Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kertésztelenség
  2014-08-16 15:14:40, szombat
 
  Kertésztelenség

Megjelenés 16 aug 2014

Kertész Imre kitüntetése alapjáraton beférne az elmúlt két évtized számtalan ,,óbazmegjeinek" sorába, és az ember elintézné egy keserű legyintéssel, meg egy nagyfröccsel. Amiért írni érdemes róla, az a döntés indoklása, és az erre érkező reakciók, mert ezek orvosi pontosságú diagnózisát adják a hazai közállapotoknak.

Adott egy kormányzat, amelyet négy hosszú esztendeje naponta nagyjából 10-szer antiszemitáznak le a magyarországi és a (Magyarországról megfelelően inspirált) külföldi sajtóban. Ennek a kormányzatnak valahogy mégis le kell vezényelnie egy holokauszt emlékévet. Pénzt adnak is rá bőven, de rendre elbénázzák az összes rendezvényt/megszólalást/kiadványt/szobrot. Utolsó mentő ötletként előhúzzák a kalapból a Nobel-díjas írót, aki nem csak holokauszt-túlélő, de még írt is róla egy könyvet. Persze ehhez kell némi fazonigazítás emberünk jobboldali nyilvánosságban nem túl menő imidzsén.



Hmm...lássuk csak! Mondjuk, hogy vallásos? Á, maga nyilatkozta, hogy hisz Istenben, de ,,a maga módján". Legyen polgári jobbos? Nem, azt sem lehet, többször is mély utálatát és megvetését fejezte ki Orbánnal és kormányával szemben. Legyen akkor legalább messzire szakadt, de magyarságát őrző hazánkfia! Francba már, ez se jön össze, többször is világosan megmondta, hogy nem érzi magát magyarnak, legfeljebb ,,európainak". Megvan! Legyen antikommunista ellenálló! '45 után komcsi volt ugyan, de '56 után kiábrándult, és erről még írt is! No, ezzel lenyomjuk majd a saját táborunk torkán is az öreget!

Hát, valahogy így születhetett meg Schmidt Mária Heti Válaszba írt kitüntetés-beharangozó cikke, amelyben erős felindulásból odáig is eljut, hogy Kertészt a hazai balliberális értelmiség kiközösítette, és ezért kellett külföldre költöznie. Manapság elég merész dolog ilyen kijelentést tenni, de én azért megkockáztatom: ennél veretesebb baromságot idén már nem olvashatunk. Lehet (sőt valószínű), hogy a Kádár-rendszert méla undorral átélő író nincs túlságosan oda a posztkommunista elitért. De ettől még - különösen Nobel-díja után - ők emelték a vállukra, ők hordozták körbe bálványként, az ő közegükben vált posztmodern ideológiai hadistenné, akinek már a neve is győzelemre viszi az antifasiszta hadakat.

Legalábbis máig. Kertész ugyanis elkövette azt a szörnyű, megbocsájthatatlan vétket, hogy bejelentette: átveszi Orbánék plecsnijét. Így aztán máris letaszították az Olümposzról. Sokak szemében többé már nem az Egyetlen Nobel-díjas Írónk, nem a haza önkéntes száműzetésbe vonult bölcse, az ország élő lelkiismerete - hanem szemét áruló, aki képes ,,ezektől" bármit is elfogadni. Vajon azokat, akik most vérben forgó szemmel ,,holocaustbohócozzák" Kertészt (és, akik két nappal ezelőtt még keresztre feszítettek volna bárkit, aki ezt megengedte volna magának), valaha, egyetlen percig is érdekelte valójában ennek az embernek az irodalmi teljesítménye? Vagy csak a kulturkampf hevében körbehordozható véres kardot láttak benne, akinek a művei (tökmindegy, mennyire jók, vagy rosszak), és különösen a nyilatkozatai kiválóan igazolják a saját valóságképüket?

Amúgy tényleg állati izgalmas kérdés, hogy Kertész miért fogadja el ezt a kitüntetést - nem a Fidesz-kormánytól, hanem úgy általában a magyar államtól. Egy ember, aki szabatosan és érthetően a világ tudtára adta, hogy ,,semmiféle szolidaritást" nem érez ,,az úgynevezett magyarsággal", aki udvariasan arra kérte a vele interjút készítő újságírót, hogy ,,ne kössön engem Magyarországhoz". Aki kategorikusan kijelenti, hogy ,,nem tartozom a magyar irodalomhoz", és akit ,,Magyarországhoz a nyelven kívül semmi nem fűz, sem szolidaritás, sem szeretet", de ez a nyelv egy ,,közép-európai zsidó" számára ,,sosem lehet anyanyelv". Vajon miért érzi úgy, hogy gazdagíthatja őt egy számára közömbös, sőt néha ellenségesnek tűnő közösség plecsnibe öntött tisztelete?

Nem az a kérdés, hogy Kertész Imre magyarellenes-e (Szerintem ezen a pályán számos hazai kollégája kilométereket verne rá), vagy, hogy egyáltalán magyar-e? Ezt mindenki eldöntheti maga ideológiai fixációi és vérmérséklete szerint. A lényeg az: ő magyarnak érzi-e magát? Erre a választ pedig többször és kristálytisztán megadta.

