Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Összerőjáték
  2007-12-10 06:27:07, hétfő
 
  2007-12-09


Összerőjáték

A magyar kvázi-kétpártrendszer Európában ma már egészen kivételesnek számít. Ehhez társul az a szintén nem túl gyakori sajátosság, hogy a törvényhozó hatalom teljes mértékben centralizált, intézményesen (egyszintű és egykamarás) és időben is (négyévenként minden mandátum sorsa eldől). A kétpártrendszer és a döntéshozatali szempontból kiélezett demokrácia eleve esélytelenné teszi a szakpolitikai konszenzusok kialakítását az ellentétes politikai erők között; s felértékeli a szimbólumok és érzelmek politikáját. Így lesz az egészségügyi reformból épp olyan szimbólum, mint a népszavazási kérdésekből.

A jelképek egymásnak feszülése mögött pedig mindig ugyanaz a kérdés van: ki kormányozzon? A tét azonban ma már sokkal nagyobb.

A népszavazás ereje

A megszorítások politikai hatását a jobboldalon egy éve tavaszi lázongások formájában képzelték el. Ezek következményeként pedig a kormány lemondását jósolták-remélték sokan. Mindebből semmi sem lett. Most a népszavazás lehetséges következményeit latolgatják. A kérdések szakmai tartalma régóta nem fontos.

Az számít, hogy a kormány bukik-e, ha a népszavazás érvényes lesz, és az igenek lesznek többségben. Most erre a kimenetelre látszik ésszerűnek fogadni, bár minél határozottabban sejlik föl mögötte a kormánybuktatás kívánsága az ellenzék részéről, annál több ellenérdekű szavazót fog vele mozgósítani.

A kormány persze vereség esetén sem fog megbukni; de ha meg is bukna (a kormányfő lemondana vagy leváltanák), új választások kiírására vagy ennek kényszerére még kisebb az esély. Kérdés, hogy a csalódott jobboldali tömegek hogyan reagálnak arra, hogy a népszavazást ugyan "megnyerték", de hatalmi változást nem tudtak elérni: a radikalizálódás, a Fidesztől való elfordulás (ismét nő a bizonytalanok tábora) és a siker miatt a szavazóbázis belső kohéziójának növekedése egyaránt elképzelhető. Ugyanakkor nyitott kérdés marad, hogy az igazi megmérettetésen, 2010-ben milyen stratégiával és milyen taktikával, személyi döntésekkel kell indulni, hiszen erre nézve a népszavazás éppen szimbolikus-hatalmi erőpróba-jellege miatt gyakorlatilag semmilyen használható információt nem fog hozni számára. Még egy földcsuszamlásszerű népszavazási "győzelem" (azonnali hatalmi változás híján) sem fogja eloszlatni az abból fakadó bizonytalanságot, hogy két elvesztett választás után, de érdemi megújulás nélkül vajon tényleg csak be kell majd söpörni a kétharmados többséget, vagy valami másra is szükség van.

Az előítéletek mezején

A kormányoldal az egészségügyi reformot tekinti kormányzása politikai tétjének. Talán, ellentétben a közhiedelemmel, az egészségügy kérdései szakpolitikai kérdések, amelyek persze nem kezelhetők világnézeti elvektől teljesen elszakítva, de a viták jelentős része nem is ezekről szólna, amennyiben valódi viták volnának. Csakhogy ezt a szakpolitikai részterületet Magyarországon jó ha két tucat szakember ismeri, az ő érveik és ellenérveik azonban gyakorlatilag nem jelennek meg a sajtóban. A reform homályos politikai megérzések és előítéletek, valamint nyílt politikai alkuk és erődemonstrációk eredője.

A népszavazási kampány valószínűleg meghosszabbítja ezt az időszakot a kormány számára is, sőt megadja a lehetőséget ahhoz, hogy a nép szavát úgy hallja majd meg, hogy azt a társadalmi párbeszéd és érdekegyeztetés lehetőségeként állítsa be, s az amúgy is kompromisszumos reformot a népszavazás eredményével pusztán kiegészítse vagy módosítsa. Ha a törvény végrehajtása során nem történik valamilyen látványos katasztrófa, akkor a népszavazásra később talán csak mint az "egészségügyi reform" egyik részelemére fogunk emlékezni.

Tanácstalan ország

Ahhoz azonban, hogy a kormányoldal ezekkel a szempontjából nézve kedvezőnek mondható lehetőségekkel élni tudjon, további teljesítményekre is szükség volna. Ám a gazdaság már eleve füstölgő motorja leállt, s előtörtek a lángok. A lakosság tulajdonképpen elhitte a kormánynak, Őszöd után is, hogy a megszorítások átmenetiek, s hitelfelvételekkel átvészelhetők. Az eladósodás drámai mértékű, további fogyasztáscsökkentést és recessziót vetítve előre. A lakosságnak ma sincs összefüggő képe arról, hogy az állam miért és hogyan adósodott el, sem arról, hogy melyek azok az állami szolgáltatások, amelyeket egy fejlett nyugati ország sem képes finanszírozni.

A legtöbben arra várnak, hogy egy-két év múlva ismét megtelnek a jól ismert csatornák, csak addig valahogy ki kell bírni. Egy ilyen hangulat megváltoztatásához a jelenlegi kormánynak egyszerűen nincsen politikai ereje, mert híján van a szükséges bizalomnak. S ezt valószínűleg tudja is.

