank: Szigetvári Takarékszövetkezet
Bankszámlaszám: 50800111 11083762
Külföldi utaláshoz: IBAN: HU24 50800111 11083762 00000000 - SWIFT code: TAKBHUHB
Számlavezető bank: UniCredit Bank
Bankszámlaszám: 10918001 00000033 67470006
Külföldi utaláshoz: IBAN: HU77 10918001 00000033 67470006 - SWIFT code: BACXHUHB

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Itt az OLAF levele: végig hazudott a Fidesz
  2018-01-31 09:37:43, szerda
 
 
Itt az OLAF levele: végig hazudott a Fidesz


Nem hazudozhat, és nem vádaskodhat tovább a Fidesz a 4-es metróval kapcsolatban, mivel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) hivatalos értesítése szerint a beruházás ügyében folytatott vizsgálatuk teljes jelentése a Polt Péter által vezetett Legfőbb Ügyészség birtokában van.
Mindezt az a levél tartalmazza, melyet az OLAF válaszként küldött meg részemre, azt követően, hogy az MSZP Európa Parlamenti képviselőjeként kértem tőlük a 4-es metróval kapcsolatos vizsgálat teljes dokumentációjának nyilvánosságra hozatalát.

A levélből világosan kiderül, hogy a Fidesz végig hazudott: a teljes vizsgálati anyag nyilvánosságra hozatalához nincs szükség az OLAF engedélyére. A hivatalos válasz szó szerint így fogalmaz: ,,Ezt a döntést elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, akik a jelentést először megkapták."

Az MSZP felszólítja Polt Péter legfőbb ügyészt, hogy a lehető leghamarabb hozza nyilvánosságra teljes terjedelmében az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról.

Amennyiben a legfőbb ügyész ezt nem teszi meg, azzal nem csak azt a gyanút erősíti, hogy a Fidesz eddigi alaptalanul vádaskodott, hanem azt is, hogy az OLAF megállapításai épp a Fideszre nézve tartalmaznak terhelő tényeket.

Az OLAF levelét az alábbiakban eredeti nyelven és gyors fordításban csatolom.

Ujhelyi István
az MSZP alelnöke, Európai Parlamenti képviselő

***

Tisztelt Ujhelyi úr,

Üzenetét köszönettel megkaptuk, megtisztelő érdeklődését az OLAF tevékenységét illetően pedig ezúton is köszönjük. Elnézését kérem, hogy ilyen későn tudtam csak önnek válaszolni.

Általánosságban elmondható, hogy a TFEU 339. cikkelye, valamint az OLAF-ra vonatkozó jogi szabályozás alapján minden OLAF-vizsgálat során felszínre kerülő információ a személyes adatvédelmi vonatkozások miatt szigorúan bizalmas jellegű. Éppen ezért az OLAF kötelessége, hogy minden információt a pártatlanság és semlegesség jegyében hozzon nyilvánosságra, valamint, hogy a felszínre kerülő adatok nem csak bizalmasan legyenek kezelve, de megfeleljenek az ártatlanság vélelme elvének, illetve az ilyenkor releváns eljárási garanciáknak.

Az OLAF megerősíti, hogy befejeződött a budapesti négyes metró kialakítása körül felmerült visszaélésekkel és szabálytalanságokkal kapcsolatos vizsgálat. A 883/2013 rendeletalapján a végső OLAF jelentés, illetve az abban foglalt javaslatok átadásra kerültek a Regionális és Várospolitikai Főigazgatóságnak (DG REGIO), valamint az Európai Beruházási Banknak, a Legfőbb Ügyészségnek, az OLAF csalásellenes koordinációs szolgálatának Magyarországon, valamint a brit igazságügyi hatóságoknak is.

Jelenleg ezen szervezetek döntésén múlik, hogy lehet-e az OLAF-nyomozás alapján további intézkedésekre számítani az ügyben.

Az ön kérdésére válaszolva, mivel a jelentés továbbadásra került az említett szervezeteknek, így annak kiadása már nem áll az OLAF módjában. Ezt a döntést elsősorban azok a nemzeti hatóságok hozhatják meg, akik a jelentést először megkapták. Nekik kell dönteniük arról is, hogy a jelentés esetleges nyilvánosságra hozása milyen hatásokkal járhat, illetve nekik kell biztosítaniuk, hogy az igazságügyi titoktartásra, az adatvédelemre, az eljárási jogokra vonatkozó szabályozások betartatásra kerüljenek - ide értve a dokumentumhoz való hozzáférés jogát is.
Annak ellenére, hogy nem áll módomban válaszolni az ön által feltett kérdésre, ezúton is köszönöm érdeklődését az OLAF tevékenységét illetően.

