Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mégis kinek a korrupciója? - Zárolhatják az érintettek vagyo
  2014-10-18 16:00:05, szombat
 
 
Mégis kinek a korrupciója? - Zárolhatják az érintettek vagyonát

Népszava|2014. okt 17. 20:20, frissítve: 2014. okt 18. 11:59

Az USA pénzügyi központja/Thinkstock

Bizonyítékai vannak az amerikai nagykövetségnek arról, hogy a magyar kormányzathoz köthető személyek korrupciós ügyekben érintettek. Emiatt több, meg nem nevezett személy beutazását megtiltották az Egyesült Államokba, akik között sajtóinformációk szerint ott lehet a NAV elnöke, Orbán Viktor főtanácsadója és több Fidesz-közeli üzletember is. Közülük azonban többen cáfoltak.

A magyar kormányzathoz köthető személyek korrupciógyanús eseteiről szóló, hiteles információkhoz jutott a budapesti amerikai nagykövetség, ezért beutazási tilalmat rendeltek el az Egyesült Államokba kevesebb, mint tíz magánszeméllyel szemben - jelentette be tegnap André Goodfriend. Az USA budapesti ideiglenes ügyvivője szerint "ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak". Goodfriend azonban a magánélet védelmét célzó amerikai törvényekre hivatkozva nem árult el neveket.

Több médium is átvette azonban a 444.hu azon - több, egymástól független forrásból megerősített - információit, amely szerint az érintettek között van a Nemzeti- Adó és Vámhivatal (NAV) elnöke, Vida Ildikó, továbbá más sajtóhírek szerint a NAV két másik vezetője is. De Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke, valamint Habony Árpád, Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója is érintett lehet. A lapunkhoz és más médiumokhoz eljuttatott helyreigazítási kérelmek alapján azonban sem Habony Árpádot, sem a Századvég vezetőit nem tiltották ki az Egyesült Államokból.

Az Indexnek Habony névtelenül nyilatkozó munkatársa azt mondta, a férfi a napokban az USA-ba utazik. Heim Péter asszisztense pedig lapunk megkeresésére közölte: az elnök tárgyalásai miatt nem ér rá nyilatkozni, a hétvégén pedig "pihenni szeretne", a jövő héten pedig külföldre utazik. Kérdésünkre, hogy Heim Péter kapott-e hivatalos értesítés arról, hogy korlátozták a beutazását az USA-ba, úgy reagált: nem nyilatkoznak az ügyben. A lapunk által megvizsgált amerikai kormányzati honlapokon (State Department, bevándorlási hivatal stb.) valóban nem szerepelnek tiltólistán a fent említett személyek.

Azonban az Egyesült Államokból kitiltott külföldi személyek neveit nem minden esetben hozzák nyilvánosságra. Például az ukrán válság következtében számos orosz állami vezető, politikus és üzletember beutazását is megtiltották, de az ő neveik sem nyilvánosak. Az amerikai ügyvivő által meg nem nevezett személyek mindegyikét behívták a budapesti nagykövetségre, hogy tájékoztassák őket a beutazási tilalomról, de volt, aki nem jelent meg a külképviseleten. Az atv.hu-nak név nélkül nyilatkozott az egyik érintett, aki ismert közéleti szereplő és élt az USA-ban is, cége pedig "kiemelt partnere a magyar kormánynak, az elmúlt években sokat szerepeltek a magyar sajtóban, mert nagy számban nyertek el közbeszerzéseket". A forrás szerint rajta kívül még legalább két személy ismert magyar üzletember.

Goodfriend azt is közölte, hasonló beutazási tilalmakat nem szoktak nyilvánosságra hozni, most viszont kénytelenek voltak lépni. Ugyanis a Századvég Gazdaságkutató tulajdonában lévő Napi Gazdaság csütörtökön azt közölte, hogy értesülésük szerint a NAV több "amerikai érdekeltségbe tartozó" intézménnyel és vállalattal szemben is adóhatósági vizsgálat folytat. Emiatt az amerikai fél állítólag arra készül, hogy "megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását". Az amerikai ügyvivő azonban kijelentette: az USA nagykövetségének nincs tudomása arról, hogy a NAV bármelyik Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és emiatt semmilyen amerikai válaszlépésre nem került sor.

Goodfriendet péntek délutáni bejelentését megelőzően Szijjártó Péter bekérette a külügyminisztériumba, ahol a tárcavezető hivatalos diplomáciai jegyzék keretében arra kérte az amerikai ügyvivőt, hogy az USA bocsássa a magyar kormány rendelkezésére a korrupciógyanús esetekről szóló információkat. Később Szijjártó közölte, "amennyiben az amerikai kormány ezt nem teszi meg, magára vonja annak a gyanúját, hogy csak befolyást akar gyakorolni bizonyos ügyekben". Hozzátette: őt csak a hét elején tájékoztatta az amerikai döntésről az ügyvivő.

