Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
…az adatok azt mutatják…” – rohanunk
  2018-02-22 19:22:24, csütörtök
 
 
“...az adatok azt mutatják..." - rohanunk a megsemmisülésbe!
Csökkenő születésszám, öregedő társadalom - Drámaiak a magyar demográfiai mutatók

A miniszterelnök évértékelő beszédének hangsúlyos eleme volt az elmúlt évek javuló demográfiai trendje. Az értékelés szerint a termelékenységi mutató jelentősen nőtt az elmúlt években. Ez pedig, ahogy elmondta: a családtámogatási rendszernek köszönhető. Egy friss kutatás azt vizsgálta meg, hogy mit mutatnak a demográfiai adatok, tényleg van-e ok-okozati összefüggés az egyes lépések között? A Policy Agenda elemzése.
Csökkenő születésszám, öregedő társadalom - Drámaiak a magyar demográfiai mutatók
Képünk illusztráció (Reuters)

A magyar társadalom öregszik, a lakosság átlagéletkora nő, és csökken a népességszám. A rendszerváltás idején 10 millió 374 ezer ember élt Magyarországon, 2008-ban a gazdasági válság kezdetekor 10 millió 45 ezren, ma már csak 9 millió 798 ezren vagyunk. Nagyobb időtávban nézve, az átlagéletkor 36,1 év volt a rendszerváltás idején, aztán 2008-ban 39,4 év, míg 2016-ban már 41,9.

Azaz majdnem 6 évet ,,öregedett" a társadalom. Ez a környező országokban mindenhol alacsonyabb.

Jelentős problémát okoz ugyanakkor, hogy csökkent a születendő gyermekek száma, ebből következően nincs elegendő utánpótlás a társadalmunk lélekszámának fenntartásához. A rendszerváltáshoz képest kb. 27 százalékkal kevesebb gyerek születik évente. Ez a folyamat pedig öngerjesztő módon járul hozzá a született gyerekek számának folyamatos, bár ingadozásokkal megfigyelhető csökkenéséhez.
Egy-egy kormány tevékenysége nehezen ítélhető meg az adott évben született gyermekek száma alapján. Ha ugyanis összehasonlítanánk a szocialista-liberális kormánykoalíció idejét az eddig eltelt hét évvel, akkor azt az eredményt kapnánk, hogy éves átlagban kb. 6 százalékkal több gyerek született korábban, mint most. Ez azonban nem alkalmas mutató arra, hogy megítéljük bármelyik kormány demográfiára gyakorolt hatását.

E mögött az adat mögött valójában a 15-49 év közötti nők számának a csökkenése áll (sőt, az 1000 férfira jutó nők száma is minden évben kissé alacsonyabb). Ebben a tekintetben Magyarország majd nem a legrosszabbul áll, hiszen a 10 százalékos csökkenéssel csak Romániát előzi meg.

Míg déli szomszédunknál 17 százalékkal csökkent az ebben a korosztályban élők száma 1990-hez képest, addig Csehország (-7%), Lengyelország (-4%) és Szlovákia (0%) előttünk áll.

Nem elvonatkoztatható probléma mindettől, hogy a nők várható életkora - Romániával együtt - nálunk a legalacsonyabb (79,21 év). Ez pedig az egészségügyi rendszer, a prevenció, a táplálkozás egyenes következménye.

Mire büszke a kormány?

A miniszterelnöki évértékelőben említett ,,örömteli demográfiai elem" a teljes termelékenységi mutató javulása volt. Orbán Viktor kiemelte, hogy ebben a mutatóban 1,23-ről 1,49-re ,,lépett előre" az ország. Ez a szám az élve született gyermekek számának az arányát fejezi ki a szülőképes korú (15-49 év közötti) nőkhöz viszonyítva. Való igaz, hogy 2011-ben nagyon alacsony szinten állt ez a szám, míg 2016-ban már jobb volt a helyzet.

De sajnos az is igaz, hogy a 2017-es adat újra csökkenést mutat (legalábbis az első tizenegy hónap tényadatai alapján erre lehet következetni).

A kormány által büszkén hangsúlyozott demográfiai mutató két adattól függ tehát. Ezek közül az adott évben született gyermekek száma még csökkent is ebben a kormányzati időszakban, az előző kormányzati ciklushoz viszonyítva. Az arányszám javulása éppen annak köszönhető, ami problémát is jelent egyben: azaz a 15-49 éves korosztályba tartozó nők számának a csökkenése.