Üdvözlettel,
Charlotte Arwidi,
Head of Unit

***

Dear Mr Ujhelyi,

Thank you for your email and for your interest in OLAF's activities. I apologise for the delay in getting back to you.

As a general background, please note that all information collected in the course of OLAF investigations is subject to professional secrecy in accordance with Article 339 TFEU and with the relevant legal provisions on OLAF investigations and on the protection of personal data. In that respect, it is OLAF's particular duty to ensure that any information made public is presented neutrally and impartially, and that its disclosure not only respects the confidentiality of investigations but also complies with the principle of presumption of innocence and with the necessary procedural guarantees.

OLAF can confirm that it has concluded an investigation into the alleged fraud and irregularities related to the development of Metro Line 4 in Budapest, Hungary. In line with the requirements set out in Regulation 883/2013, OLAF's final report and recommendations on the case were transmitted to the Directorate General for Regional and Urban Policy (DG REGIO), the European Investment Bank (EIB), the Office of the Public Prosecutor in Hungary, the Hungarian Anti-fraud Coordination Service (AFCOS) and to the UK judicial authorities. It is now up to these authorities to assess the need for further action based on OLAF's findings.

In response to your question, since the OLAF final report has now reached its intended recipients, the Office is not in a position to decide on the possible release of the report. Such a decision belongs in the first place to the national authorities to which the report was addressed. It is for these authorities to assess the impact of a possible release of the report and to ensure compliance with the relevant legal obligations on judicial secrecy, data protection and procedural rights, including the right of access to file.

Despite not being able to supply the information that you were seeking, I would like to thank you for your interest in OLAF's activities.

Kind regards,
Charlotte Arwidi
Head of Unit


http://mszp.hu/hir/itt_az_olaf_levele_vegig_hazudott_a_fidesz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éljen és virágozzék a korrupció posványa
  2018-01-31 09:20:28, szerda
 
  Éljen és virágozzék a korrupció posványa

Molnár Bálint | Ma | 8:03


Jó reggelt mindenkinek! Köszönöm először is a címlapfotót olvasónknak, Szonjának, aki további általa készített állatkás fotók mellett ezt külön nekem címezte. Mert most már közismert népi bölcsesség, hogy a vidra jófej. Az nem tudom, mennyire jó ezzel szemben, hogy ilyen-olyan rögeszméi vannak az embernek. Szerda reggel van, január 31-ét írunk ráadásul, nekem pedig az a rögeszmém van itt többedmagammal, hogy ma éjfélkor lejár Balog Zoltán nagy utazó és kenetteljes kormányzási biodíszlet ultimátuma, amit még január 19-én fogalmaztak meg 12 pontos követelés formájában a diákok. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának máig volt/van ideje érdemi, sajtónyilvános egyeztetést kezdeményezni a diáksággal, ami tudomásom szerint nem történt meg. Fontosabb dolgai vannak itt mindenkinek. Meg kell védeni az országot, háborúzni és harcolni kell minden mandátumért, dübörög a kampány, nem érnek rá a diákokkal foglalkozni az uraságok. Igaz, nyolc éve nem érnek rá, úgyhogy.

Sokkal fontosabb volt elcsattogni Bécsbe a nemzeti Volkswagen mikrobusz kíséretében (az állami vasúttal kombinált szemfényvesztő plebejuskodás szellemében), mert hát a Népszabadságot előbb felvásárló, majd 2016-ban egyetlen éjszaka leple alatt bezárató Heinrich Pecinával meg kellett inni egy kávét. Mert a cinizmus soha nem érhet véget. És mert a bécsi talponállónál be kellett nyomni néhány roppanós virslit, hiszen a nép egyszerű fiai tömött sorokban dobják hanyatt magukat minden alkalommal, amikor a hátizsákos, puritánságáról híres miniszterelnök úr enberi arcát mutatja. Meg fontos volt kierőszakolni egy találkoztót a bécsi érsekkel is, hát hiszen ki más osztja a lapokat a menekültek, az üldözött keresztények, valamint Európa megmentése ügyében, ha nem ez a fáradhatatlan jóember és kísérete, a Balog-Rogán-Lázár trió. Az MTI azt is eldicsekedte, hogy Christoph Schönborn érsek úr

megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Magyarországnak az Irak, valamint a szíriai Aleppó újjáépítésének támogatásáért.

Remélem, mindenki érzi a büszkeséget, hogy mekkora nagy ember ez, aki éjt nappallá téve küzd, hogy nekünk jobb legyen, hogy az egész világnak jobb legyen, noha - Schimdt Mária NER-ideológustól tudjuk -, hogy ez mennyi önfeláldozással jár. A Fidesz és a propaganda szócsövei már kitapétázták az ég alját is a rongyosra cincált paneljeivel:

Van egy mód ahogy élünk, ahogyan a keresztény társadalmakban élni szoktak, és ezt az életformát szeretnénk megvédeni. Ez az identitás nekünk fontos. Meggyőződésem, hogy Európában nincs szükség párhuzamos társadalmakra, hanem meg kell őrizni a keresztény kulturális alapokat.