Sőt ha szabad az okfejtésen még egyet csavarnom, ezt a bizonytalanságot tükrözik a kormányoldal szempontjából katasztrofális közvélemény-kutatási adatok is.

A kormányoldal szavazói jobb híján maguk is abban bíznak, hogy a dolgok még időben visszatérnek a megszokott és bevált kerékvágásba. De lelkük mélyén nem hisznek benne, mert az ellenzéknél is jobban érzik a gyengeséget. A kérdés tehát az, hogy az ellenzék a várható taktikai győzelmet képes lesz-e olyan politikai tőke fölépítésének megkezdésére kihasználni, amelynek segítségével nem egyszerűen választásokat tud majd nyerni, hanem az egyre tanácstalanabb és frusztráltabb országot is el tudja indítani egy mindenképpen rögös, de járható úton.
Balázs Zoltán, közgazdász-politológus

http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=140037
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: bizonytalanságot, teljesítményekre, erődemonstrációk, radikalizálódás, kormánybuktatás, megmérettetésen, kompromisszumos, kétpártrendszer, következményeit, határozottabban, érdekegyeztetés, meghosszabbítja, szolgáltatások, tanácstalanabb, közhiedelemmel, magyarországon, lehetőségeként, lehetőségekkel, döntéshozatali, tulajdonképpen, katasztrofális, választásokat, szakpolitikai, fölépítésének, szempontjából, gyakorlatilag, átvészelhetők, megszorítások, népszavazásra, frusztráltabb, részterületet, bizonytalanok, intézményesen, finanszírozni, kormányoldal, visszatérnek, törvényhozó hatalom, döntéshozatali szempontból, szakpolitikai konszenzusok, ellentétes politikai, egészségügyi reformból, népszavazási kérdésekből, jelképek egymásnak, népszavazás ereje, megszorítások politikai, kormány lemondását, népszavazás lehetséges, kérdések szakmai, kormány bukik-e, népszavazás érvényes, igenek lesznek, kimenetelre látszik, Balázs Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png csokor  George Byron - Ahogy itt jár -...  Lóhere  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Png csokor  Mi lenne ha  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Png lepke  Sokan azt tartják  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png fotel  Makszim Gorkij gondolata  Szívem tiéd  Szép estét kedves látogatóimna...  Nagyi telefonál  Zilahy Lajos gondolata  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  Png csokor  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Akik bántanak téged  Julian Brass gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Sokan azt tartják  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Jó éjszakát  Lóhere  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Adakozás  A boldog családok mind hasonló...  Sokan azt tartják  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Akarat  Lóhere  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Erdőn  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png virág  Nem tudhatod  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Esti kép  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Egy maradéktalanul uralt világ  Egy lelki imádság  Png csokor  Png cica  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Png lepke  Ágai Ágnes – Csendélet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kerüld el az evangélium örömén...  Szép napot kívánok  A boldog családok mind hasonló...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Paul David Tripp Április 19  210 éve született a SZÓZAT meg... 
Bejegyzés Címkék
törvényhozó hatalom, döntéshozatali szempontból, szakpolitikai konszenzusok, ellentétes politikai, egészségügyi reformból, népszavazási kérdésekből, jelképek egymásnak, népszavazás ereje, megszorítások politikai, kormány lemondását, népszavazás lehetséges, kérdések szakmai, kormány bukik-e, népszavazás érvényes, igenek lesznek, kimenetelre látszik, kormánybuktatás kívánsága, ellenzék részéről, kormány persze, kormányfő lemondana, csalódott jobboldali, népszavazást ugyan, bizonytalanok tábora, siker miatt, szavazóbázis belső, igazi megmérettetésen, népszavazás éppen, abból fakadó, kétharmados többséget, előítéletek mezején, egészségügyi reformot, egészségügy kérdései, viták jelentős, szakpolitikai részterületet, reform homályos, népszavazási kampány, kormány számára, lehetőséget ahhoz, társadalmi párbeszéd, népszavazás eredményével, törvény végrehajtása, népszavazásra később, kormányoldal ezekkel, szempontjából nézve, lakosság tulajdonképpen, megszorítások átmenetiek, eladósodás drámai, állam miért, állami szolgáltatások, fejlett nyugati, legtöbben arra, ilyen hangulat, jelenlegi kormánynak, szükséges bizalomnak, bizonytalanságot tükrözik, kormányoldal szempontjából, kormányoldal szavazói, kérdés tehát, várható taktikai, egyre tanácstalanabb, mindenképpen rögös, bizonytalanságot, teljesítményekre, erődemonstrációk, radikalizálódás, kormánybuktatás, megmérettetésen, kompromisszumos, kétpártrendszer, következményeit, határozottabban, érdekegyeztetés, meghosszabbítja, szolgáltatások, tanácstalanabb, közhiedelemmel, magyarországon, lehetőségeként, lehetőségekkel, döntéshozatali, tulajdonképpen, katasztrofális, választásokat, szakpolitikai, fölépítésének, szempontjából, gyakorlatilag, átvészelhetők, megszorítások, népszavazásra, frusztráltabb, részterületet, bizonytalanok, intézményesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2820
  • e Hét: 13087
  • e Hónap: 24198
  • e Év: 177694
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.