Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sasazértis
  2009-02-28 18:26:07, szombat
 
 
Sasazértis


Kell a csasztuska! - Így menti meg az MSZP Sas Józsefet
Sümegi Noémi, kultura@hetivalasz.hu
9. évfolyam 9. szám, 2009.02.26


Példátlan baloldali összefogás készíti elő Sas Józsefnek a visszavonulási terepet. Ha ugyanis jogerős ítélet születik az adócsalásért első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt komikus perében, minden bizonnyal le kell mondania a Mikroszkóp Színpad igazgatói posztjáról. A másodfokú tárgyalást értesüléseink szerint márciusra írja ki a Fővárosi Ítélőtábla, s hamarosan a színház közszolgálati szerződése is lejár.

"Józsi az életben maradásért küzd valamennyi színpadon töltött percében, a mélyről jöttek elszántságával, a létükben fenyegetettek elkeseredett lázadásával. A Sas Józsi-félék többé már nem hajlandók veszíteni" - írta az Élet és Irodalomban február 6-án Verebes István, a Mikroszkóp Színpad állandó fellépője. Sas Józsefnek van is miért küzdenie, hiszen 2005-ben többrendbeli tb- és adócsalás, valamint magánokirat-hamisítás miatt emeltek vádat ellene, s az ügy végére azóta sem került pont. Van, aki szerint a per elhúzódása is a direktort segíti, de az elsőfokú ítélet óta kapott lehetőségek anyagilag és erkölcsileg is Sas túlélését készítik elő.

Szilveszteri dömping

Az átlagnéző csak annyit érzékelt, hogy bár már régen elmúlt a Kádár-korszak, és Sas József az utóbbi időben inkább a bűnügyi tudósításokban tűnt föl, két televíziós csatorna is Sas-kabarét adott szilveszterkor. Az ATV a legújabb, óévbúcsúztatóra készült műsort sugározta, a TV2 viszont képes volt leadni a Mikroszkóp Színpad egy korábbi összeállítását. Mondhatnánk, az élet őket igazolta, mert toronymagasan Sas nyerte a nézettségi versenyt. Január 3-án azonban a közszolgálati televízió is ünnepi műsort közvetített Sas József 70. születésnapja tiszteletére. Megérne egy elemzést, hogy kétmillió embert vajon miért a "munkásőrcsasztuskák" szórakoztatják még mindig, a népszerűség azonban más kérdéseket is felvet: akire ennyien kíváncsiak, s a piacon is megélhetne, azt miért kell közpénzekkel támogatni?

A tavaly márciusi elsőfokú ítélet szerint Sas József 46,1 millió forinttal rövidítette meg az államot, színlelt megállapodással kerülve meg az adófizetési kötelezettséget. Amikor márciusban lejárt a Mikroszkóp Színpad - évenként meghosszabbítandó - közszolgáltatási szerződése is, úgy tűnt, Sas színháza hamarosan összeomlik. A tiltakozó fővárosi Fidesz-frakciónak azonban csupán az első fokon már elítélt direktor - szerinte megérdemelt - Kossuth-díját sikerült megakadályoznia, azt már nem tudták elérni, hogy az 51 százalékban önkormányzati, 49 százalékban Sas tulajdonában lévő színház éléről elmozdítsák: a közgyűlésben a színház mellett kardoskodó szocialistákat az MDF segítette ki (lásd keretes írásunkat). A színház közszolgálati szerződését Sas Józsefestül hosszabbították meg, így továbbra is évi 117 millió forint közpénzt kap (80 milliót az államtól és 37 milliót a fővárostól).

A direktor az elsőfokú perig a 46,1 millió forintból 25 milliót visszafizetett, a kárból tehát ennyi megtérült. Mire másodfokon is ítélet születik, a fennmaradó összeget is törlesztheti - ehhez pedig, úgy tűnik, minden segítséget megkap. Havi bruttó 448 ezer forintos igazgatói fizetésén túl a főváros prémiumként megadja neki éves fizetése 100 százalékát, s a kulturális bizottság - akár formai és eljárási hibákon keresztülbukdácsolva - további szerződéseket is tudomásul vesz. A birtokunkba került dokumentumok tanúsága szerint így Sasnak pluszpénz jár egy jelenet megírásáért, megrendezéséért és eljátszásáért is. Mindez olyan mulatságos helyzetekhez vezet, amelyekben Sas József (a színházi vállalkozás nevében) megbízza a saját bt.-jét képviselő Sas Józsefet, hogy játssza el a Sas József által írt jelenet egy szerepét - szigorúan alávetve magát Sas József rendező utasításainak.