Arról viszont nem nagyon esett szó, hogy az osztrák kancellárral való találkozó előtt a paksi atomerőmű-bővítés ellen tüntetők egy csoportja várta az istenkirályt. Azt sem pakolták ki az üzenőfalra, hogy eme kínos ügyet, az Ausztria és Magyarország közötti feszültség egyik forrását Orbán szerint nem osztrák-magyar kérdés, ez európai ügy, amelyre európai jogi fórumokon keresik a megoldást. Mi a fasz van? Hát nem az volt, hogy Európa Soros kezében van, hogy mindenhol Soros emberei ülnek, akik bele akarnak ugatni a szuverenitásunkba és előre meghozott ítéletek alapján akarják megbuktatni a demokratikusan megválasztott kormányt? Most hirtelen az európai jogi fórumok és Brüsszel a barátunk? Hányingerség ez az ember.

És akkor még nem beszéltünk az Ausztriában dolgozó külföldiek, köztük magyarok gyerekei után járó támogatások csökkentéséről sem, amit szintén nem függesztettek ki a fideszes faliújságokra. Nem véletlenül, ebben a kérdésben is forgott a köpönyeg rendesen. Miután nem sikerült elmenekülni a sajtótájékoztató előtt, de sikerült összehozni, hogy csak előre lezsírozott kérdéseket lehessen feltenni, a családtámogatásokról ezt mondta: ha Magyarországnak ez érdekében áll, akkor szívesen támaszkodik az Európai Unió segítségére.

A családtámogatások indexálása ellentétes az Európai Unió alapszerződésével, ezért az Európai Bizottságnak hivatalból fel kell ellene lépnie.

Ja, hogy most nem az van, hogy a senki által meg nem választott brüsszelitáknak a kurva anyja, hanem. Értjük, azt hiszem. Kínomban még ideteszem, hogy mit válaszolt az Sebastian Kurz kancellár, amikor az Orbán által elismeréssel emlegetett és a gyakorlatban is működtetett illiberális demokrácia fogalmáról kérdezték. A kancellár úr

örül annak, hogy Ausztriában szilárd és erős demokrácia van, szerinte ez a megfelelő államforma, nemcsak számukra, hanem a világ valamennyi országa számára.

Vagyis azon túl, hogy nincs és nem is lesz napirenden, hogy Ausztria valaha is csatlakozzon a V4-ekhez, és annak ellenére, hogy Ausztria kormányában szerepet kapott a szélsőjobb is, nincsenek elájulva az illiberális hőbörgésektől. Ugyanez a téma így köszönt vissza a pávatáncos szájából:

Tapasztalat, hogy ha a liberálisok nincsenek benne a kormányban, akkor azt mondják, hogy vége a demokráciának. Nem fogadjuk el, hogy bármelyik ideológiai irányzat saját magát a demokráciával azonosítsa (...), a jelző nélküli demokrácia az igazi demokrácia.

Gratulálok ahhoz, hogy nem sikerült megint a liberálisokat kihagyni a buliból, de persze mindenki úgy égeti magát, ahogy akarja, feltéve, ha nem egy egész országot éget egyszemélyben. Márpedig aki mindent és mindennek az ellenkezőjét is ugyanolyan meggyőződéssel képes állítani, a nem más, mint ami: egy közönséges, pitiáner kalandor. Ennyire, a van egy mód, ahogyan élünk keresztény identitás dallamára. Há ő így él:

https://index.indavideo.hu/video/orban_tiborcz_olaf_becs

Miközben ezek Bécsben bohóckodtak a híveik legnagyobb gyönyörűségére, és hadonásztak a fakarddal, a hon rohadása megállíthatatlannak tűnik. Végül is nem nagy ügyek ezek. A fideszesek a főnök távollétében nem mentek be dolgozni, leszarták a Kövér által jól időzített rendkívüli ülést, aki meg ott volt, alázta a pártokat és az országot. Szép volt, fiúk!

Az sem nagy ügy, hogy ágyi poloskák leptek el egy állami fenntartású, XVIII. kerületi pszichiátriai otthont, ahol van olyan beteg, aki már a csípések miatt szorul kórházi kezelésre. Tegnap még úgy volt, hogy a szaktárca államtitkára nem tud a problémáról. Remélem mára már letagadják az ügyet: nem is poloskák voltak, hanem szemmel alig látható pici kis izék, de kurvára nem ágyi poloskák, mer azok keresztben csíkosak, ezek meg hosszában. (Ott segítek, ahol tudok, ja.)