Az is teljesen meddő és értelmetlen vita, hogy irodalmi alkotóként megérdemelte-e a Nobel-díjat, vagy akár a mostani kitüntetést? Ízléseken nincs értelme vitatkozni, és különben is tudjuk, hogy a díjakat nem kapják, hanem adják. És máris a legfontosabb pontnál vagyunk: miért adjuk neki? Miért akarjuk ráerőltetni Kertészre a magyarságot, és miért akarjuk a magyarságra ráerőltetni Kertészt? Aki a nélkül is jó író (szerintem nem a közepesen unalmas Sorstalanság, hanem sokkal inkább pl. Az angol lobogóhoz hasonló kisregényei miatt), hogy magyar lenne - nekünk meg nélküle is bőven van kire büszkének lennünk.

Kertész Imrét nem gyűlölni kéne - csak tudomásul venni, hogy nem tartozik közénk. Nem bálványozni - csak néha olvasni, mert amúgy érdemes. És végképp nem kitüntetni - hanem békén hagyni végre, és csendesen lemondani róla. Ő maga döntött így, sem jogunk, sem szükségünk nincs rá, hogy ezt kétségbe vonjuk.

Balogh Gábor

http://birkakvagytok.hu/kertesztelenseg/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: magyarországhoz, magyarországról, körbehordozható, kristálytisztán, közállapotoknak, antiszemitáznak, kertésztelenség, kertesztelenseg, nyilvánosságban, posztkommunista, antikommunista, valóságképüket, megkockáztatom, magyarellenes, nyilatkozatai, ellenségesnek, gazdagíthatja, letaszították, kilométereket, kiközösítette, teljesítménye, magyarországi, felindulásból, fazonigazítás, birkakvagytok, vérmérséklete, kategorikusan, óbazmegjeinek, lelkiismerete, szolidaritást, kormányzatnak, megérdemelte, balliberális, szolidaritás, sorstalanság, száműzetésbe, ember elintézné, keserű legyintéssel, erre érkező, hazai közállapotoknak, kormányzatnak valahogy, holokauszt emlékévet, összes rendezvényt, maga módján”, saját táborunk, hazai balliberális, posztkommunista elitért, antifasiszta hadakat, haza önkéntes, irodalmi teljesítménye, kulturkampf hevében, nyilatkozatai kiválóan, Kertész Imre, Schmidt Mária Heti Válaszba, Egyetlen Nobel-díjas Írónk, Kertész Imrét, Balogh Gábor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Éretlen vers  Ágai Ágnes – Csendélet  Png csokor  A Megváltó szolgálatában  Szabolcska Mihály – Ákác...  A kételkedés kezelése  Albert Einstein gondolata  Png kutya  A boldog családok mind hasonló...  Szívem tiéd  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nevem  George Gordon Lord Byron: Inez...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Alázat  képre írva  A jó emberek mindig szépek mar...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fekete-erdő desszert  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Nagyi telefonál  Png férfi  Png cica  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Varga János Veniam - Fontos sz...  Hazára minden embernek szükség...  Hiányzik  Facebookon kaptam Annuska bar...  Alvó cicák  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Leonardo da Vinci gondolata  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Png csokor  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Leonardo da Vinci gondolata  Png cica  Szívem  Szívem tiéd  Garai Gábor - Takarítás  Egy bizonyos határt  Leonardo da Vinci gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Örülök, hogy látlak!  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  A boldog családok mind hasonló...  Egy maradéktalanul uralt világ  210 éve született a SZÓZAT meg...  Minden harmadik...  Png nő  Fekete István - Akác  Nem számIt  Popper Péter szavai  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdőn  Esti kép  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Szép álmokat!  Png telefon  képre írva  Facebookon kaptam  Png csokor  Nem tudhatod  Bertolt Brecht -től idézet 
Bejegyzés Címkék
ember elintézné, keserű legyintéssel, erre érkező, hazai közállapotoknak, kormányzatnak valahogy, holokauszt emlékévet, összes rendezvényt, maga módján&#8221, saját táborunk, hazai balliberális, posztkommunista elitért, antifasiszta hadakat, haza önkéntes, irodalmi teljesítménye, kulturkampf hevében, nyilatkozatai kiválóan, saját valóságképüket, kitüntetést &#8211, magyar államtól, világ tudtára, vele interjút, magyar irodalomhoz&#8221, nyelven kívül, számára közömbös, pályán számos, választ pedig, mostani kitüntetést, legfontosabb pontnál, magyarságra ráerőltetni, közepesen unalmas, angol lobogóhoz, magyarországhoz, magyarországról, körbehordozható, kristálytisztán, közállapotoknak, antiszemitáznak, kertésztelenség, kertesztelenseg, nyilvánosságban, posztkommunista, antikommunista, valóságképüket, megkockáztatom, magyarellenes, nyilatkozatai, ellenségesnek, gazdagíthatja, letaszították, kilométereket, kiközösítette, teljesítménye, magyarországi, felindulásból, fazonigazítás, birkakvagytok, vérmérséklete, kategorikusan, óbazmegjeinek, lelkiismerete, szolidaritást, kormányzatnak, megérdemelte, balliberális, szolidaritás, sorstalanság, száműzetésbe, nagyfröccsel, antifasiszta, születhetett, megszólalást, legyintéssel, magyarsággal, legfontosabb, bejelentette, megfelelően, beharangozó, ráerőltetni, vezényelnie, értelmetlen, kijelentést, feszítettek, kulturkampf, úgynevezett, rendezvényt, posztmodern, kitüntetést, bálványként, kitüntetése, alapjáraton, olvashatunk, magyarságra, magyarságot, kiábrándult, diagnózisát, olümposzról, kisregényei, bálványozni, magyarságát, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 12514
  • e Hónap: 23625
  • e Év: 177121
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.