Mire lehet számítani?

Az egész kérdés abból a szempontból izgalmas, hogy a miniszterelnök által sikerként elkönyvelt teljes termékenységi mutató növekedése valóban a probléma megoldásához vezető út? A problémát ez esetben az jelenti: meg lehet-e állítani, vagy csökkenteni lehet-e a társadalom létszámának csökkenését. Ehhez két út vezet egyszerre. A várható életkor emelése (jobb egészségügy, hatékonyabb megelőzés) és a születendő gyermekek számának emelkedése.

Az Európai Unió (Eurostat), a Központi Statisztikai Hivatal, az ENSZ és a Világbank előrejelzései azt mutatják, hogy csökken az elkövetkező években a lakosság száma.

A KSH által alkalmazott becslés szerint alapesetben ez 16%-os csökkenés is lehet 2040-re. Érdekesség, hogy mindezt úgy éri el az ország, hogy emelkedik a teljes termékenységi mutató, és eléri az 1,6-es értéket. Nagyon nehéz megítélni, hogy egy kormány valóban tud-e bármilyen közpolitikai akcióval hatást gyakorolni a születendő gyermekek számára. A több éve meglévő családi adókedvezmény rendszere - amely a gyermekek számától függően biztosít adókedvezményeket -, azután a CSOK, illetve egyéb kisgyermekes anyákat támogató programok hatása, ahogy láttuk nem mutatkozik meg az adatokban. Pontosabban: az adatok azt mutatják, kevesebb gyerek születik ebben a kormányzati időszakban, mint korábban.

Az adatok alapján nem tűnik bizonyítottnak, hogy a kormányzat által kialakított családtámogatási rendszer úgy működne, hogy meg is akadályozná a társadalom lélekszámának csökkenését. Azt sem látni, hogy a kormány által preferált középosztályban több gyerek lenne. Sőt, igazából azon sem lehetett változtatni, hogy a gyerekek fele a lakosság alsó három tizedében él. Ugyanakkor - és ezt is fontos aláhúzni - nem állítható az sem, hogy a 2010 előtti kormányzás jobb lett volna ebből az aspektusból. Bár több gyermek született akkor, mint 2010 után, de ez önmagában nem a kormány eredménye, hanem az akkor még magasabb szülőkorú nők létszámának köszönhető.

(atv)

Bal-Rad komm: “...A rendszerváltás idején 10 millió 374 ezer ember élt Magyarországon, 2008-ban a gazdasági válság kezdetekor 10 millió 45 ezren, ma már csak 9 millió 798 ezren vagyunk..."

Magyarország II. világháborús embervesztesége a jelenleginél jóval nagyobb területre vetítve az összlakosság 6,49 százaléka volt, mintegy 889 ezer fő vol. MINDENKIT beleszámolva. http://mek.oszk.hu/02100/02185/html/74.html

A rendszerváltás óta eltelt időszak embervesztesége a terület változatlansága mellett 580 ezer fő! “BÉKEIDŐBEN"!

(Emellett ELMENEKÜLT HATSZÁZEZER olyan magyar, aki az állampolgárságát megtartotta ugyan, de ők már jószerével...)

De hogy a kép még BORÚSABB legyen: az etnikai arányok MÉG DRASZTIKUSABBAN változtak/változnak! Hemzseg az “erőtartalék"! Ez a fajta változás pedig erősödik, miközben a MAGYAROK számának csökkenése is.

A balrad.ru FÖLVÁLLALJA annak kockázatát, hogy lefasisztázzák! Nade kik...?

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a magyarság tudatos kipusztítása - elüldözése zajlik a RENDSZERVÁLTÁS ÓTA! Ennek a ténynek a megállapítása pedig nem fasizmus!

Aki pedig ezekkel az “eredményekkel" büszkélkedik, (teljesen mindegy milyen alantas célból) az - mondjuk ki! - A MAGYAROK KIPUSZTÍTÁSÁVAL BÜSZKÉLKEDIK!

Azok pedig akik örömmel és lelkesen tapsikolnak az ilyen alantas dölyfölésekhez, azok minimum elvakultak!

