Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pénztárnyitás
  2007-09-19 21:32:40, szerda
 
  Élő Anita, itthon@hetivalasz.hu

7. évfolyam 38. szám, 2007.09.20.

Pénztárnyitás


Pénztárnyitás - A Bokros Lajos vezette biztosítótársaság is részt vehet az egészségbiztosítás privatizációjában. A bankár tavaly, a Gyurcsány-kormány megalakulásakor alapította meg az Új Pillér Egészségpénztárat. A társaság ahhoz a patikapénztár-csoporthoz tartozik, amely jelen volt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár feldarabolásáról szóló egyeztetésen. Folyt.

Zárt ajtók mögött folynak az egyeztetések a több-biztosítós egészségügyi modellre történő átállás részleteiről. Múlt héten a tárgyalásokra a biztosítók képviselőit is meghívták, ám hogy pontosan kiket, azt homály fedi. Nincs névsora a kormányszóvivői irodának, sem az MSZP-, sem az SZDSZ-frakciónak, de még az Egészségügyi Minisztériumnak sem, legalábbis lapunk - és a többi médium - érdeklődésére nem adták ki a lajstromot. Így az újságírók a fotóriporterek felvételei alapján próbálták azonosítani, melyik az a nyolc biztosítótársaság, melynek képviselői múlt csütörtökön megjelentek Kiss Péter kancelláriaminiszter dolgozószobájában.



HATCSILLAGOS PÉNZTÁR

A legkönnyebben a csapat hölgytagját, Lukács Mariannát lehetett felismerni. Az ötven legsikeresebb hazai üzletasszony között nyilvántartott Lukács Marianna vezeti a Patikapénztár-csoportot, amely második legnagyobb az önkéntes pénztárak hazai piacán. A pénztár alapítói között ott volt Matejka Zsuzsanna, az egészségügyi miniszter kabinetfőnöke - igaz, ő néhány hónap után, még 2001-ben kilépett onnan. Ennél érdekesebb, hogy a Patika-csoportnak van egy Új Pillér nevű "hatcsillagos" önkéntes egészségpénztára is, amely tavaly júniusban, vagyis a második Gyurcsány-kormány megalakulása idején jött létre. Az Új Pillér elnöke Bokros Lajos, aki még tavaly áprilisban Csillag István volt gazdasági miniszterrel, Bauer Tamással, Mihályi Péterrel, az SZDSZ egészségügyi szakértőjével a "versengő magán-egészségbiztosító pénztárak felállítását" szorgalmazta. Így most az a helyzet állt elő, hogy a Bokrosféle társaság cégcsoportjának vezetője a koalíciós tárgyalóasztal egyik oldalán, egykori szerzőtársai (Csillag, Mihályi) pedig az asztal másik oldalán ültek.

A tavalyi tervek szerint a pénztárak a több-biztosítós modell indulása előtt egy évig toborozhatnák ügyfeleiket. A kormány reformelképzeléseinek az egészségbiztosításra vonatkozó része ugyanakkor egy évet csúszik, és az eddig mindenre rábólintó szocialisták a jelek szerint egy ponton ellenállnak - azt szeretnék, ha az SZDSZ eltekintene a toborzástól. Időközben Bokros Lajos étvágya is megnőtt: tavaly még ötezer forintnak megfelelő minimális járulékkal számolt, idén viszont már tízezer forintos havi díjat és efelett tízszázalékos jövedelemarányos járulékot szedne. Területi kötöttségektől mentes, magántulajdonban lévő kötelező pénztár - ez Bokros elképzelése az egészségbiztosítás jövőjéről.