Goodfriend azonban úgy fogalmazott, már a múlt héten közölték az érintett magánszemélyek kitiltásáról szóló döntést Magyar Levente külügyi államtitkárral (amelyről ezek szerint Szijjártó nem tudott), de a külügyminiszterrel folytatott tárgyaláson sem adták át bizonyítékaikat és nem nevezték meg az érintetteket. Az ügyvivő szerint elképzelhető, hogy együttműködnek a magyar kormánnyal ezen korrupciós esetek feldolgozásában, de Goodfriend szerint ehhez az is kell, hogy a magyar kormány lépéseket tegyen "az általa már ismert korrupciós ügyek vizsgálatában". Az ügyvivő itt valószínűleg a volt adóellenőr, Horváth András által nyilvánosságra hozott, állítólag hivatali úton eltitkolt, milliárdos áfacsalási ügyekre utalt.

Szijjártó egyébként jövő héten utazik Washingtonba, így az amerikai bejelentés időzítése nem lehetett véletlen. A közelmúltban Barack Obama amerikai elnök azon országok közé sorolta Magyarországot, ahol kormányzati támadások érik a civil szervezeteket. Obama ezzel az Ökotárs Alapítvány elleni hatósági hadjáratra utalt.
Hogy került a képbe a NAV?
Goodfriend szavai arra utalnak: összefüggés lehet a tavaly kirobbant NAV-botrány, és az általa említett korrupciós esetek között. A 444.hu informátorai arról számoltak be, hogy a magyar kormányhoz közel álló, illetve a kormánynak közvetlenül is dolgozó személyek az utóbbi másfél évben több esetben is megpróbáltak kenőpénzt szerezni Magyarországon befektető amerikai vállalatoktól.
Egy cég például uniós forrású, kutatás-fejlesztési támogatásra akart pályázni, de az illetékes szervek a pályázatot előbb formai okokra hivatkozva elutasították. Ezután viszont informálisan közölték a cég vezetésével, hogy "megfelelő tanácsadók" alkalmazásával - akik tényleges munkát nem végeztek a megbízási díjukért - a vállalat nyerhet a pályázaton. Egy másik esetben arra kértek egy amerikai céget, hogy az állami megrendelésekért cserébe irassanak tanulmányt egy kiválasztott magyar céggel.
Utóbbi arra kérte az amerikaiakat, hogy inkább írják meg maguk a tanulmányt, hogy a teljesítési igazoláshoz legyen mit csatolni. Az Egyesült Államokban egyébként a hazai cégek ellen is eljárás indulhat, ha külföldön korrupciós tevékenységet folytatnak. Valószínű tehát, hogy az érintett amerikai cégek megtagadták a kenőpénzek kifizetését, a kísérletről pedig bejelentést tettek az amerikai hatóságoknál.
A Magyarországon működő amerikai vállalatokat is tömörítő Amerikai Kereskedelmi Kamara érdeklődésünkre azt közölte, hogy "foglalkoznak az üggyel", de egyelőre nincsenek konkrét információik, és az USA kormányától sem kaptak hivatalos megkeresést. A magyar állam 2012-14 között hét amerikai céggel kötött stratégiai partnerségi megállapodást, amelyek egy részét még államtitkárként Szijjártó Péter írta alá.

Molnár Richárd

A történet szombaton folytatódik: a szocialisták szerint az ügy miatt üléseznie kell a nemzetbiztonsági bizottságnak.



Bizonyítékai vannak az amerikai nagykövetségnek arról, hogy a magyar kormányzathoz köthető személyek korrupciós ügyekben érintettek. Emiatt több, meg nem nevezett személy beutazását megtiltották az Egyesült Államokba, akik között sajtóinformációk szerint ott lehet a NAV elnöke, Orbán Viktor főtanácsadója és több Fidesz-közeli üzletember is. Közülük azonban többen cáfoltak.
hirdetés

Összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot az MSZP

Hétfőre összehívta az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát a testület szocialista elnöke. Molnár Zsolt szombaton közleményében úgy fogalmazott: "elengedhetetlen, hogy a területen felelős állami vezetők és miniszterek, a belügyminiszter, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója és az Információs Hivatal főigazgatója tájékoztatót adjanak a kialakult helyzetről."

Demeter Márta és Mesterházy Attila, a külügyi bizottság szocialista tagjai saját testületükben kezdeményezték Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter meghallgatását. Közleményükben azt indítványozták, hogy a bizottság keddre összehívott ülésén vegye napirendre az ügyet. "Ragaszkodunk hozzá, hogy Szijjártó Péter személyesen számoljon be a bizottság előtt" - fogalmaztak.

