Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szervkiáramlás
  2007-08-23 07:58:42, csütörtök
 
 
Élő Anita, itthon@hetivalasz.hu

7. évfolyam 33. szám, 2007.08.16.

Szervkiáramlás


Molnár Lajos tavaly júniusban emberi test tiltott felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett a rendőrségen. A botrányos részletek eddig elmaradtak, de sosem látott válságba jutott a hazai szervátültetés.

Az egészségügyi miniszter első intézkedései között tavaly júniusban felmentette a transzplantáció koordinálásáért felelős Hungarotransplant igazgatóját, Borsi Józsefet. A volt miniszter, Mikola István fideszes egészségpolitikus Illegális szervkereskedelem miniszteri jóváhagyással? című interpellációjára reagált, kiderült ugyanis, hogy magyar kórházakban több mint tíz esetben német, olasz és osztrák sebészek távolítottak el agyhalottakból szerveket (vesét, tüdőt, májat és szívet), majd külföldre vitték őket. Molnár Lajos adminisztratív hibáról beszélt, mivel az orvoscsoportok elmulasztották utólag regisztráltatni itteni működésüket. Az egészségügyi tárca felügyelete alá tartozó Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz az ügy kipattanásáig egyetlen ilyen beadvány sem érkezett. A rendőrségi feljelentést megtették, a nyomozást elrendelték, ami a Nemzeti Nyomozóirodától származó értesülésünk szerint jelenleg is folyik.

A nagy botrány azonban elmaradt, mert minden fél azt állította, csak olyan szervek kerültek külföldre, amelyeket Magyarországon nem tudtak felhasználni. A rendőrség azt vizsgálja, milyen alapon vitték ki azokat. Minden tétel kiviteléhez az országos tiszti főorvos jóváhagyására van ugyanis szükség. Lapunk tizenhárom, 2005 áprilisa és 2006 áprilisa között keletkezett engedélyt látott, ám a nyomozás alatti hírzárlat miatt nem tudható, hogy a többi szerv esetében is rendben vannak-e az iratok. (Csak 2005-ben 34 magyar donorból származó tüdőt vittek ki Ausztriába.)

Mivel emberi szervnek és szövetnek nem lehet ára, szervkereskedelemről akkor lenne szó, ha bárki pénzt vett volna fel. Lapunk értesülése szerint eddig csak tüdőátültetésnél találtak bizonyítékot pénzmozgásra, az az 1100 euró azonban nem a szervért járt, hanem a szervezéssel kapcsolatos költségekért, és nem magánszemélynek fizették ki, hanem a Hungarotransplantnak. Az összeg egyébként megegyezik a kinti minisztérium partnercégének, az ÖBIG-nek a tarifájával.

Noha a szervátültetés érzékeny a botrányokra, a Hungarotransplant ügye tavaly nem vetette vissza a donorok számát. Tavaly egész évben 177, egy évvel korábban 181 agyhalottból metszettek ki szerveket, hogy mások életét megmenthessék. Pedig meglehetősen pikánsnak hatott, hogy a "szervkereskedelmet" nálunk nem egy bűnözői csoport, hanem az a szervezet koordinálta volna, amelyet éppen arra hoztak létre, hogy a transzplantációt "együttműködve az e tevékenységet folytató nemzetközi szervezetekkel végezze". A nemzetközi média sem számolt be egyetlen olyan esetről sem, hogy pénzért vettek volna szerveket Magyarországról.

Idén azután beütött a krach. Az első két hónapban felére esett vissza a donorok száma. Az Országos Vérellátó Szolgálat első fél évről szóló adatai szerint már "csak" 25 százalékos az elmaradás a tavalyi értékhez képest. A Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájának legfrissebb, augusztus 1-jei országos kimutatása ismét romló tendenciát mutat, a donorok számának 31 százalékos visszaesését. Járay Jenőnek, a klinika főigazgatójának adatai szerint augusztusig a Szegedhez tartozó térségben 44 százalékkal csökkent a veseátültetések száma az előző év hasonló időszakához képest. A Budapestből és az Észak-Dunántúlból álló ellátási területen pedig 16 százalékkal kevesebb donor volt. Márpedig itt a várakozásban betegek halnak meg. Már a kiinduló helyzet is siralmas volt, a várólistákon a szívbetegek 59 százalékát temették el, a májbetegeknek pedig 32 százaléka nem érte meg, hogy megfelelő szervet találjanak nekik. (Szerencsére ezeknél a szerveknél most nincs visszaesés.)

Az ok tehát nem lehet a Hungarotransplant-botrány, mert akkor már tavaly nyáron jelentkeztek volna a gondok. Az Országos Vérellátó Szolgálat szerint a második negyedévben már sokkal jobbak a mutatók, a helyzet normalizálódott. Vagyis az év elején kellett valaminek történnie, és történt is, mégpedig egyszerre több minden.