Az meg végképp nem ügy, hogy Lázár János, a közmunkások védőszentje, aki szintén Bécsben haknizott, két hete még 50 millió forintos gyorssegélyt ígért a csődbe ment Csanádpalotának. A lovetta sehol, februártól 250 gyerek maradhat éhesen, mivel már a közétkeztetésre sem fussa. Nem baj, mert cserébe sok helyen, köztük jobboldali vezetésű településeken is lenyúlták az alapellátó fogorvosoknak szánt hárommillió forintos kormányzati támogatást, a derék elöljárók úgy döntöttek, inkább megtartják az önkormányzat kasszájában a pénzt. Mindeközben elítélt bűnözők irányítanak az MNB felügyelete alatt álló tőzsdei cégeket, Lölö kartársat pedig kéretik nem baszogatni a milliárdos luxus-repülőgéppel, mert az nem bűncselekmény.


https://kolozsvaros.com/rovidek/eljen-es-viragozzek-a-korrupcio-posvanya/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Látja, nővérke, nem megmondtam, hogy hülyék?
  2018-01-31 09:14:50, szerda
 
  Látja, nővérke, nem megmondtam, hogy hülyék?

Szalonna | Január 30, Kedd | 16:15

A helyzet egyre nehezebb lesz, (a helyzetnek az a része, amelyik nemzetközi, az meg még fokozódik is), kívül-belül hülyék vesznek körül minket, az egész világ ellenünk; hát hiába magyarázzuk-nyivákoljuk a büdös nagy igazságokat, mégsem hajlandóak elismerni nagyságunkat? Persze, hogy nem, hiszen hülyék, mint említettük volt.

Hülye a teljes magyar ellenzék, hülye a sajtónak még szabad része, hülyék a civil szervezetek, hülyék az aktivisták, hülyék a diákok, hülyék a tanárok és hülyék a szakszervezeti vezetők is - igaz, nem mindegyik, hiszen: ,,Ráütvén a két zsebére... (Jobb felől üt) nekem fütyöl, (Bal felől üt) s nekem fütyöl" (Németh Szilárd nevű kedves olvasónknak segítünk: ez a részlet egy Arany János versből van) -, hülye az MTA, hülyék a tudományos intézetek.

Hülye Ferenc pápa, hülye Beer Miklós püspök, hülye Iványi Gábor.

Hülye a teljes Európai Unió, hülye Merkel, hülye Schultz, hülye Macron, hülye Juncker, hülye Tusk, hülye az összes európai uniós biztos (inkluzíve a fideszes Navracsics), hülyék az európai képviselők (persze, nem mind: lásd Arany idézett sorait fentebb).

Természetesen hülye Soros György, hülye António Guterres ENSZ főtitkár, hülye a teljes ENSZ, hülye a menekültügyi egyezmény.

Egyelőre még nem hülye Trump, de ha záros határidőn belül nem fogadja a Kárpátok géniuszát, hülye lesz ő is. Nemsokára hülye lesz Sebastian Kurz osztrák kancellár is (pedig benne hogy reménykedtünk, erre felnyom minket az európai bíróságon a hülye labanc? Meg elveszi a családi pótlékot magyar véreinktől?)

Alig maradtak már csak, akik megértenek és ünnepelnek minket. Nigel Farage, Geert Wilders, Kaczynski, Marie Le Pen, Matteo Salvini; csak velük meg nehéz társaságba járni, mert mindenhol fintorogva fogják be az orrukat. Igaz, már akkor is fintorognak, ha csak egyedül megyünk.

Látja, nővérke, nem megmondtam, hogy hülyék?

Ráczkevy Miklós

https://kolozsvaros.com/2018/01/30/latja-noverke-nem-megmondtam-hogy-hulyek/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Matolcsyéknak nem tűnt fel: elítélt bűnöző irányít egy tőzsd
  2018-01-31 09:05:00, szerda
 
  Most minek finnyáskodni. Csak az ítélet miatt?
Az MNB-t nem bűnöző vezeti? (Meg a kormányt... soroljam?)
Hogy ezeknek nincs papírjuk róla? Majd lesz.

--------------------------------------------------------------------------------- --------------


2018. január. 31. 06:30 2018. január. 31. 08:31 ITTHON

Matolcsyéknak nem tűnt fel: elítélt bűnöző irányít egy tőzsdei céget


szerző:
Gergely Zsófia


Még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt, a cégvezetéstől ráadásul eltiltott bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget, de ezt valamiért a felügyeletet ellátó MNB tavaly március óta nem vette észre. Azt azért elismerték, hogy hallottak már a 12 éven át nyúló ügyről.