Szijjártó Péter tájékoztat

Az Egyesült Államok nagykövetsége mindeddig nem közölte a magyar kormánnyal a belépési korlátozás által érintett magyar állampolgárok neveit, és nem osztotta meg a döntés alapjául szolgáló hiteles információkat sem - erről a külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatta szombat reggel a parlamenti pártok frakcióvezetőit. A minisztérium sajtófőnökének közleménye szerint Szijjártó Péter a frakcióvezetőknek elmondta: pénteken a tárca jegyzékben kérte az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivőjétől, hogy annak kormánya bocsássa rendelkezésükre azokat a hiteles információkat, amelyek alapján korrupciós vádakat fogalmaztak meg magyar állampolgárokkal szemben. Majd megjegyezte, hogy ebben az ügyben a magyar kormány teljes mértékben egyetért az ellenzékkel, hiszen "mind az ellenzék, mind a kormány az ügy teljes nyilvánosságát szeretné".

Az Index összefoglal

Az eset kapcsán a sajtó egyelőre részinformációkból próbálja összerakni az elemeket, az index.hu a nagykövetség és Szijjártó Péter külügyminiszter eddigi közléseiből a következőkre jutott:

-az USA nagykövetsége korrupciós ügyekről értesül, majd azokról bizonyítékokat szerez;
-eldöntik, hogy emiatt kitiltják az érintett kormánytagokat, esetleg kormányzati tisztviselőket, üzletembereket, összesen tíznél kevesebb embert;
-az érintett személyeket a követség értesíti a döntésről;
-a követséget vezető ideiglenes ügyvivő a hét elején találkozik Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszterrel, a hét második felében Magyar Levente gazdaságdiplomáciai államtitkárral, és a konkrét személyek, ügyek, bizonyítékok megnevezése nélkül értesítik őket a kitiltásokról;
-a Külgazdasági és Külügyminisztérium ekkor még nem ad ki közleményt, nem szólítja fel Washingtont vagy a követséget semmire;
-a kormányhoz közeli Századvéghez tartozó Napi Gazdaság csütörtökön arról közöl cikket, hogy az USA magyar adóhatósági vezetőket tilt ki az országból, kvázi bosszúként, amiért a NAV amerikai érdekeltségekbe tartozó cégeket vizsgál;
-több lap pénteki értesülései szerint azonban inkább arról lehetett szó, hogy magyar üzletemberek és/vagy hivatalnokok próbáltak kenőpénz fizetésére rávenni amerikai cégeket;
-az amerikai követség pénteki közleménye szerint nem tudnak amerikai érdekeltségű cégek elleni adóhatósági vizsgálatról;
-Szijjártó Péter péntek délután bejelenti, hogy a kormány elvárja, hogy megkapja az amerikaiaktól a kitiltást megalapozó bizonyítékokat, ellenkező esetben kénytelen arra gyanakodni, hogy az USA csak nyomást próbál gyakorolni. Arról, hogy a magyar kormány az érintett magyarok neveit is meg akarja kapni, sem a Külügyminisztérium közleményében nincs szó, sem a miniszter nem beszél.

Zárolhatják az érintettek vagyonát

Nem férhetnek hozzá az Egyesült Államokban levő vagyonukhoz azok a magyar kormányközeli személyek, kormánytisztviselők, akiket most tiltólistára tett az Egyesült Államok - írja a hvg.hu. A portál egyik forrása, aki közelről ismeri az ügyet, elmondta, hogy a családtagok nevén levő vagyontárgyakat is lefoglalhatják. Az amerikaiak lépésének hosszú távú, a tiltólistára tett magyar személyekre nézve romboló hatása pedig az, hogy ez az ügy stigmaként rajtuk marad, és sokkal nehezebb, ha egyáltalán lehetséges lesz nekik a jövőben üzletet kötni az Egyesült Államokban.

A hvg.hu több hónappal ezelőtt hallott arról: nemzetközi (amerikai és más külföldi) hátterű, Magyarországon is működő cégek megbízásából mentek jelzések a kormányzat, illetve az adóhatóság felé, hogy az itt jelen levő, legálisan dolgozó nemzetközi cégek érdekei sérülnek az elharapódzott adócsalás miatt. Információik szerint a panaszkodók azóta többször is felajánlották segítségüket a helyzet helyrebillentése céljából, de érdemi válaszokat nem kaptak.