A minisztérium - kihasználva a botrányt - megszüntette a Hungarotransplantot, és a donáció szervezését januártól az Országos Vérellátó Szolgálatra bízta. A vérellátóknál az új Szervkoordinációs Irodában a régi megbízható munkatársak dolgoznak, még a számukat is növelték, az orvosokból álló menedzsmentet viszont menesztették. A hanyatlás kezdete és a Hungarotransplant átszervezésének időpontja egybeesik, ám a szakemberek nem csak ennek tudják be a változásokat.

A legfőbb okot az egészségügyi reformban, az év elején nyilvánosságra hozott kórházi halállistákban keresik. Mihály Sándor vezető koordinátor azt állítja, elbizonytalanodtak az orvosok, hátha éppen az ő kórházuk szűnik majd meg. A helyzetet Járay Jenő azzal érzékelteti, hogy a transzplantációs klinika a megszorítások miatt hét remek sebészt veszített el, hármat nyugdíjba kellett küldeniük, négy pedig külföldre ment. Senki nem fog túlmunkát vállalni a donor gondozásával, a riasztással, a szervkiemelő sebészcsoport fogadásával, ha attól kell tartania, holnaptól elveszítheti a munkahelyét - érvel a professzor.

Mindezt legjobban az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet példája illusztrálja. Az Amerikai úti intézetet a reform ürügyén előbb megszüntetéssel, majd összevonással fenyegették meg, végül elbocsátották nemzetközi hírű főigazgatóját, Nyáry Istvánt. Tiltakozásként nyugdíjba vonult helyettese, Benoist György is. Tavaly augusztusig nyolc donort jeleztek az Amerikai útról, idén egyet sem.

A szegedi térségben jelentősen kisebbek lettek az intenzív osztályok, tavaly hat donorból emeltek ki a Tiszaparti városban szerveket, idén még egyből sem. Az agyhalottakat ugyanis nem tudják gépen tartani, ha az élőkre nem jut hely. A fővárosi Szent István Kórházat összevonták a Szent Lászlóval, majd az új kórházat jelentősen karcsúsították. Tavaly nyolc donor szerveihez juthattak hozzá a betegek, idén még nem érkezett riasztás tőlük. Az Országos Baleseti Intézet dolgozói a lapokból tudták meg, hogy a Péterfy utcai kórház osztályaként dolgoznak tovább. Tavaly augusztusig három, balesetben elhunyt személy szerveit emelhették ki, ebben az évben egyet sem. A súlyponti kórházak közül 2006-ban augusztusig négy intézet nem jelentett egy donort sem, idén 11 neve mellett áll nulla.

Pedig Magyarország 2005-ben még tizedik volt a donorok számában, ám ha nem sikerül javítani az adatokon, akár tíz helyet is visszacsúszhatunk a listán.


Tüdők Ausztriának

Az Ausztriába szállított magyar szervek háromnegyedét külföldi betegek kapják meg - értesült a Heti Válasz, mégpedig a magyar és az osztrák fél közötti szerződés alapján.

Tüdőbeültetést ugyanis nem végeznek Magyarországon, a magyar állampolgárokat Bécsben operálják meg, ehhez Magyarország biztosítja a szerveket. Csakhogy sokkal többet, mint amennyit a magyarok kapnak. Az elmúlt öt esztendőben átlagosan négyszer több magyar tüdőt szállítottak Ausztriába, mint amennyit magyar betegeknél felhasználtak. (A legjobb év ebből a szempontból 2005 volt, amikor csak kétszer annyi tüdőt vittek Bécsbe, mint amennyit visszakaptunk.) A szervkiáramlás hivatalos magyarázata, hogy cserébe a magyar betegek elsőbbséget élveznek a várólistán.

Ennek ismeretében is szokatlan nemzetközi szinten, hogy például 2004-ben négy magyar beteg kapott tüdőt Bécsben, miközben 19 szervet szállítottunk ki. Ausztria összesen 78 tüdőátültetést végzett, vagyis minden negyedik-ötödik szervük magyar donorból származott. A hazai sokkoló adatok ellenére a nemzetközi együttműködésben a jelek szerint nincs visszaesés. Tavaly összesen 33 szervet vittek ki, az idei év első felében már 23 szervet, ebből öt tért vissza magyar beteg testében az országba.