Szokatlan módon vagdalkozni kezdett Matolcsy jegybankja, miután a HVG hetilap múlt heti számában beszámolt arról, hogy éveken át törvénysértő határozatokat hozhattak. Ez azt jelentené, hogy még a brókerügyben is szabálytalanul járt el az MNB, ami a pénzügyi felügyeletet ellátó jegybank számára fölöttébb kínos. Az MNB a visszatámadás módszeréhez folyamodott: nyilvános közleményben állították, hogy ,,egy hetilap" próbálja megfúrni a brókervádlottakkal szembeni ,,jegybanki szigort". Odáig mentek, hogy azt állították, az ,,újságírás alapvető etikai szabályainak mellőzésével" sugalmazott a hetilap, miközben ők mindent megtesznek, hogy ,,a fogyasztók, befektetők érdekét képviseljék a brókervádlottakkal szemben".

Mindez azért különösen pikáns Matolcsyéktól, mert - az előző, határozathozatalról szóló ügytől teljesen függetlenül - hetek óta pont a legbotrányosabb brókerügy, a Kulcsár-perben huzakodunk velük. A saját magát közleményében rettenthetetlen szigorral eljáró hatóságnak beállító jegybanknak ugyanis felügyeletként tavaly március óta nem tűnt fel, hogy még mindig egy Kulcsár-ügyben jogerősen elítélt bűnöző irányít egy milliárdos tőzsdei céget.

A 2003-ban kirobbant brókerbotrány ugyanis többszöri nekifutás után 2017 márciusában zárult jogerős ítélettel. Kulcsár Attila büntetését öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint megfizetésére enyhítették, a többiek felfüggesztett börtönnel, pénzbüntetéssel megúszták. A 12 éven át húzódó ügy lényege az volt, hogy a K&H Equities egykori vezető brókere és vádlott-társai rendkívül magas hozamok ígéretével, offshore cégeken keresztül trükközve jogosulatlanul forgatták magánszemélyek, sőt állami vállalatok pénzét. Egészen addig, míg a kimutatható kár 8 milliárd forintra rúgott, de a vádhatóság számításai szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint volt.


Kerék Csaba a helyére megy, miután beszélt az utolsó szó jogán a Fővárosi Bíróságon. A vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően a Kulcsár-ügyben elnapolták az elsőfokú ítélet kihirdetését 2008 agusztusában
© MTI / Bruzák Noémi
A vádlottak padján ücsörgött Kerék Csaba is, akit másodrendű vádlottként tavasszal - kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet - három év szabadságvesztésre és szintén ötmillió forint pénzbüntetésre ítéltek. Ezen túl a bíróság teljes vagyonelkobzást rendelt el a Kerék érdekeltségébe tartozó Britton Capital and Consulting Kft.-re, illetve az amerikai Britton Llc.-re. Az ítéletben információnk szerint kifejezetten szerepel, hogy a cégek vagyonának - a kártérítés érdekében való - elkobzása kiterjed a két cég Kartonpack Nyrt.-ben lévő részvényeire is.

Simán ott felejtődött a tőzsdei cég élén

A Kartonpack egy milliárdos csomagolóanyag-gyártó, csakhogy a BÉT honlapján elérhető hivatalos adatok alapján jelenleg, közel egy évvel a jogerős ítélet még mindig a két Britton-cég a legnagyobb részvényes. Vagyis a tavaly március vagyonelkobzás ellenére a tőzsdén a Britton Kft.-nek továbbra is 61,9 százalékos, míg a Britton Llc.nek 29,58 százalékos hányada van a dobozgyárban. A cégvezetéstől eltiltott Kerék Csaba pedig továbbra is az igazgatóság elnöke.


A gépmester egy raklapon 3000 nyomtatott ívet húz ki a gépből. Nemzetközi összevetésben is korszerű, kapacitás-fejlesztő technológiai bővítést hajtott végre a főként gyógyszeripari csomagolástechnikában teljesítő debreceni Kartonpack Dobozipari Nyrt. Az üzemcsarnokba beépített Heilderberg Speedmaster CX 102-5L UV lakk felhordására is alkalmas nyomdagép óránként 16.500 ívet képes nyomtatni. A saját erőből megvásárolt berendezést három műszakban használják.
© MTI / Oláh Tibor
Az Átlátszó írt arról korábban, hogy a Kartonpackra többen fenik a fogukat. Sőt, a jó politikai kapcsolatokkal rendelkező Fintha-Nagy Ádám jogász már el is vitte a második legnagyobb hányadot, a Britton Llc. részét. Csakhogy az ügylet a bennfentesség felmerülése miatt függőben maradt, úgy tudjuk, jelenleg is zajlik emiatt a jogi huzavona pénzügyi felügyeleti és büntetőügyi eljárásban.

