Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A jég hátán is megélő fiatalokkal építené a virágzó Magyaro
  2018-05-11 20:59:01, péntek
 
 
2018. május. 11. 06:30 2018. május. 11. 08:07 Gazdaság

A jég hátán is megélő fiatalokkal építené a virágzó Magyarországot Orbán

Gyükeri Mercédesz


Az egészségügy átalakítása, a magyar vállalkozások segítése, hatalmas infrastrukturális projektek és bőkezű EU-támogatások. Így képzeli Orbán Viktor a következő négy évet. Sőt, a következő tizenkettőt.

Nagyívű jövőképet vázolt az újraválasztott miniszterelnök csütörtöki beiktatása után az Országgyűlésben, aki azonban konkrét kormányprogramot várt tőle, annak épp úgy csalódnia kellett, mint azoknak, akik gazdasági tervek alapján akartak a Fideszre szavazni az áprilisi parlamenti választásokon. Orbán Viktor néhány mondatából azonban világosan látszik, mire is készül a kormány a következő ciklusban.

1. ,,2030-ig tervezünk"

A hosszabb távú tervezést részben azzal magyarázta beszédében Orbán Viktor, hogy a következő uniós költségvetés is a következő évtized végére fut ki. Vagyis szó sincs már sem arról, hogy 2020 után nem lesz EU-pénz, sem arról, hogy nem is szorulunk rá erre a pénzre.

Azt is világossá tette, hogy nem akar kilépni a közösségből:

Szükségünk van az unióra, és az uniónak is szüksége van ránk.
© Túry Gergely

Mindez persze nem azt jelenti, hogy el is fogadja azt, amit Brüsszel elvár vagy javasol, sőt, Orbán harcot ígért. És ez nem csak a migrációs politikával szembeni ellenkezést jelenti. Amikor arról beszél, hogy

az együttműködés kiindulópontja gazdasági megfontolásokból is a szabad magyarok és a szuverén magyar kormány,

azzal eleve elvet olyan együttműködési formákat, mint

az egységes gazdaságpolitika
az egységes adópolitika
az euróövezeti tagság (bár ezt nem politikai okokkal, hanem azzal szokta magyarázni, hogy Magyarország fejlettsége még nem érte el a megfelelő szintet).

2. Folytatjuk

A miniszterelnök semmilyen irányváltásra nem utalt a gazdaságpolitikában, a hibák ellenére sikeresnek ítélte az elmúlt nyolc év irányvonalát, amit szerinte az is bizonyít, hogy 800 ezerrel dolgoznak többen, mint a második Orbán-kormány hivatalba lépésekor, 2010-ben. (Emlékezhetünk: az évtized végére kitűzött cél akkor egymillió új munkahely volt. És arra is, hogy mint kiderült, az új munkahelyekbe nem csak a közmunkaprogram számít bele, de a magyarok által külföldön betöltött állások is.)

De miről is szól a folytatás? Lehetőséget adni mindenkinek arra, hogy ,,saját erejéből javítson a helyzetén". Orbán Viktor ezt a rendszerváltás előtti ,,kommunista kísérlettel" állította szembe, és meg lehet hallani benne Matolcsy György szavait is. A jegybankelnök néhány hónapja Teng Hsziao-ping kínai politikust idézve azt mondta: ,,Meggazdagodni dicsőség!"

Orbán Viktor azonban még egy mondattal toldotta meg a boldogulásról szóló kijelentését:

Senkinek nem oldjuk meg az életét, de lehetőséget adunk, hogy maguk oldhassák meg.

Vagyis marad a munkaalapú társadalom, a jól keresők számára kedvező adórendszer, és a szociális ellátások bőkezű emelésére sem lehet számítani, még úgy sem, hogy már lenne miből.

3. ,,Igazi fákba akarjuk vágni a fejszénket"

A magyar gazdaság - legalábbis a számokat tekintve - ugyanis sokkal jobb helyzetben van, mint 2010-ben. Ebből Orbán Viktor ebből egy másik következtetést is levont: most van lehetőség költeni a pénzt.

A miniszterelnök ,,toronydarukról" és ,,építőmunkásokról" beszélt. Ezek a nagyberuházások folytatódhatnak a következő négy (vagy 12) évben is, egyre inkább állami forrásokból is.

Abban nincs újdonság, hogy a következő években a gyorsforgalmi úthálózat fejlesztésére szánna a kormány pénzt. A kampányban szóba került már az is, hogy a Modern Városok program után egy Modern Falu program is elindulhat, és arról is hallhattunk már, hogy a miniszterelnök a közép-európai közlekedési kapcsolatok erősítését szorgalmazza.

És ha bárkinek lettek volna illúziói, most eloszlatjuk: Orbán megerősítette, hogy folytatódik a Paks II. beruházás. Ez és a napelemparkok is a NER oligarcháinak jelenthetnek megbízásokat, akárcsak a közlekedési fejlesztések.