Az MSZP tehát elfogadja a több-biztosítós modellt, így az SZDSZ keresztülviheti az akaratát. Vita csak azon van, hogy az országot öt-hét nagy biztosítási régióra osszák-e fel, vagy pedig sok kis térségre. (Akár így lesz, akár úgy, a társaságokban az állam többségi tulajdonos maradna, az üzleti biztosítók legfeljebb 49 százalékos tulajdonrészt vásárolhatnak.) Az MSZP az első, a nagy régiós változatot támogatja, az SZDSZ pedig - legalábbis augusztus óta - az utóbbit. Korábban a párt vezető szakértői azt szerették volna, hogy az új biztosítók ne regionális elven, hanem országosan szerveződjenek. Mihályi Péter, az SZDSZ programalkotója nyár elején még azt mondta lapunknak: nem tart a területi különbségektől, mert regionális szinten ezek kiegyenlítik egymást.

A jelek szerint a koalíció szeretné az egybiztosítós-többbiztosítós vitát lezárni, és a közbeszédet a "magyar tarka" kontra "pannon párduc" témára terelni, mintha a több biztosítóra való áttérés már a parlamenti vita megkezdése előtt eldöntött tény lenne. A közvélemény nehezen fogadja el a biztosítási rendszer privatizációját - erre utalt a civilszervezetek élőlánca és szeptember eleji tüntetése az Országház előtt. A civilek és az ellenzék a modellváltás káros voltáról szeretnének beszélni, a kormány pedig a kistérségi biztosítók hátrányainak ecsetelésével akarja a nagytérségi üzleti társaságok mellé állítani legalább a szakmai közvéleményt.

HÉTSZERES KÖLTSÉG

A csütörtöki tárgyalások után az érdekelt cégek nevében nyilatkozó, az Uniqa biztósítót képviselő Juhos András sem párducokról, sem tehenekről, sem toborzásról nem ejtett szót. Fontosnak tartotta viszont az egészségügy valós értéken történő finanszírozását, illetve a tulajdonosi jogok tisztázását. Alig néhány hónappal a modellváltás előtt azonban a kormány még csak lépéseket sem tett, hogy a beavatkozások teljes árát megtérítse a kórházaknak. Enélkül - és például az amortizáció elszámolása nélkül - csak fokozódik majd az ellátórendszerben ma is tapasztalható zavar.

A biztosítók azért is óvatosak, mert a már létező, ügyfélkörrel rendelkező társaságoknak nemcsak üzleti lehetőséget, hanem kockázatot is rejt a társadalombiztosítás privatizációja. Egész más a helyzet az új biztosítókkal: a Bokros Lajos vezetése alatt működő Új Pillér nem kockáztatja az ügyfélkörét. Az SZDSZ talán éppen azért ragaszkodik a sok kistérséghez, mert így nem kell egy nagy régiót megnyerniük, elég kisebb társaságokba beszállniuk. S ha minden úgy alakul, mint a nyugdíj-biztosítási reformnál, akkor a kicsik később beolvadhatnak a nagyobbakba, a fúzióval pedig mindegyik jól jár.

LIBERÁLIS GYŐZELEM

Az MSZP-ben az egybiztosítós rendszer hívei megadták magukat, viszont igyekeznek lassítani az átmenetet, korlátozni a társaságok közötti versenyt, és átláthatóbbá tenni a rendszert. Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke azzal magyarázza lapunknak a nagyobb régiók kialakítását, hogy így legfeljebb a fővárosban éri meg ügyfeleket toborozni, a Dél-Dunántúlon logikátlan lenne Északkelet-Magyarországról klienseket szerezni.