Sas megbízza Sast

A legutóbbi szerződések a Mikroszkóp Színpad Kht. (képviseli: Sas József) mint megbízó és a Miksas Bt. (képviseli: Sas József) mint megbízott között jöttek létre tavaly október-novemberben. A Közkívánatomra című kabaré megrendezéséért így Sas 1,1 millió forintot, ugyanezen műsor hat jelenetének megírásáért 140 ezer forint plusz áfa megírási jogdíjat kapott. A Le vagytok szavazva, a Közkívánatomra és a BÚÉK Mikroszkóp című előadásokban való fellépésért előadásonként 85 ezer forint plusz áfa járt neki, a Viharos nap című dalszöveg, valamint a Létminimum és a Betéti társaság című jelenetek megírásáért pedig összesen 70 ezer plusz áfa megírási jogdíjat kapott.

A tévéműsorokért járó összegek is őt gazdagíthatják, mert bár a produkciókat a színházból közvetítik, erre vonatkozó egyértelmű tétel nem jelenik meg a színház bevételei között. A szerződések pedig, mivel magántulajdonban lévő csatornákról van szó, üzleti titoknak minősülnek. Televíziós forrásokból azonban úgy tudjuk, hogy nem saját gyártású egész estés showműsorokért, melyekhez nem kell díszletet építeni, a tévék 5-6 millió forintot fizetnek, ezen osztoznak a közreműködő művészek. Mindazonáltal szokatlan, hogy ugyanazon a napon, főműsoridőben két csatorna is ugyanolyan programmal próbáljon nézőket csábítani, s hogy valaki két helyre is el tudja magát adni.

Mint Latinovits

"- Mondja, Hacsek, ért maga az adókedvezményekhez? - Nagyon keveset... De még nem jogerős!" - hangzott el a poén Sas József szilveszteri kabaréjában. A műsor felvételekor a közönség vette a lapot, így az ellene folyó eljárást a komikus sikerrel fordítja a saját javára. A nézők nemcsak a Kolompár Orbán-os viccekért hálásak, de kedvencük melletti szolidaritásukat is kifejezik. Gyurcsány Ferencnek nem sikerült Kossuth-díjjal javítani Sas megtépázott nimbuszán, a baloldali értelmiség azonban az anyagiakon túl erkölcsileg is támogatja.

"Nem tudom, ha egyszer otthagyja a Mikroszkóp Színpadot, a vidéki kultúrházak deszkáin kívül vár-e rá máshol is tér. Ha nem, az a magyar színházi állapotok újabb nagy mulasztásai közé sorolható majd" - zárta méltató sorait Verebes István már említett írásában, melyben a legnagyobb komikusokhoz (Latabár, Salamon Béla, Hofi), illetve a legnagyobb színészekhez (Latinovits, Mensáros, Sinkovits) hasonlítja Sas Józsefet. Az üzenetet talán vette valamelyik budapesti színház jelenlegi vagy leendő igazgatója; s ha így van, akkor a komikus az adósság megfizetésével nemcsak a börtön fenyegető rémétől szabadul meg, de a fővárosi művészvilágnak is megbecsült tagja lehet.


--------------------------------------------------------------------------------


IGÉNYES REPERTOÁR

"Lendületes, összeforrott társulat, kemény munka, sokszínű, igényes színvonalú repertoár, magas látogatottság" - írja a 2007/2008-as évad művészeti tevékenységéről Sas József, amit a többi, közhasznú társaságként működő budapesti színház szakmai beszámolójával együtt - a Fidesz ellenszavazatával - múlt csütörtökön fogadott el a főváros kulturális bizottsága. A sikert szerinte többek között a neves vendégművészek sora - Bajor Imre, Straub Dezső, Verebes István, Hernádi Judit, Kapócs Zsóka, Koltai Róbert, Nyertes Zsuzsa - garantálja. Sas Józsefet az ülésen Selmeczi Tibor helyettesítette, aki elmondta: a Centrál Színházzá alakult Vidám Színpadról kikopott nézők átmentek hozzájuk, bár örömmel fedezik föl, hogy fiatalok is látogatják őket. Mindazonáltal tudják, hogy fiatalítaniuk kellene, ezért áprilistól stand up comedyt is terveznek.