A milliárdos dobozgyár legzsírosabb, több mint 60 százalékos részvényhányadára viszont még nem jelentkezett be nyíltan senki. Március óta el van kobozva, így az államé, pontosabban a közvagyon része. Ezen 33%-ot meghaladó rész esetén szükséges, úgynevezett nyilvános vételi ajánlatot azonban eddig nem tett az állam, így a közgyűlésen a tőkepiaci törvény szerint nem szavazhat.

De akkor ki szavazott az államhoz került részvényekkel?

Ezért különösen érdekes, hogy pár hete, december végén a cég összehívott egy közgyűlést, és ezekkel az elvileg már elkobzott részvényekkel döntéseket hoztak. Ezt a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) szúrta ki, amelynek elnöke, Dióslaki Gábor több mint furcsának tartja a történteket. ,,A részvényesek legfontosabb fórumán valaki rejtélyes módon szavazott is azokkal a részvényekkel, amelyeknek jelenleg az állam a birtokosa, ám ő sem szavazhat velük. Ráadásul hogyan lehet még mindig Kerék Csaba az igazgatóság elnöke jogerősen elítélt bűnözőként?" - sorolta a kérdéseket a kisrészvényesek szervezetének vezetője.

Dióslaki ugyanis állítja, a cégbíróság tavaly március óta nem törölte Kerék Csabát a cégjegyzékből, illetve nem vette fel azoknak a nyilvántartott listájára, akiket a cégvezetéstől eltiltottak. Szerinte ennek tényéről a cégbíróságnak rég értesülnie kellett, valami rejtélyes okból mégsem jegyezték be a nyilvántartásba. Ennek nyilvánosan elérhető adatbázisában valóban nem sikerült megtalálnunk Kerék Csabát, csak két hasonló nevű személyt dob ki a keresés.

Beszavazták Kerék testvérét a vezetőségbe

Ráadásul nem is akármilyen határozatot hoztak a Tebész által kifogásolt közgyűlésen december 18-án: a Magyar Állam birtokában lévő részvényekkel beszavazták az elítélt Kerék testvérét, Kerék Lászlót az igazgatóságba. A rokoni kapcsolat vezetéknevük azonosságán túl egyértelműen kiderül, hiszen a személyi döntésről szóló határozatban, illetve a cégadatokban szerepel és megegyezik az édesanyjuk neve.

Könnyen lehet, hogy az elítélt elnök így akarta biztosítani utódlását, hiszen az Átlátszónak nyilatkozó jogászok korábban kiszámolták, hogy Keréknek az előzetesen már leült időtartam figyelembevételével is még több mint egy évre börtönbe kell majd vonulnia. Bár valószínűnek tartják, hogy hiába jogerős az ítélet, az ügy a Kúrián köt ki.

Nem vehettek részt a közgyűlésen

A Tebész mindenesetre egy informátorától előre értesült arról, hogy a közgyűlésen mi várható, sőt arról is, hogy a piacfelügyeletet ellátó MNB rég tud róla, hogy egy elítélt cégvezető ténykedik a tőzsdén. ,,Úgy tudjuk, hogy egy magánszemély már tavaly nyáron bejelentést tett erről az MNB felé. Érthetetlen, miért nem hajtja végre az állam saját bíróságának ítéletét" - mondta Dióslaki.

A tőzsdei érdekvédelmi szervezet erre megpróbálta kideríteni, mi történik a tőzsdei cégnél, ezért gyorsan vásároltak egyetlen darab részvényt, hiszen a jogszabályok alapján részvényesként már ezzel is bejutottak volna a közgyűlésre. Csakhogy formai hibákra hivatkozva nem jegyezték be őket a részvénykönyvbe, így nem jutottak be a döntéshozásra. A Tebész ezért bíróságon támadta meg a december 18-i közgyűlésen hozott valamennyi határozatot, kérve ezek hatályon kívül helyezését.

A felügyelet félrenéz?

,,A felügyeletnek már azért meg kellett volna büntetnie a Kartonpackot, hogy az előírásoknak megfelelően nem tette közzé az általa teljes terjedelmében ismert ítélet minden olyan részét, mely érinti a társaságot. Így például az igazgatóság elnökének eltiltását is. Az MNB-nek kellene a jogszerű állapoton őrködnie, Matolcsyék azonban máig nem csináltak semmit" - magyarázta a szervezet elnöke. Szerinte a fő kérdés az, hogy generálisan milyen fényt vet a magyar tőzsdére, ha továbbra is egy ügyfelek vagyonával trükköző bűnöző lazán ott felejtheti magát egy tőzsdei részvénytársaság vezető posztján.