4. "Magyarország 2030-ra ez EU első öt országa közé kerüljön"

Most nem került ugyan szóba, hogy Magyarország érje utol Ausztriát, az első ötbe kerülni azonban hasonló vágyálom. Ha csak a legegyszerűbb fejlettségi mutatót, az egy főre jutó, vásárlóerőhöz mért GDP-t (vagyis az életszínvonalat) nézzük, az első öt jelenleg így néz ki:

Luxemburg
Írország
Ausztria
Hollandia
Dánia

Vagyis ebbe az elitklubba még a legerősebb európai gazdaság, a német se került be - az osztrák viszont igen.

Orbán Viktor persze valamivel pontosabban fogalmazott: Magyarország kerüljön az EU első öt olyan országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni. Itt is van hová fejlődni, hiszen akár a béreket, akár az életminőséget nézzük, hazánk jobbára a listák végén kullog.

Ebben a cikkben néztük meg, hol is tartunk most:

5. Erősödő magyar vállalkozói kör

És hogy mégis hogyan érjük utol az osztrákokat? Orbán Viktor már nem is magyar távlatokban gondolkozik: Közép-Európa felemelkedését vizionálja lengyel központtal és erős magyar jelenléttel. Azt, hogy Közép-Európa az európai növekedés motorja, már unásig hallhattuk a magyar kormány részéről, amely azt általában elfelejti hozzátenni, hogy ebben a képletben Magyarország csúnyán lemaradt a többiek mellett.

Nem csak a gazdasági fejlettségről vagy az életminőségről van azonban szó, hanem a versenyképességről is. Abban még a kormányon belül is eltérő volt eddig a megítélés, hogy mennyire drámai a helyzet: amíg Varga Mihály, a nemzetgazdasági tárca vezetője leginkább az erről szóló listákat szapulta, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter valódi problémaként beszélt a helyzetről.

Lázár már nincs a kormányban, viszont az átszervezett kabinetben az innováció külön minisztériumot kapott, a Palkovics László vezette tárca feladata pedig éppen a versenyképesség javítása. És Orbán Viktor ehhez mindjárt egy konkrét célt is kitűzött a számára:

a hazai tulajdonú társaságok arányát 50 százalékkal növelni az exportban.

A feladat egyszerre kicsi és nagy Európa összeszerelő üzemében. A KSH adatai szerint az exportáló cégek közül 2016-ban 72 ezer volt magyar tulajdonban és 8800 volt külföldi, az előbbiek kivitele 4,2 ezer milliárd forintot tett ki, utóbbiaké viszont 24,6 ezer milliárdot. Vagyis az arány 17 százalék, a 2022-es cél pedig ennek a másfélszerese.
© Túry Gergely

6. Ami nem sikerült, arról nem beszélünk

A magyar befolyás erősítésére még az előző ciklus kezdetén kitűzött korábbi feladatokat viszont annyival elintézte a régi-új miniszterelnök, hogy azok teljesültek. "A bankrendszer, az energetika és a médiaszektor többségét hazai kézbe vettük" - mondta, és egy szóval sem említette a negyedik akkor említett ágazatot, a kiskereskedelmet. (Nehéz is lenne, ha közben a CBA kormányközeli alapítója, Baldauf László egyre több üzlethelyiségét adja át üzemeltetésre azoknak a külföldi diszkontláncoknak, amelyeknek a terjeszkedését korábban a plázastoppal igyekezett megállítani a kormány.)

Az is elég furcsa a versenyképesség erősítését célul tűző miniszterelnök szájából, hogy az oktatást ennyivel elintézte:

Olyan fiatalokat neveltünk, akik a jég hátán is megélnek.

Mivel a PISA és más kompetenciamérések eredményei egészen mást mutatnak, leginkább arra tudunk gondolni, hogy a magyar fiatalok fagyos külföldi országokban próbálnak szerencsét, ezért a kijelentés értelmezését olvasóinkra bízzuk.

7. Elindul az egészségügy reformja

Ha oktatási reformról nem is esett szó, az egészségügyről igen. Sok szót nem vesztegetett ugyan Orbán Viktor erre a témára, ám az a néhány igen sokatmondó lehet: az ágazatban

erős ösztönzők bevezetése várható.