http://nepszava.hu/cikk/1036888/2
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: közbeszerzéseket, nagykövetségének, nemzetbiztonsági, alkotmányvédelmi, helyrebillentése, állampolgárokkal, sajtóinformációk, megrendelésekért, feldolgozásában, korrupciógyanús, belügyminiszter, rendelkezésükre, érdeklődésünkre, érdekeltségekbe, cselekményekben, frakcióvezetőit, külügyminiszter, nagykövetségnek, külképviseleten, helyreigazítási, államtitkárként, magánszeméllyel, vagyontárgyakat, elengedhetetlen, bizonyítékaikat, magánszemélyek, gazdaságkutató, bizonyítékokat, alkalmazásával, tisztviselőket, kormánytagokat, magyarországon, miniszterelnök, államtitkárral, információkhoz, nyilvánosságát, érintettek vagyonát, amerikai nagykövetségnek, magyar kormányzathoz, budapesti amerikai, személyek korrupciós, magánélet védelmét, érintettek között, elnök tárgyalásai, hétvégén pedig, jövő héten, lapunk által, fent említett, ukrán válság, amerikai ügyvivő, budapesti nagykövetségre, beutazási tilalomról, Egyesült Államokba, Orbán Viktor, André Goodfriend, Nemzeti- Adó, Vida Ildikó, Heim Péter, Századvég Gazdaságkutató Zrt, Habony Árpád, Habony Árpádot, Egyesült Államokból, Indexnek Habony, State Department, Századvég Gazdaságkutató, Napi Gazdaság, Szijjártó Péter, Később Szijjártó, Magyar Levente, Horváth András, Barack Obama, Ökotárs Alapítvány, Egyesült Államokban, Amerikai Kereskedelmi Kamara, Molnár Richárd, Molnár Zsolt, Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal, Demeter Márta, Mesterházy Attila, Egyesült Államok,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Hazára minden embernek szükség...  Alázat  Png virág  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Jó éjszakát  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Az engedelmesség miért nem vál...  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Tanuld meg ezt a versemet  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  képre írva  Nevem  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Szabolcska Mihály – Ákác...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Png nő  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Sose bánj semmit  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Akarat  Akarat  Png csokor  Nagyon különös  Png férfi  Popper Péter szavai  Png virág  Alvó cicák  Minden harmadik...  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hiányzik  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Minden harmadik...  Garai Gábor - Takarítás  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Akarat  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Nem méltó hozzád  Zilahy Lajos gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Éretlen vers  Szép estét  Facebookon kaptam  Erdőn  Png fotel  Bertolt Brecht -től idézet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Reménység és erő Krisztustól e...  Mai harmónia kártyám  Akarat  Png ház  Tanuld meg ezt a versemet  Makszim Gorkij gondolata  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
érintettek vagyonát, amerikai nagykövetségnek, magyar kormányzathoz, budapesti amerikai, személyek korrupciós, magánélet védelmét, érintettek között, elnök tárgyalásai, hétvégén pedig, jövő héten, lapunk által, fent említett, ukrán válság, amerikai ügyvivő, budapesti nagykövetségre, beutazási tilalomról, egyik érintett, magyar kormánynak, elmúlt években, magyar sajtóban, forrás szerint, vizsgálatokban érintett, tárcavezető hivatalos, amerikai ügyvivőt, magyar kormány, korrupciógyanús esetekről, amerikai kormány, amerikai döntésről, múlt héten, érintett magánszemélyek, ügyvivő szerint, magyar kormánnyal, volt adóellenőr, amerikai bejelentés, közelmúltban Barack, civil szervezeteket, tavaly kirobbant, általa említett, magyar kormányhoz, kormánynak közvetlenül, utóbbi másfél, illetékes szervek, pályázatot előbb, megbízási díjukért, vállalat nyerhet, másik esetben, amerikai céget, állami megrendelésekért, kiválasztott magyar, teljesítési igazoláshoz, hazai cégek, érintett amerikai, kenőpénzek kifizetését, kísérletről pedig, amerikai hatóságoknál, magyar állam, történet szombaton, szocialisták szerint, nemzetbiztonsági bizottságnak, nemzetbiztonsági bizottságot, testület szocialista, területen felelős, kialakult helyzetről, külügyi bizottság, bizottság keddre, bizottság előtt, belépési korlátozás, döntés alapjául, parlamenti pártok, minisztérium sajtófőnökének, frakcióvezetőknek elmondta, tárca jegyzékben, hiteles információkat, eset kapcsán, sajtó egyelőre, következőkre jutott, érintett kormánytagokat, követség értesíti, konkrét személyek, követséget semmire, kormány elvárja, kitiltást megalapozó, érintett magyarok, magyar kormányközeli, portál egyik, családtagok nevén, amerikaiak lépésének, tiltólistára tett, jövőben üzletet, adóhatóság felé, elharapódzott adócsalás, panaszkodók azóta, helyzet helyrebillentése, közbeszerzéseket, nagykövetségének, nemzetbiztonsági, alkotmányvédelmi, helyrebillentése, állampolgárokkal, sajtóinformációk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 721
  • e Hét: 10988
  • e Hónap: 22099
  • e Év: 175595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.