--------------------------------------------------------------------------------


HUMÁNUS GONDOLATOK SZÍNHÁZA?

A Fővárosi Közgyűlés tavaly - a színházi évadokhoz igazodva - március 31-ről július 31-re módosította a közhasznú társaságként működő budapesti színházak közszolgáltatási szerződésének lejárati idejét. Ha tehát Sas József másodfokú pere valóban megkezdődik tavasszal, versenyfutás indul az idővel: előbb születik-e meg a jogerős ítélet, mint ahogy a színház szerződése lejár? Ha nem, jó esély van arra, hogy a közgyűlés újabb egy évre megerősítse a színpad működését. A lehetséges forgatókönyveket jelzik a közgyűlés tavaly március 27-i vitájának alábbi részletei:

Csomós Miklós (Fidesz): "A Mikroszkóp Színpad Kht.-nak március 31-én lejár a szerződése, s mivel a jelenlegi ügyvezető igazgató, Sas József ellen első fokon ítélet született, felkérnénk őt, hogy önként mondjon le. Ezzel megkönnyítené a közgyűlés dolgát a közszolgáltatási szerződéssel kapcsolatban."

Gy. Németh Erzsébet (MSZP): "A fővárosi önkormányzat akkor jár el helyesen, ha egy elsőfokú, nem jogerős bírói ítéletet, amely Sas József művészigazgatót magánemberként érinti, nem keveri össze egy színház meglétével és működtetésével. Aki a közszolgáltatási szerződést nem hosszabbítja meg, az azokat a nézőket sérti meg, akik kedvelik ezt a műfajt."

Hock Zoltán (MDF): "Nem kívánunk közreműködni egy budapesti kulturális intézmény bezárásában vagy felszámolásában. Sas József igazgató személyére akkor térjünk vissza érdemben, amikor a bíróság meg fogja hozni a jogerős ítéletét."

Steiner Pál (MSZP): "Az ártatlanság vélelme Sas Józsefet is megilleti. Tudjuk, hogy erkölcsileg felróható, amit tett, de akkor lehet majd azt mondani, hogy bűnös, ha a másodfokú bíróság is így ítéli meg."

Dancs Gábor (SZDSZ): "Nem vagyok meggyőződve arról, hogy a közpénzek helyesen használódnak fel egy olyan cégben, amelynek a vezetőivel szemben adóhiány miatt büntetőeljárás folyik. Ezért támogatni tudom Csomós képviselőtársam javaslatát."

Rétvári Bence (KDNP): "Nem egyszerűen arról van szó, hogy ki lesz a kht. ügyvezetője. Komolyan el kell gondolkodnunk azon, hogy leszünk-e társtulajdonosai egy olyan embernek, akit jogerősen elítélnek."

Horváth Csaba (MSZP-s főpolgármester-helyettes): "A Mikroszkóp Színpad jelenleg az egyetlen olyan klasszikus kabarét játszó, élő színház, amely humánus gondolatokat juttat el a nézőkhöz, és amely színház működésével naponta megmenti az egyik legősibb magyar színházi hungarikumot, a pesti kabarét. Ennek a polgári öntudat számára olyan fontos műfajnak nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van. A Mikroszkóp a félelem nélküli szabad véleménynyilvánítás szimbóluma, még ha ez önöknek nem is tetszik."