Ezek után a balrad.ru kérdése már csak a megszokott lehet:
MEGÉRTE? EZT AKARTUK? EZT AKARTAD?




http://balrad.ru/2018/02/22/az-adatok-azt-mutatjak-rohanunk-a-megsemmisulesbe/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: családtámogatási, állampolgárságát, kormánykoalíció, drasztikusabban, embervesztesége, miniszterelnöki, változatlansága, termelékenységi, középosztályban, megsemmisulesbe, megsemmisülésbe, kipusztításával, bizonyítottnak, szomszédunknál, magyarországon, rendszerváltás, lefasisztázzák, dölyfölésekhez, legalacsonyabb, kijelenthetjük, ingadozásokkal, miniszterelnök, fenntartásához, eredményekkel, megállapítása, termékenységi, megfigyelhető, átlagéletkora, évértékelőben, lélekszámának, korosztályban, lengyelország, hangsúlyozott, adókedvezmény, csökkenéséhez, következménye, magyar demográfiai, miniszterelnök évértékelő, elmúlt évek, értékelés szerint, termelékenységi mutató, elmúlt években, családtámogatási rendszernek, friss kutatás, demográfiai adatok, egyes lépések, magyar társadalom, lakosság átlagéletkora, rendszerváltás idején, gazdasági válság, környező országokban, születendő gyermekek, Policy Agenda, Orbán Viktor, Európai Unió, Központi Statisztikai Hivatal, Magyarország II, Emellett ELMENEKÜLT HATSZÁZEZER, RENDSZERVÁLTÁS ÓTA, MAGYAROK KIPUSZTÍTÁSÁVAL BÜSZKÉLKEDIK,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Neked tudnod kell  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Nagyi telefonál  Nem méltó hozzád  Hogy lehet megtartani  Nevem  Png kislány  Akik bántanak téged  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  A sors  Miért kiabálunk amikor dühösek...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Leonardo da Vinci gondolata  Albert Einsteinről  Hiányzik  Adakozás  Kaffka_Margit  Paul David Tripp Április 20  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Bounty krémes  Png csokor  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Paul David Tripp Április 19  Albert Einstein gondolata  Egy lelki imádság  Akik bántanak téged  Png rózsa csokor  képre írva  Png cica  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Akarat  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Idő  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png kutya  Mai harmónia kártyám  képre írva  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  A sors  Adakozás  Png kislány  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png ház  Neked tudnod kell  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Akarat  Rátalálsz  Akarat  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Julian Brass gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Soha ne kedvezz...  Jó éjszakát  Makszim Gorkij gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában  Fekete István - Akác  Png telefon  Nagyon különös  Egy hatékony szolga  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png lepke  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magyar demográfiai, miniszterelnök évértékelő, elmúlt évek, értékelés szerint, termelékenységi mutató, elmúlt években, családtámogatási rendszernek, friss kutatás, demográfiai adatok, egyes lépések, magyar társadalom, lakosság átlagéletkora, rendszerváltás idején, gazdasági válság, környező országokban, születendő gyermekek, társadalmunk lélekszámának, rendszerváltáshoz képest, folyamat pedig, született gyerekek, adott évben, eddig eltelt, eredményt kapnánk, adat mögött, 1000 férfira, tekintetben Magyarország, korosztályban élők, egészségügyi rendszer, táplálkozás egyenes, miniszterelnöki évértékelőben, teljes termelékenységi, élve született, arányát fejezi, szülőképes korú, 2017-es adat, első tizenegy, kormány által, kormányzati időszakban, előző kormányzati, arányszám javulása, 15-49 éves, egész kérdés, szempontból izgalmas, miniszterelnök által, probléma megoldásához, társadalom létszámának, várható életkor, elkövetkező években, lakosság száma, teljes termékenységi, kormány valóban, gyermekek számától, adatok alapján, kormányzat által, társadalom lélekszámának, gyerekek fele, lakosság alsó, 2010 előtti, kormány eredménye, jelenleginél jóval, terület változatlansága, állampolgárságát megtartotta, etnikai arányok, fajta változás, magyarság tudatos, megállapítása pedig, ilyen alantas, megszokott lehet, családtámogatási, állampolgárságát, kormánykoalíció, drasztikusabban, embervesztesége, miniszterelnöki, változatlansága, termelékenységi, középosztályban, megsemmisulesbe, megsemmisülésbe, kipusztításával, bizonyítottnak, szomszédunknál, magyarországon, rendszerváltás, lefasisztázzák, dölyfölésekhez, legalacsonyabb, kijelenthetjük, ingadozásokkal, miniszterelnök, fenntartásához, eredményekkel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2637
  • e Hét: 16867
  • e Hónap: 27978
  • e Év: 181474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.