Mindez felveti a kérdést, jól járunk-e a nemzetközi együttműködésekkel. A Hungarotransplant 2002-es indulása óta eltelt öt év sem volt elegendő arra, hogy az illetékesek döntsenek az Eurotransplanthoz való csatlakozásról. A szakma még mindig éles vitákat folytat a hét országot tömörítő szervezetbe történő belépésről. Járay Jenő szerint ezzel elképesztő mennyiségű magyar szerv kerülne külföldre. Mihály Sándor viszont úgy látja, a sürgős esetekre korlátozódó, szigorúan viszonosságon alapuló megállapodás úgy segíthetne a magyar betegeknek, hogy közben nem válnánk szervexportőrré, erre viszont nem csak az Eurotransplanttal kötött megállapodás ad lehetőséget. A döntés egyre húzódik, az Egészségügyi Minisztérium jelenleg is tárgyal a csatlakozásról az Eurotransplanttal.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tüdőátültetésnél, transzplantációs, transzplantációt, együttműködésben, nyomozóirodától, megszüntetéssel, transzplantáció, koordinálásáért, állampolgárokat, főigazgatójának, magyarországról, szervexportőrré, normalizálódott, átszervezésének, veseátültetések, regisztráltatni, magánszemélynek, halállistákban, partnercégének, nyilvánosságra, agyhalottakból, szervátültetés, csatlakozásról, szervezetekkel, magyarországon, tiltakozásként, szervkiáramlás, tüdőátültetést, elmulasztották, tüdőbeültetést, karcsúsították, adminisztratív, orvoscsoportok, májbetegeknek, együttműködve, tevékenységet, botrányos részletek, hazai szervátültetés, egészségügyi miniszter, transzplantáció koordinálásáért, volt miniszter, orvoscsoportok elmulasztották, egészségügyi tárca, rendőrségi feljelentést, nyomozást elrendelték, nagy botrány, országos tiszti, nyomozás alatti, többi szerv, szervért járt, szervezéssel kapcsolatos, összeg egyébként, Molnár Lajos, Borsi Józsefet, Mikola István, Közigazgatási Hivatalhoz, Nemzeti Nyomozóirodától, Országos Vérellátó Szolgálat, Semmelweis Egyetem, Járay Jenőnek, Országos Vérellátó Szolgálatra, Szervkoordinációs Irodában, Mihály Sándor, Járay Jenő, Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, Nyáry Istvánt, Benoist György, Szent István Kórházat, Szent Lászlóval, Országos Baleseti Intézet, Pedig Magyarország, Tüdők Ausztriának, Heti Válasz, Egészségügyi Minisztérium,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kellemes délutánt kívánok  Mindig jusson idő nevetni  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Fehér virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Nem számIt  A televizió nem a kultúrát kép...  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  képre írva  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Bounty krémes  Éretlen vers  Tóth Ágnes - Szervusz pad  képre írva  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Őrizkednünk kell...  A kételkedés kezelése  Nem tudhatod  Rátalálsz  Adakozás  George Byron - Ahogy itt jár -...  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hiányzik  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Őrizkednünk kell...  Akarat  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  210 éve született a SZÓZAT meg...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Örülök, hogy látlak!  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szabolcska Mihály – Ákác...  Irgalom és ítélet  Adakozás  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Próbálj meg ...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png kutya  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Rátalálsz 
Bejegyzés Címkék
botrányos részletek, hazai szervátültetés, egészségügyi miniszter, transzplantáció koordinálásáért, volt miniszter, orvoscsoportok elmulasztották, egészségügyi tárca, rendőrségi feljelentést, nyomozást elrendelték, nagy botrány, országos tiszti, nyomozás alatti, többi szerv, szervért járt, szervezéssel kapcsolatos, összeg egyébként, kinti minisztérium, szervátültetés érzékeny, donorok számát, évvel korábban, bűnözői csoport, nemzetközi média, donorok száma, tavalyi értékhez, donorok számának, klinika főigazgatójának, veseátültetések száma, várakozásban betegek, kiinduló helyzet, májbetegeknek pedig, szerveknél most, második negyedévben, helyzet normalizálódott, donáció szervezését, régi megbízható, orvosokból álló, hanyatlás kezdete, legfőbb okot, egészségügyi reformban, helyzetet Járay, transzplantációs klinika, megszorítások miatt, donor gondozásával, szervkiemelő sebészcsoport, reform ürügyén, szegedi térségben, intenzív osztályok, agyhalottakat ugyanis, fővárosi Szent, lapokból tudták, évben egyet, súlyponti kórházak, donorok számában, magyar állampolgárokat, magyarok kapnak, szempontból 2005, szervkiáramlás hivatalos, magyar betegek, hazai sokkoló, nemzetközi együttműködésben, jelek szerint, illetékesek döntsenek, sürgős esetekre, magyar betegeknek, döntés egyre, tüdőátültetésnél, transzplantációs, transzplantációt, együttműködésben, nyomozóirodától, megszüntetéssel, transzplantáció, koordinálásáért, állampolgárokat, főigazgatójának, magyarországról, szervexportőrré, normalizálódott, átszervezésének, veseátültetések, regisztráltatni, magánszemélynek, halállistákban, partnercégének, nyilvánosságra, agyhalottakból, szervátültetés, csatlakozásról, szervezetekkel, magyarországon, tiltakozásként, szervkiáramlás, tüdőátültetést, elmulasztották, tüdőbeültetést, karcsúsították, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3963
  • e Hét: 14230
  • e Hónap: 25341
  • e Év: 178837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.