http://www.hetivalasz.hu/cikk/0902/sasazertis
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: börtönbüntetésre, közszolgáltatási, szolidaritásukat, társtulajdonosai, magántulajdonban, forgatókönyveket, hosszabbították, tevékenységéről, felszámolásában, megrendezéséért, óévbúcsúztatóra, helyettesítette, képviselőtársam, művészigazgatót, megállapodással, kötelezettséget, megakadályoznia, vendégművészek, közkívánatomra, összeállítását, főpolgármester, működtetésével, magánemberként, elszántságával, tudósításokban, showműsorokért, szilveszterkor, gazdagíthatják, beszámolójával, tévéműsorokért, megfizetésével, művészvilágnak, felfüggesztett, visszafizetett, szórakoztatják, szocialistákat, visszavonulási terepet, adócsalásért első, másodfokú tárgyalást, színház közszolgálati, életben maradásért, mélyről jöttek, létükben fenyegetettek, direktort segíti, elsőfokú ítélet, átlagnéző csak, utóbbi időben, bűnügyi tudósításokban, korábbi összeállítását, élet őket, nézettségi versenyt, közszolgálati televízió, MSZP Sas Józsefet, Sümegi Noémi, Mikroszkóp Színpad, Fővárosi Ítélőtábla, Verebes István, Mikroszkóp Színpad Kht, Miksas Bt, BÚÉK Mikroszkóp, Mint Latinovits, Kolompár Orbán-os, Gyurcsány Ferencnek, Mikroszkóp Színpadot, Salamon Béla, IGÉNYES REPERTOÁR, Bajor Imre, Straub Dezső, Hernádi Judit, Kapócs Zsóka, Koltai Róbert, Nyertes Zsuzsa, Selmeczi Tibor, Centrál Színházzá, Vidám Színpadról, HUMÁNUS GONDOLATOK SZÍNHÁZA, Fővárosi Közgyűlés, Csomós Miklós, Németh Erzsébet, Hock Zoltán, Steiner Pál, Dancs Gábor, Rétvári Bence, Horváth Csaba,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Kerüld el az evangélium örömén...  Png virág  Nem méltó hozzád  Éretlen vers  Akik bántanak téged  A televizió nem a kultúrát kép...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Png virág  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  képre írva  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Egy bizonyos határt  Jónás Tamás – Végtelen b...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete István - Akác  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  Nem tudhatod  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  Kövesd a cowboyt!  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Hiányzik  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Alázat  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Fehér virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hogy lehet megtartani  Akarat  Png csokor  Németh László tollából  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Erdőn  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Png ház  Garai Gábor - Takarítás  Ágai Ágnes – Csendélet  Fehér virág  Albert Einsteinről  Png virág  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Png telefon  Próbálj meg ...  Egy bizonyos határt  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Nem méltó hozzád  Png virág 
Bejegyzés Címkék
visszavonulási terepet, adócsalásért első, másodfokú tárgyalást, színház közszolgálati, életben maradásért, mélyről jöttek, létükben fenyegetettek, direktort segíti, elsőfokú ítélet, átlagnéző csak, utóbbi időben, bűnügyi tudósításokban, korábbi összeállítását, élet őket, nézettségi versenyt, közszolgálati televízió, népszerűség azonban, tavaly márciusi, adófizetési kötelezettséget, tiltakozó fővárosi, első fokon, színház mellett, elsőfokú perig, kárból tehát, fennmaradó összeget, főváros prémiumként, kulturális bizottság, birtokunkba került, jelenet megírásáért, színházi vállalkozás, legutóbbi szerződések, tévéműsorokért járó, színházból közvetítik, színház bevételei, szerződések pedig, közreműködő művészek, műsor felvételekor, közönség vette, ellene folyó, komikus sikerrel, saját javára, nézők nemcsak, baloldali értelmiség, vidéki kultúrházak, legnagyobb komikusokhoz, legnagyobb színészekhez, üzenetet talán, adósság megfizetésével, börtön fenyegető, fővárosi művészvilágnak, főváros kulturális, sikert szerinte, neves vendégművészek, ülésen Selmeczi, színházi évadokhoz, közhasznú társaságként, jogerős ítélet, színház szerződése, közgyűlés újabb, évre megerősítse, színpad működését, lehetséges forgatókönyveket, közgyűlés tavaly, jelenlegi ügyvezető, közgyűlés dolgát, közszolgáltatási szerződéssel, fővárosi önkormányzat, színház meglétével, közszolgáltatási szerződést, nézőket sérti, budapesti kulturális, jogerős ítéletét, ártatlanság vélelme, másodfokú bíróság, közpénzek helyesen, olyan cégben, vezetőivel szemben, olyan embernek, egyetlen olyan, egyik legősibb, pesti kabarét, polgári öntudat, félelem nélküli, börtönbüntetésre, közszolgáltatási, szolidaritásukat, társtulajdonosai, magántulajdonban, forgatókönyveket, hosszabbították, tevékenységéről, felszámolásában, megrendezéséért, óévbúcsúztatóra, helyettesítette, képviselőtársam, művészigazgatót, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1370
  • e Hét: 11637
  • e Hónap: 22748
  • e Év: 176244
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.