Ennek következtében viszont lesz hét magán-egészségbiztosító, hétszeres adminisztrációval, hétszeres költséggel, és lényegi verseny csak a fővárosban és a nagyobb településeken várható, hiszen ott a legtöbb társaságnak van már irodaháza. Persze mindez még mindig jobb - ha nem is sokkal -, mint a teljesen átláthatatlan rendszer.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: feldarabolásáról, jövedelemarányos, egészségpénztára, magántulajdonban, civilszervezetek, programalkotója, finanszírozását, kormányszóvivői, keresztülviheti, cégcsoportjának, megalakulásakor, magyarországról, minisztériumnak, privatizációját, kötöttségektől, privatizációja, szerveződjenek, fotóriporterek, többbiztosítós, különbségektől, nyilvántartott, tárgyalóasztal, patikapénztár, érdeklődésére, legkönnyebben, legsikeresebb, kabinetfőnöke, szakértőjével, tulajdonrészt, egybiztosítós, beolvadhatnak, biztosítókkal, bizottságának, következtében, átláthatatlan, településeken, bankár tavaly, társaság ahhoz, több-biztosítós egészségügyi, biztosítók képviselőit, kormányszóvivői irodának, többi médium, fotóriporterek felvételei, csapat hölgytagját, ötven legsikeresebb, önkéntes pénztárak, pénztár alapítói, egészségügyi miniszter, második Gyurcsány-kormány, koalíciós tárgyalóasztal, asztal másik, tavalyi tervek, Bokros Lajos, Pillér Egészségpénztárat, Országos Egészségbiztosítási Pénztár, Egészségügyi Minisztériumnak, Kiss Péter, HATCSILLAGOS PÉNZTÁR, Lukács Mariannát, Lukács Marianna, Matejka Zsuzsanna, Csillag István, Bauer Tamással, Mihályi Péterrel, Időközben Bokros Lajos, Mihályi Péter, HÉTSZERES KÖLTSÉG, Juhos András, LIBERÁLIS GYŐZELEM, Kökény Mihály,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindig jusson idő nevetni  Régi emberek, akikre máig büsz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szívem tiéd  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Adakozás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Radikális szeretet  Radikális szeretet  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Krisztinától  Idő  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Fehér virág  Leonardo da Vinci gondolata  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png lepke  Garai Gábor - Takarítás  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Szép álmokat!  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kislány  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Kaffka_Margit  Nevem  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Szép estét  Akarat  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
bankár tavaly, társaság ahhoz, több-biztosítós egészségügyi, biztosítók képviselőit, kormányszóvivői irodának, többi médium, fotóriporterek felvételei, csapat hölgytagját, ötven legsikeresebb, önkéntes pénztárak, pénztár alapítói, egészségügyi miniszter, második Gyurcsány-kormány, koalíciós tárgyalóasztal, asztal másik, tavalyi tervek, több-biztosítós modell, évig toborozhatnák, évet csúszik, eddig mindenre, jelek szerint, ponton ellenállnak, több-biztosítós modellt, országot öt-hét, állam többségi, üzleti biztosítók, nagy régiós, párt vezető, területi különbségektől, koalíció szeretné, több biztosítóra, parlamenti vita, közvélemény nehezen, biztosítási rendszer, civilszervezetek élőlánca, modellváltás káros, kormány pedig, kistérségi biztosítók, nagytérségi üzleti, szakmai közvéleményt, csütörtöki tárgyalások, érdekelt cégek, egészségügy valós, tulajdonosi jogok, modellváltás előtt, beavatkozások teljes, amortizáció elszámolása, biztosítók azért, nagy régiót, kicsik később, fúzióval pedig, egybiztosítós rendszer, társaságok közötti, nagyobb régiók, nagyobb településeken, legtöbb társaságnak, teljesen átláthatatlan, feldarabolásáról, jövedelemarányos, egészségpénztára, magántulajdonban, civilszervezetek, programalkotója, finanszírozását, kormányszóvivői, keresztülviheti, cégcsoportjának, megalakulásakor, magyarországról, minisztériumnak, privatizációját, kötöttségektől, privatizációja, szerveződjenek, fotóriporterek, többbiztosítós, különbségektől, nyilvántartott, tárgyalóasztal, patikapénztár, érdeklődésére, legkönnyebben, legsikeresebb, kabinetfőnöke, szakértőjével, tulajdonrészt, egybiztosítós, beolvadhatnak, biztosítókkal, bizottságának, következtében, átláthatatlan, településeken, társaságoknak, tapasztalható, társaságokban, tízszázalékos, tárgyalásokra, beavatkozások, ecsetelésével, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 569
  • e Hét: 14799
  • e Hónap: 25910
  • e Év: 179406
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.