© Túry Gergely
Még két hete kerestük meg az MNB-t, azt firtattuk, hogyan lehetséges, hogy felügyeletként nem léptek egy olyan ügyben, amit már csak a médiából is ismerniük kellett. Binder István felügyeleti szóvivő válaszában első körben a bíróságra mutogatott, szerinte az eltiltás végrehajtása annak a szervnek a feladata, amely adott foglalkozással kapcsolatban a nyilvántartási, illetve engedélyezési tevékenységet végzi. Vagyis ezt a ,,büntetés-végrehajtási bíró felhívása alapján kell a nyilvántartást vezető szervnek automatikusan bejegyezni a nyilvántartásba", és gondoskodniuk arról, hogy az elítélt az eltiltás tartama alatt ne végezhessen olyan tevékenységet, amelytől a bíróság eltiltotta - közölte.

Azt nehezen tagadhatták, hogy azért hallottak az utóbbi idők legzajosabb brókerperének tavaly márciusi lezárásáról, ahogy a szóvivő fogalmazott ,,nyilvánosan elérhető adatokból értesültek a kérdésben szereplő ítélet meghozataláról".

Törvényességi eljárás indult - de nem mondják meg, mikor

A felügyelet hivatalos válaszának legérdekesebb része, hogy mint felügyelet, a Kerék Csabát, vagyis ,,a Kartonpack Nyrt. igazgatóságának elnökét érintő kérdésben tájékoztatást kértek" a tőzsdei cégtől. ,,Ezt követően a nyilvánosan elérhető és a Kartonpack Nyrt.-től beszerzett információk alapján - a kérdésben szereplő helyzet egyértelmű tisztázása érdekében - az MNB törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróságnál" - válaszolta Binder.

Vagyis a tisztázás érdekében az MNB szükségesnek tartotta a törvényességi felügyeleti eljárást, csakhogy a felügyeleti szóvivő elfelejtette pontosan megjelölni az időpontot, amikor léptek. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy már rég zajlott-e az eljárás, amikor arra rákérdeztünk, vagy csak azután léptek, hogy a hvg.hu felhívta a figyelmet Kerék Csabára. Mikor erre rákérdeztünk a szóvivőnél, ő arra hivatkozva tért ki a pontos válasz alól, hogy írjunk egy újabb megkeresést, amire majd válaszolnak - addig pedig nem hajlandó pontosabban fogalmazni.

Arra is rákérdeztünk, hogy a Tebésszel ellentétben felügyeletként számukra miért nem tűnik fel, hogy a cég decemberi közgyűlésén rejtélyes módon olyan részvényekkel szavaztak, ami elvileg már az államé, ráadásul arra voksoltak, hogy az elítélt Kerék testvére bekerüljön a vezetőségbe. Ha pedig feltűnik, akkor adódik a kérdés, hogy milyen lépéseket tesznek. Binder István válaszából ekkor már nem csak az időhatározó, de minden konkrétum hiányzott, mint írta, ,,jogszabálysértés gyanúja esetében hivatalból megteszi a szükséges intézkedéseket". De hogy ebben a konkrét esetben tesznek-e bármit, azt nem árulta el.

A kialakult helyzetről beszéltünk Kerék Csabával is, amennyiben végleges nyilatkozata eljut hozzánk, kiegészítjük cikkünket.


http://hvg.hu/itthon/20180131_Matolcsyek_valamiert_nem_szurtak_ki_elitelt_bunozo_ iranyit_egy_tozsdei_ceget
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
OROS EMBEREIVEL TART KÖZÖS KORMÁNYÜLÉST ORBÁn
  2018-01-31 08:45:10, szerda
 
  2018. 01. 30. 17:21

EZEN IGAZODJON KI! - SOROS EMBEREIVEL TART KÖZÖS KORMÁNYÜLÉST ORBÁN
Orbán Viktor látványosan nagy barátságot, még a V4-ek vezetőinél is jobb kapcsolatot alakított ki a Soros-családdal jó viszonyt ápoló szerb kormányzattal. A közeledő februári közös kormányülésről még novemberi találkozása alkalmával döntött a magyar miniszterelnök és Ana Brnabić szerb kormányfő.



Az esemény pikantériája, hogy Szerbia jelenlegi elnöke, Aleksandar Vučić, aki legutóbb novemberben fogadta Soros György fiát, Alex Sorost, aki arra biztatta az elnököt, hogy Szerbiának meghatározó szerepet kell játszania a térség stabilitásának megőrzésében. Megerősítették, hogy a Nyitott Társadalomért Alapítvány kész támogatni Szerbiát és segíthet a vállalkozások számára is szimpatikusabbá tenni az országot.

Magyarországon mindeközben a választások közeledtével olyan mértékben hatalmasodott el a kampány a kormányzaton, hogy múlt héten Németh Szilárd és a Fidesz képviselői azért vonultak ki a nemzetbiztonsági bizottság nyitott üléséről, mert megjelent a bizottság egyébként állandó tagja, Szél Bernadett, akit a Fidesz a Soros-hálózat szolgájának tekint, aki Soros György érdekeit képviseli.