Arról már egy ideje beszélnek, hogy a 2018-as választások után beindulhat az egészségügyi rendszer átalakítása. A konkrét javaslatokkal még adós a kormány, ösztönzőként mindenesetre a magánellátás valamiféle segítését tudjuk elképzelni, például kedvező adózással, netán a szolgáltatói oldal támogatásával, új finanszírozási rendszer kialakításával. A kérdés leginkább az, ez hogyan érinti a súlyos pénz- és munkaerőhiánnyal küzdő állami ellátást és azokat, akik jövedelem híján csak ezt tudják igénybe venni.


http://hvg.hu/gazdasag/20180511_orban_viktor_gazdasagpolitikai_irany_parlamenti_b eszed
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: kiskereskedelmet, munkaerőhiánnyal, gazdaságpolitika, építőmunkásokról, kormányprogramot, megfontolásokból, közmunkaprogram, üzlethelyiségét, folytatódhatnak, versenyképesség, nagyberuházások, életszínvonalat, országgyűlésben, nemzetgazdasági, finanszírozási, kialakításával, miniszterelnök, minisztériumot, egészségügyről, toronydarukról, kiindulópontja, együttműködési, következtetést, felemelkedését, életminőségről, újraválasztott, terjeszkedését, rendszerváltás, magyarországot, választásokon, fejlesztésére, gyorsforgalmi, megerősítette, kormányközeli, javaslatokkal, emlékezhetünk, virágzó Magyarországot, egészségügy átalakítása, magyar vállalkozások, következő négy, következő tizenkettőt, újraválasztott miniszterelnök, áprilisi parlamenti, következő ciklusban, hosszabb távú, következő uniós, következő évtized, migrációs politikával, együttműködés kiindulópontja, szabad magyarok, szuverén magyar, egységes gazdaságpolitika, Magyarországot Orbán, Gyükeri Mercédesz, Orbán Viktor, Túry Gergely, Matolcsy György, Teng Hsziao-ping, Ebből Orbán Viktor, Modern Városok, Modern Falu, Paks II, Varga Mihály, Lázár János Miniszterelnökséget, Palkovics László, Baldauf László,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Elköszönt  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Adakozás  Radikális szeretet  Egy hatékony szolga  Hogy lehet megtartani  Albert Einsteinről  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Nem tudhatod  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Próbálj meg ...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép napot kívánok  Png fotel  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Sokan azt tartják  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Bertolt Brecht -től idézet  Idő  Facebookon kaptam  Png virág  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Hiányzik  Alázat  Jónás Tamás – Végtelen b...  Erdőn  Akarat  Erdőn  Akarat  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Png csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Nagyon különös  Rátalálsz  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A kételkedés kezelése  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Reggel van  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  210 éve született a SZÓZAT meg...  Erdőn  George Byron - Ahogy itt jár -... 
Bejegyzés Címkék
virágzó Magyarországot, egészségügy átalakítása, magyar vállalkozások, következő négy, következő tizenkettőt, újraválasztott miniszterelnök, áprilisi parlamenti, következő ciklusban, hosszabb távú, következő uniós, következő évtized, migrációs politikával, együttműködés kiindulópontja, szabad magyarok, szuverén magyar, egységes gazdaságpolitika, egységes adópolitika, euróövezeti tagság, megfelelő szintet, miniszterelnök semmilyen, hibák ellenére, elmúlt nyolc, második Orbán-kormány, évtized végére, közmunkaprogram számít, magyarok által, rendszerváltás előtti, jegybankelnök néhány, mondattal toldotta, boldogulásról szóló, munkaalapú társadalom, szociális ellátások, magyar gazdaság, számokat tekintve, másik következtetést, miniszterelnök &#8222, nagyberuházások folytatódhatnak, következő években, gyorsforgalmi úthálózat, kormány pénzt, kampányban szóba, közép-európai közlekedési, közlekedési fejlesztések, első ötbe, legegyszerűbb fejlettségi, legerősebb európai, osztrák viszont, legjobb élni, életminőséget nézzük, listák végén, cikkben néztük, európai növekedés, magyar kormány, képletben Magyarország, többiek mellett, gazdasági fejlettségről, kormányon belül, nemzetgazdasági tárca, erről szóló, átszervezett kabinetben, innováció külön, versenyképesség javítása, konkrét célt, hazai tulajdonú, feladat egyszerre, exportáló cégek, előbbiek kivitele, magyar befolyás, előző ciklus, régi-új miniszterelnök, médiaszektor többségét, negyedik akkor, külföldi diszkontláncoknak, terjeszkedését korábban, plázastoppal igyekezett, versenyképesség erősítését, oktatást ennyivel, magyar fiatalok, kijelentés értelmezését, egészségügy reformja, egészségügyről igen, ideje beszélnek, 2018-as választások, egészségügyi rendszer, konkrét javaslatokkal, magánellátás valamiféle, szolgáltatói oldal, kérdés leginkább, súlyos pénz-, kiskereskedelmet, munkaerőhiánnyal, gazdaságpolitika, építőmunkásokról, kormányprogramot, megfontolásokból, közmunkaprogram, üzlethelyiségét, folytatódhatnak, versenyképesség, nagyberuházások, életszínvonalat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2820
  • e Hét: 13087
  • e Hónap: 24198
  • e Év: 177694
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.