Mi lesz akkor ha a közös kormányülésen a miniszterelnök jó barátja, Vučić is megjelenik, aki épp a napokban jelentette be, hogy országa annak ellenére, hogy nem az EU tagja, akkor is kiveszi részét a közös teherviselésből és hajlandó menekülteket befogadni, azaz nyíltan teljesíteni a Soros által is képviselt tervet, nem úgy, mint a magyar kormány, aki titokban vitte véghez mindezt.


Talán a miniszterek fogják magukat és kivonulnak az ülésről, vagy épp arról fognak tárgyalni, amit korábban a szerb vezetés már megtárgyalt Alex Sorossal?

A delhir.info a belgrádi sajtóra hivatkozva azt írja, hogy a napokban derült ki az is, hogy Ana Brnabić szerb kormányfő meghívást kapott a Bilderberg-csoport következő találkozójára. Egyes elméletek szerint a világ legbefolyásosabb szabadkőműves páholyának tartott Bilderberg-csoport következő találkozójára az olaszországi Torinóban kerül majd sor június 7. és 10-e között.

A lap emlékeztet, hogy a Bilderberg-csoport ellen az Orbán-kormány annak idején egy Bajnai- és Reding-ellenes minikampányt is felhúzott. Így alig várjuk, hogy miről fog szólni a kormányülés, és megkérdezi-e Orbán barátjától, hogy miért találkozgat Soros fiával, vagy a miniszterelnök-asszonyt, hogyan férkőzött a nemzetközi bankárok kegyeibe.

https://alfahir.hu/2018/01/30/alex_soros_soros_gyorgy_orban_viktor_aleksandar_vuc ic_kormanyules_bilderberg_csoport
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ORBÁN HARCI KEDVE ELSZÁLLT MIRE BÉCSBE ÉRt
  2018-01-31 08:42:01, szerda
 
  2018. 01. 30. 22:21

Orbán Viktor felvértezve indult el Bécsbe, de úgy tűnik a vonatozás kimerítette mire odaért, a harcias retorikából ugyanis nem sokat érezhettek a sógorok.



Minden olyan kérdésben Brüsszelre mutogatott a magyar miniszterelnök, amiben korábban határozott álláspontot képviselt a hazai sajtó előtt.

A magyar kormányfőt a az osztrák fővárosban, a kancellári hivatal előtt atomjellel ellátott hordókból épített négyméteres piramissal várták a Green Peace aktivistái, és azt üzenték, hogy

"állítsa le a nemcsak Magyarországra, de a környező országokra is veszélyt jelentő, kockázatos, drága és felesleges paksi beruházást".

Orbán Viktor szerint az atomerőmű kérdése nem a két ország közötti, hanem európai ügy, amire európai fórumokon keresnek megoldást és mindent megtesznek azért, hogy a nukleáris energiáról való nézetkülönbség ne rontsa a kétoldalú kapcsolatokat.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)

Szintén az Európai Uniótól vár döntést a miniszterelnök a családtámogatásra vonatkozó új osztrák jogszabályok ügyében is. A találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy az EU-nak kell feljelentést tennie Ausztriával szemben, hiszen európai uniós szabályba ütközik az, ha más nemzet polgárai ugyanannyit adóznak, de nem ugyanolyan támogatásokban részesülnek, mint a befogadó nemzet tagjai.

Ezzel szemben az osztrák kancellár úgy fogalmazott, hogy a szabályozást az uniós szabályokat is figyelembe véve hozták meg és

"az életviteli költségekhez igazodunk, nem valaki, nem egy bizonyos nemzet állampolgárai elleni intézkedésről van szó",

ezért ez nem terhelheti a kétoldalú kapcsolatokat ez az intézkedés.

Sebastian Kurz úgy tűnik, Orbán új keletű illiberális demokráciáját sem tekinti követendő példának. A kancellár egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy Ausztriában szilárd és erős demokrácia van, ami a legmegfelelőbb államforma.

Ezután Orbán Viktor kijelentette, hogy "a jelző nélküli demokrácia, az igazi demokrácia", hogy akkor miért terjeszti az illiberális demokráciát, azt nem volt alkalom megkérdezni tőle.

Azért volt egyetértés is a két fél között, például a migrációval kapcsolatban. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy akik törvénytelenül érkeznek Európába azok nem maradhatnak és Európa határainak, a schengeni határoknak a megerősítése elengedhetetlen feladat.


https://alfahir.hu/2018/01/30/ausztria_orban_viktor_sebastian_kurz_paks_ii_demokr acia
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/32 oldal   Bejegyzések száma: 310 
2017.12 2018. Január 2018.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 310 db bejegyzés
e év: 1581 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 45
  • e Hét: 378
  • e Hónap: 14570
  • e Év: 147487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.